tiistaina, maaliskuuta 23, 2010

Probioottien terveysväitteet kiistan aiheena EU:ssa

**
Euroopan Unionissa on meneillään elintarvikkeiden terveysväiteanomusten käsittely, jota hoitaa European Food And Safety (EFSA) -niminen EU:n elin. Sille on tullut elintarvikeyrityksiltä tuhansia anomuksia terveysväitteiden hyväksymiseksi, mutta EFSA on tyrmännyt ne melkein kaikki. Muun muassa Valion ja Danonen anomukset maitohappobakteereita sisältävien elintarvikkeiden terveysväitteistä.

Ilman EFSA:n hyväksyntää tuotetta markkinoiva yhtiö ei saa esittää terveysväitettä eli sitä, että tuote ehkäisisi tai hoitaisi jollakin tapaa sairauksia tai muita elimistön häiriötiloja. Suomessa asiaa valvoo EVIRA (Elintarviketurvallisuusvirasto).

Maitohappobakteerien eli probioottien terveysväitteet ovat kuuma peruna. The European Food and Feed Cultures Association (EFFCA) pitää EFSA:a epäpätevänä ja vaatii sitä konsultoimaan asiantuntijoita, jotta se saisi ydinasiantuntemusta ("core expertise") suoliston ja immuunijärjestelmän terveyttä koskevissa kysymyksissä. EFFCA edustaa kaikkia Euroopan suurimpia maitohappobakteerein valmistajia, joihin kuuluvat Valion lisäksi mm. Chr Hansen, Danisco, Lallemand, Cargill, DSM ja Kerry. Lue lisää tästä PDF-tiedostosta (englanniksi).

EFSA on hylännyt yli 280 probioottituotteen anomukset, jotkut niistä suoralta kädeltä, perehtymättä tieteellisiin dokumentteihin, sanoo EFFCA. Järjestö haluaa nyt avata keskustelun EFSA:n kanssa probioottien terveyseduista.

"Olemme saaneet tarpeeksemme EFSA:sta", puuskahti EFFCA äskettäin. EFSA vaatii ravintoaineista samanlaisia kliinisiä kaksoissokkokokeita kuin lääkelaitokset vaativat lääkkeistä.

"Voi kestää jopa 3 vuotta tehdä tällaisia kliinisiä kokeita, ja sinä aikana terveysväitteet ehditään kumota lopullisesti", sanoo probioottiteollisuus.

"Säädökset tappavat koko teollisuuden. Olemme jo joutuneet sanomaan irti työväkeä", sanovat teollisuuden edustajat. Heidän mielestään ei ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö probioottien käytöstä olisi hyötyä terveydelle.

Nutraingedients.com:in sivuilla asiaa kommentoidaan. Maitohappobakteerien terveysvaikutukset on tunnettu jo Raamatun ajoista alkaen, huomauttaa eräs kommentoija. Erään lääkärin mielestä EFSA on epäpätevä elin, joka suojelee lääketeollisuuden etuja. Probiootit ovat hyödyllisiä immuunipuolustukselle sairauksia vastaan.

"Lääkärinä olen hoitanut probiooteilla monia potilaita terveiksi. EFSAn toimintaa ei voida hyväksyä", lääkäri kirjoittaa. Erään komentoijan mukaan probiootit ovat auttaneet häntä itseään ja hänen ystäviään mm. paksusuolen umpipussitaudissa (divertikuliitti) jo yli 20 vuotta.

"EFSA ei ole uskottava", lääkäri puuskahtaa.

Tohtori Tolosen mukaan on käsittämätöntä, että EU (ja Suomessa EVIRA) pyrkivät kaikin mahdollisin keinoin estämään kuluttajia saamasta tietoa siitä, kuinka he voisivat ravitsemuksellisin keinoin ehkäistä ja jarruttaa sairauksia. EU:n väestö vanhenee ja krooniset taudit lisääntyvät iän myötä. EU:n ja EVIRA:n toimet hyödyttävät ainoastaan lääketeollisuutta ja lisäävät jo entisestään suunnattomia terveydenhuollon kustannuksia.

Lue lisää ravintolisistä:

14 kommenttia:

 1. Kaikillahan ei ole samanlainen suolistofloora, ehkä Efsa haluaa varmistua ettei probiooteista ole haittaa tai suorastaan vaaraa joillekin.
  D-vitamiinista ja esimerkiksi statiineista voisi puhua paljonkin tässäkin yhteydessä...

  Meinasi tulla ihan puolustuspuhe, huh! :)

  VastaaPoista
 2. Olisi mielenkiintoosta tietää mihin toimiin Evira on ryhtynyt Sydänliiton sydänmerkkituotteiden osalta. Nämä tuotteet on varustettu laittomilla terveysväitteillä.

  VastaaPoista
 3. ""Voi kestää jopa 3 vuotta tehdä tällaisia kliinisiä kokeita, ja sinä aikana terveysväitteet ehditään kumota lopullisesti", sanoo probioottiteollisuus."

  Tuo lause ylittää minun käsityskykyni, selventäisikö joku?

  VastaaPoista
 4. Juuri sitä mitä lukee. Eli pelkäävät sitä, että eivät ehdi myydä tuotetta lainkaan ennen kuin se todetaan hyödyttömäksi.

  En ymmärrä miksi näiden Actimellien pitäisi saada joku oikopolku näissä asioissa. Pitäähän se nyt todistaa, että jostain on hyötyä jos sitä sillä markkinoidaan.

  Samoin pitäisi mennä Anssin hyvin esille tuomien sydänmerkkituotteidenkin osalta. Kun oikein tutkitaan sydäntarran saakin voipaketti :)

  VoiVoi

  VastaaPoista
 5. Kyllä minäkin sen noin ymmärsin, mutta ei tuossa lausahduksessa ole oikein mieltä... onkohan pr-osasto ollut nukuksissa lausunnon päästessä julkisuuteen?

  Niin, jos joku kuitenkin haluaa probiootteja käyttää (onhan Veteraaniurheilijakin niitä täällä ylistänyt, joten varmasti käyttää), niin onko siinä sitten eroa käyttäjän kannalta ottaako hän sen pillerinä vaiko esim. piimää tai mehua juomalla? Joka tapauksessa tarjolla on piimää ja mehua ilman probiootteja.

  VastaaPoista
 6. Tällä kommentilla ei ole mitään tekemistä tieteen kanssa, mutta itse olen havainnut näistä kaiken maailman probioottituotteista olevan hyötyä, jos on syönyt mausteista pikaruokaa tai muuten "pakki" on heikolla hapella.

  VastaaPoista
 7. Tässä blogissa oli äskettäin selostus Turussa tehdystä tutkimuksesta, jossa probiootit ehkäisevät tehokkaasti raskausdiabetesta http://20.fi/4070.
  Siinä annettiin Valion kehittämää probioottista bakteerikantaa Lactobacillus rhamnosus GG/LGG ja Chr Hansenin kantaa Bifidobacterium lactis.
  Vaikka he osoittautuivat tehokkaiksi, niiden valmistajat eivät nyt saa kertoa sitä yleisölle, koska EFSA/Evira kieltää. Minusta juuri tämä on käsittämätöntä toimintaa. Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio istuu muuten valtion ravitsemusneuvottelukunnassa.

  Toisen uuden tutkimuksen mukaan diabetes muuttaa suoliston bakteeriflooraa, mutta se saadaan normalisoiduksi probiooteilla mikä todennäköisesti parantaa diabeetikon immuunijärjestelmää
  http://tinyurl.com/yhmtcf5

  Sama juttu myös lihavilla ihmisillä, osoittaa Toronton yliopiston uusi tutkimus http://20.fi/4071

  Minusta olisi tärkeää, että nämä asiat voitaisiin kertoa ihmisille muutoinkin kuin kiertoteitse. Parhaitenhan näitä asioita seuraavat juuri probioottien valmistajat ja markkinoijat.

  VastaaPoista
 8. Anssi Manninen kiinnittää aiheellisesti huomiota ravintolisien laittomaan mainontaan. Sitä harrastavat jopa suuryritykset, kuten Orion Pharma. Katsokaapa vaikkapa Devisol-tuotteen nettisivuja. http://www.devisol.fi/#/D-vitamiini/ Siellä lukee mm.:

  Mitä D-vitamiinin puutos aiheuttaa?
  Pitkäaikainen D-vitamiinin puutos aiheuttaa lapsilla riisitautia. Aikuisilla D-vitamiinin puutoksesta voi seurata osteomalasiaa eli luiden pehmenemistä. D-vitamiinin puutoksen on havaittu edesauttavan mm. osteoporoosin eli luukadon syntyä.

  D-vitamiinin roolia monien vaikeiden ja pitkäaikaisten sairauksien ennaltaehkäisijänä tutkitaan parhaillaan ja osasta on jo olemassa alustavaa tutkimusnäyttöä. Tällaisia sairauksia
  ovat mm. rinta-, munasarja-, eturauhas- ja suolistosyövät, nivelreuma, I-tyypin diabetes, MS-tauti ja verenpainetauti.

  D-vitamiinin riittävä saanti ennaltaehkäisee ikääntyvien vakavien luunmurtumien riskiä vahvistamalla lihaksistoa. D-vitamiinin on todettu vaikuttavan alentavasti myös infektiotautien riskiin, eli toistuvien flunssien syynä saattaa olla D-vitamiinin puutos.

  Kaikki nämä väitteet voivat olla tosia, mutta laillisia ne eivät ole nykyisten säädösten ja viranomaistulkintojen vallitessa.

  VastaaPoista
 9. Uusi kansainvälinen tutkimus osoittaa, että probioottisekoitus on hyödyksi paksusuolen umpipussitaudissa (divertikuliitti), etenkin jos siihen liittyy ummetustaipumusta.
  http://www.jgld.ro/12010/12010_4.pdf

  Raportti ei silti oikeuta tuotteen valmistajaa markkinoimaan sitä tällaisilla terveysväitteillä.

  VastaaPoista
 10. ESFA medikalisoi elintarvikkeiden terveysväitteet

  Elintarvikkeista ja ravintolisistä ei saa esittää terveysväitteitä, jollei EU:n elin nimeltään The European Food Safety Authority’s (EFSA) ole myöntänyt niihin nimenomaista lupaa. Suomessa asiaa valvoo Evira. Elintarvike- ja ravintolisäteollisuus on lähettänyt EFSA:lla noin 4000 väiteanomusta, mutta EFSA on hylännyt lähes kaikki, mukaan lukien elintarvikejättien (Danonne, Valio ym.)

  Terveysväitteiden hylkäämisen syynä on EFSA:n asenne, että väitteet tulee todentaa lääkeiltä vaaditulla tavalla, siis kliinisin kaksoissokkokokein. Ongelma on siinä, ettei niitä voida tehdä ruoalla, ainakaan yhtä helposti kuin lääkevalmisteilla, joilla voidaan valmistaa lumepillereitä ja -kapseleita. Elintarviketeollisuus onkin suivaantunut EFSAn tavasta "medikalioida" ruoka.

  Ilman terveysväitelupaa teollisuus ei voi kertoa kuluttajille, kuinka he voisivat vaalia terveyttään terveellisen ravitsemuksen ja ravintolisien avulla. Se olisi ensiarvoisen tärkeää myös EU:ssa, jossa väestö vanhenee kovaa vauhtia, ja kuten tunnettua, ikääntyminen lisää sairastuvuutta. EFSAn (Suomessa Eviran) toiminta hyödyttää lääketeollisuutta ja lisää terveydenhuollon kustannuksia.

  Teollisuus moitti EFSAn medikalisoivaa asennetta eilen raportissa, jonka European Responsible Nutrition Alliance (ERNA), the European Health Products Manufacturers (EHPM) and the European Botanical Forum (EBF) jättivät EU:n komissiolle. Teollisuus on kerännyt myös allekirjoituksia adressiin, joka luovutetaan EU:n presidentille, José Manuel Barrosolle.

  Teollisuuden mielestä ESF arvioi terveysväiteanomuksia kohtuuttomasti tavalla, joka ei sovellu ravitsemustutkimukseen. Näin ollen EFSA ei hyväksy näyttöä ruoan ja ravintolisien terveysvaikutuksista kokonaisuutena (jossa otettaisiin huomion myös eläinkokeet ja muut tutkimukset). Teollisuus vaatii komissiota pysäyttämään anomusprosessit kunnes EFSAn toiminta on tutkittu.

  Sairauksien riskin väheneminen
  Tähän mennessä ESFA on hyväksynyt vain tutkimukset, joissa ravintoaine on vaikuttanut suotuisasti sairauden päätetapahtumaan. Laki ei mainitse tällaista kriteeriä ja niinpä asia onkin otettava uuteen käsittelyyn, sanoo ERNA:n varapresidentti Keith Legge.

  Monet tehokkaiksi tunnetut ravintoaineet on hylätty, muun muassa glukosamiini, kondroitiini, alfalipoiinihappo, luteiini ja beetakarotiini. "ESFA ei ota huomioon sairauden riskin vähenemiseen vaikuttavien yhdisteiden väitteitä", valittaa teollisuuden työryhmä.

  “Ravintolisät ovat ruoassa olevien aineosien tiivistettyjä muotoja. On välttämätöntä, että näiden aineiden merkitys terveydelle voidaan välittää kuluttajalle ilman, että ne [ravintolisät] pitää rekisteröidä lääkkeiksi", kirjoittaa työryhmä. "EFSAn tutkijoiden omaksuma asenne tekee tällaisen tiedonvälityksen mahdottomaksi", sanotaan kritiikissä. EHPM, ERNA ja EBF aikovat nostaa kisaan pöydälle 1.6.2010 pidettävässä EU:n kokouksessa.
  Nutraingredients.com 20.5.2010

  VastaaPoista
 11. Video 5 min Interview with Scott Bush
  VP of marketing, health and nutrition in Bioactives, Danisco USA; President, International Probiotics Association, 26.5.2010.

  Bush valottaa niitä ongelmia mitä liittyy probioottien terveysväittämien hyväksyntään EU:ssa, Kanadassa ja Intiassa. Hän kertoo myös kuinka probioottien tutkiminen eroaa lääkemolekyylien tutkimisesta kliinisissä kaksoissokkokokeissa, joita EFSA ja Health Canada vaativat. Vaatimukset eivät ole välttämättä aivan identtiset.

  VastaaPoista
 12. How Bacteria Boost the Immune System

  http://www.physorg.com/news195482860.html

  "...Senior author Katherine L. Knight, PhD. and colleagues report their discovery in a featured article in the June 15, 2010, issue of the Journal of Immunology, now available online..."

  Enpä löytänyt fulltextia mistään.

  VastaaPoista
 13. EFSA on julkaissut työryhmiensä (workshop) aikataulut probioottien terveysväitteiden käsittelyä varten 2.12.2010 ja siitä eteenpäin.

  The gut health and immunity workshop will be followed by:

  * February 2011: Post-prandial blood glucose responses/blood glucose control and weight management/energy intake/satiety
  * May 2011: Oxidative damage and cardiovascular health
  * September 2011: Bone, joint and oral health and cognitive function
  * February 2012: Physical performance

  EFSA said places at the workshop will be limited to about 100 with a preference for scientific experts in the gut and immune function area.
  Lue lisää

  VastaaPoista
 14. NutraIngredients health claims roundtable pohti elintarvikkeiden ja ravintolisien terveysväitteiden ongelmia. EFSA vaatii, että väitteet on näytettävä toteen terveellä väestöllä, mikä on käytännössä jokseenkin mahdotonta.
  http://20.fi/5222

  Aineistojen pitäisi olla jättisuuria ja seuruuaikojen vuosikymmeniä. Mitä terveestä väestöstä pitäisi mitata? Yleensähän yhdisteiden (mm. lääkkeiden) terveysvaikutuksia tutkitaan jo sairastuneilla. Toinen pulma on se, mikä on terveysvaikutus tai vaikutus sairauden riskiin. Onko kolesterolin alentaminen sairauden ehkäisyä? Onko suolistoflooran muutos riittävä markkeri suolistoterveyden kohenemisesta? Onko antioksidanttivaikutus (esim. isoprostaanien väheneminen) riittävä terveysväitteen esittämiseen? EFSA on ottanut hyvin pragmaattisen kannan noin 4000 terveysväiteanomukseen. Lähes kaikki on hylätty. Näin ollen elintarviketeollisuus ei voi kertoa kuluttajille juuri mitään ruoan terveellisyydestä.

  VastaaPoista