torstaina, marraskuuta 30, 2006

Laiton lääkekauppa huolen aiheena Ruotsissa

Tänä vuonna arvellaan yli 600 laittoman lääkepakkauksen maahantuonnin pysähtyvän Suomen tullissa. Kolmannes suomalaisista tietää, että lääkkeiden nettikauppa on laitonta. Kolmannes sen sijaan uskoo sen olevan laillista. Lähes kaikki internetin kautta tilattavat lääkkeet ovat potenssin kohottamiseen, kaljuuntumisen estoon tai laihduttamiseen tarkoitettuja. Suomessa lääkekorvausjärjestelmä pitää huolen siitä, ettei lääkkeitä tilata netistä suuriin kansansairauksiin tai tulehdussairauksiin.

Ruotsissa kasvavana huolena on niinikään laittomat Internetapteekit. Näistä on syntymässä uusi kansainvälisen rikollisuuden muoto. Vain 5–10 prosenttia kaikista lääkkeistä jää poliisin haaviin. Kaupanteko osataan taitavasti kätkeä internetissä ja kotiin saapuvat lääkelähetykset naamioidaan huomaamattomiksi pikkupaketeiksi.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tietojen mukaan kansainvälinen väärennettyjen lääkkeiden kauppa on kasvanut 90 prosenttia vuodesta 2005 ja saavuttanee vähintään 75 miljardin dollarin arvon vuoteen 2010 mennessä. Professori Björn Beermann Ruotsin Lääkevirastosta sanoo lääkeskaalan olevan hyvin monipuolinen. Myynnissä on kaikkea mahdollista elämäntapalääkkeistä elämää ylläpitäviin lääkkeisiin.

Laittomana myydyt lääkkeet eivät kuulu normaalin lääkekontrollin piiriin, joten hyvin yleistä on, että alkuperäislääkkeinä myydyt tuotteet ovat väärennöksiä tai vanhentuneita lääkkeitä. Suurena ongelmana professori Beermann näkee kirjavan lainsäädännön eri maissa. Jokin lääke voi olla kielletty toisessa maassa, mutta sallittu toisessa. Internetissä tehty kauppa ei tunne raja-aitoja. Asiakas maksaa ostoksensa luottokortilla ja kuriiri tuo paketin kotiovelle saakka. Ostajana sinulla ei ole minkäänlaista kosketusta myyjiin tai lääkäriin ja myyjillä ei herää omantunnontuskia huiputuksesta koska ostajana on joku hupsu setä Taalainmaalla, joka on valmis kantamaan ostoksesta täyden riskin. Kukaan ei kysy ikärajoja. Voi vain kysyä miten tavallista on, että nuori urheilija kokeilee jotain anabolista steroidia (dopingaine) tai huumetta internetapteekin kautta.

Gunnar Hermansson rikospoliisista kertoo eräästä kiinalaisesta internetapteekista, joka on myynyt anabolisia steroideja mm. Ruotsiin. Poliisit ovat saaneet haaviin puhdasta testosteronia, josta käyttäjä voi sitten kotona valmistaa ruiskutettavaa ainetta joko myyntiin tai omaan käyttöön. Rikos on vaikeaa näyttää toteen.

Hermansson valittaa, että poliisilla on todella pienet mahdollisuudet puuttua laittoman lääkekauppaan. Laajamittaisia Viagran, Reductilin ja Xenicalin väärennöksiä on liikkeellä katukaupassa. Ihan viime aikoina on löydetty väärennettyä Tamiflu lintuinfluenssalääkettä. Ei ole harvinaista, että lääkkeistä tulee väärentäjien käsissä hengenvaarallisia tuotteita.

Ihan oma lukunsa on villinä rehottava luontaistuotteiden kauppa. Viranomaiset ovat Ruotsissa varuillaan, sillä huhuja liikkuu sellaisista luontaistuotteista kuin M2 Formula (valmistettu Nigeriassa!) ja Miracle Bion, joista jälkimmäinen parantaa kaikki mahdolliset vaivat syövästä dementiaan. Valitettavasti tätä "lääkettä" ottaneet ovat sairastuneet hyvin vakaviin tulehdussairauksiin.

Professori Björn Beermann suhtautuu hyvin kriittisesti tähän astisiin kansainvälisiin ponnistuksiin. WHO varoittaa laittomasta myynnistä, mutta mitään toimenpiteitä ei ole tehty kaupan pysäyttämiseksi. To**sen tuotten voi järkevä ihminen aina jättää ostamatta, mutta mitä tehdä laittomille tuotteille, jotka houkuttelevat tietämättömiä, kokeilunhaluisia ihmisiä? Pitääkö iltapäivälehdissä ensin olla repäiseviä otsikoita lääkekuolemista ennen kuin Ruotsissa (ja Suomessa) mitään tapahtuu?

Lähde: Läkatidningen, 30.11.2006

4 kommenttia:

 1. Miten on mahdollista että joku voi olla niin hassu että ostaa jonkun luiontaistuotteen joka on valmistettu Nigeriassa? Ja vielä syökin sitä tuotetta?

  VastaaPoista
 2. Ei välttämättä siinä ostotilanteessa tule mieleen tarkistaa tuotteen alkuperämaata.

  VastaaPoista
 3. Itse asiassa se kolmannes, joka arvioi lääkkeiden nettikaupan olevan laillista, on oikeassa, tietyin edellytyksin. ETA-alueelta saa vastaanottaa esim. postitse 3kk käyttöä vastaavan määrän lääkettä, kunhan myyjä on laillinen ja lääke on myyntimaassa laillinen. Laajalti levinnyt ja erityisesti lääkeyhtiöiden levittämä mutta myös Lääkelaitoksen propagoima käsitys, että kaikki nettikauppa on kiellettyä, on yksinkertaisesti virheellinen. Nyttemmin Lääkelaitoksenkin tiedotteista tämä selviää. Tullin mukaan linja on ollut sama ainakin viimeiset seitsemän vuotta, mutta ainakin vielä vuonna 2005 Lääkelaitos totesi ykskantaan (ja siis virheellisesti), että kaikki netin kautta tilaaminen on rikollista.

  VastaaPoista
 4. Tiettyjen apteekkituotteiden myyminen verkossa on täysin laillista.

  Esimerkiksi http://www.internetapteekki.fi on Vaasan Kirkkoapteekin ja Vöyrin apteekin ylläpitämä verkkokauppa. Tällaiset tahot tuskin tekisivät mitään rikollista?

  VastaaPoista