keskiviikkona, kesäkuuta 06, 2007

Viisi minuuttia urheilijan lihaksista

**
Tässä yksinkertaisessa viisiminuuttisessa
tuokiossani keskityn liikunnan terveysvaikutuksiin lihastasolla. Liikunnalla on paljon edullisia vaikutuksia lihaksen rakenteeseen ja toimintaan. Lihaksessa näkyvät muutokset ovat riippuvaisia siitä miten kovatehoista liikunta on ja miten kauan sitä ihanuutta riittää.

Yksinkertaisuuden vuoksi jaan harjoittelun kolmeen eri ryhmään:
  • kestävyysharjoittelu
  • nopeusharjoittelu
  • voimaharjoittelu
Harvoin tapahtuu niin, että harjoittelumuodot ovat täysin puhdasoppisia. Maratoonari tekee voimaharjoittelua ja mieluusti myös nopeusharjoittelua. Painonnostaja vetää välillä lenkkitossut jalkaan ja hölköttelee pururadalla. Pikajuoksija hakee voimaa vipuvarsiinsa painonnostosalilta. On kuitenkin käytännön syistä helpompi tehdä tällainen jako, sillä harjoitteluvaikutus on lihastasolla varsin erilainen.

Kestävyysharjoittelu kuten hiihto tai pitkän matkan juoksu kasvattaa erityisesti hitaita lihassoluja. Vuosia jatkuva kestävyysharjoittelu muuttaa jopa nopeiden solujen aineenvaihduntaa hitaiden solujen suuntaan. Hidasälyisempään suuntaan en sentään ole havainnut kestävyysharjoittelun vievän!

Happivajeessa tapahtuva anaerobinen energiantuotanto ei kovin paljon muutu. Sen sijaan kestävyysurheilijan lihakset muokkautuvat sellaiseen suuntaan, että hapenottokyky koko ajan paranee. Tämä saadaan aikaiseksi esimerkiksi niin, että hiusverisuonia tulee lisää lihasten ympärille. Myös veri virtaa paremmin näissä verisuonissa varsinkin kun lihaksia rasitetaan. Tämä aikaansaa sen ihmeen, että lihakset saavat paremmin ravintoa ja happea. Lihakseen voidaan varastoida glykogeenia (varastohiilihydraattia) ja rasvaa paljon enemmän ja entsyymit toimivat tehokkaammin. Lihasten teho nousee ja ne eivät väsy niin herkästi vaikka joutuisivat kovinkin pitkäaikaisesti tekemään töitä. Jos tarkistetaan mikroskoopilla lihassoluja niin voidaan havaita, että solun atomivoimalat, eli mitokondriot lisääntyvät.

Nopeusharjoittelu kuten pikajuoksu, ei yksistään erityisemmin kasvata nopeiden eikä hitaiden lihassolujen kokoa. Nuo massiivisen kokoiset idän ja lännen pikajuoksijahirmut ovat harjoittaneet lihaksiaan punttisalilla ja mahdollisesti myös tehostaneet olemustaan erilaisilla kemikaaleilla. Pelkällä juoksemisella ei suuria lihaksia kehitetä. Kestävyystyyppisestä liikunnasta poiketen lihassolujen ympärillä olevissa hiusverisuonissa ei kovinkaan paljon muutoksia tapahdu. Ei tarvita niin suurta hapenottokykyä koska suoritus on niin nopeasti ohi. Se on yksi hujaus ja juoksija on jo maalissa. Televisioviihteen takia pitää noita aavistuslähtöjä näyttää mieluummin vieläpä moneen kertaan ja hidastettuna. Nopeusharjoittelu tehostaa erityisesti hapetonta (anaerobista) aineenvaihduntaa. Vasta maalissa nuo pikakiitäjät puuskuttavat.

Voimaharjoittelu on tyystin erilaista kuin nämä ensiksi mainitut liikuntamuodot. Voimaharjoittelu kasvattaa lihaksia sillä tavalla, että lihassolujen koko kasvaa. Lihaskasvu on suurinta nopeissa lihassoluissa, mutta myös hitaat lihassolut kasvavat jonkin verran. Lihasvoima kasvaa enemmän kuin lihassolun koosta voisi päätellä. Voiman parantumiseen osallistuu nimittäin myös hermosoluja. Hermoyksiköiden määrä lisääntyy ja lihassäikeiden yhteispeli kehittyy harjoituksen vaikutuksesta. Voimaharjoittelu on rankkaa puuhaa ja sen seurauksena lihaksen hapenottokyky koko ajan heikkenee. Mitokondrioiden määrä vähenee jonkin verran, energiavarastot (erityisesti rasvahapot) pienenevät ja hiusverisuonten määrä suhteessa lihaksen pinta-alaan laskee. Vaikka voimaharjoittelu voikin näin heikentää lihaksen kestävyysominaisuuksia, ei voi täysin tuomita voimaharjoittelua kaistapäisenä puuhana. Kestävyysominaisuuksien heikentymisen sijaan nimittäin tapahtuu lihaksen muussa energiantuotossa edullisia muutoksia. Erityisesti ilman happea energiaa tuottavissa entsyymeissä on näkyvissä nousua ja fosforiin sitoutuu paljon enemmän energiaa (ATP ja kreatiinifosfaatti).

Mielestäni liikunnan suhteen on parasta kultainen keskitie. Ei kannata aivan hirmuisesti rehkiä jonkun yksittäisen urheilulajin kimpussa, vaan kerätä näitä liikuntaelämyksiä monipuolisesti monista eri urheilulajeista. Mitenkään mahdotonta ei ole liikuntaviikkoon sisällyttää sekä lihasten voimaa, nopeutta että kestävyyttä parantavaa liikuntaa.

Liikkukaa!

Tässä Viisi minuuttia sarjassa on aiemmin ilmestynyt:

Viisi minuuttia:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti