maanantaina, elokuuta 15, 2011

Syväjohtamista

**
Veteraaniurheilija lyhyesti esittelee 15.8.2011 - 15.5.2012 välisenä aikana toteutettavan Deep Health koulutuksen.

Deep Health valmentaja Mika Liukkonen sanoo, että tämä valmennus perustuu moniulotteiseen näkökulmaan terveyden eri osa-alueista. Siinä hyödynnetään sekä käytännössä toimivia, että tieteellisessä tutkimuksessa käytettäviä, toimintakykyä arvioivia mittareita ja kartoituksia. Osa ympäristötekijöistä, kuten liikunta ja ravinto ovat omista valinnoistamme riippuvaisia. Sosiaalinen terveys ja henkinen hyvinvointi ovat myös osa kokonaisvaltaista hyvinvointiamme. Meidän pitää vaikuttaa juuri sinne mihin meillä on mahdollisuus. Muutos on mahdollista, jos me koemme sen tärkeäksi. Syväjohtamisen kurssilla yritetään yhdessä löytää polun alku.

Tänään (15.8.2011) oli koehenkilön (nainen, 37-v) ensimmäinen koulutuspäivä. Jutellaanpa vähän hänen kanssaan.

Miltä koulutus tuntui?
Koulutus vastasi odotuksia oikeastaan enemmän kuin osasin olettaa. Muun muassa tuleva ryhmätapaaminen ja toisten tsemppaus oli parasta antia. Kouluttaja Liukkonen oli tosi mukava ja ryhmässämme oli hyvä henki. Hyvä porukka!

Mitä opitte?
Ei varsinaisesti vielä niin paljon konkreettista, mutta tavoitteellista keskustelua käytiin. Minäkin uskalsin osallistua keskusteluun. Tärkeää oli oppia, että painoindeksi (BMI) ei aina kerro kaikkea. Minulla oli esimerkiksi vähänlaisesti viskeraalirasvaa (vyötärön seudulla oleva rasva), mikä on hyvä asia, mutta muutoin kyllä kropasta löytyi rasvaa aika paljonkin. Opittiin, että terveys on kokonaisvaltainen asia, eli siihen ei kuulu pelkkää liikuntaa ja ravintoa, vaan siihen kuuluu myös henkinen hyvinvointi ja tärkeänä osana minun sosiaalinen verkostoni.

Oliko jotain harjoitustehtäviä jo tänään?
Minun piti piirtää sosiaaliset verkostoni hyödyntäen valmista ryhmittelyä (koti, työ, harrastukset, ystävät ja verkostot). Se oli mielenkiintoista havaita miten vähäiselle huomiolle sosiaalinen verkosto on jäänyt, vaikka verkostot ovat elämässäni hyvin tärkeitä. Ajattele nyt vaikka jos menettää työn, onko silloin sosiaalisessa verkostossa jotain mikä korvaa työn jättämän aukon?
Sitten piti havainnoida omaa terveyskäyttäytymistään kun tavoitteena oli parantunut oma terveys. Piti huomioida omat vahvuudet ja heikkoudet, tavoitteeseen pääsyn mahdollisuudet piti ilmaista ja luetella mahdolliset uhkatekijät, jotka estivät tavoitteeseen pääsyä. Oliko mahdollista muuttaa jokin heikkous vahvuudeksi? Aika vaikea tehtävä!
Omaa terveyskäyttäytymistä piti itse analysoida ja antaa pisteet sen mukaan miten tärkeänä piti valittua ominaisuutta. Minä valitsin kehitettäviksi ominaisuuksiksi ajankäytön, napostelun ja liikunnan. Näistä ominaisuuksista pidin tärkeimpänä saada kuriin napostelun. Napostelusta ajattelin myös, että pääsen kaikkein helpoimmin siitä eroon. Sen sijaan ajankäytön kanssa minulla tulisi olemaan ongelmia edelleenkin vaikka kuinka yrittäisin ajankäyttöäni tehostaa. Ihan mielenkiintoinen harjoitustehtävä!

Miten homma jatkuu?
Minulla on ensimmäisenä etätehtävänä lähettää valmentajalle oma terveyden kehityssuunnitelmani ja kiteyttää suunnitelma konkreettiseksi lauseeksi, jonka toteutumista voin itse mitata. Olen ajatellut jotain tähän tyyliin: "Tunti nettiä vähemmän päivässä..." Jatkan vielä lausetta ja sen työstämistä. Pitää tehdä vähintään kolme kehityssunnitelmaa tukevaa testiä. Seuraava kokoontuminen on lokakuussa ryhmäläisten kanssa. Siellä tarkastellaan miten kehityssuunnitelma on lähtenyt toteutumaan.


Jatketaan syväjohtamisen seurailua jatkossakin. Pysyykö koehenkilö terveyden kehityssuunnitelmassaan?




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti