lauantaina, maaliskuuta 13, 2010

Maitohappobakteerit ehkäisevät raskausdiabetesta

**
Tässä on kunnianosoitus
turkulaiselle ravintolisätutkimukselle.

Maitohappobakteerit eli probiootit ehkäisevät raskausajan diabetesta ja vähentävät samalla lasten lihavuusriskiä, osoittaa Turun yliopiston tutkimus. Tutkijat suosittelevat probioottien käyttöä lihavuus- ja diabetesepidemian hillitsemiseen.

Raskausajan diabetes on yleistynyt viime vuosina hälyttävästi. Turun seudulla siihen sairastuu jo joka kolmas odottava nainen. Tila korjaantuu yleensä synnytyksen jälkeen, mutta suuri osa naisista sairastuu myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. Näiden äitien lapsilla on tavallista suurempi taipumus lihomiseen ja vaara sairastua diabetekseen.

Nyt julkaistun tutkimuksen mukaan näitä riskejä voidaan vähentää merkitsevästi nauttimalla ravintolisänä probiootteja.

Probioottien käyttö tarjoaa monia pitkäaikaisia terveysetuja sekä äidille että lapselle, sanoo tutkija Raakel Luoto haastattelussa. Probiootit ovat kustannustehokas tapa ehkäistä länsimaiseen ravitsemukseen liittyviä tautitiloja, kuten lihavuutta ja diabetesta, tutkijat lisäävät.

Tutkimukseen osallistui 256 ensimmäisellä kolmanneksella raskaana olevaa naista, jotka arvottiin satunnaisesti probiootti-, lume- ja ravitsemusterapiaryhmiin. Kolmas ryhmä sai ainoastaan ravitsemusterapeutin ohjausta, ei ravintolisiä. Muut ryhmät saivat probioottisia bakteerikantoja Lactobacillus rhamnosus GG/LGG, Valio ja Bifidobacterium lactis Bb12/Chr Hansen tai lumekapseleita.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa on selvitetty probioottien käytön merkitystä raskauden ensimmäisestä kolmanneksesta alkaen. Koehenkilöitä seurattiin 24 kuukautta, jolloin ilmeni, että raskausdiabetesta ilmaantui probioottiryhmässä vain 13 prosentille, mutta lumeryhmässä 36 ja ravitsemusneuvontaryhmässä 34 prosentille naisista.

Sairastuneilla naisilla ravitsemusneuvonta vähensi riskiä synnyttää suurikokoinen vauva. Suuri syntymäpaino ennustaa lapsen myöhempää lihomista.

Ravintolisien käyttö ei aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia. Tutkijat suosittelevat probioottien käyttöä aineenvaihduntasairauksien ennaltaehkäisyyn.

Lähde: Luoto R, Laitinen K, Nermes M, Isolauri E. Impact of maternal probiotic-supplemented dietary counselling on pregnancy outcome and prenatal and postnatal growth: a double-blind, placebo-controlled study. British Journal of Nutrition 2010. Published online ahead of print, doi:10.1017/S0007114509993898

Lue lisää Tolosen nurkkauksesta:

2 kommenttia:

  1. Katso vajaan 8 minuutin video, jossa sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Martti Färkkilä ja mikrobiologian professori Airi Palva kertovat probioottien merkityksestä etenkin tulehduksellisissa suolistosairauksissa.

    Nämä sairaudet ovat yleistyneet viime vuosina; nyt niitä potee jo 0,7 % väestöstä. Syynä ovat muutokset elintavoissa, dieetissä ja ympäristössä. Tauteja lisäävät eläinproteiinin ja -rasvan sekä omega-6-rasvahappojen lisääntynyt saanti (suhteessa omega-3:een), sanoo Färkkilä. Tämäkin puoltaa kalaöljyn omega-3-rasvahappojen saannin lisäämistä ravitsemukseen lapsesta alkaen.

    VastaaPoista
  2. Probiooteista näyttää olevan hyötyä lasten suolisto- ja hengitystie-elinten sairauksissa, ilmenee uudesta tutkimuksesta, jonka Rooman yliopiston professori Mario Cazzola esittää 18–22.9. Barcelonassa kongressissa nimeltään European Respiratory Society (ERS) Annual Congress. Asiasta kertoo tänään Nutraingredients.com http://20.fi/2785

    VastaaPoista