torstaina, maaliskuuta 11, 2010

Nuoret naiset - lukekaa tämä!

**
Dosentti Tolosen ehtymättömästä tietopankista
löytyy jälleen ajankohtainen juttu D-vitamiinista. Nyt on vuorossa nuoria naisia mahdollisesti kiinnostava tiedejulkaisu.

D-vitamiinin puute merkitsee rasvaisia lihaksia

Liian niukka D-vitamiinin saanti näkyy rasvan kertymisenä lihaksiin. Tämä lihasten rasvoittuminen heikentää niitä, kertoo uusi tutkimus. Raportin mukaan D-vitamiinin puutetta esiintyy 60 prosentilla aurinkoisessa Etelä-Kaliforniassa asuvilla nuorilla naisilla. Artikkelin julkaisi tunnettu ja arvostettu tiedelehti Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Torontolaisen McGill-yliopiston ja Etelä-Kalifornian yliopiston yhteisessä tutkimuksessa mitattiin 90 kalifornialaisen nuoren naisen (16-22 v) seerumin D-vitamiinin (S-D-25) pitoisuus. Se oli peräti 59 prosentilla suositusta pienempi (alle 30 ng/ml eli 75 nmol/l). Joka neljännen naisen pitoisuus oli alle 20 ng/ml eli alle 50 nmol/l. Mitä vähemmän veressä oli D-vitamiinia, sitä enemmän lihaksissa oli rasvaa. Rasvan osuus saatiin selville skannaamalla lihaksia tietokoneella.

Tämä tutkimus on ensimmäinen laatuaan, jossa selvitetään D-vitamiinin ja lihasten rasvaisuuden yhteyttä, sanovat tutkijat. "Tulos oli yllättävä ja mielenkiintoinen, sillä koehenkilöt olivat kaikki nuoria ja terveitä ja asuivat Kaliforniassa, jossa saadaan riittävästi aurinkoa", tutkijat kirjoittavat. "Emme tiedä vielä, mistä D-vitamiinin puute johtuu. Suuret D-vitamiinimäärät saattavat vähentää kudosten rasvaa. Tai rasvakudos imee verestä D-vitamiinia, jolloin S-D-25 on pieni", tutkijat pohtivat.

Nyt julkaistu raportti ei vastaa kysymykseen, estääkö D-vitamiinilisä rasvan kertymistä lihaksiin.

Tutkimusta rahoittivat Yhdysvaltain Terveysvirasto, Yhdysvaltain armeija, Canadian Institutes of Health Research (CIHR), Natural Sciences and Engineering Research Council of Canada (NSERC) ja Dimensional Fund Advisors Canada Inc.

Lähde: Gilsanz, V, Kremer A, Mo AO, et al. Vitamin D Status and Its Relation to Muscle Mass and Muscle Fat in Young Women. Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Julkaistu netissä ennen painamista.

Joko osallistuit Tolosen ehdottamaan D-vitamiinitiedon keräämiseen?

Lue lisää Tolosen nurkkauksesta!

6 kommenttia:

 1. Taas kerran: kyseessä on korrelaatio eikä tutkimus osoita syy-seurassuhdetta. Huokaus. Näitä D-vitamiinitutkimuksia riittää pilvin pimein. Mitkään näistä sairauksista ja ongelmista eivät todennäköisesti parane pelkällä D-vitamiinilla, eikä sellaista edes viitsitä tutkiakaan. Silti vain D-vitamiinia vaivaan kuin vaivaan.

  VastaaPoista
 2. Nämä korrelaatiotutkimukset ovat tarpeen, jotta voidaan anoa ja saada rahoituista supplementaatiotutkimisiin. Eihän niitä kukaan lähde rahoittamaan, ellei ole esitetty painavia perusteita. Minusta on vain hyvä, että D- ja muiden vitamiinien mahdollisia puutteita selvitetään väestötasolla. Tutkimukset kumoavat mm. lääkäri Anna-Liisa Enkovaaran ympäri maata esitelmissään esittämää väitettä "länsimaissa ei esiinny enää vitamiinien puutoksia".

  Nuorten naisten D-vitamiinin puute on hyvin dokumentoitu niin Suomessa kuin muualla. Tässä esimerkki Englannista:

  D-vitamiinin piilevä puute on hyvin yleistä ja se liittyy 12–14-vuotiaiden tyttöjen heikkoon lihaskuntoon ja fyysiseen suorituskykyyn, ilmenee Manchesterin yliopiston tutkimuksesta.

  “Tiesimme ennestään, että D-vitamiinin puute voi heikentää lihaksistoa ja luustoa, mutta emme tienneet juuri mitään sen vaikutuksista lihasvoimaan ja suorituskykyyn”, sanoo tutkimusta johtanut tohtori Kate Ward.

  ”Tutkimuksemme osoitti, että D-vitamiini assosioituu positiivisesti tyttöjen lihasvoimaan, suorituskykyyn, nopeuteen ja jopa korkeushyppyyn”, hän lisää.

  Näin tutkimus tehtiin:
  Eräästä Manchesterin koulusta tutkimukseen valittiin 99 tyttöä. Heistä otettiin verikoe, josta analysoitiin S-D-25. Se oli keskimäärin 21,3 nmol/l, hajonta 2,5–88,5 nmol/l. Kolme neljästä (75 %) tytöstä poti piilevää puutetta, mutta kellään heistä ei ollut havaittu mitään fyysisiä puutosoireita. Lihasvoima ja suorituskyky mitattiin hyppy-meganografia -nimisellä tekniikalla, jossa tulos saadaan erilaisten hyppysarjojen perusteella. Veren D-vitamiinipitoisuus korreloi positiivisesti suorituskykyyn.

  “Tulokset tuovat esille D-vitamiinin tärkeän merkityksen tyttöjen lihaskuntoon. Normaalia heikompi suorituskyky saattaa vaikuttaa [haitallisesti] pitkällä tähtäimellä luuston kehitykseen". kirjoittavat tutkijat.

  Wards KA, Das G, Berry JL, et al. Vitamin D Status and Muscle Function in Post-Menarchal Adolescent Girls. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. February 2009. Tutkimusta selostaa englanniksi Nutraingedirents.com
  http://tinyurl.com/d7u387

  VastaaPoista
 3. Miten saisin 13-vuotiaani ottamaan päivittäiset D-vitamiinin ja Omega 3:n? Järkiperustelut eivät toimi. Tietämys sukurasitteesta sepelvaltimotautiin ei toimi. Mikä toimii?

  VastaaPoista
 4. Matti Toloselle:
  Ei tiedetä varmuudella että matala seerumin kalsidiolitaso (eli ns. D-vitamiinin puute) aiheuttaa sairauksia tai muita oireita. Tietääkseni ei ole olemassa mitään tutkimuksia, jotka osoittaisivat että D-vitamiini parantaa mitään vaivoja/sairauksia pysyvästi. Sen vuoksi katson että on harhaanjohtavaa puhua yksinkertaisesta puutteesta, joka korjaantuu pelkällä D-vitamiinin ottamisella. Matala seerumin kalsidioli voi olla elimistön vaste infektiolle, josta voi olla etua.
  D-vitamiinihan on oikeasti steroidin kaltaisen hormonin esiaste, jolla voi olla kortisonin kaltaisia vaikutuksia, eli vaimentaa tulehdusta, mutta kun sen käytön lopettaa ongelmat tulevat pikku hiljaa takaisin. Steroideilla on myös yleensä haittavaikutuksia, eli saavat allaolevan infektion leviämään myös nopeammin. Samalla tavalla näkisin että useimmat rasvahapot vaikuttavat, eli vaimentavat tulehdusta, mutta eivät oikeasti paranna tai poista allaolevaa syytä tulehdukseen.

  VastaaPoista
 5. Fiksu kirjoitus yllä. Samalla kuitenkin kortisonia käytetään edelleen jatkuvasti autoimmuunitiloissa, koska se toimii.

  D-vitamiinin suhteen tiedetään jo säkkitolkulla mekanismeja joiden kautta se toimii solutasolla, ei tarvitse arvailla laskeeko sairausprosessi kalsidiolitasoja tai muuta satuilua jota mm. pari suomalaista D-vitamiinitutkijaa ovat selitelleet. Kalsidiolin tuotantoa rajoittavia tekijöitä ovat tietyt lääkkeet, eivät niinklään sairaustilat.

  Meillä on jo hurjia interventiotutkimuksia mm. sisäelinten syöpien, ateroskleroosin, kakkostyypin diabeteksen ja ylähengitystie-infektioiden torjunnassa ja hoidossa. Ei tarvitse arvata.

  VastaaPoista
 6. Neonomide kiorjoitti: "Kalsidiolin tuotantoa rajoittavia tekijöitä ovat tietyt lääkkeet, eivät niinklään sairaustilat."

  Seuraavat lääkkeet voivat vähentää D-vitamiinin pitoisuutta veressä:
  Orlistaatti (kauppanimiä Alli ja Xenical, laihdutuslääkkeitä), barbituraatit (unilääkkeet), karbamatsepiini (epilepsialääke), kolestyramiini, simetidiini (Tagamet), kolestipoli, kortikosteroidit (kortisonit), famotidiini (käytetään liikahappoisuuteen), fosfenytoiini (epilepsialääke), isoniatsidi (tuberkuloosilääke, nitsatidiini (mahahaavalääke), fenobarbitaali (epilepsia- ja unilääke), fenytoiini (epilepsialääke), ranitidiini (mahahaavalääke), rifampiini eli fluvastatiini ja valproaatti (epilepsialääke).

  VastaaPoista