Tämä on rohkea kirjoitus. Sinun ei ole pakko uskoa minua, mutta hyvähän se olisi jos uskoisit, sillä tyypin 2 diabetes on kovin inhottava sairaus. En voi luvata, että esittelemäni ennaltaehkäisevät ja hoidolliset käytännöt auttavat sinua, mutta olisihan se ihana jos monien ihanien minulle kantautuneiden tapausselostusten yhteinen viesti tervehtymisestä, pitäisi paikkansa.
Diabeteksen ennaltaehkäisy on mahdollista:
- vähennä hiilihydraattien saantia
- salli hiilihydraateista vain kaikkein eniten ravintokuituja sisältävät tuotteet
- muista harrastaa liikuntaa joka päivä
- älä tupakoi
- älä stressaa
- syö laadukasta suomalaista perusruokaa, jossa on mahdollisimman vähän lisäaineita
Jos sairastat diabetesta, voit tehdä näin:
- ota yhteyttä terveyskeskukseen, lääkäriin ja diabeteshoitajaan
- kysy ovatko kuulleet diabeteksen hoidosta vähemmillä hiilihydraateilla
- jos eivät tiedä tästä mitään, ojenna heille kirjallisuutta (Tolonen & Raaste, Hyvän diabeteshoidon opas), pyydä lukemaan tarkkaan ja tilaa uusi vastaanottoaika
- käy em. oppaan sisältö läpi lääkärin kanssa, kun tapaatte seuraavan kerran
- lähde toteuttamaan diabeteksen hoitoa em. oppaan ja hoitavan lääkärisi muun ohjeistuksen varassa
- mikäli hoitavan lääkärisi ohjeet ovat pahasti ristiriidassa em. oppaan kanssa, ihmettele suuresti, kiitä lääkäriä vaivannäöstä ja mene jonkun toisen lääkärin luokse saamaan hoitoa
Luin erään "vanhan" (vuodelta 2004) Suomessa vaietun diabetestutkimuksen. Tutkimus ottaa voimakkaasti kantaa huonoihin hiilihydraatteihin ja tutkijat ovat erityisen sapekkaalla tuulella paljon fruktoosia sisältävien maissitärkkelyssiirappien (HFCS) suhteen. Kun tähän sitten lisätään oma värikäs kieleni, niin edessäsi saattaa olla hiuksia nostattava lukukokemus. Ja saattahan olla, että minä olen ainakin osittain oikeassa ja varsinkin tutkijat ovat oikealla asialla.
Jos sinua kiinnostaa diabetesepidemia - LUE! POHDI! KOMMENTOI!
Luin tämän tutkimuksen:
Gross LS, Li L, Ford ES, Liu S. Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the United States: an ecologic assessment. Am J Clin Nutr 79 (5): 774-779, 2004
Gross LS, Li L, Ford ES, Liu S. Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the United States: an ecologic assessment. Am J Clin Nutr 79 (5): 774-779, 2004
Tutkijat varoittavat hiilihydraattien vaaroista tyypin 2 diabeetikoille
Diabeteksen räjähdysmäiseen kasvuun liittyy monia tekijöitä (ylipaino, erityisesti keskivartalolihavuus, muuttuneet kulutustottumukset, tupakointi, vähentynyt liikunta, perintötekijät, kiireinen elämäntyyli jne.). Amerikkalaistutkimus osoitti nopeasti sokeristuvien hiilihydraattien haitat tyypin 2 diabeetikolle (aikuistyypin diabetes).
Tutkimuksessa kerättiin tietoa amerikkalaisten kulutustottumuksista Yhdysvaltain maatalousministeriön (USDA) tietokannoista 1909-1997 väliseltä ajalta. Näitä kulutustietoja verrattiin sitten sairastumisilmoitusten perusteella toteutettuihin virallisiin tietokantoihin tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuudesta (epäsäännöllisesti vuodesta 1935 lähtien ja vuodesta 1957 lähtien vuosittain).
Silmiinpistävää oli miten nopeiden hiilihydraattien yhä lisääntyvä osuus osui yhteen voimistuvan diabetesepidemian kanssa. Aineiston keruu lopetettiin vuonna 1997, sillä Maailman terveysjärjestön (WHO) tyypin 2 diabeteksen luokitusta muutettiin siitä vuodesta lähtien ja teki vertailut aiempaan mahdottomiksi.
Suomen diabetesliitto suosittelee tyypin 2 diabeetikolle samaa ruokaa kuin muullekin väestölle. Tämä olisi tämän amerikkalaistutkimuksen valossa perin epäviisasta ja varoituksen sanat nopeiden hiilihydraattien vaaroista, saisivat kuulua äänekkäämmin. Diabetesliitto jää tämänkin tutkimuksen valossa haukkumaan väärää puuta varoittaessaan ravintorasvoista. Lukekaa lisää niin sivistytte!
Tutkijat havaitsivat ravintokuituja sisältämättömien hiilihydraattien kulutuksen valtavan lisääntymisen kuitupitoisempien hiilihydraattien kustannuksella (katso kuva 1 alla, kuva löytyy täältä: http://www.ajcn.org/content/79/5/774/F1.large.jpg ).
Nopeasti imeytyvää hiilihydraattia runsaasti sisältävä maissisiirappi osoittautui varsinaiseksi ongelmatuotteeksi, sillä se korreloi vahvasti diabeteksen ilmaantuvuuteen. Mitä enemmän ihmiset nauttivat maissitärkkelyssiirapilla makeutettuja ruokia ja juomia, sitä enemmän diabetestapauksia raportoitiin! (katso kuva 2 alla, kuva löytyy täältä: http://www.ajcn.org/content/79/5/774/F3.large.jpg ).
Samansuuntaista yhteyttä diabeteksen puhkeamiseen saatiin myös muilla pitkälle jalostetuilla hiilihydraateilla kuten esim. aamiaismuroja nauttimalla. Tutkijat pitivät kuitenkin kaiken pahan alkuna ja juurena maissisiirappiteknologiassa tapahtunutta kehitystä. Elintarviketeollisuus on mahdollistanut ennen näkemättömän maissin varaan rakennetun makeutusbisneksen. Vuonna 1921 keksittiin valmistaa jauhemaista dekstroosihydraattia (en tiedä oikeaa suomenkielistä termiä, engl. crystalline dextrose hydrate) entsymaattisesti.
Puhdasta ja jauhemaista glukoosia vyöryi markkinoille erityisesti virvoitusjuomateollisuuden riemuksi, mutta kansanterveydelle aiheutettiin paljon, paljon murhetta. Sokeriteollisuus on vieläkin täysin tämän keksinnön lumoissa!
Helvetti pääsi kuitenkin irti kun fruktoosi (hedelmäsokeri) vyöryi mukaan makeutusbisnekseen. Vuonna 1967 tehdyn teollisen keksinnön myötä tuli taloudellisesti kannattavaksi valmistaa paljon fruktoosia sisältävää maissitärkkelyssiirappia (HFCS).
Ahneus iski elintarviketeollisuuteen, sillä aluksi tyydyttiin HFCS-makeuttajaan, jossa fruktoosin osuus oli noin 15 prosenttia. Teolliset innovaatiot seurasivat toinen toistaan ja niin HFCS:n fruktoosin osuus kasvoi, ensin 42 prosenttiin ja sitten lopulta päätyen 55 prosenttiin, joka muodostui standardimyrkyttäjäksi amerikkalaisessa virvoitusjuomateollisuudessa, jäätelön valmistuksessa ja muissa ruoka-aineissa, joissa tarvittiin halpa ja tehokas makeutusaine.
Istutteko tukevasti? Sillä nyt tulee tutkijoiden suusta sellainen sensaatiomainen paljastus, jonka pitäisi täysimääräisenä ymmärrettynä lopettaa kertalaakista kevyttuotteiden myynnin. Keksittiin HFCS-makeuttaja, joka sisälsi peräti 90% fruktoosia. Siitä tuli ”terveyttä” ja keveyttä viestittävien ruokien pääasiallinen makeutusaine. Vuonna 2002 HFCS-makeuttajat olivat vallanneet yli 56% Yhdysvaltojen makeutusmarkkinoista.
Ja kevyttä ruokaa markkinoitiin erityisen mieluusti diabetesliiton elämäntapaohjausta korostavissa ohjelmissa! Kelatkaa filmejänne takaisin Suomen diabetesliitossa! Katsokaa nyt mitä olette saaneet aikaan! Ennen näkemättömän diabeteskatastrofin! Kevyitä multia teidän sekoilujenne takia kuolleiden ylle!
Diabeteksen ilmaantuvuutta ei saatu yhdistettyä ravintokuituja sisältäviin hiilihydraatteihin. Päinvastoin, mitä enemmän ravinnossa oli ravintokuituja, sitä epätodennäköisempää oli että diabetes puhkesi. Kun otettiin energiaravintoaineiden kokonaisuus huomioon osoittautui, että rasvan ja proteiinin määrä ei vaikuttanut millään tavoin diabeteksen ilmaantuvuuteen.
Vuodesta 1909 vuoteen 1980 saakka amerikkalaisten energian saanti ruoasta pysyi tasaisena, mutta vuosien 1980 ja 1997 välisenä aikana tapahtui Yhdysvalloissa ikävä energian saannin lisääntyminen. Tästä meidän ikioma diabetesliittomme jaksaa muistuttaa ja sairastuneita syyllistää: te syötte liikaa energiaa (lue: rasvaa) ja liikutte liian vähän, sitten lihotte ja sairastutte diabetekseen!
Amerikkalaiset saivat vuosien 1980-1997 välisenä aikana syömästään ruoasta noin 500 kcal enemmän energiaa päivää kohti. Lisäys oli pääosin lähtöisin hiilihydraateista. Hiilihydraattien osuus lisäenergiasta oli 428 kcal/vrk (lähes 80% kaikista energiaravintoaineista), proteiinia syötiin 64 kcal/vrk enemmän ja rasvan saanti pysyi lähes entisellään (45 kcal/vrk). Vertailun vuoksi kerrottakoon, että suomalaisessa voinapissa (10 g) on energiaa 73 kcal. Puolesta voinapista on siis kyse!
Vajaan 20 vuoden aikana amerikkalaisten hiilihydraattien saannissa tapahtui noin 6 energiaprosentin lisäys hiilihydraateissa. Kun lisäys tuli suurelta osin nopeimmin verensokeria nostavien hiilihydraattien muodossa, ei ole ihme, että diabetesepidemia synkistää sairaustilastoja. Noudatetussa virallisessa rasvavalistuksessa oli onnistuttu, sillä vuosina 1980-1997 rasvan suhteellinen saanti ruoasta väheni 4 prosenttia. On aivan turha syyttää rasvaa puhjenneesta diabetesepidemiasta.
Vuosien 1980-1997 välisenä aikana lihavuus lisääntyi 80 prosenttia ja diabetestapausten lukumäärä kasvoi 47 prosenttia. Huikeita kasvulukuja! Jotain meni perusteellisesti pieleen Yhdysvalloissa vuonna 1980. Tutkijoiden antamien tietojen valossa syyttävä sormi osuu hiilihydraatteihin.
Tutkijoiden selkeä viesti on, että hiilihydraattipitoisia ruoka-aineita saa nauttia, mutta olisi otettava hiilihydraatit sieltä kuitupitoisemmasta päästä. Hiilihydraattien diabetesta lisäävä vaikutus tulisi nimenomaan voimistuvan insuliiniresistenssin myötä. Haiman kyky tuottaa insuliinia ei iän myötä enää riitä hillitsemään kohoavaa verensokeria kudosten heikentyneen glukoosin ylösoton takia. Näin tauti pahenee ja ihminen sairastuu diabetekseen kaikkine ikävine sivuoireineen (kasvava riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, munuais- ja hermostovauriot jne.) Rasvan ja proteiinin rooli tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuuteen on olemattoman vähäinen.
Tutkijat puhuvat lämpimästi glykemiakuorman (glycemic load, GL) puolesta. Glykemiakuorma ottaa huomioon ruoan sisältämien hiilihydraattien laadun ja määrän. Hyviä hiilihydraatteja ovat matalan GL:n ruoat, joista tässä muutama esimerkki: parsakaali (kaikki kaalit käy!), sienet, sipuli, omena, linssit, soijapavut, ruisleipä ((pieni määrä!), ohrakeitto, uudet perunat ja maustamaton jogurtti.
Erinomainen tietolähde GL:stä löytyy täältä: Foster-Powell K, Holt SH, Brand-Miller JC. International table of glycemic index and glycemic load values, Am J Clin Nutr 76:5-56, 2002. Paras löytämäni GL-taulukko löytyy täältä: http://www.mendosa.com/gilists.htm
Oletteko vielä hereillä? Tyypin 2 diabeteksen ehkäisemisessä olisi erittäin tärkeää myöntää nyt tehdyt kauhistuttavat virheet. Diabetesliittojen niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin tulisi valistaa yhä tomerammin pitkälle prosessoitujen hiilihydraattivalmisteiden vaaroista, lopettaa kevyttuotteiden varaan rakennettu terveysvalistus välittömästi, panna piste silmittömälle rasvakammolle (jos ei muu auta niin potkikaa pellolle kaikki rasvasta varoittavat vanhat jäärät, kansanterveyden nimissä!), yhä edelleen pitäisi korostaa liikunnan ja terveellisten elämäntapojen myönteistä vaikutusta. Diabetekseen sairastuneet hyötyvät hiilihydraattien vähentämisestä ja erityisesti panostamisesta laatuun kaikkien energiaravintoaineiden osalta.
Jälleen kerran rautaista asiaa!
VastaaPoistaSeuraava diabetes pommi tapahtuu Intiassa jossa ihmiset ovat pikkuhiljaa tulossa n30v jäljessä länsimaisesta "paskaruokakultturista".
Nopeita hiilareita menee kilotolkulla ja ihmiset lihovat sekä laiskistuvat.
