tiistaina, maaliskuuta 15, 2011

Rypsilihaa Suomen kansalle – onko järkeä?

*
LUKEKAA TARKKAAN!

PÄIVITETYT TIEDOT (15.3.2011)
Tämä juttu julkaistiin veteraaniurheilijan terveysblogissa alunperin 10.3.2011. Kirjoitus johti vilkkaaseen kommentointiin puolesta ja vastaan. Lukekaa kommentit!

Luonnottoman voimakas porsaiden altistaminen rypsiöljylle innosti monia epäilemään tällaisen ruokinnan järkevyyttä. Tietooni on saatettu raskauttavaa todistemateriaalia sen puolesta, että HK Scan ei suinkaan ole ajatellut kuluttajien terveyttä, ei myöskään rypsiporsaiden terveyttä!

Moni lehtitoimittaja on ollut yhteydessä minuun ja pyytänyt lisätietoja asiasta. Olen kehottanut heitä malttamaan mielensä. Sitten kun HK Scan on asetettu aivan epätoivoisen tilanteen eteen, sitten saatte lisätietoja. En paljasta tietolähdettäni.

Sen verran raotan salaperäisyyden verhoa, että paljastan erään hyvin mielenkiintoisen tietolähteen, johon pyydän teitä tutustumaan omatoimisesti. Suomalaiseen tutkimukseen missä osoitetaan rypsi (rapsi) öljyn vahingollinen vaikutus porsaan sydämen toiminnalle. Me ihmiset muistutamme hyvin paljon sikaa ja sama seikka mikä vaivaa paljon rypsiöljyä nauttinutta sikaa, vaivaa todennäköisesti myös meitä, jotka syömme HK Scan -yrityksen rypsiporsasta. Sydän voi huonosti jos nautimme paljon rypsiöljyä. HK Scan on moraalittomalla tavalla mainosviesteissään (joita Evira tutkii tällä hetkellä) antanut olettaa, että rypsiöljy olisi tie sydämen terveyteen. Kattia kanssa! Tutkimusten mukaan asia on juuri päinvastoin! Jos haluat sydänongelmia itsellesi, nauti silloin rypsiöljyä.

Lähde: Roine, P.; Uksila, E.; Teir, H.; Rapola, J. Histopathological changes in rats and pigs fed rapeseed oil. Zeitschrift fur Ernahrungswissenschaft Vol. 1: 118-124, 1960 (ISSN 0044-264X)

Lukekaa esimerkiksi tämä yhteenveto (englannin kielellä)!


Tämä kirjoitus perustuu lähdetietoihin, joita minulle on toimitettu nimellä varustettuna, mutta julkaisen kirjoitukseni niin, että nimeä ei mainita. Lukekaa tämä juttu avoimin mielin. Ei tällaista uskoisi todeksi Suomessa!

Pääviesti: Pohjois-Euroopan suurimpiin liha- ja ruokayhtiöihin kuuluva HK Scan/HK Ruokatalo on nyt vaarallisilla vesillä. Epätoivoinen yritys repiä markkinaosuuksia itselleen todella kyseenalaisin menetelmin tuotetun rypsilihan avulla pistää todella mietteliääksi. Tässä jutussa paljastetaan iltapäivälehtiäkin kiinnostavia juttuja sianlihan tuotannosta Suomessa. Tulevina päivinä juttu täydentyy, joten käy terveysblogissani lukemassa uusimmat käänteet rypsilihan suhteen.

Nyt se sitten iski!


Saatiin meidän ruokaevoluutio ”uudelle tasolle”! Ensiksi moni meistä on ollut ehkä mielissään tästä uutisesta. Tässä rypsilihan tuotannossa toteutetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan linjauksia ihan viimeisen päälle: vähemmän kovaa rasvaa kansalle ja tilalle runsaammin pehmeitä kasvirasvoja. Hetken miettimisen jälkeen monen terveystietoisen mieli kuitenkin tummenee ja vaihtuu ihmetykseen. Lopulta ehkä jopa kiukuntunteet pyrkivät pintaan.

Miettikää: Sydänystävällistä possun lihaa rypsin avulla. Eikö ne enää parempaa keksi?

Mitä rypsiliha oikein on?

Mitä se rypsiöljyä syöneen possun liha sisältää? Tässä saatte pientä valaistusta siihen siltä osin mitä selvitysmieheni (hän haluaa pysyä nimettömänä) on saanut asiasta irti. Aluksi hän lähti selvittelemään paikallisen ruokakaupan lihatiskiltä, olisiko niillä antaa jotain valaistusta asiaan. Ei sieltä paljoa muuta irronnut kuin, että lupasivat ottaa yhteyttä HK Scan yhtiöön ja selvittää asiaa.

Koitti seuraava päivä ja selvitysmies palasi samaiseen liikkeeseen kyselemään vastausta. Lihatiskillä vastaava sanoi, että HK:lla on salassapitovelvollisuus. No niin, eihän siinä paljoa ollut tietoa kotiin vietäväksi.

Seuraavaksi selvitysmies otti puhelimen kauniiseen käteensä ja soitti HK:lle. Hän sai aivan saman vastauksen kuin ruokakaupassakin, mutta lupasivat antaa sähköpostilla lisätietoja siltä osin kuin heillä oli siihen oikeus. Selvitysmies tivasi heiltä myös tietoa yhteistyökumppaneista, jotka ovat tässä rypsiporsaskokeessa mukana.

Tässä sähköpostilla tullut HK Scanin vastaus:
1. HK Ruokatalon kanssa laadukkaamman sianlihan kehityshankkeissa ovat olleet mukana RehuRaisio, Tekes, MTT, LTK ja Rehu.
2. Rypsiporsaassa omega 3– ja omega 6– rasvahappojen suhde on ihanteellinen, n. 1:4, kun se tavallisessa porsaanlihassa on n. 1:8. Oleellista kuitenkin on se, että kumpikin näistä rasvahapoista on elimistölle välttämätön, eli ne tulee saada ravinnosta. Rypsiporsaasta nämä rasvahapot saadaan hyvässä suhteessa.
3. Sikojen ruokinta suunnitellaan siten, että siinä otetaan huomioon kasvuvaihe sekä ravinnontarve ja näin luodaan edellytykset hyvälle terveydelle ja kasvulle. Uusi rehu myös maistuu lihasioille hyvin. Uudella ruokintakonseptilla ei ole vaikutusta sikojen terveyteen. Maailmanlaajuisesti sikoja ruokitaan monilla eri tavoilla. Hyvinvoinnin suhteen tässä uudessa ruokintakonseptissa siat voivat vähintään yhtä hyvin kuin aiemminkin, jopa paremmin - karva kiiltää ja kasvu on nopeampaa.
4. Suomessa on ainutlaatuisen hyvä eläinterveystilanne. Suomessa on käytössä maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen SIKAVA-seurantajärjestelmä, joka takaa jatkuvan seurannan ja täten myös ongelmakohtiin tarttumisen. Myös maahantuonti on erittäin kontrolloitua. Suomessa porsaille ei anneta rutiininomaisesti ennaltaehkäisevää lääkitystä, joka on yleinen tapa mm. Amerikassa. Eläimiä lääkitään ainoastaan eläinlääkärin toteamaan tarpeeseen, mikä on erittäin harvoin.

Aika ympäripyöreitä vastauksia tuli HK Scanilta. Tätä oli lupa odottaakin. Laboratoriotestejä ei voinut saada koska ne oli niitä ”salassa pidettäviä tietoja”.

Otetaan kohta 1 tarkasteluun, eli mitkä olivat HK Scanin yhteistyökumppanit. Eipä ollut yllätys, että sellaiset kuin RehuRaisio, Tekes yms. ”lafkat” tekevät yhteistyötä HK:n kanssa. Nehän saavat tässä mainosta luotettavina eläinterehujen valmistajina. Puhumattakaan siitä, että tutkijoita ja eläinlääkäreitä löytyy. Se siitä.

Kakkos kohtaa ei tartte sen kummemmin kommentoida kuin, että metsään mennään niin että raikuu. Eläinrasvat ovat erittäin tärkeitä ja elämisen ehto. Mutta kun nyt tuo ruokakulttuuri on kokemassa eriskummallisen käännöksen kohti eräänlaista ääripäätä, yrittävät nämä ”puljut” ujuttaa ihmisille sellaista apetta, että he voivat syödä sitä hyvällä omallatunnolla. Tässä selvitysmies viittaa tähän ajankohtaiseen rasvakeskusteluun.

Selvitysmies on itse suuri lihan ystävä ja syö monenlaista lihaa. Mutta se, että tuolla ”lihalla” olisi vaikutusta normaalisti tuotettuun lihaan verrattuna, on yhtä kaukana kuin itä on lännestä. Eli porsaille syötetään rypsiöljyä, jolloin kovan rasvan osuutta on saatu laskettua n. 38 % --> 33 %. Toisin sanoen ei ole saatu juuri mitään eroa. Ja mitä se kova rasva haittaa, parempaa se on kuin mikään muu rasva. Tässäkin tapauksessa on vain kyse voiton maksimoinnista kaikin mahdollisin konstein.

Katsokaa niitä heidän mainoksiakin, pyytää selvitysmies. Sika on kuin palapeli ja sydän keskellä. Kuinka moni on päässyt syömään villisikaa? Ei voi nostaa samaan pöytään noitten jalostettujen ressukoiden kanssa. Tässä tuli samalla otettua kantaa tuohon kolmanteenkin kohtaan mutta menköön.

No, selvittelyt jatkuivat.

Selvitysmies otti yhteyttä toiseen vastaavaan lihajalostamoon. Saisikohan sieltä lisää tietoa? Ja näin todellakin kävi. Tietoa tuli. Sellasta tietoa mihin eläintensuojelujärjestötkin voisivat ottaa kantaa.

Otetaan tuo neljäs ja viimeinen osa tarkasteluun. Tämä kyseinen rypsimenetelmä ei ole mikään uusi juttu. Ei todellakaan. Suomessa on sitä testattu vuonna 1995 ja se jäi kesken kun huomattiin, että sikaressukat eivät voi hyvin ja tulevat sairaiksi. Tätä kyseistä menetelmää on testattu myös muualla Euroopassa ja siellä huomattiin sama asia. Siat sairastuivat tällä isolla rypsimäärällä. Joissakin tapauksissa siat saattoivat jopa sokeutua.

Kun eläin voi huonosti, mitä sille syötetään? Juuri niitä mitä lääkäritkin tuputtaa meille ihmisille heti kun joku vähän vaivaa. ANTIBIOOTTEJA! Jonkun ajan kuluttua sika jaksaa taas juosta kuin terve eläin. Hoksaatteko pointin? kysyy selvitysmies ahdistuneena.

Kiukun yhä lisääntyessä selvitysmies sai sitten myös sellaista tietoa, että tämä meidän maatiaispossu oltaisiinkin poistamassa meidän ruokapöydästä paremman sian (mustavalkoraitainen) takia. Kaikkea sitä saa kuulla!

Selvitysmies tarkasteli tilannetta monelta eri kantilta. Kiukku lisääntyi sitä mukaa kuin kupletin juoni paljastui. Tässä vaiheessa oli aika ottaa yhteyttä Suomen suosituimman terveysblogin ylläpitäjään, biologi Christer Sundqvistiin. Hänelle lähti kirje ja toive käsitellä tätä rypsiliha-asiaa avoimesti ja rehellisesti.

Nyt on teidän vuoronne reagoida, rakkaat terveysblogini lukijat!

Mitä mieltä olette tästä rypsiporsas jutusta?

Onko tällaisen älyttömyyden edessä pieni ihminen voimaton?

Mitä voisimme tehdä, muuta kuin boikotoida rypsilihaa?

Kommentoikaa ja antakaa ideoiden tulla!

125 kommenttia:

  1. Elän käsityksessä, että viime vuosina kasvatettu suomalainen sika suinkaan ole mitään maatiaiskantaa, kaukana siitä. Se on jalostettua lihakarjaa joka syönyt viljaa ja geenimuunneltua soijaa. Rotu on valittu vähän rasvamäärän vuoksi. Rotuvalintaa on kulinaristipiireissä pidetty surkeana, kun se mm. tuottaa niin kuivaa fileetä ilman rasvamarmoria.

    Mm. kiinalaiset, suuret sianlihan ystävät, ovat pitäneet suomalaista sianlihaa heikkolaatuisena.

    Nyt siis ei ole niin, että hyvää mentäisiin peukaloimaan, vaan peukaloitua huonoa on nyt peukaloitu edelleen. Onko suunta parempi vai huonompi jää nähtäväksi.

    VastaaPoista
  2. Kasvaa kiukku meikäläiselläkin! Miten voidaan tehdä jotain tällaista Suomessa?????

    On hyvä kun asia otetaan tarkasteluun. Kiitos.

    VastaaPoista
  3. Onko tässä jokin ongelma? Eihän soija ja vehnäkään ole possun luonnollista ruokaa. Jos omegojen suhdetta sadaan parannettua, niin mikä ettei! Ainakin minä syön omega-muniakin siinä uskossa että vaikkei ne kanat ole alkuperäistä ruokaansa syöneet, niin ainakin vältän vääristyneiden rasvahapposuhteiden aiheutamaa inflamatoorista vaikutusta.

    Takoja

    VastaaPoista
  4. Wikipedia "luontaisesti siat syövät juuria, marjoja, sieniä, kasvien osia ja jopa raatoja, eivätkä ne kesäaikaan tarvinneet juuri muuta lisäruokaa kuin ihmistalouden ruoan tähteitä ja sitäkin vain kesyyden säilyttämiseksi. Talvella niille sekoitettiin tai keitettiin ruuantähteistä ja juureksista erityistä sianruokaa"

    Sian Luontaisen ruuan omega-3 suhde omega-6:een on 1:1.vViljasiat sekä rypsipossu on muuttaneet omega 6 määrän pilviin suhde 1:8. TAJUTONTA. Siksi ne siis sairastuvat. Ihan niinkuin ihmiset. Samoin kassilohet ym. tehomaatalouden lihat. Antibioottia kehiin.

    Mikä toimii kaikkiruokaisella sialla, toimii ihmisellä eli ravinteikasta VHH:ta vaan kaikille (luomukasviksia, -marjoja, -rasvaa, -maitoa ja -lihaa sekä riistaa) !
    Loppuu tulehdukset.

    VastaaPoista
  5. Mikä tässä nyt oli uutinen? Sekö että possut saa omegaa vai se että ruokaeläimet saa antibiootteja.

    Kummassakaan ei ole mitään uutta eikä ihmeellistä. Jos on heittää tarkkoja määriä kehiin niin sitten aletaan olla tutkivan journalismin puolella, siihen saakka lähinnä ihmettelyn ja huuhaan välimaastossa.

    VastaaPoista
  6. Mielenkiintoinen artikkeli ja aihe Ch!

    On aina hyvä nähdä asia syvemmältä kuin tarkastella sitä vain pinnalta. Idea kuulostaa hyvältä; kansalle sydänystävällisempää ruokaa. Onko se sitä ja mennäänkö tässä silti metsään?

    Monellehan on ihan sama kärsiikö possu vai ei, kunhan saa lihaa. Onneksi tämä mentaliteetti on muuttumassa. Olisi hienoa, jos pystyisi näkemään miten ostamasi ruoka on kasvanut eläimenä. Jos me tietäisimme, että liha jota syömme, on kärsinyt kovan ja stressatun elämän, haluaisimmeko oikeasti sitä syödä. Onko se siis niin ihme, jos riistaliha maistuukin paremmalta, kun on saanut vapaana elää?

    Lisää tietoa tästä ajankohtaisesta aiheesta otan mielelläni vastaan ja varmasti moni muukin kuluttaja. Nyt taitaa olla tietyissä ravintoloissa ihan Rypsipossuviikot menossa...

    VastaaPoista
  7. Lihansyöjänä voi vain sanoa, että kyljykset olivat ainakin parhaita mitä olen syönyt. Eiköhän tässä maailmassa ole kauheampiakin asioita kuin rypsiporsas? Olkoonkin että yhdyn toisiasiaan siitä että yksi maailman tuho on punainen liha.

    VastaaPoista
  8. "Suomessa porsaille ei anneta rutiininomaisesti ennaltaehkäisevää lääkitystä, joka on yleinen tapa mm. Amerikassa. Eläimiä lääkitään ainoastaan eläinlääkärin toteamaan tarpeeseen, mikä on erittäin harvoin."
    Puppua HK:lta.
    No juu ei rutiinilla, mutta ei suursikaloissa välttämättä eläinlääkäri juokse, se olisi aivan vietävän kallista. Siellä saattaa olla antsat jääkaapissa joista sitten työntekijän harkinnan mukaan piikitetään. Yleisimpiä syitä tulehdukset sorkissa ja saparoissa, ripuli. Tulehduksien syinä vääränlainen alusta ja pieni tila, saparonpurenta ja huono hygienia. Näin ainakin porsailla. Ennen kasvatussikalaan lähtöä n.3kk ikäinen possu on saattanut saada jo useita antibioottikuureja.

    -H-

    VastaaPoista
  9. Hyvä kun tästä keskustellaan! Olen toisen polven lihankasvattaja. On ollut aikoja jolloin rypsiä ei annettu porsaille ettei silava pehmene. Nyt sitä sitten jotkut älypäät valkoisissa takeissaan ja hienot puvut päällä liikkuvat virkamiehet pakottavat antaamaan jotta silava pehmenisi. Ei tästä maan touhuista ota hullukaan selvää, mutta sanokaa minun sanoneen: Tässä muhii melkoinen katastroofi. HK ottaa takkiinsa ja pahasti. Keneltä se on pois? Jooo, teitenkin meiltä tuottajilta, jotka niska limassa teemme tätä hommaa joka päivä. Piirustuyspöytiensä ja iPodien ääressä seikkailevat tutkijat ja virkamiehet ovat itse perkeleestä luotuja!!!!!!!!

    VastaaPoista
  10. Ne herrat jotka tämmösistä asioista päättää, ajattelevat omaa lompsaa. Kansa uskoo ja syö mitä sille tarjotaan. Onko asia näin? Ajatelkaa tuota asiaa eettiseltä kannalta mitä ne elukat saa kärsiä. Toisekseen, tuo on ihmisten huiputtamista ja vakavasta päästä. Itseasiassa tuo on jo niin vakavaa, että rehuvalmistajat ja HK pitäisi nostaa syyte väärästä markkinoinnista ja huiputuksesta. Erittäin naseva kirjoitus! Olisi kiva kuulla mitä esimerkiksi Mikael Fogelholm tai Kari Salminen kommentoisi tästä asiasta!

    VastaaPoista
  11. Ensin jalostetaan sika lähes rasvattomaksi, sitten se vähäinen liha muunnetaan keinotekoisesti pehmeäksi. Tutkimusnäyttöä on siitä, että PUFA lisää tulehdusherkkyyttä. Mahtaako se asia valjeta, että tässä ollaan menossa ihan väärään suuntaan???

    Luomuporsas on ainoa vaihtoehto. Mistä sitä saa?

    VastaaPoista
  12. Musta olisi kiva pyöritellä joskus viranomaisten ja poliitikkojen vastuuta ja sidonnaisuuksia ravintopolitiikan osalta.
    Turpakäräjät!

    "22 §
    Perusoikeuksien turvaaminen

    Julkisen vallan on turvattava perusoikeuksien ja ihmisoikeuksien toteutuminen."

    Perusruslaista tuo, laitoin sillä ajatuksella, että perusoikeuteni on saada kunnon läskiä pöytään, jos niin haluan.
    Eli negaationa, kylän ainoaa kauppaa ei saa pakottaa myymään pelkkää 'rypsipossua' tms, jne.

    Mirkan kommentti suomalaisen sian erinomaisuudesta oli hyvä. Kelatkaa alkuun...

    VastaaPoista
  13. Miksi ostaan mitään mikä on, niin salaista? Normi asiat kestää päivän valon.

    Mielenkiintoisin asia tällä hetkellä liittyy tuohon:

    10 000 litraa sipsiöljyä paloi maatilalla Vieremällä

    Pelastuslaitos sai torstai-iltana erikoisen hälytystehtävän Vieremän Ameriikantiellä sijainneeseen maalaistaloon. Eläinten ruuan joukkoon sekoitettavaksi tarkoitettu ruokaöljy syttyi tuleen traktorin peräkärryssä puoli kymmenen aikaan.

    Sipsien valmistamisen sivutuotteena syntyvä öljy oli haettu sipsitehtaalta Pyhännästä. Öljyä oli lastattu traktorin peräkärryyn kaikkiaan 10 000 litraa.

    Ilmoituksen roihuavasta peräkärrystä teki sivullinen. Palomies Veikko Antikaisen mukaan traktorin lähistöllä ei ollut ulkoista tulenlähdettä. Pelastuslaitos epäilee syttymissyyksi sitä, että lastiin oli laitettu tuotannossa ylikuumentunutta öljyä.

    Pelastuslaitos sai palon sammutettua reilussa tunnissa. Traktorin peräkärry sekä pari heinäpaalia tuhoutuivat palossa.

    http://yle.fi/alueet/savo/2011/03/10_000_litraa_sipsioljya_paloi_maatilalla_vieremalla_2407950.html

    T: Muranen

    VastaaPoista
  14. Ihme säätöä noiden eläinten ruokien kanssa, en ymmärrä. Parikymmentä vuotta takaperin oli kauhea kalabaliikki siitä, että kanoille ja possuille syötetään kalajauhoa ja että kananmunat maistuu kalalle. Taisi ne muuten maistuakin.
    Ja sitten noin 10 vuotta takaperin kiellettiin kai koulu- ja päiväkotiruokailun jämien syöttäminen sioille sillä perusteella, että naudat saa hullun lehmän taudin, jos niille syöttää teurasjätettä. En tajuu. Eikö possuille ole syötetty ruuan jämiä maailman sivu ilman että ovat saaneet hullun lehmän tautia? Eikö possut ole sekasyöjiä?

    yksi äiti

    yksi äiti

    VastaaPoista
  15. olen itsekin, miettinyt vastaavaa. Minusta ei ole kovinkaan järkevää pistää sikaa syömään mitä sattuu.
    Olen itse syönyt sikaa joka on ruokittu perinteisellä sekaruokaa ja pihalla tonkimista ja se possu oli todella herkullista.

    VastaaPoista
  16. Tuon uskon. Mistähän sellaisia saa? Kasvatitko itse?

    Muistan lapsuudestani, kuinka hyvää oli isän tekemä possupaisti, ja eteenkin sen rapea kuori. En ole monienkaan yritysten jälkeen onnistunut samanlaista tekemään, vaikka toimin isän ohjeiden mukaan. Olen ruvennut piettimään, jospa vika onkin nykyisessä possun lihassa ja possujen ravinnossa.

    yksi äiti

    VastaaPoista
  17. Voisikohan joku etsivähenkinen ottaa selkoa, mikä yhteys tuolla Vieremän uutisella ja rypsipossulla oikein on... kuulostaa nimittäin erittäin epäilyttävältä!

    VastaaPoista
  18. Chaos, ajattelin juuri samaa. Olen ottanut selvää tuosta rypsiöljypossusta ja aika karua tietoa on tulossa. Tulen kaivamaan myös kivet ja kannot tuon uutisen suhteen että saan tietoon, mikä noitten tehtaitten osuus on ja mistä ylipäänsä se rypsiöljy tulee rehutehtaille. Onhan tuo käsittämätöntä että jos uutinen pitää paikkansa, tuommosta sontaa syötetään elukoille rehuna. Ihmetyttää myös, kuka on saanut päähän laittaa tuommoisen lauseen "uusi sydämmelle parempi porsaanliha".Kahtokaa tuo intro http://www.tiesydameen.fi/rypsiporsas?gclid=CIPGvbnuxKcCFYUXzQodSm0OCQ ei hertsyykkeli että sitten osaavat. Tarkoitukseni on myös selvittää, onko tässä jos ei rikoksen aihe, niin ainakin huomautuksen paikka ihmisten harhaanjohtamisesta mainostuksessa.

    VastaaPoista
  19. @Anonyymi torstai, maaliskuu 10, 2011 10:52:00 ip.

    Hienoa kun jaksat tuollaista perkkausta tehdä!

    Luulen, että Vieremän tapauksen sipsiöljyt olivat palmu- ja/tai auringonkukkaa, mutta silti.. Onko mitään rajaa säänntelyä sille saako teollisuuden jäteöljyt (vaihtoon menevät uppopaistorasvat ehkä vielä karrelle palaneine sipseineen) noin vaan eläimille syöttää!? Eikö ne ole enneminkin ongelmajätettä?

    Kuka valvoo eläinten rehuja, Evira? Riittäisikö intosi selvittämään..

    VastaaPoista
  20. Ennemmin syön rypsipossua kuin vilja/soijapossua. Ruohopossu olisi tietysti parasta.

    VastaaPoista
  21. Koskahan tulee luomurypsipossu? Siinä on luomu-nimityksen arvostus korkealla kun syötetään sialle luomukasvatettua rypsirehua ja julistetaan sikakin luomuksi. Rypsipossu keksittiin 10v. myöhässä. Tämä Puskan et. kumpp. tuottama ruokafasismi alkaa sortumaan omaan mahdottomuuteensa. Kiitos interweb, ja omilla aivoillaan ajattelevat ihmiset!

    VastaaPoista
  22. Ihan hyvä homma Pekalla kyll on. Voisin minäkin käydä kerran vuodessa linnanbileissä pyörähtämässä ja nostaa kunnon liksaa. Ravintosuositukset kopsaa sihteeri jenkkien nettisivulta ja tarttee vaan sanoa et ne on ihan sairaan hyviä kun niitä on tutkittu niiiiin paljon. Rahoituskin tulee enimmäkseen samalta suunnalta ja tietenkin lääketehtailta, jotka muistavatkin aina välillä palkita suuren johtajan hyvästä kansanterveyden eteen tehdystä työstä. Terveyteen liittyvät tutkimuksetkin tulevat samalta suunnalta ja tulokset ovat aina hiton hyviä! Kansa ny on kuitenkin sen verta hölömöä et täytyy sitä muutaman kerran vuodessa muistuttaa vaikka töllössä että kova rasva on paha rasva.

    VastaaPoista
  23. Vieremän rasvoista ja toimittajista.
    Kuten muistamme Päätalon kirjoista. Se uunimuurari satusetä: annas olla ku minä sen toimitan niin se puolella paranee..
    Näin käypi monelle uutistoimittajalle. Jos ne öljyn jätteen olisi mennytkin pieneen jalostukseen? Eli siitä olisi tehty lämmitysöljyä tai trattorin polttoainetta.
    Saksalaisilla on dieselvoimaloita jotka käyttävä tätä paisto käytössä ollutta öljyä.

    Jurpolukki

    VastaaPoista
  24. maanantaina tulee uutta tietoa koskien tätä jupakkaa!

    VastaaPoista
  25. Ja jokainen tietää mikä on "maan tapa".
    Olisihan se hirveä isku TAAS ruokateollisuudelle jos tulisi taas skandaalin tynkää.

    Kannattaa otta selvää mistä se Saksan dioksiini ongelma alkoi. Sama voisi tapahtua ihan hyvin suomessakin.

    T: Liuhuletti

    VastaaPoista
  26. Evira tutkii HK Ruokatalon mainoksia. Sydänliiton makuun tempaistu kampanja "Tie Sydämeen" on perusteltu ihan tuulesta temmatuin mainoslausein. Kyllä Sydänliitto ja HK kehtaavat sekoittaa asetelmia taas Suomessa.

    ONKO RYPSIPOSSUA TUTKITTU?

    VastaaPoista
  27. "Rypsiporsaassa omega 3– ja omega 6– rasvahappojen suhde on ihanteellinen, n. 1:4, kun se tavallisessa porsaanlihassa on n. 1:8."

    Onko tuo sitten niin huono uutinen??

    VastaaPoista
  28. Sika on broilerin ohella aivan liian tehotuotettu eläin minun makuuni.

    Pysyn siasta kaukana riippumatta siitä onko se rypsisika vai ei.

    PS. tietääkö kukaan ruokitaanko myös lehmiä ja lampaita soijalla?

    VastaaPoista
  29. samaa vilja/soijapaskaa kaikille syötetään.

    VastaaPoista
  30. Sianlihan kasvattajana on pakko myöntää että olen todella pettynyt HK.n idiotismiin. Pitkin vuosia on tippunut tietoa heidän hankkeistaan ja kaikki tieto ei kestä päivänvalossa!!!!

    VastaaPoista
  31. Mitäs vikaa soijassa sitten muka on??

    VastaaPoista
  32. Soijarehu ei ole minkään eläimen luontaista ravintoa. Tämä johtaa epäluonnolliseen rasvahappokoostumukseen ja eläimet voivat huonosti. Lisäksi soijan viljelyssä käytetään paljon synteettisiä torjunta-aineita ja lannotteita, jotka varastoituvat rasvaan ja siirtyvät ihmisiin.

    VastaaPoista
  33. Huvittavaa miten kansa on nyt noussut vastustamaan rypsipossua, vaikka ovat syöneet yhtä luonnotonta mutta sairaampaa viljapossua hyvällä ruokahalulla. Minusta on erinomainen uutinen, jos sianlihan omega-3-pitoisuuksia saadaan nostettua vastaamaan paremmin luonnollista omega-3/6-suhdetta.

    Vilja ei ole sian luonnollista ravintoa.

    VastaaPoista
  34. "Soijarehu ei ole minkään eläimen luontaista ravintoa. Tämä johtaa epäluonnolliseen rasvahappokoostumukseen ja eläimet voivat huonosti. "

    Millainen tämä epäluonnollinen rasvahappokoostumus sitten on, ja millainen on luonnollinen? Miten on tutkittu, että nimenomaan soijarehu se aiheuttaa? Tutkimusviitteitä kehiin.

    VastaaPoista
  35. Kukaan ei tiedä sianlihan luonnollista rasvahappokoostumusta.
    Sika on sekaruoan syöjä ja sellaista ei ole olemassa, josta saisi edes näytteen.
    Minulla oli omassa ulkokarsinassaan sika joka vuosi, mutta ei enää. Ikä loppuu.

    Pientä valoa on näkyvissä.
    Puola vaatii, että liha-luujauho = teurasjäte annettaisi jälleen sioille ja kanoille, jolloin ne saisivat eläinrasvaa,
    joka on niille välttämätöntä.

    Soija-vilja-rypsisika on ihmiselle ehdottoman epäterveellinen!

    VastaaPoista
  36. Luonnossa elävien, luonnollista ravintoaan syövien eläimien rasvassa on enemmän omega 3 rasvahappoja, mutta soija/viljarehulla rasvatettuilla ei niitä juurikaan ole.

    Anderson et al. 1989; Miller et al.
    1986 and represent the amount of polyunsaturated
    fatty acids (mg) in 100 grams uncooked meat

    Grain fed beef: omega 6:275 omega 3:16 o3/o6 ratio: 1/17

    Free range beef: omega 6:139 omega 3:52 o3/o6 ratio: 1/3

    Elk: omega 6:343 omega 3:56 o3/o6 ratio: 1/6

    Mule deer: omega 6:359 omega 3:104 o3/o6 ratio: 1/3

    Pronghorn Antelope:omega 6:442 omega 3:88 o3/o6 ratio: 1/5

    VastaaPoista
  37. "Kukaan ei tiedä sianlihan luonnollista rasvahappokoostumusta."

    Täh? Eikö kukaan muka ole koskaan mitannut villisikojen rasvahappokoostumusta? (Toki se ei ole ihan sama eläinlaji, kun sen perimää ei ole jalostuksella muokattu.)

    VastaaPoista
  38. Eiköhän se omega 3/omega 6 suhde ole siassakin normaalisti 1/3 - 1/6 välillä niinkuin muillakin eläimillä.

    VastaaPoista
  39. Christerin juttuja enemmän seurailleena kaverina voinen vakuuttaa, että Chrisun jutskat rasvasta, juureksista ja muusta pitävät sataprosenttisesti paikkansa. Elikkä jos jokin tekijä tässä elämässä pakottaa teitä noudattamaan virallisia terveydenhuoltostandardeja, en voi kuin toivoa parasta osaksenne!

    Itse en enää kuuntele yhdenkään - varsinkaan yksityiselle lääkäriasemalla työskentelevän valkotakin neuvoja! Saavat itse niellä ne pillerit, joita määräävät silmiä räpäyttämättä koko kansanterveyden totaaliseksi kampittamiseksi!

    VastaaPoista
  40. Vieläkään ei ole tässä keskustelussa käynyt ilmi, miksi rypsiporsaassa omega 3– ja omega 6– rasvahappojen ihanteellinen suhde 1:4 (kun se tavallisessa porsaanlihassa on n. 1:8) olisi niin huono juttu...

    VastaaPoista
  41. Suomen Kuvalehdessä oli hyvä artikkeli siitä miten yhä useampi suomalainen hylkää viralliset ravintosuositukset. Artikkelissa emeritusprofessori Matti Järvilehto kertoi näin:
    "Kolesteroli esteröityy erityisen hanakasti monityydyttymättömiin rasvahappoihin. Margariini ja rypsiöljy nostavat LDL-tasoja, oliiviöljy taas kertatyydyttymättömänä laskee niitä. -- Ihmiset, jotka syövät ahkerasti rypsiöljyä, syövät paljolti myös statiineja."

    VastaaPoista
  42. "Vieläkään ei ole tässä keskustelussa käynyt ilmi, miksi rypsiporsaassa omega 3– ja omega 6– rasvahappojen ihanteellinen suhde 1:4 (kun se tavallisessa porsaanlihassa on n. 1:8) olisi niin huono juttu..."
    Niinpä, minun mielestä tämä on askel parempaan suuntaan. On se kumminkin olennaisesti parempaa kuin viljapossu tai soijapossu.

    VastaaPoista
  43. Erinomaista että Christer toit tämänkin asian tapetille. Rypsihän ei ole sikojen luonnollista ravintoa. Tutkimuksia löytyy rypsin hyödyistä varmaan suuntaan ja toiseen, mutta tosi asia on että luonnossa sika ei menisi pellolle mutustelemaan rypsiä. Joten jos sitä väkisten syötetään sialle, niin en jaksa uskoa että se jotenkin 'parantaisi' sianlihaa. Tässähänhan on kyse kuitenkin rasvapelosta. Rasva-tietoisuus ja erityisesti eläinrasvojen hyväksyminen ihmisten luonnollisena ja terveellisenä ravintona on varmasti seuraava isojuttu joka lyöläpi kansan syviinriveihin. Nyt pieni joukko seuraa aktiivisesti tietoa mm. tästä blogista ja on todennut että ehkä se voi ei olekaan ultimaattipaha.

    Kunhan vielä loppuisi puhe kovista ja pehmeistä rasvoista. Nuo on käsitteinäkin semmoisia joilla vedotaan tunteisiin ja sopisivat paremmin satuihin kuin faktaperusteiseen ravintokeskusteluuun.

    Vese

    VastaaPoista
  44. Eli rypsipossun ihanteellinen omega 3– ja omega 6– rasvahappojen suhde (1:4) on huono juttu siksi, että rypsi ei ole sikojen luonnollista ravintoa?

    Kuinka väkisin sitä rypsiä pitää oikein sioille syöttää, maistuuhan se ihmisillekin? Monet ostavat jopa kaupasta rypsiöljyä, ihan vapaaehtoisesti. Jotain todisteita kehiin nyt, ettei mene ihan huulenheitoksi.

    VastaaPoista
  45. Ei aivan tähän kommenttia, mutta sivuaa kuitenkin. Kysymykseni on: kun ihminen syö liikaa hiilihydraatteja, jotka kaikki eivät voi millään mennä heti kulutukseen ja tunnetusti hiilihydraatteja voi varastoida vain noin 0,5 kg lihaksiin ja maksaan. Nyt alkaa maksa muuttamaan sokereita rasvaksi. MINKÄ LAATUISIA RASVOJA NE OVAT. OVATKO NE KOVIA, PEHMEITÄ VAI MITÄ. Jonkinlaisiahan niiden on oltava. Käsitykseni on, etteivät monetkaan ole lihoneet liian suuren syödyn rasvan takia vaan liikojen hiilihydraattien takia.

    VastaaPoista
  46. "Rasvojen luokittelu tehdään niiden rasvahappokoostumuksen pohjalta. Rasvahappoja on tyydyttyneitä, kertatyydyttymättömiä sekä monityydyttymättömiä.. "

    (http://www.hiilaritietoiset.net/rasva.htm)

    Vese

    VastaaPoista
  47. Ostaisivatko ihmiset tosiaan vapaaehtoisesti rypsiöljyä jos rypsiä ei olisi mainostettu joka tuutissa niin terveelliseksi? Niinpä, mainoksilla ja valistuksella ohjataan järkyttävän paljon kuuliaisia kansalaisia.

    Onneksi meillä on vapaus valita ja äänestää jaloilla, eikä noita mainoksia tosiaan kannata uskoa aina sanasta sanaan. Muistan erään viisauden: "jos tuotetta mainostetaan terveelliskeksi, niin älä missään nimessä osta sitä!"

    VastaaPoista
  48. Kyllähän se niin on että tuo rasva mitä siasta saadaan ei ole rasvaa. Se on sitä terveellistä "nektaria" mitä THL ja muut tahot tuputtaa kun alkaa käymään keinot vähiin. Ostin tänään HK:n pekonia ja se oli valmistettu puolassa suomalaisesta lihasta. Siis pitää puolaan asti siirtää ruhot että voidaan tehä pekonia. Oli mitään sanomattoman makuisia. Ei mistään kotoisin. Jos ei kissalle kelepaa maustamaton HK:n possun suikale niin en kyllä suuhun itsekkään laita. Ja kumman sitkeita on myös nuo lihat ( haudutettu 2tuntia 130 asteessa). Rypsi ei ole sian ominaisruokaa joten miksi sitä pitää syöttää?

    VastaaPoista
  49. Helppo testi. Jos epäilee ruoassa GMO:ta, säilöntäaineita, keinomakeutusta, tai onko luomua, antakaa sitä kissalle tai koiralle.
    Ainakaan meidän eivät syö. Tottuneet puhtaaseen ruokaan.
    Toiseksi.
    Minkä linnun olette nähneet syövän viljaa?
    Vehnä, ruis ja ohra, ei kelpaa!
    Kauralyhteen alla on keväällä kaikki jyvät, eivät syö sitäkään.
    Talitintit eivät syöneet rypsipossun rasvaa. Luomu kelpasi hyvin.

    VastaaPoista
  50. Tästä jutusta jäi nyt väkisin jotenkin väkinäinen kuva. Muistelen että VHH foorumeilla on pitkään valitettu siitä että sian ruokkiminen viljalla vääristää omega-3/omega-6 suhdetta. Tämähän on siinä mielessä askel oikeaan suuntaan???
    Ei ole mikään yllätys että tuon homman takana on rehuyrityksiä.
    Jos sensijaan pitää paikkansa että siat voivat huonommin tällä ravinnolla, niin sitten ollaan metsässä. Valitettavasti kaipaisin hieman enemmän todistetta tästä?? Onhan rypsiöljy aikanaan ollut ihmisellekin haitallisempaa erukahapon takia... Kaippa sitä on voitu muokata paremmaksi porsaillekin??
    Kokonaan toinen asia on sitten sikojen ruokkiminen ylipäätään. Eli esimerkiksi se, että myös luomusiat saavat ruuakseen luomuviljaa perinteisen sekaravinnon sijaan on luomu-käsitteen väärinkäyttöä.
    Mielestäni rypsipossu on vain modifioidun sianlihan versio 2.0... Mutta en kovin herkästi sitä osta koska siinä lukee "terveellinen" :)

    VastaaPoista
  51. "Kyllähän se niin on että tuo rasva mitä siasta saadaan ei ole rasvaa."

    Joopajoo. Rasva ei ole rasvaa. Kuinka henkevää.

    VastaaPoista
  52. Tästä tarvitsisi lisää tietoa. Sen saamisen estäminen kertoo jo jotain koko projektista.

    Esimerkiksi miten rypsiöljyllä käsiteltyä rehua käsitellään? Rypsiöljyhän hapettuu hyvin nopeasti huoneen lämmössä. Mikäli pitää paikkansa (kuten voin kustannustehokkuuden ajamana hyvin ajatella) että possuille syötetään joitain jäterasvoja hampparipaikoista ynnä muista, mennään jo eläinrääkkäyksen puolelle. Kuumennetussa rypsiöljyssä ei ole oikeastaan kuin haitallisia yhdisteitä jäljellä.

    Katsokaa tosiaan mitä suuhunne laitatte

    VastaaPoista
  53. Rypsiöljy tulee kuulemma Rehuraision omasta "tehtaasta". Toivottavasti se sieltä tulee. Eivät olleet halukkaita antamaan labratuloksia kun pyysin sitä heiltä. 4-7% rehusta on rasvaa, mutta tarkkaa tieota eivät antaneet. Vuonna 95-97 on testattu ja silloin öljyn pitoisuus rehussa oli n.4%. Nyt se on kuitenkin huomattavan paljon korkeampi kertoo minun lähteeni. Yritin mys selvittää minkälaisia neurologisia haittoja, munuaiset, maksa aivot jne. öljyn syöttäminen aiheuttaa. Elukka elää noin vuoden ja sen perusteella on vaikea sanoa todellisuutta. E-vitamiinia syötetään paljon enemmän jotta öljy ei härskiinny. Myöskään Antibiootteja ei kuulemma syötetä, mutta koska labratestejä eivät ole valmiita antamaan, ei pidä uskoa että eläimet olisivat ilman antibioottia. Itse öljystä on saatu poistettua tietty rasvahappo joka on ihmiselle vaarallista. Tähän väitteeseen takertui yksi tutkija, kun se oli saatu poistettua jalostuksen kautta, maistuu se myös eläimelle joka ei ole sen ominaisruokaa. Myöskään GM-rehusta ei tullut vastausta.

    VastaaPoista
  54. "Itse öljystä on saatu poistettua tietty rasvahappo joka on ihmiselle vaarallista"

    - Mikähän rasvahappo on kyseessä ?

    "Elukka elää noin vuoden ja sen perusteella on vaikea sanoa todellisuutta"
    - missähän kunnossa niiden verisuonet on. Ei pitäisi olla vaikeaa tarkastaa valtimoita ?

    VastaaPoista
  55. Aloituskirjoitus: "Me ihmiset muistutamme hyvin paljon sikaa ja sama seikka mikä vaivaa paljon rypsiöljyä nauttinutta sikaa, vaivaa todennäköisesti myös meitä, jotka syömme HK Scan -yrityksen rypsiporsasta. Sydän voi huonosti jos nautimme paljon rypsiöljyä."

    Tuota... nautimmeko me todellakin rypsiöljyä, kun nautimme possua? Minun tietääkseni emme. Olisitko ystävällinen, ja valistaisit meitä tiedemiehenä, miten tällainen ihme oikein voisi tapahtua?

    Eikös rypsiöljy ole terveellistä?
    http://fi.wikipedia.org/wiki/Rypsi%C3%B6ljy

    VastaaPoista
  56. ... em. wiki-sivulla lukee:

    "Rypsiöljyn on todettu vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan huomattavasti vielä terveellisemmäksi kuin aiemmin on tiedetty. Tutkimuksen tekijöiden mukaan sen rasvahappokoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen, ja se alentaa elimistön fibrinogeeniarvoja paremmin kuin mikään muu rasva, esimerkiksi oliiviöljy. Siten se ehkäisee dementiaa, diabetesta ja aivoinfarktia.[2]"

    Eikö se pidä paikkansa?

    ps. Mikä on rypsiöljy englanniksi? Olisi kiva tutustua asiaan paremmin.

    VastaaPoista
  57. Wikipedia ei todellakaan ole mikään autuaaksi tekevä tietopankki, mm. yliopistoissa lähteiksi ei hyväksytä Wikipediasta poimittuja knoppeja. Tämä tutkimus mistä mainitaan wikiepdiassa on siis tehty 42:lla ihmisellä kuuden viikon ajan.

    VastaaPoista
  58. Eikös tuo aloituskirjoituksessa mainitun tutkimuksen kohde, rapeseed oil, ole kuitenkin rapsiöljy, eikä rypsiöljy? Ainakin Wikipedian mukaan kyseessä on eri kasvi:

    Rapeseed (Brassica napus), also known as rape, oilseed rape, rapa, rappi, rapaseed (and in the case of one particular group of cultivars, canola) is a bright yellow flowering member of the family Brassicaceae (mustard or cabbage family). The name derives from the Latin for turnip, nāpus, and is first recorded in English at the end of the 14th century. Older writers usually distinguished the turnip and rape by the adjectives round and long(-rooted) respectively.[2] See also Brassica napobrassica, which may be considered a variety of Brassica napus. Some botanists include the closely related Brassica campestris within B. napus. (See Triangle of U). Rapeseed was the third leading source of vegetable oil in the world in 2000.

    --->tätä vastaa suomenkielinen sivu:

    Rapsi eli kaalirapsi (Brassica napus subsp. oleifera) on lantun alalaji, jota viljellään öljykasvina sekä Suomessa että muualla Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Australiassa.

    =======================================
    Sen sijaan tämä on ihan eri kasvi:

    Rypsi (Brassica rapa Oleifera-ryhmä, Brassica rapa subsp. oleifera, ennen B. campestris) on nauriin alalaji. Se on keltakukkainen, ristikukkainen öljykasvi, jonka siemenistä puristetaan ruokaöljyä.

    tätä wiki-sivua vastaa englanninkielinen sivu:

    Brassica rapa (syn. Brassica campestris esculenta), commonly known as field mustard or turnip mustard[1] is a plant widely cultivated as a leaf vegetable (see mizuna), a root vegetable (see turnip), and an oilseed.
    The oilseeds known as canola are particular varieties of Brassica rapa (termed Polish Canola) and of the related species Brassica napus and Brassica juncea.[2]

    VastaaPoista
  59. Hyvä anonyymi 12.28 ip!

    Juuri näin on

    Minäkin voisin kirjoittaa wikiin, että suomalainen tervashampoo on erinomaista paitsi tukalle myös sisäelimille, eikä sitä kirjoitusta kukaan poistaisi - se kun ei kuulu wikin periaatteisiin

    VastaaPoista
  60. "Rypsiöljyn on todettu vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan huomattavasti vielä terveellisemmäksi kuin aiemmin on tiedetty. Tutkimuksen tekijöiden mukaan sen rasvahappokoostumus on elimistön välttämättömien rasvojen kannalta paras mahdollinen, ja se alentaa elimistön fibrinogeeniarvoja paremmin kuin mikään muu rasva, esimerkiksi oliiviöljy. Siten se ehkäisee dementiaa, diabetesta ja aivoinfarktia.[2]"

    Tällainen tutkimus tosiaan julkaistiin viime vuonna kovalla kohulla. Siinä aihetta tutkittiin peräti 6 viikkoa. Toiset söivät rypsiöljyllä terästettyä ruokavaliota ja toiset ns. normaalia. Tuloksena oli kyseinen fibrinogeenin lasku mutta mikä mielenkiintoisempaa (jota tietysti ei painotettu tutkimuksen viestinnässä) jo 6 viikon rypsin nauttiminen nosti lievästi hapettuneen LDL:n määrää kokeeseen osallistujille. Mitä siis tapahtuukaan vuosien rypsiöljyn käytöllä? Uskoisin myös, että oliiviöljyllä päästään fibrinogeenin osalta aivan samoihin tuloksiin ja terveellisimmin.

    Näitä rypsitutkimuksia tehtailee Suomessa tietyt tahot ja säätiöt jotka ovat linkissä ruokateollisuuteen tai rypsiviljelyyn.

    FF

    VastaaPoista
  61. No eipä tuo aloituskirjoituksen muilla eläinlajeilla (rotta, sika) vuonna 1960 tehty tutkimuskaan (oikeastaan pelkkä yhteenveto tutkimuksesta) vakuuttanut. Tokihan tästä on enemmän tutkimuksia julkaistu? Jossain tiedelehdessä? Tai edes pubmedissa?

    Tuossa tutkimuksessa kävi ilmi, että mitä suurempi prosentuaalinen osuus ravinnon energiasta tulee rypsiöljystä, sitä pahempi sydämelle (70% pahempi kuin 50%). Kuka hullu nyt muutenkaan täyttää yli puolet energiantarpeestaan rasvalla? Hyvin rasvaisen ruoanhan tiedetään pitkäaikaisessa käytössä heikentävän mm. kognitiivista kapsiteettia.

    VastaaPoista
  62. Tässä eräs tutkimus vuodelta 1975, jonka mukaan nimenomaan erukahappo on vaarallinen rottien sydämelle:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1277456/

    Eikös tuo erukahappo ole nykyään poistettu rypsiöljystä? Olenko ymmärtänyt oikein, että tuo "canola oil" olisi kasvinjalostuksen avulla kehitetty lajike, jossa erukahappoa ei esiinny? Jos näin olisi, silloin vuonna 1960 tehty tutkimus tuotteella joka sisältää erukahappoa ei käsittääkseni ole lainkaan vertailukelpoinen nyky-rypsiöljyn terveysvaikutuksiin, ja sellaisen tutkimuksen esittäminen keskustelussa nykyrypsiöljyn vaikutuksista on vähintäänkin hämäävää.


    Seuraavaksi olisi kiinnostavaa nähdä tutkimuksia ihmisellä (rottien ja sikojen lisäksi tai mielellään sijaan), ja sellaista tutkimusta jossa verrattaisiin ihmisravinnon ja sydäreiden suhdetta lähinnä rasvojen osuudelta.

    Rasvanlähteinä voisi olla esimerkiksi nykyrypsiöljy, oliiviöljy, voi, tämä rypsipossu, jyväpossu, voipossu, oliivipossu, kannibaalipossu, ihmisen ulosteita syövä korealaispossu (Cheju) http://skindleshanks.blogspot.com/2006/02/cheju-pigs.htm.

    VastaaPoista
  63. Erukahappo: http://en.wikipedia.org/wiki/Erucic_acid

    Aivan oikein, canola oil-nimisessä öljyssä on vain vähän erukahappoa (max 2% USA:ssa, max 5% EU:ssa). Nyt pitäisi sitten vielä tietää, onko Suomessa myytävä rypsiöljy tuota canolaa vai ei.

    Tuo aloituskirjoitukseesa mainittu rapeseed oil sisältää 45% erukahappoa, se selittänee haitalliset terveysvaikutukset?

    VastaaPoista
  64. Toisaalta. Tällainen tieto löyti, en tiedä pitääkö paikkansa: rottien kyky prosessoida kasviöljyjä on heikompi kuin ihmisten, joten rottakokeiden tulokset eivät sovellettavissa ihmiseen kasvisöljyjen osalta?

    http://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_oil
    ("Mustard oil was once considered unsuitable for human consumption in the United States, Canada, and the European Union due to the high content of erucic acid. This is because of early studies in rats. Subsequent studies on rats have shown that they are less able to digest vegetable fats (whether they contain erucic acid or not) than humans and pigs.")

    VastaaPoista
  65. http://www.facebook.com/pages/Aamiainen-ruohikolla/135616813161069
    "Uudessa seurantatutkimuksessa alfalinoleenihapon (omega-3-rasva) runsaampi saanti sekä pähkinöiden syönti olivat yhteydessä pienempään tulehdussairauksista johtuvaan kuolleisuuteen. Alfalinoleenihappoahan on todella runsaasti pellavansiemenöljyssä, ja myös saksanpähkinät ja rypsiöljy ovat sen melko hyviä lähteitä."

    VastaaPoista
  66. Canola oil ja rapeseed oil ovat sama asia eli rapsiöljy.

    VastaaPoista
  67. Tuo tutkimushan on tehty 1950-luvulla koska on julkaistu vuonna 1960..

    Suomessa on siirrytty 1960-luvulla käyttämään rypsiä joka on erukkahappovapaata..

    Mutta varmasti siat kärsivät sydänviosta 1950 ja sitä ennen.

    VastaaPoista
  68. "Canola oil ja rapeseed oil ovat sama asia eli rapsiöljy."

    Mutta sittenhän tämä keskustelu on aivan sivuraiteilla, kun puhutaan rypsipossuista mutta tutkimukset on tehty rapsilla, erukahappoisella kaiken lisäksi.

    VastaaPoista
  69. Odottakaa rauhassa lisätietoja. Olen jutellut vetskun kanssa. Hänellä on tietoja, joita hän ei vielä saa julkaista. Evira tutkii myös terveysväitteitä. Ehkä vetsku odottaa noiden tutkimusten valmistumista?

    VastaaPoista
  70. Oliskohan luomusta kyse?

    Luomuviljelyssä tapahtuu ristisiitosta ja siksi elimistölle vahingollisia kantoja pääsee satoon asti aika ajoin.

    Se että Suomessa siirryttiin 1960 -luvulla turvallisiin kantoihin, ei tietenkään tarkoita että alkuperäiset ihmiselle vahingolliset olisivat luonnosta kadonneet.

    VastaaPoista
  71. Erukahappoa on käytetty menestyksellä ALD-potilaiden hoidossa, se estää neuronien myeliinituppien häviämistä:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2682348

    Erukahappo pääsee hyvin sydämeen, maksaan ja aivoihin (ihan niinkuin E-EPA?).

    VastaaPoista
  72. Mayo clinic toteaa, että "canola oil" (joka on eri kuin rapsiöljy, rapeseed oil) on sekä turvallinen että terveellinen öljy.

    VastaaPoista
  73. Toisaalta wikipedian mukaan yhtäkään haitallista vaikutusta ei erukahaposta ole havaittu ihmisillä.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Mustard_oil

    ^ Food Standards Australia New Zealand (June 2003) Erucic acid in food : A Toxicological Review and Risk Assessment . Technical report series No. 21; Page 4 paragraph 1; ISBN 0 642 34526 0, ISSN 1448-3017 http://www.foodstandards.gov.au/_srcfiles/Erucic%20acid%20monograph.pdf

    Paljon melua tyhjästä?

    VastaaPoista
  74. http://www.facebook.com/pages/Aamiainen-ruohikolla/135616813161069
    "Uudessa seurantatutkimuksessa alfalinoleenihapon (omega-3-rasva) runsaampi saanti sekä pähkinöiden syönti olivat yhteydessä pienempään tulehdussairauksista johtuvaan kuolleisuuteen. Alfalinoleenihappoahan on todella runsaasti pellavansiemenöljyssä, ja myös saksanpähkinät ja rypsiöljy ovat sen melko hyviä lähteitä."

    Niin, tulehdusta saa laskettua monella tapaa elimistössä mm. vähentämällä hiilihydraattien syöntiä tai syömällä statiineja. Kylmäpuristettu rypsiöljy on varmasti kohtuullisen terveellistä pieninä määrinä mutta ongelmallisin komponenttihan siinä on suuri omega-6:en osuus. Siinä mielessä pellavansiemenöljykin on parempi.

    Sioille en usko syötettävän kylmäpuristettua rypsiöljyä vaan pahimmillaan kuumennettua ja paistossa käytettyä öljyä. Tämä aine luokitellaan jo jätteeksi.

    Huolestuttavinta tässä rypsiöljyn luvatussa maassa on se, että rypsiöljyä ei pystytä tarkastelemaan objektiivisesti (hyötyjä ja haittoja). Se vaan on runtattava läpi, että rypsiöljy on parasta mitä olemassa on vaikka harva muu kansa sitä edes pitää ruokavaliossaan.

    Eiköhän se ole rypsiöljyn teho aika hyvin todistettu kun vertailee esim. Ranskan ja Suomen sairaustilastoja. Oletteko kuulleet jonkun ranskalaisen käyttävän rypsiöljyä?

    VastaaPoista
  75. Ranskan ja Suomen sairaustilastoistako pitäisi etsiä rypsiöljyn huonoja piirteitä? Meinaatko, että mitään muuta eroa ei ole näiden kahden maan välillä, esimerkiksi kansan geenipoolissa, auringon saannissa, viininkulutuksessa, viinanjuonnissa, makkaransyönnissä, kasvisten syönnissä? Ja kaikki erot sairauksissa johtuisivat vain ja ainoastaan rypsiöljystä?


    Ja muuten, jos omega-6 olisi se ongelmallinen osuus rypsiöljyssä, niin miksi se ei ole ongelmallinen pähkinöissä ja manteleissa? Nehän ovat sydänystävällisiä kuin mitkä.

    VastaaPoista
  76. "Meinaatko, että mitään muuta eroa ei ole näiden kahden maan välillä, esimerkiksi kansan geenipoolissa, auringon saannissa, viininkulutuksessa, viinanjuonnissa, makkaransyönnissä, kasvisten syönnissä? Ja kaikki erot sairauksissa johtuisivat vain ja ainoastaan rypsiöljystä?"

    Tuohon listaan voisi vielä laittaa rokotteet.

    VastaaPoista
  77. Härmäläisgeenit, lenkkimakkara-perunadieetti tai lisäaineilla kyllästettyjä eineksiä, humalahakuinen juominen (varsinkin kirkasta viinaa tai hätätilassa vaaleaaolutta), ja vakava allergia "kaninruokaa" kohtaan.

    Gallialaisgeenit, monipuolinen ruokavalio, johon kuuluu salaatteja, hedelmiä, pähkinöitä, lisäaineettomia koti- tai ravintolaruokia, punaviiniä kohtuullisesti.

    Ihan näilläkin elintapaeroilla voi saada eroja sairaustilastoissa.

    VastaaPoista
  78. Kuka on määritellyt, että pähkinät ovat sydänystävällisiä kuin mitkäkin? Vanha kansantaruko?

    Melkeinpä ainoita asioita mitä on todella perusteellisesti tutkittu ja todistettu on tyydyttyneen rasvan vaarattomuus. Sitä on tutkittu 40 vuotta eikä ole saatu mitään konkreettista, tieteellistä näyttöä sen vaarallisuudesta (vaikka on yritetty erilaisin keinoin). Päinvastoin esimerkiksi maitorasvan on todettu lukuisissa tutkimuksissa ympäri maapallon olevan terveyttä edistävää (pidentää elinikää). Yksi suurimmista ruokavalioeroista esim. ranskalaisten ja suomalaisten välillä on se, että ranskalaiset syövät paljon enemmän tyydyttyneitä ja maitorasvoja.

    Ajoin tässä takaa vain sitä, että jos rypsiöljy olisi jotenkin superhyvää ihmiselle siitä varmaan olisi näkyvissä edes joitain hyötyjä ja sen käyttö leviäisi kuin kulovalkea pitkin maapalloa

    VastaaPoista
  79. "Kuka on määritellyt, että pähkinät ovat sydänystävällisiä kuin mitkäkin? Vanha kansantaruko?"

    Miksi vittuilet?

    VastaaPoista
  80. "Kuka on määritellyt, että pähkinät ovat sydänystävällisiä kuin mitkäkin? Vanha kansantaruko?"


    Vastaus on esimerkiksi jo tuossa edellä, kommentissa:

    http://www.facebook.com/pages/Aamiainen-ruohikolla/135616813161069
    "Uudessa seurantatutkimuksessa alfalinoleenihapon (omega-3-rasva) runsaampi saanti sekä pähkinöiden syönti olivat yhteydessä pienempään tulehdussairauksista johtuvaan kuolleisuuteen. Alfalinoleenihappoahan on todella runsaasti pellavansiemenöljyssä, ja myös saksanpähkinät ja rypsiöljy ovat sen melko hyviä lähteitä."

    VastaaPoista
  81. "Yksi suurimmista ruokavalioeroista esim. ranskalaisten ja suomalaisten välillä on se, että ranskalaiset syövät paljon enemmän tyydyttyneitä ja maitorasvoja."

    Esitä tällainen tutkimus.

    VastaaPoista
  82. Joku on tässä blogissa esittänyt, että K2-vitamiinin pitäisi estää kalkin kertymisen verisuoniin. Rypsiöljyssä on paljon K-vitamiinia. Missä muodossa se on (K2?)?
    http://www.fineli.fi/topfoods.php?compid=2274&fuclass=all&specdiet=none&items=1000&from=top&portion=100g&lang=fi

    VastaaPoista
  83. Tuskimpa tässä HKScan'in tuottamassa Rypsiporsas-ideassa on kovin paljon uutta. Siolle on syötetty valkuaistarpeen tyydyttämiseksi soijaa, rypsiä, hernettä tai jotain muuta kasvi-ja/tai eläinvalkuaista iät ajat. Ruokintaideat tulevat ja menevät. Yleensä nämä uutuudet lupaavat enemmän kuin antavat. Totuuden nimessä on sanottava, että niiden kautta tulee myös aitoa kehitystä alalle.

    Tässä voidaan nähdä kaksikin kärpästä. Lihanjalostaja tekee tiliä loistavaksi mainostetulla terveystuotteella. Siankasvattajien pitää ruokkia eläimensä laaditun konseptin mukaan, jotta terveystuotetta saadaan markkinoille. Tästä hyötyy tietenkin rehuteollisuus. Idealla lienee näin ollen useampikin isä!

    Tässäkin yhteydessä on puhuttu eläinten hyvinvoinnista. Aivan oikein. Se vain on niin, että jos siat eivät tästä uudesta rehustusmallista tykkää, ne vähentävät kasvuaan. Se näkyy välittömasti kasvattajan pussissa ja sillä on myös sen mukaiset seuraukset. Joten tämä asia ei tuottane lisähuolta sikojen hyvinvoinnin osalta.

    Pitihän HKScan'in jotain keksiä myyntinsä pelastamiseksi. Snellman'in slogani "Enemmän lihaa, ei natriumglutamaattia" ja muut aika tehokkaat saman kaltaiset mainoslauseet ovat melkoinen piikki lihatalojen välisessä kilvassa. Odotellaan vain, lisää mainostemppuja on tulossa. Atria ja muut ovat olleet toistaiseksi hiljaa.

    VastaaPoista
  84. Asian vierestä, ettei väärä todistus jäisi voimaan:

    "Minäkin voisin kirjoittaa wikiin, että suomalainen tervashampoo on erinomaista paitsi tukalle myös sisäelimille, eikä sitä kirjoitusta kukaan poistaisi - se kun ei kuulu wikin periaatteisiin"

    Sopii kokeilla. Wiki periaatteisiin kuuluu tiedon oikeellisuus, ei valehtelu tai vaikkapa tiotemarkkinointi. Voit aivan anonyyminäkin tehdä tuollaisen tervashampoo-sivun (IP-osoite tosin jää silloin lokiin), ja näet miten sivu muokkautuu ajan myötä.

    VastaaPoista
  85. Se mitä anonyymi kirjoitti on ihan asiaa, sitä ei käy kieltäminen..

    Mielstäni tässä kuitenkin oli asian ydin siinä että suomalaiset siat voivat huonosti 1950 -luvulla.

    Tätä ei tule unohtaa ei painaa villaisella jotta vastaavaa ei tapahtuisi koskaan tulevaisuudessa.

    On ihan asiallista nostaa tietoisuutta esiin koska esim. tahattomasti luomuviljelijät voisivat altistaa sikansa täysin tarpeettomalle pahoinvoinnille.

    Asiallinen valistaminen on aina asiallista.

    VastaaPoista
  86. "On ihan asiallista nostaa tietoisuutta esiin koska esim. tahattomasti luomuviljelijät voisivat altistaa sikansa täysin tarpeettomalle pahoinvoinnille."

    Väitätkö, että siat voivat huonosti jos saavat rypsiöljyä ravinnoksi?

    Nyt kyllä viimeistään kaipaisin jotain todisteita tuonkaltaisille väitteille.

    Sinänsä olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi, sikojen hyvinvointi on tärkeää. Ja ihmisten.

    Onko sinulla käsitystä miksi suomalaiset siat voivat 50-luvulla huonosti? Onko todisteita?

    Minun tietääkseni sikarääkkäystä on tapahtunut "aina" ihmiskunnan historiassa, lukuunottamatta luomusikoja ehkä. Sikarääkkäys on sitäkin järkyttävämpää, koska kyseessä on älykäs eläin, älykkäämpi kuin koira.

    VastaaPoista
  87. "Yksi suurimmista ruokavalioeroista esim. ranskalaisten ja suomalaisten välillä on se, että ranskalaiset syövät paljon enemmän tyydyttyneitä ja maitorasvoja."
    Punaviinin resveratroli voi neutralisoida runsaasti eläinperäistä rasvaa sisältävän ruokavalion haittoja.

    VastaaPoista
  88. On näytetty aika hyvin toteen, että punaviinistä saa sen verran vähän kyseistä ainetta, että sitä pitäisi juoda litratolkulla päivässä jotta siitä olisi hyötyä.

    Eläinperäinen rasva -kommenttisi olisikin sitten jo aika hassu ajatellen myös koko rypsipossumarkkinointia.

    Nythän on osoitettu hyvinkin vakuuttavasti (mm. Krauss ja kumppanit), että eläinperäinen tai muu tyydyttynyt rasva (kasviperäisellä tyydyttyneellä ja eläinperäisellä ei ole eroja vaikka niin halutaan useasti markkinoida) ei ole haitallista. Viittaan erään professorin kuuluisaan kysymykseen televiisiossa...näytä edes yksi tutkimus..

    Possujen syöttämisessä edelleen on mielestäni hyvä selvittää mitä possuille syötetään. En ihan usko, että kylmäpuristettua Virginoa päästelevät kaukaloihin. Jos öljy on tätä käytettyä ranskalaiskiehautusjätettä, possut ja sen syöjät ovat kohta ongelmissa.

    Kukaan ei varmaan ole seurannut esimerkiksi mahdollista arakidonipitoisuuden nousua possun lihassa (syntyy liiasta omega-6 nauttimisesta). Tekeeköhän se juuri possusta niin mukavan murean :)

    Pähkinätutkimuksiin viittavalle huomauttaisin, että tutkimuksia, joissa liiallinen omega-6 nauttiminen on tuottanut pahojakin haittoja on melko paljon. Aloita vaikka pubmedistä...

    VastaaPoista
  89. Enää ei jaksaisi mennä tähän pelotteluun eläin/tyydyttynyt rasvasta. Se alue on tutkituimpia alueita ravintotieteissä eikä mitään näyttöä niiden haitallisuudesta ole syntynyt vuosikymmenten tutkimisen ja väännönkään jälkeen.

    VastaaPoista
  90. "Nythän on osoitettu hyvinkin vakuuttavasti (mm. Krauss ja kumppanit), että eläinperäinen tai muu tyydyttynyt rasva (...) ei ole haitallista."

