maanantaina, marraskuuta 23, 2009

Aromivahvenne lihottaa

*
Aamulehden toimittaja Henna Sotamaa-Leino haastatteli minua jokunen aika sitten aromivahventeista ja toimitin hänelle siitä tietoa. Hyvän lehtimiestavan mukaisesti toimittaja Sotamaa-Leino on todennäköisesti huomioinut tämän asian (vaikka sitä ei lehden sähköiseen versioon ollut ilmestynytkään; painettua lehteä en ole lukenut).

Asia on tärkeä. Kasvava kansalaismielipide ja lisääntyvä tieteellinen näyttö, puhuu sen puolesta, että teolliseen ruokaan ("nollaruoka") lisätty aromivahvenne (E621, natriumglutamaatti) aiheuttaa ongelmia. Se saa huonolaatuisenkin ruoan maistumaan paremmalta. Monet uskovat aineen aiheuttavan monenlaisia oireita päänsärystä vatsakipuihin, mutta Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira) vakuuttaa, että haitat ovat tutkitusti harvinaisia.
Natriumglutamaatti tuo ruokiin lihaisan maun ja vahvistaa elintarvikkeiden omaa makua. Lihaisa ja täyteläinen maku vetoaa ihmisten makuhermoihin ja saattaa houkutella heitä syömään enemmän kuin olisi tarpeen.

Kerroin toimittajalle hyvin seikkaperäisesti natriumglutamaattitutkimuksista. Kerroin mm. eräästä kiinalaisesta tutkimuksesta missä havaittiin, että natriumglutamaattia käyttävillä lihavuus oli yleisempää kuin muilla. Rottatutkimuksissa puolestaan oli saatu selville, että aine vaikuttaa aivojen kylläisyyskeskukseen ja ruokahalun säätelyjärjestelmään.

Toimittaja oli myös haastatellut dosentti Kirsi Pietiläistä Hyksin lihavuustutkimusyksiköstä ja se tieto oli päässyt verkkoversioon: Pietiläinen sanoi näin: "Aineen vaikutuksia ihmisaivoihin ei tiedetä, eikä vaikutuksista ole vahvaa tieteellistä näyttöä kumpaankaan suuntaan. On kuitenkin selvää, että natriumglutamaatin lihaisa maku houkuttelee syömään enemmän kuin tarvitsisi." Pietiläinen onkin tyytyväinen, että ainetta aletaan karsia kouluruuasta. "Jos lapset eivät enää totu teolliseen makuun, sillä on varmasti myönteisiä vaikutuksia lihavuuteen. Se ohjaa lapsia siihen, ettei ruokahalun tyydyttämiseen tarvita aina niin paljon erilaisia makuja."

Pirkanmaalla ainakin Tampere ja Ylöjärvi ovat alkaneet vähentää natriumglutamaatin käyttöä kouluruuissa. Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi marinoimattomaan lihaan siirtymistä ja liemijauheiden vaihtamista sellaisiin, joissa ainetta ei ole. Aineesta halutaan luopua, jotta raaka-aineiden oikeat maut pääsisivät esiin eikä kaikki maistuisi samalta.

Käytän terveysblogiani härskisti nyt hyväksi ja puffaan esille tärkeinä pitämiäni ajatuksia natriumglutamaatista. En ole ihan varma siitä onko kaikki sanottava terveyspoliittisesti kovinkaan korrektia, mutta ei minulla ole tarvetta asiasta millään tavalla vaieta. Luennoillani nämä asiat ovat olleet usein esillä (pohtikaa mieluusti näitä asioita kanssani):
  1. Umami, eli se viides maku, on elintarviketeollisuuden kulmakiviä.
  2. Natriumglutamaatti kiihottaa kielellämme olevia makunystyjä, jotka joillakin ihmisillä (ei kaikilla!) saa aikaan umami-maun aistimisen.
  3. Voisiko olla niin, että umami on elintarviketeollisuuden kulmakiviä sen takia, että ruoan luonnolliset maut hävittävä teollinen prosessointi on hyväksynnän saadakseen jouduttu markkinoimaan meille juuri aromivahventeiden avulla?
  4. Onko niin, että elintarviketeollisuus pyrkii opettamaan meille ruoan luonnollisen mauan sijaan synteettisen lihaisan maun ihanuudet?
  5. Onko niin, että syötäväksi juuri ja juuri kelpaava ruoka saadaan hyväksyttävään muotoon aromivahventeita käyttämällä?
  6. Muistaakseni Mats-Eric Nilsson (oma kirja lainassa!) väitti aromivahvennetta elintarviketeollisuuden metkuksi saada hyväksyntä ajatukselle, että hyvältä maistuva ruoka on aina terveellistä.
  7. Valmisruokiin lisätyt halvat raaka-aineet peitetään aromivahventeella! Onko tässä mitään tolkkua? Eikö ihmisten huiputtaminen ole kiellettyä? Eikö pitäisi ennemminkin korostaa hyvin valmistetun ruoan luonnollisia makuja?
  8. Onko mahdollista katkaista elintarviketeollisuuden riippuvuus tästä kätevästä mutta pelottavasta lisäaineesta? Vastaus on KYLLÄ! Se tapahtuu siten, että jätätte ostamatta kaikki ne elintarvikkeet, joissa lukee: aromivahvenne, natriumglutamaatti, E621 jne. Jää muuten aika moni elintarvike ostamatta!
  9. Seuraavan kerran kun menet ruokakauppaan, katsopa huviksesi miten monessa elintarvikkeessa on natriumglutamaattia!
  10. Syö vain puhdasta ruokaa! Ei elintarviketeollisuuden tärvelemää moskaa!


Muita kirjoituksiani elintarvikkeiden lisäaineista:

9 kommenttia:

  1. Joku kaukoidässä paljon oleskellut kaveri kertoi sielläpäin (olisiko ollut Indonesia) natriumglutamaattia käytettävän yleisesti mausteena. Jotain eroa siinä kuitenkin muistaakseni on tähän meikäläiseen, en muista mikä.

    Muuten toteaisin omalta kohdaltani, että einesten syöminen on loppunut kokonaan, jo pelkästään ällöttävän maun (mauttomuuden) vuoksi.

    Makuaistihan kuulema kehittyy, iän ja ehkä tottumisen myötä. Kannattaa harjoitella. Natriumglutamaatti yms. koukuttaa, jollei paremmasta tiedä.
    Samoin sokeri. Vehnä ja hiilarit myös.

    Tupakka on myrkkyä, alkoholi on myrkkyä... pulla on myrkkyä!

    VastaaPoista
  2. "Kerroin toimittajalle hyvin seikkaperäisesti natriumglutamaattitutkimuksista. Kerroin mm. eräästä kiinalaisesta tutkimuksesta missä havaittiin, että natriumglutamaattia käyttävillä lihavuus oli yleisempää kuin muilla."

    Tämä on mielestäni sikäli itsestään selvää, että E621:stä lisätään eineksiin ja ne sisältävät yleensä myös tärkkelystä. Halpaa tärkkelystä einesten kanssa syövät ovat varmasti keskimäärin lihavampia kuin kokolihaa syövät.

    Meikä pyrkii syömään vähemmän eineksiä, mutta viikonloppuna tuli syötyä E621:stä parissakin tuotteessa. Kalapyöryköissä (85%kalaa) ja Atrian grillimakkaroissa.

    Kokoliha/kala on varmasti fiksumpi valinta, mutta kokonaan E621 ei ole meikäläisenkään kohdalla painonpudotusta estänyt. Ilmeisesti ainakin makkaroiden kohdalla on tätä tullut käytettyä yli parinkymmenen kilon hoikistumisen aikana.

    Lisäaineita, kuten E621:stä lienee hyvä kierrellä, mutta mielestäni tärkein vihollinen ylipainoiselle on runsas tärkkelys ja sokeri. Pastat, perunat ja riisit vähemmälle, samoin murot ja mehut, tilalla vihanneksia, palkokasveja ja vähätärkkelyksisiä juureksia (nauris, lanttu, porkkana, sipuli jne.)

    VastaaPoista
  3. Osaako joku kertoa edes yhden normaalista kaupasta (Prisma, Citymarket, Lidl, Minimani jne.) saatavilla olevan a) makkaran b) leikkeleen joka ei sisällä natriumglutamaattia SEKÄ natriumnitriittiä/natriumnitraattia?

    Jos joku tietää niin kertokaa, olen etsinyt itseni näännyksiin!

    VastaaPoista
  4. Lisäyksenä edelliseen, tietääkö joku onko lihatiskin makkarat lisäainesotkua vai ihan ehtaa kamaa? Tiskistä kysymällähän se tietysti selviää.

    VastaaPoista
  5. Jobbarille:

    "http://satafood.net/vataja.nsf/85bfa6ee72c6df2dc2256b170038332b/a68582cdbe2c5a6ac2256b18002c2b6d?OpenDocument"

    Vatajalta löytyy erittäin laadukkaita lihaisia nakkeja ja makkaroita ilman lisäaineita ja tärkkelyskasoja.

    Kalliimpia kuin tusinatavara, mutta toisaalta saa usein -30% alennuksella ainakin Prismasta.

    VastaaPoista
  6. Jobbarille vielä:

    http://www.pajuniemi.fi/asiaset/pajuniemi.nsf/45b4b7d04ce25ef8c2256ff7001ef021/958af4a1726b15b3c22570090029d089?OpenDocument

    Pajuniemeltä löytyi useita tuotteita ilman E621:stä. Esim. erittäin lihaisa helsinkiwursti.

    Laadusta joutuu maksamaan hieman enemmän, mutta toisaalta nälkä pysyy pidempään poissa, napostelu vähenee ja näin investointi tulee takaisin.

    VastaaPoista
  7. Siis nehän OVAT hermomyrkkyjä ja se aromin vahvistuminen tapahtuu aivoissa - siellähän se aistimuskin muodostuu!

    Mut kannattaa valita luomulihasta tehdyt makkarat ja lihat. Meillä on kokonaan siirrytty niihin, ja esimerkiksi pikkupyöryköitä on aina pakkasessa. Sieltä vaan evääksi ja kiireessä voi napostella niitä sulaneita luomulihapullia:-)

    Toki ahkerimmat voi tehdä luomulihasta makkarat ja lihapullat, pihvit ym ihan itsekin. Pajuniemellä on muuten myynnissä oikein hyvä luomukinkkukin joulupöytään, ostin jo pakkaseen yhden, et ei ilman jäädä. Onko tuoreita saatavana, en tiedä, mut kannattaa.

    Muistakaa, et pansuolassakin on samalla tavalla aisteihin vaikuttavaa vahvennetta, lysiinihydrokloridia ja monissa sapuskoissa, missä lukee "lisäaineeton", onkin usein hiivauutetta, jolla on ihan sama vaikutus: migreeni tulee jo pienestä määrästä:-(

    VastaaPoista
  8. Sami Uusitalo,

    Suuret kiitokset!

    VastaaPoista
  9. Onneksi raaka/elävänravinnon ystävänä näitä ei tarvitse pohtia kun ruoka on puhdasta luomua. =)

    VastaaPoista