sunnuntaina, syyskuuta 18, 2011

Maailman valloittajat

**
Olin äskettäin todella mielenkiintoisen kirjan julkistamistilaisuudessa. Kyseessä on kolmen suomalaisen (tai suomalaistaustaisen!) sankarin esittely.

Maailman valloittajat kirjassa esitellään sankarimme maalla, merellä ja avaruudessa. Maalla seikkailee vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson, merellä taistelee luonnonvoimia vastaan Thomas Johanson ja avaruudessa kävi oma sisunauttimme Timothy Kopra.

Vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson valloitti ensimmäisenä suomalaisena Mount Everestin vuonna 1993. Tavoitteellinen ja periksiantamaton elämänasenne siivittivät Veikan omiin korkeuksiin. Lajinsa ehdoton pioneeri saavutti huikean päämääränsä kesällä 2009: Hänestä tuli vasta yhdeksäs ihminen, joka on onnistunut kiipeämään kaikille neljälletoista yli 8000 metriä korkealle vuorenhuipulle ilman lisähappea.

Veikka kertoo: Eräs seikka, jota Himalaja-kiipeilystä on vaikea kertoa muille - saati tajuta, mitä se käytännössä tarkoittaa - on aika. Nyky-yhteiskunnassa luppoaika on häviävä suure. Tämä on hyperaktiivisen elämänmuodon vastakohta, koska vuorella keskitytään vain yhteen ja ainoaan asiaan... Jos ihmisillä olisi aikaa tutustua toisiinsa muutaman tunnin sijasta kuukauden päivät, niin kyllähän siinä ajassa kerkeäisi kelata ihan kaikenlaisia juttuja.

Olympiavoittaja Thomas Johanson on kaikkien aikojen menestyneimpiä suomalaispurjehtijoita. EM- ja MM-mestari on sijoittunut maailman huipulle jokaisessa veneluokassa, jolla hän on kilpaillut. Volvo Ocean Race 2008-2009 -purjehduskilpailu maailman ympäri osoittautui kuitenkin selviytymistaisteluksi. Miehistöstä ja kalustosta otettiin kaikki irti täysin epäinhimillisissä olosuhteissa.

Thomas selostaa: Meillä on lisäksi henkinen sopimus keskenämme - toisten henki voi olla vaakalaudalla, jos mokaat. Joudumme jatkuvasti ylisuorittamaan ja olemaan niin hereillä kuin suinkaan vain mahdollista, senkin takia, että kaverit pysyvät kyydissä mukana. Virheille ja sooloiluille ei ole mahdollisuuksia, sillä seuraukset ovat usein kohtalokkaat. Siellä on heti kymmenen jätkää nyrpeissään, jos sorrut virheisiin.

Astronautti Timothy Kopralla on suomalaiset sukujuuret. Tim vietti lapsuutensa Apollo-lentojen huumassa - mikään ei ollut ihmeellisempää kuin avaruuskävely. Hän motivoitui pitkäjänteiseen opiskeluun teknisten ja matemaattisten aineiden parissa. Utopistinen unelma toteutui kesällä 2009; avaruussukkula Endeavourin miehistön jäsenenä kansainväliselle avaruusasemalle matkannut ”sisunautti” herätti myös suomalaisten huomion.

Timothy kuvailee avaruutta näin: Minun ensimmäinen matkani avaruuteen oli todella ilmiömäinen kokemus! Muistan kertoneeni vaimolleni avaruuskävelyni jälkeen, että neljä ensimmäistä päivää avaruudessa olivat todellakin neljän vuoden tinkimättömän työn ja kovan treenin arvoisia. Se oli sijoitus, joka todella kannatti. Kärsin matkapahoinvoinnista muutaman vuorokauden ajan, mutta vasta palattuani kotiin Maahan! Tasapainoaistini oli kateissa - olin hukannut sen painottomaan tilaan.
Avaruudessa yllätyin ehkä eniten juuri siitä, miten vähän yllätyksiä tuli eteemme. Lähes kaikki sujui täysin suunnitelmien mukaan. Seurauksena aluksella ja asemalla viettämästäni ajasta otan ajatuksen mahdollisesta paluusta avaruuteen rennommin. Astronautiksi tulo ja lentäminen avaruudessa on ollut tavoitteena todella pitkän ajan. Saavutettuani tämän tavoitteen minulle ei ole enää samalla tavalla tärkeää kokea, millainen avaruus tulee olemaan ja pääsenkö sinne uudelleen. Voin keskittyä pelkästään kyseessä olevaan tehtävään.

Olli Pirhonen on tehnyt erinomaista työtä kootessaan kirjaa. Lukunautintoa täydennetään DVD-levyllä ja kirjan kuvitus on huippuluokkaa. Kun katsoo esimerkiksi NASA:n välittämiä kuvia avaruudesta, ei voi olla ihailematta universumin monimuotoisuutta. Vuoristojen mieltä salpaavat näkymät ja meren armottomat tyrskyt tekevät vaikutuksen.

Suosittelen kirjaa lämpimästi!

WSOYPro on tehnyt hyvää työtä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti