tiistaina, kesäkuuta 19, 2007

Viisi minuuttia väsymyksestä

**
Lukijakyselyn perusteella
kirjoitan väsytystaudista nimeltään kilpirauhasen vajaatoiminta. Useita vuosia eri potilasyhdistysten kuntoutus- ja tiedotustapahtumissa käyneenä voin sanoa, että kilpirauhasen vajaatoiminta on alidiagnosoitu sairaus eikä missään nimessä mikään kevyt tauti. Onni ei helposti löydä sijaa sellaisessa ihmisessä jonka kilpirauhanen toimii laiskasti. Tauti iskee yleisemmin naisiin, mutta ei tässä kuitenkaan ihan täysin miehiä rauhaan jätetä. Jos mies jatkuvasti makaa sohvalla, lihoo, ajatus katkeilee eikä saa mitään aikaiseksi, hänellä voi olla miehen perusluonteen lisäksi sellainen laiskanpuoleisesti toimiva rauhanen tuossa kaulalla. En väsytä teitä pitkillä sepustuksilla aiheesta, vaan tarjoan käytännönläheisiä ideoita siitä miten kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivä potilas voi virkistyä:

  1. Ota selvää miksi sinua väsyttää koko ajan? Mitenkään normaalia ei ole jos hyvin nukutun yön jälkeen yhä vain väsyttää. Syy voi olla kilpirauhasessa, joka ei valmista tarpeeksi tyroksiini -nimistä ihmiselle välttämätöntä hormonia. Tämä hormoni lisää kierroksia elimistöön. Mahdollinen puutostila selviää yksinkertaisella verikokeella. Käy verikokeessa! Anna lääkärin tarkistella raja-arvoja ja noudata lääkärin hoito-ohjeita.
  2. Lääkärit eivät hoksaa! Lääkärin ammatti on hyvin vaativa. Sairauksien kirjo on valtava ja syynä väsymykseen voi olla niin moni asia. Moni lääkäri ei tajua, että väsymykseen voi löytyä selitys usein potilaan täysin yllättäneestä kilpirauhasen tulehduksesta. Itse asiassa noin 90% tapauksista ovat näitä ns. autoimmuunitapauksia, jossa kilpirauhasen solut tuhoutuvat koska ne yllättäen koetaan ihmiselimistölle vieraiksi soluiksi. Suurin syy siihen miksi lääkäri ei hoksaa kilpirauhasta epäillä on Käypä hoito -suositusten puuttuminen. Varovasti vihjaise lääkärille voisiko syy olla kilpirauhasessa. Tutkimusten mukaan kaikki lääkärit eivät kuitenkaan pidä sellaisesta potilaasta, joka tulee vastaanotolle suurena asiantuntijana. Ohjaa keskustelua siihen suuntaan, että lääkäri itse keksii epäillä kilpirauhasta! Ole sopivan viekas.
  3. Lääkkeet eivät auta. Vajaatoimintaa hoidetaan synteettisellä tyroksiinihormonilla. Tabletit otetaan aamuisin mieluiten tyhjään vatsaan. Lääkkeet eivät heti auta ja hoitotasapainoa saa etsiä välillä tosi pitkään. Useimmat saavuttavat hyvän hoitotasapainon. Tyroksiiniannos on oikea, kun potilasta ei enää väsytä niin vietävästi ja vointi on muutenkin hyvä. Liian suuri tyroksiiniannos aiheuttaa päinvastaisen reaktion, eli kilpirauhasen liikatoiminnan, jolloin esimerkiksi hikoilu lisääntyy, paino alenee, pulssi kiihtyy ja esiintyy sydämen rytmihäiriöitä. Osalle potilaista ei onni ole suosiollinen ja hoitotasapainoon pääsy pelkällä tyroksiinilla ei millään tahdo onnistua. Silloin joillekin voi olla apua tyroksiiniin (T4) ja trijodotyroniinin (T3) yhdistelmästä. Vaihtoehtoinen luontainen lääkevalmiste Armour Thyroid (valmistetaan sian kilpirauhasesta uuttamalla) on tuonut elämänilon takaisin muutamille suomalaispotilaille. Mitään syytä ei ole epäillä tervehtymistarinoiden aitoutta. Olisi tärkeää tutkia tätä viimeksimainittua vaihtoehtoa tarkemmin, jotta saataisiin täysi varmuus valmisteen sopivuudesta. Näin potilailla olisi laaja kirjo erilaisia lääkevalmisteita käytettävissä joko yksistään tai yhdistelminä parhaan mahdollisen hoitotuloksen saavuttamiseksi.
  4. Liike on lääke. Väsymättä olen julistanut liikunnan ilosanomaa tälle potilasryhmälle ja voin ilokseni todeta potilaiden vastaanottaneen ohjeistukset iloiten. Voin jopa kehua korviini kantautuneen tietoja, että liikuntaohjeitani noudatettaisiin ja niistä olisi ollut jopa hyötyä. Väsymys karisee noudattamalla olohuoneliikuntaa, raivohyppelyä ja liikkumalla monipuolisesti kauniissa luonnossamme. Kysykää lisää näistä pirteän olon tuovista liikuntahassutuksista tai tilatkaa minut paikalle liikesarjoja esittelemään. Olen tunnetusti erittäin edullinen ja joidenkin mielestä jopa viihdyttävä.
  5. Syö värejä. Luonto on kekseliäs. Se tuottaa meille värikkäitä kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä. Syö näitä riittävästi (olihan se puoli kiloa päivässä, jookos?) ja väsymys karisee. Asiaa on paljon tutkittu ja viesti on päivänselvä: Värikkäät kasvikset, vihannekset ja hedelmät syövät pois väsymyksen elimistöstäsi!
  6. Ota vitamiinikuuri. Olen sitä mieltä, että ihminen saa monipuolisesta ravinnosta kaikki tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Kilpirauhaspotilas voi kuitenkin kärsiä niin mittavasta väsymyksestä ja alakulosta, että ruokailu on huolimatonta ja epäterveellistä. Silloin voi olla paikallaan ottaa kuuriluonteisesti jokin laadukas monivitamiinivalmiste, jotta into nauttia hyvää ja terveellistä ruokaa taas saadaan takaisin. Juttele apteekkarin tai luontaistuotekauppiaan kanssa.
Väsymättä kilpirauhaspotilaiden puolesta tsempaten jätän teidät nyt pohtimaan näitä yksinkertaisia ohjeitani.

Viisi minuuttia -sarja

7 kommenttia:

  1. Et taida arvostaa lääkäreitä ammattikuntana.

    VastaaPoista
  2. Mistä pälkähti parahin anonyymi tuollainen ajatus päähäsi? Päinvastoin, olen erityisen tarmokkaasti puolustanut lääkäreitä koko elämäni ajan ja erityisesti viime vuosina. Itse olisin halunnut lääkäriksi, mutta olin siihen liian tyhmä. En selvinnyt pääsykokeista.

    VastaaPoista
  3. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta on viime vuosina vouhkattu niin paljon, että täytyy olla tavattoman typerä lääkäri joka ei ota rutiininomaisesti väsymystä valittavasta potilaasta kilpirauhaskokeita.

    Varsinkin kun ne sisältyvät pieneen verenkuvaan joka yleensä otetaan rutiininomaisesti jos potilas valittaa jotain reisiluun avomurtumaa vähemmän ilmiselvää.

    Tai näin ainakin minua on hoidettu.

    *P*

    VastaaPoista
  4. Ei kilpirauhasarvot sisälly pieneen verenkuvaan,Väitän ,että alihoidettu tauti ja lääkärit ei osaa epäillä jos et itse ota selvää.Sairastin ko tautia 15 vuotta ennenkuin se löydettiin .sinä aikana se kerkes tehdä jo tuhoja elimistössä.Oikeastaan lääkärit sitä ei löytäneet vain täytyi todella painostaa heitä,että antoivat koelääkityksen.Onneksi tää netti auttoi.Suomessa tuo TSH yläraja asetettu liian korkealle eli 4 muissa maissa 2,5.Nim.95% terveistä ihmisistä TSH alle 2,5.Elikkä suomessa alihoidettu tauti.

    VastaaPoista
  5. Voisin olla eri mieltä *p*:n kanssa tuon kilpirauhasen vajaatoiminnan esilläolosta julkisuudessa. Minun mielestäni se on aika pahasti jäänyt muiden suurten kansansairauksien varjoon. On suuria paikkakuntakohtaisia eroja miten terveydenhoitohenkilöstö on tähän sairauteen suhtautunut. *p* asuu ilmiselvästi paikkakunnalla, jossa kilpirauhasvaivat otetaan tosissaan.

    Voin vahvistaa anonyymin tarinan. Kilpirauhasen vajaatoiminta on todellakin alihoidettu sairaus. Vieraillessani ravintoasiantuntijana useiden vuosien ajan Kilpirauhasliiton kuntoutuspäivillä eri puolella Suomea, on käynyt selvästi ilmi tämä epäkohta.

    Kiitos kommenteista!

    VastaaPoista
  6. Puhutaan paljon noista TSH-arvoista. Siitä miten ne pitäisi olla tietyllä tasolla. Ainakin minulla TSH-arvot ovat olleet ihan normaalit, mutta oloni ei kuitenkaan ole hyvä tyroksiinilääkkeestä huolimatta. Lääkärille hyvät TSH-arvot kuitekin ovat tärkeämpiä kuin oma oloni. Onko tämä oikein?

    VastaaPoista
  7. Anonyymille suora vastaus suoraan kysymykseen: Se ei ole oikein, oma olosi on tärkeämpi kuin jokin laboratorioarvo!

    Tästä anonyymin viimeisimmästä kysymyksestä voisin kirjoittaa pitkänkin vastauksen. Todetaan nyt kuitenkin lyhyesti, että kysymys siitä mikä on normaali arvo on se keskeinen visainen kysymys. Laboratoriokokeet ovat kehittyneet huimasti ja nykyään verikokeesta löytyy vaikka mitä osviittaa sairaudesta ja sen kehityksestä. Olen kuitenkin varovasti sitä mieltä, että anonyymin kokema sokea veriarvojen tuijottelu voi viedä harhaan. Meillä voi olla potilas jolla on TSH normiarvojen sisällä (juuri ja juuri alle 4:n), mutta potilaan olo ei ole kovinkaan hyvä. Voidaan päätyä sellaiseen tilanteeseen, että potilas on lääkärin mielestä normaali, mutta itse potilas pitää itseään kaikkea muuta kuin terveenä.

    Ei kai jokin laboratorioarvo voi mennä oman tuntemuksen ohitse? Jos potilas hyvistä laboratorioarvoista huolimatta tuntee itsensä yhtä sairaaksi kuin ennenkin, silloin asettaisin potilaan oman arvion etusijalle ja kokeilisin tässä tapauksessa hieman suurempaa tyroksiiniannosta tai ehkä jopa jotain muuta lääkeyhdistelmää. Kuunneltuani monen kilpirauhaspotilaan samantyyppisiä tarinoita, voin vahvistaa asiassa piilevät oudotkin piirteet ja tämä voi olla syynä paikkakuntakohtaisiin eroihin kilpirauhaspotilaan hoidossa. Joissakin terveyskeskuksissa ja lääkäriasemilla jokin laboratorioarvo on puolijumalan asemassa.

    Sama koskee muuten myös noita kolesteroliarvoja, jotka ovat lääketehtaitten erityisessä suojelussa. Statiineja lisätään varmaan kohta vesijohtoveteen? Ovathan kolesteroliarvot tulleet ryminällä alas kun on niin hienoja ja kalliita lääkkeitä odottamassa vieläkin laajempaa käyttöä.

    Eli, anonyymi yrittänee puhua siihen suuntaan, että laboratorioarvot eivät yksistään saa määritellä sitä hyvää hoitotasoa. Esimerkkejä on riittävästi sellaisesta, että potilas voi paremmin vaikka TSH ei olisikaan ihan ihannetasolla (riittävän alhaalla).

    Kiitos mielenkiintoisesta huomautuksesta!

    VastaaPoista