perjantaina, toukokuuta 27, 2011

Ajankohtaista Facebook keskustelua, osa 2

**
Viime aikoina värikkäin terveyskeskustelu on ollut Facebookin puolella. Tässä taas pieni otos Facebook -keskustelusta, osa 2. Tässä on Osa 1.

Facebookista poimittua

26.5.2011

-----------------------------------------
Expressen -lehti kirjoittaa ylipainoisten lasten rasvaleiristä missä on tarkoitus tarjota lapsille ja heidän vanhemmilleen mahdollisuus toteuttaa laihdutusruokavalio Annika Dahlqvistin oppien mukaan: paljon voita ja kermaa. Leirin ohjaajana on Annikan sisko. Lastenlääkäri Claude Marcuksella ei ole minkäänlaista ymmärrystä tällaiselle laihduttamiselle. Veisitkö sinä lapsen tällaiselle leirille?

{piip}: veisin, mikäli olisi tarvetta. Lapseni syövät voita ja täysrasvaisia tuotteita ja ovat niin laihoja että..:)
{piip}: Painopiste vihanneksissa, palkokasveissa, pähkinöissä + luomu rasvoissa ja lihoissa, kalassa, munissa. Erinomainen vaihtoehto punkerolle, niin lapselle kuin aikuiselle.
{piip}: Mun poika oli mun luona "vhh-leirillä" viime kesänä 2 vko. Joka päivä oli tosin jokin pikku herkku kuten pirun kuumina päivinä jätski. Painoa lähti 2kg, vointi oli pirteämpi, iho parempi, vähemmän pöhötystä. Virallisilla ohjeilla kidutetaan lapsia.
{piip}: Ja vielä. Toissa kesänä kun lapsi tuli mulle lääkäriäidiltää oli paska aina aivan velliä. Tietty suolisto rupeaa käymään kauhella vilja+hedelmä tuputuksella.3 kommenttia:

 1. Monesti vedotaan tutkimuksissa luonnonkansoihin, jotka syövät esim. paljon rasvaa ja ovat terveitä. Ja varmasti näin onkin. Haluan vain muistuttaa monista muistakin tekijöistä, joita on lukematon määrä, mitä on käytännössä mahdoton tutkia. Mahtaakohan luonnonkansat vetää vaikka aspartaamia, natriumglutamaattia, kahvia, viinaa, pienhiukkasia, kosmetiikkaa jne.

  Oswald

  VastaaPoista
 2. "Ja tuosta aiheesta vielä eräs tooosi jännä ihmistutkimus tuon kirjoitussarjan tokassa osassa."

  Guyenetin kirjoituksiin kannattaa kokemukseni perusteella suhtautua aina skeptisesti, ja näköjään tämä positio kannattaa tässäkin kohtaa. Siitä, että parissa wanhassa tutkimuksessa (joiden eettinen puoli oli sivumennen sanoen lähinnä järkyttävä, nälänhätäkaloreilla kun laihtuessaan menettää hyvin tehokkaasti myös lihaskudosta siinä missä rasvaa) on todettu että lyhytaikainen mauttoman ruoan nauttiminen edesauttaa laihtumista, ei voida päätellä ... No, sen kummempia. Tämä siksi, että

  1. Tutkimuskirjallisuus osoittaa yksiselitteisesti, että laihtuminen vaatii ruokavalion ja elämäntapojen muutoksen, joka onnistuu sitä heikommin mitä rajoitetumpi se uusi elämäntyyli on.

  2. Ruoan laatu, esillepano jne. ovat seikkoja joilla voi vaikuttaa suurestikin elämäntapamuutoksen onnistumiseen ja magnitudiin. Mitä heikompi ruoan houkuttelevuus, sitä huonommin sitä syödään --> sitä suurempi todennäköisyys verensokerin heittelyyn ja "binge eatingiin". Juuri tämän takia ihmisiä kannustetaan säännölliseen ruokailurytmiin.

  3. Totaalitinkiminen herkuista ei edesauta painonhallintaa. Laihdutustutkijat suhtautuvat hyvin skeptisesti jopa ns. karkkipäivään. Kysykääpä vaikka Patrik Borgilta miksi.

  Lisäksi Guyenetin oletus siitä, että nimenomaan "food reward" eikä ravinnon laatu & sisältämä energiamäärä olisi keskeinen tekijä, on koko lailla kaukaa haettu. Kommenteissa huomautettiinkin jo esim. perinteisen japanilaisen keittiön erinomaisista mauista. Samaa voisi todeta käytännössä melkein MINKÄ TAHANSA muun maann ja maanosan perinteisen ruokavalion suhteen - etenkin esim. kolmannessa maailmassa mausteiden käyttö on hyvin hallissa eikä lihavuusepidemia yhdisty perinteisten ruokien nauttimiseen, vaan nimenomaan a) ruoan laadun heikkenemiseen (roskaruoka) joka tarkoittaa b) heikompaa määrää suojaravinteita ja isompaa energiamäärää.

  Jos Guyenet yrittää tosissaan vakuutella, että Mäkkärin hampurilaiset ja irtokarkit ovat "palkitsevampia" kuin esim. laadukas thairuoka tai tuoreet hedelmät, kaveri ei tiedä ruoasta tai ruoanlaitosta yhtään mitään - mutta yrittää silti tältä pohjalta ekstrapoloida jonkinasteista teoriaa lihavuusepidemian selitykseksi.

  VastaaPoista
 3. "Yhdistävä tekijä on modernien ruoka-aineiden eli viljan, maidon, teollisen sokerin ja siemenöljyjen puuttuminen ruokavaliosta. Lähes luonnostaan tuollainen ihmisen alkuperäinen ruokavalio on kuitenkin vähähiilihydraattinen, Kitavalaiset ovat lähinnä "poikkeus joka vahvistaa säännön"."

  Viljaa ja rasvaa runsaammin sisältäviä kasvikunnan tuotteita on pähkinöiden, siementen tms. muodossa on nautittu kyllä kivikaudellakin. Ne eivät toki muodostaneet merkittävää osaa ruokavaliosta, mutta eivät toki myöskään teollisesti tuotetut liha -tms. tuotteet. :-) Paleoliittisen ruokavalion valikoivuus esim. kasviöljyjen ja maitotuotteiden suhteen on täysin tarpeetonta ja nykytiedon valossa erheellistä.

  Kitavalaiset eivät muuten ole mikään poikkeus. Pimat, Okinawan asukkaat, Välimeren ruokavalio jne. jne. - kaikkien pohjana on se, että hiilihydraatin osuus kok.E:stä on suurin.

  VastaaPoista