perjantaina, joulukuuta 26, 2008

Tupakoinnin sydänhaitoista taas uutta näyttöä

**
Viimeisimmän tutkimuksen mukaan
tupakointi saattaa laukaista sydämen eteisvärinän eli flimmerin. Flimmeri on varsin tavallinen sydämen rytmihäiriö ja tutkijoiden mukaan se saattaa jäädä vaivaksi vaikka tupakoinnin lopettaisikin. Tutkimus on tehty luotettavassa tutkimuslaitoksessa Erasmuksen lääketieteellisessä keskuksessa Rotterdamissa. Tulokset julkaistiin American Heart Journalin joulukuun numerossa.

torstaina, joulukuuta 25, 2008

Juttujeni lukemista jatketaan


**
Suurin osa teistä jatkaa juttujeni lukemista vaikka sivuillani olisi mainoksia. Varsinkin jos tämä sallisi sen, että juttuni pysyisivät ilmaisina jatkossakin. Harkitsenkin joidenkin ravitsemusalalla toimivien esittelyä tuotevalmisteineen mainosmielessä. Täysin ilmaisia tuote-esittelyt eivät olisi, mutta näkyvyyden huomioiden kyseessä olisi mainostajaa hyödyttävä toiminta.

Nöyrä kiitos lukuisista kommenteistanne vuoden 2008 aikana! Tuntuu mielekkäältä uhrata aikaa blogikirjoitteluun.

keskiviikkona, joulukuuta 24, 2008

Kiitos joululahjasta!

*
Olen saanut kauniin joululahjan Reijolta
, uskolliselta lukijaltani ja kommentoijaltani:

Christerille oikein Hyvää Joulua ja paljon uusia erinomaisia blogikirjoituksia vuonna 2009. Nämä kirjoituksesi ovat internetin aatelia: KIITOS!

Reijo

maanantaina, joulukuuta 22, 2008

Kananmuna päivässä pitää sydänvaivat loitolla

**
Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa arvioitiin, että yhden kananmunan syönti päivässä kohottaa vähemmän kuin 1 prosentin verran riskiä saada sepelvaltimotauti. Itse asiassa jos otetaan kaikki asiat huomioon, kananmunia syömällä voi parantaa sydänterveyttä. Vain taukki pitää siis edelleen kiinni käsittämättömästä kananmunavihasta.

Riskianalyysin mukaan muut elämäntapaan vaikuttavat tekijät vaikuttavat sepelvaltimotaudin kehittymiseen 30-40 prosentin verran. Näitä riskitekijöitä ovat huonolaatuinen ruoka, tupakointi, lihavuus ja liikkumattomuus. Kuitenkin varmin tapa (60-70 prosentin riski) saada sydänsairaus on löydettävissä näistä tekijöistä: huono geeniperintö, liian korkea verenpaine ja diabeteksen puhkeaminen.  

Tutkimuksen johtaja Leila Barraj vetoaa lääkärikuntaan, jotta he suosittelisivat potilailleen kananmunien syöntiä. Oikeista riskitekijöistä on sen sijaan jatkuvasti varoitettava: tupakointi on lopetettava ja laihdutuksesta on aina hyötyä.

Sitkeällä tavalla elossa pysynyt myytti, että kanamunien kolesteroli on yhteydessä sydänsairauksiin, joutaa romukoppaan. Oikea tieto on, että kananmunista on pikemminkin apua sydänterveyden ylläpidossa.

Tohtori Mutung osoitti äskettäin, että kananmunien sisältämä kolesteroli kohottaa "hyvää" HDL-kolesterolia ylipainoisilla miehillä, jos samalla ylipainoiset rajoittavat hiilihydraattien saantiaan (Mutung ja muut. Dietary cholesterol from eggs increases plasma HDL cholesterol in overweight men consuming a carbohydrate restricted diet.  J Nutr 138: 272-276, 2008 .)

Ne ylipainoiset, jotka söivät kaksi kananmunaa aamiasella vesirinkelin sijaan onnistuvat paremmin painonpudotuksessaan kuin vesirinkeleitä syöneet. Lue lisää tästä tutkimuksesta aiemmasta kirjoituksestani

Kananmunissa on runsaasti koliinia. Tutkimukset osoittavat, että koliini auttaa alentamaan homokysteiinia veressä. Joidenkin tutkijoiden mielestä kohonnut homokysteiini on merkkinä siitä, että elimistössä on tulehdustila (sydänsairaus, dementia tai Alzheimerin tauti).

Kananmunissa on runsaasti vitamiineja ja hivenaineita. Lisäksi kananmunien sisältämä proteiini on korkealuokkaisinta mahdollista mitä luonto voi tarjota. 

Ei siis ole mitään syytä jättää kananmunat (1-3 kpl päivässä) syömättä!
 
 

Vuoden laihduttaja tarjoaa vinkkejä jouluun

*
Painonvartijoiden valitsema
 Vuoden Laihduttaja 2008 Kalevi Hyttisen selviytymisvinkit jouluun (suluissa omat kommenttini): 
  • Laadi suunnitelma ja pysy siinä. (Tarkoista suunnitelmista on harvoin  hyötyä, sillä suunnitelmilla on tapana orjuuttaa meitä. Syö ruokaa silloin kun on nälkä ja vältä välipaloja sekä napostelua pitkin päivää. Siinä on suunnitelmaa ihan riittävästi.)
  • Rajaa herkuttelu jouluun – älä jatka marraskuusta loppiaiseen. (Tätä seikkaa minä en ymmärrä. Ruoka on hyvää ja tarpeellista. Herkuttelu on sallittu koko vuoden! Vuosien aikana nauttimamme kohtuulliset (!) ja herkulliset ruokamäärät näkyvät sopivan mittaisena vyötärönä. Mikä vika jouluruuissa on? Eikö jouluruokaa voisi syödä koko ajan. Jos herkuttelu yhdistetään ylensyömiseen, silloin ollaan hakoteillä.
  • Lisää liikuntaa jo ennakkoon, säilytä ruokarytmi ja vältä napostelua. (Erinomaisia ohjeita!
  • Valmista jouluruoat vaimon kanssa ja ota vihersalaatti osaksi joulupöytää. (Itse valmistettu kotiruoka on aina parempaa kuin kaupasta haettu eines tai muu valmisruoka. Hyvä neuvo!
  • Nauti ruuasta. Pureskele jokainen suupala loppuun asti ja hartaudella. Näin ruokailuun menee saman verran aikaa kuin muillakin, mutta ruuan määrä jää pienemmäksi. (Hyvä neuvo! Tutkimuksissa on todellakin selvinnyt, että vähintään 20 min kestävä ruokahetki ja ruoan perusteellinen pureskelu vähentää nautittavan ruoan määrää.
  • Joulukinkun ei tarvitse olla järkäle, pienemmänkin voi ostaa. (Älytön neuvo! Hyvin valmistettu joulukinkku tarjoaa pitkäksi aikaa joulun jälkeenkin nautinnollisia ruokahetkiä. Ei muuta kuin kinkkua poskeen vaikka joka toinen tai kolmas päivä!
  • Kauppaan on pitempi matka kuin kaapille. Kaikkia herkkuja ei tarvitse ostaa varalle. (No joo, tämä on sitä huumoriosastoa. Samaa kategoriaa kuin väite, että juomalla kymmenen litraa vettä päivässä voi taatusti laihtua - varsinkin jos lähin vessa on viiden kilometrin päässä.
  • Jos sorrut, älä luovuta vaan palaa suunnitelmaan. Älä ole liian ankara itsellesi, mutta ole silti aina rehellinen. (Tämän väitteen voi hyväksyä. Ota rennosti myös laihduttaessasi.
  • Anna lahjaksi lupaus ryhtyä ystäväsi laihdutuskaveriksi. (Anna lupaus, että kerrot laihdutuskaverillesi kevyttuotteiden petollisesta maailmasta.
Lähde: Maku -lehden blogi, 22.12.2008

7.4.1972 - se päivä muutti Suomen

*
Eilen tuli televisiosta
mielenkiintoinen dokumenttiohjelma: Se päivä muutti Suomen. Hanke nimeltään Pohjois-Karjala-projekti käynnistyi 7.4.1972 Maailman terveyspäivänä. Siitä alkaa pitkä 25-vuoden rupeama, jonka aikana valistustyöhön valjastetaan niin terveydenhuoltohenkilökunnan jäseniä uusista terveyskeskuksista, Martta-yhdistysten toimeliaita naisia kylistä ja aktiivisia sydänyhdistysten ihmisiä. Pidetään tupailtoja, koulutetaan maallikkoavustajia ja otetaan vastaan suuren maailman herroja konferensseissa, joita järjestetään Kolilla ja pienien kyläyhdistysten taloilla. Sana kulkee ruohonjuuritasolla, ja pikku hiljaa voi vaihtuu pöydissä margariiniksi.

Pohjois-Karjalan maakunnassa ollaan vuoden 1960-luvun lopulla erittäin huolestuneita. Sydän- ja verisuonitautikuolleisuus on hälyttävän korkealla, varsinkin työikäisillä miehillä. Martti Karvonen on tutkinut maakunnassa jo vuosia rasva-aineenvaihdunnan ja sydän- ja verisuonitautien yhteyksiä. Se ei yksin riitä, vaan tarvitaan uusia voimia ja paikallisten ihmisten tuki, jotta kansa saadaan terveemmäksi. Perustetaan työryhmä miettimään projektia, joka toimisi alueella viiden vuoden ajan valistamassa terveellisistä elintavoista ja ennaltaehkäisemässä sairastumista ja kuolemia. Projektiin kutsutaan nuoria, vasta valmistuneita lääkäreitä, mutta myös paikallisia sydänyhdistyksiä. Nämä mahdollistivat projektin onnistumisen ja sen kansainvälisestikin tunnustetut tutkimustulokset.

Olen itse ottanut kantaa Pohjois-Karjala-projektiin useissa yhteyksissä. Projektiin liittyy keskeisesti nuoren lääkärin Pekka Puskan kohoaminen maailmanmaineeseen. Puskan luomana ihmeenä pidän sitä imagonmuutosta mikä Suomessa tapahtui: tupakanpoltosta luovuttiin, raavaat miehetkin söivät niitä rehuja (vihanneksia ja hedelmiä) kiihtyvään tahtiin, terveysliikunta yleistyi, tulivat kaikenlaiset kevyttuotteet markkinoille ja voi vaihtui margariiniin rasvasodaksi asti yltyneessä tiedemiesten ja markkinamiesten mediamylläkässä. "Vääränlaisesta" rasvasta tehtiin se suuri terveysmörkö. Rasva piti hakea pellosta, eikä eläimestä. Vaikka me koostumme itse enemmän tai vähemmän eläinrasvasta, niin yllättäen luonto olikin tehnyt suunnitteluvirheen. Rasvapitoinen äidinmaito olisi varmaan vaihdettava rypsipohjaiseen kemikaalisekoitukseen ajan trendien mukaisesti? Ei - pois tällainen pelleily ajattelustamme!

Pohjois-Karjala-projektin terveysvaikutuksia liioitellaan usein ja voin hyvin ymmärtää miksi projekti herättää monessa niin suuria intohimoja. Toihan se Suomeen pitkiksi ajoiksi epäluonnollisia, trendeiksi asti kasvaneita ravitsemusratkaisuja. Esimerkiksi tuon kemian teollisuuden riemuvoiton materiasta vailla vertaa, eli margariinin. Ihan hullulta tuntuu, että puhdas luonnontuote nimeltään voi saatiin taitavalla markkinoinnilla ainakin yhden sukupolven ajaksi kaiken pahan aiheuttajaksi. Aika näyttää jääkö voi vain joidenkin erityisen terveystietoisten ihmisten kulinaariseksi nautinnoksi, vai tuleeko voi taas takaisin ruokapöytiin.

Nyt tarvitsemme uuden Suomi -projektin: me olemme liian lihavia. Hämmästyttävää kyllä lihavuus on noussut koko ajan vaikka meillä on ollut näitä terveysprojekteja käynnissä. Ja lihavuuden myötä tulevat aineenvaihduntasairaudet (mm. diabetes).

Syömmekö vääränlaista ruokaa? Siltä vahvasti tuntuu. Pohjois-Karjala-projektin seurauksena opimme syömään aivan liian kevyesti ja välipalavoittoisesti. Kevyt ei pidä nälkää ja välipalat lihottavat. Me tarvitsemme Suomeen nälänhallintaprojektin. Yltäkylläisestä ruokatarjonnasta on suomalaisille osattava valita ne ruoka-aineet, jotka pitävät nälkää. Osaatko sinä sen taidon?

lauantaina, joulukuuta 20, 2008

Ostakaa luomua!

***
Luomu on lyhennetty versio
sanasta luonnonmukainen. Luomu on minun mielestäni se ainoa oikea tapa tuottaa elintarvikkeita. Lähtökohtana luomussa on alkutuotannon mahdollisimman suuri luonnonmukaisuus. Tuotetaan elintarvikkeita luonnon kanssa sopusoinnussa. Puhtaasti ja turvallisesti.

Luomua käsittelevistä kirjoista löytää näitä keskeisiä luonnonmukaiseen maataloustuotantoon liittyviä käsitteitä. Keskeistä on, että luomutuotannossa suositaan uusiutuvia raaka-aineita ja kierrätystä, palautetaan maahan takaisin eloperäisiä aineita ja niiden sisältämiä ravinteita. Kotieläintaloudessa pyritään kiinnittämään huomiota eläinten tyypilliseen luontaiseen käyttäytymiseen. Huolehditaan tuotantoeläinten hyvinvoinnista ja annetaan niille luonnollista rehua joka sopii juuri sille eläinlajille. 

Luomumaataloudessa korostuu ympäristön ja terveyden merkitys. Tämä näkyy esimerkiksi tautien hallinnassa, miten torjutaan tuholaisia ja miten kotieläinten terveydestä pidetään huolta. Ei käytetä keinotekoisia, synteettisiä torjunta-aineita, käytetään väkilannoitteiden sijaan luonnon omia rehuja, eläimiin ei ruskuteta kasvuhormoneja ja antibiootteja sekä luovutaan kokonaan GMO-tekniikasta. Näin uskoisin, että lopputuloksena on terveellisempi liha, maistuvampi ja ravintopitoisempi leipä sekä kestävämpi kehitys.

Luomutuotteiden kysyntä on laajentunut. Minäkin saan usein kysymyksiä, jotka liittyvät luomutuotteisiin. Yritän kantaa oman korteni kekoon ja tiedottaa myös tässä blogissani luomutuotteista, sikäli kuin se teitä kiinnostaa. 

Julkistan pienen luettelon helpottamaan luomutuotteiden ostamista. Jos luomutila on lähellä kotiasi - käy siellä ostoksilla ja/tai pyydä kauppiasta ottamaan sen tilan tuotteita myyntiin. Ystäväni Sami Uusitalo oikein iloisena kertoi eilen puhelimessa vallan maistuvista porkkanoista. Luomuporkkanoitahan ne oli! Löydä sinäkin maistuva luomu!


Finfood Luomu (tällä sivulla voit hakea luomutuotteiden tuottajia maakunnan, tuoteryhmän ja hakusanan perusteella. Yhteensä 473 tuottajaa tällä hetkellä. Tämä on minun mielestäni paras rekisteri.)
Hedelmien ja marjojen suoramyynti- ja itsepoimintatilat (täällä on tosi monta tilaa rekisterissä koko maasta) 
Pirkanmaan Luomulaituri (Klikkaa kohtaa Luomua tiloilta tai Luomua puodista)
Tuottajatori (Luomuliiton ylläpitämä rekisteri luomutuottajista ympäri Suomen)

Mitä mieltä olet luomutuotteista? Kannattaako ostaa? Onko hinta kohdallaan?

perjantaina, joulukuuta 19, 2008

Nuuskaa ei saa terveelliseksi millään

*
Ministeri Astrid Thorsin nuuskakampanjaa
en jaksa ymmärtää. Ei tätä ymmärrä myöskään Harri Vainio Työterveyslaitokselta, joka on julkistanut tällaisen mielipiteen:

Nuuska ei ole terveystuote – miksi sen myynnin laillistamista puolustellaan?

Nuuskan myynnin laillistamispyrkimyksiä perustellaan nuuskan vaarattomuudella tupakkaan verrattuna, ja sitä pidetään apukeinona tupakoinnin lopettamisessa. Keskusteluissa jäävät usein taka-alalle tupakkateollisuuden intressit sekä nuuskan terveyshaitat. 

Nuuskan laillistamisen puolesta ja vastaan käydään tällä hetkellä kovaa keskustelua sekä Suomessa että muualla EU:ssa. Nuuskan myyminen kiellettiin vuonna 1992 silloisissa EU-maissa ja kolme vuotta myöhemmin myös Suomessa. Myynnin kieltämisen jälkeen laillistaminen on kuitenkin nostettu toistuvasti keskusteluihin.

- Savukkeiden kulutus teollistuneissa maissa on vähentynyt, joten tupakkateollisuus pyrkii hakemaan uusia muotoja, joilla tupakkaa voitaisiin myydä. Myös lainsäädäntö on kehittynyt niin, että savuttomuutta suositaan nykyään. Savuttomien tupakkatuotteiden eli nuuskatupakan idea on kuitenkin sama kuin tupakan eli niissä on nikotiinia ja ne ovat samalla tavalla addiktoivia, toteaa Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio.

Vainio ei usko, että poliittinen päätöksentekotaso lähtisi mukaan nuuskan hyväksymiseen, vaan että nuuska säilyy edelleen tuotteena, jota ei myydä ja josta pyritään eroon.

- Nikotiiniriippuvaisuudesta pitäisi päästä eroon eikä tarjota lisää mahdollisuuksia siihen. Haluammeko me uudenlaisen tupakkatuotteen markkinoille, joilla se ei ole vielä levinnyt? Toivon, että tupakoinnin vähentämis- ja ehkäisytyö jatkuu Suomessa nykyiseen suuntaan.

Kohderyhmänä nuoret ja naiset?

Nuuskan laillistamista perustellaan usein sillä, että se on vähemmän myrkyllistä kuin tupakka, jonka seurauksiin noin puolet tupakoitsijoista kuolee. Vainio muistuttaa kuitenkin, että vahvasti addiktoiva nuuska ei ole mikään terveystuote, vaan se aiheuttaa syöpää ja altistaa erilaisille sydän- ja verisuonitaudeille.

- Erityisen huolestuttavaa on se, että nuuskan käyttäminen on suosittua etenkin alle 15-vuotiaiden keskuudessa. Se myös yhdistetään vahvasti urheiluun ja pohjoismaissa etenkin jääkiekkoon, minkä vuoksi siihen liitetään heroistista vaikutelmaa ja se on saanut jonkinlaisen kulttituotteen maineen.

Nuuskatuotteiden markkinointi vetoaa yhä useammin sekä nuoriin että naisiin. Tuotteisiin on tehty erilaisia makuja peittämään tupakan makua, ja myös rasioita on kehitetty miellyttämään enemmän naisten silmää.

- Nikotiini imeytyy nuuskasta hieman hitaammin kuin tupakasta, mutta sen pitoisuus veressä säilyy korkeana pidempään. Osa nuuskan käyttäjistä jää hyvin vahvasti kiinni nikotiinikoukkuun, ja saattaa siirtyä tupakoitsijoiksi, Vainio varoittaa.

Nuuska ei auta eroon tupakasta. 

Tupakkateollisuus markkinoi nuuskaa myös apukeinona tupakoinnista irtipääsemisessä. Muun muassa Ruotsissa alhaisia tupakointilukujen perustellaan johtuvan siitä, että nuuskaa on vapaasti saatavilla.

- Nuuskassa on kymmeniä syöpää aiheuttavia aineita sekä reilusti enemmän nikotiinia kuin tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetuissa tuotteissa. Nuuskan ongelmana on myös se, että osa sen nikotiinista muuttuu tupakkaspesifeiksi nitrosamineiksi, jotka lisäävät riskiä sairastua haimasyöpään, Työterveyslaitoksen pääjohtaja Harri Vainio toteaa.

- Tupakoinnin lopettamisen tueksi on olemassa vaarattomampia farmasiatuotteita, jotka ovat nuuskaa suositeltavampia tähän tarkoitukseen.

Lähde: Deskin uutistiedote toimittajille, 19.12.2008 

Huipputiedettä vuonna 2008

***
Tuorein Science -lehti
(julkaistu 19.12.2008) tarkastelee tärkeimpiä tieteellisiä löydöksiä vuonna 2008. 

Solujen uudelleenohjelmointi: Erilaistuneet solut voidaan palauttaa kantasoluiksi ja ohjata erilaistumaan toiseen tehtävään. Ihmissolut on mahdollista palauttaa kantasoluiksi senkin jälkeen, kun ne ovat erilaistuneet esimerkiksi iho- tai verisoluiksi. Ensimmäinen asiaa koskeva tutkimus julkaistiin vuoden 2007 marraskuussa. Laajempi tutkimus julkaistiin Naturessa toukokuun lopussa vuonna 2008. Kaikkea tässä kantasoluiksi palauttamisessa ei ymmärretä vielä. Selvää on, että palauttamiseen tarvitaan neljä proteiinia, jotka säätelevät geenejä joko toimiviksi tai toimimattomiksi. Tutkijat uskovat, että tästä löydöksestä on apua muun muassa Alzheimerin taudin ja kakkostyypin diabeteksen hoidossa.  

Eksoplaneetat: Yksi vuoden 2008 kiinnostavimpia asioita oli aurinkokuntamme ulkopuolisten planeettojen havainnointi. Ne onnistuttiin havaitsemaan ja valokuuvaamaan (!) suoraan erottamalla planeetan himmeä valo tähden kirkkaasta valosta.

Syöpägeenit: Syöpätutkijat ovat tunnistaneet kymmeniä uusia geenimutaatioita, jotka tekevät syöpäsoluista niin herkkiä jakautumaan. Haimasyöpä oli erityisen kiinnostuksen kohteena.   

Proteiinien toiminta: Biokemistit ovat saaneet uutta tietoa siitä, miten proteiinit sitoutuvat kohdesoluihinsa, muuttavat solun aineenvaihduntaa ja vaikuttavat kudoksen ominaisuuksiin.

"Hyvä" rasva: Ruskea rasva on todella "hyvää" rasvaa, sillä sen on todettu polttavan "pahaa" valkoista rasvaa tuottaakseen kehoon lämpöä. Uutta tässä asiassa on se, että nyt on havaittu ruskean rasvan muuttuvan jossain määrin lihaskudokseksi.  

Geenitekniikka on parantunut: Geenien sisältämä informaatio voitiin saada selville tosi paljon nopeammin "mammuttimaisen" projektin ansiosta. Sukupuuttoon kuolleen villamammutin geenit saatiin järjestykseen tekniikoilla, jotka ovat paljon nopeampia ja halvempia kuin ihmisen genomin selvittämiseen käytetyt menetelmät. 

Mitä ensi vuonna? Science ennustaa, että vuonna 2009 kuumia aiheita ovat mm. kasvien
genomit, Higgsin bosoni, merien happamoituminen ja neurotieteen marssi oikeussaleihin.

Tässä voit lukea lisää huipputiedettä: