tiistaina, maaliskuuta 28, 2017

Tiedelataamo

Mitä tämä on?

Turpaduunarin sivuille eksyy tiedonjanoisia lukijoita. On ehdotettu, että kokoaisin tänne Tiedelaatamoksi kutsutulle sivulle tiedettä tihkuvia juttuja blogeista. Jutut on ainakin nyt aluksi kerätty Turpaduunarin blogista, mutta aikanaan tänne tulee myös juttuja muitten blogeista. Lukemalla näitä juttuja opit jotain uutta. Uusimmat tiedejutut ovat ylinnä.

Lataa tästä itsellesi tiedettä! Sivisty Tiedelataamossa! Nyt myös PDF-tiedostoina!


TIEDEJUTTUKIRJOITTAJA  MITÄ OPIT?
Oireilevat lapset älylaitteiden koekaniineja? (22.3.2017)Erja Tamminen
Osalla suomalaislapsista on todettu vakavia terveysongelmia. Iltalehti uutisoi lapsilla yleistyvästä kroonisesta väsymysoireyhtymästä CFS (chronic fatigue syndrome) sekä harvinaisista oireyhtymistä, PANS (pediatric acute-onset neuropsyciatric syndrome) ja POTS (postural orthostatic tachycardia syndrome). Ovatko diagnoosit oikeita?
oireilevat_lapset (Lataa PDF)
Parempi nauta, hyvempi atria (22.3.2017)Christer Sundqvist & Birdie
Tämä artikkeli sisältää Brasilian lihaskandaalin innoittamaa talousjournalismia sekä biokemiaan liittyvää nippelitiedettä.
parempi_nauta (Lataa PDF)
Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 2 (22.3.2017)Ari Kaihola
Yhteenvetona monityydyttymättömien rasvojen vaikutuksista luiden terveyteen voisi todeta niiden (lähinnä omega-6) aiheuttaman matala-asteisen tulehduksen haitallisen vaikutuksen niin luihin kuin koko kehoon muutenkin. Ainoana poikkeuksena näiden rasvojen joukossa ovat eläinperäiset CLA ja omega-3 öljyt (EPA + DHA), jotka ovat tulehduksia hillitseviä ja edistävät luiden terveyttä.
Mikä tuplasi lonkkamurtumat 10 vuodessa? Osa 1  (7.3.2017)Ari Kaihola
Suolan vähentäminen ei välttämättä ole hyvä asia luunmuodostuksen kannalta. Korkeammat suolamäärät korreloivat suurempaan luuntiheyteen. C-vitamiinilla on tärkeä rooli luustolle.
Pitkän iän korea salaisuus – 90,8 vuotta (4.3.2017)Sami Virtanen
Etelä-Koreassa naisten keskimääräinen elinikä on nousussa. Syitä tähän pohditaan jutussa. Voisiko suotuisa kehitys selittyä terveyttä edistävillä ruokailutottumuksilla?
Laittomat lääkkeet lisääntyvät (25.2.2017)Christer Sundqvist & Birdie
Tarkastelussa on yksilöllinen terveys. Statiinien ennaltaehkäisevä vaikutus vaikuttaa kehnolta ja insuliinireseptin kirjoittaminen tyypin 2 diabeetikolle on lähes rikollista touhua. Suomessa on perin outo lääkekulttuuri.
Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 8 (22.2.2017)Ari Kaihola
Kirjoituksessa tarkastellaan insuliiniresistenssin aiheuttamia kustannuksia. Kalliiksi se tulee ja ainoa tie on insuliiniresistenssin ennaltaehkäisy. Menestyksellisen ennaltaehkäisyn jälkeen kustannussäästöt laskettuna suorista terveydenhuollon kustannuksista voisivat silloin olla maksimissaan 7,5 ja minimissään 2 miljardia.
Lisää vihanneksia ja pitkää ikää (10.2.2017)Christer Sundqvist & Birdie
Kirjoituksessa selviää, että suomalaisten terveiden elinvuosien odote on vain 57 vuotta ja sellaisenaan eurooppalaista pohjasakkaa. Jotain on pielessä, sillä vuodesta 1977 vuoteen 2015 mennessä Alzheimerin taudin ikävakioitu kuolleisuus on 14-kertaistunut.
lisaa_vihanneksia (Lataa PDF)
Suosi suomalaista, hanki hollantilaista (20.1.2017)Christer Sundqvist & Birdie
Suomalaisen ruokateollisuuden silmänkääntötemput ovat turpaduunarin tarkan suurennuslasin alla. Annatko sinä ruokateollisuuden huijata itseäsi vai vaaditko parempia alkuperätietoja ja lajiketietoja?
suosi_suomalaista (Lataa PDF))
Paljon syövät ja statiinit lisääntyvät! (13.1.2017)Christer Sundqvist & Birdie
Tässä terveyssatiirissa pureudutaan kolesterolilääkkeiden biokemiaan. Sinun kannattaa olla huolissasi statiinien haittavaikutuksista.
paljon_syovat (Lataa PDF)
Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 7 (9.12.2016)Ari Kaihola
Insuliiniresistenssiin voi suositella liikuntaa, lepoa ja joitakin lääkkeitä. Ihminen on luotu liikkumaan. Levon merkitys on suuri. Joskus lääkkeitä on pakko käyttää.
Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 6 (29.11.2016)Ari Kaihola
Länsimaisen ruokavalion vaikutus Insuliiniresistenssiin on tässä käsittelyssä. Jos haluat välttää länsimaisia elintasosairauksia, pidä insuliinisi alhaalla.
Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 5 (19.11.2016)Ari Kaihola
Insuliiniresistenssi ja tyypin 2 diabetes on luku-urakkasi kohteena.
Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 4 (11.11.2016)Ari Kaihola
Insuliiniresistenssi ja kuolinsyytilastojen kärjessä olevat sairaudet (verenkiertoelinten sairaudet, syöpäsairaudet, dementia ja Alzheimer)
Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 3 (2.11.2016)Ari Kaihola
Sairauksien läpikäynti insuliiniresistenssin näkökulmasta (kihti, tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, hedelmättömyys, PCOS ja mielenterveyden häiriöt).
Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 2 (25.10.2016)Ari Kaihola
Insuliiniresistenssin johdosta puhkeaa kaikenlaisia sairauksia (akne, maksan ja sisäelinten rasvoittuminen, korkea verenpaine).
Insuliiniresistenssi – kaikkien elintasosairauksien äiti, osa 1 (22.10.2016)Ari Kaihola
Insuliiniresistenssin historia tulee tässä selväksi.
Lisää rasvaisia juoksutarinoita (14.10.2016)Christer Sundqvist & Birdie
Pahimmat urheilijan viholliset ovat korkeat insuliiniarvot sekä tietenkin insuliinia ja lyhyitä ateriavälejä tuputtavat lääkärit. Älä provosoidu tästä vaan lue juttu tarkkaan!
Kolme pointtia juoksemisesta (5.10.2016)Christer Sundqvist & Birdie
Suomalaisessa juoksuvalmennuksessa on ongelmia.
Suomalaisen juoksuvalmennuksen sielunmaisema (21.9.2016)Christer Sundqvist & Birdie
Tieteellisellä valmennuksella on mahdollisesti tuhottu monta juoksijalupausta.
Kansa lihoo ja mitalitili laihtuu! (5.9.2016)Christer Sundqvist & Birdie
Turpaduunarin tiededokumentin raadeltavana on pitkästä aikaa urheilulääketieteen, ravitsemussuositusten ja laihduttamisen epäpyhä kolmiyhteys. Tämä juttu kannattaa lukea olit sitten sikspäkistä haaveileva sohvaperuna tai urheilu-urasi tuhonnut entinen mitalilupaus.
kansa_lihoo (Lataa PDF)
Lisää säteilyä hinnalla millä hyvänsä? (30.6.2016)Erja Tamminen & Georgiy Ostroumov
Onko 4G-teknologia haitallista, kysyvät tietokirjailija Erja Tamminen ja tohtori Georgiy Ostroumov tässä asiapitoisessa artikkelissa.
lisaa_sateilya (Lataa PDF)
Alzheimer on metabolinen sairaus (15.5.2016)Ari Kaihola
Mistä Alzheimerin tauti johtuu ja miksi sitä on Suomessa niin paljon?
Mitä pitäisi ajatella hypotyreoosin hoidosta?(3.5.2016)Marianne Kuokkanen, Tuija Leino, Petra Piironen ja Marika Alanen
Suomessa hoidetaan kilpirauhaspotilaiden sairautta perin leväperäisesti. Siihen on saatava jokin tolkku!

2 kommenttia:

  1. Citizen Eco Drive Titanium Watch - Indian Engineering
    The Citizen Eco Drive Titanium Watch is an automated watch that has two adjustable buttons that can be adjusted from one to the other. titanium keychain The  titanium watch band Rating: titanium wire 5 · titanium lug nuts ‎2 votes · ‎£49.99 titanium iv chloride · ‎In stock

    VastaaPoista