tiistaina, maaliskuuta 09, 2010

Ravintolisät voivat tehostaa lääkehoitoa

*
Dosentti Matti Tolonen haluaa seuraavaksi
ottaa esille mieliteemansa, eli sen miten ravintolisät voivat täydentää ja tehostaa lääkehoitoa. Tolonen on tämän hoitomenetelmän uranuurtajia Suomessa. Hän on tutkinut luonnonmukaisia hoitoja ja ravitsemuslääketiedettä 1980-luvun alusta lähtien.

Hollannin Kansanterveyslaitos (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu [RIVM]) on tiettävästi ensimmäinen valtiollinen kansanterveyslaitos, joka ehdottaa funktionaalisia elintarvikkeita ja ravintolisiä lääkehoidon täydentäjiksi. Laitoksen mukaan ne voivat

 • tehostaa lääkkeen hoitovaikutusta
 • vaikuttaa edullisesti sellaisiin tautiin liittyviin riskitekijöihin, joihin lääke ei vaikuta
 • vähentää lääkityksen tarvetta ja ehkäistä sen sivuvaikutuksia.
Mahdollisia etuja, verrattuna monien lääkeiden samanaikaiseen käyttöön ovat halvempi hinta, vähäisemmät sivuvaikutukset ja lisääntynyt hoitomyöntyvyys, todetaan maaliskuun British Journal of Nutrition -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa. Se keskittyy pääasiassa kolesterolilääkkeiden (statiinien) kanssa annettaviin ruokaohjeisiin ja ravintolisiin: kasvistanoleihin, ravintokuituun, omega-3-rasvahappoihin ja ubikinoniin (koentsyymi Q10:een).

Kirjoittajat päättelevät, että kasvistanolien ja omega-3-rasvahappojen lisääminen statiinihoitoon tehostaa veren rasvojen alentamista 10–15 prosenttia. Omega-3-rasvahappojen hyödyt tulivat hyvin esille mm. japanilaisessa JELIS-tutkimuksessa (Lancet 369 (9567): 1090-1098, 1997), jossa seurattiin lähes 5 vuotta yli 18600 statiineja syövää henkilöä. Puolet heistä sai lääkkeiden lisänä EPAa (1800 mg/vrk). Eikosapentaeenihappo vähensi selvästi sydänkohtauksia, angina pectoriskipuja ja uusia sepelvaltimotautitapauksia.

Kuitujen ja Q10:n osalta tutkimustulokset ovat ristiriitaisia, joten kirjoittajat kaipaavat lisää näyttöä. He huomauttavat, että olisi tärkeää seurata, ottavatko potilaat täsmäruokia ja ravintolisiä suositeltuina, riittävän suurina annoksina, jotta saataisiin toivottu hoitovaikutus. Sama laitos (RIVM) on aikaisemmassa tutkimuksessaan (2007) antanut ikääntyville ihmisille ravintolisänä foolihappoa ja B12-vitamiinia ja todennut niiden alentavan kohonnutta veren homokysteiinin pitoisuutta keskimäärin 36 prosenttia.

Homokystiinin alentamisen merkitys on vielä epäselvää. Espanjalaiset neurologit suosittelevat uudessa katsauksessaan foolihappoa, B6- ja B12-vitamiineja aivohalvauksen ennaltaehkäisyyn sillä perusteella, että ne alentavat homokysteiiniä, jolloin aivohalvauksen riski pienenee.

Lähteet:
Eussen S, Klungel O, Garssen J, et al. Support of drug therapy using functional foods and dietary supplements: focus on statin therapy. Br J Nutr. 2010 Mar 3:1-18.

Méndez-González J, Rodríguez-Millán E, Julve J, Blanco-Vaca F. Tratamientos vitamínicos para disminuir la concentración de homocisteína: ¿reducen el riesgo de enfermedad cerebrovascular en prevención primaria? Revisión. Revista neurologica 2010;50:235-244

Lisää luettavaa ravintolisistä:

RAVINTOLISIEN ABC (YHTEISTYÖSSÄ DOSENTTI MATTI TOLOSEN KANSSA)

59 kommenttia:

 1. Aika turhaa energian käyttöä tutkia alentaako statiinit LDL-kolesterolia vai ei. Tottakai ne alentaa koska ne on siihen suunniteltu. Aiheen tutkinta on kuitenkin aivan epäoleellista. Nythän jo tiedetään, että kolesterolilla ei ole hirveästi merkitystä sv-taudeissa yms.

  Eikös kannattaisi keskittyä tutkimaan miksi statiinit LDL:n laskemisesta huolimatta alentavat sydänkohtauksien saaneiden uusintariskiä? Päästäisiin lähemmäksi totuutta eli mikä aiheuttaa sv-tautia ja tukoksia. Suuri epäilyhän on, että statiinit vähentävät tulehdusta elimistössä. Tämä kun todetaan niin voidaan jättää koko statiinit rauhaan ja keskittyä tulehduksen alentamiseen muilla keinoin

  Rabbit

  VastaaPoista
 2. Statiineja tutkitaan valtavasti, koska lääketeollisuus rahoittaa niiden tutkimista. Eri asia on, kuten anonyymikin tietää, etteivät statiinien mahdolliset hyödyt johdu kolesterolin alentamisesta, vaan pääasiassa niiden anti-inflammatorisesta vaikutuksesta.

  Valtimotautien perimmäinen syy ei ole rasvainen ruoka eikä kolesteroli, vaan todennäköisesti aikanaan sairastetut mikrobi-infektiot, joiden jälkiseurauksena krooninen matala-asteinen tulehdus käynnistyy valtimoiden seinämissä. Tätä tulehdusta pitää vaimentaa ja sammuttaa. Valitettavasti kaikkien ihmisten oma puolustusjörjestelmä ei siihen kykene, jolloin valtimot alkavat jäykistyä ja kovettua. Tulehduksen vaimentamiseen on käytettävissä monia parempia, turvallisempia ja halvempia keinoja kuin statiinit. Selostan asiaa yhdessä kollega Pentti Raasteen kanssa uudessa Sydänoppaassamme, jonka voi ladata netistä
  http://20.fi/3883

  VastaaPoista
 3. Hmm kirjoititte foolihaposta ja B12, mitäs mieltä olette tästä tutkimuksesta?

  VastaaPoista
 4. Tämä Dragofixin linkin raportti on jo diskutoitu jo aikaa sitten muualla tässä blogissa. Tutkimustahan ei ollut edes suunniteltu syövän ilmaantumisen selvittämiseen, joten ennen seuruun aloittamista alkaneita syöpiä ei ollut suljettu pois.
  Jos foolihappo aiheuttaisi syöpää, sen olisi pitänyt tulla ilmi USA:ssa ja Kanadassa jo aikapäiviä, sillä siellähän on lisätty foolihappoa jauhoihin jo 10 vuotta. Syövät eivät ole lisääntyneet, joten norjalaisraportin johtopäätökset eivät voi olla yleistettäviä. Näin tulkitsee mm. Harvardin yliopiston ravitsemuslääketieteen professori Walter C. Willet. Se siitä

  VastaaPoista
 5. Diabetes voi aiheuttaa muistin heikkenemistä ja muita kognitiivisia häiriöitä jo keski-iästä alkaen, osoittaa uusi Hollannin kansanterveyslaitoksen tutkimus (Diabetes Care online). Se vahvistaa aikaisempia havaintoja samasta aiheesta. Mitä kauemmin tauti on kestänyt, sitä nopeammin muisti heikkenee. Tutkimus on herättänyt melkoista huomiota maailmalla uutistoimistoissa, mm. Reuters Healthissa.

  Tulkitsen raportin siten, että Diabetesliiton ohjeet ja Duodecimin neuvoma Käypä hoito eivät siis riitä, vaan diabeetikot tarvitsevat myös muistia tukevia ravintolisiä, kuten D-vitamiinia, karnosiinia, E-EPAa, fosfoseriiniä ja ubikinonia (Q10).
  Lue lisää suomeksi.

  VastaaPoista
 6. B-ryhmän vitamiinit (foolihappo, B6- ja B12) hidastavat ikääntymiseen liittyvää muistihäiriötä potevien ihmisten aivojen surkastumista ja dementoitumista, osoittaa Oxfordin yliopiston uusi tutkimus. Se on uutisoitu mm. BBC:n sivuilla. Siellä voit myös kuunnella tutkimukseen osallistuneen miehen videohaastattelun (35 sek).
  B-vitamiinien vaikutus perustuu homokysteiinin vähentämiseen aivoista, uskovat tutkijat.

  Tämä on mullistavaa tietoa etenkin, kun Alzheimerin tautiin tarkoitetut lääkkeet ovat jokseenkin tehottomia.
  Lue lisää suomeksi.

  VastaaPoista
 7. B6 ja B12 luonnolliset lähteet? Ihminen konvertoi sapuskasta. Lihaa?
  Lukijoille: Milloin viimeksi teurastit kalan?

  *ilmasta vitamiinia...* :)

  VastaaPoista
 8. Ravintolisiä syödään Suomessa eniten sydämen ja luuston hyvinvoinnin vuoksi

  Noin 72 prosenttia suomalaisista naisista ja 52 prosenttia miehistä syö ravintolisiä, osoittaa tuore kuluttajakysely. Yli puolet käyttäjistä haluaa vaikuttaa sydämen tai luuston terveyteen, 45 prosenttia ihon ja hiusten kuntoon. Käytetyimmät ravintolisät ovat vitamiinivalmisteita ja omega-3‐rasvahappotuotteita.

  Ruokavaliota täydentävien ravintolisien käyttöä perustellaan halulla vaikuttaa omaan hyvinvointiin, ehkäistä sairauksia ja jaksaa arjessa. Osa sanoo korvaavansa ravintolisillä ruokavalionsa yksipuolisuutta. Kuitenkin kyselyyn vastanneista lähes 80 prosenttia ilmoitti syövänsä terveellisesti ja yli puolet myös säännöllisesti. Kasvissyöjiä oli seitsemän prosenttia naisista ja neljä prosenttia miehistä.

  Ravintolisällä tarkoitetaan kapselina, tablettina tai nesteenä myytävää valmiiksi pakattua valmistetta, jota nautitaan pieninä annoksina ja jonka on tarkoitus täydentää ruokavaliota tai vaikuttaa ihmisen ravitsemuksellisiin tai fysiologisiin toimintoihin. Ravintolisiä ovat esimerkiksi omega-3-rasvahapot, vitamiinit, kivennäisaineet ja maitohappobakteerit.

  Noin 60 prosenttia suomalaisista pitää valmisteiden eettisyyttä ja luonnonmukaisuutta tärkeinä kysymyksinä ostopäätöstä tehdessään. Eettisyys liittyy esimerkiksi siihen, että kalaöljyvalmiste on peräisin kestävästi kalastetuista kalakannoista.

  Yleisimmin suomalaiset valitsevat tuotteen vaikuttavien aineiden pitoisuuden, tuotteen hinnan ja tunnetun tavaramerkin vuoksi.

  Kuluttajakyselyn toteutti tutkimusyritys Consumer Compass toukokuussa 2010. Siihen vastasi 1 543 eri puolilla Suomea asuvaa 16 - 70 –vuotiasta naista ja miestä, joista noin tuhat käytti ravintolisiä. (Lähde: Ruokatieto r.y. ja Terveystuotekauppiaiden Liitto)

  Listasin sydänpotilaan tärkeimmät ravintolisät TÄHÄN.

  VastaaPoista
 9. D-vitamiini ja astma

  Useat tutkimukset viittaavat siihen, että astmaa sairastavilla lapsilla ja aikuisilla on D-vitamiinin puutetta, etenkin talvisin (jolloin astman oireet yleensä pahenevat) ja että puute pahentaa oireita ja vaatii lisää lääkitystä.

  Amerikkalaiset tutkijat ovat analysoineet kirjallisuuden 60 v ajalta (1950-2010) ja tulleet siihen johtopäätökseen, että D-vitamiinilla voitaneen ehkäistä astmaa ja lievittää sitä, jolloin lääkitystä tarvitaan vähemmän. Raportti ilmestyy allergialääkäreiden ammattilehden syyskuun numerossa

  Sandhu MS, Casale TB. The role of vitamin D in asthma. Annals of Allergy and Asthma Immunology. September 2010;5(3)191-199 http://20.fi/2790
  ja sitä referoidaan
  WebMD-sivustolla http://20.fi/2789

  Nämä kirjoitukset vahvistavat käytännön kokemusta, jonka kertoo, että sekä lasten että aikuisten astman oireet lievittyvät D-vitamiinilisällä (50-100 mikrogramma päivässä).

  VastaaPoista
 10. Varmaan muihinkin allergisiin oireisiin se auttaa kuin astmaan.

  Olen monta vuotta kärsinyt allergisesta nuhasta, joka iskee syksyllä ilmojen viiletessä ja sateistuessa. En ole ihan varma, mikä sen tekee, luulen että home- tai sienipöly. Inhottavaa niiskuttamista ja aivastelua se joka tapauksessa teettää. Alergialääkkeet auttavat...mutta myös nukuttavat. Pitää valita, että pärskinkö vai torkunko luennolla...

  Tänä syksynä olen päässyt hyvin vähällä. Yhtään allergiapilleriä ei ole tarvinnut ottaa. Voisiko johtua D-vitamiinista? Otan sitä nykyään noin 50 mikrogrammaa päivässä plus sen. mikä ruoasta tulee.

  Yksi äiti

  VastaaPoista
 11. Uusi yhdysvaltalais-kanadalainen tutkimusraportti
  http://www.lipidworld.com/content/pdf/1476-511x-9-95.pdf
  kertoo ensimmäisenä maailmassa, että kalaöljy voi tehostaa sydänsolujen mitokondrioiden häiriintynyttä toimintaa sydämen vajaatoiminnassa ja sen aiheuttamassa sydämen laajentumassa. Mitokondriot ovat solujen voimalaitoksia, jotka tuottavat energiaa.

  Tähän asti kalaöljyä on tutkittu, suositeltu ja käytetty kardiologiassa lähinnä sepelvaltimotaudin ja veren rasvahäiriöiden (dyslipidemioiden) ehkäisyssä ja hoidossa, mutta nyt siis käyttöalue on laajentumassa myös sydämen vajaatoiminnan hoitoon.

  Suomessa on nyt saatavissa tehokkaita etyyliesteröityjä kalaöljyjä (E-EPA + E-DHA), joita kardiologit pitävät parempina kuin triglyserdidimuodossa olevia peruskalaöljyjä.

  VastaaPoista
 12. Kalaöljyn ja muiden ravintolisien käyttö säästäisi yli 220 miljoonaa Australian dollaria ($)vuodessa, ilmenee uudesta terveystaloutta käsittelevästä raportista. Ravintolisät ovat tehokkaita monia yleisiä ja kalliita kansantauteja vastaan, mukaan luettuina nivelrikko, sydän- ja verisuonitaudit sekä masennus, sanotaan ‘Cost effectiveness of complementary medicines' -raportissa. Sen laati Access Economics kansalliselle täydentävän lääketieteen laitokselle (National Institute of Complementary Medicine, NICM, University of Western Sydney, UWS). Suomenkin poliitikkojen ja muiden päättäjien olisi syytä perehtyä raporttiin ja meillä pitäisi tehdä vastaavanlainen arvio täydentävien hoitojen hyödyistä.
  Lue lisää suomeksi:
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1817

  VastaaPoista
 13. ADHD: kalaöljy, magnesium ja sinkki, kaikki yhdessä ovat suositeltavia ravintolisiä tämän lasten yleisimmän psykiatrien häiriön hoitoon, raportoi saksalaisen Prof. Dr. med. Dipl.-Psych. Michael Hussin työryhmä (Department for Child and Adolescent Psychiatry, Johannes Gutenberg-University, Mainz)
  Lipids in Health and Disease 2010,9:105
  Koko artikkeli on luettavissa vapaasti tästä linkistä.

  Aineisto oli suuri, 810 ADHD-lasta, iältään 8-12 vuotta. Heille annettiin ravintolisähoitoa 3 kuukautta hyvällä menestyksellä. Raportti tukee useita muita tutkimuksia, mm. Göteborgissa Kuningatar Silvian Lastensairaalassa rasvahapoilla tehtyä hoitokoetta.

  Minusta nämä ovat kiinnostavia tuloksia, kun ottaa huomioon, kuinka ankarasti suomalaiset lastenpsykiatrit ja lääketeollisuuden tukema ADHD-liitto ovat vastustaneet kaikkien ravintolisien käyttöä. Lue lisää suomeksi ADHD:n ravitsemushoidosta.

  VastaaPoista
 14. Etyyliesteröity kalaöljy tehostaa simvastatiinin vaikutusta veren rasvaprofiilissa, osoittaa uusi 171 potilaan tutkimus.

  Siinä annettiin 6 viikkoa päivittäin 4 gramman painoista kalaöljykapselia (joissa kussakin oli 465 mg EPAa, 375 mg DHA:ta ja 60 mg muita omega-3-rasvahappoja) + 20 mg simvastatiinia. Verrokkiryhmä sai pelkkää simvastatiinia. Kalaöljy + simvastatiini –ryhmässä triglyseridit alenivat 41 %, mutta simvastatiinia saaneilla vain 14 %.

  Johtopäätös: Kalaöljyn ja simvastatiinin yhdistelmä alentaa paljon enemmän tryglyseridejä ilman sivuvaikutuksia. Tällaista yhdistemähoitoa voidaan pitää optimaalisena veren rasvahäiriöitä poteville ihmisille.

  Raportin julkaisi European Journal of Clinical Nutrition advance online publication,
  http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/full/ejcn2010195a.html

  Tässä tutkimuksessa annettua valmistetta ei ole saatavana Suomessa, Mutta CardiOmega vastaa koostumukseltaan sitä varsin hyvin. Muistutan mieliin, että Suomessa kalaöljyn käyttö lisättiin huhtikuussa 2009 valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suosituksiin. Lääkäreiden tulee noudattaa niitä potilaittensa hoidossa.

  VastaaPoista
 15. Kalaöljyä sydänpotilaalle Espanjassa

  Etyyliesteröity kalaöljy, muun hoidon lisänä, parantaa sepelvaltimotautia potevien ihmisten sydämen vasemman kammion toimintaa, osoittaa uusi tutkimus Kanarian saarilta (Servicio de Cardiología, Complejo Hospitalario Universitario Insular-Materno infantil, Las Palmas de Gran Canaria, Gran Canaria). Raportti julkaistiin Medicina Clinica (Barcelona) -lehdessä. Potilaille annettiin päivittäin yksi gramman painoinen lääkkeeksi rekisteröity kalaöljykapseli, jota ei ole vielä saatavana Suomessa. Kapselin sisältö vastasi Suomessa vapaasti myytäviä E-EPA + E-DHA-valmisteita.
  Suomessa kalaöljy lisättiin huhtikuussa 2009 valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -suositukseen. Lääkäreiden tulee noudattaa sitä potilaittensa hoidossa. Uuden polven etyyliesteröidyt valmisteet ovat syrjäyttäneet perinteiset kalaöljyt kardiologiassa ja psykiatriassa. Uusien valmisteiden omega-3-pitoisuus on huomattavasti suurempi (jopa 90 %) kuin peruskalaöljyjen (30 %).

  VastaaPoista
 16. B12-vitamiini ehkäisee ja hoitaa Alzheimerin tautia.

  Suomessa tehty uusi 7 vuoden seurantatutkimus vahvistaa käsitystä, jonka mukaan B12-vitamiini ehkäisee Alzheimerin tautia. Raportin julkaisi lokakuun Neurology-lehti, joka kirjoitti aiheesta myös päkirjoituksen.

  Samaan tulokseen tuli äsken englantilainen Oxfordin yliopisto, jonka kaksivuotisessa seurannassa foolihapon, B6- ja B12-vitamiinin anto ehkäisi muistisairauksia ja aivojen surkastumista (yli 70-vuotiailla).

  "Ikäihmisillä on hämmästyttävän usein puutetta B12-vitamiinista", sanovat suomalais-ruotsalaisena yhteistyönä asiaa tutkineet tiedemiehet.

  Seurantaan osallistui 271 suomalaista, iältään 65–79 vuotta, joilla ei ollut dementiaa seuruun alkaessa. Sen kuluessa 17 henkilöä sairastui Alzheimerin tautiin. Heistä oli mitattu alussa veren homokysteiini ja B12-vitamiinin aktiivinen muoto, holotranskobalamiini (holoTC). Mitä enemmän veressä oli homokysteiiniä, sitä enemmän oli muistihäiriöitä ja aivohalvauksia. Foolihappo, B6- ja B12-vitamiinit ehkäisevät homokysteiinin kertymistä vereen ja aivoihin.

  Muistisairauksien hoito maksaa yhtä paljon kuin Puolustusvoimien ylläpito. Tutkimusten mukaan muistisairauksia voidaan ehkäistä ja niiden etenemistä voidaan jarruttaa useilla ravintolisillä: B-vitamiinit, berberiini, karnosiini, ubikinoni ja E-EPA.

  Lue lisää suomeksi

  VastaaPoista
 17. "B12-vitamiini ehkäisee ja hoitaa Alzheimerin tautia."

  Jos tuo väite perustuu Smith &co Homocysteine-tutkimukseen, väite ei pidä paikkansa ehkäisyn osalta, ks. alla. Kummasti vaan useat tutkimukset vääntyvät tunnistamattomaan muotoon Tolosen suussa. Ja aina sellaiseen muotoon, mikä edistää myyntiä.

  http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0012244

  "Since accelerated brain atrophy is a characteristic of subjects with mild cognitive impairment who convert to Alzheimer's disease, trials are needed to see if the same treatment will delay the development of Alzheimer's disease."

  y.p.

  VastaaPoista
 18. .... eikä Tolosen viittaama suomalaistutkimuskaan vahvistanut Tolosen väitettä, koska se ei ollut interventiotutkimus, siinä ei testattu ehkäisevätkö lisäravinnepillerit dementiaa, niin kuin Tolonen yrittää esittää.

  VastaaPoista
 19. Tämä on hyvin vakuuttaava tutkimus, kommentoi tohtori David Smith (University of Oxford) suomalais-ruotsalaista B12-vitamiinitutkimusta. "Tämä on ensimmäinen kerta, jolloin osoitetaan että B12-vitamiinin puute voi johtaa tylsistymiseen vuosien kuluttua", hän toteaa.

  Tämä kaikki vahvistaa käsitystä, jonka mukaan B12-vitamiinia tulee mitata etenkin ikääntyven verestä ja matalat lukemat tulee korjata B12-vitamiinilla. Se on valtavan paljon halvempaa ja tehokkaampaa kuin muistisairauksien nykyinen hoito, mikä on teholtaa vaatimatonta ja lisäksi maksaa vuodessa yhtä paljon kuin Puolustusvoimien ylläpito.

  Vitamiinien ja muiden ravintolisien käyttö sairauksien ennalta ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon vähentää tietenkin lääkkeiden myyntiä, mikä näyttää huolestuttavan eräitä tahoja.

  VastaaPoista
 20. Sydänprofessori Martin R Cowie (Imperial College London & Royal Brompton Hospital) kirjoitti hyvän katsauksen etyyliesteröityjen kalaöljyjen hyödyistä sydänpotilaiden hoidossa. Ainoa mikä siitä puuttuu on JELIS-tutkimus, jossa annettiin E-EPAa hyvällä menetsyksellä.

  Cowie kirjoittaa mm. "These clinical indications are supported in international guidelines. The European Society of Cardiology Guideline on management of ST elevation MI (published in 2008) recommends the consideration of prescription of 1g daily of omega-3 PUFA ethyl esters for patients with low intake of oily fish, and for those who cannot tolerate a statin."

  The Clinical Benefit of Omega-3 PUFA Ethyl Esters
  Supplementation in Patients with Heart Failure European Journal of Cardiovascular Medicine 2010.
  Sen voi lukea vapaasti tästä linkistä.

  Suomessa kalaöljyn käyttö lisättiin huhtikuussa 2009 valtimotautien ja veren rasvahäiriöiden Käypä hoito -ohjeisiin. Ne ovat lääkäreille annettuja suosituksia. Kuten Cowien kirjoituksestakin ilmenee, suosivat kardiologit nyt etyyliesteröityjä valmisteita, jotka ovat kustannustehokkaita (verrattuna peruskalaöljyihin).

  VastaaPoista
 21. Tolosen ad hominemia ja luikertelua: "Vitamiinien ja muiden ravintolisien käyttö sairauksien ennalta ehkäisyyn ja täydentävään hoitoon vähentää tietenkin lääkkeiden myyntiä, mikä näyttää huolestuttavan eräitä tahoja."

  On osoitettu, että valehtelet - viittaamasi tutkimukset eivät osoita yhtään mitään mitä tulee keinotekoisten B12- yms pillereiden sairauksia ehkäisevään tehoon. Mitä teet kun jäät kiinni valheesta? Alat syytää ad hominemia ja luikertelet. Hyi.

  y.p. eli yksittäinen potilas

  VastaaPoista
 22. Sydämen vajaatoimintaa sairastaa 1-2 prosenttia väestöstä eli Suomessa noin 50 000-100 000 henkilöä. Euroopan Sydänlääkäriyhdistys siis suosittaa lääkäreitä harkitsemaan heille etyyliesteröityä kalaöljyä, etenkin jos potilaat eivät syö paljon kalaa ja/tai eivät siedä statiineja.

  Useimmat sydänpotilaita hoitavat lääkärit eivät tunne riittävästi hapen ja energian puutteesta kärsivän sydämen aineenvaihduntaa (metaboliaa), kirjoittaa Connecticutin yliopiston kliinisen lääketieteen apulaisprofessori Stephen T. Sinatra Alternative Therapies in Health and Medicine -lehdessä. Ravintolisät ubikinoni, D-riboosi ja karnitiini kuuluvat hänen mukaansa ehdottomasti sydämen vajaatoiminnan asianmukaiseen hoitoon.Lue lisää suomeksi

  Itse lisäisin listaan vielä D-vitamiinin, karnosiinin, magnesiumin ja etyyliesteröidyn kalaöljyn (jota myös Euroopan Sydänlääkäriyhdistys suosittaa). Ne todennäköisesti parantavat sydäntaudin ennustetta ja vähentävät lääkkeiden tarvetta ja sivuvaikutusriskejä.

  VastaaPoista
 23. Ja linkki Euroopan Sydänlääkäriyhdistyksen suositukseen?

  VastaaPoista
 24. Tässähän se suositus ESC Guidelines (2008) on, johon professori Cowiekin viittaa edellä selostamassani katsauksessa:

  Taulukko 22
  Supplementation with 1 g of fish oil in patients with a low intake of oily fish.

  Tekeepä mieleni laittaa tähän lainaus Antti Heikkilältä:
  "Aito keskustelu on eheyttävä kokemus. Sen idea on jakaa omaa henkilökohtaista kokemusta ja tietoa. Toinen vuorovaikutuksen muoto on väittely joka käydään vain tiedon pohjalta ja tarkoituksena voittaa väittely. Jälkimmäisellä on pitkät perinteet antiikin ajoista lähtien. Väittely vaatii sivistystä ja kykyä käyttää omaa tietoa luovasti. Se ei ole lukittautumista omiin asenteisiin vaan tavallaan älykäs henkinen miekkailu. Suomessa tätä perinnettä ei ole ja ihmiset ovat personoituneet omiin tietoihinsa ja nuijvat toisinajattelijat. Lontoossa ollessani kuuntelin herkullisia väittelyitä. Ne pojat osaavat siellä. . . Eli kun sanoo että tietääkseni jokin on niin ja niin siihen toinen sanoo että mielenkiintoinen pointti mutta oletko ajatellut että se voisi olla näin. Siten molemmat oppivat jos on halua kuunnella."

  VastaaPoista
 25. Kiitos linkistä.

  Tolonen "Euroopan Sydänlääkäriyhdistys siis suosittaa lääkäreitä harkitsemaan heille etyyliesteröityä kalaöljyä, etenkin jos potilaat eivät syö paljon kalaa ja/tai eivät siedä statiineja. "

  1. Kirjoititko vahingossa etyyliesteröity kalaöljy, vai ihanko tietoisesti? Ei siinä suosituksessa nimittäin lukenut yhtään mitään näistä keinotekoisistaja luonnottomista etyyliesteröidyistä kalaöljyistä, vaan ihan omega-3 lisäravinteista oli puhe:

  "Fibrates and omega-3 supplements should be considered in patients who do not tolerate statins, especially if TG .150 mg/dL (1.7 mmol/L) and/or HDL cholesterol ,40 mg/ dL (1.0 mmol/L)"

  2. Mainitsemassasi suosituksessa suositellaan statiineja, toisin kuin sinä suosittelet.

  3. Mainitsemassasi suosituksessa ei suositella antioksidantteja, toisinkin kuin sinä suosittelet. (There is no evidence for the use of antioxidant supplements of antioxidants, low glycaemic index diets, or homocysteinelowering therapies post-STEMI)

  4. Suosituksessa suositellaan kokojyvää ja hedelmiä, toisin kuin monet tässä blogissa?

  5. Suosituksissa suositellaan vähärasvaisia maitotuotteita ja vähärasvaista lihaa, toisin kuin tässä blogissa

  6. Suosituksessa kehotetaan korvaamaan tyydyttyneet rasvat (ja transrasvat) mono- ja polytyydyttyneillä rasvoilla, toisin kuin tässä blogissa.


  y.p.

  VastaaPoista
 26. Tarkennus: em. suosituksessa ei siis suositeltu keinotekoisia antioksidantti-pillereita.

  y.p.

  VastaaPoista
 27. Ison-Britannian radio (BBC), TV ja lehdet uutisoivat jo vuonna 2007, että The National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) kehottaa lääkäreitä määräämään sydänpotilailleen etyyliesteröityjä kalaöljykapseleita ruoan lisänä. Ne vähentävät uuden sydänkohtauksen riskin lähes puoleen.

  Tämä on ensi kerta, jolloin terveysalan "vahtikoira", NICE kehottaa käyttämään ravintolisiä sydänkohtausten ehkäisyyn. Potilasyhdistysten mukaan suosituksella voi olla valtava vaikutus.

  Lue lisää suomeksi

  VastaaPoista
 28. MT, sinulla on raivostuttava tapa olla vastaaatta sinulle esitettyihin kysymyksiin ja kommentteihin.

  y.p.

  VastaaPoista
 29. Kun vastaus on lempeä, se kääntää pois vihastuksen, mutta tuskaa aiheuttava sana nostattaa suuttumuksen.
  - Sananlaskut 15:1.

  Viisaiden kieli tekee hyvää tiedolla, mutta typerien suu ryöppyää tyhmyyttä.
  - Sananlaskut 15:2.

  VastaaPoista
 30. No sittenhän sinä haluat varmaankin vastata lempeästi kääntääksesi pois aiheuttamasi vihastuksen, ja viisaasti, jotta suusi ei ryöppyäisi tyhmyyttä.

  VastaaPoista
 31. Olisikohan Tolonen tuossa kuitenkin herrasmiesmäisen hienovaraisesti viitannut siihen, että tapa jolla olet esittänyt kysymyksiä on ollut tyyliltään sen verran alakanttiin, että Tolonen ei ole katsonut vaivan arvoiseksi vastata. Lisäksi Tolonen ymmärtääkseni hienovaraisesti suositteli sinua miettimään oman suuttumuksesi alkuperää. Useinhan totuus satuttaa pahimmin.

  Ei sillä, että olisin itse Tolosen kanssa kaikista asioista samaa mieltä. Itseasiassa toivoisin tänne kommenttiosastolle jotain vastavoimaa Toloselle. Avainsana on kuitenkin asiallisuus. Henkilöön kohdistuvat kommentit ovat merkki asian loppumisesta. Samoin jankutuksia ja pitkiä kopiointeja toisilta sivuilta ei jaksa lukea. Perusteettomat väitteet ovat myös yhtä tyhjän kanssa. Sen sijaan neutraalisti osoitetut mahdolliset virheet tai liioittelut Tolosen väitteissä perusteineen olisi kiinnostavaa luettavaa.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 32. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot EPA ja DHA ehkäisevät ja lievittävät nivelrikkoa ja kroonista niveltulehdusta. Tulokset on vahvistettu kahdessa tuoreessa toisistaan riippumattomassa tutkimuksessa, Madridissa ja Lontoossa. EPA osoittautui kaksi kertaa DHA:ta tehokkammaksi. Tulokset puoltavat väkevöidyn EPAn (E-EPA) käyttöä nivelrikon ja niveltulehduksen ennaltaehkäisyssä ja täydentävässä hoidossa. Lue lisää EPAn vaikutustavoista nivelissä

  VastaaPoista
 33. Lisäravinteista voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä:

  http://www.tohtori.fi/hyvinvoinnin-kauppa/uutiset/4526438

  Tutkimus paljastaa: E-vitamiinilisien syöminen voi lisätä aivoverenvuotoriskiä

  "Tutkijat pitävät lisiin liitettyä infarktiriskin pienentymistä vähäisenä ja aivoverenvuotojen haittoja riittävän suurina, jotta E-vitamiinilisien turhaa käyttöä tulisi varoa.

  He myös muistuttavat aivoinfarktien ehkäisyyn olevan paljon tehokkaampiakin keinoja. Esimerkiksi verenpaineen alentaminen, kolesterolitasojen parantaminen, tupakoinnin lopettaminen, liikunta ja monipuolinen ruokavalio kaikki pienentävät sairastumisen vaaraa. Ne ehkäisevät myös aivoverenvuotoja.

  E-vitamiinilisistä on toivottu sydänvaivojen ja aivohalvausten ehkäisijää vitamiinin antioksidatiivisten vaikutusten takia, mutta toistuvista tutkimuksista huolimatta lisien tehoa ei ole pystytty osoittamaan. Havaittu aivoverenvuotojen riski on aiemmin todettu tiettävästi vain kahdessa tutkimuksessa, joista toisessa ainoastaan tupakoitsijoilla."

  VastaaPoista
 34. Ravintolisät fosfoseriini, neidonhiuspuu-uute, E-vitamiini ja B6-vitamiini parantavat merkittävästi ikääntyvien koirien kognitiivisia taitoja (oppimis- ja päättelykyky, muisti ym.) ilmenee Kanadan eläinlääkärilehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Se kumoaa ravintolisien vastustajien usein esittämiä väitteitä plasebovaikutuksesta. Lue lisää suomeksi

  VastaaPoista
 35. Berberiini ehkäisee kokeellista nivelrikkoa, ilmenee uudesta etelä-korealaisen Kyung Hee -yliopiston farmakologian laitoksen tutkimuksesta. Tutkijat pitävät berberiiniä lupaavana luonnonaineena nivelrikon ehkäisyyn ja hoitoon. Käytännön kokemus ja tieteelliset tutkimukset osoittavat monen muunkin ravintolisän ehkäisevän ja hillitsevän nivelrikkoa ja niveltulehdusta. Tällaisia luonnonaineita ovat muun muassa D-vitamiini, karnosiini, inkivääri, kalaöljyn EPA-rasvahappo (E-EPA) ja Uuden Seelannin vihersimpukkauute. Lue lisää Suomeksi

  VastaaPoista
 36. Lihavuusleikkaukset ovat yleistyneet kaikkialla maailmassa, myös Suomen sairaaloissa. Leikkauksen nimi on laparoskooppinen by-pass/sleeve gastrektomia (LSG). Hollantilaiset mahakirurgit ovat todenneet, että leikatuille potilaille kehittyy suojaravinteiden puutostiloja. Monivitaminit ja kalkki ovat potilaiden tarvitsemia vähimmäisravintolisiä ja mukana on oltava ainakin rauta, B12-vitamiini ja D-vitamiini (verikokeiden perusteella), kirjoittavat kirurgit Obesity Surgery -lehdessä

  VastaaPoista
 37. Turun Sanomat julkaisi tänään verkossa toimittaja Kai Aulion jutun kalaöljykapseleista. Siinä hän korostaa aivan oikein heti ingressissä, että tehoaineiden ja annostelun on oltava oikeita, jotta toivottu tulos saavutetaan.

