tiistaina, helmikuuta 22, 2011

Lihavia apinoita

**
Muutama päivä sitten (19.2.2011) The New York Times -lehdessä oli mielenkiintoinen artikkeli lihavuustutkimuksesta, jossa käytettiin apinoita koe-eläiminä.

Tiesittekö, että apina ei kovin helposti liho jos se saa syödä lajilleen ominaista ruokaa? Koesarjoissa tarvittiin kuitenkin lihavia apinoita. Lihavilla apinoilla on tarkoitus selvittää miksi lihava apina saa diabeteksen. Kun apina sitten on sairastunut diabetekseen, sille annetaan diabeteslääkkeitä ja tehdään erilaisia kokeita ja leikkauksia.

Nyt niitä lihavia apinoita on saatu aikaiseksi. Arvatkaa miten?

Taidatte arvata, joten kerron sen heti: Kun apinoille syötetään amerikkalaisille kuluttajille tyypillistä ruokaa, silloin ne lihovat niin, että mahat viistävät lattiaa, heidän lyllertäessään nelinkontin paikasta toiseen. Traagista tässä jutussa on se, että voimakkain lihotusvaikutus saatiin aikaiseksi erään merkittävän terveysjärjestön ohjeistuksella. Siitä lähemmin tuonnempana.

Apinalle saatiin aikaiseksi vyötärölihavuus näin:

 • ensin apina opetettiin sohvaperunan tavoille
 • apina sai syödä niin paljon hiilihydraattipitoisia muroja ja keksejä kuin mieli tekee
 • välipaloina oli tarjolla pähkinävoilla terästettyjä energiapatukoita (nallekarkeista ja viinikumeista oli pakko luopua sillä ne tarttuivat haitaksi asti apinoiden hampaisiin)
 • päivittäin apinat joivat hedelmäsokerilla makeutettua juomaa suunnilleen niin paljon kuin keskiverto amerikkalainen vetää limsaa päivässä (erityisen nopeasti apinoiden paino ja diabetes on lisääntynyt heidän nautittuaan paljon fruktoosia sisältävää makeaa maissisiirappia, HFCS)
Tohtori Anthony G Comuzzie onnistui nopeasti kehittämään lihavia apinoita San Antonion (Texas) tutkimuslaitoksessa. Hän vähensi rasvan saantia ja lisäsi hiilihydraatin saantia vastaamaan suunnilleen Amerikan sydänliiton suosituksia. Ja se sai apinoiden rasvasolut varastointivaiheeseen!

Tohtori Barbara C Hansen Floridan tutkimuslaitoksesta oli tehnyt havainnon, että apinat eivät liho rasvaisia ruokia syömällä, vaan lihomisen aikaansaamiseksi apinoiden on saatava runsaasti hiilihydraatteja. Tohtori Hansenin aikaansaama maailman lihavin rhesus-apina (Fat Albert) söi lähes pelkästään Amerikan sydänliiton suosittelemaa ruokaa! 

Eli, kerrataanpa vielä: Jos välttämättä haluat apinana (ja ihmisenä) kehittää paljon epäterveellistä vyötärörasvaa ja saada diabetes, silloin sinun pitää syödä täällä Suomessa niin kuin Suomen sydänliiton esitemateriaaleissa neuvotaan: vähän tyydyttynyttä rasvaa ja paljon hiilihydraatteja. Koska lihavuudesta ei seuraa kuin terveyshaittoja, annan sinulle tutun ohjeen, jolla voit pysyä hoikkana ja terveenä: 

Syö päinvastoin kuin Suomen sydänliitto neuvoo!

Lähde: Andrew Pollack. Today’s Lab Rats of Obesity: Furry Couch Potatoes. The New York Times, 19.2.2011 

24 kommenttia:

 1. Hyvä huomio taas Christeriltä. Kuinkahan kauan Suomen sydänliitto saa jatkaa vaarallista valistustyötään???? Minä olen jo aikoja sitten hypännyt Christerin ohjeistusten pariin. Ja tuloksena on -15 kiloa, hyvä olo, lisääntynyt liikuntainto jne.

  VastaaPoista
 2. OFF TOPIC: (tälle en löytänyt topcia)
  Sivustosi osio Viimeisimmät kommentit- osion tekstit ovat todella vaikealukuisia, koska ko. boksissa valokontrasti on olematon (mustalla pohjalla tummanharmaa teksti). Jos teksti olisi edes valkoinen, lukeminen onnistuisi ilman suurennuslasia...

  VastaaPoista
 3. Lukeeko Amerikan tai Suomen Sydänliittojen ohjeissa todellakin, että sydänpotilaille suositellaan:

  - sohvaperunan tavat
  - saa syödä niin paljon hiilihydraattipitoisia muroja ja keksejä kuin mieli tekee
  - välipaloina kannattaa syödä pähkinävoilla terästettyjä energiapatukoita
  -(kannattaa myös syödä nallekarkkejä ja viinikumia)
  - kannattaa päivittäin juoda hedelmäsokerilla makeutettua juomaa suunnilleen niin paljon kuin keskiverto amerikkalainen vetää limsaa päivässä
  -(erityisen kannattaa nautittia paljon fruktoosia sisältävää makeaa maissisiirappia, HFCS)
  ?

  Voisitko Christer ystävällisesti laittaa tähän keskustelun linkit noihin suosituksiin, joissa tällaista mielestäsi suositellaan?

  DD

  VastaaPoista
 4. Kuulostaa aika kärjistetyltä tulkinnalta. Tosin suomalaisessa ravintovalistuksessa ei ole varmastikaan painotettu riittävästi kylmäpuristettujen mahdollisimman luonnollisten rasvojen ja muun muassa pähkinöiden tarpeellisuutta esimerkiksi aivojen kehittymiselle, vaan on liiaksi pelätty kaloreita terveellisyyden kustannukselle.

  Tässä sydänliiton lautasmallihttp://www.sydanliitto.fi/elintavat

  Johanna Verho

  VastaaPoista
 5. DD-nimimerkkiä käyttävälle anonyymille tiedoksi. Käytän terveysblogissani värikästä kieltä. The New York Times ja minä puhumme sydänliittojen suosituksista tässä kohdassa kirjoitustani:

  "Jos välttämättä haluat apinana (ja ihmisenä) kehittää paljon epäterveellistä vyötärörasvaa ja saada diabetes, silloin sinun pitää syödä täällä Suomessa niin kuin Suomen sydänliiton esitemateriaaleissa neuvotaan: vähän tyydyttynyttä rasvaa ja paljon hiilihydraatteja."

  Sydänliiton suositukset

  - vähentää kovan rasvan saantia
  - lisätä pehmeän rasvan osuutta
  - vähentää sokerin saantia (hyvä!!)
  - lisää kuidun saantia
  - lisää kasvisten, marjojen ja hedelmien syöntiä

  Kun Sydänliitossa tajutaan rasvakammon tuhovaikutukset kaikessa laajuudessaan, siellä on ennen pitkää aika nöyriä poikia.

  VastaaPoista
 6. Entä miten toimittiinkaan lihotettavien apionoiden kanssa?

  - vähennettiinkö kovan rasvan saantia
  - lisätättiinkö pehmeän rasvan osuutta
  - vähennettiinkö sokerin saantia
  - lisättiinkö kuidun saantia
  - lisättiinkö kasvisten, marjojen ja hedelmien syöntiä

  niinkuin Sydänlitto suosittaa?

  Väitätkö sinä edelleenkin, todellakin(!), että apinat lihotettiin edellä mainitulla tavalla? Tällaiset väitteet eivät enää mene "värikkään kielen" piikkiin.


  DD

  VastaaPoista
 7. QUOTE J. VERHO: Kuulostaa aika kärjistetyltä tulkinnalta.
  ----------------------------

  Ei kärjistäminen vie kovin kauaksi totuudesta. Tässä tapauksessa.

  QUOTE J. VERHO: Tosin suomalaisessa ravintovalistuksessa ei ole varmastikaan painotettu riittävästi kylmäpuristettujen mahdollisimman luonnollisten rasvojen ja muun muassa pähkinöiden tarpeellisuutta esimerkiksi aivojen kehittymiselle, vaan on liiaksi pelätty
  ------------------------

  Mielestäni suomalaisessa ravintovalistuksessa ei ole painotettu riittävästi eläinproteiinin ja eläinrasvan hyötyjä! Sinun kaltaisesi hysteeriset naiset rakastavat pelottelua. Ei kovalla rasvalla tarvitse joka päivä mässäillä, mutta on rikollista estää meitä miehiä tuntemasta kylläisyyttä edes kerran viikossa.

  Syökää te maailmanhalaajat niitä voikukan lehden makuisia kasviksia ja keinorasvoja.

  Kuinka on mahdollista, että suomalaisen matemaatikon Lars Ahlforsin aivot ovat päässeet kehittymään, vaikka Suomen Sydänliitto perustettiin vasta vuonna 1955?

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Lars_Ahlfors

  Edelleenkin, kerropa Johanna-täti, mitä pähkinöitä muinaissuomalaiset ovat syöneet?

  Vaikka kirjoitankin hyökkäävästi, en ole karppaaja. Syön ohraleipää, vehnäleipää ja ruisleipää.

  VastaaPoista
 8. Tuota noin, DD-anonyymi, minusta tuntuu, että kaivat nyt väärää poteroa. Lue alkuperäinen The New York Timesin juttu. Siinä jutussa nimenomaan tutkijat kehuvat Amerikan sydänliiton ruokavaliota sen lihottavasta vaikutuksesta. En minä tuota itse keksinyt. Tietenkään.

  VastaaPoista
 9. Dr. Hansen, who has been doing research on obese monkeys for four decades, prefers animals that become naturally obese with age, just as many humans do. Fat Albert, one of her monkeys who she said was at one time the world’s heaviest rhesus, at 70 pounds, ate “nothing but an American Heart Association-recommended diet,” she said.

  VastaaPoista
 10. Luin alkuperäisen artikkelin.
  Luin myös sinun, parahin Veteraaniurheilija, kirjoittaman artikkelin, sen luin ensiksi.

  Sitä vastoin en ole lukenut vastausta kysymyksiini. Esitin mielestäni kaksi täysin aiheellista kysymystä koskien väitteidesi todenperäisyyttä (huom, siis sinun väitteidesi, ei NY Timesin). Vielä en ole saanut vastausta.
  tiistai, helmikuu 22, 2011 11:21:00 ap.
  tiistai, helmikuu 22, 2011 12:18:00 ip.


  DD

  VastaaPoista
 11. Parahin DD-Anonyymi, koeta rauhoittua! Vastaan kysymyksiisi erillisessä kirjoituksessa. Minulla on Suomen sydänliiton suhteen runsaasti muutakin asiaa kuin tämä pieni yksityiskohta.

  Kiitos kiinnostuksesta!

  VastaaPoista
 12. Taisipa kirjoitukseni osua tunteita nostattavaan kohtaan. Onpa yllättävää, että vaikutin kommenttini perusteella hysteeriseltä. Tuskin nykyisin osaisimme enää palata aikaan, jolloin söisimme vain Suomessa kasvavia/eläviä ruoka-aineita. Joten emmeköhän voi pähkinöitäkin suosia niiden sisältämän hyvän kasvisrasvan takia. Tietenkin jokaisella meillä on omat eettiset periaatteemme.

  Itsekin syön mielummin voita, kuin teollisia margariineja. Tosin en ole margariineistakaan hysteerinen. Äskenkin taisin yliopiston ruokalassa levittää margariinia leivälleni.

  Täytyypä sanoa, että itse en tiedä mikä on absdoluuttinen totuus ravintoasioissa. Huippuasiantuntijatkin ovat niin erimieltä, että mitä enemmän asioista lukee, sitä vähemmän tietää. Perinteisessä lautasmallissa kyllä on korjaamista.

  Huolestuttavaa on tietenkin se, että ylipaino kasvaa eikä vähene valistuksesta huolimatta.

  Johanna Verho

  VastaaPoista
 13. QUOTE J. VERHO: Taisipa kirjoitukseni osua tunteita nostattavaan kohtaan.

  Tottahan toki. Kyllä siinä tunteet nousevat, kun eräät väittävät pähkinöiden olevan tarpeellisia aivojen kehitykselle.

  QUOTE J. VERHO: Onpa yllättävää, että vaikutin kommenttini perusteella hysteeriseltä.

  Saattoi tulla huono sanavalinta, kun poistin varmistimen niin nopeasti.

  QUOTE J. VERHO: Tuskin nykyisin osaisimme enää palata aikaan, jolloin söisimme vain Suomessa kasvavia/eläviä ruoka-aineita.

  Osaisimmepas. Minä ainakin osaisin. Mutta se ei ole tarpeellista.

  QUOTE J. VERHO: Joten emmeköhän voi pähkinöitäkin suosia niiden sisältämän hyvän kasvisrasvan takia.

  Kyllä varmaankin.

  VastaaPoista
 14. "Edelleenkin, kerropa Johanna-täti, mitä pähkinöitä muinaissuomalaiset ovat syöneet?"

  En ole Johanna, mutta vastaan kuitenkin. Luultavasti muinaissuomalaiset ovat syöneet ainakin hasselpähkinöitä sekä tammenterhoja. Molemmat ovat pähkinöitä. Hasselpähkinät ovat syötäviä sellaisenaan, tammenterhoja pitää liottaa ennen syömistä.

  VastaaPoista
 15. Suomen kielessä on vain yksi termi apina, joka tarkoittaa kahdenlaisia apinoita, englanniksi joko ape (ihmisapina) tai monkey. Artikkelin apinat eivät olleet ihmisiapinoita, ne olivat monkey-apinoita. Monkey-apinat ovat meille ihmiselle kaukaisempaa sukua kuin ihmisapinat.

  Millainen on esimerkiksi artikkelissa mainitun reesusmakakin (tavallinen laboratorioeläin) luonnollinen ruokavalio? Ihmeisesti se ei sisällä kovin paljon rasvoja *). Ilmeisesti se ei sisällä kovin paljon kaloreita. Ilmeisesti se sisältää juuria, hedelmiä, siemeniä, puunkuorta, hyönteisiä ja pieniä eläimiä. **)


  Artikkelissa kuvataan, mitä tapahtuu, kun apinoiden syömää rasvamäärää lisätään dramaattisesti (10-13%->30%) **), kun niiden annetaan syödä rajattomasti sokeria ja kun niitä estetään liikkumasta. Artikkeli alkaa sanoilla "Like many these days, Shiva sits around too much, eating rich, fatty foods and sipping sugary drinks. ".

  Eli apinoille annettiin rasvaista ruokaa, rasvaisempaa kuin yleensä. Ja raffinoitua sokeria. Makakin luontaiseen ruokavalioon ei kuulu 30% rasvaa (vaan noin kolmannes siitä), eikä raffinoitua sokeria. Onko reesusmakakin ja ihmisen aineenvaihdunta samanlainen? Ainakaan PKFP-geeni, joka on tärkeä sokerin (fruktoosin) aineenvaihdunnassa, on makakeilla erilainen ***) Se, mikä makakia eniten lihottaa, onko se sama mikä ihmistä eniten lihottaa?

  Artikkelista vedetyt johtopäätökset ihmisen laihdutusruokavaliosta ovat toooodella kaukaa haettuja.  *) standard commerial monkey diet 17% protein, 70% carbohydrates, 13% fat
  http://books.google.fi/books?id=XTIThy6Tol0C&lpg=PA168&ots=_48hI2MyOi&dq=rhesus%20macaque%20carbohydrates%20fat&pg=PA168#v=onepage&q&f=false

  **) http://animals.nationalgeographic.com/animals/mammals/rhesus-monkey/


  ***) http://en.wikipedia.org/wiki/Rhesus_Macaque

  VastaaPoista
 16. Tuli mieleen vuoden takaa uutinen, jossa linnut olivat lihonneet niin paljon, etteivät pystyneet lentämään. Uutisen mukaan olivat syöneet "rasvaista roskaruokaa" mitä ihmiset olivat roskanneet grillien lähistöllä.

  Uutisen mukaan eläinhoitajat laihduttivat sitten linnut terveellisellä pähkinöitä sisältävällä ruokavaliolla. Uutinen ei kertonut, että pähkinät sisältävän runsaasti rasvaa ja vieläpä tyydyttynyttä rasvaa...

  Eli linnut popsivat samoja hiilareita (ranskalaiset, sämpylät jne...) kuin apinat lihoakseen. Toimisikohan apinoillakin.

  VastaaPoista
 17. Jospa lintujenkaan luontaiseen ruokavalioon ei kuulu paljon rasvaa, niin kuin ei kuulu reesusmakakienkaan.... tai ihmisen, vai kuuluuko? Tai varsinkaan trans-rasvaa. Tai maissisiirappia, jota tungetaan melkein kaikkiin roskaruokiin.

  Näetkö, asioita voi tulkita monella tavalla. Ei kannata sulkea silmiään muilta, aivan yhtä todennäköisiltä tulkinnoilta.

  VastaaPoista
 18. Jäi tuosta viimeisestä lauseesta puuttumaan:

  Toimisikohan apinoillakin RASVAPOHJAINEN laihdutusdieetti, kuten linnuilla.

  Linnut ja jotkut apinalajit ovat sekaruokaisia (linnuilla hyönteiset, siemenet, jyvät, apinoilla on myös lihansyöjiä vai onko ne sitten simpansseja hedelmien ohella).

  Enpä lintuakaan nyt lihansyöjäksi hirveästi miellä, mutta niin vaan hyönteisiä ja pikkukaloja popsivat.

  Sen perusteella voisi tuota pähkinädieettiä verrata noihin apinoihinkin....

  VastaaPoista
 19. No rasvallahan ne apinat saatiin lihomaan, tuskin ne rasvaa lisäämällä laihtuvat...

  VastaaPoista
 20. "Tohtori Barbara C Hansen Floridan tutkimuslaitoksesta oli tehnyt havainnon, että apinat eivät liho rasvaisia ruokia syömällä, vaan lihomisen aikaansaamiseksi apinoiden on saatava runsaasti hiilihydraatteja."

  Tuolla ylempänä eräs lukija jo kyselikin sinulta perusteluja tulkinnallesi joka oli - lievästi sanottuna - "luova". Yllä on eräs lisäongelma. Kys. tohtori kun toteaa että

  "Barbara C. Hansen of the University of South Florida said calories, but not high fat, were important. “To suggest that humans and monkeys get fat because of a high-fat diet is not a good suggestion,” she said"

  Ratkaisevana tekijänä siis kalorit.

  Ja kuten DD sinulle jo totesikin, ei kys. apinoiden ruokavalio mitenkään vastaa ravitsemussuosituksia muuten kuin makroravintoainejakauman osalta. KAIKKI ruokavaliot jotka tuottavat positiivisen energiataseen (so. imeytyvien ravinteiden ja hyväksikäyttösuhteen huomioiden, so. isokaloriset) lihottavat. Myös high-fat, low-carb.

  VastaaPoista
 21. "Ja kuten DD sinulle jo totesikin, ei kys. apinoiden ruokavalio mitenkään vastaa ravitsemussuosituksia muuten kuin makroravintoainejakauman osalta."


  Haha, ovatko jenkkitutkijat (Hansen ym.) todella jo noin sekaisin. En voi uskoa lukemaani, ihan hervottoman hauskaa!!!

  Pelkillä makrosuhteilla pelaaminen siis tekee ravinnosta "suositusten mukaista"??? Mistä noille akateemisille ääliöille oikein maksetaan?

  Newsflash: niin rasvat kuin hiilaritkin ovat kasvimaalta ja metsästä haettuna hyvin erilaisia kuin se tuuba, jota noille apinoille syötettiin. Ei tuossa makroilla ole välttämättä ollut mitään väliä. Roskaa koneeseen ja kroppa sekoaa, big deal.

  Hyperinsulinemia ja rankka insuliiniresistenssi sitten saa apinat vain lepuuttamaan persettään. Sama kierre kuin ihmisillä. Onhan tämä jo nähty.

  Rotilla on saatu jo parissa sukupolvessa aikaan verraton lihavuusepidemia ihan vain vaihtamalla niiden ruokavalion PUFAt kolmosista kuutosiin, mikä pelottavinta *kopioimalla* saantisuhde (vieläpä siementensyöjäeläimellä) vastaamaan jenkkien (ja melkein jo meidänkin) nykyistä PUFA-suhdetta:

  http://omega-6-omega-3-balance.omegaoptimize.com/2010/04/19/diets-high-in-omega6-to-omega3-fats-linked-to-obesity.aspx


  Apinat on toki apinoita, ihmiset ihmisiä ja rotat rottia, mutta rotilla on lukuisia biologisia sopeutumia siemenravintoon ja viljat sisältävät enemmän kutospufaa.

  Ikäväähän tuossa on se, että jos mutsin ruokavalio vaikuttaa noin paljon isoäidistä puhumattakaan, ei välttämättä voida parantaa tilannessa vain toivomalla että kalorirajoitus alkaisi joskus toimia laihdutusmetodina. (eihän se toimi)

  - Neo

  VastaaPoista
 22. "Haha, ovatko jenkkitutkijat (Hansen ym.) todella jo noin sekaisin. En voi uskoa lukemaani, ihan hervottoman hauskaa!!!

  Pelkillä makrosuhteilla pelaaminen siis tekee ravinnosta "suositusten mukaista"??? Mistä noille akateemisille ääliöille oikein maksetaan?"

  Eh? Osaatko lukea? Eihän kukaan ole väittänyt tuollaista.

  VastaaPoista
 23. "kalorirajoitus alkaisi joskus toimia laihdutusmetodina. (eihän se toimi)"

  Tästä vielä: ilmeisesti tarkoitit sitä, että PELKÄSTÄÄN kaloreiden tuijottaminen ei toimi? Kaikki laihtuminen toki perustuu kalorivajeeseen (fysiikan lainalaisuus), joten sikäli oli hiukan huonosti muotoiltu.

  VastaaPoista