Oma veikkaukseni on että 20v päästä Intiassa on 500milj 2-tyypin diabeetikkoa.
Kyllä ihminen on typerys kun haluaa syödä itsensä sukupuuttoon......
Parhautta päivään ihanat rasvansyöjät !
Tässä ei ole muuten huomioitu uusimpia tutkimuksia muoveista irtoavien, kasvinsuojelumyrkkyjen ja tekstiilinsuoja-aineiden sisältämistä hormoonihäiritsijöistä, jotka tutkitusti aiheuttavat eläimillä eurauhassyöpää, rintasyöpää, muutoksia sukuelimissä, liikalihavuutta ja diabetesta. Mikä osuus on huonoilla hiilareilla, lisäaineilla ja hormoonihäiritsijöillä, se jää nähtäväksi. Teollisuus on kovatsi näitä tutkimuksia vastaan, sillä isot rahathan siellä pyörii. Onneksi lahjomattomia tutkijoita on vielä, jotka tekevät työtään intohimosta tieteeseen ja totuuteen.
VastaaPoistaHyvä kirjoitus Christer !!!
VastaaPoistaJarna avasi myös hyvän asian keskusteluun. Vaikka seuraan aika tarkasti mikro/makroravinteiden vaikutusta terveyteen, niin viime sunnuntain "Terveys lautasella" dokumentti TV1:llä(http://areena.yle.fi/video/1298845154252) tuli kyllä nurkan takaa ja pani todella ajattelemaan ruuamme lisäaineita.
Toki voidaan tehdä kaavio, missä muovipakkauksien lisääntynyt käyttö korreloi diabeteksen kasvuun, mutta on aika vahvaa näyttöä mm. bisfenoli-A;n haitallisuudesta, sekä muista hormonihäiritsijöistä. Sen takia olisi hyvä tutkia tuota lisäaine asiaa tarkemmin. dokumentissa oli myös hyvä viittaus tiettyjen ruoka-aineiden parantavaan vaikutukseen syövän parantamiseen (tästä saisi hyvän artikkelin, Christer), asiaa on tutkinut Richard beliveau(suomennettu mm. terveyskeittokirja).
Rasvakammoiset vaviskaa...
Erinomaista Christer.
VastaaPoistaOlen myös yrittänyt opetella puhumaan "enkelten kieltä".
Mahdollisimman monen kannattaa seurata: www,computationalmedicine.fi sivustoa ja sen osiota Publications.
Uutta tavaraa tulvii ulos julkaisuviiveellä. Uusimpien tutkimusten abstrakteja pääsee katsomaan mm adiponektiinista (Vanhala, Saltevo ym).
Suuria pakasteverinäytteitä on käsittelyssä sekä Oulussa että Kuopiossa.
Erinomaista menetelmää sovelletaan jo tutkimukseen ja tulokset ovat jotakin muuta kuin "kolesterolikokeet".
Sen verran pitää puhaltaa tutkijoiden niskaan, että tuloksia ei pimitetä.
Kyllä me osaisimme tutkia Suomessa syömisten vaikutukset, kun saisimme syrjään nuo jäärät. Voi kuitenkin olla, että joudumme odottamaan samat tulokset ulkomailta ja nimenomaan USA:sta.
Pitäisi korjata linkin pilkkuvirhe!
VastaaPoistaIhan vaan tavallinenpulliaskommenttikin
VastaaPoistaOllessani 87-90 ammattikoulussa opiskelemassa suurtalouskokiksi oli meillä aineiden joukossa ruokavaliohin perehdyttävä "dieettioppi" jossa opetettiin diabeetikon ruokavaliosta seuraavaa:
Diabeetikko saa syödä noin 1200-1500 kilokaloria päivässä, seuraavat aineryhmät huomioiden.
Nopeat hiilihydraatit, vaaleat jauhot, sokeri, leipä riisi, pasta ja peruna voimakkaasti rajoitetut hitaita hiilihydraatteja saa syödä vähän enemmän, näitä ovat tummat täysjyväviljatuotteet ja suurinosa vihanneksista ja juureksista.
Maitotuotteet ovat vapaasti sallittuja samoin vähärasvaiset liha ja kala sekä pähkinät ja mantelit.
Makeiset ja leivonnaiset eivät kuulu diabeetikon arkiruokavalioon ja juhlissakin niitä nautitaan rajoitetusti.
Sitten olen vihon kulmaan kirjoittanut että olis varmaan kaikille ihan hyvä tää systeemi.
Parahin "Sisältää Sarkasmia", sinulle on opetettu ihan oikein! Tällainen vihkonen, tai edes sen vihkosen tämä yksittäinen sivu, olisi komeaa luettavaa jokaisessa kodissa.
VastaaPoistaKiitos mukavasta kommentista!
Timo, savustetaan ne vanhat jäärät ulos vähitellen.
VastaaPoistaKäsittämätöntä onkin että nykyään onkin oppi lähes päinvastainen, diabeetikolle tyrkytetään hiilihydraatteja niin paljon että silmistä valuu ulos.
VastaaPoistaTeme, olen samaa mieltä kanssasi, että olisi hyvä ottaa tuo mainitsemasi TV-ohjelma tosissaan.
VastaaPoistaHienosti kirjoitettu Sepi: Kyllä ihminen on typerys kun haluaa syödä itsensä sukupuuttoon......
VastaaPoistaJarna on hyvällä asialla!
Intian diabetesepidemiasta olisi kiinnostavaa tietää enemmän - tutkittua tietoa.
VastaaPoistaRoskaruokaa ja länsimaista ruokavaliota (ja vähentynyttä liikuntaa) on ehdotettu syyksi Intian diabetekselle. Onko nykyintialaisessa ruoassa sitten todellakin enemmän hiilareita kuin perinteisessä riisi-kasviscurryssa, niin kuin joku väitti? Itse veikkaisin, että asia on päinvastoin. Roskaruoassa on enemmän rasvaa (vars. trans-), enemmän lihaproteiinia, ja vähemmän hiilareita. Ja rustkasti vähemmän mausteita! Monilla mausteillahan on todettu edullisia vaikutuksia metaboliaan, esimerkiksi kurkumalla, inkiväärillä, sarviapilalla....
Tämän mukaan kaupunkilaiset Intiassa sairastuvat enemmän diabetekseen kuin maalaiset. Kaupunkilaiset syövät
VastaaPoista- enemmän rasvaa (kokonaiskulutus)
- enemmän tyydyttynyttä rasvaa
- enemmän kolesterolia
- enemmän jalostettuja hiilareita
-vähemmän hiilareita (kokonaiskulutus)
- vähemmän kompleksisia hiilareita
Lisäksi he liikkuvat vähemmän.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7721501
Niin. Ja bisfenoli A:nkin saanti lieenee lisääntynyt Intiassa muovipakkausten, ketsupin, mikrouunin muoviastioiden myötä. Sekin liittynee diabetesepidemiaan jotenkin...
VastaaPoistaEipä se diabeetikonkaan yhtälö aivan mahdoton ole/olisi.
VastaaPoistaVeren sokeria (glukoosi) voi helposti mitata.
Mittaus on mainio tapa tehdä havaintoja hiilihydraattien vaikutuksesta verensokeriin.
Erityisen näyttävää se on jatkuvana mittauksena ts kudosnesteen glukoosimittaus viiden (5) minuutin välein ja mittauksista esitys käyränä (oma mittarityyppi).
Ruuan verensokerivaikutuksesta jatkuva mittaus olisi erinomainen opetusväline. Vaan eipä tehdä. Sitä käytetään lapsidiabeetikkojen insuliinipumppujen annosten määrittämiseen.
Kun diabeetikkojen ruokaohjeet ovat, mitä ovat, koko hölmöys saattaisi paljastua kaiken maailman mittailuilla...
Siis: hoida sokeriarvoasi, pistä pistä pistä..., liho liho lihoo, tuki koronaarit ja korahda - voi kyllä halvauskin iskeä.
Tätä tämä on ja on ollut pitkään koko kolesteroli- ja rasvakammon ajan eli sieltä maailmanmainioista hankkeista saakka - ja jatkuu ja lisääntyy.
Olen itse tämän todennut myös, leipä, pottu, pasta, sokeri pois ja 45 min reipasta kävelyä joka päivä niin aamusokerit 7-10:stä 4-5:teen muutamassa päivässä, jos jompikumpi lipsuu enemmän kuin päivän, sokerit nousee heti, viimeksi kokeiltu tällä viikolla.
VastaaPoistaJos intialaiset saavat diabeteksen syömällä
VastaaPoista- enemmän rasvaa (kokonaiskulutus)
- enemmän tyydyttynyttä rasvaa
- enemmän kolesterolia
- enemmän jalostettuja hiilareita
- vähemmän hiilareita (kokonaiskulutus)
- vähemmän kompleksisia hiilareita
niin onko järkevää puhua, että rasvakammoisuus aiheuttaa diabetestä?
Hyvä anonyymi!
VastaaPoistaNäkemyksesi lähenee meilläkin tuttua "Fogelholmin sudenkuoppaa" eli runsaasti rasvaa (minkälaista vain) ja sen lisäksi runsaasti hiilihydraattia. Lisäksi, että ruokaa on kylliksi nälän tyydyttämiseksi.
Tämä näyttää olevan linjaus ja ehkä tuleva ohjeistuskin(?) myös pohjoismaisessa ravitsemusuosituksessa.
Muistuttaisin siitäkin, että meitä edustavat pohjoismaisessa ravitsemusneuvottelukunnassa dosenttit Fogelholm ja Schwab. Heillä ei ole tuntumaa lääketieteeseen kuin sivustakatsojina. Sekin on vielä lisättävä, että lopullinen ohjeistus tulee USDA:sta (United States Department of Agriculture)
Mistä "näkemyksestäni" oikein puhut?
VastaaPoistaOlen sitä mieltä, että roskaruoka lihottaa siksi, että siinä on liikaa rasvaa. Nähdäkseni se saa tukea tutkimuksistakin, ks. edellä. Onko se väärä näkemys sinun mielestäsi? Oletko sinä sitä mieltä, että roskaruoka lihottaa siksi, että siinä on liian vähän rasvaa?
Viittaan vain "Fogelholmin sudenkuopan" vaaroihin.
VastaaPoistaNäytät kuitenkin painottavan rasvojen vaaroja.
Olen ihastellut viime aikojen uusia tutkimuksia, joissa voidaan todeta suolen limakalvon tuottavan rasvojen imeytyessä jättisuuria lipoproteiinipartikkeleita (kylomikronit).
Maksan tuottamien "kolesterolirasvojen" lipoproteiinipartikkeleiden koko vaihtelee ja varsinkin pienien partikkeleiden "vaarallisuus" on todettu.
Maksan lipoproteiinituotannolla ja hiilihydraattien määrällä on keskinäinen riippuvuus. Erityisesti viljojen (vehnä) katsotaan suosivan pienien lipoproteiinipartikkeleiden muodostumista.
Eikä tässä kaikki. Pieni partikkelikoko missä tahansa "kolesterolirasvojen" ryhmässä (VLDL, IDL, LDL ja HDL) on verisuoniriski.
Siinä meni myös jako "pahaan" ja "hyvään" kolesteroliin ihmisen erehtyvyyden historiaan.
Jos intialaiset saavat diabeteksen syömällä
VastaaPoista- enemmän rasvaa (kokonaiskulutus)
- enemmän tyydyttynyttä rasvaa
- enemmän kolesterolia
niin onko järkevää puhua, että rasvakammoisuus aiheuttaa diabetestä?
Tottahan toki se on järkevää! Tiesitkö, että eurooppalaisten elinikä ollut pitenemään päin siitä lähtien, kun tupakkaa alettiin tuomaan Etelä-Amerikasta Eurooppaan joskus 1600-luvun jälkeen? Voidaan siis sanoa, että tupakka pidentää eurokansalaisen elinikää.
***
Kammo rasvaa ja yleensäkin eläinperäistä ravintoa kohtaan on koko ravitsemustieteen perusta. Ravitsemustiede keksittiin 1950-luvun Amerikassa, minkä jälkeen kyseinen vitsaus on levinnyt etenkin pohjoismaihin.
Rasvakammon perusidea:
- eläimissä on kovaa rasvaa
- eläimissä on punaista lihaa
- kova rasva tukkii verisuonet, aiheuttaa diabetesta ja pysäyttää lopulta sydämen
- punainen liha tukkii munuaiset sekä aiheuttaa syöpää
- kovuus on pahuutta
- pehmeys on hyvyyttä
- kaikkien elollisten olentojen rasvakoostumus pitää saada muutettua pehmeään suuntaan
Rasvakammo käytännössä:
- älä edes kerran kuukaudessa syö mitään, missä on paksusti tyydyttynyttä rasvaa (koska tauti)
- älä edes kerran kuukaudessa hanki kylläisyyttä punaisesta lihasta (koska taivaspaikka)
- muista vähentää jatkuvasti tyydyttyneen rasvan osuutta (koska väestötaso ja tilasto)
HUOM: poronlihassa on kovaa rasvaa 50%.
tarkennus tuohon poronlihaan Finelistä. 100 g ainetta:
VastaaPoista----------
rasvahapot yhteensä: 4,2 g
rasvahapot tyydyttyneet: 2,3 g
tyydyttyneen osuus: 2,3/4,2 = 0,5
--------
Siis: poron rasvasta 50% on kovaa! Iiiiiiiik!
Timo K.,
VastaaPoistaoletko sinä sitä mieltä, että roskaruoka lihottaa siksi, että siinä on liian vähän rasvaa?
Anonyymi, Roskaruoka lihottaa sen takia että sen valmistamiseen on käytetty runsaasti halpoja hiilihydraatteja joiden kalorimäärä ja verensokerin nostava vaikutus on huikea ! siis insuliinin kanssa leikitään.
VastaaPoistaRoskaruoan GI on tosi korkea: hampurilaissämpylät, pizzapohjat, surkeassa öljyssä keitetyt ranskalaiset joka nostaa niiden rasvapitoisuutta ja GI:tä. Laittaisin kaikki leivät myös tohon roskaruuan joukkoon ruisleipäkin varauksin. Samoin pullat,kakut,viinerit sipsit karkit. ne on kaikki sitä saamarin hiilarikamaa. samoin sokerijugurtit (myös activiat ym.). Kaikki prosessoidut valmisruuat sisältää nopeaa hiilaria, sekä erilaisia glukoosisiirappeja että ne rasvan puuttuessa maistuisi edes joltain. Samoin lihojen marinaadit, surkeaa rasvaa ja siirappeja.
Ja näytä sitten yksi tutkimus jossa on todistettu että ihana kova rasvaa tukkii verisuonet(semmojen tutkimus jossa on oikeasti tyydyttynyttä rasvaa käytetty, sillä monet tutkimukset laskevat transrasvat ja prosessoidut makkarat ym.lihavalmisteet tyydyttymättömiin vailla perustetta). Se on vaan virallinen mantra vailla totuuspohjaa...
Ei kannata kasvirasvojen valmistajien brändäämää "pehmeää" rasvan ominaisuuksia. Kaikki riippuu rasvan rasvahapoista, riippumatta onko se "kovaa" vai "pehmeää".
Anonyymille 10.44 sivusta
VastaaPoistaroskaruoka lihottaa, koska siinä on liikaa huonoja hiilareita.
Mutta jos oikein nopeasti haluat saada kiloja, syö sitä läskiä paljon, mutta älä vähääkään vähennä hiilareita!! Yhteisvaikutus on erinomainen lihojalle
Olipas aito ja herättävä kirjoitus, hyvä Christer!
VastaaPoistaEikö ole ihmeellistä, että länsimaisen sivistysvaltion elintasosairauden hoidossa auttavat nämä elämän yksinkertaiset neuvot, joita Christer mainitsee Diabeteksen ennaltaehkäisyssä.
Vanhaa KISS - Keep it SO Simple...(en halua käyttää sanaa stupid) neuvoa voisi tuoda tässäkin esille. Tai näin: DISS - Diabetes is so simple (to cure).
Me olemme itse luoneet maailman, jossa taloudellinen etu menee KAIKEN edelle.
Se on melko varmaa, että jos me tavalliset ihmiset emme reagoi, muutosta ei tapahdu. Onneksi nykyään saa tietoa helposti ja sitä myös jaetaan, joten siinä mielessä yhteiskunnassa on tapahtunut suuri totuuden vallankumous.
Fruktoosi tuo mieleen sokerin aidosta hedelmästä, mutta kun puhutaan teollisesta tuotannosta, onko siinä luonto enää mukana promillenkaan vertaa? HFCS kuulostaa jo kirjainyhdistelmänä luonnottomalta. Maissitärkkelyssiirappia käytetään taas jälleen kerran edullisuutensa takia, mutta ei välttämättä
sen hyvien ravintopitoisuuksien takia, vai?
Kannatan terveitä elämäntapoja - olen itse kokenut sen erittäin toimivaksi haastavassa, mutta opettavassa Crohnin sairaudessani.
Miksi fruktoosi on paha juttu ?!
VastaaPoistaJärkevä kirjoitus.
VastaaPoistaÄkäinen anonyymikin voisi testata, kuinka hyvin voi esim. jättämällä kokonaan sokerit pois (tai niin vähälle kuin mahdollista)ja hiilarit hyviksi.
Koska se auttaa yleiseen vireyteen ja myös laihduttaa.
Äitiliini
Anonyymi yökyöpeli!
VastaaPoistaAlkoholista riippumattomasta rasvamaksasta on hyvää vauhtia tulemassa ISO ongelma (kuten lihavuudesta ja siihen liittyvistä ongelmista).
Vuosi-pari sitten suomalaisessa väitöskirjassa havaittiin pioglitatsolilla (diabeteslääke) olevan jkv hoitovaikutusta. Nämä glitatsolit on kuitenkin vedetty markkinoilta epiltyjen sydänvaikutusten vuoksi.
Olen neuvonut melkoiselle joukolle rasvamaksasta vapautumiseksi sokeriksi muuttuvien hiilihydraattien rajoittamista. Miksi? Koska maksa valmistaa hh:sta VLDL lipoproteiineja (mitataan triglyinä). Triglyjen alentaminen lääkityksella ei onnistu.
Tulokset ovat erinomaiset (itseni mukann lukien jo yli 10 v sitten).
Asia selviää 3-6 kk:n kokeiluna, joka ei aiheuta minkäänlaista riskiä potilaalle.
Maksan ultraäänitutkimus ja tavalliset maksan "viinakokeet" riittävät tuloksen varmistamiseksi.
Eniten ihmetyttää, ettei yksinkertaista menetelmää haluta (uskalleta)? edes kokeilla.
Mihinkä todella lopulta päädymmekään tämän itsetietoisen ja lääkitykseen sitoutuneen "nykyosaamisen" kanssa?
Asiat selviää kun niitä aletaan tutkia. Esimerkkinä alla tuore tanskalainen tutkimus, jossa kolesteroliarvoista ainoastaan triglyarvot olivat merkitseviä aivohalvauksen osalta. Triglythän saa tutkimuksen ihannealueelle (alle 1) nopeasti Vhh:lla. Kokonaiskolesterolilla ei naisille mitään merkitystä miehilläkin vasta 9 arvot alkoivat vaikuttaa.
VastaaPoistaTämä tukee myös löydöksiä siitä, että pieni LDL partikkelikoko on se vaarallisin. Triglyt kun on korkealla on partikkelikoko pieni ja päinvastoin.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ana.22384/abstract
The Danish team followed 7,579 women and 6,372 men who were enrolled in the Copenhagen City Heart Study, all of whom were white and of Danish decent. Participants had non-fasting triglycerides and cholesterol measurements taken at baseline (1976-1978) and were followed for up to 33 years. A diagnosis of ischemic stroke was made when focal neurological symptoms lasted more than 24 hours. During the follow-up period, completed by 100% of participants, 837 women and 837 men developed ischemic stroke.
Results confirmed in both women and men, stepwise increasing levels of non-fasting triglycerides associated with increased risk of ischemic stroke. In women, triglycerides levels of 1-2 mmol/L (89-177 mg/dL) carried a relative risk of 1.2 and levels of 5 mmol/L (443 mg/dL) or greater were associated with a 3.9-fold greater risk, compared with women whose triglycerides levels were less than 1 mmol/L (89 mg/dL). At similar triglyceride levels men had a relative risk that ranged from 1.2 to 2.3. Increasing cholesterol levels did not associate with greater risk of ischemic stroke, except in men whose cholesterol levels were equal to 9 mmol/L (348 mg/dL) or more (relative risk of 4.4).
Siivosin pois muutamia äkäisiä kommentteja. Henkilökohtaiset hyökkäykset ovat niin ikäviä!
VastaaPoistaPysytään asiassa!
Siinä on meillä ihan riittävästi pohdittavaa kun käymme läpi tiedeuutisten sisältöä. Ei meidän tarvitse ihmisiä haukkua.
E-EPAa tutkitaan alkoholista riippumattomassa rasvamaksassa (non-alcoholic Steatohepatitis) NASH) II-vaiheen kliinisessä kokeessa Japanissa. Vuoden kestävään kaksoissokkokokeeseen valituilla 200 henkilöillä on biopsiassa diagnosoitu NASH. Diabeetikot hyväksytään mukaan kokeeseen, koska juuri heillä esiintyy usein rasvamaksaa. E-EPAa annetaan joko 600 mg tai 900 mg päivässä 365 päivän ajan. Tulosten arvioidaan valmistuvan 2012. Tutkimussuunnitelma on vapaasti luettavissa sivustolla Clinical Trials NCT01154985
VastaaPoistaLaiminlyöty magnesium
VastaaPoistaYksinkertaiset asiat, kuten sinkin ja magnesiumin riittävä saanti voivat ehkäistä diabetesta. Sairastunut diabeetikko tarvitsee magnesiumia ruoan lisänä, sillä veren vähäinen magnesiumin pitoisuus on hyvin yleistä diabeteksessa, ja se huonontaa taudin ennustetta. Magnesiumin piilevä puute heikentää kymmenien verensokeria ja rasvoja säätävien geenien toimintoja. Puute lisää rytmihäiriöiden ja sydänkohtauksen riskiä. Clinical Nutrition -lehden meta-analyysi korostaa magnesiumlisän tärkeyttä eritoten diabeteksen täydentävänä hoitona.
Kohonnut verensokeri ja munuaisten vajatoiminta lisäävät magnesiumin eritystä virtsaan, mikä johtaa ajan oloon magnesiumin puutteeseen. Se puolestaan lisää diabeteksen lisätautien riskiä, erityisesti silmän verkkokalvon rappeumaa, valtimo- ja hermostomuutoksia sekä munuaisvauriota. Kirjoittajat toteavat, että magnesiumin käyttö ravintolisänä on välttämätöntä tyypin 2 diabeetikoille, sillä peräti 82 prosenttia heistä potee puutostilaa. Koontitutkimusta johti tohtori Cristiane Hermes Sales (Department of Food and Experimental Nutrition at the University of São Paulo, Brazil).
Magnesium on välttämätöntä insuliinin normaalille toiminnalle, koska se aktivoi solujen insuliinireseptoreja (vastaanottimia) ja se stimuloi insuliinin vaikutukseen liittyviä proteiineja. Niinpä magnesiumin puute heikentää verensokerin hallintaa ja huonontaa diabeetikon ennustetta. Useat aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että diabeetikoilla ja sydänpotilailla on usein liian vähän magnesiumia veressään. Silti lääkärit laiminlyövät yleensä potilaittensa magnesiumtilanteen tutkimisen ja puutoksen hoidon. Siksi kehotankin potilaita olemaan aktiivisia itsehoidossa.
Diabetes ja magnesium
Uusi raportti vahvistaa sitä, mitä kirjoitin edellä magnesiumin (Mg) merkityksestä diabeteksessa. Piilevä tai todettu Mg:n puute on erityisen vaarallinen dialyysihoidossa oleville diabeetikoille. Puutos lisää inflammaatiota, joka puolestaan lisää potilaiden kuolleisuutta. Magnesiumin käyttö ravintolisänä on todella yksinkertainen, halpa ja turvallinen keino parantaa diabeetikon ennustetta. Advances in peritoneal dialysis.
VastaaPoistahttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21348392
Vaikka tieteellinen näyttö magnesiumin merkityksestä diabeteksessa on siis tosi pätevää, sitä ei saa esittää yksikään magnesiumvalmisteita markkinoiva yritys.
Suomessa myydään vain todella huonoja magnesiumoksidi valmisteita. Ne ovat siis halvimpia ja huonoimpia mitä löytyy. Aminohappokelaatit kuten magnesiumglysinaatti tai magnesiunlysinaatti ovat parhaita, mutta myös muut kelaatit kuten magnesiumsitraatti tai magnesiumalaatti ovat laadukkaita.
VastaaPoistaHampurilaiset eivät olekaan liharuokaa! Atrian hampurilaisessa pihvin lihapitoisuus on vain 26 prosenttia. Muuten siinä on mm. koneellisesti eroteltua broilerin- ja sianlihaa, soijaproteiinivalmistetta, korppujauhoa, silavaa, perunajauhoa, mausteita, naudan jännettä, suolaa, glukoosia, hapettumisenestoainetta, emulgointiainetta, auringonkukkalesitiiniä, vehnäkuitua ja hiivauutetta. Tämä on talosussanomien tekstiä.
VastaaPoistaHampurilaisia myydään kuitenkin liharuokana. Ja syötetään lapsille koulussa liharuokana.
Äitiliini
Diabeteksen aiheuttajaksi on arveltu hiilihydraatteja, yksittäisiä ruoka-aineita, muovia ja ties mitä ympäristömyrkkyjä. Olisiko todellinen syy kuitenkin jotain ihan muuta?
VastaaPoistahttp://www.medicalnewstoday.com/articles/132570.php
Lopettakaa nyt heti asiaan kuulumaton jankutus jonkun ravintolisäfirman tuotteista ja niiden mahdollisista käsittelyistä EFSA:ssa. Ei liity laisinkaan tähän tärkeään diabetesaiheeseen. Tohtori Tolonen voisi ystävällisesti lopettaa mainosviestien postittamisen terveysblogissani. Ne ilmeisesti provosoivat ihmisiä poikkeamaan asiayhteydestä.
VastaaPoistaBlogin isäntä on puhunut!
VastaaPoistaAnni NO
VastaaPoistaJos haluat l u o t e t t a v i a lähetitä, älä silloin itse käytä Wikipediaa; sinne voi vapaasti kirjoittaa kuka tahansa mitä tahansa ilman kontrollia - sehän kuuluu wikin periaatteisiin.
Mielenkiintoista tietoa todellakin.
VastaaPoistaKuitenkin lukiessani en pystynyt hahmottamaan koskeeko vahingollinen nopeiden hiilareiden liikakäyttö kaikkia ihmisiä vai ainoastaan niitä, jotka eivät käytä hiilarivarastoja koskaan loppuun eli liikkuvat vähän vai joitakin vielä muita ryhmiä?
Toki on mainittu, että liikunta tai yleensä liikkuminen on tärkeää niinkuin aina, mutta liittyykö nopeiden hiilareiden terveyshaitat ettei ihmiset nykyisin käytä hiilarivarastoja loppuun? Jos näin on, silloin pikkukävelylenkit ei riitä, jos on tullut syötyä makarooneja tai vastaavaa.
Kari kirjoittaa asiaa. Liikunnan yleiset terveyshyödyt ovat niin merkittäviä, että liikkumattomuuteen vievää elämäntyyliä kannattaa aina kyseenalaistaa. Karin esille nostama huomio on erillisen blogikirjoituksen arvoinen, mutta sanottakoon tässä jo nyt oma mielipiteeni: Hiilihydraattien (erityisesti nopeiden sellaisten) terveyshaitat liittyvät pitkälti tähän liikkumattomuuteen tai perin vähäiseen liikuntaintoon. Elimistömme hiilarivarastoja tyhjentävä riittävällä tasolla tapahtuva liikunta sallii tarvittaessa sellaisen hiilihydraattialtistuksen johon pyritään Valtion ravitsemusneuvottelukunnan nykyisissä ravitsemussuosituksissa. Minulle on useaan otteeseen viestitelty, että uudistetuissa ravitsemussuosituksissa hiilihydraattien laatuun ja määrään tulee muutoksia. Mielenkiinnolla odotamme ravitsemustyöryhmän työn tuloksia sitten aikanaan (vuonna 2013 Suomessa, 2012 Pohjoismaissa).
VastaaPoistaPikkulenkit eivät riitä niille jotka rakentavat ruokavalionsa makaronien varaan.
Kiitos mukavasta kommentista, Kari.
Sitten vielä tärkeä huomio. Tehdään loppu eläviin ja kuolleisiin henkilöihin kohdistuvasta arvostelusta blogikommenteissamme! Elämä on liian lyhyt tuhlattavaksi tällaiseen väittelyyn. Aikani ei tahdo riittää siivoustyöhön (jota on ollut varsin paljon viime aikoina).
Terveisin christer, veteraaniurheilija, voiveikkonen ja Suomea kiertävä turpaduunarinne!
Blogi-isäntä "Tehdään loppu eläviin ja kuolleisiin henkilöihin kohdistuvasta arvostelusta blogikommenteissamme!"
VastaaPoistaSiinä tapauksessa sinulla riittää vielä siivottavaa! Koko keskusteluhan *) on yhtä eläviin ja kuolleisiin henkilöihin kohdistuvaa arvostelua. Helpommalla pääset, kun poistat koko keskustelun. Mutta se kyllä olisi sääli, koska asia on kovin kiinnostava.
Sen lisäksi että lukuisia lääkefirmoja syytetään milloin mistäkin rikollisesta, myös nimeltä mainittuja henkilöitä syytetään muistaakseni petoksista, huijauksista, tutkimustulosten väärentämisestä ja ties mistä. Esimerkiksi nämä osuivat silmään:
Joachim Boldt, 57
Woo Suk Hwang
William Summerlin
Artturi Ilmari Virtasen
Goran Jamal (<<-- Horrobinin alainen!!)
Urpo Rinne
Scott Reuben, 51
Goran Bjelakovic
Christian Gluud
Sen sijaan kommenteissa ei (sic!) siis saisi kertoa, että tämän Jamalin esimies, Horrobin, on tutkunut oman firmansa tuotetta, E-EPA:aa, ja julkaissut tulokset itse itselleen perustamassa "tiede"lehdessä, ja että siksi tulokset eivät välttämättä ole sieltä luotettavammasta päästä? Tai että muutkin E-EPA tutkijat kuten Puri ovat olleet Amarin Neuroscience Ltd:in palkkalistoilla? Eihän se toki rikollista ole, mutta kiinnostavaa, kun tuloksia arvioidaan. Nämä tutkimuksethan ovat käsittääkseni olleet perustana ja lähtölaukauksena koko laajalle E-EPA tutkimuskentälle.
Tämä kyllä panee lukijan kovin mietteliääksi tämän blogin puolueettomuuden suhteen.
Vaikka E-EPA onkin ravintolisä eikä lääke, mielestäni E-EPA-tutkimukset ovat lääketieteellisiä tutkimuksia siinä missä Avandia-tutkimuksetkin, koska E-EPA:a piilomainostetaan **) esimerkiksi tässä blogissa lääketieellisin argumentein. Sillä esitetään olevan parantavia vaikutuksia moniin vakaviin sairauksiin kuten masennukseen, Alzheimeriin tai skitsofreniaan, eli sen annetaan ymmärtää olevan lääke.
Anni NO.
ps. *)
Kyse oli siis tästä keskustelusta:
http://sundqvist.blogspot.com/2010/07/laaketieteellisia-tutkimuksia.html?showComment=1299240283362#c2592588316040799724
**) (ilman että valmistajafirman nimeä mainitaan, mutta kenellekään ei jää epäilystä mistä firmasta tai mistä tuotteesta on kyse)
Rakas anonyymi kommentoija, joka käytät nimimerkkiä Anni NO, saat julkisuushakuisessa terveysblogini ahdistelussa erävoiton (mikäli sitä olit hakemassa?). Jätän kommenttisi tähän näkyviin. Oletko nyt tyytyväinen?
VastaaPoistaMitä tulee vakavaan syytökseesi, että terveysblogini EI OLISI puolueeton, siihen vastaan lähes loukkaantuneena:
Blogini on aina ollut täysin puolueeton. Minulle on tarjottu yhteistyötä erilaisilla tuoterintamilla, mutta olen tomerasti aina sanonut EI. Se, että blogissani joskus on esillä jokin nimeltä mainittu tuote, EI tarkoita sitä, että minulla olisi taloudellisia kytköksiä siihen.
En enää muista miten monta kommenttiasi olen poistanut. Aika monta. Anni NO on sitkeällä kampanjallaan saanut minusta erävoiton myös tämän asian suhteen tämän yhden ja ainoan kerran. Johdat nyt siis 2-0 minua vastaan. Onnistuessasi vähentämään Matti Tolosen kirjoitusinnon terveysblogissani mahdollisesti aivan olemattomiin, saavutit minusta 3-0 voiton.
Kaipaatko lisävoittoja? Toivottavasti et!
Kiitos, rakas Christer!
VastaaPoistaKyllä, olen todella tyytyväinen. (Onneni kukkuloilla olisin, jos minun komenttini joskus pysyisivät alkuperäisesä julkaisupaikassaan, eli tässä tapauksessa tuossa "Lääketieteellisiä tutkimuksia vääristellään yleisesti"-keskustelussa.)
Tarkoitukseni ei suinkaan ole ahdistella sinua tai blogiasi, vaan saada keskustella ilman sensurointia. Sensuroiduksi tuleminen on ikävää. Todella ikävää. Joten kiitän sinua nöyrimmästi siitä, että et sensuroinut minun tekstiäni tällä kertaa.
Ystävällisin terveisin,
Anni NO.
Anni NO
VastaaPoistaPerusteluja näiden sivujen puolueellisuudesta sinulla ei voi olla! Tuotemainonnasta bloginpitäjä on minun lukemani (2.2010 alkaen)perusteella toistuvasti ilmaissut paheksuntansa.
Sitä paitsi: Jos käyt luontaistuotekaupassa edes kerran, huomaat, että sitä E-EPAA valmistaa vallan moni firma.
Omalla nimelläni
Jorma Penttilä
Lahti
Perusteluja näiden sivujen puolueellisuudesta sinulla ei voi olla! Tuotemainonnasta bloginpitäjä on minun lukemani (2.2010 alkaen)perusteella toistuvasti ilmaissut paheksuntansa.
VastaaPoistaJassoo. Kyllä Anni NO on ihan oikeilla jäljillä. Kommenteissaan Tolonen piilomainostaa jatkuvasti. Matin putiikki on vain parin klikkauksen päässä:
1. klikkaa satunnaista Matti Tolosen tarjoamaa linkkiä
2. jos hyvin käy, päädyt sivuille 'TOHTORI TOLONEN'
3. 'TOHTORI TOLOSEN' sivulla klikkaa 'TIETOA TRI TOLOSESTA'
4. Nyt klikkaat itsesi johonkin Tri Tolosen tuotteen myyjän sivulle
Sitä paitsi: Jos käyt luontaistuotekaupassa edes kerran, huomaat, että sitä E-EPAA valmistaa vallan moni firma.
Epäilemättä.
Omalla nimelläni
Jorma Penttilä
Lahti
Jorma Penttilä -nimisiä tyyppejä on tuhansia. Samoin Anni NO tai Anni N* tai Anni N. -nimisiä on runsaasti, etten sanois.
Itse asiassa olen harkinnut rekisteröitymistä bloggeriin tms. omalla isolla passikuvallani, jotta voisin häätää Matti Tolosen pois pilaamasta tätä hienoa blogia.
terveisin,
Tapio RI*
Tässä teille simppeli yhtälö lihoamisesta. Voitte tarkastaa tiedot jos ette usko.
VastaaPoistaMikä saa rasvasolun kasvamaan? Sen saa kasvamaan hormoni nimeltä insuliini. Sitä ei saa kasvamaan positiivinen kaloritasapaino tai tyydyttyneet rasvat, eikä edes hiilihydraatit vaan insuliini.
No mikä saa insuliinitasot nousemaan? Sen saa nousemaan verensokerin nousu.
Mikä nostaa verensokeria? Sitä nostaa hiilihydraattien syönti. Proteiinilla ja rasvalla on minimaalinen vaikutus verensokeriin -> insuliinin -> lihoamiseen-
Miksi ihmeessä ihmisten pitäisi syödä niin paljon hiilihydraatteja. Ei lihasten ja maksan glykogeenivarastojen tule olla jatkuvasti täynnä. Ihan niin kuin ihmisten pitäisi olla koko ajan valmis juoksemaan maratoni.
Glukoosi voi mennä insuliinin mukana joko glykogeenivarastoihin tai varastoitua rasvakudokseen. Jos lihsten ja maksan varastot ovat koko ajan täynnä niin ei glukoosilla ole muuta paikkaa kuin rasvakudos.
Minimoimalla insuliini rasvasolut eivät voi kasvaa.
Minun mielestäni tässä blogissa ei ole piilomainontaa. Isovelihän valvoo: poistaa piilomainonnan ja muut epäsopivat / mauttomat kommentit.
VastaaPoistaMinun mielestäni ei ole mainontaa, jos sanoo, että hiilareita ei kannata popsia liikaa ( jos ei halua diabetesta). Tai että kalaöljy on terveellistä, kuten voi ja maitokin. Ja miksei myös e- epakin (onhan sitä jotkut tutkineetkin).
Lopuksi mainos: tämä on tosi hyvä terveysblogi!
Tässä on sinulle suoramainontaa:
VastaaPoistahttp://sundqvist.blogspot.com/2010/05/uutta-tietoa-masennuksen-biologiasta.html
"Aluksi mielenkiintoinen uutinen: Tohtori Tolonen on luonut uuden portaalin, johon kasvaa vähitellen ehkä Suomen laajin terveyden tietopankki (http://www.tritolonen.fi/). Sieltä löydät kätevästi itsehoidon artikkelit ja tuoreet terveysuutiset. Bio-Vitan kaupalliset sivut löytyvät jatkossa täältä: http://www.biovita.fi/"
"Jos sairastat diabetesta, voit tehdä näin:
VastaaPoista...
jos eivät tiedä tästä mitään, ojenna heille kirjallisuutta (Tolonen & Raaste, Hyvän diabeteshoidon opas), pyydä lukemaan tarkkaan ja tilaa uusi vastaanottoaika"
Nähdäkseni tuo opas on enimmäkseen tuotemarkkinointia, ravintolisävalmistajien mainos.
... Aamiainen ruohikolla kommentoi tuota opasta: "Lisäksi olisi toivonut, että ravintolisät olisi asetettu jonkinlaiseen tärkeysjärjestykseen. Nyt kirjoittajat suosittelevat diabeetikoille peräti viidentoista (15) eri ravintolisän käyttämistä. Se ei liene aivan realistista."
VastaaPoistaTietänette Amish-lahkon USA:ssa. Marylandin yliopiston geenitutkija Alan Shuldiner on vuodesta 1993 lähtien perehtynyt tyypin 2 diabetekseen ja amisseihin. Nämähän ovat suljetun yhteisön vuoksi tutkijoille varsinainen aarreaitta.
VastaaPoistaUusimmassa Tieteen Kuvalehdessä oli aiheesta juttua ja tässä pieni pätkä:
Shuldinerin tutkimus on osoittanut, että amisseilla esiintyy puolta harvimmin diabetesta kuin yhdysvaltalaisilla keskimäärin. Ainakaan ruokavaliolla ei eroa voida selittää, sillä amissit ovat yhtä pulskia kuin muutkin yhdysvaltalaiset ja tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys on tiukasti yhteydessä lihavuuteen.
Selitys on todennäköisesti amissien elämäntapa. Vaikka he syövät paljon ja raskaasti - aamiaiseksi makkaraa, paistinperunoita ja kananmunia ja makeannälkään siirappitorttua - ankara ruumiillinen työ suojaa diabetekselta. Amissien arki on työntäyteistä. Niin lapset kuin aikuisetkin hoitavat karjaa, viljelyksiä ja kotia aamusta iltaan, ja kun lähes kaikki työ tehdään ilman koneiden apua, jokainen saa hyötyliikuntaa yllin kyllin.
Millaista on suomalaisen arkiliikunta?
-xx
Valitettavasti Kunnilla yleislääkärit hoitavat diabetes-potilaita. Heidän tietämyksensä yltää vain perinteisiin käsityksiin kuten esimerkiksi omenan sopimattomuuteen ravinnoksi!!
VastaaPoistaViitaten Christerin puffiin Tolosen ja Raasteen oppaan suhteen: jos hoitavan lääkärin suositukset ovat ristiriidassa luontaistuotekauppiaan ja Fuengirolassa asustavan yleislääkärin "hoitosuositusten" kanssa, niin tämä luettakoon hoitavalle lääkärille meriitiksi. :-)
VastaaPoistaDiabetes TCM Singapore has a long and successful history of treating diabetes and its complications. Traditional Chinese medicines (TCM) are commonly utilized as an adjuvant in the treatment of diabetes syndromes in conjunction with standard anti-diabetic medications. Ginseng, Bitter Melon, Golden Thread, Fenugreek, Garlic, and Cinnamon, as well as single-herb prescriptions, may have anti-diabetic effects in T2DM patients.
VastaaPoista