  Aulio on kerännyt kirjoitukseensa ei-positiivisia tutkimuksia, ja selostanut niitä oikein. Totta on, ettei DHA auta Alzheimeriin. Pitäisi olla EPAa eikä DHA:ta, mutta sitä Aulio ei kerro. Aulio on muutoinkin jättänyt positiiviset suuret kalaöljytutkimukset kertomatta, esim. JELIS, GISSI, LYON, DART, em. joita olen selostanut muun muassa Kalaöljyoppaassani ja nettisivuillani. Media kirjoittaa mielellään puolitotuuksia ravintolisistä. Good news is no news -periaatteella.

  VastaaPoista
 38. TS on toiminut kuten MOT ja monet muut, medialla on tietty tapa toimia. Et muuten Tolonen ole juuri itse ei-positiivisia tutkimuksia tänne postannut, miksi näin?

  VastaaPoista
 39. "TS on toiminut kuten MOT ja monet muut, medialla on tietty tapa toimia. Et muuten Tolonen ole juuri itse ei-positiivisia tutkimuksia tänne postannut, miksi näin?"

  Monesti tutkimukset ovat aikamoista kuraa. Aivan turha laittaa kahdella hiirellä tehtyä tutkimusta, jota ei ole tehty kaksoissokkona. Samaan hengenvetoon on kyllä sanottava myös että kaikesta mahdollisesta ei vain ole ihmisillä tehtyä kaksoissokkotutkimusta (esim. arsenikin soveltuvuus urheilujuomaksi). Joskus pitää vain luottaa hyväksi todettuun kokemukseen.

  VastaaPoista
 40. E-EPA ja Parkinsonin tauti

  E-EPA-nimistä kalaöljyä tutkitaan monissa maissa, muun muassa Kanadassa. Uusi hiirillä tehty Parkinsonin tautia matkivassa koejärjestelyssä kävi ilmi, että E-EPA ehkäisee taudille tunnusomaisia muutoksia aivoissa. Tutkijat pitävät E-EPAa lupaavana lisähoitona Parkinsonin tautiin. Lue lisää suomeksi

  VastaaPoista
 41. Paksusolen tulehdus ja kalaöljy

  Kalaöljyn omega-3-rasvahapot voivat olla avuksi haavaisen paksusuolen tulehduksen hoidossa, kirjoittaa Journal of the Royal Society of Medicine Short reports -lehti.

  Tutkijat selostavat naispotilaan vaikean paksusuolen tulehduksen hoitoa lääkkein ja sen jälkeen kalaöljyllä. Koska lääkehoidosta (mesalatsiini 2,4 g/vrk) ei ollut sanottavaa apua, siihen lisättiin kalaöljy (EPA + DHA) annoksella 1 gramma 2 kertaa päivässä. Kalaöljy oli hyvin siedettyä eikä se aiheuttanut sivuvaikutuksia. Suoliston toiminta rauhoittui vähitellen ja verinen ripulointi loppui viikossa. Kahden viikon kuluttua tehdyssä suolen tähystyksessä tilanne oli normalisoitunut täysin.

  Lääkärit selostavat niitä biokemiallisia tapahtumia, joihin kalaöljyn tervehdyttävä vaikutus perustuu. Artikkeli tukee aikaisempia japanilaisia havaintoja, joiden mukaan E-EPA rauhoittaa lasten tulehtunutta paksusuolta.

  VastaaPoista
 42. "Aivan turha laittaa kahdella hiirellä tehtyä tutkimusta, jota ei ole tehty kaksoissokkona."

  Ei hulluja saa pitää jännityksessä, nyt esimerkkejä tällaisista kahdella hiirellä tehdyistä tutkimuksista, joohan?

  VastaaPoista
 43. Tokion Juntendon yliopiston lastenklinikalla annetaan E-EPAa lapsipotilaiden haavaiseen paksusuoleen. Lääkärit raportoivat tiedelehdessä hoitotulokset 12 avohoidossa olleesta lapsesta (iältään 8–16 v), jotka saivat 2 kuukautta 1.8 g/vrk (3 kapselia á 600 mg) puhdistettua E-EPAa. Kapselit otettiin aina ruoan päälle. Ruokatapoja ei muutettu millään lailla, mutta lasten tavanomaista lääkitystä jatkettiin, kuten ennenkin.

  Yhdenkään lapsen suoli ei tulehtunut uudestaan E-EPA-hoidon aikana. Punasolujen EPA-pitoisuus nousi merkittävästi E-EPA-kuurin aikana. Suolen limakalvon ja valkosolujen LTB4-tuotanto aleni merkittävästi.
  J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2003 Nov;37(5):581-5

  Granadan yliopiston molekyylibiologian professori Ángel Gil kirjoitti lehden pääkirjoituksessa muun muassa: "Omega-3-rasvahapot ovat hyödyksi kaikissa kroonisissa tulehdustiloissa.Muista tutkimuksista tiedetään, että EPA hillitsee T-auttajavalkosolujen 1-tyyppiä (TH-1). Japanilainen tutkimus oli hyvin tehty ja sen tulokset luotettavat, mutta koska ei ollut verrokkiryhmää, ei voida varmuudella tietää, johtuiko remission jatkuminen yksinomaan E-EPAsta, vai olisiko se jatkunut muutoinkin.Tutkimus osoitti kuitenkin, että E-EPAn anto voi olla hyvinkin hyöyllistä lasten suolitulehduksen hoitoa, koska nykyinen käypä hoito (lääkitys) aiheuttaa usein vakavia sivuvaikutuksia."

  VastaaPoista
 44. Kalaöljy on syöpätaudeissa ajankohtainen tutkimusaihe. Etelä-Floridan yliopiston syöpälääkärit suosittavat uudessa artikkelissaan etyyliesteröityä kalaöljyä laihtuville (kuituville, näivettyville) syöpäpotilaille varhaisessa vaiheessa kakeksian ehkäisyyn. Katsauksen julkaisi syöpälääkäreiden ammattilehti Current Treatment Options in Oncology. Kirjoitus on tarkoitettu ohjeeksi syöpää hoitaville lääkäreille, mutta siitä voivat myös syöpään sairastuneet potilaat ottaa vaarin.
  Lue lisää suomeksi

  VastaaPoista
 45. Antioksidantit, valtimo- ja sydänterveys

  Antioksidantit – C- ja E-vitamiini, ubikinoni ja seleeni – päivittäin ruoan lisänä nautittuina ehkäisevät tulehdusta (inflammaatiota), lisäävät valtimoiden joustavuutta, alentavat kohonnutta verenpainetta ja lisäävät "hyvää" HDL-kolesterolia, ilmenee uudesta israelilaisesta tutkimuksesta. Sen julkaisi Nutrition & Metabolism -lehti.

  Tutkimukseen osallistui 70 keskimäärin 62-vuotiasta henkilöä, joilla oli useita sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä: kohonnut verenpaine, diabetes, matala HDL, tai jotka tupakoivat. Puolet sai kuusi kuukautta lumepillereitä ja puolet päivittäin 1000 mg C-vitamiinia, 400 mg E-vitamiinia, 120 mg ubikinonia (Q19) ja 200 mikrogrammaa (µg) seleeniä.

  Puolen vuoden kuluessa antioksidantteja saaneessa ryhmässä oli tapahtunut seuraavia parannuksia:
  • Valtimoiden elastisuusindeksi suureni merkitsevästi
  • Systolinen ja diastolinen verenpaine alenivat merkitsevästi, systolinen keskimäärin 145,2:sta 136,1 mmHG ja diastolinen 78,4:stä 75 mmHg.
  • HDL-kolesteroli lisääntyi veressä merkitsevästi
  • hs-CRP aleni merkitsevästi (tulehdus väheni).

  Tutkimus vahvistaa niitä kokemuksia, mitä "vitamiini- ja hivenainelääkärit" totesivat omilla potilaillaan Suomessa jo lähes 30 vuotta sitten.

  VastaaPoista
 46. Ravintolisiä tutkitaan Yhdysvalloissa miljardeilla dollareilla kertoo marraskuun Journal of Nutrition.

  Yli puolet amerikkalaisista käyttää ravintolisiä, joten niiden terveysvaikutusten ja turvallisuuden tutkimusta pidetään kansallisesti tärkeänä asiana, jota valtio rahoittaa. Vuosina 1999–2007 ravintolisien tutkimukseen myönnetty rahoitus yli kaksinkertaistui Yhdysvalloissa. Terveysvirasto (NIH) rahoitti 6748 hanketta $1,9 miljardilla ja maatalousministeriö (USDA) 2258 hanketta $347 miljoonalla. Eniten tutkittiin vitamiineja ja kivennäis- ja hivenaineita, kasvirohtoja, fytokemikaaleja ja rasvahappoja. Syöpätaudit olivat eniten tutkittu sairausryhmä. Siihen käytettiin lähes kaksi kertaa enemmän rahaa kuin seuraavaksi yleisimpään tautityhmään, sydän- ja verisuonisairaudet. Myös naisten terveysongelmia ja immuunijärjestelmän tauteja sekä ravintolisien solu- ja molekyylitason vaikutuksia tutkittiin paljon. Eniten ravintolisätutkimuksia rahoittivat NIH National Cancer Institute, NIH National Center for Complementary and Alternative Medicine, NIH Office of Dietary Supplements sekä USDA Agricultural Research Service.

  Usein Suomessa esitetty väite, ettei ravintolisiä ole tutkittu, ei siis pidä paikkaansa. Väitteen esittäjät eivät ilmeisesti lue tiedelehtiä, joissa ravintolisätutkimuksia julkaistaan. Valitettavasti Duodecimin uutiset ja Suomen valtamedia eivät juuri välitä positiivisia uutisia ravintolisätutkimuksista.

  VastaaPoista
 47. Runsas rasvaisen kalaruoan syönti ehkäisee ja hidastaa yli 65-vuotiaiden ihmisten verkkokalvon rappeutumista, ilmenee amerikkalaisen Johns Hopkins -yliopiston tutkimuksesta (Ophthalmology joulukuu 2010). Kalaruoan tehoaineina pidetään omega-3-rasvahappoja (EPA ja DHA). Ellei rasvainen kala maistu riittävän usein (3 kertaa viikossa), kannattaa ottaa tehokasta 90-prosenttista etyyliesteröityjä kalaöljyä ravintolisänä.

  Tutkimus tukee aikaisempia tieteellisiä raportteja, joiden mukaan runsaasti kalaa syövillä ihmisillä on muita pienempi riski sairastua verkkokalvon rappeumaan, makuladegeneratioon. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ja sinkki ehkäisevät rappeumaa ja hidastavat sen etenemistä. Verkkokalvon rappeuma on yleisin syy ikääntyvien ihmisten näön huonontumiseen ja sokeutumiseen, eikä tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Niinpä ravintolisien merkitystä taudin ehkäisyssä ja jarruttamisessa tutkitaankin eri puolilla maailmaa. Tähän mennessä julkaisut tulokset ovat positiivisia.
  Lue lisää suomeksi

  VastaaPoista
 48. Karnosiini parantaa insuliiniherkkyyttä, alentaa veren liian korkeita insuliinipitoisuuksia (joita esiintyy insuliiniresistenteillä ihmisilläkin) ja ehkäisee rasvaisen ruokavalion aiheuttamaa rasvamaksaa, ilmenee uudesta taiwanilaisesta hiiritutkimuksesta. Karnosiini vaikuttaa edullisesti aineenvaihduntaa säätäviin geeneihin.
  Mong MC, Chao CY, Yin MC. Histidine and carnosine alleviated hepatic steatosis in mice consumed high saturated fat diet. European Journal of Pharmacology. 2010 Dec 15.

  VastaaPoista
 49. Etyyliesteröity kalaöljy ja verihiutaleet

  Professori William S. Harris (Cardiovascular Health Research Center, Sanford Health/University of South Dakota, USA) on erittäin ahkera omega-3-rasvahappojen tutkija, joka julkaisee niistä jatkuvasti uusia kiinnostavia tietoja. Harris toimii myös Yhdysvaltain Sydänliiton (AHA) asiantuntijana. Hän ja hänen työryhmänsä edustavat vahvasti sitä näkemystä, että kalaöljyn etyyliesteröidyt omega-3-rasvahapot suojaavat sydäntä ja valtimoita. Harrisin työryhmä selvittää niitä biokemiallisia mekanismeja, joilla tämä suojavaikutus toteutuu.

  Uudessa 30 vapaaehtoisen koehenkilön tutkimuksessaan (Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids) työryhmä osoittaa, että 3,4 grammaa etyyliesteröityjä omega-3-rasvahappoja (E-EPA +E-DHA, yhteensä 4 kapselia/vrk) – joko aspiriinin kera tai ilman – vaikuttaa neljässä viikossa merkitsevästi verihiutaleisiin (trombosyytteihin) ja niiden kollageenisignalointiin. Tällöin verihiutaleet eivät kokkaroidu yhtä helposti kuin muutoin. Työryhmä tulkitsee, että havainto selittää osittain etyyliesteröidyn kalaöljyn sydäntä ja valtimoita suojaavia vaikutuksia. Tutkimusta rahoitti mm. Yhdysvaltain terveysvirasto. http://20.fi/3238

  Kuten tunnettua, verihiutaleitten kokkaroituminen voi aiheuttaa veritulppia. Hollannissa Utrechtin yliopistossa osoitettiin jo 1993 Diabetes Care –lehdessä julkaistussa 24 diabeetikon aineistossa, että E-EPA(900 tai 1800 mg päivässä) ehkäisee diabeetikkojen veritulppataipumusta. Voit lukea raportista suomeksi http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=51

  Milloinkahan Suomen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL alkaa rahoittaa kalaöljytutkimuksia?

  VastaaPoista
 50. Karnosiini voi olla hyödyllinen ravintolisä nivelreumassa, osoittaa uusi slovakialainen kokeellinen rottatutkimus (Institute of Experimental Pharmacology and Toxicology, Slovak Academy of Sciences, Bratislava).
  Lue lisää suomeksi
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1924

  VastaaPoista
 51. Karnosiini on hermoston suojelija, neuroprotector

  Karnosiinia kutsutaan neurologiassa hermostoa suojaavaksi yhdisteeksi, neuroprotektoriksi. Sitä tutkitaan vilkkaasti ja siitä kehitellään Italiassa uusia johdannaisia, kertoo Journal of Medicinal Chemistry. Uudet versiot ehkäisevät mm. LDL-kolesterolin hapettumista, jota kupari-ionit aiheuttavat. Karnosiinijohdannaiset suojaavat aivosoluja, raportoivat Torinon yliopiston tutkijat.
  http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jm101394n

  Näitä uusia johdannaisia tuskin saadaan markkinoille lähiaikoina, sillä ne eivät ole luonnonaineita, joita voitaisiin myydä ravintolisinä. Uudet johdannaiset pitäisi todennäköisesti rekisteröidä lääkkeiksi, mikä on huomattavan kallista ja vie kauan aikaa. Ainoaksi myyntikanavaksi tulisi apteekki. Näin ollen meidän on tyytyminen luonnollisiin karnosiinivalmisteisiin, joita saa ostaa vapaasti hyvin varustetuista terveyskaupoista. Karnosiini on erinomainen ravintolisä kaikissa neurologisissa sairauksissa, kuten MS-tauti, Parkinsonin tauti, Alzheimerin tauti ja muut muistisairaudet sekä aivohalvauksen jälkitila.

  VastaaPoista
 52. Magnesiumia ylipainoisille ja diabeetikoille

  Magnesiumin nauttiminen ravintolisänä (500 mg/vrk) parantaa jo neljässä viikossa ylipainoisten ihmisten geenien toimintoja ja korjaa monia aineenvaihdunnan häiriöitä, muun muassa liiallista insuliinin eritystä vereen, osoittaa uusi amerikkalainen tutkimus (American Journal of Clinical Nutrition 2010 Dec.) http://www.ajcn.org/content/early/2010/12/15/ajcn.110.002949.abstract

  Raportti tukee Hyvän diabeteshoidon oppaassa esitettyjä näkemyksiä, joiden mukaan magnesium kuuluu diabeetikon hyödyllisiin ravintolisiin.
  http://www.tritolonen.fi/files/publishings/diabetesopas

  On hyvin valitettavaa, että Suomen Diabetesliitto vastustaa magnesiumia ja muita ravintolisiä.

  VastaaPoista
 53. Laihduttaako magnesium muka? Ei minua ainakaan, vaikka syön säännöllisesti 350 mg/vrk.

  Tuosta Tolosen mainitsemasta 500 mg:sta, minulla ainakin lyö sellainen määrä jo vatsan löysäksi.

  VastaaPoista
 54. Magnesium ja D-vitamiini muistuttavat toisiaan siinä mielessä, että kummankin saanti ravinnosta on liian vähäistä. Liian niukka saanti haittaa kymmenien (tai ehkä satojen) aineenvaihduntaa ja immuunijärjestelmää säätävien geenien toimintaa, jolloin ihminen altistuu (turhaan) ns. elintasosairauksille, kuten diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet ja aivohalvaus. Sekä magnesiumin että D-vitamiinin saantisuosituksia tulisi pikaisesti korottaa reilusti. Siten voitaisiin ehkäistä yleisiä ja kalliita kansantauteja. Kumpikin ravintolisä on halpa, tehokas ja turvallinen.
  Lue lisää suomeksi

  Anonyymille: Kaikkien vatsa ei kestä kaikkea, mutta eihän tällaisen yksilöllisen erikoisuuden vuoksi pidä jättää hoitamatta muita ihmisiä. Joku voi olla allerginen omenalle tai pähkinälle, mutta emmehän me sen vuoksi halua kieltää muilta niiden syöntiä.

  VastaaPoista
 55. Magnesiumin suositeltu enimmäismäärä lisäravinteena on aikuisilla USA:ssa (NIH) 350 mg/vrk. Ehkä siis en ole yksin, jos reagoin yli tuon meneviin määriin.... Ks. Table 5: Tolerable Upper Intake Levels for supplemental magnesium for children and adults [4] http://ods.od.nih.gov/factsheets/magnesium/

  VastaaPoista
 56. "Tuosta Tolosen mainitsemasta 500 mg:sta, minulla ainakin lyö sellainen määrä jo vatsan löysäksi."

  Apteekeissa magnesium oksidi ja muut magnesium suolat kyllä vetävät vatsan löysäksi kenellä vaan kun tarpeeksi ottaa. Magnesiumin aminohappokelaatit kuten sitraatti, malaatti, lysinaatti, glysinaatti ovat paljon parempia vaihtehtoja imetytyvyydeltään. Laksatiiviset vaikutukset vaikutukset magnesiumista johtuvat täysin siitä ettei magnesium imeydy.

  VastaaPoista
 57. Tarkoitatko että kannattaisi ottaa toisen tyyppistä magnesiumvalmistetta, jotta voi ottaa yliannostuksen magnesiumia? En oikein ymmärrä miksi pitäisi yliannostella.

  Sinänsä kiinnostava tieto tuo eri kemiallisten muotojen eroista, kiitos.

  VastaaPoista
 58. Kalaöljy parantaa sydämen vajaatoimintaa

  Uusi italialainen satunnaistettu kliininen tutkimus (Journal of American College of Cardiology 5.1.2011) osoittaa, että etyyliesteröity kalaöljy (E-EPA + E-DHA)parantaa sydämen vajaatoimintaa. Kalaöljy paransi sydämen iskuvoimaa, peak VO2:ta, potilaan kestävyyttä kuormituksessa ja NYHA-luokitusta sekä vähensi sairaalahoidon tarvetta, raportoi tohtori Savina Nodarin työryhmä (Brescian yliiopisto, Italia). Hän esitti myös tulokset sydänlääkäreiden kongressissa Heart Failure Society of America (HFSA) 2010 Scientific Meeting in San Diego, CA.

  Aineistona oli 133 potilasta, joista puolet sai vuoden ajan päivittäin etyyliesteröityä kalaöljyä kapseleina (E-EPA +E-DHA, yhteensä 850 mg). Annos oli ensimmäisen kuukauden ajan 5 kapselia päivässä ja sen jälkeen kaksi kapselia/vrk 11 kuukautta. GISSI-tutkimukseen verrattuna kalaöljyn annos oli siis selvästi suurempi ja sydäntauti lievempi. Potilaille oli tehty sepelvaltimoiden varjoainekuvaus (angiografia), jossa ei näkynyt sepelvaltimotautia. Vajaatoiminnan syy oli siis jokin muu. Kaikki potilaat jatkoivat tavanomaisia sydänlääkkeitään (ACE:n estäjiä, beetasalpaajia ja nesteenpoistolääkkeitään ym.). Furosemidin tarve väheni raportoi tri Nodari. Lehti julkaisi tutkimuksesta myös pääkirjoituksen. Sen mukaan kalaöljy käyttö kannattaa aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja annoksen tulee olla riittävän suuri, vähintään 2 g/vrk.
  Lue lisää suomeksi.
  http://www.tritolonen.fi/index.php?page=news&id=1935

  VastaaPoista
 59. Berberiini ehkäisee paksusuolen syöpää, osoittaa uusi rottatutkimus. Tämäkin vahvistaa esittämääni näkemystä, jonka mukaan syöpäpotilaiden kannattaisi käyttää ravintolisänä berberiiniä.

  VastaaPoista