tiistaina, kesäkuuta 05, 2007

Rolls pyöristää ihmisiä uudella konseptilla

##
Pikaruoka on ruokakulttuurimme kurjistaja
vailla vertaa. Pikaruokakulttuuri rantautui Suomeen jäädäkseen 1980-luvulla. Niin alkoi myös kansalaisten pyöristäminen. En tietenkään yksistään syytä pikaruokaa mahdottoman pahasta lihavuusepidemiastamme, mutta pidän sitä tärkeänä osatekijänä tässä gastronomian (ruoanlaittotaito; herkkujen tuntemus) synkimmässä luvussa.

Luen tänään (5.6.2007) alalle syntyneestä kovasta muutostahdista. Pienestä perheyhtiöstä lähtenyt hampurilaisketju Rolls vastaa haasteisiin uudistamalla lähes kaiken. Silmät pyöreinä kauhusta luen toimitusjohtaja Juha Kivimurron teesejä:
 • tärkein uudistus on ehdottomasti hampurilaisen valmistaminen aina tilauksesta
 • asiakas saa toiveidensa mukaisen hampurilaisen tuoreena suoraan pöytään
 • nipistetään kolmasosa pois valmistusajasta!
 • valmistusaikojen lyheneminen vaati järeämmät laitteet ja koulutusta
 • hampurilaisketjun ilmeen suunnittelu lähtee liikkeelle logosta, joka kuvastaa hampurilaisen muotokieltä ja reiluutta. Oranssi väri ilmentää lämpöä, makua ja nopeutta
Minä näen punaista!

Älkää käykö Rollsissa, McDonaldsissa eikä myöskään Hesburgerissa tai missään muussa pikaruokalassa! Syökää oikeaa ruokaa, hitaasti ja nauttien.

Lähde: Deskin uutistiedote ravintotoimittajille, 5.6.2007

8 kommenttia:

 1. Hesestä saa ihan mainioita salaatteja, ja joskus vaan on kiire kun on liikekannalla. Ei pikaruoka itsessään ole ristiriidassa normaalin, itse tehdyn kotiruoan kanssa, silloin kun ollaan kotona, tai laadukkaan ravintolaruoan kanssa, kun siihen on aikaa.

  Ongleman näen vain transrasvaa sisältävissä ranskalaisissa, hampurilaissämpylässä sekä sokerilimussa.

  Pikaruokakin sentään syödään ruokapöydän ääressä istuen selkeänä ateriana, toisin kuin sipsit ja irtokarkit.

  Mirka

  VastaaPoista
 2. Mirka juttelee kummallisia. Kyllä Vetskun linjaus on oikea. Pikaruoka on syytä jättää syömättä.

  VastaaPoista
 3. Kannatan Mirkaa, erityisesti valikoivuutta. Ongelmia löytyy tietysti vaikka kuinka, mutta periaatteena pikaruoka on pakko hyväksyä. Olen tietysti samaa mieltä Christerin kanssa siitä, että parasta on kuitenkin oikea ruoka. Sellaisesta käy hätätilassa täysjyväruisleipä suoraan Salen pussista matkalla H&M:stä sisustusliikkeeseen.

  S Tuomasjukka

  VastaaPoista
 4. Turha nähdä punaista. Bisnes on bisnestä, ja jokainen valitsee itse, mitä suuhunsa laittaa. Pikaruokapaikka tai sen omistaja ei ole moraaliton, vaan pikaruoan suurkuluttaja tyhmä.

  Enkä jaksa uskoa, että satunnainen pikaruoan syöminen (edes sen hampparin tai ranskalaisten) vaikuttaisi suuntaan tai toiseen jos muu ravitsemus on kohdallaan. Niillä, jotka syövät runsaasti pikaruokaa sitten on muutakin parannettavaa ruokavaliossa.

  *P*

  VastaaPoista
 5. Mirka juttele ihan järkeviä. Minullakin on väillä pikaruokapaikan salaatti ateriana.
  Pahimpia juttuja ovat tosiaan ranskanperunat, nuggetit, virvoitusjuomat ja donitsit. Parjattu hampurilainenkin on näitä parempi vaihtoehto.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoisia kommentteja on tullut. Mirka juttelee toki järkevästi pikaruoasta. Kiitos Anja kun kävit Mirkaa puolustamassa!

  Se mitä minä kritisoin pikaruoassa on tuo pikaruokakulttuuri ja sen mukana tuleva huolimattomampi syöminen. Ranskalaiset, virvoitusjuomat ja rapeat kananuggetit ovat niitä kaikkein pahimpia tämän kulttuuri-ilmiön ilmentymiä. Olen käynyt kirjeenvaihtoa erään elintarvikekemistin kanssa ja pika- ja valmisruoasta meillä on syntynyt hienoja kompromissejä. Koska täydestä sydämestä teen tätä valistustyötä, pistän tähän nyt pienen ajatelman siitä miten pitäisi suhtautua teollisuuden valmisruokiin ja pikaruokaan:

  Pika- ja valmisruoat ovat tavattoman käteviä ja nopeita tapoja ratkaista perheen ruokaongelma. Täydet sympatiat terveellistä kotiruokaa kokkaavalle äidille (isälle!) sinne hellan ääreen. Joskus voi olla kiva hengähtää ja suoda itselleen helppoutta tuossa ruoanlaitossa. Kun paistinpannulla on kolmannen kerran käristynyt mustaksi silakkafilee lasten kiukuttelun takia ja pinna on kireällä nälkäisten lasten roikkuessa kiinni jaloissa, voi olla suuri helpotus kurvata lähimmän pikaruokalan pihalle ja tilata sieltä syötävää tai pistää mikroon niitä teollisia pöperöitä, joita isukki on varannut telkkarista tulevan jalkapallomatsin kyytipojaksi. Tavaksi tämä ei saa muodostua, sillä muuten mennään ravitsemuksellisesti pieleen ja lapset ja vanhemmat alkavat voimaan huonosti. Se mihin elintarviketeollisuus nyt voisi panostaa kätevyyden voiton saavutettuaan, on se miten noista teollisuuspöperöistä saisi mahdollisimman terveellisiä (Tyydyttyneet rasvat ja monityydyttymättömät rasvat tasapainoon ja kuituja mukaan reippaasti, ruoan käsittely tuotantoprosessissa paljon hellävaraisemmaksi niin että vitamiinit säilyvät jne.) Uskallan puhua teollisuuspöperöistä pahaa niin kauan kunnes jotain olennaista tapahtuu ruoan terveellisyysrintamalla. Se "meidän äitien laittama ruoka" ei ole kovinkaan terveellistä.

  Eli, tämä pika- ja valmisruokakulttuuri on se ISO PAHA SUSI, joka vie kansaamme turmion suuhun ja houkuttelee muiden huonojen valintojen pariin. Suodaan äideille se yksi päivä viikossa hengähdysaikaa siinä hellan ääressä, mutta sitten nautitaan oman äidin kotiruoasta kaikkina muina viikonpäivinä ja kehutaan häntä vallan mahdottomasti. Jookos?

  VastaaPoista
 7. Minusta on aivan paikallaan puhua pikaruokakulttuurista ja siihen liittyvistä ilmiöistä. Minusta juuri siihen liittyy ajatusmalli, että ruoan laitto ei saa viedä aikaa - ei vaikka työvaiheita olisi vähänkin. Kuka enää hauduttaa ruokaa pitkään, kun valmista pitää tulla vartissa?
  Toisaalta kaikkea pikaruokaa ei saa leimata epäterveelliseksi sen perusteella, missä sitä myydään. Katkarapusalaatti on katkarapusalaatti, vaikka se myytäisiin hampurilaisravintolassa.

  Mutta siltikin: Kotiruoka kunniaan!

  VastaaPoista
 8. Käytän verrattain harvoin pikaruokaa, mutta silloin tällöin tempasen juustohampparin napaan.

  Juustohampparissa on esim. ketsuppia, sipulia ja kurkkua. Tietty myös jonkinsortin pihvi ja juustoa. Kehnointa ravintoa on itse vehnäjauhosämpylä.

  Tämä "napostelukulttuuri" ja pikaruokien suosiminen johtuu yksinomaan mielipuolisesta rasvojen välttelystä. Koulun, päiväkodin, työpaikan yms. aterioiden näläntunteen poissapitämiskyky on täysin olematon. Näin näitä pikku välipaloja täytyy tämän tästä tunkea napaansa.

  Rasva takaisin ruokiin, niin kyllä pysyy nälkä poissa. Hiilihydraatti lihottaa !

  VastaaPoista