tiistaina, maaliskuuta 15, 2011

Christer Sundqvistin elämänohjeet

***
Turpaduunari Christer Sundqvistin elämänohjeet
(Ota talteen ja kiinnitä jääkaapin oveen. Ohjeet on kirjoitettu kaikille niille suomalaisille, jotka ovat ihan hukassa ravitsemusvalistuksen suhteen. Luennoilleni hukassa saapuvat ihmiset saavat selkeitä ohjeita miten otetaan oma elämä taas hallintaan. Älä ole enää hukassa! Tilaa minut paikkakunnalle - HETI!) • Käytä älliä (täytä jääkaappi luonnollisella ja laadukkaalla lähiruoalla)
 • Jos ei voita, niin häviää (voi antaa ruoalle makua, voit syödä kohtuullisesti voita, älä luota aidon voin korvikkeisiin kuten esim margariiniin ja kevytlevitteisiin, terveysviranomaisillamme on ollut jo pitkään pallo hukassa ravintorasvojen suhteen)
 • Juu juustoille (älä ihmeessä pilaa makunautintoasi kevytjuustoilla, juustoissa pitää olla rasvaa!)
 • Vältä hiilihydraatteja (leipä, makaroni ja muu hiilihydraattipitoinen ruoka lihottaa salakavalasti, koko tämä hiilihydraattisirkus on sekoittanut monen ihmisen nälänhallinnan)
 • Munalla pärjää (ota tavaksi nauttia kananmunia, luonnon omaa nerokkaasti pakattua ruokaa)
 • Riipaise riistaa (aina kun on mahdollista, syö riistalihaa)
 • Kahmi luonnon kalaa (syö järvi- ja merikalaa vuorotellen, välillä pieniä sinttejä, välillä enemmän senttejä kehiin, mutta muista arvokkain kala ui vapaasti luonnossa)
 • Oivallista oliiviöljyä (Välimeren ruokavalio on terveellinen, joka osittain johtuu siitä, että käytetään runsaasti hyvälaatuista oliiviöljyä)
 • Sano juu juureksille, ei eineksille (vihannekset, juurekset ja tuoreet hedelmät ovat terveytesi perusta, eniten terveyttäsi saattaa nakertaa vaivattomasti valmistuva einesruoka)
 • Metsämarjoista terveyttä (ota kourallinen mustikkaa, toinen kourallinen puolukkaa, kaada vesilasiin, sekoita sauvasekoittimella, lisää vähän vettä, mutta ei yhtään Koskenkorvaa, juo aamuin illoin - terveydeksi!)
 • Juo riittävästi vettä (on etuoikeus asua maassa jossa vesihanasta tulee ökyrikkaalle öljysheikillekin kelvollista juomaa, aloita ruokahetkesi juomalla lasillinen raikasta vettä)
 • Liiku henkesi edestä (ulos luontoon, käytä olohuonetta kuntosalina ja harrasta usein aivojumppaa)
 • Laihduta jos olet ylipainoinen (ylipaino on terveysriski, kohennat elämänlaatuasi ja pysyt terveempänä normaalipainoisena)
 • Nuku riittävästi (väsymys vie ilon elämästä, rauhallisen yöunen ja tarvittaessa iltapäivänokoset valitsee jokainen terveystietoinen ihminen)
 • Nauti ystävien seurasta ja rakasta myös itseäsi (et pärjää elämässä yksin, hoida ystävyyssuhteitasi, itsetuntoasi nostakoon havaintosi ainutlaatuisuudestasi, maailmassa ei ole toista samanlaista kuin sinä, anna tilaa kaikille ainutlaatuisille)
 • Ole ystävällinen (käytä hunajaisia sanoja, sillä milloinkaan et tiedä milloin joudut syömään sanasi, makeita sanoja on mukavampi syödä kuin katkeria tavuja väkisin niellä)


terveisin, christer
Luentomainos

18 kommenttia:

 1. Niin muuten kannattaa unohtaa mustikkamaidot yms. Maito estää antioksidantteja imeytymästä. Sama juttu kahvin kanssa. Jos juot sen maidon kanssa niin antioksidantit eivät imeydy. Sama ei tosin koske kuohukermaa.

  VastaaPoista
 2. Vertaansa vailla oleva lista! vetskulta taas oivallinen teko tehdä tällainen listaus. lista menee jääkaapin oveen ja työpaikan seinälle.

  VastaaPoista
 3. Monipuolinen lista. Täytyy kyllä liimata jääkaapin kylkeen.

  VastaaPoista
 4. Tosi elävä luennoitsija. Esittää asiat hauskasti, silti täyttä asiaa. Yks Somerolta vaan.....

  VastaaPoista
 5. ehdottaisin 4 asiaa Christerin hienolle ravintoasialistalle:
  - riipaise riistaa kun mahdollista
  - kahmi luonnon kalaa
  - juu juustoille
  - oivallista oliiviöljyä

  ja jos ahdistaa työnteko, vaihda työpaikkaa...

  ja laita hyvä kiertämään.

  Joku vois riimitellä paremmin.

  VastaaPoista
 6. Juustoista puheen ollen, tietääkö kukaan hyviä kotimaisia raakamaidosta tehtyjä juustoja? Ulkomaisista suosikkejani ovat mm. Comté, Morbier, Gruyère ja Roquefort. Mielelläni tukisin kotimaistakin tuotantoa, mutta kunnollisia suomalaisia juustoja ei oikein meinaa löytyä :(

  VastaaPoista
 7. Ongelma noissa vinkeissä on että korostetaan liikaa rasvalla löträämistä ja hiilareista luopumista. Samassa suhteessa pitäisi puhua proteiinien lisäämisestä.

  VastaaPoista
 8. "Sama juttu kahvin kanssa. Jos juot sen maidon kanssa niin antioksidantit eivät imeydy."
  Kahvi lisää kalsiumin eritystä virtsaan. Vaikutus ei liene kovin suuri, mutta ehkä kahvin suurkäyttäjien kannattaa juoda kahvi maidon kanssa.
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8295286

  VastaaPoista
 9. Ei kannata juoda. Muistakaa nyt että MAITO EI OLE AINOA KALSIUMIN LÄHDE! Kalsiumia on ihan tarpeeksi lihassa, pähkinöissä, kalassa ja melkein missä vaan. Kahvin antioksidantit ovat kahvin se terveellinen osa. Muuten se on vain epäterveellistä. Ei kannata maidolla pilata hyvää kahvia.

  VastaaPoista
 10. Millä perusteella juusto olisi terveellistä? Ainakin siinä on aivan tolkuttoman paljon suolaa, ja se ei ainakaan ole terveellistä. Eikös hapatetut maitotuotteeto ole terveellisempiä?

  VastaaPoista
 11. Lukekaapa uudesta lääkärilehdestä Fogelholmin ja uudesta duodecimista Uusituvan artikkeli ravinnosta. Huoh!

  VastaaPoista
 12. Huokailun sijaan voisit kertoa mikä niissä oli pielessä. Etenkin Fogelholmin kommentit tutkijoiden niskaansa saamasta valheiden ja propagandan ryöpystä ovat täysin uhkailevat. Esim. Pekka Puskaa koskeva kirjoittelu on useilla eri saiteilla jo liki rikokseen yllyttävää. Vhh-fanaatikot ovat kovaa vauhtia marginalisoimassa itseään, kuten vaikkapa kovan linjan eläinaktivistit ja Vihreän liikkeen jäärät a la Linkola et al.

  VastaaPoista
 13. "Etenkin Fogelholmin kommentit tutkijoiden niskaansa saamasta valheiden ja propagandan ryöpystä ovat täysin uhkailevat."

  Piti sanomani "täysin perustellut".

  VastaaPoista
 14. Eikös se rypsiöljy ole vertaansa vailla? Mihinkäs se unohtui?

  VastaaPoista
 15. 1. Aminohappojen suhde on väärä. Eläinperäisessä proteiinissa (kananmuna, maitotuotteet, liha) on liikaa metioniinia.

  2. Proteiinin saanti on liian korkea.

  3. Liha todennäköisesti lisää syöpäriskiä, (http://en.wikipedia.org/wiki/Meat#Health) wikipedian artikkelissa paljon viittauksia tutkimuksiin.

  Olisiko kookosrasva voita terveellisempää? Ehkä myös ekologisempaa?

  VastaaPoista
 16. Kestävyysjuoksija tarvitsee hiilihydraatteja. Valitettavasti ahmimisreaktio suuntautuu hiilihydraatteihin, jolloin hiilihydraateista tulee syntipukki. Siis liikkumattomat ylilihavat ihmiset herkuttelevat nimenomaan hiilihydraatilla. Ylensyönti on hiilihydraattien ylensyöntiä, jolloin ei enää tajuta että liikuttaessa kestävyysjuoksijan tapaan hiilihydraatit ovat välttämättömiä ja pelkästä proteiinipitoisesta ruuasta seuraisi luhistuminen juoksijan työssä. Hiilihydraatit edellyttävät energian kulutusta - ja taas ihminen on tarkoitettu energian kuluttajaksi eikä monikanava-apinaksi sohvalässyksi. Kansa lihoo nimenomaan siksi kun se ei liiku tarpeeksi. Ja kun ihminen alkaa juosta niin hän myös säätelee juoksun helppouden edistämiseksi aterioittensa hiilihydraattipitoisuutta oikeaksi. Päivällä ei oikein kannata ahmia jättipitsaa ja paria leivosta, jos aikoo tehdä illalla kuta kuinkin helposti edettävän 15 kilometrin lenkin. - Olisi hyvä kun keskustelu hiilihydraatista kytkettäisiin elämäntapoihin eikä sitä eroteltaisi joksikin omaksi jutukseen. Ravinnon monipuolisuus kestävyysjuoksijalle on a ja o ja siinä tulee olla painotus hiilihydraateissa, jotka oikein annosteltuna edistävät palautusta. Juha Mieto aivan oikein tietää, että kaurapuuro on ruuista parhaita.

  VastaaPoista