torstaina, maaliskuuta 27, 2008

Lääkeyhtiöt leikkauspuuhissa

*
Maailma on kurja
. Lääketehtaatkin joutuvat säästökuureille. Suunnattomia voittoja tehneet lääkeyhtiöt leikkaavat omaa tuotantoaan kovalla kädellä. Syynä on monien menestyslääkkeiden patenttien raukeaminen. Näin kopiolääkkeiden valmistajat pääsevät markkinoille ja lääkkeiden hinta romahtaa.

Tämä näkyy välittömästi alkuperäislääkkeitä valmistavien yhtiöiden liikevaihdon reippaana laskuna. Icis Chemical Business -lehti ennustaa suurimpien lääkeyhtiöiden myynnin putoavan 2007-2012 lähes 45 miljardia euroa pelkästään Yhdysvalloissa.

Nyt lääkeyhtiöt etsivät pikalääkettä myynnin hiipumiseen. Yhtiöt sulkevat useita tehtaita ja siirtävät osan tuotannostaan esimerkiksi intialaisille halpavalmistajille. Rajuimpia tuotannon leikkaajia on Bristol-Myers Squibb (BMS), jonka tavoitteena on perustaa lääketuotantonsa lähinnä biolääkkeisiin eikä niinkään kemiallisesti valmistettuihin lääkkeisiin. Yhtiön tavoitteena on sulkea puolet nykyisistä 27 tehtaastaan. Yhtiö valmistaa syöpä-, hiv-, sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabeteksen hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä. Myös Pfizer, Schering-Plough, Wyeth ja Glaxo-Smith-Kline sulkevat tehtaita. Amerikkalainen lääkejätti Merck aikoo säästää vuoteen 2010 mennessä 2,5 miljardia euroa sulkemalla ja myymällä tehtaitaan. Yhtiö muodostaa strategisia liittoumia lääkeaineiden halpavalmistajien kanssa ja pystyy näin pudottamaan tuotantokustannuksiaan. Intialaiset lääkevalmistajat ovat jo laajentaneet tuotantoaan sekä Eurooppaan että maailman suurimmille lääkemarkkinoille Pohjois-Amerikkaan.

Kovaan ilakointiin ei minusta ole syytä, sillä tämä vaikeuttaa uusien, perinteisten lääkkeiden tuotekehittelyä ja "suomalaisten" lääkeyhtiöiden työpanos valuu ulkomaille. Orion on vähin äänin jo useita vuosia tehnyt omaa tuotekehittelyään Intiassa.

Lähde: Tekniikka&Talous, 26.3.2008

2 kommenttia:

  1. Sekopää Christer on taas sekoittanut lusikkansa soppaan josta hän ei tiedä yhtään mitään.

    VastaaPoista
  2. Pyydän kohteliaasti anonyymiä tuottamaan niitä vessanseinä -kirjoituksia jossakin muualla kuin täällä blogissani.

    VastaaPoista