lauantaina, kesäkuuta 23, 2007

Palautusjuoma tarpeellinen kovaa treenaavilla

*
Kaikentasoiset urheilijat
rakastavat noita kaupallisia palautusjuomia. Minä olen sitä mieltä, että palautusjuomat ovat suurimmalle osalle täysin turhia. Moni pärjää viisaasti vettä nauttimalla ja syömällä monipuolista suomalaista perusruokaa.

Harjoitusmäärien kasvaessa huomattavasti voitiin amerikkalaisessa tutkimuksessa todeta kaupallisten palautusjuomien käyttöarvo. Tulokset eivät parantuneet, mutta hyöty näkyi lihasten palautumisessa kovan harjoituksen jälkeen. Hiilihydraatteja, proteiinia ja antioksidantteja sisältävä juoma lyhensi sitä aikaa jolloin lihakset olivat kipeitä ja pystyttiin osoittamaan juomien vähentäneen kreatiinikinaasin kertymistä vereen. Kreatiinikinaasin mittaaminen verestä on rutiinitoimenpide. Sillä saadaan selville tässä tapauksessa lihaskudosvaurion esiintyvyys.

Ohjeistus: Tavalliset hölkkääjät eivät hyödy palautusjuomista, mutta tavoitteellisesti harjoitteleva huippu-urheilija saa hyötyä tästä.

Lähde: Luden ND, Saunders MJ, Todd MK. Postexercise carbohydrate-protein- antioxidant ingestion decreases plasma creatine kinase and muscle soreness. Int J Sport Nutr Exerc Metab 17 (1): 109-123, 2007

5 kommenttia:

 1. Mitäs sanot esimerkiksi siitä, että hydrolysoitua heraproteiinia sisältävien valmisteiden on todettu alentavan verenpainetta? Syömällä perusruokaa on kuntoliikkujankin vaikea säädellä näitä terveysvaikutuksia.

  Tai kreatiini, jonka vaikutus suorituskykyyn ei rajoitu urheiluun: http://www.journals.royalsoc.ac.uk/content/995yme1nnn6qvya1/

  Haen nyt tässä sitä, että dogmaattinen perusravinnon korostaminen on huono strategia silloin, kun tutkimustulokset puhuvat sitä vastaan. Perusravinto on kaiken perusta, eikä sitä pidä yrittää korvata lisäravinteilla, mutta se on vain perusta.

  VastaaPoista
 2. En pitänyt kommenttisi luonteesta parahin Tiedemies. Niin kuin hyvin tiedät, voidaan laajasta tieteellisestä tuotannosta löytää tukea vähän joka mielipiteelle. Ydinviestini oli tässä blogikirjoituksessani, että tavalliset hölkkääjät eivät hyödy palautusjuomista.

  VastaaPoista
 3. Ymmärrän ydinviestisi, eikä tarkoitukseni ollut loukata tai hyökätä.

  Tarkoitin vain sitä, että usein kirjoitat kovin kärkkäästi siitä, kuinka lisäravinteet ovat pitkälti rahan haaskausta. Näin varmasti on monen ravinteen kohdalla, mutta eikö ole niin, että jotkut ravinteet voivat olla hyödyllisiä ihan tavalliselle kuntoilijalle, kunhan niillä ei yritetä korvata kunnon ruokaa?

  Annoin hydrolysoidun heraproteiinin ja kreatiinin esimerkkeinä aineista, joita perusruoasta on mahdotonta saada siinä määrin, että hyödyt varmasti tulisivat esiin. Asia on mielestäni tutkimisen arvoinen.

  Mielestäni ei myöskään ole aina välttämätöntä tehdä eroa tavallisen hölkkääjän ja huippu-urheilijan välille. Esimerkiksi, tavallinen hölkkääjäkin saattaa harjoitella tavoitteellisesti tai hyötyä suurestikin lyhyemmistä palautumisajoista. Olen sen useamman kerran huomannut, kun on kovan juoksun jäljiltä ollut lihakset kipeänä ja olen kolmen tunnin luennon aikana joutunut jalkojani venyttelemään.

  VastaaPoista
 4. Perusravinnon korostaminen lienee vahva trendi kuntoliikunnan ja Nuori Suomi-liikkeen ympärillä.

  Perusravinnon korostaminen on, silloin kun se ei demonisoi lisäravinteita ja esittää asiat oikeissa mittasuhteissa, varmasti varsin eettisesti kestävä linjaus. On kuitenkin mielestäni jopa pelottavaa ja pöyristyttävää lukea tätä "virallistietoa", jota esimerkiksi Nuori Suomi-liike aiheesta jakaa:
  http://www.nuorisuomi.fi/lisaravinteet

  Tuon tekstin rinnastaisin lähinnä jo sokeaan uskoon.

  Lisäravinteisiin lienee hyvä suhtautua kriittisesti, vaikka todistustaakkaa löytyykin jo mukavasti. Ei tuo Kristerin tokaisu kuntoliikkujan ravinnosta varmasti metsään mene. Kaikki riippunee toki tavoitteista, henkilökohtaisista haluista ja tarpeista. Vaikka tietyt lisäravinteet ovat jo tehokkaiksi todettu, harvalla tehdään merkittävää pesäeroa etenkään terveysvaikutusten saralla, kun puhutaan tasapainoisesta ruokavaliosta. Tuo verenpaineen alennus kun onnistuu jo perusheralla, perusmaitotuotteista puhumattakaan:

  http://jds.fass.org/cgi/content/full/89/4/1207

  Suorituskyky onkin sitten jo ihan toinen juttu.

  Antakaamme jokaiselle mahdollisuus valita linjansa - valistuksen kautta tasapainoiseen ruokavalioon kenties maltillisilla ravintolisillä terästettynä? ;)

  VastaaPoista
 5. Tuota juuri tarkoitin. Lainaus

  Voidaanko urheilijoiden laajalle lisäravinteiden käytöllä tehdä jotain ?


  Vastakysymys: Miksi ihmeessä pitäisi?

  VastaaPoista