keskiviikkona, helmikuuta 20, 2013

Kertomus kolesterolista ja statiineista

*
Tässä Veteraaniurheilija -blogissa keskustellaan vilkkaasti kolesterolista ja statiineista. Nimimerkki "Birdie" on tuottanut niin pitkän, humoristisen, satiirisen ja harkitun kommentin, että se on syytä julkaista kokonaisuudessaan erillisenä kirjoituksena.

Lue, pohdi ja ihmettele!

Tämänkertaisen Birdie-kolumnin aiheena on aina yhtä housuissa poltteleva kysymys siitä kuka saa ja kuka ei, ja mikä paikka ruumiissa oikein onkaan kovana. Jotta jommankumman lukijani etenemä jaardimäärä ei olisi aivan yhtä hengästyttävä kuin Pittsburgh Steelersin puolustuksen linjamiehen James Harrisonin juoksu vuoden 2009 helmikuun Super Bowl finaalissa, niin aloitan opettavaisen tarinani vaatimattomasti lähellä New Jerseyn Lindenin lentokenttää seisovasta Merck-lääkeyhtiön punatiilisestä tutkimuslaboratoriosta.

Tämähän on nimittäin se pahamaineninen linnake josta niin monet elintoimintojamme salpaavat lamauttimet ovat alun perin lähtöisin. Lääketehtaan tutkimuslaboratoriohan on yleisen määritelmän mukaan sellainen paikka, jossa on paljon koeputkia, testilaitteita ja kahdenlaisia laboratoriorottia.

Toiset laboratoriorotat ovat monipuolista sekaravintoa syöviä söpöjä hyvähampaisia jyrsijöitä, ja ne toiset laboratoriorotat ovat taas pavunituja ja soijarouhetta popsivia liberaaleja, jotka hämmästyttävästi muistuttavat normaaleja ihmisiä, mutta joilta puuttuvat kaikki sosiaaliset taidot sekä kyky nähdä asioiden laajempia kokonaisuuksia. Näitä jälkimmäisiä putkinäköisiä laboratoriorottia kutsumme jatkossa erotuksen vuoksi lyhyesti vain koeputkirotiksi.

Akateemisen koulutuksen saaneet koeputkirotat usein joutuivat laboratorion ulkopuolella huomaamaan, että heillä ei käy niin sanotusti flaksi. Taloustieteestä tuttua suhteellisen kilpailuedun käsitettä soveltaen he tajusivat että oma asema kilpailussa paranee mikäli muiden asema vastaavasti huononee.

Jos eläisimme vielä 1900-luvulla itsenäisessä sivistysvaltiossa, voisin kirjoittaa että koeputkirottia huolestutti se että lihansyöjämies vie naiset, mutta näinä homoliberaaleina aikoina tuollainen tokaisu olisi syrjintää ja veisi vankilaan.

Monivuotisen yliopistokoulutuksen saaneet koeputkirotat keksivät nopeasti että testosteroni auttaa vipuvoiman ylläpitämisessä, joten tuollainen saastainen hormoni piti toki saada kastroitua pois kilpailijoilta. Kaukana ovat siis ajat jolloin kyläjuhlissa syötiin sonnin kiveksiä, ja vain pölyisistä historiankirjoista löytyy mainintoja Pariisista vuonna 1889 alkaneesta maniasta, jolloin lääkäritkin määräilivät kilvan kivesuutetta "elämän eliksiirinä".

Mutta lopulta koeputkirotat keksivät, että juuri kolesteroli oli se aine josta testosteroni ja muutkin steroidihormonit kehossa syntetisoituvat, joten enää piti tajuta keino miten tuo piristävä elintoiminto saataisiin lamautettua. Tässä kohtaa New Jerseyn tiedepiirien onneksi kuvaan astui mukaan opiskelijavaihdot ja yritysvakoilu.

Viisaat ja terveet japanilaiset olivat nimittäin havainneet että homeista riisiä syöneet ihmiset tulivat kipeiksi ja kalpeiksi, mutta amerikkalaiset heti tajusivat että tässähän oli ainesta "lääkkeeksi". Merck-yhtiön johtokunnassa pomot hieroivat karvaisia käsiään, ja kilpajuoksu pilaantuneen ruoan hyödyntämiseksi oli virallisesti alkanut.

Hieman aineen molekyylirakennetta tutkimalla havaitsee selvästi että veijarihan on tietenkin 3-hydroksi-3-metyyliglutaryyli-koentsyymi-A-reduktaasin estäjä, jota jostain käsittämättömästä syystä alettiin nimittää pelkästään statiiniksi. Tuo kaiken selventävä kemiallinen termihän olisi nimittäin paljastanut kaikille, että aine estää myös erään toisen tärkeän kehon komponentin toiminnan, ja tässä juuri piilee se kuuluisa villakoiran ydin.

Kuten kaikki valelääkärit tietävät, kilpaileva esto on lääkkeiden vaikutuksen olennaisin mekanismi. Kaikkia homolakeja uhmaten Birdie selittää tämän asian tällä kertaa ravintolavertauksen avulla. Ajatellaanpa että komea alfauros iskee baarissa silmänsä kahteen henkisesti kauniiseen ja muodollisesti pätevään naaraaseen, joista kuitenkin toinen on oikeasti pihtari ja toinen on halkeamaisillaan himosta. Tällaiset syvälliset luonteenpiirteet peittyvät kuitenkin näkyvistä hyvin maalatun pintakerroksen alle, joka pihtarilla sattuu olemaan tyrkky ja sillä himokkaalla taas astetta ujompi. Kun alfauros siis lopulta luulee langenneensa loveen eli tyrkkyyn, lovi jääkin itse asiassa saamatta.

Kilpaileva esto siis tarkoittaa, että tuote antaa ymmärtää mutta ei ymmärrä antaa. Lääkkeiden molekyylimaailmassa periaate on tietenkin täysin sama, ja niin sanotut luonnolliset statiinit kuten lovastatiini ja simvastatiini näyttävät kaukaa katsottuna aivan kolesterolilta jopa noin 400:n daltonin molekyylikokoa myöten, ja läheltä katsottuna taas niiden lonkero muistuttaa 3-hydroksi-3-metyyliglutaryyli-koentsyymi-A-reduktaasin tarttumalonkeroita, mutta itse aineet eivät hoida kummankaan hommeleita loppuun saakka, vaan homma menee täysin reisille.

Tämän tupla-cameo-roolin merkityksen ymmärtäminen on muuten olennaisen tärkeää, jotta jompikumpi lukijani huomaa projektin todellisen kierouden. Jo ennen kuin lovastatiinia ja simvastatiinia alettiin edes kehitellä, oli nimittäin todistettu että ylimääräinen kolesteroli itsessään estää kolesterolin syntetisointia, jotta arvot eivät voisi kohota liian suuriksi. Ainoastaan viallinen maksa, kuten esimerkiksi lääkkeillä ylirasitettu maksa, ei pysty tähän itsesäätelyyn.

Kun siis simvastatiinia popsii tarpeeksi monta vuotta, se tulee lopulta jossain vaiheessa jopa tarpeelliseksi. Tätä voi jo todellakin kutsua ennakoivaksi lääkinnäksi. Tämän ennakoinnin lisäksi statiineilla on myös ajallisesti nopeammin vaikuttava toimintamekanismi, josta Birdien hienostelevampi puolisko voisi sanoa että kyseessä on myopatia, mutta savolaisittain sanoen kerronpahan vain että statiinit aiheuttavat "kippuu ja kolotusta".

Terminologiaa kannattaa vielä selventää sen verran, että kyseessä ei siis ole mikään yllättävä sivuvaikutus, vaan lääkkeen farmakologisesta toiminnasta johtuva salpausprosessi, johon liittyy olennaisesti aine nimeltä koentsyymi Q10 eli lyhyesti sanottuna ubikinoni. Tämäkin molekyyli ihmiskropan sisältä oli muuten keksitty samaisessa punatiilisessä rakennuksessa New Jerseyssä, ja Merck-yhtiö jopa haki patenttia yhdistelmätuotteelle jossa olisi sekä statiinia että ubikinonia, mutta tämähän olisi toki ollut kaupallinen itsemurha koska salajuoni olisi paljastunut.

Jotta turvallinen maine olisi pelastettu, myytävästä lääkeaineesta ei siis voinut tehdä turvallisempaa. Joidenkin raporttien mukaan varsinkin lovastatiinin aiheuttamat jalkakrampit ja muut kolotukset vielä pahenevat jos onneton uhri käyttää niasiinia, jonka jotkut sivistyneet tuntevat myös nimellä B3-vitamiini. Mikäli jompikumpi lukijoistani ei juuri tällä hetkellä satu muistamaan mistä B3-vitamiinia saadaan, niin kerron sen tässä lyhyesti: lihasta.

Toistan asian vielä varmuuden välttämiseksi: niasiinia saadaan kaikesta mikä näyttää vähänkin lihalta eli siis possun paistista, lohifileestä, maksalaatikosta ja kaiken lisäksi vielä hiivasta eli sitä kautta oluesta. On siis täysin mahdollista että kaikenlainen terveellinen syöminen entisestään pahentaa uhrin olotiloja ja vapinoita. Siispä kun ensi kerralla tunget suuhusi punaisia, keltaisia tai sinisiä pillereitä, niin Birdie kehottaa uhreja suureen varovaisuuteen, ja tarkistamaan ainakin pölyisistä lääketieteen salaliitto-opuksista etteivät puristeesi vain ole kasvissyöjien keksintöä.

Voit tietenkin tukeutua uudempaankin tietouteen ja lukea jatkossakin Birdien paljastuksia Merck-yhtiön salaisista kellareista.

Näin saimme nauttia Birdien paljastavasta tarinoinnista tällä kertaa. Olennainen kysymys kuuluu: Haluatteko lukea lisää paljastuksia? 

48 kommenttia:

 1. Housut alas vaan! Mussutan omiani myös aika ajoin. :D

  VastaaPoista
 2. Housut pois ja hoitoon...Komia on lintusen ajatuksenjuoksu. Varmaan asiantuntemusta tarinan takana. Suihkussa nauraminen kanttattaa AINA.

  VastaaPoista
 3. EHDOTTOMASTI BIRDIETÄ LISÄÄ. ONHAN SE YES LUKEA TIEDEARTIKKELIA MISSÄ TYLSÄT TILASTOT JÄTETTY POIS JA TILALLA HUUMORILLA HÖYSTETETTYÄ FACTAA. SANAKIN TUNTUU OLEVAN NIIN SANOTUSTI HALLUSSA.EN SUOSITTELE ILTALUKEMISEKSI TÄÄ KUN PITÄÄ HEREILLÄ JA PISTÄÄ AJATTELEMAAN.CANDYMAN

  VastaaPoista
 4. Take home message: lisää tällaista ja saa lukea vain muovikengat jalassa.

  "Mens Mentis"  VastaaPoista
 5. En sitten ole ainoa joka olettaa että "palstoilla mellastavat" kasvissyojät on Statiinifirmojen palkkalistoilla?

  "Mens Mentis"

  VastaaPoista
 6. Näin on nännit, näitä työpaikkakuvioita tulee harvemmin mietittyä. Sankyo mies Akira Endo oli se linkkimies joka yhdisti ja-panin-alaisia sekä ame-rich-alaisia. Bethesda ja Dallas ukkelit Michael S. Brown ja Joseph L. Goldstein saivat Nobel Prize palkinnon 1985, mutta Mevacor ja Zocor mies Alfred Alberts sai tyytyä Inventor of the Year 1988 Award palkintoon 1988.

  VastaaPoista
 7. Coenzyme Q10 eli ubikinonin syntetisoi Karl A. Folkers (1906-1997) ja työpaikka oli Merck & Co., Rahway, New Jersey. Kropan sisällä homma tarvii mevalonaattipolkua, ja tän siis statiinit katkaisevat.

  VastaaPoista
 8. Tähnähän tuloo jo Bilderberg Depopulation Conspiracy mieleen, ja tämon satarosenttinen Totuus. Jesse Ventura Yhrysvallain resitentiksi.

  VastaaPoista
 9. Heh! Tekis mieli sanoa, mutten sanokaan, kun ajatushautomo valvoo meidän jokaikistä liikettämme... Oli eräs kardiologin kukko - korostuneella itsetunnolla varustettu spesialisti, joka minutkin luokitteli ala-arvoiseen sarjaan pelkkien biometristen arvojen mukaan. Sitten hän ei voinut kuitenkaan asettaa minua niiden tavanomaisten käypähoitoö-standardien puitteisiin.Kun tilastolliset verenpainearvot eivät noudattaneet arvojani... Minä väitän - kaikkine tilastoarvoista poikkeavine lukemineni - olevani näiden kukkojen arvostelun ulkopuolella...

  VastaaPoista
 10. Varalekuri ei tajunnut antaa sairaslomaa lauantaiksi ja sunnuntaiksi - koska ne päivät eivät normaalisti ole vapaita! Ja minä työnsin Toyota Yarista lumisella jalkakäytävällä sinä aamuna, jona se lääke-esittelijän paijaama pelle varmaan nukkui kotonaan... Perkele! Lääkäreistä ei ole kuin haittaa! Jumalauta!

  VastaaPoista
 11. Onhan siis olemassa vielä kolmaskin ns. luonnollinen statiini eli pravastatiini, ja tämän takana on juuri Sankyo Corporation. Näistä kolmesta nämä Merck statiinit ovat aihiolääkkeitä, eli metaboloituvat aktiivisiksi lääkeaineiksi vasta maksassa. Kaikki muut statiinit ovat jo itsessään aktiivisia lääkeaineita, myös nämä molekyylirakenteeltaan oudot synteettiset statiinit kuten rosuvastatiini ja atorvastatiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myös monia homoja kiinnostaa "vipuvoiman ylläpitäminen" ja muu miehinen terveys.

   Ja sekin on ihan loogista, kun vähän asiaa pohtii.

   Poista
  2. Siellä on taas joku homofoobikko (todennäköisesti myös rasisti) suoltamassa oksettavia ajatuskulkujaan julki. Ikään kuin ketään kiinnostaisi. Tai no, ehkä saksassa olisi 70v sitten saattanutkin kiinnostaa...

   Poista
 12. Statiinit (varsinkin simvastatiini) aiheuttavat univaikeuksia (lue esim. Beatrice Colomb tutkimus). Sitten näihin univaikeuksiin määräätään bentsodiatsepiini kuten tematsepaami tai bentson tapainen aine kuten tsopikloni, ja näistä taas tulee uusia haittavaikutuksia ja sitten määrätään uusia lääkkeitä haittavaikutusten oireisiin ja sitten niistä...

  VastaaPoista
 13. Lisätään soppaan:

  "Yksi laajimmista tähän mennessä tehdyistä tieteellisistä tutkimuksista Välimeren ruokavalion vaikutuksista osoittaa, että Välimeren ruokavalio voi vähentää sydän- ja verisuoniongelmien, kuten aivohalvauksen riskiä vanhoilla ihmisillä, joilla sydänsairauksien riski on korkeampi.

  Tutkimus julkaistiin tänään maanantaina New England Journal of Medicine -julkaisussa. Tuloksista keskustellaan ravintokonferenssissa Loma Lindassa Kaliforniassa.

  Tutkimusta tehtiin Espanjassa viiden vuoden ajan ja siihen osallistui 7 500 ihmistä.

  Välimeren ruokavaliota noudattaneiden, runsaasti oliiviöljyä käyttäneiden sekä paljon pähkinöitä syöneiden osallistujien riski kärsiä merkittävistä sydän- ja verisuoniongelmista oli 30 prosenttia pienempi kuin niiden, jotka noudattivat vähärasvaista ruokavaliota.

  Tutkimuksessa Välimeren ruokavaliolla tarkoitetaan ruokavaliota, joka sisältää runsaasti hedelmiä, kalaa, kanaa, papuja, tomaattikastiketta, salaatteja, viiniä ja vain vähän leivottuja ruokia."


  http://yle.fi/uutiset/tutkimus_valimeren_ruokavalio_vahentaa_sydanongelmien_riskia/6512947

  "Mens Mentis"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välimeren ruokavalio ei siis halua soppaan ja kauhaan eläinrasvoja vaan kasvisrasvoja. Mitenköhän asiaan voisi liittyä Pfizer-Upjohn-Searle-Monsanto konglomeraatti joka hallitsee rypsi- ja soijaöljyn markkinoita ja valmistaa lääkkeitä nimeltä atorvastatiini (Lipitor), sildenafiili (Viagra), masennuslääke Zoloft ja makeutusaine aspartaami. Ei kai tämä ole salaliitto?

   Poista
 14. Näinkö kuvio menee: aspartaami (E951) aiheuttaa rasva-arvojen nousun, sitten tarvitaan statiineja, sitten tarvitaan unilääkkeitä, sitten tarvitaan kipulääkkeitä, sitten tarvitaan masennuslääkkeitä, sitten tarvitaan viagraa, ja lopulta tarvitaan hautaustoimistoa?

  VastaaPoista
 15. Illinoisin ylpeys eli lääkeyhtiö G. D. Searle yritti kehittää alkoholipohjaista lääkettää vatsahaavaan eli siis vatsahappoja neutraloivaa lääkettä. Joulukuussa 1965 James M. Schlatter onnistui kuitenkin tekemään makean keksinnön eli aspartaamin, ja myös Harman S. Lowrie kokeili sitä kahviinsa. Heidän pomo Robert H. Mazur sitten yritti selittää vielä isommille pomoille että hyvä tämä aine on vaikka siitä tuleekin elimistössä metanolia, eikä se mikään lääke ole. Aspartaami on siis kahden aminohapon eli asparagiinihapon ja fenyylialaniinin metyyliesteri.

  VastaaPoista
 16. http://www.jussiriekki.fi/kolesterolisaaga-osa-1/

  VastaaPoista
 17. Jussi Riekki näyttää pitävän tilastoista joten tässä hieman ATC-koodi C10AA eli statiinien eli HMG-CoA-reduktaasin estäjien käyttölukuja. Vuonna 2005 statiinien kokonaiskulutus Suomessa oli 94,9 DDD/1000as/vrk ja vuonna 2010 se oli 95,3 DDD/1000as/vrk. Kuitenkin lääkeainegrammoina laskettu kulutus kaksinkertaistui koska WHO nosti annostelu-suosituksia tammikuussa 2009. Suurin voittaja oli simvastatiini (Zocor-Merck) jonka lääkegramma-kulutus kolminkertaistui vuodesta 2005 vuoteen 2010. Atorvastatiini (Lipitor-Pfizer) oli toinen voittaja. Näiden yhteiskulutus on 80% kaikista statiineista, ja joka viides täysi-ikäinen suomalainen syö statiineja. Antti Heikkilä ei siis taistele turhaan.

  VastaaPoista
 18. Patenttien umpeutuminen, lääkevaihto ja rinnakkaislääkkeet ovat tuoneet rahastukseen muitakin firmoja kuten Actavis, Alternova ja Ratiopharm. Siksi simvastatiini on niin halpaa nykyään, kun se on vanha. Uusien patentti-oikeuksien takia uusia lääkkeitä kehitellään vaikka ne eivät olisi yhtään parempia kuin vanhat. Lääkäri sitten opetetaan että kallein on aina paras. Onhan uusi Mercedes hienompi kuin vanha Volvo.

  VastaaPoista
 19. Hyvä oli kirjoitus. Kiitos.

  Pähkäilyä: kuka kantaa vastuun tällaisesta ihmiskokeiluista? Ei kukaan. Ehkäpä nyt massatyöttöminä oleva nuoriso keksii tehdä tulevaisuudessa sellaisia lakeja (tai sotien kautta nollata nykyiset lait), joissa jokaisen ihmisen terveyteen liittyvän päätöksen tekijä on vastuussa päätöksestään 100 sukupolvea eteenpäin - kaikella omaoisuudellaan. Tuolloin päätöksien pitkäaikaisvaikutuksia mietittäisiin hieman pidempään. Nythän me olemme vajaassa sadassa vuodessa pilanneet sekä genetiikkamme että luonnon näillä hienoilla osakkeen omistajien lisäarvon - ja sairauksien - tuottajilla.

  Miksi muuten kukaan - ei missään - koskaan - puhu siitä, että kehomme toimii homeostaasissa ja homeostaasin edellytyksenä on toimiva hormoni-reseptori-tasapaino? Eli jos statiinit olis vaikka jännitettä , niin kuka hullu laittaisi 240 voltin televisiolle 1000 volttia? Glukokortikoideista (eli stressihormoneista) puhumattakaan.

  Stressin kannalta Birdie / Veteraaniurhelijan tapa esittää asioita on suorastaan nerokkaan hyvä. Asia tulee esille ilman metristä kyrp** otsassa. Tosin, virkamiespiireissä ja etenkin THL:ssä suurin osa lienee kokovartalokyrpi*, joille selväkielisesti kirjoitetut jutut lienee yhtä vaikeita tajuta kuin mielenköyhälle Highsin Bosoni :)

  VastaaPoista
 20. Se oli tämä diplomi-insinööri Leino Utriainen kun käytti atorvastatiinia ja tuli pipi. Perushoitajien oppikirjan mukaan pitäisi muistaa sytokromientsyymin CYP3A4 toiminta ja huomata että esim. unilääkkeenä diatsepaami tai alpratsolaami ja kipulääkkeenä parasetamoli aiheuttaa helposti lääkemyrkytyksen yhdessä atorvastatiinin kanssa. Sitten maksa, munuaiset ja haima sanoo poks. Greippimehuakaan ei saa juoda. Mikä tässä on se yllätys jollekin?

  VastaaPoista
 21. Elokuussa 2001 saksalainen Bayer veti markkinoilta "lääkkeen" nimeltä serivastatiini (Lipobay/Baycol). "Lääke" eli statiini aiheutti lihaskipuja, rabdomyolyysin, munuaisvaurion ja kuoleman. Korvaukset olivat kovat. Aiemmin 1940-luvulla Bayer oli tunnettu aineesta nimeltä Zyklon B jolla "puhdistettiin" juutalaisia keskitysleireillä.

  VastaaPoista
 22. Käsittääkseni Birdie yritti kovin eklektiseen tapaan todistaa että punariisi (monascus-home) sekä lovastatiini ja simvastatiini (aspergillus-home) ovat kaikki homesieni-jalosteita. Onhan niitä hometaloja niin miksei sitten myös homepillereitä, aspergillushan siellä seinissäkin itää. Home sweet home. Toinen hyvä kohta oli mielestäni tämä homeostaasi-kohta eli kolesteroli-synteesin itsesääntely. Kuka muka muistaa sitä yliopistoa missä tuo tutkimus tehtiin? Kolmas pointti taisi olla pohdiskelu lääkkeen olemuksesta. Ajatellaanpa naisia - miten sekä ehkäisypilleri (estrogeeni+progestiini) että hedelmöityshoito (gonadotropiini) voivat olla lääkitystä? Tulee mieleen tämä Ankardo-sarjakuva "Kauhujen kanava" jossa sairaalassa tartutetaan ihmisiin tauteja jotta lääkärit voivat päteä ja määräillä lääkkeitä. Suklaa muuten osoittautuu tässäkin terveelliseksi. Vielä yhtäkkiä tuli mieleen että tämä luontaistuotekaupoissa myytävä Redasin punariisi-home-tabletti sisältää myös sitä ubikinonia että myös kolmea eri B-vitamiinia. Tosin mielestäni tätä tarvitsee vain todellista kolesteroli-sairautta potevat joilla arvot ovat siis aivan katossa.

  VastaaPoista
 23. Ei se ole biokemistien vika että ne saat...n pellet lääkärit siellä arvauskeskuksissa määräilee mitä sattuu ja annostelee miten sattuu. Se FH-tauti eli familiaalinen hyperkolesterolemia mistä Brown ja Goldstein sai sen Nobel-palkinnon on harvinainen geneettinen virhe jota sairastaa näistä statiinien syöjistä yksi sadasta. Ne muut 99 prosenttia leikkivät hengellänsä. Jos muuten lääkkeiden tehovertailu lasketaan mukaan, niin tämä Leino Utriaisen 40 mg atorvastatiinia vastaa 240 mg pravastatiinia, joten taisi tulla pieni tehoero kun lääkettä aikoinaan vaihdettiin. Mutta sata potilasta tuo enemmän rahaa kuin se yksi sairas potilas. Näin se vaan on.

  VastaaPoista
 24. Eikö Markku Myllykangas enää ole Suomen ainoa lääketeollisuus-skeptikko. Kommenttien mukaan näitä on kuin homeitiöitä tiiviissä ekotalossa. Piti tarkistaa tämä ajoitus. Taisi olla Pfizerin lobbarit asialla kun Lipitor-patentin umpeutuminen johti annostelun DDD-lukujen nostoon. Jostain sitä rahaa pitää atorvastatiinistakin saada. Virallinen syy oli oikean kulutuksen erkaneminen DDD-luvuista. Yliannostelu johti siis suositusten nostoon. Kiva siellä karibian purjehduslomalla on mojito kädessä kuunnella lääke-esittelyjä. Maailman Terveysjärjestö ja se 12-henkinen lääkekomitea, sehän on kiva kerho ihmiskunnan asialla, lyhentää ihmisten eläkkeellä vietettyä aikaa ja parantaa näin kansantaloutta.

  VastaaPoista
 25. Kyllä Pfizer ansaitsee innovaatio-palkinnon tästä lapsille suunnatusta pureskeltavasta Lipitor-karkista. Siinä on statiini ja aspartaami samassa paketissa niin että penskatkin saadaan tähän paha kolesteroli / hyvä kolesteroli hypetykseen. Ja sitten tämä mittaus - tämä LDL-arvo josta höpistään niin senhän laskee tämä Fridewaldin kaava, ei se mikään mittaus ole. Pelkkää matematiikkaa ja tilastoja - siitä on kyllä lääketiede kaukana.

  VastaaPoista
 26. Jollakulla hieman näppäimistö tärisee, ne nimet sen kaavan takana oli William Friedewald, Robert Levy ja Donald Fredrickson. Vuosi oli muuten 1972. Tässä oli kilpailustrategiana kustannustehokkuus, eli lukema piti saada ilman ultrasentrifuugia. Siis entsyymitesti esiin, värikarttoja ihailemaan ja taskulaskin toiseen käteen. Näin saadaan "tieteellinen" LDL-arvo ilman turhaa biologiaa ja muuta vaikeaa.

  VastaaPoista
 27. Meinasin pyörtyä - lääketieteestä kertova juttu jossa oli tiedettä lääkkeistä eikä tilastoja. Käsi ylös ja kohti raamattua - kenen lähipiirissä kaikille vainajille on tehty oikeuslääketieteellinen ruumiinavaus veren lääkeaine-mittauksineen ja kudosten elektrolyytti-mittauksineen. Se siitä kuolinsyytilastojen luotettavuudesta - hoitava lääkäri kirjoittaa rastin ruutuun ja sanoo: alkoholiperäinen sisäelinvaurio - niillä tusinalla lääkkeellä ei Suomessa yhdelläkään ole haittavaikutuksia - niitä on vain ulkomailla. Terveyskeskuslääkäri kirjoittaa vuodessa keskimäärin 5000 reseptiä - he ovat älyltään ylivertaisia - sisäelinlääkäri kirjoittaa vain murto-osan tuosta. Hui hai - sanoi Kilgore Trout - niin se käy!

  VastaaPoista
 28. Seuratkaapa Timo Strandbergin toimia. Tietämäni mukaan hän tutkii nykyään diabetesasioita. Se tulee olemaan, jos ei jo ole, seuraava rahataskut täyttävä sairaus lääkkeineen. Saamani tiedon mukaan, joka tosin on yleistä vapaata tietoa, mutta huonosti kommentoitua, veren sokerilla on enemmän merkitystä ja sairauksia aiheuttavia vaikutuksia kuin voisi kuvitella. Eli yksi korkean veren sokerin vaikutus on se, että kolesteroli ( sen moninaiset eri muodot ?) sokeroituu eli sen pinnalle tulee glukoosia, joka täyttää kolesterolin tunnistuselimet ja maksa ei tunnekaan sitä eikä poista sitä verestä kuten pitäisi. Tästä seuraa kolesterolin kohoaminen. Sokerilla on myöskin merkitystä valtimoiden kalkkeutumiseen, kun sokeroitunut proteiini tunkeutuu verisuonen keskilihakseen ja tappaa sen hermotuksen. Ilmankos diabeetikoilla verisuonet ovat pahasti kalkkeutuneita.
  Diabeetikon veren sokerin hyvä hoito on jo toinen juttu, mutta kyllä sekin onnistuu aivan mukavasti. Kokemusta on.

  VastaaPoista
 29. Minne kuopattiin Sitran Olka-hanke ja Hyrynsalmen Apteekin kokemukset. Siellä ihmiset joilla ei ole reseptin-kirjoitus-oikeutta vähensivät potilailta lääkärien määräämiä lääkkeitä ja potilaat paranivat. Eikös tästä pitäisi pistää syytteeseen se alkuperäinen lääkäri - tahallinen ruumillisen haitan aiheuttaminen. Tai sitten ne lääkkeet määrätään aivan vahingossa. Kolesterolin, 2-tyypin diabeteksen ja verenpaineen hoito on täysin huuhaata. Itse pistän ubikinonia naamaan ja kahvia kuppiin.

  VastaaPoista
 30. Jokainen pitää lääkekulutus-tilastoista joten niitä lisää vuonna. Vuonna 1995 kipulääkkeistä parasetamolin kulutus Suomessa oli niin pieni että sitä ei edes näkynyt tilastoissa, ja ibuprofeenin kulutus oli 17,18 DDD/1000as/vrk. Samana vuonna simvastatiini luokiteltiin vielä verilääkkeeksi eli B04AB01, ja kulutus oli 1,46 DDD/1000as/vrk ja DDD oli se pieni 15 mg. Vuonna 2010 eli 15 vuotta myöhemmin parasetamolin lääkekulutus oli 25,77 DDD/1000as/vrk (DDD peräti 3000 mg eli kuusi 500 mg tablettia päivässä), ibuprofeenin kulutus 48,01 DDD/1000as/vrk (DDD oli 1200 mg eli kolme 400 mg pilleriä päivässä jatkuviin kipuihin), ja se simvastatiini oli muuttunut sydänlääkkeeksi ryhmään C10AA01 kulutuksella 59,19 DDD/1000as/vrk sillä uudella isolla annostelulla 30 mg eli vertailukelpoinen luku verrattuna vuoteen 1995 on 118,38 DDD/1000as/vrk kun DDD on 15 mg, siis simvastatiinin käyttö on 80-kertaistunut 15 vuoden aikana. Onko kipulääkkeiden ja kolesteroli"lääkkeiden" kulutuksen kasvussa kenties korrelaatio? Onko kansa nyt siis terveempi vai sairaampi kuin 15 vuotta sitten? Onko lääke oire, ongelma vai parannus???

  VastaaPoista
 31. Mietitäänpä haittavaikutuksia masennuksen kautta. Vuonna 1994 kaikki kolme "luonnollista statiinia" olivat jo markkinoilla ja niitä käytti Suomessa 24000 ihmistä eli puoli prosenttia väestöstä. FH-tauti diagnoosi oli 3667 ihmisellä. SSRI-masennuslääkkeitä eli näitä joita kaikki kouluampujat ovat käyttäneet (Eric Harris, Dylan Klebold, Eero Hiltunen, Pekka-Eric Auvinen ja Matti Saari esimerkiksi) käytti 63000 suomalaista. Vuonna 2010 statiineja söi suurinpiirtein 680611 suomalaista joista FH-tauti oli 4590 ihmisellä. SSRI-masennuslääkkeitä popsi 265555 eli kasvuprosentit ovat aika kivat. Familiaalinen hyperkolesterolemia eli FH-tauti on siis se oikea kolesteroli-tauti (geneettinen virhe).

  VastaaPoista
 32. Mielenkiintoinen ilmiö on että asetaminofeeni eli parasetamoli jatkuvasti yleistyy kipulääkkeenä. Se keksittiin 1800-luvulla ja pidettiin heti myrkyllisenä, ja 1970-luvulta alkaen myös kemiallinen mekanismi miten se aiheuttaa maksavaurion on selvinnyt. Asiaa tutki Bethesdassa myös NIH-tutkija Bernard B. Brodie. Mitä enemmän parasetamolin haittavaikutuksia tunnetaan, sitä enemmän sitä kulutetaan. Ihan kuin parasetamoli olisi ratkaisu muun lääkityksen haittavaikutuksena tuleviin kipuihin.

  VastaaPoista
 33. Koska aloituskirjoituksessa esiintyneet tympeänummehtuneet patakonservatiiviset poliittiset kannanotot häiritsivät liiaksi, itse ns. asia jäi tällä kertaa perehtymättä. (Pyysit Christer palautetta, tässä sitä tuli.)

  VastaaPoista
 34. Ensin politiikka. Juha Sipilä huomasi että Jyrki Kataisen SoTe-uudistus ja osinkovero-uudistus on keikkalääkäri-firmojen lobbaama. Terveyden Tuottajat Oy kiittää. Attendo Run -juoksutapahtuma on lauantaina 13.04.2013 Helsingin Keskuspuistossa. Hoper Edei Deixai.

  Toiseksi insinööri-logiikka. Kun Leino Utriainen sai väärän diagnoosin lääkäriltä ja lääkettä jota hän ei tarvinnut, hän päätti todistaa statiinien vaarat tautitilastojen ja kuolinsyytilastojen avulla. Siis koska hän itse sai väärän diagnoosin, hän päätteli että kaikki muut diagnoosit ovat oikeita ja tilastot pitävät paikkansa. Näin toimii insinööri, ja siksi niitä rakennuksia sortuilee. Q.E.D.

  Kolmanneksi Birdie-logiikka. Jos yritetään kemian ja yritys-strategioiden avulla todistaa lääkityksen vaarat, se edellyttää että lukijat osaavat kemiaa. Oletus on ehkä optimistinen. Tähän on tultu epidemiologisen koulukunnan ja ehkäisevän lääketieteen ansiosta. Ihmisillä ei tarvitse olla mitään sairauksia jotta heille määrätään lääkitystä, vaan syyksi riittää riskitekijä. Siksi tilastot eivät edes teoriassa kerro sairauksista, koska sairaudet yritetään ehkäistä. On siis vain riskitekijöitä ja oireita, ja jokaiseen niistä on oma lääke. Jos oireita tulee lisää, tarvitaan siksi lisää lääkkeitä. Kun lääkkeitä on paljon, tarvitaan eutanasiaa. Jos tätä ajatuskulkua vastustaa, sanotaan että ei ymmärrä lääketiedettä. Yleensä vastarannan kiiski onkin biologi, biokemisti tai farmaseutti. M.O.T.

  VastaaPoista
 35. Ja se joka pelkää kuolemaa, ajaa sitä takaa. Loppujen lopuksi olisi varmasti fiksuinta kieltää kaikki mediahype terveyden ympärillä ja antaa ihmisten elää miten ikinä haluaa. Jos joku painaa 500 kiloa eikä pysty liikkumaan, on sillä ainakin työllistävä vaikutus. Jos joku tappaa itsensä sokerilla, tappakoot. Eipähän tarvitse eutanasialakeja säätää. Yhteiskunnan kannalta aikainen kuolema on erinomainen, koska ei tarvitse kuluttaa eläkekassaa, jolloin rahaa jää enempi törsättäväksi eläkerahastojen virkamiehille, etenkin vakuutuslääkäreille ja johdolle.

  VastaaPoista
 36. Tiistaina 9.4.2013 Ravintola Pääpostissa oli tiedotustilaisuus. Duodecim vaihtoi terveelliseen ruokaan eli söi sanansa. Käypä Hoito muuttui statiineista elintaparemontiksi. Matti J. Tikkanen oli puheenjohtaja työryhmässä. Koskahan Suomessa lääkemyynti romahtaa? Milloin Suomessa muutkin lääkkeet alkavat aiheuttaa haittavaikutuksia?

  VastaaPoista
 37. Hampstead University Collegen opettaja Allan Woolley heittäytyi junan alle kuolemaansa huhtikuussa 2007. Oikeuslääketieteellinen tutkija Andrew Walker päätyi ratkaisuun että tapausta ei voi pitää itsemurhana, koska hänen käyttämänsä Merck Sharp & Dohme (MSD) yhtiön statiini-lääke Zocor simvastatiini oli ajanut hänet tappamaan itsensä lääkkeen aiheuttamien muistikatkojen, univaikeuksien ja muiden psyykkisten häiriöiden takia. Lääke oli syyllinen kuolemaan. Kannattaa lukea myös mitä Yeon Kyun Shin on tutkinut Iowa State University:ssä, statiinit todistetusti tekevät ihmisestä tyhmemmän ja lisäävät muistisairauksia.

  VastaaPoista
 38. Tasa-arvon aikana ei saisi puhua pahaa naisista, mutta lääkkeiden kulutus on kasvanut samaan aikaan kun lääkärikunta on naisistunut. Naisilla taitaa helpommin se tiedepuoli unohtua, kun pilleripurkki kädessä halutaan "auttaa" potilasta jolla on oireita (muista lääkkeistä). Nyt taitaa 60% lääkäreistä olla naisia. Kaikki statiini-kriitikot kuten Pentti Tuohimaa, Matti Järvilehto, Jussi Halleen ovat kyllä miehiä. Muitakin kriitikoita on mutta nämä tuli ensinnä mieleen.

  VastaaPoista
 39. Tähän sopii sitaatti Tohtori Toloselta: "Vuonna 1975 lääkejätti Merckin toimitusjohtaja Henry Gadsden ilmaisi turhautuneisuutensa siitä, että yhtiön tuotteita myytiin vain sairastuneille ihmisille. Niitähän pitäisi myydä kaikille, Gadsden sanoi." Nyt se Pharmageddon on täällä, ja seitsenpäinen lohikäärme syöksee pillereitä ihmisten suuhun.

  VastaaPoista
 40. Nyt ei välttämättä oikein pysty käyttämään enään nimeä "Länsimaalainen elintasosairaus"?

  Tutkimus Julkaistu juuri Lancetissa

  "Atherosclerosis across 4000 years of human history: the Horus study of four ancient populations."

  "FINDINGS:
  Probable or definite atherosclerosis was noted in 47 (34%) of 137 mummies and in all four geographical populations: 29 (38%) of 76 ancient Egyptians, 13 (25%) of 51 ancient Peruvians, two (40%) of five Ancestral Puebloans, and three (60%) of five Unangan hunter gatherers (p=NS). Atherosclerosis was present in the aorta in 28 (20%) mummies, iliac or femoral arteries in 25 (18%), popliteal or tibial arteries in 25 (18%), carotid arteries in 17 (12%), and coronary arteries in six (4%). Of the five vascular beds examined, atherosclerosis was present in one to two beds in 34 (25%) mummies, in three to four beds in 11 (8%), and in all five vascular beds in two (1%). Age at time of death was positively correlated with atherosclerosis (mean age at death was 43 [SD 10] years for mummies with atherosclerosis vs 32 [15] years for those without; p<0·0001) and with the number of arterial beds involved (mean age was 32 [SD 15] years for mummies with no atherosclerosis, 42 [10] years for those with atherosclerosis in one or two beds, and 44 [8] years for those with atherosclerosis in three to five beds; p<0·0001).

  INTERPRETATION:
  Atherosclerosis was common in four preindustrial populations including preagricultural hunter-gatherers. Although commonly assumed to be a modern disease, the presence of atherosclerosis in premodern human beings raises the possibility of a more basic predisposition to the disease."

  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23489753

  Kysymys; Miksi eläinlajeista vain pieni murto-osa sairastuu sydän ja verisuonitauteihin ja mikä yksi yhteinen tekijä näillä sydän ja verisuonitauteihin sairastuvilla eläinlajeilla ja ihmisellä on ?

  "Jussipussi"

  VastaaPoista
 41. "May 25, 2013 — Coenzyme Q10 decreases all cause mortality by half, according to the results of a multicentre randomised double blind trial presented today at Heart Failure 2013 congress. It is the first drug to improve heart failure mortality in over a decade and should be added to standard treatment, according to lead author Professor Svend Aage Mortensen (Copenhagen, Denmark)."
  http://www.sciencedaily.com/releases/2013/05/130525143852.htm

  Mielenkiintoista...

  Jussipussi

  VastaaPoista
 42. Mä kun luulin että tutkimuslaboratorioissa olisi nimenomaan kovat arvot omaavia koululääketieteen opein varustautuneita tiedeuskovaisia eikä mainitsemiasi liberaaleja vegaaneja.

  Aika hiton ärsyttävää machomies äijäilyä tää kirjoitus, suorastaan matalaotsaista juntteilua. Enkä pyydä anteeksi tätä kommenttiani.

  VastaaPoista
 43. Jatkoa edelliseen. Luettuani nyt koko jutun, olen hieman (vain hieman) pahoillani kärkkäästä arvostelustani.
  Taistelu statiineja vastaan on todellakin suotavaa. Jättäisit vain ne sovinistiset aivopierut pois, jooko?

  Enkä oikein millään logiikalla voi ymmärtää tällaisiakaan lukijoiden kommenteissa esiintyviä neronleimauksia: "En sitten ole ainoa joka olettaa että "palstoilla mellastavat" kasvissyojät on Statiinifirmojen palkkalistoilla?".

  Siis mitä? Eihän noilla ole mitään tekemistä keskenään.
  a. En ole kasvissyöjä, mutta olisin jos olisi vähänkään itsekuria -ihan jo siitä syystä että maapallo ei kykene tuottamaan tarpeeksi (liha)ruokaa räjähdysmäisesti kasvavalle populaatiolle, mutta jos kaikki peltopinta-ala mikä nyt on käytössä, käytettäisiin suoraan ihmisille menevän ruoan tuotantoon, tilanne olisikin jo paljon parempi.

  b. Vastustan statiinien käyttöä.

  VastaaPoista
 44. Kerron vain oman kokemukseni ja muutaman päätelmän sen pohjalta:

  - 2002 olin ensimmäisen työpaikkani terveystarkastuksessa, kokonaiskolesteroli 7,6
  - 2006 olin silloisen työpaikkani 5-vuotistarkastuksessa, kokonaiskolesteroli 4
  - 2006 syksyllä vaihdoin työpaikkaa
  - 2008 vuoden alussa ensimmäinen terveystarkastus veriarvot mukaanlukien, kolesteroli 7,9
  - 2008 kesällä tehtiin seuraava mittaus, huolestuin tietenkin aiemmista lukemista, aloitin painonpudottamisen ja virallisen suosituksen mukaisen ruokavalion (benecolit jne), kolesteroli edelleen 7,1
  - 2009 alussa taas seuraava mittaus, tässä välissä aloitin lisäksi melko aktiivisen kuntoilun, koska kolesteroli edelleen niin korkea, tästä huolimatta kolesteroli taas 7,5
  - 2011 toukokuussa vaihdoin työpaikkaa, takana isyysloma, pitämättömät lomat ja vajaa kuukausi töitä, kolesteroli 6,5
  - 2014 helmikuussa edelleen samassa työpaikassa, kontrollikolesteroli ja lukema 5,1

  Huomioita:
  - kolesterolimittausten tarkkuus on ehkä n. puoli yksikköä, kovin pienistä muutoksista ei kannata riemastua suuntaan tai toiseen, myös vaihtelu eri kertojen välillä lienee suurta?
  - ruokavaliosta annoin periksi jo 2009, kun sillä ei juurikaan ollut merkitystä (ainakaan suositusten mukaisesta)
  - kuntoilen edelleen ja kuntokin on jo vuosien varrella noussut niin, että uskaltauduin ensimmäiseen maratoniin syksyllä 2013 ja se meni alle 4 tunnin
  - epäilykseni mukaan ainoa selvästi kolesterolia nostava tekijä oli työpaikka vuoden 2006 lopusta 2011 alkuun, jolloin kolesteroli heilui 7-8 välillä
  - ennen em. työpaikkaa kolesterolit oli hanskassa, paitsi työhöntulotarkastuksessa 2002, jolloin olin ensimmäistä kertaa kunnolla työelämässä, diplomityö juuri tehtynä ja paljon uutta => stressiä
  - työpaikka, jonka aikana kolesteroli olivat korkealla, sisälsi paljon matkustamista, minkä koin pienten lasten isänä stressaavana
  - nykyisessä työssä en juuri matkusta ja työnkuva sopii minulle paremmin.

  Kun näistä asioista kysyy työterveyshuollolta, vastaukset on enemmän tai vähemmän hymähdyksiä tai tyyliin "voihan silläkin vaikutusta olla". Kukahan sen sanoisi, että työ voi olla (syystä tai toisesta?) liian kuormittavaa?

  Psykiatrisia tutkimuksia kyllä löytyy googlettamalla, joissa todetaan, että stressitaso nostaa LDL-kolesterolia.

  Ehkäpä Etelä-Euroopan ihmiset osaa ottaa lunkisti, ilmasto hyvä, rento kulttuuri, sosiaaliset suhteet tiiviitä => stressitön ilmapiiri. Ei suinkaan oliiviöljyn ansiota... Miksei Pekka Puska sitten suosittele viinin käyttöä normaalina ruokajuomana vaan vetää nihilististä alkoholipolitiikkaa, vaikka yhtä hyvin viinin lipittämisen voisi väittää olevan kolesterolille edullista kuin oliiviöljyn?

  Miksi monilla luonnossa elävillä kansoilla (esim. eskimot) ei ole kolesteroliongelmia? He elävät ihmiselle luonnollisessa ympäristössä?

  Miksi jenkeillä kolesterolit on korkealla? Töitä tehdään lomitta, pitkiä päiviä, huono ravinto, ylipaino, vähäinen liikunta ja epäluonnollinen ympäristö etenkin kaupungeissa. Onko ihme, että stressitaso nousee?

  VastaaPoista