    Kuitenkin tyydyttyneen eläinrasvan suuri määrä lisää dementian ja Alzheimerin riskiä:

    http://ruohikolla.blogspot.com/2010/02/ravinnon-rasvat-ja-dementiariski.html

    VastaaPoista
  91. "Pähkinätutkimuksiin viittavalle huomauttaisin, että tutkimuksia, joissa liiallinen omega-6 nauttiminen on tuottanut pahojakin haittoja on melko paljon. Aloita vaikka pubmedistä..."

    Ole hyvä ja esitä tutkimuksia, jotka todistaisivat pähkinöiden olevan epäterveellisiä. Itse en ole sellaisia koskaan nähnyt, joten todistustaakka on sinulla.

    VastaaPoista
  92. Kannattaa myös hivenen käyttää lähdekritiikkiä. Jos hiukankin olette tutustuneet tutkimuksien ihmeelliseen maailmaan sieltä löytää tukea jos jonkinlaiseen asiaan - rahoittajasta riippuen.

    Varsinkin kriittistä tarkastelua on hyvä harrastaa Harjun ruohikolla-blogin suhteen. Hänellä on oma näkemyksenä johon sitten etsii tukea tutkimuksista jättäen toisenlaiset löydökset omaan arvoonsa. Hän ei myöskään salli tällaista Christerin blogin kaltaista keskustelua ja haastamista aiheista vaan haluaa pitää bloginsa puhtaana ja yksimielisenä.

    VastaaPoista
  93. Kyllä noita Aamiainen ruohikolla-sivulla olevia linkkejä seuraamalla saa kohtuuluotettavan näkemyksen tyydyttyneiden rasvojen, varsinkin maitorasvojen, yhteydestä dementiaan ja Alzheimeriin. Monia yksimielisiä review-artikkeleita löytyy linkkejä seuraamalla.

    Sen sijaan, että kritisoisit tuota Aamiainen ruohikolla-sivustoa tai sen ylläpitäjähenkilöä (sellaista kritiikkiä sanotaan ad hominemiksi, ei-asialliseksi argumentoinniksi), voisit kritisoida itse asiaa - eli esittää todisteita, jotka tukevat omaa väitettäsi. Varmaan maidontuottajajärjestöt ainakin lienevät rahoittaneet maitorasvamyönteistäkin dementiatutkimusta?

    Edelleenkin, odotan tutkimusnäyttöä pähkinöiden epäterveellisyydestä. (Olen tähän asti törmännyt pelkästään positiivisiin tutkimustuloksiin pähkinöiden terveyshyödyistä.)

    VastaaPoista
  94. Esimerkiksi tämä on nähdäkseni hyvin tyypillinen löydäs laajoissa review-artikkeleissa:
    "Analysis showed vegetable and fish consumption to be of benefit, whereas, persons consuming a diet high in saturated fat had an increased dementia risk."
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19883522

    VastaaPoista
  95. Miksi siteeraatte Ruohikolla-blogia noin yksipuolisesti?

    http://ruohikolla.blogspot.com/2010/12/maitotuotteiden-cla-hyodyllista.html
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20463040

    Maitotuotteet sisältävät tyydyttyneiden rasvojen ohella myös CLA:ta, konjugoitua linolihappoa. Sillä näyttää olevan hyödyllisiä vaikutuksia terveydelle ruokavaliosta saatuna. CLA saattaa ehkäistä eräitä syöpiä ja lisäksi se voi pienentää kehon rasvamassaa ja auttaa vatsanseudun rasvan vähentämisessä.

    Viime keväänä julkaistiin mielenkiintoinen tutkimus CLA:n yhteydestä pienempään sydäninfarktiriskiin naisilla. Tutkimuksen viimeistään pitäisi herättää kiinnostus tätä rasvahappoa kohtaan. Niillä tutkituista, jotka kuuluivat rasvakudoksen CLA-pitoisuuden osalta ylimpään viidennekseen, oli puolta pienempi sydäninfarktiriski alimpaan viidennekseen eli vähiten CLA:ta saaneisiiin verrattuna (OR 0.51; CI 0.36-0.71).

    Kolmen maitolasillisen juominen päivässä voi alentaa sydänsairauksien riskiä 18 prosentilla, kertovat tutkijat Harvardin ja Wageningenin yliopistosta. Tulokset nousivat esiin tutkielmassa, jossa tarkasteltiin 17 eri tutkimusta. Tutkimukset tehtiin Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Japanissa.

    Tutkielmassa esitellään amerikkalainen tutkimus, johon osallistui yli 20 000 miestä. Tässä tutkimuksessa havaittiin, että jos elimistössä on kalsiumia enemmän kuin suositeltu määrä, se saattaa alentaa syöpään kuolemisen riskiä 25 prosentilla.

    Tutkielma esitteli myös australiaisen tutkimuksen, johon osallistui 1529 aikuista. 16-vuotisessa tutkimuksessa huomattiin, että eniten täysrasvaisia maitotuotteita syövien ihmisten sydänsairauksiin liittyvä kuolemanriski oli 69 prosenttia alhaisempi kuin niillä, jotka söivät maitotuotteita vähemmän.

    VastaaPoista
  96. Muita viitteitä:

    1) Holmberg S, Thelin A, Stiernström EL: Food Choices and Coronary Heart Disease: A Population Based Cohort Study of Rural Swedish Men with 12 Years of Follow-up. Int. J. Environ. Res. Public Health 2009, 6, 2626-2638

    Tässä 12-vuotisessa ruotsalaistutkimuksessa todettiin, että paljon kasviksia syöneistä miehistä (n=1155) vähän maitorasvaa käyttäneet (noin alin viidennes) saivat muihin verrattuna nelinkertaisesti sydänkohtauksia.

    2) Gillman MW, Cupples LA, Gagnon D, Millen BE, Ellison RC, Castelli WP: Margarine intake and subsequent coronary heart disease in men. Epidemiology. 1997 Mar;8(2):144-9. (ks. Stephan Guyenetin artikkeli Butter vs. Margarine Showdown)

    Tässä 832 miestä käsittäneessä 20 vuotta kestäneessä tutkimuksessa voin runsas käyttö vähensi sydänkohtausriskiä, mutta tilastollisesti merkitsemättömästi. Margariinin* runsas käyttö (yli 5 ruokalusikallista päivässä) sen sijaan nosti tutkimuksen jälkimmäisen 10 vuoden seurannan aikana sydänkohtausriskiä 77% verrattuna niihin, jotka eivät käyttäneet margariinia lainkaan.

    3) M Bonthuis, MCB Hughes, TI Ibiebele, AC Green, JC van der Pols: Dairy consumption and patterns of mortality of Australian adults. European Journal of Clinical Nutrition advance online publication 7 April 2010.

    Australiassa seurattiin 16-vuoden ajan yhteensä 1529 henkilöä. Täysrasvaisia maitotuotteita käyttäneillä sydäntautikuolleisuus oli 69% vähäisempää kuin muilla.


    4) LA Smit, A Baylin, H Campos: Conjugated linoleic acid in adipose tissue and risk of myocardial infarction. Am J Clin Nutr. 2010 May 12.

    Täällä taas tutkittiin, kuinka ruumiiseen kertynyt CLA (maitorasvan luonnollinen transrasvahappo) korreloi sydäntaudin kanssa. Taas kerran tulos oli maitorasvan kuluttajille myönteinen: Korkeimmat CLA-tasot omaavat ihmiset saivat 49% vähemmän sydänkohtauksia kuin vähiten CLA:ta omaavat ihmiset.

    5) E Warensjö, J-H Jansson, T Cederholm, K Boman, M Eliasson, G Hallmans, I Johansson, P Sjögren: Biomarkers of milk fat and the risk of myocardial infarction in men and women: a prospective, matched case-control study. Am J Clin Nutr (May 19, 2010).

    Ja myös Uppsalan yliopistosta todettiin, että maitorasvan biomarkkerit plasman fosfolipideissä vähentävät tilastollista riskiä saada ensimmäinen sydänkohtaus. Miehillä riskin pieneneminen oli tilastollisesti merkitsemätöntä, naisilla taas merkitsevää.

    VastaaPoista
  97. Miksi siteeraatte Ruohikolla-blogia noin yksipuolisesti?

    Koska tässä keskustelussa on esitetty väite, joka ei nähdäkseni ole totta: "Nythän on osoitettu hyvinkin vakuuttavasti (mm. Krauss ja kumppanit), että eläinperäinen tai muu tyydyttynyt rasva (...) ei ole haitallista." Vaikka jokin ruoka-aine ei olisi esimerkiksi ihmisen sydämelle haitallinen, voi se olla esimerkiksi aivoille haitallinen. Ilman toimivaa sydänta elämä toki pysähtyy, mutta ilman toimivia aivoja elämä saattaa olla surkeaaa elämää...

    VastaaPoista
  98. Tällainen ruokavalio vähentää Alzheimer-riskiä:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3029147/

    "higher intakes of salad dressing, nuts, fish, tomatoes, poultry, cruciferous vegetables, fruits, and dark and green leafy vegetables and a lower intake of high-fat dairy products, red meat, organ meat, and butter."

    Tyydyttyneiden rasvojen arvellaan tekevän aivo-veriesteen (BBB) läpäisevämmäksi, niin että veren proteiinit pääsevät vuotamaan aivoihin, ja muodostavat amyloidiplakkeja: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19896503

    VastaaPoista
  99. Ihan hyviä tutkimuksia mutta en nyt menisi ihan näiden perusteella rahojani likoon laittamaan. Ensimmäinen on 4 vuoden ruokapäiväkirjatutkimus ja toisessa esittämässäsi tutkimuksessa muutama tutkija on laittanut mielipiteitänsä niteen muotoon.

    Kannattaa seurata myös Stephanin maaimankuulua terveysblogia. Saa vähän perspektiiviä.

    http://wholehealthsource.blogspot.com/

    Tapio

    VastaaPoista
  100. Eiköhän tämä nyt sivuuta itse keskustelua. Kysehän on RYPSI PORSAAN LIHASTA? Kaikkihan sen tietää että eläinrasvat ovat terveellisiä. Myös eettinen ajattelu pitää ottaa mukaan. Miten siat kärsii, kuinka meitä kuluttajia huijataan noilla "mainoksilla" jne.

    VastaaPoista
  101. "Kaikkihan sen tietää että eläinrasvat ovat terveellisiä."

    Kaikki? Minä en. Perustele, ole hyvä.

    VastaaPoista
  102. Aika vaikea tosiaan kuvitella, että ihmiselle alun alkaen luontainen ravintoaines tekisi tuota. Keskivartalolihavuus on kyllä kytketty Alzeimerin riskitekijöihin. Mitenköhän läski sinne vyötärölle joutuu? No insuliinin avulla ja hiilareista tietenkin...

    Aiheella on myös monta lähestymikulmaa...

    http://archneur.ama-assn.org/cgi/content/short/67/12/1491
    Korkea HDL, kokonaiskolesteroli ja LDL suojasi Alzheimerilta

    UU

    VastaaPoista
  103. Ilmoittaudun lukijaksi. No, Anonyymit rulaa!
    Terve, halipatsuippa, Christer! :)

    VastaaPoista
  104. Eläinperäisen proteiinin ja rasvan on osoitettu olevan yhteydessä kakksotyypin diabeteksen lisääntyneen riskiin miehillä. Jos haluaa syödä vähähiilihydraattisesti, on parempi saada proteiinit ja rasvat muualta kuin punaisesta ja prosessoidusta lihasta.

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21310828

    VastaaPoista
  105. On alkanut HK ruokahirmulla tuntti tutisee kun tuo EVIRA alkoi tutkimaan niitten koottuja väitteitä "selityksiä". Odotan edelleen milloin heidän tutkijat uskaltavat tulla julkisuuteen, ja kertoa totuus sikojen ruokinnasta, ja ihmisten huiputtamisesta. Toivottavasti mahdollisimman monet lehdet ottaisivat christeriin yhteyttä ja tekisivät jutun tästä sianlihasta. Jos saisin itse päättä, syytteet HK:ta vastaan nostaisin. En pelkästään itseni takia vaan monien muitten takia. Sama pätee muihinkiin puljuihin. Syökää maalais sikaa (ei rehulla tai öljyllä kasvatettua). Parasta mitä löytyy!

    VastaaPoista
  106. "Jos haluaa syödä vähähiilihydraattisesti, on parempi saada proteiinit ja rasvat muualta kuin punaisesta ja prosessoidusta lihasta."

    Taas tutkimus jossa punainen ja prosessoitu liha on niputettu yhteen. Ei lupaa paljoa tulosten luotettavuudesta.

    VastaaPoista
  107. Punaisella lihalla on itsenäinen esimerkiksi syöpäriskiä korottava vaikutus.

    VastaaPoista
  108. "Suomessa porsaille ei anneta rutiininomaisesti ennaltaehkäisevää lääkitystä, joka on yleinen tapa mm. Amerikassa. Eläimiä lääkitään ainoastaan eläinlääkärin toteamaan tarpeeseen, mikä on erittäin harvoin."

    No niin... niinhän lääkärit määräävät meille ihmisillekin lääkkeitä, vain lääkärin toteamiin tarpeisiin... vaikka hyvin hyvin monissa tapauksissa asia voitaisiin hoitaa kuntoon oikealla ruokavaliolla...eli nyt kun Possut syövät väärä ravintoa niin toki tarvitsevat pian myös sitä lääkitystä, pysyäkseen "terveinä" tai pitäisikö sanoa elossa!

    Juha Eriksson

    VastaaPoista
  109. Millä lailla porsaat syövät "väärää ravintoa", kun ryövät rypsiöljyä? Miten rypsiöljy vaikuttaa porsaiden terveyteen? Tässä keskustelussa ei vielä ole ilmennyt tätä. Ei ole taidettu esittää yhtäkään todistetta, että rypsiöljy olisi jotenkin haitallista porsaiden terveydelle.

    "Eihän soija ja vehnäkään ole possun luonnollista ruokaa. "

    Siat ovat syöneet viljaa yhtä kauan kuin ihminenkin.

    VastaaPoista
  110. Esitäppä yksikin fakta että siat ovat syöneet viljaa niin kauan kuin ihminenkin? Elä tule tänne huutelemaan vaan kaiva ne faktat esiin. Käy kysyy sellaiselta sikafarmarilta joka syöttäny joskus. Ota reppana netti käteen ja kahtele netistä. Netti täynnä erillaisia tutkimuksia. Miksi ihmisen pitää syödä mieluummin eläinrasvoja kuin niitä kasvikunnan rasvoja? Juuri sen takia että ihminen olisi terveempi.Mitäs vielä

    VastaaPoista
  111. Siat on saaneet ruoantähteitä... jonka joukossa on ollut viljaa (ja perunankuoria ja ties mitä). Tehomaatalous lienee ollut joitakin kymmeniä vuosia, mutta ihmiset ja siat on syöneet viljaa tuhansia (tai kymmeniä tuhansia?) vuosia.

    Mutta.... minä kyllä kysyin ensin. Todisteet esiin, että siat jotenkin kärsivät rypsistä ruokavaliossaan.

    VastaaPoista
  112. Tietoa rypsiöljyn vahingollisuudesta pitäisi saada levitettyä mahdollisemman laajalle väestölle. Ihmiset tahtoo vain uskoa auktoriteetteja niin vahvasti,etteivät useinkaan korviaan kallista muulle puheelle. Ja kiireissään otetaan mitä halvimmalla saa.
    Johan rypsiporsasta oli muistaakseni 0,99 eur. rasia suikaleina K-kaupassa. Myydään ensin halvalla,että saadaan kuluttajat ostajaksi. Se on sitä sisäänajoa ja markkinointistrategiaa.

    VastaaPoista
  113. Edellinen anonyymi kirjoittaja jatkaa vielä vähän. Tutkimus on tehty itselläni.
    Entinen hiilarisyöjä aloitti karppauksen (vh.ruokavalio)
    Rasvana maito-maaeläin--pähkinä-avocado-kala ja hiilarit pienet.Leipä ja peruna pois.Rypsi-ja transrasvat pois.

    no niin: VERIARVOT
    aloittaessa TRICLYT 1,04. KOLESTEROLI 5.6 HDL 1.19. LDL 3.7

    4 viikon kuluttua: TRICLY 0,77 (se tärkein) KOLESTEROLI 6. HDL 1.45 . LDL 4

    Näin äkkiä hyvä kolesterolisuhde muuttui 24 prosentiksi entisen 21 sijaan.Ja tricly laski.
    Mutta koe jatkuu ja lähden tästä kävelylle sulattamaan 10% luomujogurttia.

    VastaaPoista
  114. Uusi uskonto on syntynyt. Juutalaisuudesta ja islamilaisuudesta poiketen me sallimme sianlihan etenkin 15% pehmeää rasvaa sisältävän rypsiporsaan hekumallisen nautinnan.

    Uskonnollinen johtajamme Blondi S.Kakonen on ottanut jopa kuninkaallisista mallia ja käyttää puhuessaan itsestään ja esittäessään mielipiteitään samaa me-muotoa kuten Michael Schumacher ensimmäisenä urheilijana maailmassa, joten voidaan yleisesti olettaa lahkomme menestyvän myös kansainvälisesti.

    Lahkomme nimi on protestanteista erilaistuaksemme prosenttitantat.

    Me prosenttitantat uskomme 15 prosenttiin. Millään muilla ja varsinkaan muiden esittämillä argumenteilla ei ole väliä, koska uskomme 15 %:iin.

    12.5.2011 alkaen myös 40% vähennettynä 1/3-osalla on 15 %, samoinkuin jo aiemmin 38% miinus 33% tekee siis 15%.
    15-prosentilla on merkittävä kansanterveydellinen merkitys ja se on erittäin merkittävää, koska 15% osoittaa kovien rasvojen muuttuvan pehmeiksi rasvoiksi. 15 prosenttia on huomattava muutos.

    Niissä tapauksissa, joissa on mukana broileria asiaa ei ole aivan niin helppo laskea eli voi tulla laskuvirheitä, mutta silti lopputulos on 15 %, koska hengellinen johtajamme Blondi S.Kakonen on vakuuttunut 15-prosentista.

    Ne, jotka väittävät, ettei hengellinen johtajamme ymmärrä prosenttiosuuksien ja prosenttiyksiköiden välistä eroa ja että hän jästipää sekä että hän ei ylipäätään olisi matemaattisesti tai muutoinkaan lahjakas ovat väärässä, koska 15% on aina 15 prosenttia.

    Kun olemme päässeet viranomaisten kanssa yksimielisyyteen 15%:n huomattavasta muutoksesta, meidän ei tarvitse muuttaa tätä ensimmäisenä maailmassa kehittämäämme innovatiivistä lahkoajattelua. Uskomme varsinkin suomalaisten virkamiesnaisten ja muiden edunvalvojien liittyvän 15-prosentin uskovaisiin. 15% on vakuuttava väite myös ilman tieteellistä näyttöä, koska se ei perustu vanhaan kaavoihin kangistuneeseen matematiikkaan vaan "liikesalaisuuteen". Kansainvälisesti käytämme ilmaisua "commercial secret" mikä on omiaan hämmentämään suomalaisia, moukkamaisia viranhaltijoita, jotka eivät vielä ole tajunneet 15% huomattavaa eroa.

    Liity sinäkin prosenttitanttojen kirjavaan joukkoomme ja nauti 15 prosentista. Elämäsi helpottuu, kun ei tarvitse enää turhaan vaivata päätään muilla asioilla. Me ainakin olemme kaikki nyt todella vähintäinkin 15 prosenttia.

    Ota rohkeasti yhteys minuun, siis meihin, niin selitämme yksityiskohtaisesti sinulle 15%.

    Rypsiporsas maisesti
    Me itse
    Blondi S.Kakonen
    Prosenttitantat

    VastaaPoista
  115. Aloituskirjoituksessa oli kummallinen väite, "Ja mitä se kova rasva haittaa, parempaa se on kuin mikään muu rasva.".

    Mihinkähän tämä outo väite perustuu? Tutkimusviitteitä?

    VastaaPoista
  116. "Eipä ollut yllätys, että sellaiset kuin RehuRaisio, Tekes yms. ”lafkat” tekevät yhteistyötä HK:n kanssa. Nehän saavat tässä mainosta luotettavina eläinterehujen valmistajina."

    Jaa? Tekes ei ainakaan ole rehu"lafka". Lieneekö kaikki muukin teksti aloituskirjoituksessa yhtä luotettavaa "tietoa"?

    Onko se uuten kovinkin raskauttava asia, että rehuntuottajat tekevät yhteistyötä elintarviketeollisuuden kanssa? Millä lailla?

    VastaaPoista
  117. VIELÄKÄÄN ei ole tässä keskustelussa käynyt ilmi, miksi rypsiporsaassa omega 3– ja omega 6– rasvahappojen ihanteellinen suhde 1:4 (kun se tavallisessa porsaanlihassa on n. 1:8) olisi niin huono juttu...

    VastaaPoista
  118. "Varsinkin kriittistä tarkastelua on hyvä harrastaa Harjun ruohikolla-blogin suhteen. Hänellä on oma näkemyksenä johon sitten etsii tukea tutkimuksista jättäen toisenlaiset löydökset omaan arvoonsa. Hän ei myöskään salli tällaista Christerin blogin kaltaista keskustelua ja haastamista aiheista vaan haluaa pitää bloginsa puhtaana ja yksimielisenä. "

    EI pidä paikkansa. Kyllä siellä näköjään keskustelu sallitaan: http://ruohikolla.blogspot.com/2011/11/valimeren-ruoat-pitavat-suomalaisen.html

    .... toki näillä reunaehdoilla:
    "Haluan säilyttää blogissani miellyttävän ilmapiirin. Eri mieltä saa olla, mutta töykeitä, loukkaavia tai jankkaavia kommentteja ei julkaista."

    VastaaPoista
  119. Että tälläistä rypsi sun muuta kasvis öljyä http://www.second-opinions.co.uk/fats_and_cancer.html

    VastaaPoista
  120. Vai oliko vielä epäselvää http://www.naturalnews.com/035015_PUFAs_health_fatty_acids.html

    VastaaPoista
  121. vai näin http://www.newtreatments.org/FoodInfo/ga/420/

    VastaaPoista
  122. tää on vain keino vähentää ihmispopulaation määrää sano

    VastaaPoista