sunnuntaina, marraskuuta 15, 2009

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ

**
Aurinko on elämän lähde
. Päivänkehrä on erinomainen energialähde, jonka merkitys tulee kasvamaan sitä mukaa kun opimme valjastamaan sen säteet entistä tehokkaammin käyttöömme. Kasvit kykenevät yhteyttämisen kautta hyödyntämään aurinkoenergiaa niin hyvin, että oikein kateeksi käy. Aurinkoenergiaa on toki kasaantunut kaikkeen siihen elolliseen, jota käytämme ravintona ja ihollamme on muiden eliöiden lailla onneksi kyky kehittää tärkeää D-vitamiinin esiastetta. Nauttikaamme siis auringosta.

Birgit oli edesmenneen äitini etunimi. Kaikki tämä olisi jäänyt kokematta, jos häntä ei olisi ollut. Biggan oli hyvä äiti. Ikävä on.

C-vitamiinin saannin turvaamiseksi on syötävä monipuolisesti. Kannattaa syödä hedelmiä, marjoja, vihanneksia ja maksaa. Pilleripurkkia ei ilmeisesti tarvitse maksaa.

D-vitamiinista puhutaan paljon. Ja syystä, sillä vitamiinin suojaominaisuuksien lisäksi tällä D:llä on hormonivaikutus. Meidän suomalaisten kannattaa tarkkailla D-vitamiinin saantiamme erityisesti talvikuukausina. Mahdollisesti kannattaa käydä pilleripurkilla pimeimpään aikaan vuodesta. De on dodda, että Dee dorjuu lunssaa.

Eppu Normaali ei enää soi meillä. Eppua soitti tyttäreni Maria-Linnea. Hänellä on kova hoppu ja oma pieni perhe. Ikävä on. Ei Eppua, vaan tytärtä.

Fanaattiset karppaajat ovat mielenkiintoisia. Itseoppineita oman tiensä kulkijoita, jotka karsastavat äärimmäisyyksiin asti niitä hiilaripaholaisia, on todella mielenkiintoista seurata. Silloin kun fanatismi sokaisee mielen kaikki sopukat ilman minkäänlaista suvaitsevaisuutta, on menty liian pitkälle. Todennäköisesti tämän viestin lukee ensimmäisenä fanaattinen karppaaja ja pyytää minua suksimaan kuuseen.

Glukuronihappo on glukoosista hapetuksen avulla muodostunut uronihappo. Ja mitä järkeä tuossa nyt sitten mukamas on? Ainoastaan biokemian saloista intoa ammentava voi ihmetellä tämänkin luonnonilmiön tarkoituksenmukaisuutta. Muita asia ei voisi vähemmän kiinnostaa.

Hans-Christian poikani ei kuunnellut isäänsä uravalintaa tehdessään. Se oli hyvä asia. Nyt hän on yliluutnanttina liikuttamassa varusmiehiä ja tekee niitä töitä, joista isä on todella ylpeä.

Ilo on suurin, silloin kun sen jakaa toisillekin. Olen iloinen siitä, että vajaavaisuuksistani huolimatta jaksatte lukea blogiani, käydä luennoillani ja selata kirjojani.

Jan-Eric on kova hiihtäjäpoika. Hiihtomenestyksensä kautta hän on osoittanut, että olosuhteet voi aina kääntää voitokseen, jos vain jaksaa uskoa itseensä. Siinä on esimerkkiä isällekin.

Kaisa on Hanna-tyttäreni toinen nimi. Meikkaamiseen käytetyn ajan voisi käyttää hyödyllisemminkin. Mutta mitä ne isät siitä tietävät.

Lautasmalli on aikansa elänyt. Seuraavien elinvuosieni aikana pyrin tekemään kaikkeni, jotta Valtion ravitsemusneuvottelukunnan iänikuiset hapatukset nykyisen lautasmallin tärkeydestä jäisivät pois ihmisten alitajunnasta. Tajusitko?

Maastojuoksu on intohimoni. Tossujen tanssahdellessa tuttua polkua pitkin, tunnen eläväni täysillä. Millään muotoa en voi tajuta sellaisia ihmisiä, jotka eivät siihen kyetessään löydä juoksun ihanuutta.

Nerokkuus on haaste. Olen koko elämäni saanut kärsiä siitä, että olen nerokas. Olen varmaan syntynyt väärään maahan. Nerokkuutta ei ihailla Suomessa, sitä vihataan, voin valitettavasti kertoa kokemuksesta.

Onneni on olla Herraa lähellä. Joskus voi olla paikallaan paljastaa, että on ihan aidosti kristitty ja uskoo Jumalaan.

Proteiini pitää näläntunteen poissa. Vaikka et mitään muuta ymmärtäisi minun terveyssivujeni sisällöstä, niin paina tämä edes päähäsi: Jos sinä haluat hallita painoasi, sinun on löydettävä proteiinien ja rasvojen suhteen oikea tasapaino.

Quadriceps femoris on suurin lihaksesi. Nelipäinen reisilihas tykkää liikunnasta. Älä anna sen surkastua, vaan pidä se liikkeellä niin kauan kuin pystyt!

Ravitsemus herättää tunteita. Välillä tuntuu, että ihmisiltä on ruokapöydässä kadonnut tolkku kokonaan. Syödä nyt terveellisen kotiruoan sijaan jonkin elintarviketehtaan eineksiä. Sano juu juureksille ja ei eineksille! Tästäkin varmaan joku taas suuttuu aivan kauheasti?

Sibelius saa minut rauhoittumaan. Kun olen stressaantunut ja tuntuu siltä, että en saa elämääni järjestykseen, silloin pistän soimaan Jean Sibeliuksen sinfonian nro 2. Sen hitaassa osassa (Ges-duuri-trio) on jotain sellaista mikä antaa minulle seesteisen olon. Suosittelen.

Tea-vaimoni on aarre. On vaikea arvostaa riittävästi sellaista vaimoa, joka on hyvä ja juuri sopiva kaikin puolin.

Urheiluruudun ajaksi lentoon. Näen lapsellisessa visiossani miten kaikki suomalaiset pyöräilevät nojatuolissaan iltauutisten ajan ja siitä ilosta, että jaksavat tätä tehdä koko lähetyksen ajan, he lähtevät vielä lentoon urheiluuutisten ajaksi. Heiluttavat siis käsiään laajoissa kaarissa samalla kun jalat vispaavat ilmaa ja kunto nousee.

Viisaita sanoja. Harvemmin tulee ostettua viisaita sanoja. Nämä maksoivat minulle 50 euroa: "Viimeisellä matkalla ei tarvitse vetää enää vatsaa sisään."

www.ravintokirja.fi on paikka missä löytyy vaikka mitä. Käy kurkkaamassa!

x-( on hymiö, jolla ilmaistaan, että tuo oli ihan kuollut ajatus. Minun suosikkihymiöni on :-p~ , joka tarkoittaa herkullista.

Yliopistossa voi joko kadottaa sen vähäisenkin tolkkunsa, tai tehdä maailmasta siedettävämmän paikan asua.

Zakopanen MM-kisat vuonna 1962 ovat ensimmäiset urheilukilpailut, joihin äkkiseltään ajatellen, liittyvät ensimmäiset muistikuvani urheilusta. Nousevana hiihtotähtenä siellä nähtiin Eero Mäntyranta.

Åbo Akademissa väittelin tohtoriksi toukokuussa 1987. En osaa sanoa, olisiko ajan voinut käyttää viisaammin.

Älyttömintä elämässä on mielestäni sanonta: "Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kopsahtaa". Parempi on minusta juoksija ja satusetä Wilson Kirwan tapaan sanoa, että: "Tavoittele kuuta taivaalta, sillä silloin voit pudota tähtien joukkoon".

Ö-mappiin nämä höpötykset kuuluisivat, mutta ei näitä ihan pakko kenenkään ole lukea.
Tässä muuta sekavaa höpinääni:

4 kommenttia:

 1. Hmmm. Olympiakisoja ei kylläkään vuonna -62 olla järjestetty. :)

  Juu-u, fanatismia löytyy karppaajien piiristä. Maallikoille se on hyväksyttävämpää, mutta kun alan tiedemiehetkin käpertyvät poteroihinsa ja fundamentalistisesti puolustelevat vääriksi osoitetttuja mantrojaan, niin sekös minua ihmetyttää.

  VastaaPoista
 2. Tuohon O-kirjaimeen. Minä taas puolestani uskon Jumalan johdatukseen siinä, että osuin tänne Christerin sivuille.

  Olen todella saanut paljon apua näistä kirjoituksista - Christerin ja muiden.

  Erityisesti iloitsen tällä hetkellä D-vitamiini- valaistumisestani. Olo tuntuu todella kohentuneen, kun olen alkanut huolehtia sen riittävästä saannista. Enkä mistään muualta olisi saanut niin hyvää taustatietoa asiasta kuin juuri tästä Christerin blogista.

  Nyt varmaan joku taho puolestaan saa aiheen todeta, että netissä liikkuu kaikenkarvaista hurahtanutta, syyntakeetonta porukkaa: siellä menee sekaisin uskonnot, uskomukset ja tieteelliset faktat. Pitäkää varanne, pysytelkää kaukana heistä!

  Kiitos, Christer, tästäkin ajatuksia herättävästä kirjoituksesta!

  Tinttu

  VastaaPoista
 3. Sami Uusitalo paljasti hatarat muistikuvani lapsuudestani virheellisiksi. Zakopanen kisat olivat tosin isot kisat nekin, eli MM-kisat. Kiitos (taas) korjauksesta!

  Tinttu lisäsi onneani. Onneni on omalla vaatimattomalla panoksellani valistaa suomalaisia terveysasioissa. Olen itse saanut elämältä niin paljon, että koko ajan tuntuu siltä kuin maksaisin elämälle lainaa takaisin. Sen lainan lyhennys tapahtuu yön hiljaisina tunteina ja aamun sarastaessa. Kovin vaatimattoman arvoisia osasuorituksia, mutta taitavat nekin kelvata elämän antajalle. Jos oikein innostun tai jos tuntuu sopivalta, saatan tehdä maksusuorituksen keskellä päivääkin. Maksamiseen ei tarvita edes verkkopankkia. Äänetön huokauskin riittää. Lainan viimeinen osasuoritus on hämärän peitossa.

  VastaaPoista
 4. Veteraaniurheilija kirjoitti. "Nerokkuus on haaste. Olen koko elämäni saanut kärsiä siitä, että olen nerokas. Olen varmaan syntynyt väärään maahan. Nerokkuutta ei ihailla Suomessa, sitä vihataan, voin valitettavasti kertoa kokemuksesta."

  Sama trauma täällä, jo pikkupoikana kaverit eivät osanneet arvostaa legopalikoista väsäämiäni funktionaalisia taideteoksia!

  Olet kuitenkin sopeutunut hienosti, akklimatisoitunut sekä ns. kotoutunut, tohtorinhattu ja perhe ja terveet harrasteet!

  Käytän tilaisuuden hyväksi ja kysyn terveysaiheisen kysymyksen; Onko tälle tupakin ja alkoholin syöpää aiheuttavalle metaboliitille, asetaldehydille, luontaista vasta-ainetta? Ravinnosta saatavaa, kenties.

  Lykopeeni, D-vitamiini, omega-3, kurkumiini, piperiini ym.ym., haen täsmäasetta. Moni juo vaikkei ehkä pitäisi, kansanterveyden, onnen ja vaurastumisen nimissä kyselen.

  Tyhmää olla kysymättä, ja kyllä, on olemassa tyhmiä kysymyksiä! :)

  VastaaPoista