keskiviikkona, joulukuuta 22, 2010

Harvardin yliopisto toteaa: Maitotuotteet voivat ehkäistä diabetesta

**
Tuore Harvardin yliopiston tutkimus vahvistaa sen, minkä terveysblogini lukijat ovat oivaltaneet jo kauan sitten: Maitotuotteet ovat terveellisiä. Maitorasva saattaa ehkäistä diabetesta!

Tyypin 2 diabetes yleistyy Suomessa valtavaa vauhtia (5–7 prosenttia vuodessa), eikä mikään näytä pysäyttävän tätä kehitystä. Rasvakammoinen ravitsemusvalitus saattaa olla syynä ikävään kehitykseen. Ainakin jos on uskomista maailman arvostetuinta ravitsemustieteen tutkimuslaitosta, eli Harvardin yliopistoa.

Harvard School of Public Health (HSPH) ja muut amerikkalaiset tutkimuslaitokset ovat nyt yhdessä havainneet, että maitotaloustuotteet (mm. rasvaiset juustot) voivat ehkäistä diabetesta. Maito, juusto, jogurtti ja voi sisältää näet runsaasti transpalmitoleenihappoa, joka voi olla antidiabeettistä.

Elimistö ei kykene valmistamaan tätä mainittua rasvahappoa, joten sitä on saatava ravinnosta. Annals of Internal Medicinessä julkaistu raportti (21.12.2010) julkaisivat HSPH:n epidemiologian apulaisprofessori Dariush Mozaffarian ja geenitutkijat Gökhan S. Hotamisligil, J.S. Simmons (Professor of Genetics and Metabolism and chair of the Department of Genetics and Complex Diseases at HSPH).

He tutkivat 3736 henkilöä, jotka osallistuivat sydänterveystutkimukseen (National Heart, Lung, and Blood Institute-funded Cardiovascular Health Study), jossa on seurattu koehenkilöitä 20 vuotta ja arvioitu heidän sydäntautiriskiään. Myös metabolisia riskitekijöitä on mitattu vuodesta 1992, kuten veren sokeri- ja insuliinipitoisuutta, veren rasvahappoja (mukaan lukien kiinnostava transpalmitoleenihappo).

Kyllä nyt on Puskan, Fogelholmin ja Uusituvan porukoilla selittämistä!

Lähde: Harvardin yliopiston tiedote, 20.12.2010

31 kommenttia:

 1. "Kyllä nyt on Puskan, Fogelholmin ja Uusituvan porukoilla selittämistä!"

  Niin on, mutta selityshän on aina sama eli KAIKKI muut tutkimukset todistavat toista.

  Ottakaa nyt Puska ja muut viisaat lusikka (joka on täynnä voita) kauniiseen käteen ja pyytäkää anteeksi kaikilta II-diabetekseen sairastuneilta!

  VastaaPoista
 2. Voisivat samantien pyytää anteeksi lihavilta ja ylipainoisilta lapsilta, he ovat olleet suurimpia "tuputa tärkkelystä" "pelkää rasvaa" valistuksen kärsijoitä.

  Noiden tollojen ohjeet ovat olleet kansallemme kohtalokkaat. Fågeli on virheen huomannut ja yrittää hädissää kääntää laivan suuntaa kasvojaan menettämättä.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 3. Jä tämä tutkimus ei tosiaankaan ole ainoa...alkaa olemaan jo kymmeniä tutkimuksia eri puolilta maailmaa, joissa on todettu maitorasvan hyödyllisyys. Ehkäisee diabetesta, sv-tauteja, syöpiä...

  Miksi Valio ei käytä tätä hyväkseen?

  VastaaPoista
 4. Niin, siinä on hyvä kysymys! Miksi tosiaankin Valio ei tuo esiin tällaisia tutkimustuloksia?

  Tässä taannoin Valion edustaja melkein kuin anteeksi pyydellen, eleettömästi toisesta suupielestä sai kerrotuksi TV:ssä, että voin kulutuksessa on tapahtunut merkittävä myynnin kasvu kuluneena syksynä.

  Konsensushengessä halutaan olla loukkaamatta / provoisoimatta viranomaisten voitonta linjaa.

  Andante

  VastaaPoista
 5. Ehkäpä se Valiokin kohta uskaltaa kun me valistuneet kuluttajat sitä tuemme...Sinnehän voi muuten lähettää myös palautetta ja toivomuksia

  VastaaPoista
 6. Valiolle sopii ihan hienosti, että he voivat myydä saman raaka-aineen eli maidon kahteen kertaan: kevyttuotteina ja voina, vaikka sitten ulkomaille.

  VastaaPoista
 7. Sami Uusitalo:
  "Voisivat samantien pyytää anteeksi lihavilta ja ylipainoisilta lapsilta, he ovat olleet suurimpia "tuputa tärkkelystä" "pelkää rasvaa" valistuksen kärsijoitä."

  Mitäpä jos he anteeksipyynnön ohessa pyytäisivät lisäksi itse kutakin pohtimaan näitä kysymyksiä:

  * Syökö lapsi tai nuori kenties tylsyyteen ja tekemisen puutteeseen, suruun, iloon tai molempiin?
  * Onko syöminen tapa tai harrastus?
  * Minkälaista on perheen arkiruoka?
  * Syödäänkö perheessä usein makeita ja rasvaisia herkkuja?
  * Missä syödään ja milloin syödään?
  * Onko perheessä yhteisiä ruoka-aikoja, joita noudatetaan?
  * Liikkuuko lapsi riittävästi?
  * Nukkuuko hän tarpeeksi?

  VastaaPoista
 8. "Mitäpä jos he anteeksipyynnön ohessa pyytäisivät lisäksi itse kutakin pohtimaan näitä kysymyksiä:"

  Anteeksipyyntöjä ei ole kuulunut, sen sijaan luettelemiasi ohjeita kylläkin.

  "* Syökö lapsi tai nuori kenties tylsyyteen ja tekemisen puutteeseen, suruun, iloon tai molempiin?"

  Ainakin minun ylipainoinen lapsi on syönyt nälkäänsä.

  "* Onko syöminen tapa tai harrastus?"

  Ei se ainakaan meilläpäin ole harrastus vaan välttämätön (ja oikein toteutettuna miellyttävä) toimenpide kuten vessassa käynti tai nukkuminen.

  "* Minkälaista on perheen arkiruoka?"

  Minun luonani hyvin kylläisyyttä ylläpitävää ja suojaravinteita antavaa kuten vihannes+juures+liha/kala + täysmaito

  "* Syödäänkö perheessä usein makeita ja rasvaisia herkkuja?"

  Herkut eivät useinkaan ole ongelma vaan pääruoan väärä rakenne. Turhaa syyllistämistä.

  "* Missä syödään ja milloin syödään?"

  Minun luonani poika syö yleensä telkkaria katsellessaan, painon suhteen se on aivan yks. ja sama missä syö. Voissa paistettu poronkäristys leikkaa nälän niin telkun ääressä kuin ruokapöydässä. Eri kysymys on onko se muutoin hyvä tapa.

  "* Onko perheessä yhteisiä ruoka-aikoja, joita noudatetaan?"

  Ei sitä pelkästään kellosta katsota milloin on nälkä. Kyllä masu kertoo.

  "* Liikkuuko lapsi riittävästi?"

  Kyllä

  "* Nukkuuko hän tarpeeksi?"

  Tätäkin yritti lapseni lääkäriäiti toissa kesänä pojalleni. Siitä aiheutuu ainoastaan pahaa mieltä kun toiset lapset voivat olla pidempään ulkona. Nukuttamalla ei laihduta vaan syömällä sopivia ruokia.

  Viimeksi kuluneen vuoden aikana olen hieman saanut toiveitani läpi ylipainoisen lapseni lääkäriäidille. Vaikka neuvojani toteutetaan vain osittain niin tässä joitain havaintoja:

  - Ylipaino korjaantunut alaspäin pahimmasta tilanteesta n. 20%-yks.
  - Painoa jokseenkin saman verran kuin reilu vuosi sitten ja pituutta lähes 10 cm enemmän.
  - Paikaltaan suoritettu kuulantyöntö parantunut yli 50% (kauden epävirallinen tilastokärki Suomessa)
  - Ulkonäkö parantunut merkittävästi (vyötärö, tissit jne.)

  Eli suhteellinen paino tippuu ja voimat kasvavat.

  Ei muuta kuin rauhaisaa joulua anonyymille ja parempia vinkkejä ylipainoisille lapsille ensi vuodeksi.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 9. Voisiko joku, jolle Puskan on pakko vastata, pyytää Puskaa vielä kerran kirjallisesti kertomaan siitä "asiantuntijoiden yksimielisyydestä" tyydyttyneiden rasvojen osuudesta sv-tautien synnyssä. Los Angles Times -lehdessä julkaistiin 20.12.2010 artikkeli, jossa Walter Willet kertoo selväsanaisesti ja suoraan, että runsas rasvojen saanti ei ole, eikä ole ollut amerikkalaisten ylipainon ja metabolisten sairauksien syy ja ongelma. Yhtä selväsanaisesti hän kertoo, että hiilihydraatit ovat se ongelma. Ongelman lähteiksi hän nimeää erikseen mm. perunan, valkoisen leivän, pastan ja valkoisen riisin. Walter Willet on wikipedian mukaan maailman toiseksi siteeratuin henkilö lääketieteessä. Hän on julkaissut yli 1000 tieteellistä artikkelia koskien ravintoa ja sairauksia. Eikä Willet ole edes ainoa tuossa artikkelissa haastateltu. Monta muutakin tunnettua nimeä siellä vilahtaa kertomassa rasvojen virheellisestä demonisoinnista ja liiallisten hiilihydraattien todellisesta vaarallisuudesta. Eikä tuo ole läheskään ensimmäinen artikkeli, jossa alan kuuluisat tiedemiehet yrittävät saada ääntänsä kuuluviin ja kertoa, että rasvoja on parjattu vuosikymmeniä turhaan ja länsimaalaisten nykyinen hiilihydraattien saanti on rajusti liiallista.

  Viimeksi kun olen Puskan kuullut/nähnyt asiasta jotain lausuvan, niin hänen mukaansa mikään ei ole niin selvää kuin asiantuntijoiden yksimielisyys tyydyttyneiden rasvojen yhteydestä sydän- ja verisuonitauteihin. Jos Puska on edelleen tuota mieltä, niin eihän THL:n yhdelläkään suosituksella voi olla silloin minkäänlaista painoarvoa.


  Tyhmä Kyselijä

  VastaaPoista
 10. Aamiainen ruohikolla- sivustoilla on tuore 12.12.10 juttu palmitiinihapon potentiaalisesta haitallisuudesta. Samoja vai eri aineita vai mistä on kysymys?

  Jorma Penttilä

  VastaaPoista
 11. Miksi nämä virallisterveelliset "kaverisi" eivät koskaan kommentoi?

  VastaaPoista
 12. Tarkoitatko JP tätä:
  "Varsinkin suomalaisessa talvimaidossa terveellisten rasvahappojen osuus lienee niin pieni, että se ei välttämättä riitä kumoamaan maidon myristiinihapon ja palmitiinihapon potentiaalisesti haitallisia vaikutuksia (esimerkiksi uusien ranskalaisten rasvasuositusten mukaan nämä rasvahapot ovat liiallisesti saatuina aterogeenisia eli sepelvaltimotautia aiheuttavia)."

  VastaaPoista
 13. Anonyymi: juuri tuota ihmettelin.

  Viola: ketkä sinun mielestäsi ovat virallisterveellisiä "kavareitani" - tämä ei ilmene kysymyksestäsi. En ymmärrä väitettäsi, etteivät he -keitä siten lienevätkin - koskaan vastaisi, kyllä minä saan usein vastauksen kysymykseeni.

  VastaaPoista
 14. Viola:

  "Miksi nämä virallisterveelliset "kaverisi" eivät koskaan kommentoi?"

  Ovat ne olleet täällä lukuisia kertoja - anonyyminä - siis "virallisterveelliset" heput jotka usein televisiossakin esiintyvät.

  Sami Uusitalo

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 15. Viola

  Samista vielä jatkoa:
  minun "epävirallisterveellisiä" kavareitani ovat nämä Samit, Christerit ym.
  Puskat ym kuuluvat ei-kavereihini, sikäli, kun sillä nyt on jotain merkitystä

  JP

  VastaaPoista
 16. http://www.dn.se/debatt/studier-om-diabeteskost-haller-inte-mattet

  VHH-tutkimukset diabeteksen hoidossa ovat heikkolaatuisia, ja äärimmäistä VHH:ta ainakaan ei voi suositella.

  VastaaPoista
 17. Tuossa DN-artikkelissa mielestäni todetaan ainoastaan VHH-ruokavalion riittämätön tutkiminen. Ottamatta kantaa kuitenkaan sen tehoon ja terveydelle edullisiin vaikutuksiin.

  Eli toisin sanoen, ruokavalio voi olla mitä täydellisin, mutta herrojen akaatemisia kriteerejä eivät tutkimukset täytä.

  VastaaPoista
 18. Diabetes-ihmiset.
  Katsokaa netistä: RICHARD K. BERNSTEIN. Hänellä on toimiva VHH-ruokavalio. On välttämätöntä lukea ja tutustua kirjoihin tarkkaan. Siellä kaikki hyvään tulokseen johtava tieto. HbAc1 arvot saa suht helposti kuten terveillä.

  VastaaPoista
 19. "amerikkalaisten ylipainon ja metabolisten sairauksien ongelman lähteiksi hän nimeää erikseen mm. perunan, valkoisen leivän, pastan ja valkoisen riisin."

  Missä muodossa jenkit syövät perunansa?
  -Eivät syöne täkäläiseen tapaan kuoriperunoita vaan sipsejä plus uppopaistettuja ranskalaisia (rasvahiilarihöttöjä).

  Millaista riisiä syödään Kiinassa ja Japanissa?
  -Ei menne riisin piikkiin ylipaino ja sv-taudit idässä.

  Pastaa ei kannata syödä (ainakaan liikaa), jos muutoin löhöää sohvalla.
  Valkoista leipää ei kannata syöttää edes pullasorsille.

  VastaaPoista
 20. "Ruokavalio voi olla mitä haitallisin terveydelle, vaikkeivät akateemisia kriteerejä eivät tutkimukset täytä."

  VastaaPoista
 21. "Ovat ne olleet täällä lukuisia kertoja - anonyyminä - siis "virallisterveelliset" heput jotka usein televisiossakin esiintyvät."

  Mistä tiedät? Onko sinulla yliluonnollisia kykyjä?

  VastaaPoista
 22. "VHH-tutkimukset diabeteksen hoidossa ovat heikkolaatuisia, ja ..."

  Niin missäköhän vika, jos tehdään huonoja tutkimuksia? Onneksi asioiden toimivuus ei ole siitä kiinni, osataanko niitä tutkia vai ei. Jotkut jutut vaan toimii käytännöstä, tutkittiin tai ei:

  http://www.dn.se/debatt/sa-blir-aldersdiabetiker-friska-utan-medicinering

  Olli

  VastaaPoista
 23. "Mistä tiedät? Onko sinulla yliluonnollisia kykyjä?"

  Normaali järki riittää. On niistä joku joskus Christerille "ilmoittautunutkin" ja meikä arvannut hepun henkilöllisyyden ennen Christeriltä saamaani vahvistusta.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 24. "-Ei menne riisin piikkiin ylipaino ja sv-taudit idässä"

  Japseilla on varsin protskupainotteinen ruokavalio runsaan kalan ja äyriäisten vuoksi. Merkittävässä osassa Kiinaa syödään täysrasvaisia kanoja possuja jne. Lihavuus on ongelma vauraammissa länsimaista ruokaa suosivissa paikoissa.

  Sami Uusitalo

  VastaaPoista
 25. "Idän riisistä" on matkalla meidän pöytiimme kuorittu kaikki mahdollinen - jäljellä on vain se tyhjä sisäosa siis valkoinen; siitä ei ravintoarvoja löydy.

  Idän ja meidän riiseistä ei kannata puhua samaan aikaan

  VastaaPoista
 26. Vielä kommentti DN:n artikkeliin

  Ranskalainen sanalasku: "toimii käytännössä, mutta toimiiko se teoriassa!"

  VastaaPoista
 27. Aasiassa perinteisesti suosittu ja käytössä oleva riisi on kylläkin kuorittua. Japanissa riisin valkeus on varsinainen statussymboli (ollut jo kauan), eikä kokojyväriisiä suosita...
  Ylipainoisia aasialaisia toki on (muitakin kuin sumopainijoita), mutta suhteellisesti vähemmän kuin länsimaissa. Pelkkä riisin käyttö ei siis selitä lihavuutta.

  Omat aasialaistuttavani (Korea & Japani) olivat varsinaisia riisiaddikteja, eikä mistään ylipainosta ollut tietoakaan..

  NarnianGirl

  VastaaPoista
 28. Voisiko olla niin yksinkertaisesti, että Aasiassa riisiä on viljelty vuosituhansia ja heidän elimistönsä on oppinut sietämään sitä hyvin? Täällä Pohjolassa viljely aloitettiin vain muutama vuosisata sitten ja perunakin tuli tänne vasta pommerin sodan mukana, elimistömme ei yksinkertaisesti ole oppinut sietämään tätä mieletöntä hiilarien lisääntymistä ravinnossamme.
  Muutaman tuhannen vuoden kuluttua evoluutio on jo ehkä korjannut tämän ongelman ja Puskan esikunta on taas oikeassa. Mutta ei lähiaikoina.

  VastaaPoista
 29. Tuolla logiikalla ^^, meidän pohjalaisten pitäisi olla erikoistuneita viljan prosessointiin. Aika löysää argumentaatiota tuollainen.

  VastaaPoista
 30. Niin, en tiedä tuosta riisiin sopeutumisesta / geeniperimän erilaisuudesta. Japanilaiset saattavat sietää riisin tärkkelystä paremmin kuin länsimaalaiset, mutta tunnen tosi monta hoikkaa länsimaista riisin ystävää... Eipä noita liikakiloja juuri ole itsellänikään, vaikka pidän valkoisesta riisistä (hui kauhistus!) :)
  Eräs tuntemasni ihminen, balettitanssija, kertoi eräässä vaiheessa elävänsä riisillä, brokkolilla ja vitamiinilisillä. Ja tuli toimeen... eikä lihonut..
  Sangen monella ruokavaliolla voi selvitä hengissä ja säilyä vielä hoikkana. Eri asia kokonaan on sitten, mikä on järkevä ja tarkoituksenmukainen toteuttaa..

  VastaaPoista
 31. Eikö se jo selitä jotain kun väliin tekee mieli
  voita sellaisenaan,joskus otan löntin suuhun
  ja annan sen sulaa siellä.Olen löytänyt vielä
  erittäin hyvää voita ahvenanmaalla valmistettua Ålands smör vai mikä se oli.Kirnuvoita,
  sininen paketti.eli kyllä elimistö(aivot)tarvii
  rasvaa ihan selkeesti kun siihen on sellanen mielihalu.Luin jostain,että aivoissa on jokin "antura"joka aistii rasvan ja kun se sitä saa se tuottaa kylläisyyden "hormoonia"

  VastaaPoista