perjantaina, joulukuuta 31, 2010

Vuosi loppuu uutispläjäyksellä

**
Onnellista Uutta Vuotta 2011!


Tässä pieni sukellus viime päivien tiukkaan terveysuutistarjontaan. Tuntuu siltä kuin uutistoimistot olisivat tehneet kaikkensa pitääkseen meidät hyvässä vireessä vuoden 2010 lähestyessä loppuaan.

Tämä vuosi 2010 muistetaan siitä kun hiilihydraateista ja rasvoista väännettiin kättä oikein urakalla. Voin myynti lähti nousuun ja sokeria uskallettiin syyttää laajoista terveysongelmistamme. Keskustelu jatkunee vuonna 2011, ainakin jos se minusta riippuu...

Tohtori Matti Tolonen kommentoi terveysblogissani http://sundqvist.blogspot.com/2010/06/kirjoittajavieras-timo-strandberg.html 

Statiinien sivuvaikutukset taas esillä.

Statiinien käyttöön liittyy lihaskipuja ja -tauteja (myopatia, myalgiaa, myositis ja rhabdomyolysis eli sydänlihaksen rappeuma). Rhabdomyolysis on harvinainen komplikaatio, joka voi aiheuttaa munuaisten vajaatoiminnan, mikä voi olla kohtalokas. Tällaisissa tapauksissa tulisi harkita vaihtoehtoisia hoitokeinoja, kirjoittavat amerikkalaiset sydänlääkärit Kar ja Chockalingam (Department of Cardiology, Harry S Truman Memorial Veterans' Hospital; and Division of Cardiology, University of Missouri Hospital and Clinics, Columbia, MO). He käsittelevät kuvaavat potilaan, joka sai sydänlihaksen rappeuman kahdesta kolesterolilääkkeestä. Potilaalle kehittyi lisäksi munuaisten vajaatoiminta ja sydäninfarkti. Tällaista tapausta ei ole kuvattu ennen kirjallisuudessa. Rasvahäiriötä (kohonnutta kolesterolia ja triglyseridejä) voidaan hoitaa vaihtoehtoisilla tavoilla, niasiinilla (B3-vitamiini), omega-3-rasvahapoilla ja sappihappoja sitovilla lääkkeillä. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21192242

Itse lisäisin listaan vielä berberiinin, joka on tutkitusti yhtä tehokasta kuin statiinit, mutta ei aiheuta niille ominaisia sivuvaikutuksia.


***********************

Tämä tuntuu pahalta. Kiinassa väärennetään ja myrkytetään ruokaa:

Homehtunutta riisiä käsitellään mahdollisesti syöpää aiheuttavilla kemikaaleilla, maitoon sekoitetaan melamiinia, pilaantuneelle punaviinille keksitään käyttöä, sieniä valkaistaan, appelsiineja värjätään. Tuodaanko Suomeen? Onko millään enää mitään väliä?

***********************

Olet ehkä kuullut beta-karoteenin terveysvaikutuksista, mutta alfa-karoteeni on myöskin osoittautunut erittäin terveelliseksi. Sitä saa vihanneksista, keltaisista ja oranssinvärisistä kasviksista ja juureksista. Väriä elämään!


******************************


Terveellinen ruoka tuo terveyttä todetaan italialaistutkimuksessa. Terveellistä sydämelle on nauttia oliiviöljyä ja syödä paljon vihanneksia.


******************************


Auringonhattu-uutetta koskeva tutkimus osoittaa, ettei kyseinen luonnontuote auta paranemaan flunssasta tavallista nopeammin. Tutkimukseen osallistui yli 700 aikuista ja lasta. Sen mukaan auringonhattu-uute voi parhaimmillaan lyhentää viikon kestävää sairastamista puolella päivällä ja vähentää oireita lievästi. Vaikutukset saattoivat kuitenkin olla vain sattumaa.


*******************************


Päänuppi pysyy kirkkaampana Välimeren ruokavaliolla.


*******************************


Baskibiologi Aline Jelenkovic on väitöskirjassaan löytänyt varsin vahvaa tukea sille tiedolle, että perintötekijät ovat vastuussa lihavuudesta ja rasvan määrästä elimistössämme. Peli ei kuitenkaan ole menetetty. Elintapamuutoksilla pulleimmatkin vanhemmat voivat saada hoikempaa jälkikasvua.


*******************************


Meidän pitää tottua vanhuksiin.


********************************


Aamulehdessä keskustellaan Dukanin dieetistä (paljon proteiinia sisältävästä ruokavaliosta). Arvuutellaan tulisiko siitä dieetistä hitti vuonna 2011. En minä sitä tiedä, mutta dieetti kyllä toimii. Sen minä tiedän, kokeiltuani dieettiä hieman rasvaisemmassa muodossa kuin lääkäri Dukan neuvoo. 7 kiloa tippui ja poissa on pysynyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti