maanantaina, toukokuuta 12, 2008

Varo ruskeita elintarvikkeita!

**
Ruotsissa lääkärit varoittavat ruskeasta ruoasta
. Tummissa virvoitusjuomissa, paahtoleivässä, pikaruoissa, Balsamico-viinietikassa, lastenruoissa (!), jäätelössä, kiinalaisessa soijakastikkeessa ja heravoissa (ruots. messmör) piilee vaaroja AGE:n muodossa. Myös korkeassa lämpötilassa paistamalla, käristämällä ja grillaamalla valmistetut ruoat sisältävät runsaasti AGE:tä.

Nämä AGE:t (Advanced Glycation Endproducts) hajoavat hitaasti elimistössämme ja niillä on taipumusta kasaantua kudoksiin. Sydänlääkäri Gerhard Wikström näkee potilaissaan näitä muutoksia: lihakset jäykistyvät, jänteet heikentyvät ja silmässä oleva linssi voi menettää joustavuuttaan. Nämä AGE:t näkyvät ruumiinavauksissa sellaisena ikävän näköisenä ruskeana mössönä. Parkkiintuneen ylilääkäri Wikströminkin mielestä AGE näyttää ällöttävältä.

Minkälaisia sairauksia tällainen ällöttävä AGE aiheuttaa? Wikström luettelee: ateroskleroosi (valtimokovettumatauti), kystinen fibroosi (harvinainen aineenvaihduntasairaus), Alzheimer, diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, Parkinson, maksakirroosi, krooniset hormonitoiminnan häiriöt ja ikääntyminen (engl. age tarkoittaa ikää!). Missään nimessä ei pidä kuumentaa (mikrossa tai keittolevyllä) ruokaa monia kertoja. Varsinkin ruskean ruoan lämmittäminen moneen kertaan on erityisen haitallista. Tylysti lääkäri Wikström tuomitsee elintarviketeollisuuden valmisruokapakkaukset. Nehän lämmitetään moneen kertaan ennen kuin ne lopulta syödään. Kotona perusraaka-aineista valmistettu ruoka on terveellistä.

Lääkärit painavat nyt siis hälytysnappulaa ja pitävät hälyttävänä ruskean ja makean ruoan lisääntymistä. Livsmedelsverket (meillä Suomessa tämä vastaa Kansanterveyslaitosta) on vielä odottavalla kannalla. Tarvitaan lisätutkimuksia ennen kuin sieltäpäin tulee mitään varoituksia.

Jos juot paljon kolajuomia ja syöt paljon paahtoleipää sekä teollisuuden tuottamia valmisruokia, sinun kannattaa nauttia paljon antioksidantteja sisältäviä hedelmiä ja kasviksia. Näillä voit mahdollisesti lieventää AGE:n tuhovaikutuksia.

Ottakaa tämä varoitus tosissanne!

Olen aiemmin kirjoittanut tästä aiheesta:

Älä juo Coca-Colaa - sairastut siitä!


Lähde
: Upsala Nya Tidning, 12.5.2008

Tomaatti on superruokaa!

***
Amerikassa on jo jonkin aikaa
kohistu superruoista. Muuhunkin maailmaan leviää tapa luetella ruoka-aineita, jotka ovat ylitse muiden terveyden vaalimisessa. Superruoka-tittelin ovat saaneet monet kasvikset, marjat ja hedelmät, myös tomaatti. Superruokiin perustuvasta dieetistä voi olla montaa mieltä, mutta jos ajatus superruoista innostaa lisäämään ruokavalioon kasviksia, se on hyvä asia. Tätä mieltä on viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen Kotimaiset Kasvikset ry:stä.

Toukokuu käynnistää tomaatin huippusesongin. Kesällä tomaatti maistuu aivan sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti myös grillattavaksi ja erilaisiin ruokiin. Tomaatti mehevöittää ja maustaa. Se saostaa ja antaa houkuttavaa väriä. Tomaatista saat raikasta juomaa ja kylmää tai kuumaa keittoa. Salaateissa, risotoissa ja kastikkeissa tomaatti on oleellinen aines.

Kokkaajan kannalta tomaatti on salliva. Tomaatin happoisuutta, makeutta ja aromiaineita on helppo täydentää ja tehostaa muilla ruoka-aineilla. Tomaatin kavereita ovat varsinkin yrtit ja mustapippuri. Yhdistä tomaattiruokiin myös erilaisia sipuleita. Sienet ja juustot seurustelevat tomaatin kanssa mielellään. Öljyt, balsamietikka ja hunaja toimivat aina.

Tutuin tomaatti on punainen ja pyöreä. Se painaa noin 80 grammaa ja poikkileikkauksessa näkyy, kuinka tomaatti jakautuu kahteen tai kolmeen lokeroon. Tomaatti on yksi annos puolen kilon eli kuuden kourallisen päivittäisestä kasvissuosituksesta. Saatavilla on myös useamman lokeron tomaatteja, joita suositaan viipaloituina. Isojen pihvitomaattien kysyntä on Suomessa nykyään melko vähäistä.

Punaisen lisäksi ilahduttavat keltaiset ja oranssit tomaatit. Jopa tummaa, lähes mustaa kumato-tomaattia ja raidallisia lajikkeita näkee jonkin verran. Tomaatin muoto voi pyöreän lisäksi olla soikean pitkulainen, uurteinen tai päärynämäinen. Kirsikkatomaatin nimi kertoo, että kyseessä on suunnilleen kirsikan kokoinen ja muotoinen tomaatti. Luumutomaatti muistuttaa muodoltaan ja kooltaan luumua.

Tomaatin punainen väri on peräisin lykopeeni-nimisestä yhdisteestä. Lykopeeniä on myös vesimelonissa ja verigreipissä, mutta parhaiten sitä saa nimenomaan tomaatista. Paitsi että lykopeeni antaa kasviksille väriä, se suojaa ihmisen soluja syöpämuutoksilta ja hidastaa verisuonten tukkeutumista.

Kuopion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan tomaatin lykopeenillä on merkitystä sydän- ja verisuonitautien riskin vähentämisessä. Tämän hyödyn saadakseen suomalaisten kannattaisi syödä tomaatteja nykyistä runsaammin. Monissa ruokakulttuureissa tomaatteja käytetään nimenomaan ruoanvalmistukseen reippaammin kuin meillä. Paras hyöty lykopeenistä saadaan, kun tomaatteja lisätään keittoihin, grillataan, lohkotaan kastikkeisiin ja lisätään uuniruokiin. Lykopeeni imeytyy kypsennetyistä, öljytilkan sisältävistä ruoista paremmin kuin tuoreista vihanneksista. Lykopeeni säilyy hyvin myös keitettäessä ja soseutettaessa tomaatit. Lykopeeniä on jopa ketsupissa.

Lykopeenin lisäksi tomaatit sisältävät muitakin hyvää tekeviä aineita: esimerkiksi A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä C- ja E-vitamiineja. Tomaateissa on niukasti natriumia ja paljon kaliumia, minkä takia ne sopivat hyvin tasoittamaan korkeaa verenpainetta.

Suomalainen syö tomaatteja enemmän kuin mitään muuta yksittäistä kasvista, reilun 11 kg vuoden mittaan. Määrää on varaa kasvattaa, koska kulutus on kuitenkin vain kolme tomaattia viikkoa kohti. Tomaatteja kannattaa syödä joka päivä ja useitakin päivässä etenkin kesäkautena, jolloin tomaattien saatavuus ja laatu ovat parhaimmillaan ja hinta edullisimmillaan.

Tomaatteja kasvatetaan tällä hetkellä Suomessa noin 650 kasvihuonealan yrityksessä. Suosituin lajike on enkore. Myös axxion ja espero ovat tavallisia. Lämmin ja aikainen, valoisa kevät on kasvattamassa laadukasta satoa. Kirsikkatomaatit ovat tulleet jäädäkseen. Suosituin lajike on nimeltään favorita.

Tomaatti päivässä - kesällä paljon enemmänkin - pitää lääkärin poissa!

Lähde: Kotimaiset Kasvikset, 12.5.2008

sunnuntaina, toukokuuta 11, 2008

Kiimainen nainen - viehättävä nainen

*
Kaikkea nykyään tutkitaan.
Amerikkalaistutkimuksessa todettiin, että naisen ääni muuttuu seksikkäämmäksi, kun hän on hedelmällisimmillään.

Tutkimuksessa soitettiin tuntemattomien naisten äänitettyä puhetta useille koehenkilöille. Kävi ilmeiseksi, että sekä miehet että naiset arvioivat kuulemansa naisäänen viehättävimmäksi silloin, kun puhuja oli kiertonsa hedelmällisimmässä vaiheessa. Sukupuolihormonit vaikuttavat kurkunpään kautta äänen tuotantoon. Marilyn Monroe on mitä ilmeisemmin aina tehnyt elokuvansa otolliseen aikaan.

Tutkijat väittävät rohkeasti, että naisilla on tunnistettava "kiima-aika", vaikka se ei erotukaan niin selvästi kuin muiden nisäkäsnaaraiden. Äänenmuutosta pidetään lisätodisteena siitä, että naiset ovat ovulaation aikaan erilaisia kuin muulloin. Pitäisikö aviomiesten kieltää vaimojaan liikkumasta yleisillä paikoilla muutamana kriittisenä päivänä kuukaudessa?

Tutkimuksen julkaisi Evolution and Human Behavior ja siitä kertoi minulle mainio suomalainen Tiede-lehti.

Syö ruokaa - ei lisäaineita

**
Juhannukseen asti on käynnissä kilpailuni
suomalaisista eniten lisäaineita (E-koodeja) sisältävistä elintarvikkeista. Jo nyt on tullut kymmeniä ehdotuksia ja listan kärkituotteissa on häkellyttävän paljon noita "moderneja E-vitamiineja".

Taina Rautio (Elintarvikeviraston ylitarkastaja): Romance-kakun suuri lisäaineitten määrä kertoo minulle sen, että siinä on käytetty hyvin pitkälle prosessoituja komponentteja. Tässäkin on 7-8 maidosta erotettua aineosaa, joista sitten on rakennettu keinotekoisesti uutta. (Iltalehti, 9.5.2008)

Villin lännen touhulta vaikuttaa elintarviketeollisuutemme nykylinjaus. Rasvat pois ja tilalle:
  • arominvahventeet (varokaa erityisesti glutamaatin eri muotoja E621, E622, E623, E624, E625)
  • emulgointi- ynnä täyteaineet (pöyristyttävän epäterveellisiä ja yleisiä ovat: synteettiset difosfaatit E450, jotain niin kauheata kuin karrageenit E407)
  • väriaineet (atsoväriaineiden tuoma silmän ilo saattaa olla teollisuuspöperöiden tarjoama ainoa ilon aihe, mutta itku tulee kun noiden väriaineiden terveysvaikutuksia arvuutellaan alan kirjallisuudessa! Itse välttäisin näitä numerosarjoja E102, E110, E122, E123, E124, E128, E129, E151, E154, E155)
Tehkää sen sijaan näin:
  • luopukaa kokonaan karkkipäivästä!
  • napostelukulttuurille sanotaan tomerasti EI!
  • luopukaa pitkälle prosessoiduista komponenteista ruuissa (Taina Rautio)
  • tehkää lisäaineettomien ruokien suosimisesta perushyve
  • valmistakaa ruoka kotona puhtaista raaka-aineista
  • käykää tarvittaessa kansanopistojen tms. kokkauskursseilla
  • syökää rasva- ja proteiinipitoinen sekä varsin hiilihydraattipitoinen (matala glykeeminen indeksi!) runsas aamupala, jolloin nälkä ei synnytä tarvetta epäterveelliseen naposteluun ennen lounasta
  • syökää reilusti rasvaa ja proteiinia sekä niukasti hiilihydraatteja sisältävä laadukas lounas, jolloin pysytte kauan kylläisinä
  • panostakaa laadukkaaseen päivälliseen siellä kotona. Tehkää kotona valmistettavasta ruoasta perheen yhteinen uusi harrastus
  • löytäkää uudestaan suomalainen perinneruoka. Virallinen ravintovalistus onnistui melkein poistamaan nämä ruoat käytöstämme, mutta löytäkää yhdessä ne uudestaan!
  • laiskuuttaan tai aikapulaansa valittava voi ehkä pärjätä ostamalla pakastetuotteita kaupasta
  • älkää enää kantako kotiin kaupasta kevyttuotteita. Ne tuotteet ovat pelkkää petkutusta. Ymmärsittekö? Petkutusta.
Hyvää äitienpäivää! Viekää äidille kukkia, kilo tomaatteja, korillinen sipuleita, pullo extra virgin oliiviöljyä, pari kiloa voita ja pyytäkää äiti kylään valmistamaan sitä suomalaista perinneruokaa!

lauantaina, toukokuuta 10, 2008

Margariinia vai voita?


*
Kirjoitettu alunperin 28.4.2008 ja päivityksiä tullut 29.4.-7.5.2008 ja 9.5.2008. Tämän kirjoituksen perusteella näyttää pahalta margariinin kannalta: voi johtaa ylivoimaisesti. Tarkistakaa tilanne alla näkyvästä taulukosta. Hyvin harva enää syö margariinia (onneksi!)? Tuoreen selvityksen mukaan Ruotsissa margariinin kulutus on lähtenyt laskuun. Arvaa mikä myös laskee? Sydänkohtausten määrä!

Yleisradion Elävästä arkistosta
löysin äsken 1970-luvun rasvasodasta kertovan ajankohtaisohjelman: Urpo Martikainen kertoo rasvasodasta

Minä syön voita. Mitä sinä syöt?

Kommentteja?

Tilanne juuri nyt:


VOI
MARGARIINI
53
5
veteraaniurheilija
_t_
henkka
tapsa
aino
patu
seija
mökkihöperö
pampelmuse + mies ja lapsi
jape + tyttöystävä
sami uusitalo
tuula
anonyymi
kristina perälä
tuija
ville
anonyymi
leena
katri
kj.mattila
anonyymi
olavi
juuston ystävä
rafaelin enkeli
anonyymi
mari kouvolasta
DI & FM
ironmistress
anonyymi ammattilainen
anonyymi tottakai
lehtisen perhe
haagalaisperhe
napsi + mies
kilonpoliisitar (tosi äänekäs)
anonyymi tietysti!
anonyymi voin syöjä

tiedemies + perhe
ville
voin vihaaja






































Läs min blogg på "svenska"

*
Google har kommit ut
med ett tillsvidare mycket klumpigt översättningsverktyg. Hela sidor kan översättas till ett lämpligt språk med en lämplig länk. Google on julkistanut toistaiseksi aika kömpelön käännöstyökalun. Kokonaisia sivustoja voi kääntää halutulle kielelle erityisen linkin avulla.

Min blogg på svenska (tässä blogini ruotsin kielellä)

Det blir nog ganska tokigt ibland! (On ajoittain aika hassua tekstiä!)

Källa/Lähde: Doktor Dahlqvists blogg, 10.5.2008

perjantaina, toukokuuta 09, 2008

Miten Randy Pausch voi?

***
Muistatteko vielä
professori Randy Pauschin? Kirjoitin hänestä syyskuussa 2007.

Hänellä todettiin haimasyöpä syyskuussa 2006. Miten hän voi tänään? Syöpä on levinnyt. Toukokuun alussa 2008 otetut kuvat löytävät pieniä etäpesäkkeitä keuhkoista ja imusolmukkeista. Randyn mukaan tämä oli odotettavissa, mutta hän iloitsee siitä, että sairaus etenee yllättävän hitaasti. Hän on hitaasti palautumassa sydämen ja munuaisten vajaatoiminnasta.

Jos ymmärrätte englantia ja osaatte arvostaa hyvää luentoa, silloin teidän kannattaa varata muutama tunti elämästänne ja katsoa nämä Randy Pauschin esitykset:

Last lecture Tämä on yksi hänen "viimeisistä luennoista". Luento on tosi hyvä! Kesto: 1 tunti ja 44 minuuttia. 6 miljoonaa ihmistä on tämän nähnyt. Oletko sinä?

Lisää luentoja löytyy täältä.

torstaina, toukokuuta 08, 2008

Vahingossa liikkumisen riskiä pitäisi lisätä

**
UKK-instituutin johtaja
, lääketieteen tohtori Tommi Vasankari, sanoo hauskasti, että vahingossa liikkumisen riskiä pitäisi lisätä. Olen täsmälleen samaa mieltä! Jäädään vahingossa pois linja-autosta pysäkkiä aikaisemmin, kävellään kotona ylimääräisiä askeleita, kuvitellaan että hissi on aina epäkunnossa jne. Vaarallisin asia, mitä ihmiselle voi tapahtua, on ehdottomasti liikkumattomuus.

Kansainvälistä aivohalvauspäivää vietetään lauantaina 10. toukokuuta ja siinä merkeissä Vasankari on näitä viisaita ajatuksia meille innostunut välittämään. Liikunta heijastuu merkittävästi aivojen terveyteen.

- Esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöissä taustalla on monia itsenäisiä riskitekijöitä kuten ylipaino, kohonnut verenpaine, huonot rasva-arvot ja koholla olevat sokeriarvot, joihin kaikkiin voidaan vaikuttaa lisäämällä liikuntaa, tiivistää tohtori Vasankari.

Aivoystävällinen ravinto sisältää runsaasti kasviksia, marjoja ja hedelmiä sekä kalaa eri kalalajeja vaihdellen ainakin kahdesti viikossa. Ruokavaliossa kannattaa suosia pehmeitä rasvoja ja kasviöljyjä, vähärasvaisia maitovalmisteita sekä vähäsuolaisuutta.

Lähde: Finfoodin uutiskirje, 8.5.2008

keskiviikkona, toukokuuta 07, 2008

Pitkäsääriset naiset eivät antaudu Alzheimerille

#
Pitkäsäärisille naisille
(ja honteloille ei-ketään kiinnostaville miehille) kehittyy epätodennäköisemmin Alzheimerin tauti kuin muille ihmisille. Näin väitetään Neurology-lehdessä. Tutkijat mittasivat lähes 3000:n noin 72-vuotiaan miehen ja naisen raajat. Sitten heidän terveydentilaansa seurattiin viiden vuoden ajan.

Tutkimuksen lopussa 480:lle henkilölle oli kehittynyt Alzheimerin tauti tai muun tyyppinen dementia. Pitkäsäärisillä naisilla oli huomattavasti pienempi dementiariski. Jokainen säären lisätuuma vähensi sairastumisen riskiä 16 prosentilla.

Jos sinulla on lyhyet kädet ja olet nainen, ala jo nyt syömään runsaasti kalaa, ala lenkkeilemään ja hanki jokin aivotoimintaa virkistävä harrastus (shakinpeluu, sudoku, bloginkirjoittelu). Tutkimuksessa selvisi nimittäin, että lyhytkätisimmillä naisilla oli 50 prosenttia korkeampi todennäköisyys sairastua dementiaan kuin pitkäkätisimmillä naisilla.

Miehistä ei ollut tutkijoille mitään hyötyä. Miehillä ainoastaan käden pituudella oli jonkinlainen yhteys Alzheimerin tautiin. Jokainen käden lisätuuma alensi sairastumisriskiä kuusi prosenttia.

Tutkijat epäilevät, että sairastumisen ja raajojen pituuden yhteys saattaa olla selitettävissä varhaisiän heikolla ravitsemuksella.

Lähde: Verkkouutiset, 7.5.2008