torstaina, tammikuuta 21, 2010

Pysäytä lapsilihavuuden pandemia!

**
Summary in English
The swine flu pandemics did not catch up. But there is a serious pandemic going on right now: obesity of children. First Lady Michelle Obama recently launched a campaign against childhood obesity. She spoke to the mayors of USA and the speech has been well received all over the USA.
Childhood obesity has reached pandemic proportions. Now is the time for radical decisions. Children need proteins, fat and good quality carbohydrates. Cut the soda consumption, serve healthy food for children and keep those fitness programs coming! It is time to act now!

Vaikuttaa siltä kuin
sikainfluenssan pandemiajulistuksessa on aikanaan hätiköity. H1N1 -virus ei ole aiheuttanut (ainakaan vielä) mitään suurta epidemiaa maailmanlaajuisesti. Sen sijaan vakavampi maailmanlaajuinen epidemia on jyllännyt jo jonkin aikaa: Lasten lihavuus.

Yhdysvaltojen presidentin puoliso Michelle Obama on puhunut USA:n pormestareille. Lasten lihavuutta käsittelevässä puheesaan hän kannusti tekemään ratkaisuja, jotka auttavat perheitä ja yhteisöjä tarjoamaan lihaville lapsille terveellisiä vaihtoehtoja (Obama Foodorama, 20.1.2010).

Michelle Obaman aktiivinen rooli herättää asiantuntijoissa toivekkuutta (USA Today, 20.1.2010). Teidän oma terveystoimittajanne, Sundqvist, julistaisi mieluusti lapsilihavuuden pandemian, jos hänellä olisi valta tehdä näin. Kaikki voitava on tehtävä, jotta nyt varttuva sukupolvi saisi mahdollisimman hyvät edellytykset elämälleen. Tämä edellyttäisi mm. voimakkaita toimia niitä elintarvikevalmistajia kohtaan, jotka taalojen ja eurojen kiilto silmissä valmistavat lihottavia ruoka-aineita lapsille. On myös tehtävä ennakkoluulottomia ratkaisuja: useimmat lapset hyötyisivät painonhallinnassaan liikunnallisen elämänratkaisun lisäksi vähemmän sokerisesta elämästä. Kasvava lapsi tarvitsee runsaasti proteiinia ja rasvaa sekä hyvälaatuisia hiilihydraatteja.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kertoi vuonna 2009, että hän saattaisi tukea makeiden virvoitusjuomien verotusta. Virvoitusjuomat ovat liikalihavuuden merkittävä osatekijä. Obama viittaa tutkimustietoon liikalihavuudesta: "Siitä ei ole epäilystäkään, etteivätkö lapsemme juo aivan liikaa limonadeja." Hän arveli kuitenkin, että virvoitusjuomaveroesitys saisi vastaansa juomanvalmistajien lisäksi ne kongressiedustajat, joiden kotiosavaltioissa tuotetaan sokeria tai makeutusaineena käytettävää maissisiirappia. Ajatukset limsaverosta suututtivat virvoitusjuomien valmistajia. "En ole koskaan nähnyt sellaisen järjestelmän toimivan, jossa valtio kertoo mitä syödä ja juoda", ärähti Coca-Colan pääjohtaja Muhtar Kent ja jatkoi lapsellisesti: "Jos se toimisi, niin Neuvostoliitto olisi yhä pystyssä."

Oma rohkea yritykseni panna mm. lapsilihavuus aisoihin ilmestyy kirjan muodossa 15.2.2010. Silloin ilmestyy "Sietämätön leveys". Tätä kirjaa saa sitten aikanaan kirjakaupoista. Kierrän ahkerasti Suomessa luennoilla, joilla on kaksi pääteemaa: Lihavuus ja Aivojen ravinto. Tehkää tilaus niin minä teen teille edullisen luentotarjouksen.

Pysäytä lapsilihavuuden pandemia!


Muita kirjoituksiani lihavuudesta:

21 kommenttia:

  1. Limpparit eivät tietty ole parasta juomaa ylipainoiselle.

    Huomionarvoista on mielestäni se, että monissa limppareissa on 6g sokeria/100g kun tavan tuoremehuissa on 10g sokeria /100g.

    Ovatko limut mainettaan parempia vai mehut huonompia. Kallistun jälkimmäiseen. Ainakin meikä aikoinaan lähes 120-kiloisena litki tuoremehuja, se oli huono valinta. No, ravitsemusvalistus varoitti rasvasta, ei hedelmämehuista.

    Uskon vahvasti kirjan menestykseen, iskee nimittäin siinä määrin laajentuneeseen paiseeseen, että sen puhjetessa lentää visvat kauaksi. Kirjasotaa odotettavissa tälle keväälle.

    VastaaPoista
  2. En voi riittävissä määrin kiittää Sami Uusitaloa loistavista keskusteluhetkistä viime vuosina, lukuisista ajatuksia herättävistä kirjoituksista vaatimattomassa terveysblogissani ja mahdollisuudesta edelleen seurata elämäntaipalettasi.

    Alunperin lähdimme mahdollisesti liikkeelle asiantuntija (minä?) - asiakas (Sami) -periaatteella. Ilokseni olen huomannut, että roolit ovat tasoittuneet ja minä saan nauttia yhä enemmän asiakkaani asiantuntevista ohjeista. Tämä havaintoni tekee minut tänään erityisen iloiseksi.

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Olin pitämässä kahdelle 7-luokalle tuntia lasten ja nuorten ravitsemuksesta viime vuonna. Näillä kahdella luokalla oli sinä aamuna n. 50% jättänyt aamupalan syömättä.... tästähän se lihavuus lähtee... Mitä vähemmän aamulla sitä enemmän illalla.

    VastaaPoista
  5. Tuoremehuja litkitään tänä päivänä todella paljon..ja ihmiset luulevat, että se on terveellistä. Loistava tuo Samin "oikaisu"...

    VastaaPoista
  6. No, minun mielipiteeni lienee jo kaikille blokia seuraaville selvä.

    Myös lihavien lasten tapauksessa on hiilareiden tarkistus paikallaan. Näin ainakin silloin jos ollaan vuosikausia hakattu päätä seinään tärkkelyspainotteisesti ja "vähän rasvaa" syöden.

    Wokkivihanneksia ja loraus öljyä sekaan. Lihaa/kalaa/kananmunaa mukaan. Lanttua, naurista, kaalia, persiljaa, kesäkurpitsaa.. vihanneksia ylipäätään. Rasvaakaan (erityisesti voita tai ihraa) ei tarvitse niin pelätä. Riisit, pastat, peruna ja erityisesti murot, myslit vähemmälle. Niin ja mehut myös.

    Ihrat lähtevät laskuun ainakin 97%:lta lapsista ja vointi paranee.

    VastaaPoista
  7. Minulla on tulossa yleisurheilijoille suunnattu luento ravitsemuksesta. Otsikkoa ja lyhyttä selostusta on pyydetty. Ehdotin seuraavaa:

    Senttejä lisää ja sekuntteja pois syömällä hyvin!

    Selostusteksti: Filosofian tohtori ja tunnettu ravintovalmentaja Christer Sundqvist kertoo miten hyvällä ravitsemuksella saadaan senttejä lisää pituushyppytulokseen - ei vyötäröön. Ja sekuntteja ei oteta pois elämästäsi vaan siitä elämäsi parhaasta juoksukilpailusta.

    Kommentteja?

    VastaaPoista
  8. Mikäpä vika mainostekstissä.

    En tiedä mitä juttelet, mutta kenties yleisurheilujengiä kiinnostaisi Lasse Virenin eväät, joista olemme täällä blokissa käyneet keskustelua.

    Toisaalta urheilijat voivat myös olla kiinnostuneita suojaravinnetiheistä ruuista. Kuten auringokukansiemenistä, kananmunista, ruusukaalista, muikuista jne.

    VastaaPoista
  9. Yleisurheijat on vaikea ryhmä tavoittaa... mutta jos heidät saa innostumaan jostakin, niin ovat kyllä hyvin sitoutuneita. Suuri osa Suomalaisista yleisurheilijoista kantaa liikaa rasvaa mukanaan. Erityisesti nuoret naiset.

    VastaaPoista
  10. Aika monta kertaa tuli viime kesänä kentällä nähtyä kun nuoret 16-19 sarjan naiset juoksevat 100m kisaa napapaidat päällä, ja joka toisella rasvavanne hölskyy juostessa ihan kunnolla...missä vika?

    Hyvä aamupala urheilevalle nuorelle tai varttuneemmalekin:
    3rkl jotain proteiinijauhetta.
    1rkl Maca-jauhetta
    1rkl Kaurarouhetta
    1rkl Viherjauhetta
    1rkl pellavansiemen rouhetta
    1tl vuorisuolaa
    + maitoa tai vettä ja sekaisin sauvalla ja alas kurkusta. Kaikki tehty alle 1min.

    VastaaPoista
  11. Jerik osui itse asiassa aika lähelle sitä mitä ajattelin isänmaamme yleisurheilutoivoille tarjota kuunneltavaksi!

    Kun juttelee nuorille pitää näyttää, että seuraa ruokatrendejä ja tuo superfood on sellainen kasvava trendi. Ei se välttämättä kaikilta osin ole järkevää, mutta jos se houkuttelee pois energiaa sisältävistä ravinneköyhistä ratkaisuista, niin paljon on voitettu. Aamiainen on nuoren urheilijan kompastuskivi. Siihen sopii Jerikin pirtelö. Mutta älyttömän epäterveellinen koululounas vaatii Sami Uusitalon esille tuomat kunnon ruoka-aineet. Lasse Virenistä ja hänen ruokavaliostaan ajattelin puhua. Mahtavatko muistaa Lassea enää minun nuoret kuulijani? Ennen oli hyvät eväät urheilijoilla ja treeni kulki hyvin. Nyt pitää yrittää joillakin superfoodeilla saada sanomaa perille. Ei ole helppoa tämä ravintovalistus.

    VastaaPoista
  12. Viherjauhetta? Tätäkö:
    http://users.jyu.fi/~timaitt/ph/

    VastaaPoista
  13. "100m kisaa napapaidat päällä, ja joka toisella rasvavanne hölskyy juostessa ihan kunnolla...missä vika?"

    Lihavuuden syyksi virallinen taho esittää liikunnan puutetta. Olisivatko nämä kilpaurheilijat sellaisia? Tokkopa vain. Sumopainijoiden tapaan heidän ruokavalionsa on vähärasvainen ja erittäin runsashiilihydraattinen.

    Katsokaas nyt mallia niistä Lassen eväistä. Joka päivä voita ja kananmunia. Tavan hedelmiä ja vihanneksia. Kotiruokaa. Maitoa (lienee ollut rasvaista). Sopivan leppoisa, kun oli kääretorttuakin illalla.

    VastaaPoista
  14. "Lihavuuden syyksi virallinen taho esittää liikunnan puutetta. Olisivatko nämä kilpaurheilijat sellaisia? "

    Mä aina välillä repeen nauruun noista Samin kommenteista :-)

    VastaaPoista
  15. Anonyymille: En ota kantaa kenen valmistamasta aineesta on kysymys. Sillä on varmaan useita eri valmistajia. Ja se oli vaan yksi esimerkki melko hyvästä aamiaisesta.

    VastaaPoista
  16. Mikä tekee viherjauheesta hyvä aamiaisen? Mitä se oikein sisältää? Onko se ruokaa? Eikö olisi parempi syödä oikeaa ruokaa?

    VastaaPoista
  17. "Lihavuuden syyksi virallinen taho esittää liikunnan puutetta. Olisivatko nämä kilpaurheilijat sellaisia?"

    Asiaa vuosikaudet läheltä seuranneena voin sanoa, että kyllä. Huonontunut ja riittämätön harjoittelu on yksi syy urheilijoillakin nykyään esiintyvään "ylipainoon". Tai syy on siis se, että liikuntamäärät ja ruuasta saatavan energian määrä eivät kohtaa. Voihan laiha olla täysin ilman liikuntaakin kunhan eväät sovitetaan sen mukaan. Siihen sopivat esimerkiksi Samin tarjoamat vaihtoehdot.

    Todella kovaa harjoitteleva urheilija tarvitsee kuitenkin myös reiluhkosti hiilihydraatteja. Holmenin Jannekin pisteli puuroa ja kaurahiutaleita naamaan aamuin illoin. Ylipainoa ei kuitenkaan näkynyt. Samoin afrikkalaisten juoksijoiden ruokavalio koostuu hyvin suurelta osin hiilihydraateista. Niin rajusti harjoittelevat urheilijat ovat kuitenkin harvassa. Hiilarit ovat polttoainetta, joiden saanti pitää suhteuttaa siihen kuinka paljon "autolla" ajetaan. Ettei käy kuin niille sumopainijoille.

    A.

    VastaaPoista
  18. "Asiaa vuosikaudet läheltä seuranneena voin sanoa, että kyllä. Huonontunut ja riittämätön harjoittelu on yksi syy urheilijoillakin nykyään esiintyvään "ylipainoon". "

    Olisi tällainen kaveri. Juossut 16-vuotiaana reilun 1800 km vuodessa. Pääosin aerobista treeniä. Tämä tekee n. 5km/päivä. Eli harjoittelua n. 25-30min/päivä.

    Onko harjoitusmäärä mielestäsi liian vähäinen? Onko hepulla mahiksia pysyä hoikkana muuten kuin vhh:lla? Millaisia kehitysmahdollisuuksia hänellä on kestävyysjuoksijana?

    "Todella kovaa harjoitteleva urheilija tarvitsee kuitenkin myös reiluhkosti hiilihydraatteja. Holmenin Jannekin pisteli puuroa ja kaurahiutaleita naamaan aamuin illoin."

    Kaurapuurossa imeytyvän hiilihydraatin osuus on muistaakseni 14 g/100g, ei siis alkuunkaan hiilaripitoisinta ravintoa.

    "Ylipainoa ei kuitenkaan näkynyt. Samoin afrikkalaisten juoksijoiden ruokavalio koostuu hyvin suurelta osin hiilihydraateista. "

    Gebreselassien isä oli vuohipaimen. Mulla on sellainen kutina, että "vähän rasvaa"- sekä margariinivalistus eivät ole vielä iskostuneet kovin syvälle Etiopian maaseudulla. Erityisesti silloin kun Gebre oli lapsi. Vuohesta ei paljon hiilareita irtoa. Sen sijaan tyydyttynyttä rasvaa kylläkin.

    VastaaPoista
  19. Sami Uusitalo näytti ymmärtäneen viestini sisällön täysin väärin. No, ei se mitään, minusta tuntuu että olemme Samin kanssa ravinnosta suunnilleen samoilla linjoilla. Ehkä huolehtisin itse enemmän kestävyysurheilijan riittävästä (huom, ei liian suuresta!) hiilihydraattien saannista. Rasvaa pelkäämättä. Ja margariineja kammoksun. Vuohen ja sen maidon rasva kelpaa mainiosti juoksijallekin, vaikka varmaan vuohipaimen syö muutakin kuin vuohta;)

    Harjoittelulinjauksistamme en sitten tiedä. Kommenttini Samin kysymykseen:

    "Onko harjoitusmäärä mielestäsi liian vähäinen? Onko hepulla mahiksia pysyä hoikkana muuten kuin vhh:lla? Millaisia kehitysmahdollisuuksia hänellä on kestävyysjuoksijana?"

    Kyllä määrä tuntuu hurjan vähäiseltä. Ainakin jollei muuta liikuntaa tule hurjan paljon. Itse kannatan pitkälti Harri Hakkaraisen linjaa. 20 tuntia liikuntaa/harjoittelua viikossa iästä riippumatta. Iän myötä lajinomaisuus nousee. Tälläisellä liikuntamäärällä voi syödä päivässä pari siivua ruisleipääkin.

    A.

    VastaaPoista
  20. "Gebreselassien isä oli vuohipaimen. Mulla on sellainen kutina, että "vähän rasvaa"- sekä margariinivalistus eivät ole vielä iskostuneet kovin syvälle Etiopian maaseudulla. Erityisesti silloin kun Gebre oli lapsi. Vuohesta ei paljon hiilareita irtoa. Sen sijaan tyydyttynyttä rasvaa kylläkin."

    BBC:n urheilusivuilta löytyi seuraavaa:

    Haile Gebrselassie:

    I do not follow any special diet. I just try to eat healthy food, including a lot of vegetables.

    I really love to eat hamburgers and fries, but I try to limit eating them as much as possible.

    I believe that an athlete should eat whatever he or she likes, as long as the food is healthy, has sufficient carbohydrates and proteins.

    Please try to avoid fatty food!

    VastaaPoista
  21. "Kyllä määrä tuntuu hurjan vähäiseltä. Ainakin jollei muuta liikuntaa tule hurjan paljon. Itse kannatan pitkälti Harri Hakkaraisen linjaa."

    Jep, tämä hurjan vähän treenaava kaveri oli Lasse Viren. Kts. Haikkolan kirja "Lasse Virenin menestyksen portaat".

    Jep, olemme samaa mieltä. Juoksijalle on turvallisinta saada monipuolisesti luonnollisia rasvoja. Rasvan pelko ja pelkän kasvisrasvan tuputus on pahasta.

    VastaaPoista