sunnuntai, maaliskuuta 07, 2010

Ravintolisät putsaavat kalkkiutuneita sepelvaltimoita

**
Tämä juttu kuuluu osioon "Ravintolisien ABC" (yhteistyössä dosentti Matti Tolosen kanssa). Vähitellen terveysblogiini tulee yhä enemmän näitä ravintolisäjuttuja, joita voit lukea ja kommentoida. Kommenteissa on ehdottomasti noudatettava fiksuja tapoja. Jos kommentit eivät pysy siisteinä, silloin Tolosella ja minulla on oikeus poistaa asiaton kommentti ilman minkäänlaista selitystä.

____________________ Matti Tolonen _______________________

Tunnettu amerikkalainen bloggaava sydänkirurgi William Davis raportoi Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) -kokouksessa huhtikuussa 2008 seuraavasti:

"Sepelvaltimoiden kovettumat (plakit) vähenevät merkittävästi parissa vuodessa kun potilaille annetaan käyvän hoidon lisänä ravintolisiä, muun muassa D-vitamiinia niin paljon, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus (D-25) nousee yli 50 ng/ml eli 125 nmol/l."

Siihen tarvitaan yleensä vähintään 100 mikrogrammaa päivää kohti laskettuna (vrt. Suomessa viranomaissuositus on 7,5 mikrogrammaa).

Davisin työryhmä skannaa valtimot tietokoneella, ja tuloksena saadaan ns. Agatsonin skoori (pisteytys), jota pidetään luotettavimpana suonten kalkkiutuneisuuden osoittimena. Mitä suurempi lukema, sitä enemmän kalkkia valtimoissa on. Jos skoori on nolla, ovat suonet puhtaat. Tätä menetelmää käytetään myös Espanjassa Xanit-sairaalassa, jossa muutama dosentti Tolosen tuttavakin on käynyt tutkituttamssa sepelvaltimonsa.

Davisin työryhmä raportoi 45 miehestä ja naisesta, joilla oli todettu skannaamalla sepelvaltimotauti. He saivat käypää hoitoa, eli statiineja + niasiinia + omega-3-rasvahappoja + Amerikan Sydänliiton ohjeiden mukaista elintapaneuvontaa. Kun hoitoon lisättiin D3-vitamiini, alkoivat 21 henkilön Agatsonin pisteet vähetä (jopa 64 %), mikä merkitsi sitä, että kalkkiutumat vähenivät valtimoista. Muilla 21 potilaalla valtimoiden kalkkiutuminen hidastui, ja vain 3 potilaalla kalkkiutuminen eteni entistä vauhtia.

Ateroskleroottisten sepelvaltimoiden plakit vähenevät huomattavasti hoidolla jossa annetaan muutakin kuin LDL-kolesterolia alentavaa lääkitystä, tulkitsee Davis. Tällaiset tutkimustulokset puoltavat ravintolisien ottamista mukaan sepelvaltimotaudin hoitoon.

Lue lisää aiheesta englannin kielellä.

Lisää luettavaa ravintolisistä:
Kirjoittajavieras: Matti Tolonen

23 kommenttia:

  1. Olen tämän lukenut aiemminkin ja jäänyt ihmettelemään erästä asiaa.

    Lääkäri lienee voidaan pistää vastuuseen väärästä lääkemääräyksestä tosin sekin on ilmeisen vaikeaa, mutta voidaanko hänet pistää vastuuseen jos hän ei määrää jotain jonka tiedetään auttavan kyseiseen vaivaan? Kansansairauksien ylläpitoviraston mielipiteestä ei nyt ole kyse.

    Tämän D3 inhon viralliset rajat alkavat Suomessa jo lähetä tyhmyyttä.

    MLT

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio/kysymys MLT:ltä! Aivan tavattoman vaikeaa on ymmärtää tätä suomalaisten varovaisuutta D3-vitamiinin suhteen.

    VastaaPoista
  3. Oho! Täällähän blogissa puhutaan jo W Davisista! Koittaakohan joskus se hetki, kun täällä vielä puhutaan fruktoosista ja ehkä viljoistakin samaan tapaan kuin Davisin blogissa Heart Scan Blogissa?

    http://heartscanblog.blogspot.com/2009/07/goodbye-fructose.html


    "Compared to glucose, fructose induced:

    1) Four-fold greater intra-abdominal fat accumulation--3% increased intra-abdominal fat with glucose; 14.4% with fructose. (Intraabdominal fat is the variety that blocks insulin responses and causes diabetes and inflammation.)

    2) 13.9% increase in LDL cholesterol but double the increase for Apoprotein B (an index of the number of LDL particles, similar to NMR LDL particle number).

    3) 44.9% increase in small LDL, compared to 13.3% with glucose.

    4) While glucose (curiously) reduced the net postprandial (after-eating) triglyceride response (area under the curve, AUC), fructose increased postprandial triglycerides 99.2%."

    Itsekin olen vähän pohdiskellut, että onko tässä sitten yksi syy, miksi se Karppaus toimii. Fruktoosi voisi olla ehkä sittenkin vähän luultua pahempi aine?

    VastaaPoista
  4. Pysytellään Valtsu yhdessä aiheessa kerrallaan!

    VastaaPoista
  5. "statiineja + niasiinia + omega-3-rasvahappoja + Amerikan Sydänliiton ohjeiden mukaista elintapaneuvontaa" Eikö tuosta voi jättää pois nuo statiinit, jos kerran on todettu, että ne vaurioittavat solujen mitokondrioita, vai onko niiden vaikutus kuitenkin kokonaisuudessaan positiivinen sydänsairaille?

    VastaaPoista
  6. Kalkkiutuneiden sepelvaltimoiden hoidossa statiinit ovat käypää hoitoa, jonka poisjättämistä voidaan pitää taitovirheenä (jos siis lääkäri käskisi potilastaan jättämään lääkkeet pois). Lääkäri voisi joutua juridisiin vaikeuksiin, jos potilaalle tulisi uusi infarkti tai hän kuolisi.

    Statiinikysymys liittyy myös D-vitamiiniin, sillä englantilaisen tohtori David Grimesin mukaan statiinit eivät ole mitään muuta kuin D-vitamiinin kalliita synteettisiä analogeja. Toisin sanoen, statiinien edulliset vaikutukset johtuisivat niiden D-vitamiiniominaisuuksista. Jos hän on oikeassa, D-vitamiini ajaisi saman asian kuin statiinit.

    David S. Grimes: Are statins analogues of vitamin D? The Lancet 2006; 368:83-86
    DOI:10.1016/S0140-6736(06)68971-X

    Yhä useammat tiedemiehet ja käytännön lääkärit ovat alkaneet suhtautua epäillen nykyiseen statiinivillitykseen. Esimerkiksi ruotsalaiset sisätautiopin professori (emeritus) Lars Werkö, kirurgian professori (emeritus) Tore Scherstén ja elinsiirtokirurgian dosentti Ralf Sundberg kehottivat Svenska Dagbladetissa 14.7.2009
    jättämään kolesteoliteorialle hyvästit
    http://20.fi/3855

    Nyt näyttää siltä, että ravintolisähoito voi hyvinkin korvata statiinilääkitystä, jolloin välyttäisiin myös sen sivuvaikutuksilta.

    Tähän on vielä syytä lisätä, että sydänkirurgi W. Davis suosittaa omega-3-indeksin nostamista yli 10 %:n, koska se antaa hyvää suojaa sydäntauteja vastaan. Sairastuneiden henkilöiden indeksi on yleensä alle 4 %. Yli 10 %:iin pääsy edellyttää omega-3-valmisteiden reilua säännöllistä käyttöä ruoan lisänä. Yleensä sydänlääkärit näyttävät suosittelevan etyyliesterin muodossa olevia valmisteita (E-EPA + E-DHA) 1-4 g/vrk.

    VastaaPoista
  7. Kiitos taas erinomaisesta vastauksesta. Jäin vain miettimään sitä, että pitävätkö lääkärit statiinilääkitystä joissakin tapauksissa ainoastaa siksi, että he eivät joudu juridisiin vaikeuksiin vaikka itse uskoisivat, että siitä saattaa olla potilaalle enemmän haittaa kuin hyötyä? Aika vaikea tilanne. Tiedän kyllä tapauksia, joissa lääkäri on lopettanut toisen lääkärin määräämän statiini ym. lääkityksen ja kehottanut muuttamaan ruokavaliota sekä käyttämään ravintolisiä. Millaisen riskin ottaa silloin tällainen lääkäri? Oletko sinä dosentti Tolonen statiinien kannalla eli määräätkö niitä potilaillesi?

    VastaaPoista
  8. Terve Jerik, en määrää statiineja, päin vastoin ole kehottanut monia vaihtaman ne ravintolisiin. Samoin eräs gynekologikollegani kertoi äsken kehottavansa potilaitaan vaihtamaan statiinit berberiiniin. Ei ole ilmennyt mitään ongelmia enempää potilailla kuin lääkärilläkään. Eli voidaan todeta, että sekä kalastaja että lohi ovat tyytyväisiä.

    Statiineja määrätään rutiininomaisesti diabeetikoille. Heille tulee useammin kuin muille munuaisvaurioita, ns. päätetapahtumia eli munuaisten toiminta menee tukkoon. Näissä tapauksissa statiineista ei ole mitään apua, koska ne eivät toimi näillä potilailla, kirjoittaa tämän päivän Nature medicine. Lääkärit tuskin vielä tietävät tästä (elleivät lue kyseistä tiedelehteä).
    http://20.fi/3868

    VastaaPoista
  9. Hyvä tiivistys!

    Korjaan sen verran että Davis soveltaa omassa protokollassaan 60/60/60-linjaan eli triglyseridit, HDL (mg/dl) ja D-vitamiinitasot linjaan 60 (ng/ml).

    Toisin sanoen Davis ei suosi protokollassaan D-vitamiinitasoa 125 nmol/l, vaan 150-175 nmol/l:


    "The health benefits of vitamin D supplementation are so tremendous, that I am not willing to wait for the prospective data to explore this question fully. For now, I aim for a blood level of vitamin D of 60-70 ng/ml (150-175 nmol/L)."

    http://heartscanblog.blogspot.com/2009/11/what-is-healthy-vitamin-d-blood-level.html



    Tässä vielä FASEB-linkki josta aloittaja mitä ilmeisimmin puhuu ja luvun voi tarkistaa:

    http://www.trackyourplaque.com/library/fl_06-027faseb.asp



    Uskon että nuo tarvittavat D-vitamiinimäärät saavat monilla olon epämukavaksi.

    Elämä on. :-D

    VastaaPoista
  10. Uudet tutkimukset puoltavat D-vitamiinilisiä sydäntautien ehkäisyssä

    Yhdysvaltain sydänlääkäriyhdistyksen (American College of Cardiology) 59. tieteellisessä kokouksessa esitettiin viime viikolla jälleen uusia tutkimuksia, jotka puoltavat D-vitamiinilisien käyttöä sydäntautien ehkäisyssä ja hoidossa.

    Kardiologi J. Brent Muhlestein (Intermountain Medical Center Heart Institute in Murray,Utah) esitti tutkimuksen, johon oli osallistunut yli 9400 potilasta. Heidän lääkärinsä oli mitannut heiltä vastaanotolla S-D-25:n. Se oli keskimäärin 19,2 ng/ml eli 48 nmol/l (viitearvo on yli 75 nmol/l). Monet, mutta eivät kaikki potilaat alkoivat otta D-vitamiinilisää, ja seuraavilla käynneiilä S-D-25 olikin keskimäärin jo yli 75 nmol/l. Sydänkohtausten riski väheni 33 % niiden keskuudessa, joiden S-D-25 oli noussut. Vastaavasti sydämen vajaatoiminnan riski väheni 20 % ja kuoleman riski vastaanottojen välisenä aikana 30 %.

    Toisessa tutkimuksessa lääkärit jakoivat yli 41 000 potilasta kolmeen ryhmään S-D-25:n perusteella (normaali, kohtalainen vajaus, vakava puutostila). Sitten sairauskertomuksista tarkistettiin, keillä oli todettu sydäntauti tai aivohalvaus. Kuten odotettua, niitä oli eniten alimman S-D-25:n ryhmässä. Tietokoneohjelma antoi tulokseksi, että vaikka 75 nmol/l onkin yleinen viitearvon alaraja, ihanne sydäntaudin ehkäisyn kannalta näyttää olevan 100-125 nmol/l. Tällä välillä olevilla oli vähiten sydänkohtauksia ja aivohalvauksia, raportoi Muhlestein. Yli 150 nmol/l lukemat eivät enää näyttäneet vähentävät niitä, hän huomauttaa.

    Monet lääkärit ovat jo soveltaa uutta tietoa potilastyöhön: He mittaavat S-D-25:n ja neuvovat potilaitaan nostamaan sen suositusten tasolle. Myös yhä useammat potilaat osaavat jo vaatia S-D-25:n mittausta, kertoo WebMD
    http://20.fi/3962

    VastaaPoista
  11. Tri Timo Kuuselan blogista löysin mielenkiintoisen linkin http://20.fi/4874 tutkimukseen, jossa selvitetään mikroRNA:n (miRNA) merkitystä valtimoiden kovettumisessa ja lipoproteiinien aineenvaihdunnassa. miRNA löydetiin vuonna 1993. Nyt tiedetään, että miRNA-geenin säätelymekanismit vaikuttavat endoteelin integriteettiin, makrofagien tulehdusvasteeseen aterogeenisille rasvoille, verisuonten seinämien sileiden lihassolujen proliferaatioon ja kolesterolisynteesiin. Valtimonkovettumataudin synty ja paheneminen saavat uusia kiinnostavia selityksiä. Tutkijat uskovat miRNA-tutkimuksen voivan vaikuttaa suuresti taudin ehkäisyyn ja hoidon kehittymiseen.
    Tässä linkissä http://20.fi/4880 on kuvagalleria ja lisätietoa miRNA:sta.

    VastaaPoista
  12. Nutrition & Metabolism lehdessä julkaistin viikko sitten tutkimus, jonka mukaan C- ja E-vitamiini, Q10 ja seleeni puolen vuoden ajan otettuna vähensivät tulehdusta ja paransivat verisuonten toimintaa:


    "Conclusions

    Antioxidant supplementation significantly increased large and small artery elasticity in patients with multiple cardiovascular risk factors. This beneficial vascular effect was associated with an improvement in glucose and lipid metabolism as well as decrease in blood pressure. "

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/7/1/55


    Q10:aa oli 120 mg mikä lienee aika sopiva annos, mutta E-vitamiinia edelleen tutkittiin alfatokoferolina mikä alkaa ottaa pannuun.

    Tästäkään ei varmaan Duodecimista kuule.

    VastaaPoista
  13. Tässä kokoteksti:

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/pdf/1743-7075-7-55.pdf

    VastaaPoista
  14. Ai että sitä plakkia voisi ihan poistaakin?!? Aika monet tavallisen ihmiset ovat olleet siinä käsityksessä, että kun se plakki kerran on sinne verisuoniin tullut, niin siellä se on ja pysyy.

    Joskus vähän aikaa sitten oli Kotilääkäri-lehdessä kyllä, että plakki verisuonista alkaa hävitä, jos kolesteroli saadaan laskettua oikein, oikein alas, "luonnonkansojen tasolle", mutta siihen tarvitaan kuulemma statiinilääkkeitä...Timo Strandberg kirjoitti omassa vierasartikkelissaan myös jotain samansuuntaista (tässä blogisivustossa) eli LDL-kolesterolitason "aggressiivinen" aggressiivinen voisi siis jotain auttaa. Semmoinen hoito voi kuitenkin olla yhtä keljua kuin itse tauti.
    (En muuten usko, että kaikilla "luonnonkansoilla" olisi niin hirvittävän alhainen kolesteroli, enkä usko, että ovat kaikkia niitä kansoja edes tutkineet...)

    Olin siis tosi mielissäni, kun luin, että D-vitamiinilla voisi olla plakkia poistava vaikutus. Tämmöisiä ihmisystävällisiä mutta tehokkaita keinoja tarvittaisiin.

    Veikkaanpa kuitenkin, ettei missään Suomenniemellä ole mahdollista tehdä tuota Agathon score -testiä. En ole siitä ainakaan ikinä ennen kuullut,

    t. Yksi Äiti

    VastaaPoista
  15. Yksi äiti,

    Valtimoplakin regressiotutkimuksia on olemassa kokonainen liuta ja voin esitellä niitä kohta tässä keskustelussa. Noin infona - en tiedä vielä saanko nettiä toimimaan tänään ja haluan pitää lukijakuntaa ulottuvilla. :-)

    - Neo

    VastaaPoista
  16. Äsh, tulikuuma sauna odottaa, joten spämmään fanittamastani kirjoituksesta lyhennelmää:


    "• In a study by Sinnett(4) of 800 New Guineans, fat was measured at only 3% in their diet. There was no cardiovascular disease, and blood pressure remained constant with age.
    • Hellerstein(5) showed that during World War 2, death rates from CHD fell from 50% to 20% in countries which were rationed, and in which fat consumption dropped to less than 25%. Prior to 1939, these populations had consumed 40% of their diet as fat. The situation reverted after rationing was lifted and CHD again increased when fat consumption did. (OK I agree you could equally argue this result was something to do with reduced calories, but the researchers don’t make an insulin connection)
    • The analysis of 6 dietary trials by Gordon(7) included over 6,000 person years of follow up. It showed that by lowering TC levels by decreasing intakes of saturated fat significantly reduced CHD by 24% ,with trends towards lower CHD deaths(21%) and lower total mortality(6%). The extent of TC lowering which can be expected from recommending lipid lowering diets they said is likely to be small and the effect on clinical events has been disappointing due to lack of compliance.
    • The Finnish Hospital study(8) was a controlled intervention trial carried out in Helsinki in 1959-71. Subjects were in mental institutions and were given either a low saturated fat diet or the normal hospital diet. It was considered that the reduction in TC exerted a significant downward effect on CHD
    • A paper by Connor and Connor(9) states that the association between fat intake, TC and CHD has been recognised since 1907 in studies by de Langen in Java. They continue that Keys found that mortality from CHD was directly related to both the amount of dietary fat intake and TC. Years later, angiographic evidence of improvement in lesions was found in persons treated with low fat diets alone or diet plus TC-lowering drugs. They say there is universal agreement that saturated fat intake should be lowered.
    • The Pritikin Program which began in the early 1980’s has had many thousands of people through its Longevity Centre in the USA. The regime is a very low fat diet(<10% of calories) with an emphasis on plant foods, low-GI carbohydrates, small amounts (15%) of protein and exercise. In as little as 3 weeks on the program, blood pressure falls, lipids reduce, CRP reduces and people lose weight – all these improvement being in risk factors for CHD . A study showed improvements in angina in patients on the Pritikin Program(10), and there are individually documented cases of regression of CHD checked with before and after angiograms . The Program’s TC levels are recommended to be below 4.0
    • A 1985 paper by a famous researcher – Virgil Brown(11) examines diet and population studies and makes observations which include the Tarahumara Indians of Mexico, whose TC levels are around 3.5, in whom CHD was virtually unknown. Overall, he states that then, over two thirds of the world derived 70% or more of its calories from cereal grains and legumes and that such a diet may be associated with general good health and the virtual absence of CHD.
    • The Western Electric Study(12) and the Ireland-Boston Study(13) both showed positive correlations between intake of fats and cholesterol and 19/20 year mortality rates from CHD"


    Tuossahan on paljon myös matskua mitä en itse allekirjoittaisi, mutta reiluuden nimissä piti laittaa. Olen tarkastanut noista vain osan, joten puhde on tarpeen jos haluaa tutustua tarkemmin väitteisiin.

    VastaaPoista
  17. Tässä paljon suorempi vastaus äitilinin kyssäriin, eli viittaus siihen "D-vitamiinitohtoriin", jonka ohjelmassa valtimoplakeista on saatu pois jopa yli 50%:

    "Total cholesterol dropped by 23%, LDL-c by 37%, TG by 29% while HDL significantly (p<0.001) increased by 18%. Unexpectedly, 21 subjects demonstrated reduced calcium plaque burden as evidenced by a percent decrease in coronary calcium scores (ranges from 0 to –64%), while 21 experienced slowing of progression (mean 12%), defined as less than 30% increase in calcium score (ranges 0.95% to 29%), while only 3 subjects continued to progress at a rate greater than 30%. In conclusion, though wide variation in response following this approach is seen, substantial regression of atherosclerotic coronary plaque using a CT calcium scoring approach is achievable with treatment efforts that extend beyond LDL cholesterol reduction."

    http://www.fasebj.org/cgi/content/meeting_abstract/22/1_MeetingAbstracts/1092.15


    Kokotekstistä en aikonut maksaa, koska herran blogissa (Heart Scan Blog) protokollaan esitellään ihan riittävän tarkasti:

    http://heartscanblog.blogspot.com/

    Ensin mainitun tutkimusraportin D-vitamiinihypetystä tässä:

    http://www.trackyourplaque.com/library/fl_06-027faseb.asp

    VastaaPoista
  18. Mitäs Matti tähän Verkkouutisten juttuun? Lähteille en pääse, josko jollain olisi tarkempaa tietoa. Tutkittiin näköjään jo infarktin tai muita oireita saaneita.

    "Omega-3-rasvojen sydänhyödyt heikolla pohjalla

    Omega-3-rasvoista on toivottu apua sydänpotilaiden hoitoon, mutta lähiaikoina niiden teho on kyseenalaistettu useissa tutkimuksissa.

    Tutkimusten perusteella omega-3-rasvoja ei kannattaisikaan lisätä sydänsairaiden lääkitykseen, vaan keskittyä tehokkaiksi todistettuihin hoitoihin, kuten statiineihin ja elämäntapamuutoksiin.

    Yhdessä tulokset myös viittaavat siihen, ettei kalaa runsaasti syövillä aiemmin havaittu sydänriskien pienentyminen välttämättä johdu omega-3-rasvoista, vaan jostain muusta kalan ainesosasta. On myös hyvin mahdollista, että kalaa syövät ovat muiltakin elintavoiltaan terveempiä ja siksi sairastuvat harvemmin kuin kalaa vieroksuvat.

    Tutkimukset julkaistiin arvostetuissa Circulation, New England Journal of Medicine ja British Journal of Medicine -lehdissä, ja yhteensä niihin osallistui yli 11 000 sydäninfarktin tai muun sydänoireen saanutta miestä ja naista.

    Tutkimuksissa eikosapentaeenihappoa, dokosaheksaeenihappoa ja alfalinoleenihappoa sisältäviä valmisteita verrattiin lumevalmisteisiin. Kaikki osallistujat saivat myös hoitosuositusten mukaista hoitoa sydän- ja verisuonitautiinsa.

    Tutkimuksista kertoi Uutispalvelu Duodecim."

    VastaaPoista
  19. Huonoilla valmisteilla saadaan huonoja tuloksia, hyvillä valmisteilla saadaan hyviä tuloksia. Ei rapakaljaa pidä mennä vetaamaan hienoimpaa konjakkiin, jos tällainen vertailu nyt sallitaan. Tottakai lääketeollisuudella ja Duodecimilla (jota lääketeollisuus sponsoroi) on hätä kädessä, kun lääkkeiden myyntiluvut eivät kasva ja väkeä joudutaan irtisanomaan. Silloin käytetään kaikkia keinoja, myös ravintolisien mollaamista haamukirjoittajien laatimissa jutuissa lääkärilehdissä.

    Uuden polven etyyliesteröidyillä kalaöljyvalmisteilla on saatu aivan erinomaiset tulokset useissa suurissa kliinisissä kontrolloiduissa tutkimuksissa. Niitä on esitelty tässäkin blogissa jo useaan kertaan, mutta laitetaan nyt vielä pari hyvää tuoretta esimerkkiä tähän muistin virkistämiseksi:
    JELIS:E-EPA sydämen suojana
    E-EPA alentaa kohonneita triglyseridejä
    E-EPA + E-DHA sydämen suojana

    Kalaöljy lisättiin 2008-2009 koko EU:ssa valtimotautien ja dyslipidemioiden Käypä hoito -suosituksiin juuri uusien suurten, vakuuttavien tutkimusten perusteella.

    VastaaPoista
  20. Edellä olevaan kommenttiini on syytä vielä lisätä, että hyviäkin kalaöljyjä pitää antaa riittävän suuri päiväannos, jotta toivottu hyöty tulisi esille. Näin ei suinkaan tehty The OMEGA Trial -nimisessä hankkeessa, jota nyt mm. Circulation selostaa pääkirjoituksessaan. Siinä omega-3:n päiväannokset olivat liian pienet, (DHA, 380 mg; EPA, 460 mg), ja hoitoaika aivan liian lyhyt, vain 3–14 päivää sydäninfarktin jälkeen. Ja sitten seurattiin vuosi, moniko potilas kuoli.

    Pääkirjoituskin myöntää: "Clearly, the OMEGA Trial was underpowered in the age of more aggressive risk factor management in which we live." Pääkirjoitus sisältää taulukon, josta ilmenee, kuin ka paljon etyyliesteröityä kalaöljyä pitää nauttia mihinkin muuttujaan: Triglyseridien alentamiseen, tulehduksen sammuttamiseen, verihiukkasten kokkaroitumisen ehkäisyyn ja valtimoiden reaktiivisuuden lisäämiseen. tarve on 3-6 g/vrk.

    Margariinitutkimus, johon myös vedotaan kun omega-3:a halutaan mollata, oli vielä surkeampi, siinähän EPAn + DHA:n annos oli yhteensä vain 400 mg päivässä. Eihän se tietenkään mitään auttanut. Ja tällaisista tutkimuksista sitten väännetään Iltalehteen juttua, ettei kalaöljy muka suojaa sydäntä.

    VastaaPoista
  21. Mikä valtimoita kovettaa, kalkkiko? THL:n ylijohtaja, professori Erkki Vartiainen puolustelee vanhaa rasva- ja kolesteroliteoriaa Lääkärilehden pääkirjoituksessa. Olisikohan PP antanut käskyn? Tri Timo Kuusela käynnisti lehden keskustelupalstalla netissä aiheesta vilkkaan mielipiteidenvaihdon. Kuusela on täysin eri mieltä Vartiaisen kanssa. Samoin amerikkalainen kardiologi William Davis.
    Lue lisää uusinta tietoa suomeksi.

    VastaaPoista
  22. Valtsu olet ihan oikeilla jäljillä fruktoosin suhteen. Kannattaa katsoa tämä video kokonaan:
    http://www.lovingsuperfoods.com/blog/nutrition/sugar-the-bitter-truth

    VastaaPoista
  23. http://www.magneettimedia.com/?p=5018
    siinä on linkki ainoalle lehdelle joka kirjoittaa kriittisesti terveys-ja ravintoasioista,Euroopan Unionissa Codexia ajetaan läpi direktiivein. Tulevaisuudessa EU-maiden ulkopuolelta ei voi enää tilata kiellettyjen listalla olevia tuotteita, eli vitamiineja, luontaistuotteita ja ravintolisiä, tai jos niitä ei ole hyväksytty ilman lääkärin kirjoittamaa reseptiä. Myös vitamiinit, joiden sisältämä vitamiinimäärä on reilusti yli virallisten suositusten ovat kiellettyjä.
    Ei tunnu hyvältä jos lääketehtaat ja niiden äänitorvet saa tehdä tällaista,mitä voidaan tehdä jos tuossa artikkelissa ja saman lehden muissakin artikkeleissa olevia säännöksiä laitetaan kaikessa hiljaisuudessa käytäntöön,aivan mielivaltaista touhua...

    VastaaPoista