perjantaina, huhtikuuta 06, 2012

D-vitamiini

**
Tulen perehdyttämään lukijani vitamiinien ja hivenaineiden ihmeelliseen maailmaan. Lue koko sarja! Sarjassa on nämä kirjoitukset:

A-vitamiini
B-vitamiini
C-vitamiini

Terveysblogini sisältö pysyy maksuttomana. Voit tukea työtäni tilaamalla minulta laajempia maksullisia katsauksia eri terveysaiheista, pyytämällä minua vierailemaan terveysillassasi luennoitsijana tai hankkimalla kirjoittamiani kirjoja. Omia ja muiden terveysluentoja löydät kätevästi tästä kalenterista. 

D-vitamiini kiinnostaa

Harvinaisen kova kiinnostus D-vitamiinia kohtaan näkyy mm. terveyslehtien artikkelitarjonnassa. On lähes mahdotonta löytää terveysasioita käsittelevää lehteä, jossa ei olisi kirjoitusta tästä vitamiinista. Kansainvälisessä lääketieteellisessä tietokannassa, PubMed, jota ylläpitää National Library of Medicine (NLM) USA:ssa, löytää haulla "vitamin d" yli 54 000 tätä vitamiinia käsittelevää tieteellistä artikkelia.

D-vitamiinisuositukset uudistuivat vuonna 2011
D-vitamiinin saantisuosituksia lapsille, nuorille ja raskaana oleville sekä imettäville äideille päivitettiin vuoden 2011 alussa. Uudet, yksinkertaisemmat suositukset pyrkivät turvaamaan D-vitamiinin riittävän saannin mainituissa ryhmissä. D-vitamiinivalmisteena suositellaan ensisijaisesti ihmisen elimistölle luontaista D3-vitamiinimuotoa. Lastenlääkäreiden keskuudessa on erityistä huolta kannettu leikki- ja kouluikäisistä lapsista ja nuorista, joiden D-vitamiinin saanti ilman erillistä D-vitamiinilisää on todettu riittämättömäksi. Uutta suositusta pidetään tärkeänä edistysaskeleena.

Alle 2-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmistetta kahden viikon iästä lähtien 10 µg vuorokaudessa ympäri vuoden riippumatta siitä, saako lapsi äidinmaitoa, äidinmaidonkorviketta, lasten erityisvalmistetta ja/tai vitaminoitua lastenvelliä/puuroa tai muuta D-vitaminoitua maitoa.

2-18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmistetta 7,5 µg vuorokaudessa ympäri vuoden. Vitamiinivalmisteen käyttö vitaminoitujen maitovalmisteiden ja rasvojen ohella on turvallista, eikä liikasaannin riskiä tavanomaisessa ruokavaliossa ole.

Raskaana oleville ja imettäville suositellaan D-vitamiinivalmistetta 10 µg vuorokaudessa ympäri vuoden.

Arvo Ylppö oli oikeassa!
Vuonna 1992 104-vuotiaana edesmennyt arkkiatri Arvo Ylppö antoi jo 1920-luvulla suosituksen 100 µg D-vitamiinia vuorokaudessa, mutta 1960-luvun alussa suosituksia alettiin rajusti pienentää. Suomessa ja muualla aikuisten suositus pudotettiin peräti 5 µg/vrk, ja sen ylittämisellä peloteltiin, että myrkytys tulee. Suomalainen lastenlääkäri dosentti Outi Mäkitie vaati Duodecim -lehden kesäkuun pääkirjoituksessa lasten suosituksen nostamista takaisin 100 mikrogrammaan.

Seerumin D-vitamiinin uusi viitearvo
Yhdysvaltain endokrinologien yhdistys on julkaissut uuden veren D-vitamiinin (S-D-25) viitearvon, 75–150 nmol/l, mikä vastaa monien johtavien D-vitamiinitutkijoiden käsitystä. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja monet laboratoriot ilmoittavat vielä liian alhaisen viitearvon (40 tai 50 nmol/l).

Myös Kanadassa on viitearvoja nostettu lukemiin 100–150 nmol/l ja Amerikan vanhustyön ja reumanhoidon yhdistys ovat antaneet uudet viitearvonsa, jotka ovat suuremmat kuin perinteiset lukemat.

Suomessakin paine suositusten nostamiseen kasvaa kaiken aikaa sitä mukaa kun uusia tieteellisiä tutkimuksia julkaistaan. Suomen viranomaiset ovat selvästi jälkijunassa, ja aiheuttavat siten turhaa sairastuvuutta ja valtavia terveydenhuollon kustannuksia.

Iäkkäiden naisten eloonjäämisoppi: Ota D-vitamiinia!
Eräässä koosteanalyysissa näytettiin, että D3-vitamiinin nauttiminen ruoan lisänä vähentää iäkkäiden naisten ennenaikaista kuolemaa, etenkin laitoksissa. Todennäköisesti miehet hyötyvät tästä naisten lailla, mutta sitä ei tutkittu.

Raskaana olevat irkkuäidit eivät saa tarpeeksi D-vitamiinia
Irlantilaiset lääkärit olivat European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä sitä mieltä, että maannaisten D-vitamiinin saanti on 80 % alle suosituksen. Harvempi kuin joka neljäs raskaana oleva nainen syö ylipäätään rasvaista kalaa, joka on paras D-vitamiinin lähde ravinnossa. Ruoka ei yksinkertaisesti anna riittävästi D-vitamiinia, vaan sitä tulee ottaa vitamiinipurkista ympäri vuoden. D-vitamiinin riittävä saanti vähentää raskaus- ja synnytyskomplikaatioita.

Iäkkäille suositeltu liian alhaisia D-vitamiinimääriä
Suositukset D-vitamiinin saannille ovat olleet liian alhaiset, jotta D-vitamiinista olisi hyötyä iäkkäiden ihmisten kaatumisten ehkäisyssä, selviää British Medical Journalissa julkaistusta tutkimusanalyysista. Kansainvälisen tutkijaryhmän toteuttaman meta-analyysin mukaan vanhusten kaatumisriski vähenee viidenneksellä, kun päivittäinen D-vitamiinin saantitaso on välillä 17,5 - 25 mikrogrammaa. Alle 17,5 mikrogramman jäävästä D-vitamiinin saannista ei analyysin mukaan ole hyötyä kaatumisten ehkäisyssä. Tilannetta korjaa edes vähän Suomessa annettu erillinen yli 60-vuotiaille tarkoitettu D-vitamiinisuositus: Yli 60-vuotiaiden saantisuositus on nostettu 20 µg vuorokaudessa ympäri vuoden. 

Itävaltalaisen professori Stefan Pilzin tutkimuksissa on todettu, että vanhusten palvelutaloissa riski kuolla nousee sen mukaan mitä alhaisemmaksi veren D-vitamiinimäärä laskee. Vain 7 prosentilla vanhuksista oli riittävän hyvä D-vitamiinistatus.

Ikääntyvien huono tasapaino ja kaatuilu
D-vitamiinia liian vähän saavat seitsemänkymppiset saattavat kaatua muita herkemmin ja siten myös altistua luunmurtumille. Tähän viittaa tutkimus, jossa D-vitamiinipitoisuudet mitattiin 411 terveeltä seitsemänkymppiseltä mieheltä ja naiselta.

Kun pitoisuuksia verrattiin kävelytestien tuloksiin, heikoimmin menestyivät ne, joiden veressä oli vähiten D-vitamiinia. D-vitamiinin puutoksesta kärsivien askelet olivat hyvin eripituisia, mikä kuvaa epävarmaa kävelyä ja mahdollisesti ennakoi kaatumisia. Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä.

Ihmiset kärsivät kroonisesta D-vitamiinin puutteesta
Suuri osa ihmisistä kärsii kroonisesta D-vitamiinin puutteesta, joka ilmenee erilaisina vaivoina ja sairauksina, jotka taas diagnosoidaan erilaisilla nimillä, vaikka kyse olisikin ollut D-vitamiinin puutteesta. Välillä tuntuu, että virallisten ravitsemussuositusten kohdalla toimitaan kuin tehoviljelijä toimii eläintensä kanssa. Kun ongelmia ja oireita alkaa esiintyä, miettii viljelijä kuumeisesti keinoa, jolla hän saisi lisättyä tarpeellista ravinnetta hiukan sinne tänne, jotta eläinten puutosoireet peittyisivät. Tämä tapahtuu yhteiskunnassamme esimerkiksi maitoon lisättävän D-vitamiinin kautta. Suurin osa suomalaisista voi huoletta syödä D-vitamiinia ainakin 25 mikrogrammaa päivässä - ympäri vuoden.

