keskiviikkona, maaliskuuta 28, 2012

C-vitamiini

**
Tulen perehdyttämään lukijani vitamiinien ja hivenaineiden ihmeelliseen maailmaan. Lue koko sarja! Sarjassa on nämä kirjoitukset:

A-vitamiini
B-vitamiini

Terveysblogini sisältö pysyy maksuttomana. Voit tukea työtäni tilaamalla minulta laajempia maksullisia katsauksia eri terveysaiheista, pyytämällä minua vierailemaan terveysillassasi luennoitsijana tai hankkimalla kirjoittamiani kirjoja. Omia ja muiden terveysluentoja löydät kätevästi tästä kalenterista.

Täältä peCee – tietoa C-vitamiinista

Vitamiineista ja hivenaineista kertovassa sarjassani olen nyt kevään kynnyksellä tutustuttamassa lukijani C-vitamiiniin. Se onkin hieno juttu, sillä kevät ja varsinkin kesä houkuttelee meitä tuoreiden vihannesten, kypsyneen marja- ja hedelmäsadon sekä uusien perunoiden muodossa C-vitamiinin pariin. Luonnon upeimpia C-vitamiinin lähteitä ovat esimerkiksi puhkeavat pihlajan lehtisilmut ja kuusenkerkät. Napsi niitä suuhusi metsälenkilläsi!

Askorbiinihappo on C-vitamiinia
C-vitamiinin kemiallinen muoto on askorbiinihappo. Se jäljittelee luonnon omaa C-vitamiinia hyvinkin tarkasti. Askorbiinihapon saantisuositus on 60 mg/vrk, eli puhumme hyvin pienistä määristä yksittäistä vitamiinivalmistetta. Suomalaisten keskimääräinen C-vitamiinin saanti on naisilla 118 mg/vrk ja miehillä 98 mg/vrk. Saanti on siis keskimäärin riittävää, mutta erityisesti osalla miehistä saanti voisi olla parempikin.

Kun merimiehet aikoinaan keksivät pistää sitruunoita juomavesiastiaansa kellumaan, se palveli heitä pitkillä purjehdusmatkoilla monilla eri tavoin: sitruunanpalaset pitivät veden hyvänmakuisena, niistä liukeni veteen riittävästi C-vitamiinia, jotta vältyttiin C-vitamiinin vakavalta puutostaudilta, keripukilta, ja vielä kaiken lisäksi sitruunat pitivät veden aika hyvin bakteereista vapaana.

Parhaat lähteet
Parhaat C-vitamiinilähteet ovat merimiestenkin suosimat sitrushedelmät, marjat, tuoreet vihannekset, uudet perunat ja tomaatit. Lisäksi on mainittava ruusunmarja, josta valmistettu sose on varsinainen C-vitamiinipommi, eli siinä on 415 mg C-vitamiinia 100 grammassa.

C-vitamiini tuhoutuu pitkäaikaisessa ruoan kuumennuksessa ja pitkään säilytettäessä. Pitkään on tiedetty, että perunoiden C-vitamiinipitoisuus pienentyy vähitellen talven aikana kellarissa. C-vitamiinin vihollisista pahin onkin juuri pitkä varastoiminen ja keittäminen. Lisäksi C-vitamiini tuhoutuu helposti seuraavien aineiden yhtydessä: happi, kupari, lyijy, härskiintynyt öljy, tupakka, alkoholi, lääkkeet, elohopea, kasvinsuojeluaineet ja monet saasteet.

Hyödyllinen vitamiini 
C-vitamiini pitää ihon ja ikenet kunnossa sekä edistää haavojen paranemista. C-vitamiini osallistuu mm. tukikudoksen kollageenin, monien stressihormonien ja rasva-aineenvaihdunnassa tarvittavan karnitiinin synteesiin. C-vitamiini on välttämätön, jotta kollageenin kolmen aminohappoketjun välille muodostuisi vahva köysimäinen rakenne. Ilman C-vitamiinia aminohappoketjujen välinen kolmoiskierre jää löysäksi ja sidekudos heikkenee. Kollageeni on oleellinen mm. sidekudoksen, luuston, hampaiden ja verisuonten seinämän rakenteen kannalta.

C-vitamiini parantaa mahdollisesti stressin sietokykyä osallistumalla stressihormonien (noradrenaliinin ja adrenaliinin) muodostukseen. Tutkimuksissa on selvinnyt, että kudosten C-vitamiinipitoisuus vähenee stressin aikana. C-vitamiinin puutoksen on arvioitu heikentävän suorituskykyä, mutta kun tarkoissa tutkimuksissa annetaan C-vitamiinilisää koehenkilöille, ei ole saatu näkyviin mitään C-vitamiinin suoritusta parantavaa vaikutusta.

Kudostasolla C-vitamiinin ehdottomasti tärkein tehtävä on osallistua solujen väliaineen synteesiin. Puutostilassa oireet ilmenevät klassisessa keripukissa etupäässä tämän synteesin häiriön vuoksi. Yksi tärkeä C-vitamiinin tehtävä on parantaa raudan imeytymistä, kuljetusta ja varastointia elimistössämme. Tutkimusten mukaan C-vitamiini parantaa ruoan raudan imeytymistä jopa 200-600 prosentilla. C-vitamiini muuttaa haitallisia metalleja kuten nikkeliä, lyijyä, vanadiinia ja kadmiumia heikosti imeytyvään muotoon. Kasvisravintoaineet (esim. bioflavonoidit) mustikassa ja pinaatissa edistävät C-vitamiinin imeytymistä ja käyttöä.

C-vitamiinia liikkujille
Liikuntaravitsemuksessa on tunnettua miten C-vitamiini vähentää liikunnan aiheuttamaa radikaaliaktiivisuutta lihaksissa, estää harjoituskipujen syntymistä ja pienentää ylähengitystieinfektioiden riskiä. Plasebokontrolloiduissa ja kaksoissokkotutkimuksissa on todettu, että 400-3000 mg C-vitamiinia päivässä voi selvästi vähentää lihaskipuja ja nopeuttaa lihasten palautumista kovasta harjoittelusta.

C-vitamiinin vaikutus on lyhytaikainen. Noin 8-14 tuntia vitamiinin nauttimisen jälkeen on jäljellä enää hyvin vähän vaikuttavaa ainetta. Siksi C-vitamiinia sisältävää ruokaa pitää nauttia vähintään 10-12 tunnin välein.

C-vitamiini voi toimia antioksidanttina. Se näyttäisi vähentävän kovan harjoittelun aiheuttamaa rasvojen peroksidaatiotuotteiden lisääntymistä ja hapetusstressiä. Tosin suomalaistutkimuksessa todettiin, että C-vitamiinilisistä ei ollut hyötyä hapetusstressin lieventämisessä juoksijoilla.

Suuret annokset vaarallisia?
Suuret annokset (yli 2 g/vrk) C-vitamiinia voivat joidenkin tutkijoiden mukaan aiheuttaa jatkuvassa käytössä virtsakiviä, kihtiä, ripulia ja muita vatsavaivoja tai johtaa raudan liikasaantiin. Lisäksi isot C-vitamiiniannokset saattavat tuottaa päinvastaisen vaikutuksen kuin on alunperin tarkoitus, eli antioksidantti voi muuttua pro-oksidantiksi. Tällä tapahtumasarjalla, joka on varsin huonosti tunnettu, voidaan olettaa olevan haitallista vaikutusta.

Vakavia sivuvaikutuksia ei pitkäaikaisellakaan C-vitamiinin suurten annosten käytöllä ole kuitenkaan havaittu. Tämä voi johtua siitä, että C-vitamiini imeytyy suolistossa sitä huonommin mitä korkeimmat vitamiinimäärät ovat ennestään. Esimerkiksi useiden grammojen C-vitamiinimääristä imeytyy enää 10-20 prosenttia.

C-vitamiinivarastomme ovat vähäiset
C-vitamiinivarasto elimistössämme on hyvin pieni, noin 1,5-5 g ja varasto vähenee 3% joka päivä mikäli C-vitamiinia ei saada ollenkaan ruoasta. Kun varastossa on enää 0,6 g vitamiinia jäljellä alkaa esiintyä puutosoireita.

C-vitamiini flunssalääkkeenä?
C-vitamiinilla on vahva maine vastustuskyvyn ylläpitäjänä. Suuria, tarpeeseen verrattuna monikymmenkertaisia C-vitamiiniannoksia on vuosikausia käytetty flunssan ehkäisyyn ja hoitoon. Monet flunssan hoitoon tarkoitetut rohdot ja lääkkeet sisältävät nykyisinkin runsaasti C-vitamiinia. Pastilleihin, mehuihin ja terveyttä edistäviin tuotteisiin lisätään C-vitamiinia. On arvioitu, että runsailla C-vitamiiniannoksilla voidaan lisätä vastustuskykyä hengitysinfektioita vastaan. C-vitamiinin runsas (yli 500 mg/vrk) saanti näyttäkin lyhentävän ylempien hengitysteiden infektioiden (flunssan) kestoa 1-2 päivällä ja lievittävän oireita kauttaaltaan. Sen sijaan ei ole näyttöä siitä, että C-vitamiini kykenisi ehkäisemään flunssaa. Flunssa on virustauti eikä C-vitamiinin ole todettu tehoavan viruksia vastaan.

Todennäköisesti C-vitamiinia on markkinoitu "hyvänä" flunssalääkkeenä aikanaan niin hyvin, että se on säilynyt ihmisten mielissä tavallista sitkeämmin. Kannattaako flunssaan sairastuttuaan syödä C-vitamiinia sisältäviä pillereitä, jotta oireiden kesto mahdollisesti vähän lyhenisi, jääköön siksi jokaisen oman harkinnan varaan. C-vitamiinin yhteyteen on myös liitetty väitteitä sydämen ja verisuonten suojavaikutuksesta, joita pitää varmistaa tarkemmin tutkimuksin.

Tuoreita tutkimuksia C-vitamiinista
Kun mainitaan C-vitamiini, pitää samalla mainita Linus Pauling. Hänen nimeään kantava instituutti Yhdysvalloissa (Oregonissa) jatkaa tämän Nobelilla kahdesti palkitun tiedemiehen tutkimusperinteitä mm. C-vitamiinin parissa. Paulingin mukaan suuret C-vitamiiniannokset (useita grammoja päivässä) olisivat tehokkaita lääkkeitä nuhakuumetta ja syöpää vastaan. Tätä Paulingin löydöstä on ollut vaikea todistaa, mutta hänen nimeään kantava instituutti tuottaa merkittävän määrän tutkimuksia vuosittain tästä aiheesta ja asiaa pidetään vireillä.

Viime aikoina tiede on pyrkinyt ratkomaan C-vitamiinin roolia immuunipuolustuksessamme. Suurten kansansairauksiemme paljastuttua toinen toisensa perään tulehdussairauksiksi, katseet ovat kohdistuneet C-vitamiinin tulehduksen hillintämekanismien tarkkaan selvitykseen. Sokeri näyttäisi kumoavan C-vitamiinin terveysvaikutukset, joten sokerikipolla kannattaa tästäkin syystä käydä harvemmin.

C-vitamiinin ja muiden antioksidanttivitamiinien varaan rakennetaan ne tieteelliset läpimurrot mitä on tehty marjojen ja hedelmien sydän- ja verisuoniterveyttä koskevissa tutkimuksissa. Tarkkoja tutkimuksia on käynnissä missä aikanaan selviää C-vitamiinin teho. Tällä hetkellä edelleen kiistellään C-vitamiinin roolista yksinään ja onkin vahvaa näyttöä, että hyvän sydänterveyden saavuttamiseksi tarvitaan toki useita ravintotekijöitä ja liikuntaa samanaikaisesti.

C-vitamiinin roolia syövän ehkäisyssä tutkitaan vilkkaasti, mutta tulokset ovat edelleen hyvin ristiriitaisia. Kuuminta hottia on tutkia luuston lujuuden ja C-vitamiinin saannin yhteyksiä. Väestötutkimuksissa tulokset viittaavat siihen, että runsas, päivittäisen C-vitamiinin tarpeen ylittävä saanti vahvistaa luita, mutta tätä havaintoa ei osata varmistettu satunnaistetuissa kontrolloiduissa tutkimuksissa. Joka tapauksessa osteoporoosin ja C-vitamiinin välisistä yhteyksistä kuultaneen tulevaisuudessa lisää.

21 kommenttia:

  1. Syövän hoidosta valtavilla C-vitamiinimäärillä:
    http://www.disclose.tv/action/viewvideo/26242/Banned_cancer_cure__mega_doses_of_vitamin_C/

    Teijo

    VastaaPoista
  2. Kiitos Teijo linkistä. Mielenkiintoista. Aika saa näyttää mihin päädytään tuossakin suurten C-vitamiiniannosten annossa suoraan verivirtaan. Äsken tuli Russell Blaylockin uutiskirje C-vitamiinista. Siinä on jotain tietoa suurista C-vitamiiniannoksista. Luen sen läpi ja kerron onko mitään viisasten kiveä sieltä löydettävissä.

    Olen lomalla viikon verran. En koske tietokoneeseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "C-vitamiini kutistaa kasvaimia

      Yhdysvaltain kansallisen terveysviraston (NIH) ja Kansasin yliopiston tutkijat huomasivat, että hiirten aivojen, munasarjojen ja haiman syöpäkasvaimet kutistuivat puoleen, kun hiirille annettiin suuria annoksia C-vitamiinia.

      C-vitamiinia eli askorbiinihappoa on ennenkin tarjottu syövän nujertajaksi, mutta sen tehosta on saatu varsin ristiriitaista näyttöä. Tämä voi johtua siitä, ettei aiemmin ymmärretty, kuinka tarkasti elimistö säätelee suun kautta nautitun C-vitamiinin imeytymistä verenkiertoon. Niinpä annos jäi osassa tutkimuksista liian pieneksi."

      http://www.tiede.fi/uutiset/3296/c_vitamiini_kutistaa_kasvaimia

      NN

      Poista
  3. C-vitamiini ei aiheuta munuaiskiviä:
    http://www.orthomolecular.org/resources/omns/v01n07.shtml

    Tohtori Frederick R. Klenner paransi mm. polioon, tuhkarokkoon, keuhkokuumeeseen ja kurkkumätään sairastuneita antamalla laskimoon tai lihakseen valtavia annoksia
    C-vitamiinia. Klenner totesi, että C-vitamiinia on annettava potilaille, kun lääkärit pohtivat diagnoosia.
    http://www.orthomed.com/klenner.htm
    http://www.doctoryourself.com/klennerbio.html

    Tohtori Thomas Levyn sivuilla artikkeli C-vitamiinista ja syövästä:
    http://www.tomlevymd.com/news/VitaminC_Cancer_w_Comments.pdf

    "Many viral infectious diseases have been cured and can continue to be cured by the proper administration of Vitamin C. Yes, the vaccinations for these treatable infectious diseases are completely unnecessary when one has the access to proper treatment with vitamin C. And, yes, all the side effects of vaccinations...are also completely unnecessary since the vaccinations do not have to be given in the first place with the availability of properly dosed vitamin C."---Dr Thomas Levy M.D., J.D. (Vitamin C, Infectious Diseases and Toxins p30)

    Uudenlainen C-vitamiini on tehokkaampaa kuin laskimoon annettava:
    http://www.naturalnews.com/034591_vitamin_C_mega-dose_healing.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jahas, vai että C vitamiinimystiikkaa vaihteeksi, "straight from the horses mouth"? Saahan noita nettivideoista esitellä, muttei niistä muuta irtoa kuin tahatonta komiikkaa.

      Poista
  4. Kannattaa pohtia myös "syntyjä syviä" eli miksi ja miten C vitamiini kaikki nuo "temppunsa" tekee?
    Yksi oleellisimmista on se että C-vitamiini molekyylillä on kaksi helposti luovutettavaa elektronia.

    Ja jos ymmärtää että happiradikaalit, myrkyt jne saavat haittavaikutuksensa soluissa/ molekyyleissä aikaiseksi juuri ryöstämällä elektroneja solujen hyödyllisiltä molekyyleiltä koska itse ovat elektroneja vajaita. Tähän saumaan astuu valkea ritari eli antelias C-vitamiini jonka luovuttaa noille solujen molekyyliröstäjille "kellonsa ja lompakkonsa" eli kaksi elektronia per molekyyli. Alkuperäinen "uhri" jätetään siltä osin silloin rauhaan

    ;-)


    NN

    VastaaPoista
  5. "C-vitamiini hillitsee tulehdusta

    Säännöllinen C-vitamiinin nauttiminen pitää kurissa CRP-valkuaisainetta, jota syntyy maksassa erilaisten tulehdusten ja kudostuhojen seurauksena. Journal of the American College of Nutrition -lehdessä julkaistu yhdysvaltalaistutkimus tarjoaa yhden mahdollisen selityksen C-vitamiinin liitetyille terveysvaikutuksille.

