tiistaina, lokakuuta 31, 2006

Lapsi tottuu herkästi suolaan

Jos lapsi saa runsaasti suolaa sisältäviä ruokia, suun makureseptorit tottuvat sen makuun. Tämä johtaa asiantuntijoiden mukaan siihen, että monet lapset saattavat syödä suolaa saman määrän kuin aikuiset. Suolan saannin vähentäminen puolella alentaa lasten verenpainetta merkitsevästi, selviää ensimmäisestä aiheesta tehdystä meta-analyysistä, joka julkaistiin Hypertension -lehdessä. Tunnettua on, että verenpaineen aleneminen puolestaan voi vähentää huomattavasti sydänkohtausten, aivohalvausten ja sydämen vajaatoiminnan kehittymisen riskiä aikuisiässä. Mitä korkeampi verenpaine on lapsuudessa, sitä korkeampi se on myös aikuisiässä.

Ensimmäisten elinkuukausien aikana lapsi saa hyvin vähän suolaa rintamaidon (ja korvikkeiden) kautta. Pikkulapsille tarkoitettuihin ruokiin suolaa ei saa lisätä.

Jeffrey A. Cutler and Edward J. Roccella. Salt Reduction for Preventing Hypertension and Cardiovascular Disease: A Population Approach Should Include Children
Lähde: Finfoodin uutiskirje, 31.10.2006 ja Hypertension 48: 818-819, 2006

1 kommentti:

  1. Entä makeaan?
    Olen sitä mieltä, että esimerkiksi keinotekoiset makeuttimet, jotka ovat kymmeniä tai satoja kertoja makeampaa kuin sokeri pitävät yllä makean mielitekoa. On paljon fiksumpaa opetella vähemmän makeisiin syötäviin.
    Kaikesta ei tarvitse tehdä siirappia.

    VastaaPoista