torstaina, maaliskuuta 11, 2010

EPA:n etyyliesteri ehkäisee ja hoitaa rasvamaksaa

**
Tässä tulee dosentti Tolosen parhaimmasta osaamisalueesta näyte.

Rasvamaksalla tarkoitetaan rasvan kertymistä maksan soluihin. Maallikkojen mielikuvissa rasvamaksan syy on yleensä liika alkoholin käyttö, mutta rasvaa kertyy myös muusta syystä, jolloin puhutaan alkoholiin liittymättömästä rasvamaksasta. Se on hyvin tavallinen nykyään, ja se yleistyy koko ajan yhdessä lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen kanssa. Rasvan kertymisen syiden selvittäminen ja niiden keinojen etsiminen, joilla maksan rasvoittumista voitaisiin vähentää, ovat nykyisin myös diabetestutkijoiden työsarkaa. Rasvan kertyminen maksaan lisää insuliiniresistenssin riskiä, kirjoittaa Diabetes-lehti.

EPAn etyyliesteriä eli etyyli-EPAa valmistava japanilainen lääkejätti Mochida Pharmaceutical on tutkinut laboratoriossaan tämän kalaöljyn vaikutusta laboratoriorottien kokeelliseen rasvamaksaan. Tulosten mukaan 1,000 mg/kg/vrk etyyli-EPAa ehkäisee hyvin maksan rasvoittumista ja kovettumista (fibroosia).

Vaikutus perustuu etyyli-EPAn kykyyn ehkäistä ja vaimentaa hapetusstressiä ja tulehdusta, kirjoittavat tutkijat. He pitävät etyyli-EPAa potentiaalisena aineena alkoholista riippumattoman rasvamaksan ehkäisyyn ja hoitoon. Raportin julkaisi ruoansulatuselimistön sairauksiin erikoistunut tiedelehti.

Lähde: Kajikawa S, Harada T, Kaweashima A, et al. Highly purified eicosapentaenoic acid ethyl ester prevents development of steatosis and hepatic fibrosis in rats. Digestive Disease Sciences 2010 Mar;55(3):631-41.

Tolosen nurkkauksesta löytyy muuta mukavaa luettavaa:

42 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihan mielenkiintoiselta. Mutta käsittääkseni myös fruktoosin ja teollisten kasvirasvojen raju rajoittaminen toimii poikkeuksellisen hyvin (ehkäpä E-EPAa paremmin?) tässä rasvamaksan ehkäisyssä ja hoidossa. Ainakin Whole Health Source -blogissa on paljon tästä aiheesta: http://wholehealthsource.blogspot.com/search/label/liver

    VastaaPoista
  2. Rasvaisen kalan syöminen ei sitten ilmeisesti auta, jos kerran tarvitaan sitä Etyyliesteröityä EPAa? Tuntuu hieman ihmeelliseltä, mutta kai näyttö on aika vakuuttavaa?

    VastaaPoista
  3. Peterinhän mukaan kalaöljy ei oo edes välttämättä yhtään hyvä maksakirroosia ajatellen, vaan se pitäisi korvata tyydyttyneellä rasvalla: http://high-fat-nutrition.blogspot.com/search/label/Cirrhosis%20and%20fish%20oi

    VastaaPoista
  4. Valtsu on oikeassa, fruktoosi on haitallista maksalle. Uusi kanadalainen tutkimus kertoo, että rasvamaksaa esiintyy lapsillakin (5-19 v), etenkin jos heidän ruokavaliossaan on paljon tyydytettyä ja vähän tyydyttymäntöä rasvaa ja paljon fruktoosia ja sukroosia ja jos elämäntapa on istuva (siis vähän tai ei lainkaan liikuntaa).
    http://20.fi/3898

    VastaaPoista
  5. EPAn etyyliesteriä (etyyli-EPAa) on tutkittu myös C-hepatiitin hoidossa.
    C-hepatiitti on yleisin viruksen aiheuttama maksatauti, jota hoidetaan nykyisin antamalla suun kautta otettavaa ribaviriiniä ja ihon alle injisoituja pegyloituja interferoneja alfa-2b ja -2a. EPAn etyyliesterin lisääminen hoitoon tehostaa interferonihoidon vaikutusta, osoittaa kaksi japanilaista tutkimusta.

    Lääkehoito hävittää viruksen joka toisen potilaan verestä. Lääkkeiden ongelmana on kuitenkin sen huono siedettävyys. Monet potilaat saavat flunssan kaltaisia oireita, lihaskipuja, kuumetta ja vilunväristyksiä. Usein he joutuvat turvautumaan kuumelääkkeisiin, kuten parasetamoliin.

    Etyyli-EPAa etyyliesteriä annettiin 1800 mg päivässä – mikä on Japanissa yleinen päiväannos – lääkkeiden lisäksi 12 kroonista C-hepatiittia sairastavalle potilaalle 48 viikkoa. Verrokkeina oli 12 muuta C-hepatiittipotilasta, jotka saivat vain interferoni- ja ribaviriinihoitoa. Kaikki saivat päivittäin myös 300 mg C-vitamiinia ja 600 mg E-vitamiinia.

    S-ALAT-arvo, joka kuvaa maksavaurion astetta, aleni 3 kuukaudessa normaaliksi kahdeksalla E-EPAa saaneella ja kuudella verrokilla. Lymfosyyttien määrä väheni kahdessa kuukaudessa merkitsevästi verrokeilla, muttei E-EPAa saaneilla. Th1-valkosolut vähenivät kuukaudessa verrokeilla, mutteivät E-EPA-ryhmässä. Th1/Th2 -suhde nousi kahdessa kuukaudessa yhdeksälllä E-EPAa saaneella ja kolmella verrokilla.

    Kolmen kuukauden kuluttua arakidonihapon suhde EPAan (AA/EPA-suhde) punasolujen kalvoilla korreloi käänteisesti valkosolujen ja neutrofiilisten valkosolujen määrään. Hemoglobiiniarvot kohenivat vain E-EPA-ryhmässä.

    Sama tutkijaryhmä on julkaissut vastaavan tutkimuksen toisella C-hepatiitti- ja verrokkiaineistolla japanilaisessa tiedelehdessä jo vuonna 2005. Siinä 1800 mg E-EPAa päivässä nosti punasolun kalvon EPA-pitoisuuden 3-kertaiseksi, kun taas verrokkien EPA-pitoisuus väheni lääkehoidon johdosta.

    – Tulokset viittaavat siihen, että EPAn anto käyvän hoidon lisänä on hyödyllistä C-hepatiitin hoidossa, päättelevät tutkijat.
    http://20.fi/3900

    VastaaPoista
  6. Fruktoosi haitallista maksalle? Ehkä näin on, mutta millaisilla annoksilla / vrk Vaikea uskoa, että paljon hedelmiä syövillä olisi korkeat maksa-arvot. Hedelmissä on 2-8 grammaa / 100gr fruktoosia hedelmästä riippuen (banaani, omena, viinirypäle)Jos syö puoli kg hedelmiä päivässä, voi saada "pahimmillaan" 40 grammaa fruktoosia, mikä tuskin on maksalle haitallista?

    VastaaPoista
  7. Oma veikkaus: Hedelmät yksinään ei oo ongelma, koska niistä ei tule sitä fruktoosia kamalasti, mutta jos sokeria tulee muistakin lähteistä, niin sitten voi olla ongelma. Mehut, jogurtit, jäätelöt, karkit... Siihen vielä pari banaania, niin kokonaissaldo on jo aika paha.

    VastaaPoista
  8. joo niin se varmaan on, litra tuoremehua (omena) siinä jo 60 grammaa fruktoosia ja lisäksi kokonaissokerimäärä jo 100 grammaa. Ja siihen sitten ne hedelmät yms. sokeriset päälle....ja alkaa ongelmia tulemaan ja maksa rasvoittumaan.

    VastaaPoista
  9. Tässähän W Davis siteeraa yhtä aika "kivaa" tutkimusta: http://heartscanblog.blogspot.com/2009/07/goodbye-fructose.html

    25% päivittäisestä energiasta fruktoosina tai glukoosina (virvoitusjuomissa). Ja ne erot fruktoosin ja glukoosin välillä oli ihan hullut! Vaikka ne on vaan veriarvoja eikä tossa ollut mitään kuolleisuusjuttua (eikä noin pienellä otannalla tulekaan), niin kyllä toi on aika hullua.

    VastaaPoista
  10. Turussa tehty tutkimus viittaa siihen, että runsas marjojen syöntikin voi ehkäistä ja hoitaa alkoholista riippumatonta rasvamaksaa. Tutkimuksen julkaisi European Journal of Clinical Nutrition ja sitä selostetaan tänään Nutraingedients.com -sivulla
    http://20.fi/3914

    VastaaPoista
  11. Tänään ilmestynyt Suomen Lääkärilehti kirjoittaa otsikolla:
    Mitä maksaentsyymit kertovat kansan terveydestä?

    - Lievästi suurentuneet maksaentsyymiarvot ovat yleisiä selvitettäviä löydöksiä terveydenhuollossa.

    - Ylipaino ja alkoholi yhdessä nostavat entsyymiarvoja herkästi.

    - Kansakunnan samanaikainen lihominen ja alkoholinkäytön lisääntyminen näkyvät väestössä jo niin vahvasti, että maksaentsyymien viitearvoja on nostettu ylöspäin.

    - Uusien tutkimusten perusteella maksaentsyymejä voi hyödyntää paitsi maksasairauksien myös muun terveydentilan arvioinnissa.

    - Suurentuneet ALAT- ja GT-arvot voivat ennustaa insuliiniresistenssiä, metabolista oireyhtymää, kuolleisuutta sepelvaltimotautiin ja jopa kokonaiskuolleisuutta.

    - Jos viitearvot asetettaisiin alkoholista pidättäytyvien normaalipainoisten henkilöiden tasoille, maksaentsyymien kliiniseen käyttöön tulisi merkittävää lisäarvoa.

    VastaaPoista
  12. melkoinen rimanalitus CSltä myydä bloginsa Tolosen mainostuuballe. tsiisus. Lopun alkua?

    VastaaPoista
  13. Minusta Tolonen ei enää mainosta, vaan jakaa arvokasta tietoa...ilmaiseksi. Vaikka välillä ollaan hieman oltu eri mieltä asioista....Annan arvoa sille, että kyseessä on lääkäri joka on todella perehtynyt ravitsemukseen... Hienoa!

    VastaaPoista
  14. Ei tätä Anonyymin käsittämätöntä tölväisyä oikeastaan tarvitse kommentoida: "melkoinen rimanalitus CSltä myydä bloginsa Tolosen mainostuuballe. tsiisus. Lopun alkua?"

    Tässä ei ole mitään myyntiä tapahtunut. Yksikään euro ei ole vaihtanut omistajaa. Päinvastoin, Tolosella on tässä blogissa ainoastaan yksi tapa menestyä ja hän tietää sen itsekin: omien tuotteiden mainontaa ei esiinny. Nauti Suomen kävelevästä tietosanakirjasta ravintolisien saralla! Ainakin minä nautin ja Jerik myös.

    VastaaPoista
  15. Toi E-EPA kuulostaa kyllä jännältä hoidolta. Itsekin pari kuukautta sitten ostin testiksi sitä Biovitan 650mg 90% tuotetta. Tosin nyt on käytössä eri valmistajan farmaseuttisen tason kalaöljy. Noiden vaikutuksista en osaa sanoa, ei ne ainakaan mitään suuria ihmeitä tee stressiä vastaan kohdallani. Ehkä eniten hyötyvät ne, joilla on alunperin rasvojen saanti ja EPA-tasot pielessä ja joku tulehdussairaus siinä ohella.

    Munkin mielestä Tohtori Tolosen jutut on mielenkiintoisia, mutta se toki haittaa vähän, että jutut pyörii ravintolisien ympärillä, vaikka moni saattaisi saada suuremman avun, jos hän alkaisi vaikkapa kirjoittamaan ravitsemuksesta entistä kovempaan ääneen, kun hänellä on vielä niin paljon kuuntelijoitakin. Ja kun aina tarvitaan näitä virallissuositusten vastustajia lisää. ;)

    VastaaPoista
  16. Rotilla homma menee vähän toisin päin - liika kalaöljy AIHEUTTAA rasvamaksaa ja TYYDYTTYNEET rasvat hoitavat sitä. Älkää minua uskoko, lukekaa tutkimuksesta:

    http://jpet.aspetjournals.org/content/299/2/638/T4.expansion.html


    Endotoksiinitasot vähenevät puoleen, kun vaihdettiin kalaöljyt safaan - tästä seuraa että nf-KappaB:n synnyttämä inflammaatio vähenee. Ai niin, tulehduskipulääkkeiden kohde, tulehdustekijä COX-2:sta säätelevä mRNA väheni nollaan.

    VastaaPoista
  17. Vaimoni (ammatiltaan hoitaja)käytti säännöllisesti kalaöljykapseleita. Yhtäkkiä hänen ihoonsa tuli verenpurkaumia ja tromposyytit romahtivat. Asiaa tutkittu vuoden ei syytä löytynyt. Arvot palanneet kohdalleen. Kapselien syönti lopetettu. Lisäksi hän on hoitotyössään tavannut neljä potilasta, osalla aivan samoja oireita. Osalla nenäverenvuotoja. Ovatko siis kalaöljykapselit turvallisia vai mistä oikein on kysymys?

    VastaaPoista
  18. Huh, aika pelottavaa!

    Voiko joku, asiantuntijana itseään pitävä, kommentoida?

    Itse olen syönyt tunnollisesti kyseistä ravintolisää, ja painostanut lapsetkin (aikuiset sellaiset) popsimaan niitä.

    Voiko kuitenkin syy olla muussa kuin öljykapseleissa? Kun asia esitetään noin, niin tuntuuhan se maallikosta äkkkipäätä ihan selvältä syy-yhteydelta!

    Andante

    VastaaPoista
  19. Omega-3:lla on sivuvaikutuksena verenvuototaipumuksen lisääntyminen varsinkin yliannosteltaessa, ja varsinkin aspiriinin ja verenohennuslääkkeiden kanssa, ääriesimerkkinä verenvuoto aivoissa:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Omega-3_fatty_acid#Health_Risks

    VastaaPoista
  20. Vai onko tuo kommentti jonkin pahantahtoisen 'haaamukirjoittajan' käsialaa!?

    Täällähän näyttää esiintyvän henkilö, joka oikein silmiinpistävän tarkoitushakuisesti yrittää todistella nimenomaan Tolosen kantoja vastaan. Ikäänkuin kaivamalla kaivaa tutkimustuloksia, jotka eivät tue Tolosen esittämiä tutkimustuloksia.

    Voihan sitä vaihtaa ikäänkuin henkilöä ja sepustaa tuommoisenkin keissin esille. Mene tiedä!

    Andante

    VastaaPoista
  21. Sivuvaikutuksista NIH (National Institue of Health) kertoo saman kuin wikipediakin
    http://nccam.nih.gov/health/omega3/D436.pdf

    VastaaPoista
  22. Andantelle sanoisin, että syytöksesi ovat loukkaavia, asiattomia ja ilmeisesti loukkaamistarkoituksessa esitettyjä. En ole sepustanut mitään. Tuo toinen anonyymi on eri henkilö.

    VastaaPoista
  23. Em. NIH-teksti väittää että monia ravintolisiä ei ole testattu lapsilla, ja jos aikoo lapsilleen syöttää ravintolisiä, pitäisi kysyä (omalta lääkäriltään) neuvoa.

    "Consult your health care provider before deciding to use omega-3 supplements. If you are pregnant or nursing a child, or if you are considering giving a child a dietary supplement, it is especially important to consult your health care provider. Supplements can act like drugs, and many have not been tested in pregnant women, nursing mothers, or children."

    http://nccam.nih.gov/health/omega3/D436.pdf

    VastaaPoista
  24. Andantelle vielä. Piilomainontaa ja epärehellistä argumentaatiota on syytä vastustaa, ettei hyvän blogin uskottavuus ei hupenisi.

    VastaaPoista
  25. Millä perusteella etyyliesteri on trigyseridiä parempi? Markkinoillahan on kahdenlaisia trigyseridiöljyjä: tiivistämättömiä ja tiivistettyjä. Jälkimmäiset ovat kalliimpia kuin etyylisteriöljyt. Esimerkiksi huippubrandi Nordic Naturals mainostaa tiivistetyn triglyseridin paremmuutta etyyliesteriin verrattuna. Suomessa taas tämä Tolonen väittää etyyliesterin olevan parempi.

    VastaaPoista
  26. http://www.ascentahealth.com/health-science/science-articles/fish-oil-triglycerides-vs-ethyl-esters-as-nature-intended

    siinä lytätään etyyliesterit.

    VastaaPoista
  27. Anonyymi vastustaa mainontaa ja linkittää kalaöljyä mainostavan yhtiön nettisivulle nimettömänä julkaistuun kirjoitukseen. Hoh-hoijaa!

    Kalaöljyn vaikutusta veren hyytymiseen on tutkittu erikseen ja yhdessä aspiriinin kanssa. Suomen Lääkelaitoksen asiantuntijat Enkvaara ja Koski sanoivat TABU-lehdessä, että kalaöljy voi yli 3,2 gramman päiväannoksina tehostaa verenohennuslääkkeiden (esim. Marevanin) vaikutusta. Professori William S. Harris on todennut, ettei etyyliesteröity kalaöljy lisää varfariinin (Marevan) tehoa alle 7 gramman päiväannoksina. Käytännössä näin suuria annoksia ei käytetä, joten tässäkään suhteessa ei ole mitään erityistä riskiä (jollei potilaalla ole idiosynkrasiaa). Lue lisää

    Tässä yhteydessä on vielä syytä huomauttaa että etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA + E-DHA) on rekisteröity USA:ssa ja eräissä EU-maissa kohonneiden triglyseridien hoitoon. Päiväannos on 4 g. E-EPA taas on rekisteröity lääkkeeksi Japanissa, jonka terveysministeriö on vahvistanut sen käyväksi päiväannokseksi 1800 mg. Sitä käytetäänkin Japanissa yleisesti sydän- ja reumapotilaiden sekä diabeetikkojen hoitoon. Japanissa E-EPAsta käytetään yleensä nimistä EPA-E. Kummallakin hakusanalla löytyy PubMedistä runsaasti päteviä kiinnostavia tutkimuksia. EU:ssa taas E-EPA on ravintolisä.

    Etyyliesteröidyt kalaöljy ovat syrjäyttäneet perinteiset triglyseridimuodossa olevat neuropsykiatrisissa ja kardiovaskulaarisissa tutkimuksissa. Perinteisten valmisteiden tutkimiseen tuskin löytyy enää rahoitustakaan.

    Uusi professori Philip Calderin johdolla (Southamptonin yliopisto) tehty tutkimus osoittaa, että etyyliesteröidyn kalaöljyn EPA-rasvahappo kykenee tunkeutumaan valtimon plakkiin, eritoten kaulavaltimoissa ja vähentää tulehdusta aiheuttavien vaahtosolujen muodostusta ja inflammaatiota (tulehdusta). Samalla EPA kykenee stabilisoimaan plakkia eli estämään sen repeytymistä. Erikoista kyllä DHA ei inkorporoidu plakkiin. Tämä on todella merkittävä havainto, sillä noin 70 % sydäninfarkteista ja suuri osa aivohalvauksista johtuu juuri revenneistä plakeista.

    VastaaPoista
  28. Kiitos Matti Tolonen kommenteistasi ja arvokkaista tiedoistasi. Minä en oikein ymmärrä mikä riivaa monia kommentoijia terveysblogissani. Väkisin pitää yrittää etsiä jotain kritisoitavaa kun olisi niin paljon myönteistä kommentoitavaa tarjolla.

    Harmittelen erityisesti nimimerkki S:n tapaa kommentoida. Ehkä hänellä on kova tarve ottaa meidät "maan pinnalle", jotka uskomme etyyliesteröityjen kalaöljyjen terveysnäyttöihin? No niin, olemme aina olleet maan pinnalla ja pysymme maan pinnalla jatkossakin. Parasta onnea ja menestystä Mr. S, kuka lienetkään!

    VastaaPoista
  29. "Harmittelen erityisesti nimimerkki S:n tapaa kommentoida. Ehkä hänellä on kova tarve ottaa meidät "maan pinnalle", jotka uskomme etyyliesteröityjen kalaöljyjen terveysnäyttöihin?"

    Ei ole sellaista tarvetta.

    Se, mikä minua ärsyttää, on lähinnä mainonta, varsinkin peitelty sellainen. Näköjään jotakuta tai joitakuita toistakin/toisiakin tökkii sama asia. Puolueetonta, luotettavaa tekstiä olisi kivempi lukea.

    VastaaPoista
  30. Kiitos kommentista S. Toisessa keskusteluketjussa jouduin osan kommenteistasi poistamaan koska hyökkäsit niin voimakkaasti tohtori Tolosta vastaan. Minäkään en terveysblogissani katso suopeasti suoraa tuotemainontaa. Meidän täytyy ehkä oppia arvostamaan toisiamme vähitellen. Hieman vähemmän hyökkäävyyttä arvostettua ravintolisä-asiantuntijaa kohtaan ja mahdollisesti jopa esiintymistä omalla nimellä tässä terveysblogissani? Ei minulla ole mitään asiallista kommentointia vastaan.

    VastaaPoista
  31. Selostan tässä linkissä uusinta etyyliesteröidyllä kalaöljyllä Englannissa tehtyä tutkimusta. Mielestäni se on yksi tärkeimmistä kalaöljyllä tehdyistä sydän- ja verisuonitautitutkimuksista, koska siinä kalaöljyn rasvahappoja mitattiin suoraan ihmisen kaulavaltimoiden paakuista, jotka oli kauhottu pois kirurgisesti.

    Tässä tutkimuksessa annettua, lääkkeeksi rekisteröityä kalaöljyä ei ole myynnissä Suomessa.

    VastaaPoista
  32. Kalaöljyn rasvahapot EPA ja DHA ehkäisevät miehillä alkoholiin liittymätöntä rasvamaksaa (NAFLD), ilmenee uudesta japanilaisesta tutkimuksesta (European Journal of Clinical Nutrition advance online publication, 4 August 2010)
    Raportin mukaan ravintorasvojen osuus maksaan kertyvistä rasvoista on 15 % ja ne säätävät maksan rasva-aineenvaihduntaa. Ravintolisinä nautitut omega-3-rasvahapot parantaa NAFLD:tä. Tähän tutkimukseen osallistui tervettä 296 miestä ja 496 naista, jotka eivät juoneet alkoholia. NAFLD:tä esiintyi 45,3 prosentilla miehistä ja 17,5 prosentilla naisista. Miehillä sekä EPA että EPA+DHA vähensivät merkitsevästi rasvamaksaa. Naisilla ei havaittu vastaavia vaikutuksia. Johtopäätös: Miehillä sekä EPA että EPAn ja DHA:n yhdistelmä voivat ehkäistä rasvamaksaa.
    Tutkimus siis tukee tämän viestiketjun alussa esittämääni näkemystä E-EPAn hyvistä vaikutuksista. Myös E-EPA + E-DHA -yhdistelmä (joita myös on tarjolla terveyskaupoissa ja marketeissa) voi ajaa saman asian rasvamaksan ehkäisyssä ja hoidossa.

    VastaaPoista
  33. E-EPA ehkäisee maksan rasvoittumista, vahvistaa jälleen uusi japanilainen hiiritutkimus. Siinä annettiin 98-prosenttista E-EPAa. Se vähensi maksan hapettuneita rasvoja (lipidiperokseja) ja lisäsi antioksidanttientsyymin (superoksididismutaasin) aktiivisuutta. Raportti puoltaa E-EPAn käyttöä alkoholista riippumattoman rasvamaksan ehkäisyssä ja hoidossa.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20691165

    VastaaPoista
  34. E-EPAa tutkitaan vilkkaasti kardiologiassa, psykiatriassa ja neurologiassa. E-EPA voi olla hyödyllinen ravintolisä Parkinsonin tauti sairastaville, ilmenee
    European Journal of Pharmacologyssa (22 September 2010) julkaistusta tutkimuksesta. Siinä tutkittiin hiirimallissa E-EPAn vaikutusta tautiin.
    Lue lisää suomeksi

    VastaaPoista
  35. Omega-3-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat tulehdusta (inflammaatiota). Aiheesta on juuri ilmestynyt erinomainen tieteellisen kirjallisuuskatsaus, jossa myös on hyviä valaisevia kuvia. Soisin että etenkin lääkärit ja muut terveydenhuollon ja ravitsemuksen ammattihenkilöt perehtyisivät siihen. Katsaus auttaa ymmärtämään kalaöljyn tärkeää merkitystä kansantautien ehkäisyssä ja hoidossa, sillä hiljainen krooninen inflammaatio on mukana niissä kaikissa.

    VastaaPoista
  36. E-EPA sydämen ja valtimoiden suojana

    E-EPA-niminen kalaöljy – puhdas EPA-rasvahapon etyyliesteri – kehitettiin 1980-luvulla Japanissa, jossa sitä on tutkittu valtavasti. Sillä tehtiin maailman suurin kalaöljytutkimus, Japan EPA Lipid Intervention Study (JELIS), joka mullisti sydän- ja muiden lääkäreiden käsitykset kalaöljyn omega-3-rasvahappojen merkityksestä sydämen suojauksessa. JELIS myötävaikutti siihen, että kalaöljy lisättiin EU-maissa valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksiin.

    JELIS-tutkimuksesta lisäanalyysi julkaistiin juuri lisäanalyysi Japan Arteriosclerosis Societyn lehdessä Journal of Atrerosclerosis and Thrombosis. Raportin mukaan nimenomaan EPA – ei DHA – on tehokasta sydän- ja valtimotautien ehkäisyssä ja hoidossa. Artikkeli puoltaa vahvasti E-EPAn käyttöä sydämen suojana. Koko jutun voi lukea vapaasti edellä olevasta linkistä.

    VastaaPoista
  37. E-EPA ja autoimmuunitaudit

    Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat hiljaista kroonista tulehdusta ja vaikuttavat muutoinkin suotuisasti immuunijärjestelmän ja aineenvaihdunnan sairauksiin, kirjoittavat japanilaiset tutkijat. Kalaöljyn vaikuttavan pääasiassa immuunivastetta säätäviin tulehdussytokiineihin ja -leukotrieenien vaimennukseen. EPA on ilmeisesti tässä suhteessa tehokkain omega-3-rasvahappo.

    Uudessa artikkelissaan tutkijat kuvaavat, kuinka puhdistettu EPA (E-EPA) vaikuttaa immuunijärjestelmän tiettyihin T-valkosoluihin (Tregs), jotka säätävät muun muassa autoimmuunitauteja ja siirrännäisten hylkimisreaktioita. Yksi EPAn vaikutuskohde on sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa säätävä reseptori PPARγ (peroxisome proliferator-activated receptor γ), jonka kautta myös eräät diabeteslääkkeet (tiatsolidinedionit) vaikuttavat. PPARγ-agonistit (eli tätä reseptoria stimuloivat yhdisteet) estävät autoimmuunitauteja, ainakin koe-eläinmalleissa. E-EPAn on todettu vaimentavan myös sydänsiirrännäisten hylkimisreaktiota. Nämä havainnot puoltavat E-EPAn käyttöä autoimmuunitautien ja elinsiirtojen yhteydessä. Autoimmuunitauteja ovat muiden muassa tyypin 2 diabetes, MS-tauti, psoriasis, reumataudit ja systeeminen skleroderma.
    International Immunopharmacology 2010 Dec 17.

    VastaaPoista
  38. Kalaöljy ja LDL-kolesteroli

    Eräät kuluttajat ovat ihmetelleet ja huolestuneet, kun heidän verensä LDL-kolesteroli on noussut sen jälkeen kun he ovat alkaneet nauttia kalaöljyä. Se johtuu suurimmaksi osaksi vaarattoman suurimolekyylisen LDL:n lisääntymisestä (ei siis haitallisen pienen tiheän sd-LDL:n, joka on herkkä hapettumaan ja sokeristumaan). Jos haluat käyttää kalaöljyä, joka ei nosta LDL-pitoisuutta, valitse E-EPA. Uusi irlantilainen 1000 henkilön kliininen tutkimus näet osoittaa, että yli 90-prosenttinen E-EPA parantaa veren rasvaprofiilia monella tapaa: Se alentaa kohonneita triglyseridejä ja apolipoproteiineja eikä nosta LDL-pitoisuutta, mutta suurentaa HDL-pitoisuutta.
    Lue lisää suomeksi
    http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1947

    VastaaPoista
  39. Ravitsemustieteilijä, dosentti Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta varoittaa kalaöljyn käytöstä, koska "ne eivät laske kokonaiskolesterolia vaan jopa nostavat huonoa LDL-kolesterolia" (Kuopio 1/2011, sivu 18). Schwabin olisi hyvä perehtyä LDL-kolesterolin eri fraktioihin ja erityisesti edellä selostamaani E-EPA-tutkimukseen. Jos Schwab tuntee nämä asiat, hän puhuu lehdessä ja muualla vastoin parempaa tietoaan vastustaessaan kalaöljyn ja muiden ravintolisien käyttöä. Schwab kouluttaa mm. ravitsemustieteilijöitä.

    VastaaPoista
  40. Triglyseridimuotoinen kalaöljy nosti veren EPA-pitoisuutta enemmän kuin etyyliesteröity muoto:

    Results:The omega-3 index increased significantly in both groups treated with n-3 FAs from baseline to t(3) and t(6) (P<0.001). The omega-3 index increased to a greater extent in the rTAG group than in the EE group (t(3): 186 versus 161% (P<0.001); t(6): 197 versus 171% (P<0.01)).

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21063431

    VastaaPoista
  41. ^ Siis korjaus: omega 3-indeksiä. Nämä ovat toki yhteydessä toisiinsa.

    Ursula Schwabin mielestä myöskään kenenkään ei pitäisi A-Talkin mukaan ottaa yli 20 µg D-vitamiinia päivässä.

    VastaaPoista
  42. minulla on P-GT koholla, joten kysynkin nyt, nostaako E-EPA niitä vai nostaako mahdollisesti karnosiini? Entäpä valiojogurtit ja yöllinen napostelu, jogurtti, leipä ja oivariini normaalisuolanen? Tolonen tietysti taas kehuu epaansa :D Kyllä se tolonen niin on että oikeat koulutetut lääkärit tietää eikä mitkään ravintolisän mainostajapellet, epaa joo kokeillut, mut pelkkää huijausta se on

    VastaaPoista