D-vitamiinin puute yleistä
Uutiskynnyksen ylitti hätkähdyttävä uutinen niinkin aurinkoisesta maasta kuin Unkari. Siellä todettiin väestöllä vakava veren D-vitamiinin (S-D-25) puute. Semmelweis-yliopiston klinikka mittasi D-vitamiinin pitoisuuden yli 5800 potilaalla vuoden aikana. Vakavana puutostilana pidettiin alle 37,5 nmol/l ja kohtalaisena puutteena 37,5–75 nmol/l.

Tutkimus osoitti, että veren D-vitamiinipitoisuus oli keskimärin 64 nmol/l (± 27,5). Vakavaa puutetta poti 12% ja kohtalaista 72% unkarilaista. Naiset kärsivät eniten puutetta ja heille annettiinkin D-vitamiinia ruoan lisänä ja heille suoritettiin myöhemmin uusintamittaus. Vitamiinipitoisuudet veressä eivät kohentuneet, ilmeisesti liian alhaisten vitamiiniannosten takia. 

Äskettäin kehotettiin ihmisiä terveysviranomaisten toimesta Uudessa Seelannissa turvautumaan D-vitamiinilisiin, mieluummin kuin viettämään liian pitkiä aikoja auringossa! Terveysviranomaiset myöntävät, että aurinko on tämän vitamiinin saannin suhteen aivan keskeisessä asemassa ja ravinnosta ei voi saada riittävää määrää D-vitamiinia.

Suomessa on laboratorioissa syytä ryhtiliikkeeseen
Suomalaisten laboratorioiden usein ilmoittama D-vitamiinin tavoitepitoisuus veren seerumissa (40–80 nmol/l) on kansainvälisen mittapuun mukaan liian alhainen ja osoitus riittämättömästä D-vitamiinin saannista. Vastaava maapallon aurinkoisten alueiden asukkaiden viitearvo on tyypillisesti 60–160 nmol/l.

Kustannustehokas tapa hoitaa terveyttä
Terveysviranomaistemme edelleen varoessa liian myönteistä asennetta yksittäiseen ravintotekijään, saamme lukea hyvin usein miten tärkeää kansanterveyden kannalta olisi taata riittävä D-vitamiinin taso. Tohtori William B. Grantin tutkimuksen mukaan European Journal of Clinical Nutrition -lehdessä veren D-vitamiinin pitoisuuden nosto on kustannustehokkain tapa vähentää ennenaikaista kuolemaa. D-vitamiinin pitoisuuden nosto 54:stä 110 nanomooliin litrassa (nmol/l) lisäisi elinaikaa kahdella vuodella. Suomalaiset viranomaiset pitävät 50 nmol/l riittävänä kaikille.

Kustannustehokkuus tulee esille siinä seikassa, että D-vitamiini on erittäin edullista terveyden hoitoa. Sillä ole juurikaan sivuvaikutuksia auringonvalosta saatuna ja suun kautta nautittuna. Vitamiinihoitoihin nuivasti suhtautuvat vaativat, että ennen kuin D-vitamiinilisää voidaan suositella, tarvitaan kliinisiä kaksoissokkotutkimuksia, jotka osoittavat sen tehon. Tohtori Grant on eri mieltä, sillä hänen mielestään uusiin tutkimuksiin vetoaminen on vain tarpeetonta viivyttelyä. Hänen mielestään D-vitamiini on luonnollinen aine ihanteelliselle terveydelle. Grantin mukaan puolet kuolemantapauksista liittyy D-vitamiinin puutteeseen: sydän- ja verisuonitaudit, syövät, hengitystieinfektiot, tuberkuloosi ja diabetes.

D-vitamiini estää C-hepatiitin
Äskettäin julkaistu israelilainen tutkimus alan lehdessä (Hepatology) osoitti, että D-vitamiini estää C-hepatiittivirusta lisääntymästä. Hoitamattomana C-hepatiitti muuttuu herkästi krooniseksi maksasairaudeksi (maksakirroosi ja maksasyöpä). C-hepatiitti tarttuu pääosin verikontaktin kautta (esim. likaiset huumeneulat, ulkomailla tehdyt verensiirrot).

D-vitamiini auttaa ehkäisemään valtimotauteja
Stroke -lehdessä julkaistiin laaja iäkkäiden amerikkalaisten terveysaineisto, jossa havaittiin D-vitamiinin puutteen lisänneen valtimonkovettumatautia. D-vitamiini nauttineilla saatiin näyttöä valtimotautien ehkäisystä. Veren D-vitamiinipitoisuus korreloi käänteisesti kaulavaltimon ja sen plakkien paksuuteen.

D-vitamiinilisä auttaa paksu- ja peräsuolen syöpässä
Paksu- ja peräsuolipotilaille (n=92) kokeiltiin D-vitamiinilisää 20 µg päivässä. Tulokset julkaistiin syövän ehkäisyyn erikoistuneessa Cancer Prevention Research -lehdessä. Hoito johti merkittävään tulehduksen merkkiaineiden laskuun. D-vitamiini on mahdollisesti tehokas syöpään liittyvän tulehduksen hillitsijä, päättelivät tutkijat.

Tunnetut säveltäjät kuolivat ehkä alhaisiin D-vitamiinitasoihin!
Itävaltalainen professori Stefan Pilz julkaisi amerikkalaisen tohtori William B. Grantin kanssa artikkelin, jonka mukaan D-vitamiinin puute todennäköisesti myötävaikutti Wolfgang Amadeus Mozartin ja Gustav Mahlerin ennenaikaisiin kuolemiin. Välitön kuolemansyy oli molemmilla pitkittynyt virusinfektio. D-vitamiinin kyky vahvistaa immuunijärjestelmää ja suojan tarjoaminen virus- ja bakteeritulehduksia vastaan jäi vajaaksi näille sisätiloissa viihtyville musiikkineroille.

Wolfgang Amadeus Mozart kuoli 5.12.1791 vain 35-vuotiaana sairastettuaan ennen kuolemaansa monia hengitystieinfektioita. Useimmat hänen infektioistaan sattuivat loka-toukokuun välisille ajoille, jolloin Itävallassa ei saada riittävästi D-vitamiinia auringosta. Mozart ei ehkä myöskään syönyt kovinkaan terveellistä ruokaa eikä taatusti nauttinut D-vitamiinia pillereinä!

Gustav Mahler varttui Tsekissä. Hän sairastui kurkkukipuun New Yorkissa johtaessaan sinfoniaorkesteria joulukuussa 1910. Infektion seurauksena hän sai sydänlihaksen tulehduksen ja kuoli 18.5.1911 vain 41-vuotiaana.

Vitamiini D-lemma
Maailman johtava tiedelehti Nature julkaisi laajan katsauksen D-vitamiinin tarpeesta. Katsaus keskittyi suurelta osin D-vitamiinin luustovaikutuksiin, mutta myös muita D-vitamiinin terveysvaikutuksia (MS-tauti, syöpä, sydän- ja verisuonitaudit) käsiteltiin jonkin verran.

Asiantuntijat olivat hyvin erimielisiä siitä, paljonko D-vitamiinia tulisi saada päivittäin ja mikä olisi ihanteellinen D-vitamiinin pitoisuus veressä. Kaikki olivat samaa mieltä siitä, ettei viimeistä sanaa ollut vielä sanottu D-vitamiinista.

D-vitamiini tehostaa osteoporoosilääkkeiden vaikutusta
Suuri veren D-vitamiinin pitoisuus tehostaa osteoporoosilääkkeiden (bifosfonaattien) tehoa, ilmenee uudesta amerikkalaisesta tutkimuksesta. Tutkimuksessa puolletaan huomattavasti viranomaissuosituista suurempaa D-vitamiinin käyttöä vaihdevuodet ohittaneilla naisilla, joille on määrätty osteoporoosilääkettä.

Tohtori Bockman, joka johti tutkimusta, kehotti lääkäreitä jatkossa optimoimaan potilaittensa veren D-vitamiinin pitoisuuden, jotta bifosfonaattihoidosta saadaan maksimaalinen hyöty.

D-vitamiini ehkäisee diabetesta
Suuri D-vitamiinin pitoisuus veressä liittyi pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin verrattuna pieneen pitoisuuteen, ilmeni amerikkalaisesta tutkimuksesta. Tutkimukseen osallistui 2 039 esidiabeetikkoa ja muuta ihmistä, joiden verensokeri oli koholla. D-vitamiini oli erityisen tehokasta juuri tässä ryhmässä. Se edellytti kuitenkin, että D-vitamiinin pitoisuus nousi vähintään 82,5 nanomoliin litrassa.

Tutkijat eivät vielä osaa selittää varmuudella, kuinka D-vitamiini ehkäisee diabetesta, sanoi tutkimusta johtanut Anastassios Pittas. D-vitamiini voi auttaa haimaa tuottamaan enemmän insuliinia, hän pohti.

D-vitamiinin puute lisää tyypin 1 diabeetikkojen kuolleisuutta
Vakava D-vitamiinin puute voi ennustaa tyypin 1 diabeetikkojen ennenaikaista kuolemaa, ilmenee uudesta tanskalaisesta tutkimuksesta. Se julkaistiin huhtikuussa Diabetes Care -lehdessä. Tutkimuksessa seurattiin keskimäärin 26 vuotta yli kahtasataa diagnosoitua tyypin 1 diabeetikkoa, joilta oli mitattu veren D-vitamiinin pitoisuus ennen munuaisvaurioiden ilmaantumista. Osalla potilaista oli erittäin pieniä veren D-vitamiinilukemia. Vakavaan D-vitamiinin puutokseen liittyi 2,7-kertainen kuolleisuus (kakki kuolinsyyt mukaan luettuina).

D-vitamiini vaikuttaa sperman laatuun
Tanskalaisten miesten sperman laatu on kovasti heikentynyt. Tutkimuksessa kerrottiin, että veren riittävä D-vitamiinin pitoisuus liittyi sperman parempaan laatuun. Tutkituista miehistä 44% poti D-vitamiinin puutetta.

D-vitamiini ja MS-tauti
D-vitamiinin liian niukka saanti liittyy vahvasti MS-tautiin, osoitti amerikkalaisten geenitutkijoiden artikkeli Nature Communications –lehdessä. Raportti puolsi riittävän D-vitamiinin saantia MS-taudin ehkäisyssä ja hoidossa.

D-vitamiini ja eturauhassyöpä
Suuret amerikkalaiset seurantatutkimukset Health Professionals Follow-up Study (n=51 529) ja Physicians' Health Study (n=22 071) viittaavat siihen, että ennen eturauhassyövän diagnoosia vallinnut veren suuri D-vitamiinin pitoisuus vähentää aggressiivisen eturauhassyövän riskiä ja parantaa potilaan ennustetta.

D-vitamiini parantaa syöpäpotilaan ennustetta
Syöpälääkärit esittivät näyttöä siitä, että D-vitamiini lisää syöpäpotilaiden elinpäiviä. Raportti tuki aikaisempia tutkimuksia, joiden mukaan D-vitamiini ehkäisee monia syöpätauteja (mm. rinta- ja suolistosyövät) ja voi parantaa niiden ennustetta. Ihosyöpää sairastaville potilaille D-vitamiinivalmiste oli yhtä tehokas kuin tuhansia euroja maksava interferonihoito.

Autismilla ja D-vitamiinilla on yhteys
Ruotsissa on tutkittu, onko D-vitamiinin puutteella ja autismilla yhteyttä toisiinsa. Asia tuli esin, kun havaittiin, että autismia esintyy paljon enemmän Ruotsissa asuvilla somalilapsilla kuin kantaväestön lapsilla. D-vitamiinin puutteella epäillään olevan yhteyttä autismiin.

Parkinsonin taudista lisätietoa
Parkinsonin tautia sairastavien potilaiden veren D-vitamiinin pitoisuus oli eräässä amerikkalaistutkimuksessa usein tavallista pienempi, mutta vain sairauden alkuvaiheissa. Myöhemmin pitoisuus saattoi suurentua eikä se välttämättä eronnut verrokkien pitoisuuksista. Neurologit uskoivat, että D-vitamiinin puute saattoi olla yksi monista taudin syytekijöistä.

Verenpainetautiin D-vitamiinia
D-vitamiinin puute jäykisti valtimoita, mikä puolestaan kohotti verenpainetta ja lisäsi sydäntaudin ja aivohalvauksen riskiä, myös muutoin terveillä ihmisillä, osoitti amerikkalaistutkimus. Veren D-vitamiinin pitoisuuden suurentuessa valtimoiden joustavuus lisääntyi ja verenpaine aleni. D-vitamiinin puute aiheutti samanlaisia valtimomuutoksia kuin diabetes ja verenpainetauti.

Verkkokalvon rappeuma
D-vitamiini suojasi silmän verkkokalvon rappeutumiselta yli 50 vuotiaiden naisten tutkimuksessa. Runsaasti D-vitamiinia ruoasta ja ravintolisistä saaneilla naisilla oli 60 prosenttia muita pienempi riski sairastua näköä heikentävään silmänpohjan ikärappeumaan. Selityksenä D-vitamiinin suojavaikutukselle on tulehdusta ehkäisevät ominaisuudet.

Lasten allergiat
Yli 3100 lapsen amerikkalaistutkimus osoitti, että matala veren D-vitamiinin pitoisuus liittyi lapsen riskiin sairastua allergioihin. Lapsilla alhainen veren D-vitamiini korreloi yliherkkyysreaktioihin 17 eri allergeeniin, mukaan luettuina ympäristön allergeeneja (koira, pujon sukuinen tuoksukki, tammi, torakka) sekä ruoka-aineita (esim. pähkinät). Lapset, joiden veren D-vitamiini oli alle 37,5 nmol/l olivat 2,4 kertaa useammin allergisia pähkinöille kuin lapset, joiden veren D-vitamiini oli yli 75 nmol/l.

Crohnin tauti
D-vitamiini imeytyy tavallista huonommin Crohnin tautia sairastavailla, minkä vuoksi heidän veren D-vitamiinilukemansa voivat olla normaalia pienempiä, kertoo Bostonin yliopiston tutkimus. Havainto vahvistaa sitä käsitystä, että Crohnin taudissa tarvitaan runsaasti D-vitamiinia.

D-vitamiini on tulevaisuuden lääke
D-vitamiinia pidetään tulevaisuuden lääkkeenä lähes kaikkiin pitkäaikaissairauksiin, kirjoittivat italialaiset tutkijat katsauksessaan maaliskuussa. Ainakin Italiassa useimmista lääkäreistä tulee siis vähitellen vitamiinilääkäreitä ja ennen niin vähätelty ja halveksittu vitamiinihoito tulee yleisesti hyväksytyksi lääketieteessä ja terveydenhuollossa.


Lähteet:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/
http://www.vitamindcouncil.org/
http://www.d-vitamiini.fi/tietoa_d-vitamiinista/
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/
http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/
http://sundqvist.blogspot.com/
http://www.tritolonen.fi/

3 kommenttia:

  1. Hieno artikkelisarja! Onko K-vitamiineista tulossa oma juttunsa?

    VastaaPoista
  2. THL, Komppaniassa herätys!

    http://www.theheart.org/article/1451199.do

    "Largest epidemiologic study to date links low vitamin D to CVD risk

    Copenhagen, Denmark - There is a firm association between low levels of vitamin D and higher rates of ischemic heart disease, MI, and early death, according to the largest epidemiological study to date to examine this issue"

    "The scientists compared the 5% lowest levels of vitamin D (<5 nmol/L) with the 50% highest levels (>50 nmol/L). In Denmark—where foods are not fortified with vitamin D—it is currently recommended to have a vitamin-D status of at least 50 nmol/L, they note."

    "Following multivariate adjustment, they found a stepwise increase in risk: those with the lowest levels of vitamin D had a 40% increased risk of ischemic heart disease, a 64% higher chance of an MI, a 57% increased risk of early death, and an 81% higher likelihood of fatal ischemic heart disease/MI."


    "Mens Mentis"

    VastaaPoista