**
Kustannusosakeyhtiö Tammi on julkaissut Kaisa Jaakkolan taidokkaasti kirjoittaman kokonaisvaltaisen laihdutuskirjan. Minä pidin kirjasta. Uskoisin, että sinäkin pidät.
Mikä kirjassa on hyvää?
Ensinnäkin on ilo lukea sujuvasti kirjoitettua kirjaa ruokavaliosta. Tässä kirjassa ei luvata pikaista kilojen karsimista vaan luodaan edellytykset koko elämän kestävälle prosessille, jossa on mahdollisuus saavuttaa optimaalinen elämänhallinta.
Hormonidieetti on täsmälaihdutusta. Kirjassa esitellään lukuisin esimerkein Suomessa toistaiseksi aika vähäiselle huomiolle jääneet Charles Poliquinin täsmäaseet rasvanpolttoon. Rasvan kertyminen elimistöön voidaan estää lieventämällä stressiä, korjaamalla ravitsemukselliset vajeet ja puhdistamalla elimistö myrkyllisistä ainesosista.
Kirjan kiinnostavinta antia on Kaisa Jaakkolan avomielisesti esittelemät omakohtaiset kokemukset hormonien vaikutuksista oman elimistönsä toimintaan. Huippu-urheilijan tausta on luonut edellytykset hyvinkin tarkalle oman elimistönsä toimintojen analysoinnille. Moni löytää itsensä Jaakkolan kuvaamasta hormonihärdellistä.
Itse uskoisin, että Poliquinin kehittämä BioSignature -menetelmä on saanut parhaan mahdollisen esittelyn tässä Jaakkolan uutuusteoksessa. BioSignature -menetelmä perustuu siihen ilmeisen oikeaan oletukseen, että hormonitasapaino heijastelee kehonkoostumusta. Mittaamalla rasvakerrosten paksuus tietyistä kohdista voidaan arvioida hormonien liian suuri tai pieni määrä ja tehdä tarvittavat muutokset ravitsemukseen ja elämänhallintaan.
Esimerkiksi navan ympärille kertyvä rasvakerros on merkkinä siitä, että elimistö on stressitilassa ja erittää liikaa kortisolia. Jenkkakahvat ovat merkkinä siitä, että suuhun on eksynyt aivan liian paljon hiilihydraatteja. Reisien ja pakaroiden runsaat rasvakerrokset ovat merkkinä naishormonien epätasapainosta. Yläselän paksu ihopoimu viittaa huonoon hiilihydraattien sietokykyyn.
Kirjassa käydään innostavaan tapaan läpi eri keinoja millä saadaan ylimääräiset rasvakerrokset hupenemaan. On hienoa havaita miten rohkeasti Jaakkola liputtaa hiilihydraattien vähentämisen puolesta. Kun turhan suuret hiilihydraattiannokset korvataan laadukkailla rasvoilla ja proteiineilla, voidaan luoda edellytykset pysyvälle hyvää tekevälle elämänmuutokselle.
Suosittelen Kaisa Jaakkolan kirjaa kaikille pysyvästä painonhallinnasta kiinnostuneille suomalaisille, joita kiinnostaa kokonaisvaltainen terveyden ylläpito. En olisi laisinkaan yllättynyt jos kirjakustantaja olisi kiinnostunut tarjoamaan Kaisa Jaakolalle jatko-osaa. Kirjaa lukiessa nimittäin tiedonhalu kasvoi!
Kaisa Jaakkola kirjoittaa näin kirjansa lopuksi: Keho on sielun koti, eikä sitä voi vaihtaa kuten autoa tai asuntoa. Se on ainoa kulkuväline, jossa joudut kulkemaan lopun ikääsi. Pidä siitä hyvää huolta.
Lisää tietoa asiasta Kaisa Jaakkolan terveysblogissa.