    Tutkimuksessa koehenkilöt napsivat joka päivä kahden kuukauden ajan 500 milligramman vitamiinipillerin. Kuuri laski CRP:tä keskikimäärin 24 prosenttia. Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä, miten C-vitamiini temppunsa tekee."

    http://www.tiede.fi/uutiset/1768/c_vitamiini_hillitsee_tulehdusta#1768

    Kyllä se on edelleen vähäistä tieto C vitamiinista ja sen vaikutusmekanismeistä? Mutta luonnollisestihan sen näin luulisi olevan kun kuka nyt sen tutkimista haluaisi rahoittaaa kun ei voi patentoida...?

    NN

    VastaaPoista
  6. Onko sinulla urheilumiehenä jotain ajatusta näihin:

    Exercise-induced endotoxemia: the effect of ascorbic acid supplementation
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12885590

    Rankat treenit lisää seerumin endotoksiinin määrää ja nautittu C-vitamiini (1g) näyttäisi estävän sitä.

    Oral administration of vitamin C decreases muscle mitochondrial biogenesis and hampers training-induced adaptations in endurance performance
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18175748

    C-vitamiini (1g) ilmeisesti hidastaa kuntoilijan/urheilijan kunnon kasvua jollain mittareilla.

    Voisiko noi liittyä toisiinsa tai ylikuntoon tai vaikka rasitusastmaan. Loman rentouttamat aivot töihin. :)

    Pasi

    VastaaPoista
  7. mielenkiintoista tietoa. juttusarjan jatko-osia odotellessa.

    VastaaPoista
  8. "Each vitamin is not a single substance, but a combination of dozens (sometimes hundreds) of ingredients. For example, vitamin C contains ascorbic acid, ascorbigen, tyrosinase, copper, trace minerals, dozens of bioflavonoids, J/P/K factors, and a few other ingredients."

    Siksi askorbiinihappo pitää vain puutosireet poissa mutta siitä ei saa antioksidanttivaikutuksia joka koostuu kokonaisuudesta. Eli ravintotieteessä ei kannata sekoittaa askorbiinihappoa ja C-vitamiinia yhteen niinkuin monet viralliset tahot tekevät. Kemiassa tämä saattaa toimia, ravintotieteessä ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Siksi askorbiinihappo pitää vain puutosireet poissa mutta siitä ei saa antioksidanttivaikutuksia joka koostuu kokonaisuudesta".

      Käsittääkseni olet tässä asiassa vääräsä; askorbiinihappo on antioksidanttinen vaikutukseltaan. Se on sitä juuri kahden helposti luovutettavan elektronin ansiosta askorbiinihappo molekyylissä. Kannatta tutustua mekanismeihin joilla myrkyt ja happiradikaalit tekevät tuhojaan souluissa ja niiden molekyyleissä. Toki elimistöllä on monia solujen omia suojamekanismeja ja molekyylejä suojaamassa toimintaansa mutta käsittääkseni C vitaamiiini on yksi oleellisten joukossa. Suurin osa eläinkunnasta valmistaa sitä itse glukoosista maksassa tarpeen mukaan. Ihmisen painoon verrattuina määrinä 2000-20,000 mg per päivä riippuen eläinlajista. Ihminen on menettänyt tämän kyvyn aikojen saatossa, miljoonia vuosia sitten todennäkoisesti mutaation seurauksena.

      NN

      Poista
    2. Tässä muutamia tutkimuksia joka osoittaa että eristetyllä askorbiinihapolla ei ole täysin samoja vaikutuksia kuin ruuasta saatuna.

      http://www.ajcn.org/content/48/3/601.short

      Vitamin C, The Past Year: Part I-IV
      http://healthjournalclub.com/category/vitamin-c/

      Aika huima erokin vielä kun katsoo millaisia vaikutuksia C-vitamiinilla on havaittu. Eristetty askorbiini ei siihen kykene.

      Poista
    3. Jos puhutaan nyt asia kerrallaan eli jos lisää joitain aineita askorbiinihapon lisäksi on oletettavaa ettei tulos/vaikutus ole sama kuin pelkällä askorbiinihapolla, loogista?
      Mutta tämä ei poista/kumoa esim askorbiinihapon antioksidanttivaikutusta. kannattaa olla tarkkana miten ajattelee ja kirjoittaa.

      Ne eläimet jotka tuottaa maksassaan askorbiinihappoa glukoosista ei tuota bioflavoneja , kupari jne. Niitä saadaan ravinnosta esim hedelmistä jne. Miksi eläimet tuottaisi maksassaan suhteellisen isoja määriä (verrattuna ihmisen ravinnosta saamiin) askorbiinihappoa elintärkeästä glukoosista jos se ei olisi oleellinen niiden solujen/kehon toiminnana kannalta?

      NN

      Poista
    4. Juuri tuo onkin se ongelma että kun syödään eristettyä askorbiinihappoa, jää muut aineet saamatta. Kyllähän se estää keripukin ja hapettumisen estää mutta C-vitamiinilla on muitakin tehtäviä ihmisen kehossa, pelkällä askorbiinohapolla niitä kaikkia ei saavuteta. Ongelma tuntuukin olevan lähinnä C-vitamiinin määrittelyssä. Kemiassa tämä tuntuu riittävän jossa pyritään estämään vain hapetus. Ravintotieteessä se ei riitä.

      Poista
    5. Ei se mielestäni ole ongelma kun asian pyrkii ajattelemaan läpi ja on "ymmärtävinään" että asiat koostuu monista eri "asioista" ja siten yksittäisten "fysiikan lakien" mukaan todennettavien vaikutusten ja monimutkaisten "kaikkien vaikutusten yhteivaikutuksena". molempia pitää yrittää ymmärtää, ei se auta kovin pitkälle ns ravintotieteessä jos emme ymmärrä yksittäisten asioiden vaikutusmekanismeja kunnolla. En viitsi nyt enempää tästä asiasta "taittaa peistä". Ei minun tehtävä ole kenenkään mielipidettä muuttaa, jokainen voi tehdä sen "loppukädessä" vain itselle.

      Olen huomannut että on helpompi pohtia aisoita kun on vähän mielipiteitä "mieleen liimattuna".


      NN

      Poista
  9. Vastaukset
    1. Andrew Saul-videonäytteitä pystyy katsomaan. Sisältää mm. syövän
      c-vitamiinihoitoa ja muutakin.
      http://www.foodmatters.tv/_webapp/Learning%20Programs
      XYZ

      Poista
    2. Toivottavasti tämä ei ole "uutta asiaa" Christerille ...?

      Voidaan myös ottaa näkökulma asiaa pohdittaessa että "normaalisaanti" 60-120mg päivässä ravinnosta on hurjan pientä? Provokatiivisesti muotoiltuna; "hengenvaarallisen pientä" "pitkässä juoksussa" ?

      NN

      Poista
    3. Joo, olihan tuo hurja. Hurjan viihdyttävä. Näitä Linus Paulingin tavoin höyrähtäneitä löytyy kyllä.

      Poista
    4. Se on myös hyvä että mitkään fysiikan säännönmukaisuudet ei ole kiinni/riipuvaisia ihmisen mielipiteistä, höyrähtämisistä ja tai höyrähtämättömyyksistä. Siksi henkilöt, persoonat ei ole oleellisia sen suhteen miten joku molekyyli toimii kehossa. Myös Mien näkemykset on pääsääntöisesti viihdyttäviä. Niillä mielipiteillä esim C vitamiinista ei kuitenkaan ole mitään merkitystä C vitamiiniin itsessään tai vaikutusta sen reaktioihin kehossa.

      NN

      Poista
    5. Hei Christer, kiitos blogista ja asiallisista mielenkiintoisista jutuista :)
      Mitä mieltä olet sellaisesta C-Vitamiinin muodosta kun natriumaskorbaatista (Sodium askorbate) ?

      Poista