keskiviikkona, elokuuta 16, 2023

Omia tekstejä tuotu Petrafoundation-sivustolta

 Petrafoundation-sivustoa ei enää päivitetä. Omia tekstejäni tuon tähän, etteivät katoa bittiavaruuteen.

KEMOTERAPIA – VALIKOIVAA SYÖPÄPOTILAAN MYRKYTTÄMISTÄ

KEMOTERAPIA – VALIKOIVAA SYÖPÄPOTILAAN MYRKYTTÄMISTÄ

Christer Sundqvist

Viimeisimmässä kirjassaan “The Cancer Code: A Revolutionary New Understanding of Medical Mystery” (2020) [1] lääkäri Jason Fung on eräässä mielenkiintoisessa kirjan luvussa kertonut kemoterapian tarinan. Seuraavassa on yhteenveto tohtori Fungin tekstistä ja joitakin ajatuksia meiltä. Suosittelemme Fungin erinomaista kirjaa.

 

Valikoivaa myrkytystä

Tyypillistä syöpälääkintää on kemoterapia (solumyrkyt). Kemoterapialääkkeiden tarkoituksena on tuhota pahalaatuiset syöpäsolut. Solumyrkyt estävät solujen jakautumisen ja aiheuttavat siten solukuolemaa. Lääkkeitä voidaan antaa olemassa olevan kasvaimen pienentämiseksi tai tuhoamiseksi sekä pahalaatuisten kasvainten torjumiseksi [2].

 

Solumyrkyt vaikuttavat kaikkiin soluihin, myös terveisiin. Syöpäsolut jakautuvat kuitenkin usein paljon nopeammin kuin normaalit solut, mikä tekee syöpäsoluista erityisen herkkiä kemoterapialle. Terveissä soluissa solumyrkkyjen vaikutus tuntuu lievemmältä ja terveet solut myös palautuvat nopeammin hoidon jälkeen. Solumyrkkyjen merkitys on hieman vähentynyt syövän hoidossa, kun uusia biologisia lääkehoitoja on kehitetty. Kemoterapialääkkeitä käytetään kuitenkin edelleen laajalti.

 

Jason Fung aloittaa matkansa kemoterapian historiaan huomauttamalla, että kaikki alkoi vuonna 1935. Oli välttämätöntä löytää looginen ratkaisu syövän leviämisen estämiseksi. Miltä vaikuttaisi ”kemoterapia”, sellainen koko elimistöä koskeva valikoiva myrkky, joka tuhoaisi syöpäsolut missä ne vain lymyilisivätkin, mutta joka vahingoittaisi terveitä soluja verraten vähän? Käynnistyi järjestelmällinen ohjelma sopivan syöpälääkkeen löytämiseksi yli kolmen tuhannen kemiallisen yhdisteen joukosta. Vain kaksi yhdistettä päätyi niin pitkälle, että niistä voitiin tehdä kliiniset tutkimukset. Molempien yhdisteiden tutkimukset epäonnistuivat, koska yhdisteet olivat liian myrkyllisiä ihmiselle. Valikoivan syöpätoksiinin löytäminen ei ollut helppo tehtävä 1930-luvulla, eikä se ole vieläkään.

 

Läpimurto

Läpimurto tapahtui aika epätodennäköisen tapahtumasarjan kautta. Ensimmäisen maailmansodan aikana käytetyt tappavan myrkylliset kaasut osoittautuivat nimittäin hyödyllisiksi syöpää vastaan. Typpeä runsaasti sisältävä sinappikaasu, joka nimettiin heikon pippurisen hajunsa mukaisesti, oli ollut käytössä ensimmäisen kerran Saksassa vuonna 1917. Sinappikaasun kehitti nerokas kemisti ja Nobelinpalkittu Fritz Haber vuonna 1918. Hän osoitti, että tämä tappava kaasu imeytyi ihon läpi aiheuttaen rakkuloita ja palovammoja keuhkoissa. Uhrit kuolivat hitaasti, koska matkan tekeminen kuolemaa kohti kesti jopa kuusi viikkoa.

 

Mielenkiintoista on tässä yhteydessä se, että sinappikaasulla on outo ominaisuus tuhota valikoivasti tiettyjä luuytimen osia ja valkosoluja. Toisin sanoen kyseessä on valikoiva myrkky. Kaksi Yalen yliopiston lääkäriä oletti, että tätä valikoivaa myrkkyä voitaisiin käyttää terapeuttisesti epänormaalien valkosolujen tappamiseen syöpässä, joka tunnetaan nimellä non-Hodgkinin lymfooma. Menestyksellisten eläinkokeiden jälkeen lääkärit testasivat teoriaansa vapaaehtoisesti tähän tehtävään suostuneen syöpäpotilaan kanssa, joka tunnetaan nyt vain hänen nimikirjaimillaan, J.D. Tämä 48-vuotias mies kärsi pitkälle edenneestä lymfoomasta, joka ei ollut moksiskaan sädehoidosta. Potilaan leuassa ja rintakehän alueella oli runsaasti niin suuria kasvaimia, ettei hän voinut niellä tai pistää käsiään ristiin. Kun muuta hoitoa ei ollut saatavilla, hän suostui salaiseen kokeelliseen hoitoon.

 

Elokuussa 1942 J.D. sai ensimmäisen annoksensa sinappikaasua, joka tunnettiin silloin vain nimellä ”X-aine”. Neljäntenä päivänä hän alkoi osoittaa paranemisen merkkejä. Kymmenentenä päivänä syöpä oli melkein kokonaan kadonnut. Parantuminen oli melkein ihmeellistä, mutta kuukauden kuluttua lymfooma tuli takaisin ja 1. joulukuuta 1942 J.D.:n potilasrekisterissä oli vain yksi sana: ”Kuoli”. Silti tätä pidettiin hyvänä alkuna kemoterapian kehittelyssä. Oli mahdollista todistaa, että menetelmä voisi olla tehokas. Hoito, jota myöhemmin kutsuttiin kemoterapiaksi, oli siis nähnyt päivänvalon, vaikka sotasensuurin vuoksi tulokset julkaistiin vasta vuonna 1946. Sinappikaasun johdannaisia, kuten klorambusiili ja syklofosfamidi, käytetään edelleen kemoterapeuttisina lääkkeinä.

 

Antifolaatit tulevat käyttöön

Toinen kemoterapiamuoto hyödynsi foolihapon aineenvaihduntaa. Foolihappo on yksi välttämättömistä B-vitamiineista, joita tarvitaan uusien solujen tuottamiseen. Kun elimistössä on tästä vitamiinista puutosta, uusia soluja ei voida tuottaa, mikä vaikuttaa nopeasti kasvaviin soluihin, kuten syöpään. Vuonna 1948 Sidney Farber, Harvardin lääketieteellisen koulun patologi, oli edelläkävijä foolihappoa estävien lääkkeiden käytössä tietyntyyppisten lapsilla esiintyvien leukemioiden hoidossa. Toipuminen sujui mahtavasti ja syöpä yksinkertaisesti suli pois. Mutta valitettavasti syöpä ilmestyi aina uudelleen.

 

Kemoterapian kehittämistyö jatkui. 1950-luvulla tehtiin joitakin merkittäviä edistysaskeleita joitain harvinaisia syöpiä vastaan. Kansallisen syöpäinstituutin tutkija tri Min Chiu Li kertoi vuonna 1958, että hän oli kemoterapialla kyennyt parantamaan useita syöpäpotilaita, joilla oli istukassa kasvaimia (koriokarsinooma). Harvat tiedemiehet uskoivat häneen, ja häntä pyydettiin jättämään työpaikkansa kansallisessa syöpäinstituutissa kun hän jatkoi itsepäisesti uusien ”hullujen” hoitojensa käyttöä. Hän palasi Memorial Sloan-Kettering -sairaalaan New Yorkiin, jossa hänen näkemyksensä kemoterapiasta koriokarsinoomassa ja jopa metastaattisessa kivessyövässä myöhemmin hyväksyttiin.

 

Myrkyllisiä seoksia

Useiden erityyppisten kemoterapioiden kehittämistä jatkettiin. Jos yksi myrkky ei riittänyt, miksi ei yhdistettäisi useita myrkkyjä kemialliseen cocktailiin, jota mikään syöpäsolu ei voisi sietää? 1960-luvun puolivälissä lääkärit Emil Freirich ja Emil Frei olivat käyttäneet neljän lääkkeen yhdistelmää leukemiaa sairastaville lapsille, mikä johti lopulta usein toistuvaan remissioon jopa odottamattoman usein (60 prosenttia). Edistyneen Hodgkinin taudin remissioaste nousi melkein nollasta lähes 80 prosenttiin. Vuonna 1970 Hodgkinin lymfoomaa pidettiin suurelta osin parannettavissa olevana sairautena. Tämähän näytti hyvältä. Kemoterapia oli ottanut askeleen ”myrkystä” todelliseksi lääkehoidoksi.

 

Suurin osa kemoterapialääkkeistä ovat selektiivisiä toksiineja, jotka tappavat ensisijaisesti nopeasti kasvavia soluja. Koska syöpäsolut kasvavat nopeasti, ne ovat erityisen herkkiä kemoterapialle. Jos olet onnekas, ehdit tappaa syövän ennen potilaan tappamista. Kemoterapia vaikuttaa voimakkaasti nopeasti kasvaviin normaaleihin soluihin, kuten karvatuppiin ja mahalaukun ja suoliston limakalvoihin, mikä johtaa tunnettuihin haittavaikutuksiin kaljuuntumisen ja pahoinvoinnin/oksentelun muodossa.

 

Outoja asioita ja uusi löydös

Kemoterapiavaikutusten lisäämiseksi mahdollisimman paljon syöpälääkärit suosittelevat, että syöpäpotilaat syövät epäterveellistä ruokaa, jossa ei juurikaan ole vitamiineja ja antioksidantteja. Tämä hämärä neuvo todennäköisesti tekee syöpäsoluista alttiimpia kemoterapian myrkkyvaikutuksille. Tästä neuvosta seuraa kuitenkin kauhea haitta: epäterveellinen ruoka aiheuttaa massiivisia terveysongelmia ja tekee immuunijärjestelmästä haavoittuvamman.

 

Lupaavia tuloksia on saavutettu yhdistämällä kemoterapia ylipainehappihoitoon [3]. Ylimääräinen happiannos vaikuttaa haitallisesti syöpäsolujen kasvuun ja siten niistä tulee kemoterapialle herkempiä. Jos kudokset saavat ylipaineessa happea, syöpäsoluille voidaan luoda epäedulliset kasvuolosuhteet [4], mutta terveet solut pitävät ylimääräisestä hapesta ja toipuvat vähitellen kemoterapian myrkkyvaikutuksista.

 

Viitteet:

 

 

[1] Jason Fung. The Cancer Code: A Revolutionary New Understanding of a Medical Mystery. Harper Wave, 2020

 

[2] Christer Sundqvist. Cancerdrugs. Petrafoundation 21.9.2020 https://petrafoundation.com/en/cancerdrugs/

 

[3] Changlin Qian, Hua Liu, Jie Zhang, Zhiyong Shen. The efficacy and tolerance of high pressure oxygen combined with chemotherapy in postoperative patients with advanced gastric cancer. Translational Cancer Research 7(3):489-494, 2018 https://www.researchgate.net/publication/326023611_The_efficacy_and_tolerance_of_high_pressure_oxygen_combined_with_chemotherapy_in_postoperative_patients_with_advanced_gastric_cancer

 

[4] Christer Sundqvist. The Cancer Cell is Different. Petrafoundation 3.11.2020 https://petrafoundation.com/en/the-cancer-cell-is-different/

 TIETEELLISIÄ TODISTEITA HOMEOPATIASTA OSA 1

Syöpäpotilaat ovat kertoneet saavansa apua sairauteensa homeopaattisista valmisteista. Päätimme selvittää homeopatian tarjoamia etuja ja varsinkin etsiä tieteellisiä todisteita homeopatian toimivuudesta.

Tunnettu ja arvostettu suomalainen homeopaatti Jouni Jämsä (http://www.jounijamsa.fi/ ) auttaa meitä tässä selvitystyössä. Juttelimme hänen kanssaan yleisesti homeopatiasta ja tarjoamme hänen asiantuntemustaan lukijoillemme pala palalta kasvavassa tietopaketissa homeopatiasta. Tässä ensimmäisessä osassa käydään yleiskeskustelua modernista homeopatiasta, esitellään homeopatiasta tehtyjä tutkimuksia ja jatko-osissa sitten saamme lisää tieteellisiä todisteita.

Homeopatia on perinnehoitoa

”Jouni, olipa mukava kun suostuit keskusteluun homeopatiasta. Mitä homeopatia on?”

Homeopatia on maailman toiseksi käytetyin hoitomuoto. Keski-Euroopassa homeopatia kuuluu jopa lääkäreiden koulutukseen ja Maailman Terveysjärjestö WHO suosittaa sen yleistämistä jäsenmaissaan. Keski-Euroopassa on aivan yleistä, että myös lääkärit käyttävät työssään homeopatiaa.

Homeopatia kuuluu perinnehoitoihin aivan kuten esim. akupunktio ja perustuu pitkään käytännön näyttöön. Homeopaattisia hoitoja on usein turhaan verrattu tai rinnastettu koululääketieteen tarjoamiin lääkehoitoihin tai patenttilääketutkimuksiin. Homeopaattisilla hoidoilla ei lääkitä, vaan aktivoidaan kehoa itseään parantamaan.

Homeopaattiset hoidot eivät yritä olla vaihtoehto lääketieteelle, mutta ne soveltuvat kaikkien sairauksien hoitoihin. Avoin keskustelu eri hoitojen hyödyistä on Suomessa nykyisin tukahdutettu.

”Miten homeopatia toimii?”

Homeopatia ei varsinaisesti lääkitse, vaan ennemminkin aktivoi elimistöämme puolustukseen. Homeopatian perustajana pidetään lääkäri, kemisti Samuel Hahnemannia, joka huomasi jo yli 200 vuotta sitten, että aineita asteittain laimentamalla ja samalla ravistamalla voidaan parantaa sairauksia. Similia similibus/Sama parantaa saman, eli heikennetyllä sairauden aiheuttajalla parannetaan sairaus.

Alkuaineen/emoaineen oikeaoppisessa ravistus-valmistuksessa syntyy lääke, joka on EU:ssa direktiivin [8] suojaamaa lääkettä. Jokaisesta kasvista, mineraalista tai vaikka homeesta, tulee erityyppinen lääketaajuus, kun sitä oikeassa suhteessa veteen laimennettuna ravistetaan voimakkaasti, eli potensoidaan.

Pitkän kokemuksen ja hyvän dokumentoinnin myötä on huomattu, että näin saadaan sairauksia parantavia homeopaattisia valmisteita. Vaikutusmekanismi on osin epäselvä. Kyse lienee korkeammasta tieteestä.

”Eikö tämä muistuta rokottamista?”

Olet aivan oikeassa, varsinkin nosodi-homeopatiassa (homeopaattinen lääke tehdään sairauden aiheuttajasta) on kyse eräänlaisesta rokottamisesta, jossa sairauden aiheuttajaa annetaan sairaalle voimakkaasti laimennettuna ja se herättää puolustuksen. Sairaustila on aina solutason tapahtuma, ja homeopatialääke on eräänlaista potilaan kehon herättämistä, jolloin keho aktivoituu puolustautumaan sairautta vastaan tai pyrkii normalisoitumaan.

Homeopatiaa ei voi verrata vaikutukseltaan muihin lääkehoitoihin tai tutkia edes samalla tavalla. Tämä tuottaa joillekin kriitikoille päänvaivaa ja antaa muka hyvän syyn leimata homeopatia humpuukiksi. Tätä eroa tavassa suhtautua muihin lääkkeisiin, voisi verrata musiikin tutkimiseen. Ei Cd-levystäkään löydy musiikkia mikroskoopilla, vaan asioita pitää tutkia asioiden ehdoilla.

Laimennetut homeopaattiset valmisteet tarkastelussa

”Voisimmeko tarkastella hieman näitä homeopaattisia valmisteita. Olen ymmärtänyt, että jotkin homeopaattiset valmisteet ovat hyvin pitkälle laimennettuja. Miten ne voivat toimia?”

Esitän nyt tutkimuksia, joissa on eri tekniikoilla todistettu, että korkeastikin laimennetussa homeopaattisissa valmisteessa on ”ainetta”. Homeopatialääke ei siis ole pelkkää tyhjyyttä tai vain pelkkää vettä.

Homeopatian voi jakaa osiin monellakin tapaa, kuten, yksittäisvalmisteet, yhdistelmä-, matalat- tai korkeat potenssit. Yksittäisvalmisteella tarkoitetaan sellaista homeopaattista lääkettä, jossa on potensoituna (ravistuslaimennettu) vain yksi vaikuttava aine. Yhdistelmävalmisteessa on nimensä mukaisesti useita.

Matalilla potensseilla tarkoitetaan Avogadron vakion mukaisestikin alle tai yli C12 olevia valmisteita. Avogadron vakion mukaan, tietyn määreen ylitse (C12 potensseissa) laimennettuna valmisteesta ei löydy enää vaikuttavaa ainetta.

Useat homeopatiaa kritisoivat pitävät tätä vahvana näyttönä siitä, että homeopatia ei voi toimia, koska siinä ”ei ole mitään”.

Matalapotenssisista valmisteista voi Szegedin yliopiston tutkijoiden tuloksia mukaillen todeta: Mahdollisesti sama määrä kasvin vaikuttavia aineita verrattuna varsinaiseen kasvivalmisteeseen, mutta vähäisemmällä määrällä varsinaista kasvia. Heidän tutkimuksen tarkoitus oli verrata homeopaattista valmistetta ns. allopaattiseen kasvivalmisteeseen.

Heidän tutkimansa homeopaattinen aine (yhdistelmävalmiste) sisälsi kantaliuosta pienen määrän, sekä potensoituja aineita, ja verrokkina oli pelkkä rohdoskasvivalmiste. Agnucastonin (rohdoskasvivalmiste) ja Mastodynonin (sama homeopaattisena) päivittäisen annoksen keskimääräinen agnusidipitoisuus oli 100,82 ug ja homeopaattisessa 25,19 ug. Siltikin HPLC-DAD menetelmällä (korkean erotuskyvyn nestekromatografia) tutkittaessa molemmat valmisteet antoivat hyvin samankaltaiset kromatogrammiset sormenjäljet.

Kuten hekin tutkimuksessaan totesivat, ei homeopaattisia lääkkeitä voida pitää yhtenäisenä ryhmänä, vaan homeopaattisia lääkeaineita tutkittaessa on hyvä ymmärtää, että homeopaattinen valmiste voi olla hyvin monimuotoinen valmistajan ja valmisteen tarkoitusperien mukaisesti. Rajanveto rohdoskasvivalmisteen ja homeopaattisen lääkkeen välillä voi olla hankalaa matalapotenssisten valmisteiden kohdalla. Homeopatiassa tarkoitus mihin valmistetta käytetään, määrittää onko siinä mukana kantaliuosta, matalia potensseja, vaiko korkeita. [13, 16, 9, 6, 19, 20, 24, 2].

Matalien potenssien kohdalla on käytetty tutkimusmetodina DEM-metodia eli pisaran haihdutusta, HPLC-DAD [13], dielektristä dispersiota [24], termoluminenssiä [2], protonin ydinmagneettista resonanssispektroskopiaa [1, 21, 25] sekä ultraviolettivalo spektroskopiaa [ 9, 6, 19, 20].

Korkeat potenssit herättävät intohimoja vastaan olevien parissa. Isoin kiistakysymys on ollut, löytyykö vaikuttavaa ainetta vai ei? Mikäli testausmetodina käytetään pelkästään kemiallista mittausta, on vastaus, ei. Mutta jos siirrytään herkempiin metodeihin, myös korkeista homeopaattisista lääkkeistä on tehty löydöksiä.

Lueteltuna mittausmetodin mukaan:

Ultraviolettivalo spektroskopia (UV) [ 4,6, 7, 20, 9, 21]

Lämpöluminessi [2,3]

Viivästetty luminenssi  [22]

Protonin ydinmagneettinen resonanssispektroskopia NMR [1, 21, 15]

Siirtoelektrodi mikroskopia (TEM) [5 ]

Plasma-atomiemissiospektroskopia (ICP-AES) [5 ].

Pisaroiden haihdutusmenetelmä DEM [11, 12]

Käytettäessä solvatokromista väriainetta [14, 17]

Infrapuna spektroskopia [18, 21]

Lopputulos oli samalla tavoin tulkittavissa eri tutkimusmenetelmillä tehdyissä kokeissa: korkeasti potensoiduista homeopaattisista valmisteista löytyy siis vaikuttavaa ainetta.

Jean-Louis Demangeat (entinen ydinlääketieteen päällikkö Haguenaun keskussairaalassa ja entinen biofysiikan luennoitsija Strasbourgin lääketieteellisessä tiedekunnassa) on sanonut, että homeopatian kritiikki perustuu lähtöaineen teoreettiseen puuttumiseen ultramolekyylisissä laimennoksissa, jotka ovat yli 12 CH (Avogadro-raja). Useat tutkimukset osoittavat materiaalin yllättävän olemassaolon korkeissa laimennoksissa ja jopa alkuperäisen materiaalin pysyvyyden yli 12 CH:n. [10]

Myöskin toisinpäin tehty tutkimus antoi tuloksen. Siinä 6 alkujaan tunnistamatonta homeopaattista lääkettä analysoitiin viivästetyllä luminenssitekniikalla. Tarkoituksena oli selvittää homeopaattisten valmisteiden laatu. Analyysin tulokseksi saatiin kyseessä oleva Argentum nitricum valmiste, josta tehdas oli lähettänyt eri potenssit (matalasta korkeisiin potensseihin) analysoitavaksi. Lääketehdas vahvisti tutkimustuloksen [22]. Eli on myös mahdollista tutkimuksella tarkistaa sisältävätkö tuotteet homeopaattista ainetta, ovatko ne samanlaisia vai toisistaan poikkeavia.

”Aika jännittävää! Tiedetäänkö nyt ihan varmasti, että homeopaattinen valmiste toimii?”

Niin, mikä on paras tapa mitata homeopaattisten lääkkeiden sisältö, on edelleen avoin kysymys, kuten myös miten homeopaattinen lääke toimii. Bernin ja Floridan yliopiston tutkijat toteavat kuitenkin, että plasebo voidaan sulkea pois tutkimuksista, kuten myös piidioksidin saastuminen.

Homeopaattisten valmisteiden välisillä UV-läpäisyarvoilla oli huomattavasti suurempi variaatio verrattuna kontrolleihin. Siksi kokeelliset todisteet summaavat, että erittäin laimennetulla homeopaattisella valmisteella, joka on laimennettu Avogadron-rajan yli, on omia erityisiä fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia, jotka eroavat pelkästä ravistetusta liuottimesta. Näiden ominaisuuksien tarkkaa luonnetta ei vielä tunneta; nykyinen työhypoteesimme on liuottimen molekyylidynamiikan lisääntyminen homeopaattisille valmisteille, tutkijat sanovat [20].

Joidenkin homeopaattisten lääkkeiden tutkimuksen yhteydessä on esitetty epäilyjä tutkimusnäytteen saastumisesta esim. pulloista irronneista partikkeleista. Uusimmissa tutkimuksissa tämä on poissuljettu tekijä. Tätä tukevat useat tutkimukset, jotka löytyvät liitteistä [4, 9, 15, 20]. Eli ei siis plasebo eikä saastunutkaan.

Yhteiseurooppalaisen tutkijaryhmän yhteenvetona on: On selvää näyttöä siitä, että homeopaattisia valmisteita ei voida pitää puhtaasti vetenä, kuten yleisesti oletetaan. Pikemminkin näyttää siltä, että kaikilla laimennoksilla on erityinen materiaalin konfiguraatio, jonka määrää potentiaalinen aine [15].

Kemiantekniikanlaitos, Intian teknillinen instituutti, Bombay väittää: Homeopatia on kiistanalainen, koska korkean potenssin lääkkeisiin, kuten 30c ja 200c, liittyy valtavia laimennuskertoimia, jotka ovat monella kertoimella suurempia kuin Avogadron-luku, joten lähtöaineista ei teoriassa pitäisi olla mitattavissa olevia jäännöksiä. Käyttämällä huipputeknologiaa (TEM, SAED ja ICP-AES) olemme osoittaneet lähtöaineiden nanohiukkasten ja niiden aggregaattien läsnäolon jopa erittäin suurissa laimennoksissa. Nanohiukkasten vahvistettu läsnäolo haastaa nykyisen ajattelun laimennuksen roolista homeopaattisissa lääkkeissä. Käyttämällä hyvämaineisten valmistajien metallipohjaisia lääkkeitä, olemme ensimmäistä kertaa osoittaneet siirtoelektronimikroskopialla (TEM), elektronidiffraktiolla ja kemiallisella analyysillä induktiivisesti kytketyn plasma-atomiemissiospektroskopian (ICP-AES) avulla fyysisten ainesten esiintymisen. Alkuaineiden metallisten nanopartikkelien kerääntymisen näissä äärimmäisissä laimennoksissa [5].

Ultraviolettivalo spektroskopialla tutkittiin homeopaattisia helmiä, jotka olivat joko korkeita- tai ultrakorkeita potensseja eli pitkälle laimennettuja. Tämän tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko helmien homeopaattinen aine verrannollinen nestemäisistä valmisteista aiemmin saatuihin tutkimustuloksiin. Tutkimuksessa käytetyt helmet liotettiin, tästä saatua liuosta verrattiin verrokkiliuokseen.

Institute of Complementary Medicine, Bernin yliopiston tutkijat kertovat, että määritellyillä laimennustasoilla valmistetun kontrollivalmisteen ja homeopaattisten globulien välisten erojen lisäksi on havaittu merkittäviä eroja 30c, 200c ja 200CF, potensseissa vaikka näissä korkeissa laimennoksissa lähtöaineen molekyylejä ei odoteta olevan. Tämä on yhtäpitävä Reyn tutkimuksen kanssa, joka kykeni erottamaan litiumkloridi 15c:n ja natriumkloridi 15c:n termoluminesenssi-menetelmällä. Acon. napelluksen, Sulfurin ja Apis mellifican liuoksella, joka oli valmistettu korkeasti laimennetuista helmistä, oli merkittävästi erilainen UV-absorbanssi kuin kontrollihelmistä valmistetulla. Tämä tutkimus on laajentanut havainnot korkeista nestepitoisista laimennoksista globuleihin, ja se viittaa siihen, että nestepitoisten korkeiden laimennusten ominaisuudet voidaan säilyttää ja havaita liuenneissa globuleissa [4].

Tutkijoiden mukaan tämä tukee jo aiemmin tehtyjä tutkimuksia, joissa homeopaattista ainetta on löytynyt korkeasti potensoiduista valmisteista, sekä sen ohella tässä tutkimuksessa onnistuttiin havaitsemaan eroja eri homeopaattisten valmisteiden välillä, kuten samoin niiden eri laimennusasteiden välillä. Kaikki valmisteet oli laimennettu ns. Avogadron luvun yli, eli niissä ei nykytiedon mukaan enää pitäisi olla vaikuttavaa ainetta jäljellä.

Pennsylvanian ja Arizonan yliopistojen tutkijat kertovat, että keskeinen kompastuskivi homeopatian vakavalle pohdinnalle on homeopaattisten lääkkeiden biologisen aktiivisuuden oletettu ”epäuskottavuus”, kun lähtöaine on laimennettu Avogadron-molekyylien luvun yli. Tällainen väite perustuu suuresti alkuainekemian (ja biokemian) oletuksiin, joissa liuoksen materiaalikoostumus (laimennuskertoimet ja ligandin ja reseptorin vuorovaikutukset) on olennainen asia.

Alustavat tiedot, jotka on saatu käyttämällä Raman- ja ultravioletti-näkyvää (UV-VIS) -spektroskopiota, kuvaavat kykyä erottaa kaksi erilaista homeopaattista lääkettä (Nux vomica ja Natrum muriaticum ) toisistaan ja erottaa tietyn lääkkeen sisällä 6c, 12c, ja 30c potenssit. Materiaalitieteelliset konseptit ja kokeelliset työkalut tarjoavat uuden lähestymistavan nykytieteeseen edistyäkseen merkittävästi homeopaattisten lääkkeiden perustutkimuksissa [7].

Eli ei ole pelkästään löytynyt korkealle laimennettuja aineksia homeopaattisesta valmisteesta vaan ne myös pystyttiin erottelemaan toisistaan, sekä niiden eri laimennus asteet toisistaan.

”Tämä oli minulle yllätys, että homeopaattisia valmisteita testataan näin tarkasti. Kerro lisää!”

Bernin yliopisto, Hiscia instituutti Sveitsi on tätä tutkinut lisää. Homeopaattisia valmisteita käytetään täydentävässä lääketieteessä maailmanlaajuisesti, mutta homeopatiasta on keskusteltu ja siitä käydään edelleen voimakasta keskustelua, joka perustuu aiempiin uskomuksiin vaikuttavan aineen läsnäolosta. Vaikka homeopaattisten valmisteiden vaikutuksista näyttää olevan hyvää prekliinistä ja kliinistä näyttöä, taustalla oleva vaikutustapa on vielä epäselvä. Tutkijoilla on tavoitteena selvittää homeopaattisten valmisteiden mahdolliset fysikaaliset ominaisuudet, mikä voi mahdollisesti lisätä valmisteista saatavaa tieteellistä vakuuttavuutta.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on saatu aikaan kattavat valmistelevat mittaukset instrumenttiparametrien vaikutuksen toistettavuudeksi, kuten lampun muutoksen aallonpituus näkyvästä (VIS) ultraviolettivalaisimeen ja skannausnopeus, instrumentin ohjautuminen, lämpenemisaika, toistojen lukumäärä ja puhdistus aika. Ennen mittauksia lähtötason kalibrointi saatiin päätökseen kyvetillä, joka täytettiin 18 MΩ:lla vettä. Valonläpäisy mitattiin välillä 190 – 1100 nm. Jokainen mittaus toistettiin neljä kertaa ensimmäisellä testikerralla, joka sisälsi viisi 18 M vesinäytettä ennen varsinaisia näytteitä. Laiteyksikkö käynnistettiin 10 tuntia ennen varsinaisia mittauksia tehokkaan lämpenemisen saavuttamiseksi. Huoneen lämpötila ja kosteus pidettiin vakiona.

Muiden tutkimusryhmien aikaisemmat julkaisut ehdottivat kontaminaatioiden esiintymistä potentisointiprosessin aikana. Aikaisemmissa tutkimuksissa osoitettiin, että homeopaattinen valmiste voidaan valmistaa minimillä epäorgaanisilla epäpuhtauksilla, ja että erot homeopaattisen valmisteen ja verrokin välillä eivät johdu epäpuhtauksista.

Kaiken kaikkiaan homeopaattiset valmisteet ja verrokit osoittivat vertailukelpoisia eroja kolmessa tutkimuksessa, mikä osoittaa homeopaattisten valmisteiden erityisominaisuudet.  Voitiin osoittaa eroavaisuuksia UV-valolla tutkittaessa, homeopaattisten valmisteiden ja kontrollivalmisteen välillä, sekä ymmärrettiin paremmin homeopaattisten valmisteiden fyysisiä ominaisuuksia [9].

DiagnOx Laboratorio, Cherwell innovaatiokeskus, Upper Heyford, Oxon, Britannia on kirjoittanut, että systemaattinen lähestymistapa yksinkertaisen kemiallisen järjestelmän suunnittelemiseksi homeopaattisten lääkkeiden laadun tutkimiseksi on johtanut kokeellisen protokollan kehittämiseen, jossa solvatokromisia väriaineita käytetään sarjassa laimennettujen ja ravistettujen liuosten molekyylisenä osoittimena. Elektronista spektroskopiaa on käytetty seuraamaan muutoksia tämän väriaineluokan absorbanssissa näkyvässä spektrissä homeopaattisten potenssien läsnäollessa.

Todisteet näkyvät kuudella eri solvatokromisella väriaineella kolmessa eri liuotinjärjestelmässä. Jokaisessa tapauksessa homeopaattiset potenssit tuottivat pysyvät ja toistuvat muutokset väriainespektrassa. [14]

”Kiitämme Jounia homeopatiakäsitteen selostamisesta ja kiehtovasta sukelluksesta laimennettujen homeopaattisten valmisteiden tieteelliseen tutkimukseen. Kirjoitussarja homeopatiasta jatkuu seuraavassa osassa.”

Tutkimusviitteet

1 Nanosized solvent superstructures in ultramolecular aqueous dilutions: twenty years’ research using water proton NMR relaxation. Homeopathy 102 (2): 87-105, 2013 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1475491613000027

2 Thermoluminescence in ultra-high dilution research. J Altern Complement Med. 12(5):437-443, 2006 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16813507

3 Thermoluminescence of ultra-high dilutions of lithium chloride and sodium chloride. Physica A: Statistical Mechanics and its Applications 323: 67-74, 2003  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378437103000475?via%3Dihub

4 Comparison of homeopathic globules prepared from high and ultra-high dilutions of various starting materials by ultraviolet light spectroscopy. Complementary Therapies in Medicine 24: 111-117, 2016 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229915300388

5 Extreme homeopathic dilutions retain starting materials: A nanoparticulate perspective. Homeopathy 99(4):231-242, 2010 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20970092

6 Absorption Spectra of Electronic-Homoeopathic Copies of Homoeopathic Nosodes and Placebo Have Essential Differences. Forsch Komplementärmed 13:294-297, 2006 https://www.karger.com/Article/Abstract/95931

7 The defining role of structure (including epitaxy) in the plausibility of homeopathy. Homeopathy

96 (3): 175-182, 2007 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1475491607000628

8 Homeopaattiset ja antroposofiset valmisteet. Fimea, 2001 https://www.fimea.fi/myyntiluvat/kasvirohdoslaakkeet_ja_homeopaattiset_valmisteet/homeopaattiset_ja_antroposofiset_valmisteet

9 Differences in Median Ultraviolet Light Transmissions of Serial Homeopathic Dilutions of Copper Sulfate, Hypericum perforatum, and Sulfur. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2013, Article ID 370609, 11 pages https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/370609/

10 Les hautes dilutions homéopathiques vues par la physique : arguments en faveur d’une nanomédecine. La Revue d’Homéopathie 11 (1): 2-12, 2020  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878973019301963

11 Impact of succussion on pharmaceutical preparations analyzed by means of patterns from evaporated droplets. Nature Scientific Reports 10:570, 2020 https://www.nature.com/articles/s41598-019-57009-%20%202?fbclid=IwAR0gep_E4CPVMQN5bX4YxSr86RJErSn1fY__lwkpI7jrNFPAWkg04_7zuco

12 Polycrystalline structures formed in evaporating droplets as a parameter to test the action of Zincum metallicum 30c in a wheat seed model. Homeopathy 105 (2): 173-179, 2016 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1475491615000806?via%3Dihub

13 Low Potency Homeopathic Remedies and Allopathic Herbal Medicines: Is There an Overlap? PLoS One. 8(9): e74181, 2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3760822/

14 Solvatochromic dyes detect the presence of homeopathic potencies. Homeopathy 105 (1): 55-65, 2016 https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1475491615000624

15 Nuclear Magnetic Resonance characterization of traditional homeopathically manufactured copper (Cuprum metallicum) and plant (Gelsemium sempervirens) medicines and controls. Homeopathy 106(04): 223-239, 2017 https://www.thieme-connect.de/products/ejournals/abstract/10.1016/j.homp.2017.08.001

16 A review of the use and role of low potencies in homeopathy. Complementary Therapies in Medicine 13 (4): 291-296, 2005 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229905001159?via%3Dihub

17 Interaction of homeopathic potencies with the water soluble solvatochromic dye bis-dimethylaminofuchsone. Part 1: pH studies. Homeopathy 106(1):37-46, 2017 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28325223

18 Variation in Fourier transform infrared spectra of some homeopathic potencies and their diluent media. J Altern Complement Med 11(5):807-812, 2005 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16296914

19 Effects of Exposure to Physical Factors on Homeopathic Preparations as Determined by Ultraviolet Light Spectroscopy. ScientificWorldJournal 10: 49–61, 2010 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5763671/

20 Homeopathic Preparations of Quartz, Sulfur and Copper Sulfate Assessed by UV-Spectroscopy. Evid Based Complement Alternat Med 2011: 692798, 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3137246/

21 Investigation of therapeutically active constituents of homeopathy medicine from Justicia adhatoda L. and its clinical verification. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 8(3): 3790-3796, 2019 http://www.phytojournal.com/archives/2019/vol8issue3/PartBD/8-3-448-859.pdf

22 Identification of Unknown Homeopathic Remedies by Delayed Luminescence. Cell Biochemistry and Biophysics 68: 321–334, 2014 https://link.springer.com/article/10.1007/s12013-013-9712-7

24 Dielectric dispersion studies of some potentised homeopathic medicines reveal structured vehicle. Homeopathy 102(4):262-267, 2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24050772

25 A nuclear magnetic resonance spectroscopy comparison of 3C trituration derived and 4C trituration derived remedies. Homeopathy 97(04): 196-201, 2008 https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1016/j.homp.2008.08.008

 TIETEELLISIÄ TODISTEITA HOMEOPATIASTA OSA 2

Aiemmassa kirjoituksessa [16] (Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 1.) haastattelin tunnettua ja arvostettua suomalaista homeopaattia Jouni Jämsää (http://www.jounijamsa.fi/ ). Hän auttaa meitä selvitystyössä homeopatian luonteesta ja vaikutustavoista henkilöille joilla on syöpä tai muu vakava sairaus. Juttelimme taas hänen kanssaan ja pala palalta tulet huomaamaan miten tämä huonosti tunnettu perinteinen hoitomuoto on turhauttavan suurten kiistojen keskellä tarjoamassa apuaan terveyttä kaipaaville ihmisille.

Homeopaatti pistetään lujille

”Jouni, tuleeko sinulle mieleen joitakin sellaisia täysin puolueettomia homeopaattisia tutkimuksia, joissa olisi mahdollisimman tarkkaan suljettu pois muut tutkimuksellisesti häiritsevät tekijät ja näytettäisiin homeopaattisen valmisteen teho?”

 

Huomasin, että ensimmäisestä kirjoituksesta on virinnyt vilkas keskustelu sosiaalisessa mediassa. Hyvä näin, tällaista keskustelua on kaivattu. Kiitos tästä mahdollisuudesta, Christer.

 

Ensimmäisessä artikkelissa esitettiin eri tekniikoilla tehtyjä tutkimuksia, jossa materiaalia on löydetty myös korkealle potensoiduista homeopaattisista valmisteista. Kun homeopaattista valmistetta verrattiin plaseboon, todettiin niissä olevan selkeitä eroavaisuuksia [1, 2, 3, 4] ja homeopaattisessa valmisteessa todistetusti oli siis ”jotakin”. Se ”jokin” on osoittautunut yli 200 vuotta vaikuttavaksi ja sitä todistetaan nyt lääketieteellisin tutkimusmenetelmin.

 

Mielenkiintoiseen kysymykseesi vastaisin, että kasveihin liittyvät homeopaattiset tutkimukset ovat aika kiehtovia osoituksia, että ”ei mitään” todellakin on ”jotakin”. Mitä jos käsiteltäisiin homeopatiaa kasvitieteen näkökulmasta?

 

Kasvit reagoivat homeopatiaan

Homeopaattisilla valmisteilla Alumina ja Calcarea carbonica käsiteltiin salaatin siemeniä (Lactuca sativa L.) ja tutkittiin miten siemenet itävät alumiinille altistetuissa olosuhteissa. Tämä tutkimus tehtiin Brasiliassa kolmen eri yliopiston yhteistutkimuksessa (Viçosan, Ouro Preton ja Minas Geraisin liittovaltion yliopistot).

Brasiliassa on alumiinia maaperässä ja alumiinimyrkytys on tärkeä tekijä, joka rajoittaa kasvien kasvua happamassa maaperässä. Tässä tutkimuksessa oli tavoitteena arvioida homeopaattisten valmisteiden Alumina 6cH, Alumina 12cH, Calcarea carbonica 6cH ja Calcarea carbonica 12cH vaikutusta salaatin siementen itävyyteen ja kasvien elinvoimaan, kun siemenet altistettiin myrkyllisille pitoisuuksille alumiinia.

Satunnaistetussa kokeessa tehtiin 6 käsittelyä ja toistettiin koeasetelma 3 kertaa. Siemenet jaettiin ryhmiin seuraasti:
1) pelletoidut siemenet / talkki + alumiini 6 cH;
2) pelletoidut siemenet / talkki + alumiini 12cH;
3) pelletoidut siemenet / talkki + Calc.c 6cH;
4) pelletoidut siemenet / talkki + Calc.c 12cH;
5) pelletoidut siemenet / talkki + tislattu vesi;
6) pelletoimattomat siemenet (kontrolli).

Arvioidut muuttujat olivat itävyysprosentti (GP), itämisnopeusindeksi (GSI) ja idun pituus (RL). Homeopaattiset valmisteet Alumina 6cH ja 12cH ja Calcarea carbonica 6cH ja 12cH vaikuttivat merkittävästi salaatin siemeniin. Homeopaattisilla valmisteilla käsiteltyjen näytteiden ja kontrollien välillä oli merkitsevää eroa itämisnopeudessa ja idun pituudessa. Nämä ovat selkeitä muuttujia, jotka heijastavat siementen kasvuvoimaa [12].

Ylläoleva kuva on peräisin brasilialaistutkimusesta[12].

Eurooppalainen tutkimusryhmä Bolognassa, Veronan yliopistossa on tutkinut vehnänjyviä ja homeopaattisia valmisteita. Vehnän jyvät käsiteltiin aluksi arsenikkitrioksidilla. Sen jälkeen jyvät jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi käsiteltiin potensoidulla arsenikkitrioksidilla (22,5 C, laimennus ylittää Avogadron arvon), toinen ryhmä potensoidulla vedellä ja kolmas pelkällä vedellä (negatiivinen kontrolliryhmä). Jyviä seurattiin pisarahaihdutus testillä (DEM) sekä itämistä sokkokokeena.

Testissä arvioitiin itämisnopeus ja laskettiin itämättömät jyvät. Merkittävästi parempi itävyys saavutettin silloin kun käytettiin ravistettua (potensoitua) arsenikki-valmistetta. Tutkijaryhmän mukaan potensoinnilla oli suuri merkittävyys itävyyteen [5]. Homeopaattiset valmisteet paransivat arseniikilla saastutettujen jyvien itävyyttä käyttäen vakiintunutta homeopatia filosofiaa Similia cum similibus – sama parantaa samaa. Tämän ohella tutkimuksessa havaittiin eroja itämisessä siinä miten paljon valmisteita ravistettiin (potensointi).

 

Tätä yllämainittua koetta jatkettiin sokkoutetulla laboratoriokokeella, joka suoritettiin osoittamaan Arsenicum-albumin (As2O3) 45-kertaisen laimennoksen vaikutus vehnän oraisiin, joiden jyvät oli aiemmin myrkytetty annoksella samaa ainetta.

Kokeessa 60 jyvää oli kontrolliryhmänä ja ne käsiteltiin tislatulla vedellä (ryhmä 1). 150 jyvää käsiteltiin As2O3:lla ja sen jälkeen tislatulla vedellä (ryhmä 2). 150 jyvää käsiteltiin myös As2O3:lla ja homeopaattisella arsenikki 45x:llä (ryhmä 3) [6]

Homeopaattinen hoito vaikutti varren kasvuun tilastollisesti merkitsevästi. Koetulokset antoivat siis tukea aikaisemmalle tutkimukselle [5]. Kokeessa käytetty laimennusaste oli yli Avogadron luvun, eli siinä ei pitäisi olla ”mitään”.

 

”Tämä on ihan uutta tietoa minulle ja aika vakuuttava todiste siitä, että homeopatia ei ole ”tyhjää”. Tässähän ihan innostuu. Löytyykö lisää?”

Olen seurannut homeopatiatutkimusta vuosikymmeniä ja kyllä kasvit tarjoavat meille homeopaateille lisää varmistusta siitä, että ollaan oikealla tiellä. Homeopatia todellakin toimii vaikka sen tarkkaa vaikutusmekanismia ei täysin ymmärretä.

Voisin kertoa kupulimaska-kasvin kasvusta ja kehityksestä homeopaattisella valmisteella. Tämä satunnaistettu kaksoissokkotesti tehtiinBernin yliopistossa, KIKOM yksikössä. Vesikasvi kupulimaska (Lemna gibba) altistettiin 48 tunniksi arseniikille. Tämän jälkeen kasvit laitettiin kasvualustalle, jossa oli joko potensoitua arsenikkia tai gibberelliinihappoa – (17x, 18x, 21x-24x, 28x, 30x, 33x) tai kontrollinesteitä. Kontrollinesteistä toinen oli ravistettua vettä ja toinen ravistelematonta. Kasvua seurattiin 6 päivää.

Kahden ensimmäisen päivän aikana mitään vaikutusta ei näkynyt, mutta neljänä seuraavana päivänä kasvunopeus kasvoi tilastollisesti merkitsevästi niissä kasveissa, jotka saivat potensoitua Arsenicum-albumin valmistetta. Potensoidulla gibberelliinihappolla ei ollut vaikutusta kasvuun.

 

Tämä tutkimus paljasti homeopaattisten valmisteiden tarkat vaikutustavat. Potensoiduilla valmisteilla oli toisistaan poikkeavat vaikutukset, eli homeopaattisella Arsenicum valmisteella saatin kasvua aikaiseksi, mutta potensoidulla gibberelliinihapolla ei ollut vaikutusta [7].

 

Mutta ei tässä vielä kaikki! Äskettäisessä kokeessa gibberelliinihapolla ei ollut vaikutusta. Mutta ohran itävyyttä tutkittaessa sillä oli vaikutusta. Ja vieläpä aika jännällä tavalla.

 

Kasvitieteiden laitoksessa Pretorian yliopistossa,Etelä-Afrikassa tehtiin erittäin jännittävä koe. Tutkittiin homeopaattisesti valmistetun gibberelliinihapon (HGA3) vaikutuksia ohran (Hordeum vulgare L.) jyvien itämiskykyyn. Homeopaattinen gibberelliinihappo johti toistuvasti siihen, että taimista tuli suurempia, eli HGA3:lla saatiin biologinen vaste verrokkiryhmään nähden. Kokeessa havaittiin muutoksia kasvien kehityksessä kun käytettiin eri potensseja käsiteltyjen jyväryhmien välillä.

Aiemmassa tutkimuksessa [7], jossa kasvi oli altistettu arsenikille, eivät gibberellinihapon homeopaattiset muodot tehneet vaikutusta kasvin kasvuun. Tässä tutkimuksessa puolestaan käytettiin altistamattomia jyviä ja tutkittiin, voiko homeopaattisella gibberelliinihapolla puolestaan olla vaikutusta niiden kasvuun. Homeopaattisen filosofian mukaan sairauksia, kuten arsenikkialtistusta, voidaan hoitaa: Similia cum  similibus – Sama parantaa samaa – periaatteella, jolloin hoitona on arsenikin homeopaattinen muoto.

 

”Vau, tämä oli mielenkiintoista! Saako biologi hieman spekuloida? Tutkittaessa homeopaattisen valmisteen vaikutusta äskettäisessä tutkimuksessa [8] toimittiin ikään kuin olisimme hoitaneet kasvin ”terveyttä”, sillä ne eivät saaneet mitään arseniikki-myrkkyä ja olivat siten altistamattomia, terveitä kasvin jyviä. Sen sijaan arseniikkia saaneita jyviä hoidettiin ”sairaina” jyvinä ja silloin ei gibberelliinihapolla ollutkaan mitään tehoa. Niille piti antaa homeopaattista arseniikkia! Onko tässä mitään järkeä?”

Oikeassa olet, Christer. Nämä kaksi koetta [7, 8] ovat Similia cum similibus käytännössä. Toisistaan poikkeavat tutkimustulokset vahvistivat sen mitä on homeopaatin työ käytännössä. Homeopaatti kuuntelee potilaan kertomusta ja suunnittelee hänelle hoidon kertomuksessa esille tulleiden seikkojen perusteella. Sama homeopaattinen valmiste ei automaattisesti toimi samalla tavalla eri potilaissa ja terveyttä saatetaan ylläpitää eri valmisteella kuin sairaustilaa hoitaa.

Näitä kasvitutkimuksia on lisää. Olen niitä seurannut kasvavalla mielenkiinnolla. Maissin itävyyttä on tutkittu homeopaattisilla valmisteilla Serbiassa. Maissin itämistä on tapana parantaa antamalla niille 2,4-D:tä (eli 2,4-dikloorifenoksietikkahappoa), sillä maissin jyvillä on huono itämiskyky jos niitä säilytetään pitkään.

Tutkimuksessa pitkään säilytetyille (ikääntyneille) maissin jyville annettiin, joko vettä (kontrolliryhmä) tai 2,4-D:tä useammassa eri potenssissa (3C, 3.75C, 4.5C, 5.25C ja 6C). Tämän jälkeen seurattiin mm. itävyyttä, tuoreainesta, juurien ja versojen pituutta. Tutkimusryhmän mukaan itämiseen ei homeopaattisilla potensseilla ollut vaikutusta, mutta muihin tutkittuihin ominaisuuksiin kylläkin. Homeopaattisia valmisteita saaneet maissinjyvät olivat tilastollisesti merkitsevällä tavalla tehokkaampia tuottamaan tuoreainetta sekä versoissa että juurissa. Tutkimuksessa havaittiin myös eroja eri potenssien välillä. Esimerkiksi 3C-potenssi vaikutti eniten tuoreaineksen määrään, 4.5C-potenssi puolestaan lisäsi juurien ja versojen pituutta. Johtopäätöksenä tutkimusryhmä esitti, että homeopaattisilla potensseilla näyttää olevan myönteinen vaikutus pitkään varastoituihin maissinjyviin stimuloimalla niiden kasvua [9].

Karachin yliopistossa, Pakistanissa mung-pavun, auringonkukan, okran- ja mustan linssin siemeniä käsiteltiin homeopaattisilla lääkkeillä Arnica montana ja Thuja occidentalis (30C) ja arvioitiin niiden vaikutusta juurilahoon. Kustakin kasvilajikkeesta laitettiin 4 siementä itämään petrimaljoihin. Juuriin tartutettin patogeeneja kuten esimerkiksi Fusarium oxysporum, Rhizoctonia solani ja Macrophomina phaseolina. Itämistulokset osoittivat, että A. montana ja T. occidentalis (30C) -valmisteilla käsitellyt siemenet osoittivat täydellistä itävyyttä (100 %), suurempaa juuren pituutta ja erinomaista estokykyä vastustaa juuriin tarttuvia patogeeneja. Steriloitu vesi ja absoluuttinen alkoholi vähensivät merkittävästi itävyyttä (p <0,05) ja aiheuttivat vakavia patogeenien tartuntoja, jotka olivat näkyvissä niin siementen pinnalla kuin juurissakin. Siementen käsittelyhomeopaattisilla lääkeaineilla oli tehokas ja halpa menetelmä suojata siemeniä ja juuria juurilahosieniltä [10].

 

Bolognan yliopistossa, Italiassa tutkittiin sokeutetulla ja satunnaistetulla kokeella miten homeopaattinen arseeni vaikuttaa tupakkakasville haitalliseen mosaiikkivirukseen (TMV). Tutkimuksessa havaittiin, että homeopaattisella arseenilla saatiin aikaan TMV-vastustuskyvyn lisääntyminen [11].

 

”Kiitos, Jouni, kun toit esille nämä kasvitutkimukset. Homeopaattisilla valmisteilla näyttäisi olevan tehoa. Sitä en enää epäile. Mielenkiintoista tässä on myös se, että kasveilla voidaan testata homeopatian ajatusrakennelmia ja mahdollisesti päästään näin lähemmäksi ”totuutta” homeopatiasta.”

Lähteet:

1. Sabine D Klein, Ursula Wolf. Comparison of homeopathic globules prepared from high and ultra-high dilutions of various starting materials by ultraviolet light spectroscopy. Complementary Therapies in Medicine 24: 111-117, 2016 https://www.researchgate.net/publication/289245133_Comparison_of_homeopathic_globules_prepared_from_high_and_ultra-high_dilutions_of_various_starting_materials_by_ultraviolet_light_spectroscopy

 

2. Prashant Chikramane, A.K. Suresh, Jayesh Ramesh Bellare, Shantaram Kane. Extreme homeopathic dilutions retain starting materials: A nanoparticulate perspective. Homeopathy 99(4):231-242, 2010 https://www.researchgate.net/publication/47532891_Extreme_homeopathic_dilutions_retain_starting_materials_A_nanoparticulate_perspective

3. Sabine D Klein, Annegret Sandig, Stephan Baumgartner, Ursula Wolf. Differences in Median Ultraviolet Light Transmissions of Serial Homeopathic Dilutions of Copper Sulfate, Hypericum perforatum, and Sulfur. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume 2013, Article ID 370609, 11 pages https://www.researchgate.net/publication/235524502_Differences_in_Median_Ultraviolet_Light_Transmissions_of_Serial_Homeopathic_Dilutions_of_Copper_Sulfate_Hypericum_perforatum_and_Sulfur

4. Steven Cartwright. Solvatochromic dyes detect the presence of homeopathic potencies. Homeopathy 105 (1): 55-65, 2016 https://www.researchgate.net/publication/283189466_Solvatochromic_dyes_detect_the_presence_of_homeopathic_potencies

5. Lucietta Betti, Grazia Trebbi, Maria Olga Kokornaczyk, Daniele Nani, Maurizio Peruzzi, Giovanni Dinelli, Paolo Bellavite, Maurizio Brizzi. Number of succussion strokes affects effectiveness of ultra-high-diluted arsenic on in vitro wheat germination and polycrystalline structures obtained by droplet evaporation method. Homeopathy Volume 106 (1): 47-54, 2017 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1475491616300728

6. Lucietta Betti, Maurizio Brizzi, Daniele Nani, Maurizio Peruzzi. Effect of high dilutions of Arsenicum album on wheat seedlings from seed poisoned with the same substance. British Homoeopathic Journal 86 (2): 86-89, 1997 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0007078597801226

7. Tim Jäger, Claudia Scherr, Meinhard Simon, Peter Heusser, Stephan Baumgartner. Effects of Homeopathic Arsenicum Album, Nosode, and Gibberellic Acid Preparations on the Growth Rate of Arsenic-Impaired Duckweed (Lemna gibba L.). Scientific World Journal 10: 2112-2129, 2010 https://www.hindawi.com/journals/tswj/2010/107597/

8. B Hamman, G Koning, K Him Lok. Homeopathically prepared gibberellic acid and barley seed germination. Homeopathy 92(3): 140-144, 2003 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12884896

9. Vesna Dragicevic, Mihajlo Spasic, Milena Simic, Zoran Dumanovic, Bogdan Nikolic. Stimulative influence of germination and growth of maize seedlings originating from aged seeds by 2,4-D potencies. Homeopathy 102 (3): 179-186, 2013 https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1016/j.homp.2013.05.005

10. Asma Hanif, Shahnaz Dawar. Study of homeopathic drugs on seed germination and fungal growth. Semantic Scholar Corpus ID: 165157558 https://www.semanticscholar.org/paper/study-of-homeopathic-drugs-on-seed-germination-and-hanif-dawar/597ddd97c94da8ee91fd7e88dc134b8c488f8a61

11. Lucietta Betti, L. Lazzarato, Grazia Trebbi, Maurizio Brizzi, GL Calzoni, F Borghini, Daniele Nani. Effects of homeopathic arsenic on tobacco plant resistance to tobacco mosaic virus. Homeopathy 92 (4): 195-202, 2003  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14587686

12. Filipe Pereira Giardini Bonfim, Rosana Gonçalves, Rodrigues das Dores, Ernane Ronie Martins, Vicente Wagner, Dias Casali. International Journal of High Dilution Research 9(33), 2010 https://www.researchgate.net/publication/49612005_germination_and_vigor_of_lettuce_seeds_lactuca_sativa_l_pelleted_with_homeopathic_preparations_alumina_and_calcarea_carbonica_subjected_to_toxic_levels_of_aluminum

13. Homeopaattiset ja antroposofiset valmisteet. Fimea, 2001 https://www.fimea.fi/myyntiluvat/kasvirohdoslaakkeet_ja_homeopaattiset_valmisteet/homeopaattiset_ja_antroposofiset_valmisteet

14. Amjith Naisam. Homeopathic Management of Tomato Leaf Curl Virus Using Psorinum. Homeopathy 109 (1): A1-A28, 2020  https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0040-1702121

15. Tim Jäger, Sandra Würtenberger, Stephan Baumgartner. Effects of Homeopathic Preparations of Mercurius corrosivus on the Growth Rate of Mercury-Stressed Duckweed Lemna gibba L. as a Function of Different Stress Levels. Homeopathy 109 (1): A1-A28, 2020 https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1055/s-0040-1702069

16. Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 1. Petrafoundation.com 30.4.2020 https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-1

TIETEELLISIÄ TODISTEITA HOMEOPATIASTA OSA 3

Tunnettu ja arvostettu suomalainen homeopaatti Jouni Jämsä (http://www.jounijamsa.fi/ ) jatkaa kanssamme homeopatian selvitystyötä. Ensimmäisessä osassa juttelimme hänen kanssaan yleisesti homeopatiasta ja erityisesti tarkastelussa oli laimennetut homeopaattiset valmisteet [1]. Seuraavassa osassa tarkastelimme miten kasvit reagoivat homeopaattisiin valmisteisiin [2]. Tässä kolmannessa osassa käymme läpi useita tutkimuksia missä on käytetty homeopatiaa syöpäpotilaille.

 

Homeopatiaa syöpäpotilaille

”Jouni, jatkamme suosituksi osoittautunutta homeopatiakatsaustamme. Mitä jos seuraavaksi ottaisimme käsittelyyn syöpätutkimuksia? Onko homeopatiaa käytetty syövän hoidossa?”

 

Homeopatiassa hyödynnetään kehon omia voimavaroja ja homeopaattisilla valmisteilla vahvistetaan esimerkiksi immuunipuolustusta. Vahva immuunipuolustus on erittäin tärkeässä roolissa kun syöpää hoidetaan. Siksi homeopatia on laajamittaisesti käytössä syövän hoidossa ja siitä on runsaasti kliinistä tutkimusnäyttöä.

 

Syövän vakiintuneessa lääketieteellisessä hoidossa ja homeopatiassa on kyse erilaisista tavoista hoitaa sairaus. Molempia tarvitaan toinen toistaan täydentäen. Esimerkiksi syöpäleikkauksen ja sädehoidon jälkeen voisi mieluusti hoitoa jatkaa homeopaattisilla vaihtoehdoilla, sillä sytostaatit voivat viedä syöpäleikkauksesta tai syövän sädetyksestä toipuvan potilaan kovin huonoon kuntoon immuunipuolustuksen romahtaessa. Homeopaattiset menetelmät tarjoavat lempeän ja toimivan ratkaisun syöpäsairaudesta toipuvalle.

 

Keski-Euroopassa on syöpäklinikoita, jotka käyttävät homeopatiaa syövän hoidossa. Esimerkiksi Paracelsus-klinikka Sveitsissä, Marinus am Stein ja Gisunt Klinik Saksa sekä monia yksittäisiä lääkäreitä.

 

”Tein vähän valmistelutyötä. Jouni, kun kansallisen tiedeakatemian (NIH) tietokannassa kysyy mitä kliinisiä kokeita on tehty syöpäpotilaille homeopaattisilla valmisteilla, ei yllättäen tulekaan lukemaksi 0 kappaletta. Itse asiassa löytyy aika paljon tutkimuksia, jotka kaiken lisäksi ovat yllättävän toimivia. Tottakai joukossa on myös tutkimuksia, joissa tulokset ovat vähemmän lupaavia, mutta sellaista se on aina tieteessä. Katsoisitko näitä tutkimuksia onko homeopatiasta ollut hyötyä syöpäpotilaalle? Ehkä sinulla on lisää tutkimuksia tarjolla?”

 

Joo, olit tehnyt hyvää työtä. Kirjallisuushaku osoitti, että tutkimuksia on runsaasti. Uusin lupaava tutkimus on vuodelta 2019. Siinä testattiin helpottaako homeopaattinen yhdistelmävalmiste Actheane rintasyöpäpotilaan olotilaa. Erityisesti haettiin helpotusta hormonaalisen lääkehoidon aiheuttamiin haittavaikutuksiin, kuumiin aaltoihin (Hot flushes). Kliinisessä kaksoissokkotutkimuksessa ei saatu tilastollisesti merkittävää eroa plasebon ja homeopaattisen valmisteen välille. Tutkimuksessa ei homeopaattinen valmiste riittävän tehokkaasti lievittänyt hormonihoidosta johtuvia haittavaikutuksia rintasyöpäpotilailla. Tutkimuslääke Actheanella oli kuitenkin myönteinen vaikutus potilaiden kokemaan elämänlaatuun. Actheanea ei siis täysin tyrmätty, sillä elämänlaadun säilyttäminen on toki tärkeää syöpäpotilaalle [3].

 

Ranskalaisessa kliinisessä kaksoissokko kokeessa todettiin homeopaattisen valmisteen teho kuumiin aaltoihin verrattaessa plaseboon. Potilaille annettiin BRN-01 tabletteja, homeopaattista lääkettä, joka koostuu seuraavista ainesosista: Actaea racemosa (4CH), Arnica montana (4CH), Glonoinum (4CH), Lachesis mutus (5CH) ja Sanguinaria canadensis (4CH) [4].

 

Vaihdevuosioireet voivat olla oikein pahoja erityisesti niille rintasyöpäpotilaille, joille hormonikorvaushoito ei sovi. Tunbridge Wellsin homeopaattisessa sairaalassa Englannissa tehtiin vuosina 1998-1999 rintasyöpäpotilaille kontrolloimaton pilottitukimus menopaussin aiheuttamien kuumien aaltojen hoitoon homeopatialla. Tulokset olivat hyviä. Homeopatiasta oli hyötyä [5].

 

Homeopaattista hoitoa tarjottiin yksityisellä klinikalla Seattlessa Yhdysvalloissa rintasyöpään sairastuneiden naisten menopaussioireiden hoitoon. Kyseessä oli satunnaistettu kaksoisokkotutkimus, jossa tutkittiin kahta homeopaattista valmistetta syövän tukihoitona. Naiset olivat läpikäyneet leikkaukset, kemoterapiat ja sädehoidot. Homeopaattiset valmisteet osoittivat toimivuutensa. Homeopatiasta löytyi apu menopaussin hoitoon. Tutkijat peräänkuuluttivat laajempia kokeita ja kysyivät voisiko esimerkiksi hormonikorvaushoidoista luopua ja korvata ne homeopaattisilla valmisteilla [6].

 

Homeopatiaa tarjoavassa sairaalassa Yhdysvalloissa kokeiltiin yksilöllistä homeopatiaa ikäviin rintasyöpähoidon jälkeisiin oireisiin. Kyseessä oli satunnainen kaksoissokko-tutkimus. Kun tuloksia käytiin läpi ei voitu tilastollisesti vahvistaa johtuiko joidenkin potilaiden parantunut olo homeopatiasta vai oliko kyse vain sattumasta [7].

 

Käynnissä on israelilainen kliininen koe rintasyöpäpotilaille homeopaattisten valmisteiden tehosta sädehoidon jälkeiseen uupumukseen. Tuloksia ei vielä ole tullut [8].

 

 

Lisää kliinisiä tutkimuksia

”Olisi mukava saada lisää tietoa kliinisistä tutkimuksista missä on yhdistetty tavanomainen lääketiede ja homeopatia. Onko sellaista tietoa sinulla?”

 

Kliinisissä tutkimuksissa on todettu, että homeopaattiset lääkkeet yhdistettynä tavanomaiseen hoitoon parantavat elämänlaatua, vähentävät oireiden aiheuttamaa taakkaa ja mahdollisesti parantavat syöpäpotilaiden selviytymistä. Useat laboratorio- ja kliiniset tutkimustulokset viittaavat siihen, että homeopatialla voi olla hyödyllisiä vaikutuksia syövän hoidossa. Näiden hyödyllisten vaikutusten määrittämiseksi tarvitaan kuitenkin vielä laajoja, kattavia kliinisiä tutkimuksia [9, 10].

 

Wienin lääketieteellisessä yliopistossa julkaistiin vuonna 2014 tutkimus, johon osallistui 538 henkilöä. Kriteerinä tutkimukseen pääsyyn oli syöpä, jolla oli kohtalokas ennuste. Osallistujilla oli mm haima-, keuhko-, rintasyöpää. Elinaikaodote määritettiin osallistujan syöpätyypin mukaan. Tulokseksi tuli, että homeopaattista hoitoa saaneilla oli kautta linjan pidempi elinaika syöpätyypistä riippumatta verrattuna asiantuntijoiden antamaan ennusteeseen [11].

 

Samassa yliopistosairaalassa tehtiin myöhemmin satunnaisesti kontrolloitu kliininen koe, jossa arvioitiin miten 410 syöpäpotilasta voisi saada apua klassisesta homeopaattisesta apuhoidosta tavanomaisen hoidon lisäksi. Potilaiden arvioima yleinen terveydentila ja koettu yksilöllinen hyvinvointi kerättiin kyselylomakkeilla. Tuloksia saatiin kerättyä 373:sta potilaasta. Yleinen terveystilanne parani tilastollisesti merkitsevästi homeopatiaryhmässä verrattuna kontrolliryhmään. Merkittävä ryhmäero havaittiin myös yksilöllisen hyvinvoinnin suhteen homeopaattisten menetelmien eduksi verrattuna kontrolliryhmään [12].

 

Pitkälle edenneen syövän kliinisessä hoidossa testattiin eräässä tutkimuksessa yhdistelmä-homeopaattisia lääkkeitä. Kyseiset homeopaattiset lääkkeet lisäsivät merkittävästi luonnollisten tappajasolujen määrää (NK). Tutkimuksen yhteenvedossa todetaan näiden homeopaattisten lääkkeiden sopivuus syöpäpotilaiden immuniteetin hoitoon [13].

 

Ihan äskettäinen löydettiin perinteisistä homeopaattisista lääkkeistä mielenkiintoinen uusi lähestymiskulma syövänhoitoon intialaisen tutkijaryhmän toimesta. Nykyaikainen nanolääketiede ja vaihtoehtoiset interventiostrategiat ovat kiehtova tutkimusala. Homeopaattiset lääkkeet voivat toteuttaa syövän vastaisia vaikutuksiaan sekä ulkoisten että endogeenisten (eksosomien) signaalien avulla solusta soluun nanopartikkelien avulla. Tuloksena voi olla moduloivien biologisten tapahtumien sarja, jolla on syövän kasvua ehkäisevä vaikutus. Kyseessä on ns. Banerji-protokolla, joka heijastaa Intian homeopaattisten lääkäreiden kehittämää monisukupolveista kliinistä järjestelmää, jolla on hoidettu tuhansia syöpäpotilaita. Banerji-protokolliin kuuluvat homeopaattiset valmisteet (esim. Calcarea phosphorica; karsinosiini-kasvaimesta peräisin oleva rinnan syöpäkudos, joka on valmistettu homeopaattisesti) menevät päällekkäin niiden aineiden kanssa, joita on jo tutkittu ei-homeopaattisissa eksosomi-syöpärokote tutkimuksissa. Nanomuotoja löytyy myös esimerkiksi näistä kasviuutteista: Phytolacca, Gelsemium, Hydrastis, Thuja ja Ruta [14].

 

Lapsipotilaille tehokas

 

Sveitsin Bernin yliopistollisen sairaalan vuosina 2002-2011 tehty tutkimus syöpää sairastaville lapsille on varsin tunnettu. Siinä tarkasteltiin CAM hoitojen (täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot) käyttöä lapsille ja tulokset olivat toiveita herättäviä. Käytetyt hoitomuodot olivat pääasiassa klassisen homeopatian keinovalikoimista. Syy käyttää CAM hoitoja oli vanhempien ajatus potilaan kunnon parantamisesta. Yleisin syy miksi CAM hoitoja ei käytetty, oli tiedon puute. Niistä tapauksissa, joissa käytettiin CAM hoitoja, havaittiin 87 prosentilla positiivisia vaikutuksia hoidoista [15].

 

Antroposofisiin hoitoihin erikoistunut Gemeinschaftskrankenhaus Herdecke Saksassa lähetti kyselyn 1595 vanhemmille, joiden lapsilla oli diagnosoitu syöpä. Sillä pyrittiin kartoittamaan CAM hoitojen käytön yleisyyttä lasten syöpien yhteydessä. Vastanneista 35% oli käyttänyt CAM hoitoja lapselleen, pääasiassa homeopatiaa, ravinteita, antroposofisia lääkkeitä. Hoitojen antamiseen vaikutti vanhempien korkea koulutusaste ja lapsen sairauden ennuste. Hoidoilla haettiin immuniteetin vahvistamista, sairaustilan rauhoittamista ja parempaa ennustetta. Hoidot miellettiin positiiviksi ja 89% CAM hoitoja käyttäneistä raportoi voivansa suositella niitä muille [16].

 

 

 

Lähteet:

 

1 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 1. 30.4.2020  https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-1

2 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 2. xx.5.2020 https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-2

3  Pierre-Etienne Heudel, Isabelle Van Praagh-Doreau, Bernard Duvert et al (14 authors). Does a homeopathic medicine reduce hot flushes induced by adjuvant endocrine therapy in localized breast cancer patients? A multicenter randomized placebo-controlled phase III trial. Support Care Cancer 27(5):1879-1889, 2019 https://www.researchgate.net/publication/327517718_Does_a_homeopathic_medicine_reduce_hot_flushes_induced_by_adjuvant_endocrine_therapy_in_localized_breast_cancer_patients_A_multicenter_randomized_placebo-controlled_phase_III_trial

4 Jean-Claude Colau, Stéphane Vincent, Marijnen Philippe, Francois Allaert. Efficacy of a Non-Hormonal Treatment, BRN-01, on Menopausal Hot Flashes – A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Drugs R D 12(3):107-119, 2012 https://www.researchgate.net/publication/230593823_Efficacy_of_a_Non-Hormonal_Treatment_BRN-01_on_Menopausal_Hot_Flashes_A_Multicenter_Randomized_Double-Blind_Placebo-Controlled_Trial

 

5 Clover A, Ratsey D. Homeopathic treatment of hot flushes: a pilot study. Homeopathy 91(2):75-79, 2002 https://www.researchgate.net/publication/11089235_Homeopathic_treatment_of_hot_flushes_A_pilot_study

 

6  Jennifer Jacobs, Patricia Herman, Krista Heron et al (5 authors). Homeopathy for menopausal symptoms in breast cancer survivors: a preliminary randomized controlled trial. J Altern Complement Med 11(1):21-27, 2005 https://www.researchgate.net/publication/7984576_Homeopathy_for_Menopausal_Symptoms_in_Breast_Cancer_Survivors_A_Preliminary_Randomized_Controlled_Trial

 

7 Elizabeth Thompson, Alan Montgomery, Diane Douglas, David Reilly. A pilot, randomized, double-blinded, placebo-controlled trial of individualized homeopathy for symptoms of estrogen withdrawal in breast-cancer survivors. J Altern Complement Med 11(1):13-20, 2005 https://www.researchgate.net/publication/7984575_A_Pilot_Randomized_Double-Blinded_Placebo-Controlled_Trial_of_Individualized_Homeopathy_for_Symptoms_of_Estrogen_Withdrawal_in_Breast-Cancer_Survivors

 

8 Merav Ben-David. Assessment of Fatigue During Radiotherapy for Breast Cancer With and Without Homeopathy Treatment. Clinical Trial NCT02890316 https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT02890316

 

9 Moshe A Frenkel. Homeopathy in cancer care. Alternative therapies in health and medicine 16 (3):12-16, 2010 https://www.researchgate.net/publication/44615294_Homeopathy_in_cancer_care

 

10 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26210222 Frenkel M. Is There a Role for Homeopathy in Cancer Care? Questions and Challenges. Curr Oncol Rep 17(9):43, 2015 https://www.researchgate.net/publication/280447974_Is_There_a_Role_for_Homeopathy_in_Cancer_Care_Questions_and_Challenges

 

11 Katharina Gaertner, Michael Müllner, Helmut Friehs et al. (8 authors). Additive homeopathy in cancer patients: Retrospective survival data from a homeopathic outpatient unit at the Medical University of Vienna.  Complement Ther Med 22(2): 320-332, 2014 https://www.researchgate.net/publication/261733979_Additive_homeopathy_in_cancer_patients_Retrospective_survival_data_from_a_homeopathic_outpatient_unit_at_the_Medical_University_of_Vienna

12 Michael Frass, Helmut Friehs, Christiane Thallinger et al. (10 authors). Influence of adjunctive classical homeopathy on global health status and subjective wellbeing in cancer patients – A pragmatic randomized controlled trial. Complement Ther Med 23(3):309-317, 2015 https://www.researchgate.net/publication/274095651_Influence_of_adjunctive_classical_homeopathy_on_global_health_status_and_subjective_wellbeing_in_cancer_patients_-_A_pragmatic_randomized_controlled_trial

 

13 Ioannis K Toliopoulos, Yannis Simos, Dimitrios Bougiouklis, Stergios Oikonomidis. Stimulation of natural killer cells by homoeopathic complexes: an in vitro and in vivo pilot study in advanced cancer patients. Cell Biochem Funct 31(8):713-718, 2013 https://www.researchgate.net/publication/235621711_Stimulation_of_natural_killer_cells_by_homoeopathic_complexes_An_in_vitro_and_in_vivo_pilot_study_in_advanced_cancer_patients

 

14 Iris Bell, Barbara Sarter, Mary Koithan et al. (7 authors). Integrative Nanomedicine: Treating Cancer With Nanoscale Natural Products. Glob Adv Health Med 3(1):36-53, 2014 https://www.researchgate.net/publication/261773133_Integrative_Nanomedicine_Treating_Cancer_With_Nanoscale_Natural_Products

 

15 Magi T, Kuehni CE, Torchetti L et al. (6 authors). Use of Complementary and Alternative Medicine in Children with Cancer: A Study at a Swiss University Hospital. PLoS One 10(12): e0145787, 2015 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26694320

 

16 Laengler A, Spix C, Seifert G et al. (6 authors). Complementary and alternative treatment methods in children with cancer: A population-based retrospective survey on the prevalence of use in Germany. Eur J Cancer 44(15): 2233-2240, 2008 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18809313

TIETEELLISIÄ TODISTEITA HOMEOPATIASTA OSA 4

Tunnettu ja arvostettu suomalainen homeopaatti Jouni Jämsä (http://www.jounijamsa.fi/ ) jatkaa kanssamme homeopatian selvitystyötä. Ensimmäisessä osassa juttelimme hänen kanssaan yleisesti homeopatiasta ja erityisesti tarkastelussa oli laimennetut homeopaattiset valmisteet [1]. Seuraavassa osassa tarkastelimme miten kasvit reagoivat homeopaattisiin valmisteisiin [2]. Kolmannessa osassa kävimme läpi useita tutkimuksia missä on käytetty homeopatiaa syöpäpotilaille [3]. Tässä neljännessä osassa tutkimme homeopaattisten valmisteiden vaikutusta solutasolla.

 

Homeopatian vaikutuksia on tutkittu perehtymällä myös solutoimintaan

”Jouni, tarkempi selvyys erilaisten valmisteiden vaikutusmekanismeista saadaan yleensä solukokeissa (in vitro tutkimukset). Löytyykö tällaisia homeopatiasta?”

 

Kyllä niitä löytyy. Hyvinkin laimennetut homeopaattiset valmisteet saavat vaikutuksia aikaan soluviljelmissä [4]. Useissa tutkimuksissa on havaittu, että homeopaattiset valmisteet käynnistävät apoptoosin (ohjelmoitu solukuolema). Tämä ilmiö on solujen jakautumista säätelevien geenien määräämä normaali osa yksilönkehitystä ja kudosten uusiutumista [5, 6]. Apoptoosilla on tärkeä merkitys sikiönkehityksessä, immuunivasteen säätelyssä, infektoituneiden ja muuntautuneiden solujen poistossa sekä kudosten koon säätelyssä.

Liian vahva apoptoosi voi johtaa kehityshäiriöihin ja rappeuttaviin (degeneratiivisiin) sairauksiin, kun taas sen puute saattaa johtaa autoimmuunisairauksiin, pitkittyneisiin virusinfektioihin ja syövän syntyyn. Apoptoosin kytkeminen päälle lääkeaineilla on jo rutiinia syövän hoidossa. Degeneratiivisten sairauksien hoitoon tarkoitettuja lääkeaineita, joilla estetään apoptoosi, ilmestynee markkinoille lähitulevaisuudessa [7]. Syövän hoidossa apoptoosi on hyvinkin toivottu tapahtuma.

Koska syöpä on monia koetteleva sairaus ja hyvin vakava sellainen, on sen erilaiset hoitomahdollisuudet kiinnostaneet tutkijoita. Homeopatian vaikutusta voi tutkailla myös solumallinnoksilla.

Potensoidulla homeopaattisella lääkkeellä Lycopodium clavatum (5C ja 15C) on syövän vastainen vaikutus HeLa-soluihin in vitro. Tätä on tutkittu solugenetiikan ja molekyylibiologian laboratoriossa Kalyanin yliopistossa, Intiassa.

Tutkimuksen tarkoituksena oli arvioida, onko homeopaattisilla erittäin laimennetuilla ja potensoiduilla Lycopodium Clavatumin valmisteilla (LC-5C ja LC-15C) syöpää vastustavia vaikutuksia HeLa-soluihin. Solut altistettiin joko LC-5C:lle (laimennettuna Avogadro-arvon alapuolelle) tai laimennettuna Avogadro-arvon yli (LC-15C).

Tulokset paljastivat, että Lycopodium valmisteen antamisella oli vähän tai ei lainkaan myrkyllisiä vaikutuksia verivirran soluissa, mutta se aiheutti huomattavaa apoptoosia syöpäsoluissa (HeLa), joka näkyi alkavana DNA:n rikkoutumisena.

Erittäin paljon laimennetut, dynaamiset homeopaattiset lääkkeet sekä alle että yli Avogadro luvun saivat aikaan solukuoleman syöpäsoluissa, mikä merkitsee, että niitä voidaan mahdollisesti käyttää tukihoidoissa lääkkeinä [8].

Frenkelin työryhmä Teksasin yliopistossa (M.D. Anderson Cancer Center, Texas, USA) suoritti solukokeita erittäin laimennetuilla intialaisilla homeopaattisilla valmisteilla (Carcinosin, Phytolacca, Conium ja Thuja). Valmisteita testattiin erilaisissa rintasyövän solulinjoissa. Valmisteilla oli soluille myrkyllisiä vaikutuksia, jotka johtivat solusyklin keskeytymiseen ja solukuolemaan. Näillä luontaisilla, laimennetuilla valmisteilla oli siis biologisia vaikutuksia, joita pitäisi tutkia lisää [9].

Tätä samaa asiaa tukee myös Psorinum 6×, joka laukaisee apoptoosisignaalit ihmisen keuhkosyöpäsoluissa. Tutkimukset homeopaattisen Psorinum 6x:n vaikutuksista solujen elinkykyyn tehtiin alun perin useissa syöpäsolulinjoissa, mukaan lukien A549 (keuhkosyöpä solulinja), HepG2 (maksasyöpä solulinja) ja MCF-7 (rintasyöpä solulinja).

Kokeessa tutkittiin hoitovaikutuksia solusyklin keskeyttämiseen, solukuolemaan, reaktiivisten happilajien (ROS) muodostumiseen ja mitokondriaalisen membraanipotentiaalin (MMP) muutokseen käyttämällä virtaussytometriaa ja fluoresenssimikroskopiaa.

Havaittiin, että syöpäsolulinjojen käsittely Psorinumilla johti suurentuneisiin syövänvastaisiin vaikutuksiin A549-soluissa (keuhkosyöpä solulinja) kuin muissa. Psorinum esti solujen jakautumisen 24 tunnin käsittelyn jälkeen ja piti solusyklin G1-vaiheessa. Se aiheutti myös mm. ROS:n muodostumista, MMP:n depolarisaatiota, morfologisia muutoksia ja DNA-vaurioita.

Tutkijoiden johtopäätöksenä oli, että Psorinum 6× laukaisi apoptoosin A549-soluissa (keuhkosyöpäsoluissa) signaaliproteiinien kautta [10].

Myös Condurango 6C ja 30C laukaisevat apoptoosin keuhkosyöpäsoluissa. Laimennetumpi valmiste oli tehokkaampi [11].

 

”Biologina on helppo innostua tällaisista havainnoista. Onko lisänäyttöä?!”

Homeopatian vaikutuksia ohjelmoituun solukuolemaan on itse asiassa tutkittu varsin runsaasti. Lisää tukea tälle syövän hoidossa edulliselle apoptoosi mekanismille on saatu mm. Shagun Aroran laboratoriossa Jaypeen yliopistossa, Intiassa. Siellä havaittiin, että laimentamattomat ja laimennetut homeopaattiset valmisteet olivat viljellyille syöpäsoluille myrkyllisiä. Homeopaattista valmistetta Sarsaparilla testattiin munuaisista eristettyyn adenokarsinooma soluviljelmään, Ruta graveolens -valmistetta paksusuolen viljeltyihin syöpäsoluihin ja Phytolacca decandra -valmistetta rintasyöpäsoluihin.

Tulokseksi saatiin, että kaikilla tässä tutkituilla homeopaattisilla valmisteilla oli myrkkyvaikutuksia mainituissa soluviljelmissä. Laimentamattomilla valmisteilla oli paras teho, mutta myös laimennetut valmisteet toimivat apoptoosin käynnistäjinä. Homeopaattiset valmisteet olivat syövänvastaisia lääkkeitä ja lisätutkimuksiin innostetaan [12].

Homeopaattinen valmiste Calcarea carbonica aiheutti apoptoosin hiiren syöpäsoluviljelmissä. Tutkimuksessa löytyi ns. immunomodulatorinen selitysmekanismi solukuolemalle [13].

Leukemiaan on kokeiltu menestyksellä soluviljelmäkokeissa homeopaattisina laimennoksina Amanita phalloides -valmistetta [14].

Viljellyissä syöpäsoluissa ei näy plasebo vaikutusta, joten tässä saadaan todisteita sen puolesta, että homeopatia ei ole pelkästään mitään plaseboa. Jos homeopatian arvostusta aiotaan nostaa vakiintuneen lääketieteen parissa, on pakko saada enemmän näyttöä hyvin kontrolloiduista ja laadukkaista kokeista [15].

”Tällä hetkellä tutkitaan vilkkaasti vastustuskyvyn kehittymistä. Onko tällä rintamalla jotain uutta tarjolla homeopatialla?”

Homeopatialla on vaikutusta immuniteettiin

Solutasolla tehtyjä tutkimuksia löytyy jonkin verran. Luonnollisiin tappajasoluihin on pyritty vaikuttamaan homeopaattisilla yhdistelmävalmisteilla kreikkalaisessa tutkimuksessa. Konstantinionin tutkimuskeskuksessa Thessalonikissa toteutettiin tutkimus, jossa arvioitiin viiden homeopaattisen yhdistelmävalmisteen vaikutuksia luonnollisiin tappajasoluihin (NKC). NKC:n aktiivisuutta arvioitiin syöpäpotilailla, joilla oli sairaus edennyt hyvin pitkälle. Tarkastelun kohteena oli Coenzyme Compositum®, Ubichinon Compositum®, Glyoxal Compositum®, Katalysatoren® ja Traumeel®. Tutkimukseen sisältyi in vitro- ja in vivo -kokeet. Katsotaan in vitro -kokeiden tuloksia.

Vahvimmin vaikutti NKC:n aktiviteettiin Ubichinon Compositum®. Sen jälkeen järjestys oli Glyoxal Compositum® > Katalysatoren® > Traumeel® > Coenzyme Compositum®.

Homeopaattiset valmisteet lisäsivät merkittävästi NKC-solujen myrkyllistä aktiivisuutta (p <0,05). Tässä tutkimuksessa testattuja homeopaattisia yhdistelmävalmisteita voidaan käyttää tukihoitona, immunoterapiana syöpäpotilailla, joilla tauti on edennyt pahaan vaiheeseen [16].

Tämä syöpätutkimus on herättänyt paljon kiinnostusta tutkijoissa ja yllä olevaa tutkimusta tukevaa näyttöä löytyy myös muiden solujen kohdalla. Esimerkiksi melanoomassa imusolujen aktiivisuutta on lisätty homeopaattisella yhdistelmälääkityksellä. Melanooma on aggressiivisin ihosyövän muoto ja nopeimmin kasvava syöpä maailmassa. Kemoterapiasta ei ole ollut toivottavaa tulosta ja toiveet kääntyvät muualle.

Brasilialaista homeopaattista yhdistelmälääkehoitoa (CHM), jota käytetään immuunijärjestelmän modulaattorina, on suositeltu potilaille, joilla on heikentynyt immuunijärjestelmä. Aikaisemmat hiirillä tehdyt tutkimukset ovat osoittaneet, että CHM aktivoi makrofageja, saa aikaan valkosolujen määrän kasvun ja parantaa hiiren vastetta sarkoomaa vastaan.

Soluviljelmää (hiiren imusolmukkeita) käsiteltiin homeopaattisella yhdistelmävalmisteella. Huomattiin, että niillä imusoluilla, joita viljeltiin yhdessä makrofagien kanssa CHM:n läsnäollessa, oli suurempi kyky vastustaa melanoomaan aktiivisuutta. Hoidossa aktivoidut imusolut tuhosivat syöpäsoluja tehokkaammin kuin kontrollit. Myrkyttömät hoitomenetelmät, joissa käytetään homeopaattista yhdistelmävalmistetta, ovat lupaava vaihtoehtoinen tapa hoitaa melanoomaa. Lisäksi tässä houkuttelee homeopaattinen yhdistelmähoito, missä voidaan parantaa tavanomaisten lääkkeiden tehoa syöpäsoluja vastaan [17].

Homeopattinen valmiste Engystol vaikutti interferon-γ:aa tuottaviin T-lymfosyytteihin (valkosoluja) soluviljelmässä. Kun kokeiltiin Engystolia eri vahvuuksilla huomaattiin, että laimennus ei juurikaan vaikuttanut tehoa laskevasti [18, 19].

Osteoporoosi on vakava sairaus erityisesti vaihdevuodet ohittaneilla naisilla. Italialaistutkimuksessa on onnistuttu osoittamaan soluviljelmässä osteoblasteissa (luunmuodostuksessa tärkeitä soluja) aktiviteetin nousua homeopaattisella valmisteella FMS*Calciumfluor [20].

Äskettäin on ilmestynyt mielenkiintoisia artikkeleita missä todetaan, että soluviljelmissä homeopaattiset valmisteet tehoavat monenlaisia mikrobeja vastaan. Tarvitaan runsaasti kokeita sopivimpien valmisteiden saamiseksi selville. Töitä riittää [21, 22]!

 

Lähteet:

1 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 1. 30.4.2020  https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-1

2 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 2. 15.5.2020 https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-2

3 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 3. 16.5.2020 https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-3

4 Bellavite P, Conforti A, Pontarollo F, Ortolani R. Immunology and homeopathy. 2. Cells of the immune system and inflammation. Evid Based Complement Alternat Med 3(1): 13‐24, 2006 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/pmc1375241/

5 Wikipedia. Apoptoosi. https://fi.wikipedia.org/wiki/Apoptoosi

6 James Andrew Radosevich. Apoptosis and Beyond : The Many Ways Cells Die. Wiley-Blackwell, 2018

7 Janie Parrino, Richard S. Hotchkiss and Mike Bray. Prevention of Immune Cell Apoptosis as Potential Therapeutic Strategy for Severe Infections. Emerg Infect Dis 13(2): 191-198, 2007 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2725847/

8 Asmita Samadder, Sreemanti Das, Jayeeta Das et al. (7 kirjoittajaa). The Potentized Homeopathic Drug, Lycopodium Clavatum (5C and 15C) Has Anti-Cancer Effect on Hela Cells in Vitro. J Acupunct Meridian Stud 6(4): 180-87, 2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23972240

9 Frenkel M, Mishra BM, Sen S, Yang P et al. (9 kirjoittajaa). Cytotoxic effects of ultra-diluted remedies on breast cancer cells. Int J Oncol 36: 395-403, 2010 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20043074/

10 Jesmin Mondala, Asmita Samadderab, Anisur Rahman Khuda-Bukhsh. Psorinum 6× triggers apoptosis signals in human lung cancer cells. Journal of Integrative Medicine 14 (2): 143-153, 2016 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2095496416602303

11 Sikdar S, Kumar Saha S, Rahman Khuda-Bukhsh A. Relative Apoptosis-inducing Potential of Homeopathic Condurango 6C and 30C in H460 Lung Cancer Cells In vitro: Apoptosis-induction by homeopathic Condurango in H460 cells. J Pharmacopuncture 17(1): 59‐69, 2014 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25780691

12 Shagun Arora, Ayushi Aggarwal, Priyanka Singla, Saras Jyoti, Simran Tandon. Anti-proliferative effects of homeopathic medicines on human kidney, colon and breast cancer cells. Homeopathy 102 (4): 274-282, 2013 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1475491613000416?via%3Dihub

13 Shilpi Saha, Dewan Md Sakib Hossain, Shravanti Mukherjee et al. (13 kirjoittajaa) Calcarea Carbonica Induces Apoptosis in Cancer Cells in p53-dependent Manner via an Immuno-Modulatory Circuit. BMC Complement Altern Med 13:230, 2013  https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24053127/

14 Riede I. Tumor therapy with Amanita phalloides (death cap): stabilization of B-cell chronic lymphatic leukemia. J Altern Complement Med 16(10): 1129‐1132, 2010 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20954964

15 Oberbaum M, Vithoulkas G, van Haselen R, Singer S. Reinventing the wheel? Or the emperor’s new clothes. J Altern Complement Med 9: 613-615, 2003 https://www.researchgate.net/publication/8997570_Reinventing_the_Wheel_Or_the_Emperor’s_New_Clothes

16 Ioannis K Toliopoulos, Yannis Simos, Dimitrios Bougiouklis, Stergios Oikonomidis. Stimulation of Natural Killer Cells by Homoeopathic Complexes: An in Vitro and in Vivo Pilot Study in Advanced Cancer Patients. Cell Biochem Funct 31(8): 713-718, 2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23408699

17 Fernando SF Guimarães, Ana PR Abud, Simone M Oliveira et al. (10 kirjoittajaa) Stimulation of lymphocyte anti-melanoma activity by co-cultured macrophages activated by complex homeopathic medication. BMC Cancer 9: 293, 2009  https://bmccancer.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2407-9-293

18 Heinrich Enbergs. Effects of the Homeopathic Preparation Engystol on Interferon-γ Production by Human T-Lymphocytes. Immunological Investigations 35 (1): 19-27, 2006 https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/08820130500496753?src=recsys

19 Vincenzo Fimiani, Antonia Cavallaro, Tommaso Ainis & Carlotta Bottari. Immunomodulatory Effect of the Homoeopathic Drug Engystol-N on Some Activities of Isolated Human Leukocytes and in Whole Blood. Immunopharmacology and Immunotoxicology 22 (1): 103-115, 2000  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/08923970009016409

20 Claudia Palermo, Cristina Filanti, Silvia Poggi, Paola Manduca. Osteogenesis in vitro in rat tibia‐derived osteoblasts is promoted by the homeopathic preparation, FMS*Calciumfluor. Cell Biol Int 23 (1): 31-40, 1999 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1006/cbir.1998.0312

21 Aditya Dilipkumar Patil, Anuj Deepakrao Chinche, Atul Kumar Singh et al. (7 kirjoittajaa) Ultra high dilutions: A review on in vitro studies against pathogens. African Journal of Biotechnology 18(13): 275-279, 2019 https://www.researchgate.net/publication/332071537_Ultra_high_dilutions_A_review_on_in_vitro_studies_against_pathogens

 

22 Leoni Bonamin. Homeopathy and experimental infections: In vivo and in vitro experiments with bacteria, fungi and protozoan. Revue d’Homeopathie 10(4), 2019 https://www.researchgate.net/publication/336887899_Homeopathy_and_experimental_infections_In_vivo_and_in_vitro_experiments_with_bacteria_fungi_and_protozoan

TIETEELLISIÄ TODISTEITA HOMEOPATIASTA OSA 5

Olemme tunnetun ja arvostetun suomalaisen homeopaatin, Jouni Jämsä (http://www.jounijamsa.fi/ ), kanssa tehneet homeopatian selvitystyötä. Olemme jutelleet yleisesti homeopatiasta, tarkastelleet laimennettuja homeopaattisia valmisteita ja jutelleet siitä miten kasvit sekä yksittäiset solut reagoivat homeopaattisiin valmisteisiin. Lisäksi olemme käyneet läpi useita tutkimuksia missä on käytetty homeopatiaa syöpäpotilaille [1, 2, 3, 4]. Tässä viidennessä osassa tutkimme hieman homeopaattisten valmisteiden vaikutusta eläimiin.

 

Homeopatiaa on tutkittu eläimillä

”Jouni, olemme saaneet mahtavaa palautetta aiemmista homeopatian tarkasteluistamme. Olisiko nyt eläinten vuoro? Reagoivatko eläimet homeopatiaan?”

 

Kyllä näitä tutkimuksia löytyy runsaasti. Ylipäänsä homeopatialla näyttäisi olevan varsin hyvä vaikutus mm. tuotantoeläimiin. Homeopattisten valmisteiden käytöllä voisi vähentää eläintuotannossa käytettävien lääkkeiden määrää. Lääkkeet päätyvät ravintoketjun myötä myös ihmisiin tai lisäävät tuotannon aiheuttamia ympäristövaikutuksia. Katsottaisiinko yhdessä vähän eläintutkimuksia, joissa homeopatialla on keskeinen rooli?

Ruoansulatuskanavassa lymyilee ihmisillä, koti- ja tuotantoeläimillä sekä villieläimillä trikinoosia aiheuttava sukkulamato Trichinella spiralis. Tämän loisen lihasvaihetta on vaikea hallita. Trichinella  toukkien määrä saatiin kuitenkin vähenemään koehiirissä homeopaattisten lääkkeiden avulla.

Tutkimukset tehtiin Visva-Bharati yliopiston eläintieteen laitoksella, Intiassa. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, voivatko potensoidut homeopaattiset lääkkeet, kuten Cina 30, Santoninum 30 ja Podophyllum kantaliuos vaikuttaa hiirissä Trichinella loisen lihasfaasiin. Toinen tavoite oli nähdä, voisiko trikinoosia hoitaa näillä kolmella homeopaattisella lääkkeellä.

Jokainen hiiri tartutettiin Trichinella toukilla. Hoito aloitettiin 7. päivänä infektion jälkeen ja jatkettiin 120 vuorokautta. Hoidon päättymisen jälkeen hiiret lopetettiin ja toukat uutettiin lihaksista. Lihasten vesipitoisuus mitattiin.

Podophyllum Theta, Cina 30 ja Santoninum 30 vähensivät tutkittujen hiirten toukkapopulaatiota vastaavasti 68,14 %, 84,10 % ja 81,20 % verrattuna käsittelemättömään kontrolliryhmään.
Pelkällä potensoidulla Etanoli 30:llä (yksi vertailuryhmä) ei saavutettu merkittävää vähenemistä toukkapopulaatiossa. Potensoidut lääkkeet olivat tehokkaampia kuin pelkkä kantaliuos.

Potensoidut homepaattiset lääkkeet alensivat merkittävästi lihaskudoksen vesipitoisuutta, jolla saattoi olla vaikutusta toukkiin. Osa kokeessa käytetyistä homeopaattisista valmisteista oli laimennettu yli Avogadron-luvun [5].

 

Sisäelimissä esiintyvä vakava sairaus, viskeraalinen leishmaniaasi on vakava kansanterveysongelma Intiassa, Sudanissa ja Afrikan sarvessa sekä Brasiliassa. Useat tutkimukset ovat osoittaneet homeopaattisten lääkkeiden lisäävän vastustuskykyä tähän Leishmania-siimaeläimen aiheuttamaan tautiin. Brasilialainen tutkimusryhmä on kokeillut bioterapiaa leishmaniaasiin homeopaattisen, farmaseuttisen menettelyn mukaisesti ja todenneet menetelmän tehokkaaksi.

Kaksoissokkoutetussa, kontrolloidussa kokeessa käytettiin erityisiä 8-12 viikon ikäisiä BALB / c-hiiriä, joita on tapana käyttää koe-eläiminä immuunijärjestelmää tutkittaessa. Hiirille aiheutettiin tauti syöttämällä niille Leishmania infantum siimaeläintä. Osalle hiiristä annettiin Brasilian farmakopean mukaisesti potensoituna valmisteena erittäin laimea-annoksista Leishmania infantumia (BioLi30×) tai pelkkää potensoitua vettä 30x. Lisäksi aiemmat näytöt huomioiden, arvioitiin kokeessa myös Antimonium crudum 30x -vaikutuksia lääketieteelliseen valmisteeseen Glucantime® (allopaattinen verrokki).

49 päivää tartunnan jälkeen hiiret uhrattiin tieteelle ja tutkittiin tarkasti. Pernan muutoksia tutkittiin histologisesti kahden riippumattoman eläinlääkärin toimesta. Pernassa oli nähtävissä vakavia toimintahäiriöitä hoitamattomassa ryhmässä ja Glucantimea saaneissa. Homeopaattiset lääkkeet (BioLi30× ja Antimonium crudum 30x) sen sijaan suojelivat pernaa.

Kokeessa tutkittiin myös sytokiineja ja interleukiineja (immunologisia merkkiaineita) taudin vakavuuden varmistamiseksi. Antimonium crudum 30x -valmistetta saaneilla hiirillä ja BioLi30× -hoitoa saaneilla hiirillä oli immuunijärjestelmä paremmassa kunnossa kuin hoitamattomilla ja Glucantimeaa saaneilla hiirillä. Yksi hiiriryhmä esi- ja jälkikäsiteltiin BioLi30× -valmisteella. Kannattaa tarvittaessa tutustua tarkemmin tutkimuksen kuvaukseen alkuperäisjulkaisussa.

Tutkijat päättelivät, että homeopaattiset lääkkeet pitivät sytokiinit paremmin hallinnassa ja bioterapia voi muuttaa immuunijärjestelmää Leishmaniatartunnan saaneissa hiirissä. Kokeessa käytetyt homeopaattiset valmisteet oli laimennettu yli Avogadron-luvun [6].

Ennakoivassa, sokkoutetussa, satunnaistetussa ja lumelääkekontrolloidussa australialaistutkimuksessa testattiin voidaanko kemiallisen aineen myrkkyvaikutus estää antamalla siitä tehtyä homeopaattista valmistetta, joka on kemialliselta rakenteeltaan myrkyn isomeeri, ns. enantiomeeri. Tämä tutkimus perustuu hypoteesiin, jonka mukaan optisen isomeerin toksiset vaikutukset voidaan torjua tai kumota antamalla tutkimuskohteelle (tässä tapauksessa hiiri) myrkyn stereoisomeeri ja erityisesti enantiomeeri, joka on potensoimalla valmistettu. Lue enantiomeereistä lisätietoa esimerkiksi Wikipediasta [7].

Tutkimuksen tuloksena oli, että 67 % homeopatiaryhmän hiiristä selvisi hengissä, kun taas lumelääkettä saaneista hiiristä vain 47 prosenttia. Päätelmäksi jäi, että erityinen hydrokloridi valmiste aiheutti myrkkyvaikutuksen kun se injektoitiin hiiren vatsaonteloon. Injektion myrkkyvaikutus voitiin estää antamalla sen enantiomeerin potensoitu, homeopaattinen valmiste [8].

 

”Tuo trikinoosi tutkimus oli hyvin kiintoisaa. Tässähän löytyy eläinlääkärille ihan hyvä menetelmä. Onko esimerkiksi salmonellaa hoidettu homeopaattisesti? Muistatko sellaista, Jouni?”

Tiedossani on ainakin alustava vertaileva tutkimus homeopaattisen valmisteen Baptisia tinctoria 30c tehokkuudesta salmonelloosia vastaan. Meksikolaistutkimuksessa vertailtiin homeopaattista valmistetta ja antibioottia (siprofloksasiini) kanojen salmonelloosiin. Kaiken kaikkiaan testattiin 800 kanaa (kanat kuuluivat joko ensimmäiseen tai toiseen laatuluokkaan). Hoitokertoja oli kaksi, molemmissa neljä toistoa. Hoito aloitettiin, kun kanat olivat kahdeksan päivän ikäisiä. Baptisia tinctoria tai siprofloksasiinia annettiin 10 päivän aikana kanoille juomavedessä. Salmonelladiagnostiikkakokeet tehtiin lintujen ollessa 0, 8 ja 49 päivää vanhoja ja kuolleisuus laskettiin kun hoidot olivat päättyneet.

Kuolleisuus oli Baptisia tinctoria -ryhmissä (ensimmäinen/toinen laatuluokka) 0,7125 ja 2,037. Siprofloksasiini-ryhmässä vastaavat luvut olivat 0,7245 ja 2,1848. Hoito oli siis yhtä tehokasta homeopaattisella valmisteella kuin antibioottia saaneilla [9].

Tämä on hyvä uutinen, sillä on paineita vähentää antibioottien liiallista käyttöä. Homeopaattinen valmiste tuo toivottavasti tähän ongelmaan (antibioottiresistenssi) toimivan vaihtoehdon siipikarjan tuotannossa. Kokeessa käytetyt homeopaattiset valmisteet oli laimennettu yli Avogadron-luvun.

Näitä tuotantoeläimille tehtyjä tutkimuksia on runsaasti lisää. Intialaistutkimuksessa raportoitiin, että homeopaattisilla valmisteilla ja allopaattisilla lääkkeillä oli yhtä hyvä teho broilereiden kasvuun ja ravinnon käyttöön [10]. Se antoi aihetta tarkastella voisiko homeopatialla korvata osa lääketarjonnasta.

Erittäin yleinen ja eläinlääkäreitä kiireisenä pitävä sairaus tuotantoeläimillä on utaretulehdus. Eräällä meksikolaisella maitotilalla toteutettiin lehmän utaretulehdusta koskeva tutkimus. Tässä vertailevassa tutkimuksessa tilan 26 lehmää jaettiin kahteen 13 eläimen ryhmään.

Toinen ryhmä sai homeopaattista hoitoa ja toinen lumelääkettä. Kuukauden maidontuotanto rekisteröitiin huolellisesti jokaiselle eläimelle, samoin kuin otettiin kaikista utareista näytteet.

Utaretulehdustestin (CMT) mukaan tulehduksellisuus oli 32 % homeopatiaa saaneiden ryhmässä ja 68 % kontrolliryhmässä. Lumelääkettä saaneilla eläimillä esiintyi keskimäärin 4,5x (vaihteluväli 1,78-11,73) enemmän subkliinistä utaretulehdusta (mastiittia) kuin homeopaattista hoitoa saaneilla (p <0,05). Keskimääräinen maidontuotanto ryhmissä ei eronnut merkitsevästi toisistaan.
Tutkimus vahvistaa aiemmat havainnot hyödyistä, jota homeopaattinen hoitomenetelmä voi tarjota taudin torjunnassa tuotantoeläimillä [11].

Utaretulehdus on lypsylehmien yleisin tulehdus, joka uusiutuu herkästi ja hoidetaan yleensä antibiooteilla. Homeopatian tarjoama vaihtoehto utaretulehduksen ennaltaehkäisyssä vähentää antibioottien käytön tarvetta, sekä niiden päätymistä ravintoketjun myötä ihmiseen. Homeopatia vähentäisi myös antibioottien aiheuttamien haittavaikutusten ilmenemistä naudoilla. Lisää aiheesta [12, 13].

Jotkut eläinlääkärit ovat pitkään hoitaneet utaretulehdusta hyvällä menestyksellä seuraavilla homeopaattisilla valmisteilla yhdessä tai erikseen: Aconitum D4, Phytolacca D1, Bryonia D4, Lachesis D8, Mercurius solubilis D4 [14].

Antibioottien käyttö tuotantoeläinten kasvatuksessa oli huolena myös tutkimuksessa missä testattiin homeopatiaa satunnaistetussa ja lumekontrolloidussa tutkimuksessa vastasyntyneissä porsaissa. Escherichia coli -bakteerin aiheuttama ripuli haluttiin estää käsittelemällä emakkoja joko homeopaattisella aineella Coli 30K tai lumelääkkeellä. Näistä emakoista syntyneet 525 porsasta arvioitiin ripulin esiintymisen ja keston suhteen.

Homeopaattisesti hoidetun ryhmän porsailla oli merkitsevästi vähemmän E. coli-ripulia kuin plaseboryhmän porsailla (P <.0001). Ripuli näytti olevan vähemmän vakavaa homeopaattisesti hoidetuilla pentueilla, leviämistä oli vähemmän ja kesto näytti lyhyemmältä [15]. Kokeessa käytetyt homeopaattiset valmisteet oli laimennettu yli Avogadron-luvun.

Eläinlääkärit ovat tyytyväisiä

Tohtori Steven Kayne luettelee kirjassaan eläinlääkäreiden yleisimmin käyttämät homeopaattiset valmisteet ja käyttöalueet [16].

– Arnica (kivun lievitykseen, leikkausten esivalmisteluihin ja jälkihoitoon, vammojen hoitoon)

– Arsen alb (ripuliin, enteriittiin, koirien ihottumiin)

– Hypericum (hermostollisiin häiriöihin, halvauksiin, rikkinäisiin kynsiin)

– Pulsatilla (kissan vilustumiseen, hormonaalisiin häiriöihin)

– Rhus tox (nivelkipuihin, reumatismiin, rampautumiseen)

– Sulphur (iho-ongelmiin)

Simpukoiden tuotannossa esiintyvän vibroosin aiheuttama kuolleisuus johtuu patogeenisista bakteereista, erityisesti Vibrio alginolyticuksesta. Tehokkaampien antibioottien käyttö on johtanut bakteeriresistenssiin ja lisääntyneeseen sairastuvuuteen. Etelä-Amerikkalaisen tutkimuksen tarkoitus oli selvittää homeopatian käyttöä nuorten Argopecten ventricosus simpukoiden viljelyn parantamisessa.

Vertailevassa tutkimuksessa käytettiin kahta homeopaattista valmistetta. Homeopaattinen yhdistelmävalmiste Passival (Passiflora incarnata 30 CH, Valeriana officinalis 30 CH, Ignatia amara 30 CH ja Zincum valerianicum 30 CH plus fosforihappo 30 CH) tai Silicea terra 30 CH sekä kahta antibioottia (ampisilliini ja oksitetrasykliini). Lisäksi oli kaksi kontrollia (ilman homeopaattista hoitoa tai antibioottia) ja altistustestiin sisältyi vielä negatiivinen kontrolli (käsittelemätön / infektoimaton).

Nuoret simpukat kasvoivat huomattavasti isommiksi ja kasvu tapahtui nopeammin homeopaattisessa Silicassa verrattuna kontrolleihin. Korkeammat proteiinipitoisuudet saavutettiin homeopatiaryhmissä ja niillä oli korkeampi eloonjäämisaste altistusbiotestin aikana.

Homeopaattiset valmisteet paransivat siis nuorten kampasimpukoiden kasvua ja selviytymistä bakteeria vastaan. Tämä viittaa siihen, että homeopatia on käyttökelpoinen hoitomenetelmä ja antaa mahdollisuuden vähentää antibioottien käyttöä kampasimpukkaviljelmissä [17]. Kokeessa käytetyt homeopaattiset valmisteet oli laimennettu yli Avogadron-luvun.

Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomenetelmä

”Jouni, monissa yhteyksissä korostetaan, että homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomenetelmä. Olisiko sinulla jotain kiehtovia tutkimuksia tarjolla tällä saralla?”

 

Olet aivan oikeassa. Homeopatia on kokonaisvaltainen hoitomenetelmä, joka käyttää kasveista, mineraaleista tai eläinten osista peräisin olevia luonnollisten aineiden mikroannoksia. Minulle on tullut vastaan tyypin 2 diabeteksen hoito diabeettisilla rotilla. Siinä intialaistutkimuksessa käytettiin Syzygium jambolanumia ja Cephalandra Indicaa homeopaattisina valmisteina sekä kantaliuoksena että laimennettuina (6c ja 30c).

Rotille voidaan aiheuttaa tyypin 2 diabetes fruktoosin avulla ja diabetestilannetta seurataan tarkkailemalla rottien lihaksia, joista löytyy runsaasti rasvaa. Kuukauden verran diabeettisia rottia hoidettiin ja sitten niiltä mitattiin paastoverensokeri, seerumin insuliini ja insuliinin signalointimolekyylit luurankolihaksessa (Gastrocnemius).

Homeopaattisilla lääkkeillä annettu hoito lisäsi merkittävästi seerumin insuliinia ja näiden proteiinien ilmentymistä (p <0,05) ja vähensi merkitsevästi paastoverensokeria (p <0,05). Homeopaattisten valmisteiden antidiabeettiset vaikutukset ovat hyvin kiintoisia, sillä tyypin 2 diabetes on yleisimpiä länsimaisia sairauksia ja sairauden aiheuttamat lääkekustannukset tulevat kovin kalliiksi yhteiskunnalle. Ehkä homeopatia voisi tarjota vaihtoehdon näille lääkkeille [18].

 

 

Lähteet:

1 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 1. 30.4.2020  https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-1

2 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 2. 15.5.2020 https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-2

3 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 3. 16.5.2020 https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-3

4  Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 4. 30.5.2020 https://www.petrafoundation.com/fi/blog/scientific-evidence-for-homeopathy-part-4

5 Nirmal C Sukul, Sudeshna Ghosh, Santi P Sinhababu. Reduction in the Number of Infective Trichinella Spiralis Larvae in Mice by Use of Homeopathic Drugs. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd 12(4):202-205, 2005 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16137982/

6 Ana Paula Bacellar Cajueiro, Ester Puna Goma, Hilton Antônio Matados Santos et al. (12 kirjoittajaa) Homeopathic medicines cause Th1 predominance and induce spleen and megakaryocytes changes in BALB/c mice infected with Leishmania infantum. Cytokine 95: 97-101, 2017  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1043466617300467?via%3Dihub

https://fi.wikipedia.org/wiki/Enantiomeeri

8 R M Kuzeff, M N Topashka-Ancheva, R P Mecheva. Inhibition of (-)-trans-(1S,2S)-U50488 Hydrochloride by Its Enantiomer in White Mice – A Placebo-Controlled, Randomized Study. Forsch Komplementarmed Klass Naturheilkd 11(3): 144-149, 2004 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15249748/?from_term=double+blind+random+homeopathy&from_page=20&from_pos=6

9 CH Sandoval, LL Morfin, BB Lopez. Preliminary research for testing Baptisia tinctoria 30c effectiveness against salmonellosis in first and second quality broiler chickens. Br Homeopath J 87(03): 131-134, 1998 https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1054/homp.1999.0228

10 Trehan PK, Singh B, Dhir DS. Effects of some homeopathic and allopathic preparations on the growth and feed efficiency in broilers. Indian J Poultry Sci 20: 61-62, 1985 https://www.researchgate.net/publication/285460430_Effects_of_some_homeopathic_and_allopathic_preparations_on_the_growth_and_feed_efficiency_in_broilers

11 R. Searcy, O. Reyes, G. Guajardo. Control of subclinical bovine mastitis – Utilization of a homoeopathic combination.  Br Homeopath J 84(02): 67-70, 1995 https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/abstract/10.1016/S0007-0785(95)80033-6

12 J P Varshney, R Naresh. Comparative Efficacy of Homeopathic and Allopathic Systems of Medicine in the Management of Clinical Mastitis of Indian Dairy Cows. Homeopathy 94(2): 81-85, 2005 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15892487/

13 J P Varshney, Ram Naresh. Evaluation of a homeopathic complex in the clinical management of udder diseases of riverine buffaloes. Homeopathy 93, (1): 17-20, 2004 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1475491603001280

14 Merck CC, Sonnenwald B, Rollwage H. The administration of homeopathic drugs for the treatment of acute mastitis in cattle. Berl Munch Tierarztl Wochenschr 102(8): 266-272, 1989 https://www.researchgate.net/publication/20480054_The_administration_of_homeopathic_drugs_for_the_treatment_of_acute_mastitis_in_cattle

15 I Camerlink, L Ellinger, E J Bakker, E A Lantinga. Homeopathy as Replacement to Antibiotics in the Case of Escherichia Coli Diarrhoea in Neonatal Piglets. Homeopathy 99(1): 57-62, 2010 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20129177

16 Steven B Kayne. Homeopathic Pharmacy – Theory and Practice. Elsevier, 2006

17 José Manuel Mazón-Suástegui, Milagro García-Bernal, Pedro Enrique Saucedo et al. (5 kirjailijaa) Homeopathy outperforms antibiotics treatment in juvenile scallop Argopecten ventricosus: effects on growth, survival, and immune response. Homeopathy 106 (1): 18-26, 2017 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S147549161630073X

18 Sathish Sampath, Akilavalli Narasimhan, Raveendar Chinta et al. (8 kirjailijaa) Effect of Homeopathic Preparations of Syzygium Jambolanum and Cephalandra Indica on Gastrocnemius Muscle of High Fat and High Fructose-Induced type-2 Diabetic Rats. Homeopathy 102(3): 160-171, 2013 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23870375 

PROPOLIS JA SYÖPÄ

Propolis on luonnon oma antibiootti ja tehokas immuunijärjestelmän tehostaja syöpäpotilaalle. Propolis on tahmeaa ainetta, jota mehiläiset keräävät lehtipuista ja puunkuoresta. Siihen mehiläinen vielä lisää omia eritteitään.

 

Käytössä antiikin ajoista lähtien

Propolista on käytetty muinaisista ajoista lähtien haavojen, haavaumien ja ruhjeiden hoitoon. Hoitoa on annettu hunajalla ja propoliksella Euroopassa, Lähi-idässä ja Aasiassa jo useiden vuosisatojen ajan. Jo 1600-luvulla propolis merkittiin viralliseksi lääkkeeksi Lontoon farmakopeoissa.

 

Mehiläisen tuottamasta propoliksesta on eristetty ja tunnistettu yli 500 yhdistettä, kuten yli 180 fytokemikaalia, mukaan lukien flavonoidit (sisältävät vahvoja antioksidantteja), orgaaniset hapot ja niiden johdannaiset: sienihapot, fytosterolit ja eteeriset öljy-yhdisteet. Tiedetään, että näillä yhdisteillä on biologisia vaikutuksia, kuten anti-inflammatorisia, antimikrobisia, antimutageenisia, antihistamiini- ja anti-allergeenisia ominaisuuksia.

 

Mielenkiintoista tietoa on se, että mehiläiset kuljettavat jätteet yleensä pesästä pois. Jos pieni hiiri kuitenkin löytää tiensä pesään ja kuolee siellä, mehiläiset eivät ehkä pysty kantamaan sitä pois. Siinä tapauksessa mehiläiset yrittävät sen sijaan pinnoittaa kuolleen hiiren propoliksella, tekevät siitä muumion ja sen myötä siitä tulee hajuton ja vaaraton mehiläisyhdyskunnalle.

 

Mehiläistuotteiden terveyshyödyt tunnetaan huomattavan hyvin, mutta niitä ei ole tutkittu riittävästi. On näyttöä siitä, että hengitystieinfektioita voi hoitaa propoliksen ja C-vitamiiniin yhdistelmällä. Propolis on erittäin tehokas paikallisesti käytettynä sekä infektioiden estoon että haavojen ja palovammojen hoitoon. Brasilialaistutkimuksessa verrattiin propolisvoidetta ja hopea-sulfadiatsiinia pieniin palovammoihin. Tutkimus osoitti, että propolisvoidetta saaneilla oli vähemmän tulehduksia ja haavat sulkeutuivat nopeammin.

 

Propolista käytetään ensisijaisesti immuunijärjestelmän vahvistamiseen ja infektioiden torjuntaan. Alustavien kliinisten tutkimusten mukaan propolis todellakin kiihdyttää immuunijärjestelmän toimintaa.

 

Propolis on erittäin tehokasta gram-positiivisiin bakteereihin (Staphylococcus, Clostridium, Corynebacterium, Streptococcus, Klebsiella ja Pseudomonas), mutta se on vähemmän tehokas gram-negatiivisiin bakteereihin (Escherichia, Shigella, Salmonella). Tämä tarkoittaa sitä, että propoliksen toimivuus on riippuvaista siitä mitkä bakteerit aiheuttavat ongelmia.

 

Propolista voidaan käyttää suuvetenä. Annostelupipetti täytetään propolis-tinktuuralla ja ruiskutetaan pieneen määrään vettä. Se tehoaa tavanomaisiin suussa viihtyviin bakteereihin, jotka voivat aiheuttaa pahanhajuista hengitystä, periodontaalisia sairauksia, kuten ientulehdusta ja hampaiden irtoamista, hampaan rappeutumista ja propolis estää myös plakin muodostumista.

 

Propoliksessa on ominaisuuksia, jotka estävät sieni-infektioita. Raportteja on julkaistu missä propolista pidetään tehokkaana Candidaa, Microsporumia ja Trichtophytonia vastaan. Propoliksella näyttäisi olevan viruksia torjuvia ominaisuuksia. Siksi se on tehokas flunssa- ja herpes simplex-viruksia vastaan, mukaan lukien flunssan aikaiset haavaumat ja sukupuolielinten herpes.

 

 

Propoliksella voi taistella syöpää vastaan

Eläinmalleissa ja soluviljelmissä propoliksella on todettu syöpäkasvaimia hillitseviä vaikutuksia. Propolis estää DNA-synteesiä kasvainsoluissa, käynnistää kasvainsolujen apoptoosin (solukuolema) ja aktivoi makrofageja tuottamaan ainesosia, jotka kykenevät säätelemään B-, T- ja NK-solujen toimintaa. Lisäksi propoliksesta peräisin olevien flavonoidien on todettu suojaavan kemoterapian ja sädehoidon haitallisilta vaikutuksilta.

 

Propoliksesta eristetyn artepilliini C:n todettiin käynnistävän syöpäkasvaimien ja pahanlaatuisten melanoomasolujen tuhon kiihdyttämällä solukuolemaa, katkaisemalla solunjakautumisen ja edistämällä nekroosin (kuolio) kehittymistä. Kofeiinihappofenetyyliesterillä (CAPE) ja krysiinillä, propoliksen bioaktiivisilla ainesosilla, on osoitettu olevan merkittäviä biologisia ja farmakologisia ominaisuuksia, joihin sisältyy antioksidantti- ja anti-inflammatorisia vaikutuksia sekä syöpää vastustavia ominaisuuksia.

 

Propoliksella käynnistyvä solukuolema näyttäisi toimivan kaikissa tutkituissa syöpäsolutyypeissä, mutta on riippuvaista propolisiuutteen pitoisuudesta. Siksi useat tutkimukset ovat osoittaneet, että propolis käynnistää solukuoleman vapauttamalla sytokromi C:tä mitokondrioista solulimaan kaspaasi-kaskadin ja erityisten TRAIL-signaalien kautta.

 

Propolisiuute veteen sekoitettuna on tärkeä ainesosa PESHLA-menetelmässä. Kliiniset tutkimukset ovat käynnissä propoliksen vaikutusmekanismien selvittämiseksi syövän ja muiden sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.

 

 

Lähteet

 

Almeida ECD, Menezes H. Anti-inflammatory activity of propolis extracts: A review. J. Venom. Anim. Toxins, 2002; 8: 191-212 https://www.researchgate.net/publication/250031404_Anti-inflammatory_activity_of_propolis_extracts_A_review

 

Burdock G A. Review of the biological properties and toxicity of bee propolis (propolis). Food Chem Toxicol, 1998; 36(4): 347-363 https://www.researchgate.net/publication/13633832_Review_of_the_Biological_Properties_and_Toxicity_of_Bee_Propolis_Propolis

 

Castaldo S and Capasso F. Propolis, an old remedy used in modern medicine. Fitoterapia, 2002; 73(1): S1–S6. https://www.researchgate.net/publication/10978585_Propolis_An_old_remedy_used_in_modern_medicine

 

Ghisalberti E L. Propolis: a review. Bee World, 1979; 60(2): 59-84 https://www.researchgate.net/publication/288125476_Propolis_A_Review

 

Carolyn K. Gibson. Making Healing Remedies with Honey and Propolis. CreateSpace Independent Publishing Platform, 2018

 

Gómez-Caravaca AM, Gómez-Romero M, Arráez-Román D, Segura-Carretero A, Fernández-Gutiérrez A. Advances in the analysis of products derived from bees. J Pharm Biomed Anal, 2006; 41(4): 1220-1234  https://www.researchgate.net/publication/7159666_Advances_in_the_analysis_of_phenolic_compounds_in_products_derived_from_bees

Khalil ML. Biological activity of bee propolis in health and disease. Asian Pac J Cancer Prev, 2006; 7(1): 22-31

Vani Mamillapalli, Vamsi Meghana Tiyyagura, Mounika Katamneni and Padma Latha Khantamneni. Bee propolis – a novel perspective. EJPMR 2018,5(12), 167-171 https://www.researchgate.net/publication/343151669_BEE_PROPOLIS-A_NOVEL_PERSPECTIVE

 

Orsolic N. A review of propolis antitumour action in vivo and in vitro. Journal of ApiProduct and ApiMedical Science, 2010; 2:1–20. https://www.researchgate.net/publication/250278579_A_review_of_propolis_antitumor_action_in_vivo_and_in_vitro

 

Joseph E Pizzorno, Michael T Murray. Textbook of natural medicine. Elsevier, 2021

 

Premratanachai P, Chanchao C. Review of the anticancer activities of bee products. Asian Pac J Trop Biomed. 2014;4(5):337-344. https://www.researchgate.net/publication/265298774_Review_of_the_anticancer_activities_of_bee_products

 

Christer Sundqvist. The PESHLA method. PetraFoundation.com, 29.1.2020 https://www.petrafoundation.com/en/blog/the-peshla-method

Vijay D Wagh. Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials. Advances in Pharmacological Sciences 2013(1):308249 https://www.researchgate.net/publication/259560310_Propolis_A_Wonder_Bees_Product_and_Its_Pharmacological_Potentials

TIETEELLISIÄ TODISTEITA HOMEOPATIASTA OSA 6

Olemme tunnetun ja arvostetun suomalaisen homeopaatin, Jouni Jämsän (http://www.jounijamsa.fi/ ), kanssa tehneet homeopatian selvitystyötä. Olemme edenneet yleiskeskustelun, laimennettujen homeopaattisten valmisteiden, kasvien, yksittäisten solujen, syöpä- ja eläintutkimusten kautta [1-5] ehkä kaikkein kiintoisimpaan aihealueeseen, eli miten homeopatia vaikuttaa ihmisten sairauksiin.

Homeopatian vaikutuksia ihmiseen kehutaan hoitoa saaneiden suulla, mutta asiaan mahdollisesti huonosti perehtyneiden toimesta homeopatiaa myös kritisoidaan jatkuvasti. Osaltaan olemme paikkailleet tätä ilmeistä tietovajetta aiemmissa kirjoitussarjamme osissa.

Kliinisiä tutkimuksia homeopatiasta

”Jouni. Löytyykö kliinisiä tutkimuksia homeopatiasta? Tehoaako homeopatia tutkitusti sairauksiin?”

Homeopatiassa ihmistä hoidetaan kokonaisuutena, eikä niinkään yksittäisen tautitilan kautta, joten kaksoissokkoutettu ja plasebokontrolloitu tutkimusmalli ei ole optimaalinen homeopatian vaikutusten tutkimisessa. Tästäkin huolimatta löytyy näitäkin homeopatiaa tukevia tutkimuksia runsaasti. Ajattelin, että voisimme keskittyä niistä muutamiin.

Jaossa on nyt satunnaistettuja, kaksoissokkoutettuja, plasebo-kontrolloituja tutkimuksia. Löytyy myös seurantatutkimuksia ja muita homeopatiaa puoltavia tutkimuksia, jossa kohteena on ihminen.

Otetaan aluksi Britanniassa toteutettu tutkimus, jossa tarkasteltiin yleisellä tasolla miten tyytyväisiä ollaan homeopatiahoitojen vaikutuksiin. Kaiken kaikkiaan tässä tehtiin 455:lle potilaalle peräkkäiset haastattelut (1100 konsultaatiota). Potilaat olivat saaneet homeopaattista hoitoa krooniseen sairauteensa. Tavanomainen hoito oli joko epäonnistunut, hoitovaikutusten tuloksissa ei oltu edistytty tai oli ilmaantunut kaikenlaisia vasta-aiheita kuten esim. haittavaikutuksia, korkea ikä tai potilaan tila edellytti pehmeämpiä hoitoja.

Kaikki eivät hyötyneet homeopatiasta, mutta 66,8 % kuitenkin sanoi hyötyneensä heille tarjotusta homeopaattisesta hoidosta ja 32,5 % ilmoitti voineensa lopettaa tai vähentää tavanomaista lääkitystään. Raportista ilmeni, että 10 yleisintä hoidettua kliinistä tilaa olivat: ekseema, ahdistus, masennus, nivelrikko, astma, selkäkipu, krooninen yskä, krooninen väsymys, päänsärky ja verenpaine.

Hoidon onnistumiseen ei vaikuttanut potilaan ikä. Naisille hoito onnistui hieman paremmin kuin miehille; naisista 71,3 % ja miehistä 58,5 % koki parantuneensa homeopatian avulla. Kahdella potilaalla (0,4 %) sairauden oireet pahenivat ilmeisesti johtuen homeopaattisesta hoidosta [6].

Toisessa brittitukimuksessa tarkkailtiin Bristolin yliopistosairaalassa 6 vuoden aikana avohoidossa olevia potilaita. Kaiken kaikkiaan 6544:n potilaan sairauden tilaa tarkkailtiin. Jokainen potilas, joka osallistui sairaalan avohoitoyksikköön tutkimusajan jaksolle, otettiin mukaan ensimmäisestä seurannasta lähtien.

Tulosten tulkinnassa käytettiin loppukonsultaatiossa 7-pisteistä asteikkoa, jota verrattiin kokonaistuloksina lähtöarvoihin. Potilaista 70,7 % (n=4627) ilmoitti positiivisista terveysmuutoksista ja 50,7 % (n=3318) ilmoitti terveytensä muuttuneen joko parempaan (+2 pistettä) tai paljon parempaan (+3) suuntaan. Homeopatiahoito toi positiivisia terveysmuutoksia huomattavalle osalle potilaista, joilla oli suuri kirjo erilaisia kroonisia sairauksia [7].

”Kiitos tästä yleiskatsauksesta. Nyt tekee jo mieli kysyä tehoaako homeopatia yksittäisiin sairauksiin?”

Homeopatiaa erilaisiin sairauksiin

Syöpä

Syöpätutkimuksia olemme jo aiemmin käsitelleet kirjoitussarjassamme [3]. Tutkimuksissa havaittiin mm. homeopatiaa käyttäneillä syöpäpotilailla pidempi elinajanodotus kuin diagnoosin mukaan oli ennustettu [8]. Rintasyöpään sairastuneille homeopatia antoi hyvän lisän tavaonomaiseen syöpähoitoon ja lisäsi yleistä hyvinvointia. [9]. Kaksoissokkoutetussa, plasebokontrolloidussa kliinisessä kokeessa rintasyöpäleikkauksen jälkeiseen verenvuotoon ja turvotukseen koettiin Arnica Montana -niminen homeopaattinen lääke sen verran hyväänä, että sen käyttöä voitiin suositella [10]. Kaksoissokkoutetussa, plasebokontrolloidussa kliinisessä kokeessa homeopaattinen Traumeel-valmiste vähensi merkittävästi kemoterapian aiheuttaman suutulehduksen vakavuutta lapsilla, joille tehtiin luuytimensiirto [11].

Naisten sairaudet

São Paulon yliopiston endometrioositutkimus on aika tunnettu.Se oli satunnaistettu ja kaksoissokkoutettu sekä plasebokontrolloitu tutkimus. Tavoitteena oli arvioida potensoidun estrogeenin tehokkuutta ja turvallisuutta verrattuna lumelääkkeeseen endometrioosissa ja erityisesti tässä sairaudessa esiintyvässä lantionseudun kiputiloissa. Tutkimus kesti 24 viikkoa ja siihen saatiin rekrytoitua 50 naista (18-45-vuotiaita), joilla oli endometrioosi diagnoosi.

Potensoitua estrogeenia (12cH, 18cH ja 24cH) tai lumelääkettä annettiin kahdesti päivässä suun kautta. Tulokset saatiin ensisijaisesti sillä tavalla, että laskettiin erityiset kipupisteet ja arvioitiin sairauden vakavuuden muutos lähtötasosta 24. viikkoon mennessä. Toissijaisina lopputuloksina käytettiin erään standardoidun terveystutkimuksen kyselylomaketta missä arvioitiin elämänlaatua, masennus- ja ahdistusoireita. Potensoitu estrogeeni oli merkitsevästi tehokkaampi kuin lumelääke vähentäen endometrioosiin liittyvää kipua [12].

Vaihdevuosiin ja kuumiin aaltoihin on saatu homeopatialla hyviä tuloksia [13, 14]. São Paulon yliopiston satunnaistetussa, plasebokontrolloidussa ja kaksoissokkoutetussa kliinisessä tutkimuksessa kuumista aalloista kärsiville naisille annettiin homeopaattista pensaspaprikaa eli Capsicum frutescens-valmistetta. Tutkimukseen osallistui 40 naista. Tutkimuksen lopputulos oli, että homeopaattiset valmisteet olivat merkittävästi tehokkaampia kuin lumelääke vähentämään kuumien aaltojen voimakkuutta vaihdevuosi-ikäisten naisten hoidossa 4 viikon hoitojakson jälkeen [15].

Kuukautisvaivoihin (PMS) on kokeiltu homeopatiaa. Israelilaisessa kaksoissokkoutetussa, plasebokontrolloidussa tutkimuksessa seurattiin 105 PMS-oireista naista, että olisiko homeopatiasta apua. Osallistujat saivat jotakin aiemmin valituista neljästätoista homeopaattisesta lääkkeestä tai plasebo- valmisteen. Tutkimus toteutettiin seurantana. Lopputulos oli, että homeopatiaa saaneiden ryhmä sai selkeästi paremmat pisteet kuin plaseboa saaneiden ryhmä [16].

Fibromyalgia on hankala usein naisia vaivaava vaikeahoitoinen sairaus, johon monta kertaa on kokeiltu myös homeopatiaa varsin hyvällä menestyksellä. Arvostetussa Rheumatology-lehdessä julkaistiin kaksoissokkoutettu, satunnaistettu ja rinnakkaisryhmäytetty, lumelääkekontrolloitu, klassisen homeopatian tutkimus. Kaikilla osallistujilla (62 henkilöä) oli lääkärin diagnosoima fibromyalgia ja heidät jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmistä sai yksilöityä homeopaattista hoitoa klassisen homeopatian mukaisesti, toinen sai lumelääkettä. Käytettävissä oli kokeneita homeopaatteja, joita kokeeseen osallistujat tapasivat 2, 4 ja 6 kuukauden aikana. Homeopaatit ohjeistettiin hoitamaan samalla tavalla jokaista kokeeseen osallistujaa ja tarpeen mukaan vaihtamaan tai tekemään korjauksia määräämiinsä lääkkeisiin. Ensisijaiset tutkimuskohteet olivat mm. kipupisteet ja kivun arviointi. Toissijaisesti tutkittiin masennusta ja uupumusta.

Homeopaattista hoitoa saaneella ryhmällä esiintyi huomattavan paljon vähemmän kipua verratessa lumelääkeryhmään. Merkittävästi suurempi osa homeopaattisen ryhmän potilaista sai vähintään 25 prosentin parannuksen kipupisteherkkyyteen verrattuna lumelääkettä saaneeseen. Homeopaattisella lääkityksellä olleilla esiintyi lisäksi vähemmän masennusta ja vihamielisyyttä. Homeopaattinen hoito johti parempaan elämänlaatuun [17].

Lontoon St. Bartholomewin sairaalassa tehtiin kaksoissokkoutettu tutkimus homeopaattisella Rhus tox valmisteella fibromyalgiakipuja poteville. Lopputuloksena oli, että kipupisteiden määrä väheni noin neljänneksellä, unenlaatu parani ja myös kivun määrä väheni plaseboryhmään verrattuna [18].

Synnytyksen jälkeiseen verenvuotoon on tehty kaksoissokkoutettu, satunnaistettu, plasebokontrolloitu koe gynekologian laitoksella Jerusalemissa. Osallistujat (40 naista) jaettiin kolmeen ryhmään, joista yksi oli plaseboryhmä. Homeopatiaryhmät saivat Arnica montana/Bellis perennis -valmisteita kahdella eri vahvuudella (6C ja 30C).

Kriteereinä oli erittäin alhainen hemoglobiiniarvo ja 72 tuntia oli kulunut synnytyksestä. Homeopaattisia valmisteita saaneilla hemoglobiini pysyi lähellä alkuperäistä tasoa kun plasebo ryhmällä se laski selkeästi. Kaikkien ryhmien alkuperäiset hemoglobiini tasot olivat hyvin samankaltaiset. Tutkijoiden mukaan homeopaattinen hoito selitti sen, että hemoglobiinitaso säilyi parempana [19].

Migreeni

Lasten migreeniä on hoidettu homeopatialla. Tutkimukseen osallistui 168 lasta ja se toteutettiin 12 eri maassa. Lapset oli 5-15 vuotiaita.

Migreenin ilmaantuvuutta seurattiin 3 kuukautta, kriteereinä oli lapsen tai huoltajansa sekä lääkärin täyttämät kyselykaavakkeet ja toissijaisesti poissaolojen määrä koulusta. Lopputulema oli, että migreenikohtausten määrä, vakavuus ja kesto vähenivät merkittävästi 3 kuukautta kestävällä ajanjaksolla. Samoin vähenivät myös poissaolot koulusta [20].

Migreenistä löytyy myös aikuisille tehty homeopatiatutkimus. Tähän tutkimukseen osallistui 212 aikuista, joilla oli lääkäreiden määräämä estolääkitys käytössä. Migreenidiagnoosi oli keskimäärin yli 10 vuoden takaa (vaihteluväli 10-15 vuotta). Seuranta-aika oli 2 vuotta ja hoitavia homeopaatteja oli 67. Tuloksena oli, että migreenikohtausten vakavuus lievittyi ja lääketieteellisen hoidon tarve väheni huomattavasti, mukaan lukien tarvittavat sairaalakäynnit. Homeopatiasta oli selvästi hyötyä migreenin hoidossa koko 2 vuotta kestäneen tutkimusjakson ajan [21].

”Jouni, tämä on todella mielenkiintoista. Tehtäisiinkö niin, että päätämme keskustelun tällä kertaa tähän? Tässä on luettavaa yllin kyllin jo nyt. Säästetään ensi kertaan lisää näitä kliinisiä tutkimuksia homeopatiasta. Mitä vielä on tulossa?”

Kuulostaa hyvältä idealta. Otetaan seuraavalla kerralla käsittelyyn mm. unettomuus, masennus, allergiat, flunssat, ADHD ja HIV.

 

Lähteet:

1 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 1. 30.4.2020 https://petrafoundation.com/tieteellisia-todisteita-homeopatiasta-osa-1/

2 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 2. 15.5.2020 https://petrafoundation.com/tieteellisia-todisteita-homeopatiasta-osa-2/

3 Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 3. 16.5.2020 https://petrafoundation.com/tieteellisia-todisteita-homeopatiasta-osa-3/

4  Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 4. 30.5.2020 https://petrafoundation.com/tieteellisia-todisteita-homeopatiasta-osa-4/

5  Christer Sundqvist. Tieteellisiä todisteita homeopatiasta osa 5. 10.6.2020 https://petrafoundation.com/tieteellisia-todisteita-homeopatiasta-osa-5/

6 R Sevar. Audit of outcome in 455 consecutive patients treated with homeopathic medicines. Homeopathy 94(4): 215-221, 2005 https://www.researchgate.net/publication/7540572_Audit_of_outcome_in_455_consecutive_patients_treated_with_homeopathic_medicines

7 David S Spence, Elizabeth Thompson, S.J. Barron. Homeopathic Treatment for Chronic Disease: A 6-Year, University-Hospital Outpatient Observational Study. Journal of Alternative and Complementary Medicine 11(5): 793-798, 2005 https://www.researchgate.net/publication/7471537_Homeopathic_Treatment_for_Chronic_Disease_A_6-Year_University-Hospital_Outpatient_Observational_Study

8 Katharina Gaertner, Michael Müllner, Helmut Friehs et al. (8 authors). Additive homeopathy in cancer patients: Retrospective survival data from a homeopathic outpatient unit at the Medical University of Vienna.  Complement Ther Med 22(2): 320-332, 2014 https://www.researchgate.net/publication/261733979_Additive_homeopathy_in_cancer_patients_Retrospective_survival_data_from_a_homeopathic_outpatient_unit_at_the_Medical_University_of_Vienna

9 S. L. Hughes, AC Smith, Clare Relton. Homeopathy service in an NHS hospital breast cancer clinic: outcome study. Breast Cancer Research 10:1-1, 2008 https://www.researchgate.net/publication/226914438_Homeopathy_service_in_an_NHS_hospital_breast_cancer_clinic_outcome_study

10 Sorrentino L, Piraneo S, Riggio E, et al (7 authors). Is there a role for homeopathy in breast cancer surgery? A first randomized clinical trial on treatment with Arnica montana to reduce post-operative seroma and bleeding in patients undergoing total mastectomy. J Intercult Ethnopharmacol. 2017;6(1):1-8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5289077/

11 Oberbaum M, Yaniv I, Ben-Gal Y, et al (6 authors). A randomized, controlled clinical trial of the homeopathic medication TRAUMEEL S in the treatment of chemotherapy-induced stomatitis in children undergoing stem cell transplantation. Cancer. 2001;92(3):684-690. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11505416

12 Marcus Zulian Teixeira, Sergio Podgaec, Edmund Chada Baracat. Potentized estrogen in homeopathic treatment of endometriosis-associated pelvic pain: A 24-week, randomized, double-blind, placebo-controlled study. European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology 211:48-55, 2017 https://www.researchgate.net/publication/312931405_Potentized_estrogen_in_homeopathic_treatment_of_endometriosis-associated_pelvic_pain_A_24-week_randomized_double-blind_placebo-controlled_study

13 Marie-France Bordet, Aurélie Colas, Marijnen Philippe et al (5 authors). Treating hot flushes in menopausal women with homeopathic treatment – Results of an observational study. Homeopathy 97(1):10-15, 2008 https://www.researchgate.net/publication/5656288_Treating_hot_flushes_in_menopausal_women_with_homeopathic_treatment_-_Results_of_an_observational_study

14 Jean-Claude Colau, Stéphane Vincent, Philippe Marijnen, François-André Allaert. Efficacy of a Non-Hormonal Treatment, BRN-01, on Menopausal Hot Flashes: A Multicenter, Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial Drugs R D 12(3):107-119, 2012 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22852580/

15 Débora Cristiane da Silva Andrade, Fabio Carmona, Mateus Andrea Angelucci et al. (5 authors). Efficacy of a Homeopathic Medicine of Capsicum frutescens L. (Solanaceae) in the Treatment of Hot Flashes in Menopausal Women: A Phase-2 Randomized Controlled Trial. Homeopathy 2019; 108(02): 102-107  https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0038-1676326

16 Michal Yakir, Christien T Klein-Laansma, Shulamith Kreitler et al (7 authors). A Placebo-Controlled Double-Blind Randomized Trial with Individualized Homeopathic Treatment Using a Symptom Cluster Approach in Women with Premenstrual Syndrome. Homeopathy 108(4), 2019 https://www.researchgate.net/publication/335328046_A_Placebo-Controlled_Double-Blind_Randomized_Trial_with_Individualized_Homeopathic_Treatment_Using_a_Symptom_Cluster_Approach_in_Women_with_Premenstrual_Syndrome

17 Iris Bell, Daniel A. Lewis, Audrey J Brooks et al (7 authors). Improved clinical status in fibromyalgia patients treated with individualized homeopathic remedies versus placebo. Rheumatology 43(5):577-582, 2004 https://www.researchgate.net/publication/8353681_Improved_clinical_status_in_fibromyalgia_patients_treated_with_individualized_homeopathic_remedies_versus_placebo

18 Peter Fisher, A. Greenwood, Edward C. Huskisson, P. Turner, and Philippe Belon. Effect of homeopathic treatment on fibrositis (primary fibromyalgia). BMJ Clinical Research 299(6695): 365-366, 1989 https://www.researchgate.net/publication/20649111_Effect_of_homeopathic_treatment_on_fibrositis_primary_fibromyalgia

19 Menachem Oberbaum, Narine Galoyan, Liat Lerner-Geva et al (7 authors). The effect of the homeopathic remedies Arnica montana and Bellis perennis on mild postpartum bleeding – A randomized, double-blind, placebo-controlled study – Preliminary results. Complementary Therapies in Medicine 13(2):87-90, 2005 https://www.researchgate.net/publication/7709478_The_effect_of_the_homeopathic_remedies_Arnica_montana_and_Bellis_perennis_on_mild_postpartum_bleeding_-_A_randomized_double-blind_placebo-controlled_study_-_Preliminary_results

20 Karine Danno, Aurélie Colas, Jean-Louis Masson, Marie-France Bordet. Homeopathic Treatment of Migraine in Children: Results of a Prospective, Multicenter, Observational Study. J Altern Complement Med 19(2): 119-123, 2013 https://www.researchgate.net/publication/230857677_Homeopathic_Treatment_of_Migraine_in_Children_Results_of_a_Prospective_Multicenter_Observational_Study

21 Claudia M Witt, Rainer Lüdtke, Stefan N Willich. Homeopathic Treatment of Patients With Migraine: A Prospective Observational Study With a 2-year Follow-Up Period. J Altern Complement Med 16(4):347-355, 2010 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20423206/ 


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti