sunnuntaina, maaliskuuta 14, 2010

Suuri ihmisten lihotuskoe on puolivälissä

**
Sain mielenkiintoista postia
. Painoon on nimittäin menossa arvostettuun Cell -tiedelehteen professori Roger H. Ungerin työryhmän julkaisema yhteenveto lihavuusepidemiasta ja metabolisesta oireyhtymästä. On karua luettavaa! Tilaa juttu minulta mikäli haluat kauhistuttavaa luettavaa!

Roger H. Unger and Philipp E. Scherer. Gluttony, sloth and the metabolic syndrome: a roadmap to lipotoxicity. Cell (in press), 2010


Sellainen koejärjestely joka kestää 50 vuotta, eikö se olisi jo aika luotettava tieteellinen koe? Jos vielä kokeeseen osallistuu 300 miljoonaa ihmistä yhdessä maassa, eikö se vielä entisestään lisäisi kokeen luotettavuutta? Entäs sitten jos kokeen vaikutukset näkyisivät koko maapallolla?

Niin mitä muuta kaipaisit terveysnäytöksi? Terveysblogissani julkaistut kirjoitukset ovat vuosien mittaan näyttäneet toteen sen karun tosiasian, että viisaus tulkita ravitsemustiedettä ei välttämättä asu perusbiologissa, koulutetussa ravitsemusterapeutissa, yliopistotason terveysvaikuttajassa, lääkärissä, puhumattakaan, että järjen ääni kuuluisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Valtion ravitsemusneuvottelukunnan johtotroikassa. Jälkimmäiset ovat puuhaamassa rasvaveroa Suomeen! Älytöntä! Ei rasvoja pidä verottaa, vaan järkevämpää olisi verottaa sokeria ja elintarviketeollisuuden valmistamia eineksiä sekä pikaruokaa. Sillä sokeri ja arvottomat einekset (valmisruoat) ovat lihavuusepidemian syypäitä. Ainakin jos on uskomista 50 vuotta ja 300 miljoonaa ihmistä käsittäneeseen vieläkin käynnissä olevaan ihmiskokeeseen.

Parahin suomalainen terveysvaikuttaja! Istahda hetkeksi alas ja mieti mitä Unger -setä sanoo siellä Teksasissa. Älä jatkuvasti lyö päätäsi suomalaiseen petäjään vaan myönnä, että nyt on tiedossa mikä meidät lihottaa: Se on professori Ungerin (ja tohtori Sundqvistin!) mielestä liian voimakas hiilihydraattien nauttiminen yhdessä rasvan kanssa. Tilanne korjaantuu parhaiten ja tehokkaammin leikkaamalla hiilihydraattiosuutta ja parantamalla sekä lisäämällä nauttimiemme rasvojen laatua (luonnonmukaiset kasvi- ja eläinkunnan rasvat kunniaan!). Suomeen tarvitaan siis rasvakannustin ja hiilihydraattikielto.

No niin, päästetään tämän reippaan alkujuonnon jälkeen professori Unger ääneen: Kuvittele miten koko Yhdysvaltojen väestöpohja on tahattomasti osallistunut suurimpaan (300 miljoonaa koehenkilöä) ja pisimpään jatkuneeseen (50 vuotta) kliiniseen tutkimukseen koko ihmiskunnan historiassa. Kokeen tarkoituksena on ollut tarkistaa, toteutuvatko jyrsijöissä aiemmin havaitut terveyshaitat kokonaisessa ihmispopulaatiossa.

Jyrsijöissä saatiin aikaan voimakas lihominen ja ilmaantui hankalia terveyshaittoja pakottamalla heidät syömään yli tarpeen hiilihydraattipitoista ja rasvaista ruokaa. Nyt tiedämme 50 vuoden jälkeen, että sama käytäntö on lihavoittanut 200 miljoonaa amerikkalaista ja saanut aikaan ennen näkemättömän vaikean metabolisen oireyhtymän (diabetes, sydän- ja versisuonitaudit, korkea verenpaine, vyötärörasva yms.).

Terveysviranomaisten kyvyttömyys ja lääketeollisuuden haluttomuus havainnoida käynnissä olevan ihmiskokeen tuloksia, johtanee siihen, että koetta pitää jatkaa vielä toiset 50 vuotta. Koesarja taitaa siis olla vasta puolivälissä. Yhä edelleen jatkuu roskakaloreiden pakkosyöttö amerikkalaisille ja suomalaisille.

Rakas terveysblogini lukija. Katkaise omassa elämässäsi älyttömyyden kierre. Älä jatka toiset 50 vuotta amerikkalaisen koesarjan viitoittamalla tiellä. Tulokset ovat hirvittäviä! Hyväksy se tosiseikka, että sinut on lihoittanut tehtaan einesvalikoima, pikaruoka, holtiton sokerin ja muun hiilihydraatin käyttö sekä rasvakammon siivittämänä omaksumasi tapa ruokailla niin tavattoman kevyesti.

Heitä tänä päivänä pois kaikki taloudesta löytyvät kevyttuotteet. Älä enää ikinä sorru Valion kevytjogurttiin tai niihin iljettäviin Danoneihin, Vitalineaan ja mitä niitä onkaan. Älä juo virvoitusjuomia, noita perkeleellisiä ihmisten lihottajia ja nälänhallinnan sekoittajia! Vähennä tuntuvasti perunan, pastan ja riisin kulutusta, jos et ole huippu-urheilija. Syö sen sijaan paljon vihanneksia, metsämarjoja, lihaa, kananmunia ja juo kaikkein rasvaisinta maitoa mitä löydät.

Sundqvist -setä on nyt tosi harmistunut, jos Suomeen saadaan keinoteltua rasvavero ja jatketaan amerikkalaisten koesarjaa.

Asialliset kommentit ovat tervetulleita!

Muita kirjoituksiani tästä aiheesta löydät tästä:

15 kommenttia:

 1. Pitkälti samaa mieltä kanssasi lihavuuden syistä. Miksi tätä ei tajuta terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa??????

  VastaaPoista
 2. Hyvä kirjoitus ja olen kanssasi täysin samaa mieltä!

  VastaaPoista
 3. Olipa taas hyvä kirjoitus tohtori Christer Sundqvist. Toit selkeästi esille mikä meidät on lihottanut.

  Kun ensimmäisen kerran löysin näille erinomaisille sivuillesi (jopa median ylistämille ja palkituille!) lähdin minäkin toteuttamaan omaa terveysprojektiani ohjeittesi mukaisesti. Et sinä varmaan tätä usko, mutta olen laihtunut 20 kiloa 5 kuukaudessa, olo on pirteä, jaksan liikkua tarmokkaammin, olen löytänyt kotiruoan ihanuudet. Yhtä minä en ymmärrä? Miksi minun piti elää 43 vuotta löytämättä näiden totuuksien äärelle itse? Kiitos kun löysin niiden luokse edes nyt!!!

  VastaaPoista
 4. Kiitos kommenteista. Kiva kun olet kanssani samaa mieltä Urbaani oranki ja onneksi olkoon Seija T. valitsemallasi tiellä!

  VastaaPoista
 5. Hieman offtopic, pahoitteluni siitä. Mutten millään voinut lukea juttua loppuun asti naurunsekaisena, kun tajusin että H. Unger on Aku Ankkamaisesti suomeksi nälkä. :)

  Noh, kokeillaas uudestaan, tällä kertaa hieman vakavammalla naamalla. Hyvää tekstiä täällä tähän mennessäkin on ollut.

  VastaaPoista
 6. Erittäin hyvä kirjoitus Veteraaniurheilijalta! Täysin samaa mieltä!

  Eikö ruokaa voisi verottaa sen mukaan kuinka paljon siinä on lisäaineita? Jos ei ole yhtään niin nolla vero ja siitä sitten ylöspäin, 1 lisäaine 5%, 2-> 10% jne. Saataisiin näin kaikki luonnolliset elintarvikkeet houkuttelevan edulliseksi ja moska kalliinmaksi. Tietenkin lisätystä sokerista voisi mätkäistä vielä 5% lisää. Eiköhän rupeaisi ruokailutottumukset palaamaan kohdalleen!

  Miku

  VastaaPoista
 7. Kiitos rohkeasta kirjoituksesta taas! Sinulla on paljon kannattajia ja sinun kanssasi on niin helppo olla samaa mieltä.

  Sinikka

  VastaaPoista
 8. Tuli Mikulta oikein hieno selvennys!

  Sinikalle terveisiä, taidankin tunnistaa sinut? Ei muuta kuin kaikkea hyvää elämääsi!

  VastaaPoista
 9. "mikä meidät lihottaa: Se on professori Ungerin (ja tohtori Sundqvistin!) mielestä liian voimakas hiilihydraattien nauttiminen yhdessä rasvan kanssa."

  Ymmärrän, että mitä kaloripitoisempaa ruokaa, sitä lihottavampaa se on. Siinä mielessä järkeenkäypää. Entä sitten glykeeminen indeksi ja glykeminen kuorma? Eikös se ole niin, että rasva alentaa glykeemistä indeksiä? Jos hiilihydraatteihin lisää rasvaa, ruoka ei nosta verensokeria niin paljon, eikä piiskaa haimaa tuottamaan insuliinia niin paljon, eikä lisää diabetesriskiä yhtä paljon?

  S.

  VastaaPoista
 10. Veteraaniurheilija:
  "Ei rasvoja pidä verottaa, vaan järkevämpää olisi verottaa sokeria ja elintarviketeollisuuden valmistamia eineksiä sekä pikaruokaa."

  Minä taas olen sitä mieltä, että nuo kaikki lihottavat liikaa syödessä ja olisi syytä laittaa korkeammalle verolle. "P.Puska-topicissa" hätäisesti lukematta deletoimasi kommenttini siitä, että kouluihin karkki- ja limsa-automaattien tilalle masiina, josta voisi ostaa näiden sijaan esim. kuivattuja hedelmiä ja juurestikkuja, olisi hyvä keino ehkäistä lihomista jo nuorena ja ohjata nuoret oikealle tielle.

  Veteraaniurheilija:
  "sokeri ja arvottomat einekset (valmisruoat) ovat lihavuusepidemian syypäitä."

  Näin on, onko tuota kukaan edes kieltänyt? No, ehkä valmistajat itse. THL:ko noita suosittelee, ei kai... Monet nykyihmiset silti kiireissään haluavat pikaruokia ja arvottomia eineksiä.

  Veteraaniurheilija:
  "ilmaantui hankalia terveyshaittoja pakottamalla heidät syömään yli tarpeen hiilihydraattipitoista ja rasvaista ruokaa. Nyt tiedämme 50 vuoden jälkeen, että sama käytäntö on lihavoittanut 200 amerikkalaista"

  Siis haloo... tarvitaanko tutkimuksia siihen, että YLI TARPEEN syöminen lihottaa? Kenelle se nyt tulee yllätyksenä?! Tai sitten tulee, koska lihomista on tapahtunut siellä ja täällä.

  "Vähennä tuntuvasti perunan, pastan ja riisin kulutusta, jos et ole huippu-urheilija."

  (tämä osuus ei ylipainoisille)
  Rasittavaa liioittelua! En pidä itseäni huippu-urheilijana. Tiedän monia muitakin runsaasti liikuntaa harrastavia sekä paljon mainittuja ruokaaineksia käyttäviä, jotka ovat kuitenkin normaalipainoisia.
  Miten muuten tekisit hiilihydraattitankkauksen ilman noita aineksia?

  VastaaPoista
 11. Miku:
  "Eikö ruokaa voisi verottaa sen mukaan kuinka paljon siinä on lisäaineita? Jos ei ole yhtään niin nolla vero ja siitä sitten ylöspäin, 1 lisäaine 5%, 2-> 10% jne. Saataisiin näin kaikki luonnolliset elintarvikkeet houkuttelevan edulliseksi ja moska kalliinmaksi. Tietenkin lisätystä sokerista voisi mätkäistä vielä 5% lisää."

  Paljonko olisi sopiva vero esimerkiksi ksylitolille? Lisäaine ja sokeri, mutta edut ovat haittoja suuremmat.

  VastaaPoista
 12. Kimmo, tuskin ainakaan purukumeissa se ksylitoli on se ainoa ongelma,yksi 10% lisää tuskin enää sen hinnassa hirveästi painaa, tuolla mun verotusmallilla :)

  JENKKI 110 G FRUIT MIX PURUKUMI
  makeutusaineita (ksylitolia 35%, sorbitolia, mannitolia, maltitolisiirappia), purukumin perusmassaa, aromeja, stabilointiainetta (arabikumia), happamuudensäätöaineita (E296, E500), kosteudensäilyttäjää (glyserolia), emulgointiainetta (auringonkukkalesitiiniä), makeutusainetta (asesulfaami K), värejä (E171, E101, E141, E160a), pintakäsittelyainetta (karnaubavahaa), liivatetta, hapettumisenestoainetta (E321)

  Lähde: jenkki.fi

  VastaaPoista
 13. Miku, voisi tosiaan tulla tuolla verotusmallilla Jenkin fruit mixille hintaa... Järkyttävä määrä kyllä lisäaineita, ksylitoliakin vain 35 prossaa.

  Vähän paremmin pärjää ja halvemmaksi tulisi päärynänmakuinen täysksylitolipastilli (Fazer): makeutusaine (ksylitoli 95%), sakeuttamisaine E414, aromit, pintakäsittelyaineet E470b, E903, E901, E904. Aika läjä pintakäsittelyaineita tosin.

  VastaaPoista
 14. Eipä tuohon ole juuri lisättävää, hienoa että jutussa korostettiin rasvojen ja ravinnon laatua, sitä ei voi liikaa painottaa.
  Jotenkin massojen ruokkiminen ja ravinnon laatu on saatava kohtaamaan. Ei eineksille!

  Ai niin, tuohon Kimmon ehdottamaan kuivattujen hedelmien tarjoamiseen koululaisille. Njet harasoo, kuivatut hedelmät ovat fruktoosipommeja. Kuivattuna hedelmiä popsii herkästi aivan liikaa. Muutama aprikoosi, pari omenaa... Ilmeisesti kyseessä oli esimerkki, hieman harkitsematon vain. Pilkut viilattuna,,,:)

  VastaaPoista
 15. "Ai niin, tuohon Kimmon ehdottamaan kuivattujen hedelmien tarjoamiseen koululaisille. Njet harasoo, kuivatut hedelmät ovat fruktoosipommeja."

  Ajatuksena oli, että jospa tuolla saisi estettyä koululaisten menon karkkiostoksille. Pidän epärealistisena, että lopettaisivat napostelun kokonaan enkä meinannut, että joka päivä noitakaan pitäisi popsia. Taitaa kuivatuissa hedelmissäkin kuitenkin olla vitamiineja, kivennäisaineita ja ravintokuitua ihan eri määrät kuin makeisissa, joiden käytön lopettamiseen kouluissa pitää tähdätä kovemmin.

  VastaaPoista