Kaisalla on täällä myös tosi kiva blogi: http://kaisa.optimalperformance.fi/
VastaaPoistaOlisi varmaan kiva päästä itsekin lukemaan tuota kirjaa. Onkos kuinka hankalaa tekstiä? Käytetäänkö esim tutkimusviitteitä vai onko enemmän käytännön kokemukseen pohjaava?
Kaisa on kirjoittanut yksinkertaisella tavalla varsin hankalasta asiasta. Lukijaa ei väsytetä liiaksi tutkimusviitteillä. Suosittelen.
VastaaPoistaMitäköhän tieteellistä evidenssiä näille Poliquinin jutuille oikein löytyy? Kliinistä näyttöä kys. mallin tueksi ei tieteellisistä julkaisuista taida löytyä, mutta miltä pohjalta koko periaate on edes koostettu? Voisiko Christer kirjan lukeneena laittaa lyhyen tiivistelmän? Pretty please ... :-)
VastaaPoistaMie, sinun kannattaa varmaan kysellä tieteellistä evidenssiä Poliquinin Biosignature menetelmälle joko Poliquinilta itseltään tai Kaisa Jaakkolalta.
VastaaPoistaItse pidän asiakkaiden havainnointiin perustuvaa Biosignature -menetelmää varsin luotettavana ja voin hyvin ymmärtää miten sen varaan voi rakentaa monipuolista terveysvalistusta.
PubMed ei anna apuja.
Löytyy muitakin kirjoja aiheesta kuin Poliquinin ja Jaakkolan kirjoittamina. Esimerkiksi Steve Hines: BioSignature Modulation: Weight Loss Through Hormone Balance
Poliquinin menetelmä kuuluu funktionaalisen medisiinan piiriin, johon tietenkin siihenkin voi halutessaan suhtautua hyvinkin kriittisesti.
Kiitos kysymyksestä.
"Itse pidän asiakkaiden havainnointiin perustuvaa Biosignature -menetelmää varsin luotettavana ja voin hyvin ymmärtää miten sen varaan voi rakentaa monipuolista terveysvalistusta.
VastaaPoistaPubMed ei anna apuja."
Minä taas innostun user testimonyja enemmän näyttöön perustuvasta lääketieteestä.
Mutta voihan ne rahansa paljon huonomminkin käyttää. :-)
Charles Poliquin tuomitsee Soijan täysin peruteettomasti. PROSESSOIDUT soijatuotteet eivät ehkä ole kaikille terveysruokaa, mutta soija sinänsä on hyvin suositeltavaa ja ainoana kasvikunnan proteiinilähteistä sisältää kaikki välttämättömät aminohapot. Soijan proteiini on myös ihmiskehon parhaiten hyväksi käyttämä proteiini, sanoo lähes 30-vuotta proteiineja tutkinut David Heber... joka on myös kirjoittanut kirjan nimeltä "What's colour is your diet?" (http://www.cancer.ucla.edu/index.aspx?page=243&recordid=115)
VastaaPoistaJuha Eriksson
Poliquinin juttuihin nyt kannattaa muutenkin suhtautua ERITTÄIN varauksellisesti. Markkinointimeininkiä.
VastaaPoistaKokemuksesta: Olin tyytyväinen Jaakkolan mittauksiin ja ohjeisiin, kun joskus kävin hänen vastaanotollaan. Vinha perä varmasti kaikella ravitsemukseen liittyvällä tiedolla, kuten riittävän proteiinin saannilla ja sokerin vähentämisellä. Tosin hiilihydraatti/proteiinisuhteet noudattivat pitkälti samaa kuin esim. Jutta Gustavsbergin markkinoimassa dietissä, jossa myöskin painottuu lihaskunnon harjoittaminen. Kritisoisin kuitenkin sitä pillereiden ja lisäravinteisen määrää, mitä ko. dietille suositellaan ja myydään; itse kun vannon ihan puhtaan ravinnon nimiin. Ei tule niin kalliiksikaan..
VastaaPoistaAnonyymille tiedoksi, että nimenomaan puhdas ravinto on kallista!
VastaaPoistaJuha Eriksson