maanantaina, helmikuuta 28, 2011

Voiveikkonen tiedottaa

**
Jos ei voita niin häviää!

Voi on vähitellen pääsemässä siitä alennuksen tilasta johon se joutui Pohjois-Karjala-projektin toteutuksen myötä. Voin myynti on viime vuosien aikana jälleen kääntynyt nousuun. Tämä johtunee siitä, että aito luonnon ruoka on nostanut suosiotaan. Yhä useampi terveystietoinen kieltäytyy kaikenlaisista margariineista ja rakentaa terveytensä aidon voin varaan. Kaikenlaisten kevytvillitysten luvattu maa, Suomi, on vähitellen pääsemässä taas tolpilleen. Margariinimafia on lyönyt aidon voin puolestapuhujat kerta toisensa jälkeen kanveesiin. Lukua on otettu, mutta vielä noustaan jatkamaan taistelua! Voiveikkonen Sundqvist on koko elämänsä käyttänyt voita. Käytä sinäkin! Terveydeksi!

Kaikkein parasta olisi nauttia aitoa kirnuttua luomuvoita, mutta tavallinen meijerivoi on sekin paljon terveellisempää kuin margariini. Tee jo tänään päätös siirtymisestä voin käyttäjäksi. Jos jo käytät voita, jatka toki tämän tuotteen käyttämistä. Kohtuudella käytettynä voilla on paljon myönteisiä terveysvaikutuksia.

Tavanomainen voi oli ennen vanhaan ainakin kaksi kertaa niin suolaista kuin nykyisin. Suola luonnollisesti paransi voin säilyvyyttä, mutta menettelyyn vaikutti myös voin käyttötapa. Suolaista voita käytettiin mausteen tapaan antamaan makua keittoihin ja leivonnaisiin, ja voisilmällä tehtiin puuroannoksesta ruokaisampi ja maistuvampi.

Voin säästeliäästä käytöstä kertoo se, että voin ja lihan syömistä samalla aterialla pidettiin ennen vanhaan sopimattomana. Nykyihmiselle liiankin tuttu tapa käyttää voita leivän päälle siveltynä onkin varsin nuori tottumus.

Maito ja terveys ry on tutkinut Kalevalaista voin käyttöä:

Syö vuosi suloa voita:
Tulet muita vuolahampi;

Näillä sanoilla kalevalainen äiti ohjeistaa tytärtään, jotta tytär kaunistuisi ja menestyisi hyvin kosiomarkkinoilla. Voita syönyt, kaunistunut Kalevalan tytär sai kosijoita, mutta ei ollut itsestään selvää, että anoppi antaisi voita samaan tapaan kuin oma äiti. Tulevalle morsiamelle annettiin tärkeää käytösopetusta näin:

Kysyvät kylän miniät
Tahi muut kyläiset naiset:
”Antoiko anoppi voita
Kuin ennen emo kotona?”
Ellös konsana sanoko:
”Ei anna anoppi voita.”
Sano aina annettavan,
Kapustalla kannettavan.
Jos kerran kesässä saanet,
senki toisentalvellista.

Toisentalvellinen voi on muuten ollut melkoinen makuelämys miniälle, sillä se oli todennäköisesti tuiman suolaista.

LähdeMaito ja Terveys ry

Lue tästä lisää voista:

Voita pöytään!


15 kommenttia:

  1. pieni oikeenkirjoituksen kukkanen tuo sana "tuima".
    Tuima tarkoittaa jo suolaista tai suolatonta riippuen murrealueesta.

    Vai miltäpä kuulostaisi: sillä se oli todennäköisesti suolaista suolaista tai sillä se oli todennäköisesti suolattoman suolaista.

    VastaaPoista
  2. Teme, tuima tarkoittaa myös esim äkäistä, esim "olipa tuima akka". Niin että miltä kuulostaisi "sillä se oli todennäköisesti äkäisen suolaista". Minusta kuulostaa ihan hyvältä suomen kieleltä.

    VastaaPoista
  3. Mummonikin elivät voilla yli 90 vuotta. Pistivät vielä suolaa leivän päälle, jos oli liian tuimaa.
    Margariiniä ei koskaan ostettu, ja vaihdettiin äkkiä mukavampi puhheenaihe, jos joku sen uskalsi mainita.

    VastaaPoista
  4. Hei Christer! Mitä mieltä olet Zone-ruokavaliosta? Kuinka paljon syöt suunnilleen hiilihydraatteja päivässä ja mitkä on sinun hiilarilähteesi? Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi ja ihanaa, että jaksat levittää tätä oikean ruuan ilosanomaa! Terv. luennollasikin ollut :)

    VastaaPoista
  5. Temelle: Savo kuittaa tähän että täällä päin tuima tarkoittaa nimenomaan suolatonta. :)

    VastaaPoista
  6. Hyvä. Tuima on todellakin myös vahvistesana.
    En ole mikään tiukkapipo, mutta tuo tuima on hauska sana suomessa, missä merkitys vaihtelee siis...

    VastaaPoista
  7. Mitä vähemmän jalostettu raaka-aine sitä parempi, on minun ohjesääntöni ollut jo nuoruudesta asti. Tavallista ns meijerivoita jo käyttänyt kaksi kymmentä vuotta, en onneksi koskaan edes ole pitänyt margariinin mausta.

    VastaaPoista
  8. Olen kotoisin Kuopiosta, jossa tuima tarkoittaa suolatonta. Tädin mies taas on Oulusta, jossa tuima kuulemma tarkoittaa hyvin suolaista.

    VastaaPoista
  9. Nyttemmin aika paljon voin "terveysvaikutuksista" lukeneena edelleen tekee mieli kysyä, mikä tekee voista terveellistä? Aina se ei sitä ole ja esimerkiksi ghee on todellinen hapetinpommi.

    Epidemiologiset tutkimukset näyttävät osoittavan, että terveellisyys liittyy mahdollisesti voissa tietyissä olosuhteissa muodostuviin CLA:n fraktioihin ja K2-vitamiiniin sekä eläimen ravinnon myötä syntyviin yhdisteisiin ylipäätään. Jonkinlainen glukolipotoksisuus näyttää myös liittyvän asiaan, eli se millaisten ruokien kanssa voita syödään.

    Myristiiníhappo nostaa kiistatta LDL-kolesterolia mutta heikentää näiden välistä suhdetta. Siitä seuraa enemmän hapettumiselle altistuvaa kolesterolia verenkiertoon.

    Myös LDL-partikkelikoon fysiologian johtavan tutkijan Ronald Kraussin mukaan tyydyttyneiden rasvojen (siis mm. voin) käyttöä kannattaa rajoittaa alle 10 prosenttiin päivän kaloreista. Minusta tämä kannattaisi ottaa tosissaan.

    Mikäli ainoa tyydyttyneihin liberaalimmin suhtautuva ja todella arvostettu lipiditutkijakin on voin rajoittamisen kannalla, missä ovat perusteet sen suosittelemiselle koko väestölle, sydänsairaista puhumattakaan?

    Eikä tämä ole mikään margariinien puolustuspuheenvuoro - molemmat on liitetty lisääntyneeseen sydänsairauksien riskiin juokseviin öljyihin ja jopa kookosöljyyn verrattuna.

    - Rolls Roiske

    VastaaPoista
  10. ”Myös LDL-partikkelikoon fysiologian johtavan tutkijan Ronald Kraussin mukaan tyydyttyneiden rasvojen (siis mm. voin) käyttöä kannattaa rajoittaa alle 10 prosenttiin päivän kaloreista. Minusta tämä kannattaisi ottaa tosissaan.”

    Eli pienen, hoikan, liikuntaa harrastamattoman naisen kannattaa Kraussin mukaan syödä alle 370g voita päivässä? (1750kcal/725kcal/0,99/0,66*100g) Minä rajoittaisin myös vesijohtoveden juontia. Päivän suolakertymästä korkeintaan 10% vesijohtovedestä. Eli kannattaa jättää alle 20 litran per päivä.

    VastaaPoista
  11. Tais unohtua jakaa 10:llä? Yllä mainitulle naiselle Krauss antaa luvan syödä 3,5 voinappia per päivä...

    VastaaPoista
  12. QUOTE: Epidemiologiset tutkimukset näyttävät osoittavan...

    Mitä järkeä on tutkia tuhansien ihmisten joukkoja kerralla jonkin paperikaavakkeen avulla, kun ei kukaan oikeasti tiedä, mitä he lopulta syövät? Ainoa järkevä tapa tutkia asiaa on lukita esim. satapäinen joukko piikkilangalla aidatulle leirille kymmeneksi vuodeksi ja valvoa tarkasti heidän elämäänsä.

    Pitäisi tutkia jotain, mitä on mahdollista mitata!

    QUOTE: Mikäli ainoa tyydyttyneihin liberaalimmin suhtautuva ja todella arvostettu lipiditutkijakin on voin rajoittamisen kannalla, missä ovat perusteet sen suosittelemiselle koko väestölle, sydänsairaista puhumattakaan?

    Sydänsairaille on tälläkin hetkellä omat erilliset suositukset, joten tämä ryhmä ei liity oikeastaan asiaan. Kyllähän leipääkin suositellaan yleisesti, mutta keliaakikot ovat tähän poikkeus. Näin siis menee virallinen linja tällä hetkellä.

    Totta kai voita on syytä ryhtyä suosittelemaan koko väestölle! Esimerkiksi siitä syystä, että se sopii kasvisruokaan erittäin hyvin. Voitaisiin sanoa uusissa suosituksissa: "syö voita, mutta säästeliäästi" kuten tuossa blogitekstissä.

    Mikä perkele siinä on, että kaikki perinteinen ruoka pitää kitkeä pois teikäläisten toimesta? Eikö teillä ole tarpeeksi hommia E-koodien jahtaamisessa? Voita on käytetty kauan ennen kuin nykyaikainen ravitsemustiede keksittiin meidän kaikkien haitaksi 1950-luvun Amerikassa.

    VastaaPoista
  13. "Mitä järkeä on tutkia tuhansien ihmisten joukkoja kerralla jonkin paperikaavakkeen avulla, kun ei kukaan oikeasti tiedä, mitä he lopulta syövät? Ainoa järkevä tapa tutkia asiaa on lukita esim. satapäinen joukko piikkilangalla aidatulle leirille kymmeneksi vuodeksi ja valvoa tarkasti heidän elämäänsä."

    Et taida tuntea tieteenharjoittamisen eettistä puolta ollenkaan. Toisekseen, epidemiologisten tutkimusten rajoitukset tunnetaan kyllä tiedeyhteisössä. Tosin pahimpien vhh-uskovaisten keskuudessa nämä rajoitukset vuoroin a) nousevat ylikorostettuun rooliin silloin kun tutkimustulos ei heitä miellytä tai b) unohdetaan täysin silloin kun tutkimustulos miellyttää.

    "Totta kai voita on syytä ryhtyä suosittelemaan koko väestölle! Esimerkiksi siitä syystä, että se sopii kasvisruokaan erittäin hyvin. Voitaisiin sanoa uusissa suosituksissa: "syö voita, mutta säästeliäästi" kuten tuossa blogitekstissä."

    Voita pitäisi siis suositella maun takia? No mikäpäs siinä, keittokirjassa. Ei sinällään riitä perusteeksi ravitsemustieteen parissa. Voin kohtuukäyttöä on toki syytä korostaa. Siinä ei ole mitään ongelmaa.

    "Mikä perkele siinä on, että kaikki perinteinen ruoka pitää kitkeä pois teikäläisten toimesta? Eikö teillä ole tarpeeksi hommia E-koodien jahtaamisessa? Voita on käytetty kauan ennen kuin nykyaikainen ravitsemustiede keksittiin meidän kaikkien haitaksi 1950-luvun Amerikassa."

    Vai että ihan haitaksi? Hellanduudelis. Ilman sitä sinäkin popsisit riemulla valmisruokaa ja eineksiä, ravitsemustiede kun on mm. osoittanut näidenkin ongelmallisuuden.

    VastaaPoista