lauantaina, toukokuuta 21, 2011

Diabeetikolle mieluummin voita kuin leipää

**
Yleisradion ruotsinkielinen toimitus on tehnyt hienon katsauksen diabeetikon ruokavaliosta: Spotlight - Förlegade kostråd. Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys ja ohjelmaa voi katsoa Yle Areenan kautta vielä muutaman päivän ajan.


Spotlight: Förlegade kostråd

Textad. Ny forskning visar att kolhydraterna och inte fettet allt oftare är boven i vår kost. Ändå rekommenderas diabetiker och andra att fortsättningsvis äta mat som innehåller rikligt med kolhydrater.

http://arenan.yle.fi/video/1305831405504

Suosittelen sinua katsomaan ohjelman. Siinä ohjelmassa puhutaan diabeetikon ruokavaliosta uusimpien tutkimusnäyttöjen perusteella. Näiden tutkimusnäyttöjen mukaisesti diabeetikolle olisi eduksi jos hän jättäisi hiilihydraatit hyvin vähiin ja söisi sen sijaan runsaasti rasvaa, eli hänen pitäisi noudattaa hys hys -ruokavaliota (vähähiilihydraattista dieettiä).

Suomalaiset diabeteksen ehkäisyohjelmat (DPS) ja Dehkot unohdetaan hetkeksi ja annetaan vain dosentti Mikael Fogelholmille lyhyet puheenvuorot siitä mitä mieltä hän on hiilihydraattien rajoittamisesta diabeetikoille. Onko se hänen mielestä hullujen hommaa? Ensin kehuttuaan suomalaisia virallisia ravitsemussuosituksia diabeetikolle, häneltä irtoaa pienen pieni myönnytys, että sellainen etu vähähiilihydraattisesta dieetistä on, että se auttaa diabeetikkoa laihtumaan. Mutta heti kun laihdutus on onnistunut pitäisi taas "järkiintyä" ja siirtyä Diabetesliiton ohjeistuksen pariin.

Ohjelmassa on pääroolissa kaksi ruotsalaista terveysvaikuttajaa, lääkäri "kostdoktorn" Andreas Eenfeldt ja professori Fredrik Nyström. Heidän mielestään Diabetesliiton ohjeistukset sairastuttavat diabeetikkoja. Diabeetikot syövät aivan liian paljon hiilihydraatteja.

Ohjelman toimittajat yrittävät turhaan tavoittaa ketään Suomen diabetesliitosta kommenttia varten. Heille luvataan haastattelu, mutta Suvi Virtasella on liikaa kiireitä.

Facebook -sivullani (pyydä minut ystäväksesi niin saat lukea siellä olevat viestini) pidän tätä Yleisradion ohjelmaa Suomen diabetesliiton uskottavuuden hautajaisina (R.I.P.). Miten tällaisen potilasyhdistyksen sallitaan jatkaa valistustyötään? Eikö ole parempi, että välinpitämättömyys diabeetikoiden terveydestä kerta kaikkiaan saa lopun? Pyydän teitä diabeetikkoja vakavasti harkitsemaan jäsenyyttänne Suomen diabetesliitossa? Vaatikaa asetettavaksi nykyisen diabetesliiton hautakummulle Dehkon ja DPS-kunniakirjoin koristeltu risti ja perustakaa uusi diabetesyhdistys, joka ajaa potilaiden etua. Toimikaa!

Spotlight -ohjelman sanoma voidaan kertoa näin:

Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikolle korkea verensokeri on ongelma, josta johtuu diabeteksen koko sairauskirjo sivuoireineen kaikkineen. Kun verensokeri saadaan hallintaan, potilas voi pysyä oireettomana. Ruoan muodossa saatu hiilihydraatti, muuttuu suolistossa sokeriksi. Vaikka söisimme joidenkin asiantuntijoiden ylistämiä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja (esim. kokojyvävalmisteita) niin kuitenkin nekin muuttuvat suolistossa sokeriksi (glukoosiksi), joka nostaa verensokeria. Tämä on diabeetikolle vaarallista.

Uutta ajattelua edustaa käsitys siitä, että verensokerin nousu voidaan ehkäistä tai hidastaa vähähiilihydraattisella ruokavaliolla. Diabeetikon on otettava energiansa luonnollisista rasvalähteistä. Ne ovat turvallisia. Nykyinen runsashiilihydraattinen ja vähärasvainen ruoka on johtanut ennen näkemättömään lihavuusepidemiaan ja diabeteksen räjähdysmäiseen lisääntymiseen.

Suomen diabetesliiton ravitsemussuositukset ovat nykytutkimuksen valossa vääriä ja diabeetikolle vaarallisia.

Kommentteja saa tulla.

41 kommenttia:

  1. http://www.vimeo.com/24004754

    täällä suomenkielinen tekstitys.

    VastaaPoista
  2. Eiköhän nykypäivän diabeetikoiden Rvitsemussuunnitelman takana ole lääketeollisuus. Jos kaikki noudattas vähähiilihydraattista diettia niinkuin ennen vanhaan ei tarvittaisi insuliinia ja lääketehtailta loppuis taas yksi tulonlähde. Siksi ne varmaan suosittelevat diabeetikoille sokerillisten tuotteiden käyttöä että saavat insuliiniaan kaupaksi.

    VastaaPoista
  3. Todella hyvään saumaan tuli tämä juttu. Toivotaan, että asioita tulee mahdollisimman palojn joka tuutista ja pyritään itse tuottamaan myös tietoa edistävää sisältöä. Nyt täytyy takoa terveyttä esille kun rauta on kuuma.

    VastaaPoista
  4. Ilmeisesti Antti Heikkilä on tiennyt tämän totuuden jo aikoja sitten. Ainakin hyvä kirja diabeteksen hoitoon vähähiilihydraattisella ruokavaliolla(ainoa suomalaisen kirjoittama) häneltä on ilmestynyt. Puhui asiaa jo monta vuotta sitten.

    JariM

    VastaaPoista
  5. Oletko jo tutustunut tähän uuteen tutkimukseen, jonka päätulos näyttäisi olevan seuraava:

    Paljon rasvaa sisältävä ruokavalio ja tulehdus ovat merkittävimmät syyt insuliiniresistenssiin ja tyypin 2 diabetekseen. Tyydyttynyt rasvahappo palmitaatti lisää näiden tulehdustekijöiden määrää kun taas (kerta)tyydyttymätön rasvahappo oleiini ei lisää.

    http://www.nature.com/ni/journal/v12/n5/full/ni.2022.html

    Voisiko ollakin niin, että vaikka rasvadieetillä lääkitystä voidaan aluksi vähentää, koska hiilareita syödään vähemmän, niin pitkässä juoksussa runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio pahentaa insuliiniresistenssiä entisestään eli huonontaa entisestään diabeetikon kykyä käsitellä hiilihydraatteja. Tästä seuraisi se ettei elimistö lopulta pärjää edes vähien hiilihydraattien (=kasvisten) kanssa, paitsi tietysti lääkitystä lisäämällä.

    VastaaPoista
  6. Hyvä anonyymi
    Suolistossa sokeriksi muuttuvia hiilihydraatteja yksilöllisesti vähennettäessä ja puuttuvat kalorit luonnollisilla rasvoilla korvattaessa tapahtuu kummia pre- ja jo diagnoosin saaneilla diabeetikoilla.
    Kun tuon tulehduksen/inflammaation mainitsit, yksi näistä kummallisuuksista on, että sitä kuvaava herkkä CRP (hsCRP) laskee tehokkaasti ja nopeasti.
    Rasvahapot, rasvakudoksen tulehdus jne kyllä hyväksytään insuliinuresistenssin syyksi.
    Toinen kysymys on sitten, tulevatko ne rasvan syömisestä.
    Runsas hiilihydraatti yhdessä runsaan rasvan kanssa on kuolettava!
    Olen tälle antanut nimen, jota en toista tässä, kun henkilöä, joka asiaan liittyy on lyöty jo liikaakin.
    Älä huoli Christer. Porukka jo noudattaa yllä antamaasi neuvoa ja äänestää jaloillaan.

    VastaaPoista
  7. Anonyymin laittamassa tutkimuksessa on todella outo lähtökohta:

    "High-fat diet (HFD) and inflammation are key contributors to insulin resistance and type 2 diabetes (T2D)."

    Eipä ole ennen tullut esille, että rasva aiheuttaisi diabeteksen. Tässä varmaankin sekoitetaan taas high fat liikaa kaloreita sisältävään ruokavalioon (eli yleensä hiilarien ylisyöntiin). Aivan samoin kun hampurilainen ja pitsa on roskaruokaa koska niissä on niin kauheasti rasvaa. Sitten kun tarkemmin katsotaan niissä onkin pääasiassa hiilareita tärkkelyspitoisista lähteistä.

    Aika turhaa myös erotella eri rasvahappoja yhteyksistään. Esimerkiksi maitorasva sisältää monen tyyppisiä rasvaosia joista suurin osa on terveyttä edistäviä.

    Jiri

    VastaaPoista
  8. Tämä on mielenkiintoista tämä tiede...

    Kun Kolesteroli-Kovanen julkaisee Totuuden kolesterolista kirjasen hän käyttää materiaalina pääasiassa omia artikkeleita, tutkimuksia ja saman mielipideryhmän suomalaisten kollegoiden artikkeleita.

    Kostdoktori vetää yhteen viimeisimpiä huippututkimuksia maailmalta.

    Kovaset, Mustajoet ja Strandbergit näyttävät 10 vuotta vanhemmilta, syövät statiineja, osa saanut jo ensimmäisen sydärin.

    Kostdoktorit, Dahlqvistit, Salmiset ynnä muut näyttävät terveiltä ja nuorekkailta. Käyvät mittauttamassa suonien kalkkeutumisasteet todeten sen erinomaiseksi.

    Että näin

    R

    VastaaPoista
  9. "Vaikka söisimme joidenkin asiantuntijoiden ylistämiä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja (esim. kokojyvävalmisteita) niin kuitenkin nekin muuttuvat suolistossa sokeriksi (glukoosiksi), joka nostaa verensokeria. Tämä on diabeetikolle vaarallista."

    Uskontopuppua. Kokojyvävalmisteet per se eivät ole diabeetikolle vaarallisia, ongelmia seuraa ainoastaan mikäli niitä nautitaan liian suuria määriä. Tämä ei ole poikkeuksellista ruoka-aineille - myös vettä juomalla saa itsensä pahimmassa tapauksessa hengiltä.

    Soisin kaikkien muistavan pari tosiasiaa:

    1. Diabeteshoidon tulokset ovat Suomessa parantuneet kautta linjan sitten aikojen jolloin vhh-ruokavalio oli hoitomuotona. Tästä ei toki voida päätellä etteikö vhh-ruokavalio voisi toimia diabeteshoidossa, onhan kehitystä tullut hyvin monella osa-alueella.

    2. Sen sijaan tästä voi kyllä päätellä sen, että vhh-ruokavalion pitäminen ainoana oikeana vaihtoehtona on (ainakin toistaiseksi) aivan muuhun kuin näyttöön perustuvaa. Nykyisten hoitosuositusten mukaisen ruokavalion toimivuudesta kun on laajaa näyttöä.

    Nykyisten hoitosuositusten perusteeton parjaaminen on nähdäkseni täysin yhtä pseudotieteellistä kuin vhh-ruokavalion luokittelu suorilta käsin toimimattomaksi ilman kunnollista tutkimustietoa. Vikaa on siis vhh-äärireunan lisäksi myös joissakin ns. virallisen puolen näkökannoissa. Jälkimmäistä selittää osaltaan useimpien instanssien toimintaan usein liki väistämättä kuuluva konservatiivisuus: laajemman pitkäaikaisnäytön puute ja nykyisen vaihtoehdon (vähintäänkin kohtuullinen) toimivuus yhdessä selittävät tätä. Todistustaakka on toki vhh-ruokavalion ylivoimaisuutta esittävillä.

    Anonyymi yllä postasikin jo linkin tutkimukseen joka indikoi sitä, että tyydyttyneen rasvan määrään kannattaa edelleenkin kiinnittää huomiota - myös/etenkin diabeetikkojen.

    VastaaPoista
  10. Mie lienee lukenut ja sisäistänyt DEHKON loppuraportin "erinomaiset" loppu"madonluvut"
    Mie tuntenee liudan diabeetikkoja ja mitä tapahtuu, kun dieettiä rustataan.
    Varmaan mukana on omaa(n) diabeteksen-hoitokokemusta.
    Taaskaan ei muuta.

    VastaaPoista
  11. "Ääni on sittemmin muuttunut kellossa: "On the basis of these results, a joint committee of the American Diabetes Association, North American Society for the Study of Obesity and the American Society for Clinical Nutrition suggested that a low-carbohydrate diet may be preferred to a low-fat diet for the induction of weight loss and glycaemic control in subjects with type 2 diabetes." (Busetto ym. 2011)"

    VastaaPoista
  12. "Mie lienee lukenut ja sisäistänyt DEHKON loppuraportin "erinomaiset" loppu"madonluvut""

    Olen tutustunut ravitsemustieteelliseen tutkimukseen myös diabeteshoidon osalta.

    "Mie tuntenee liudan diabeetikkoja ja mitä tapahtuu, kun dieettiä rustataan."

    Tunnen muutamia, kyllä. Entäpä sitten? Meinaakos Kuusela, että kansanterveyden tasolla annettavissa hoitosuosituksissa pelataan siltä pohjalta, että kuka tuntee kuinkakin monta diabeetikkoa.

    "Varmaan mukana on omaa(n) diabeteksen-hoitokokemusta."

    Kuten eläkkeelläkin olevalla radiologillakin?

    Vastauksista jäivät puuttumaan varsinaiset argumentit ja kritiikki.

    VastaaPoista
  13. "Ääni on sittemmin muuttunut kellossa: "On the basis of these results, a joint committee of the American Diabetes Association, North American Society for the Study of Obesity and the American Society for Clinical Nutrition suggested that a low-carbohydrate diet may be preferred to a low-fat diet for the induction of weight loss and glycaemic control in subjects with type 2 diabetes." (Busetto ym. 2011)"

    Eli vaihtoehtona vhh vaikuttaa olevan sopiva diabeetikoillekin. Se "äänen muuttuminen kellossa" on sitä normaalia tieteenalan kehitystä.

    VastaaPoista
  14. Ongelmanahan tässä juuri on se, että jostain syystä ruokavaliosuosituksista on tullut tässä maassa egojen taistelu. Liekö sitten vaikutusta sillä, että esimerkiksi Puska on päässyt asemaansa suosituksien avulla.

    Herää kysymys miksi tosiaan ääni ei kellossa voi muuttua kuten tieteessä yleensä. Kuka tahansa puolueeton elin tai henkilö joka käy läpi tieteellisen aineiston ja ihmisen perusfysiologian (kuten tapahtui mm. Ruotsissa) tulee siihen lopputulokseen, että diabeetikolle ei runsashiilihydraattinen ruokavalio sovi mikäli halutaan selvitä mahdollisimman vähillä lääkkeillä.

    Sie

    VastaaPoista
  15. "Ongelmanahan tässä juuri on se, että jostain syystä ruokavaliosuosituksista on tullut tässä maassa egojen taistelu"

    Valitettavasti näin.

    "Liekö sitten vaikutusta sillä, että esimerkiksi Puska on päässyt asemaansa suosituksien avulla."

    Menestyksekkäällä uralla ylipäätään on toki ollut vaikutusta.

    Kolikon kääntöpuoli: vaikuttaako mielestäsi nimekkäämmän vhh-porukan (niiden jotka kirjoittavat populääriteoksia ja myyvät erinäisiä palveluitaan) mielipiteisiin mitenkään
    se, että he saavat rahaa juuri siksi että puffaavat vhh-ruokavalioita?

    "Kuka tahansa puolueeton elin tai henkilö joka käy läpi tieteellisen aineiston ja ihmisen perusfysiologian (kuten tapahtui mm. Ruotsissa) tulee siihen lopputulokseen, että diabeetikolle ei runsashiilihydraattinen ruokavalio sovi mikäli halutaan selvitä mahdollisimman vähillä lääkkeillä."

    Ja kuitenkin diabeteshoidossa on saatu lääkkeiden tarve vähenemään myös suurin piirtein valtaväestön nykysuositusten mukaisella ruokavaliolla. Se on toiminut niinikään myös diabeteksen ehkäisyssä.

    Olisiko primääriongelma siis siinä, että väestötasolla ihmiset eivät noudata terveellisiä ruokavalioita - vaihtoehdosta riippumatta

    VastaaPoista
  16. Näinhän se menee. Puskat ja Fogelholmit voivat olla vaikka minkä margariinin tai Nutrilett-tuotteen takana ja suosittelemassa koska ovat "asiantuntijoita" mutta vhh:n edustaja ei missään nimessä saa kirjoittaa kirjoja ja pyytää niistä vielä rahaa.

    Ero on siinä, että suositusten mukaisessa ruokavaliohoidossa pyritään löytämään balanssi ruuan ja lääkkeiden välillä kun taas vhh:lla pyritään lääkkeistä pääsemään eroon.

    Ongelmahan on, että hyvin harvalla on itsekuria toteuttaa nykysuositusten mukaista ruokavaliota. Tähän juuri vhh tuo ehkä suurimman avun. Voit syödä itsesi vapaasti kylläiseksi eikä tarvitse koko ajan ajatella ruokaa.

    Primääriongelma on, että meidän pitäisi määritellä uusiksi terveellinen ruokavalio. Nyt sitä ei ole tehty perustuen tieteelliseen pohjaan vaan 40 vuotta sitten perustuen eri jenkkiläisten etujärjestöjen päätöksiin.

    Sie

    VastaaPoista
  17. "Ongelmahan on, että hyvin harvalla on itsekuria toteuttaa nykysuositusten mukaista ruokavaliota. Tähän juuri vhh tuo ehkä suurimman avun. Voit syödä itsesi vapaasti kylläiseksi eikä tarvitse koko ajan ajatella ruokaa."

    Nauratti. Ensinnäkin, jokainen itseään ja terveyttään arvosta tarvitsee itsekuria tehdessään ravitsemustaan koskevia valintoja. Toisekseen, ainakin Heikkiläläinen VHH luonnottomine rajoituksineen vaatii suoranaista vihkiytymistä asiaan normaalin itsekurin lisäksi ;)

    Itsekurista ja sen puutteesta suhteessa VHH:hon voi lukea vaikka karppaus.infon vonkaleet palstalta; välillä on karpattu ja sitten ahmittu herkkujen muodossa kaikki menetetyt kilot ja terveyshaitat takaisin korkojen kera. No niin, mie ja sie, jatkakaa :)

    VastaaPoista
  18. Jag tänkte att programmet skulle vara jätte intressant, men det var omöjligt att titta på. Tekniska störelser hela tiden.

    Yksi äiti

    VastaaPoista
  19. "Näinhän se menee. Puskat ja Fogelholmit voivat olla vaikka minkä margariinin tai Nutrilett-tuotteen takana ja suosittelemassa koska ovat "asiantuntijoita" mutta vhh:n edustaja ei missään nimessä saa kirjoittaa kirjoja ja pyytää niistä vielä rahaa."

    Ei, vaan homma menee niin että jos kritisoidaan, niin sitten kritisoidaan KAIKKIA ja TASAPUOLISESTI.

    Tai sitten vaihtoehtoisesti keskitytään itse asiaan eli ravitsemustieteelliseen puoleen ja jätetään jonninjoutavat eturyhmäspekulaatiot pois, niille kun ei ole tähän päivään mennessä ole sen kummempaa funktiota ilmaantunut. Pl. vhh-äärireunan patoutuneen, impotentin kiukun tuulettelu.

    Onnistuuko sillä puolen ruutua? Tällä puolen ruutua no problem.

    "Ero on siinä, että suositusten mukaisessa ruokavaliohoidossa pyritään löytämään balanssi ruuan ja lääkkeiden välillä kun taas vhh:lla pyritään lääkkeistä pääsemään eroon."

    Myös normaalissa diabeteshoidossa lähtökohtana on se, että elämäntapamuutoksilla mennään ja lääkehoito astuu kuvioihin vasta jos sitä tarvitaan. Lue ne Käypä hoito -suositukset, siellä kun todetaan selvästi että insuliinihoitoon turvaudutaan DM2:ssa silloin mikäli kyse on vaikeutuneen hyperglykemian hallinnasta tai jos kyse on insuliininpuutteesta - ei siis lähtökohtaisesti. DM1:n suhteen insuliinihoito on toki välttämätön.

    "Primääriongelma on, että meidän pitäisi määritellä uusiksi terveellinen ruokavalio. Nyt sitä ei ole tehty perustuen tieteelliseen pohjaan vaan 40 vuotta sitten perustuen eri jenkkiläisten etujärjestöjen päätöksiin."

    Huu ja haa. Jenkkiläiset etujärjestöt eivät vaikuta mitenkään kliiniseen tai epidemiologiseen näyttöön diabetespotilaiden ruokavaliosuosituksissa. Jotain tolkkua tuohon salaliittopotaskaan, kiitos.

    VastaaPoista
  20. Anonyymille. Nyt et tainnut tajuta mitä tarkoitin vhh:n helppoudella. Ja ymmärrän sen koska et ole sitä kokenut. Monille (kuten itselleni) hiilihydraattipitoiset ruuat ylläpitävät nälkää ja erilaisia makean ja suolaisen himoja. Vhh:lla parasta mielestäni on, että kun syö rasvaa ja proteiinia (ja kasviksia) tarpeeksi nälkää ei tule ja nämä himot katoaa. Vaikea tajuta ilman että sen kokee. Toki vhh-ruuankin kanssa tulee kyllästymistä ja vaikeus tuleekin siinä, että vuosien varrella löytää hyvät ja vaihtelevat sapuskat.

    Mie, en tiedä kuinka nuori olet mutta oletko unohtanut miten ruokavaliosuosituksemme ovat syntyneet (samat siis kuin diabeetikoilla on)? Niiden muodostamisessa kymmeniä vuosia sitten ei todellakaan käytetty pohjana tieteellisiä tutkimuksia. Nyt ajan saatossa niistä on tullut "totuuksia". Silti ne ovat edelleen vailla tieteellistä pohjaa.

    Tunnen myös lukuisia diabetes-diagnoosin saaneita ja heille yhdellekään ei ole tarjottu "viralliselta" puolelta pelkästään ravintotietoutta vaan mukana on aina lääkkeet (joko statiinit tai diabeteslääkkeet).

    VastaaPoista
  21. "Mie, en tiedä kuinka nuori olet mutta oletko unohtanut miten ruokavaliosuosituksemme ovat syntyneet (samat siis kuin diabeetikoilla on)? Niiden muodostamisessa kymmeniä vuosia sitten ei todellakaan käytetty pohjana tieteellisiä tutkimuksia. Nyt ajan saatossa niistä on tullut "totuuksia". Silti ne ovat edelleen vailla tieteellistä pohjaa."

    Väittäähän saa mitä haluaa, mutta huuhaa-jutuista ei tule totta niitä toistelemalla. Ravitsemussuositukset laaditaan sekä ravitsemustieteelliseltä että kansanterveydelliseltä pohjalta. Muistuttaisin, että väestötasolla tämä tarkoittaa sitä, että myös kustannuskysymykset, mahdollinen epäsuhta suositusten ja sen hetkisen käytännön ruokavalion suhteen jne. jne. joudutaan ottamaan lukuun sillä ne ovat arkielämän tosiasioita niiden kohdalla jotka niitä suosituksia (toivon mukaan) noudattavat. Eli käytännössä tämä tarkoittaa vaikkapa sitä, että vaikka pullat, makeiset tms. ovat silkkaa roskaa, niin suosituksissa on järkevämpää ohjeistaa välttämään niiden nauttimista liian usein & kehottaa suosimaan vähempikalorisia versioita, sillä täyskielto ei kuitenkaan pure. Tai sitä, että vaikka hiilarit on järkevintä ottaa vihanneksista ja kasviksista, täydentäen marjoilla ja täysjyvätuotteilla, ei perunan tai pastan demonisointi mitään hyödytä, sillä kansa nauttii niitä joka tapauksessa, joten fiksumpaa on painottaa maltillista saantia, saantimuotoa (keitetty uusi peruna vs. ranskalaiset) jne.

    "Tunnen myös lukuisia diabetes-diagnoosin saaneita ja heille yhdellekään ei ole tarjottu "viralliselta" puolelta pelkästään ravintotietoutta vaan mukana on aina lääkkeet (joko statiinit tai diabeteslääkkeet)."

    Näin voi olla. Tai sitten voi olla ettei. Anonyyminä esitettyjen omaan kokemukseen perustuvien väitteiden suhteen ei kannata sanoa juuta tai jaata. Käytännön merkitystä on sillä, että miten hoito käytännössä toteutuu hoitosuositusten ja hoitavan lääkärin potilaskohtaisen arvion pohjalta. Kuten totesin, niin hoitotulokset ovat selvästi parantuneet.

    Suosituksissa on toki sijaa kritiikille, mutta tämän soisi toteutuvan paitsi asialliselta pohjalta niin myös ym. seikat mielessäpitäen. Perspektiiviä, kiitos.

    VastaaPoista
  22. "Nyt et tainnut tajuta mitä tarkoitin vhh:n helppoudella. Ja ymmärrän sen koska et ole sitä kokenut."

    Vai voisiko olla, että anonyymi on kokeillut vhh:ta mutta että se ei ole hänelle sopinut? Tämä tuskin on mitenkään mahdoton ajatus.

    VastaaPoista
  23. Anonyymi (minä) ainakin kuvittelee luulevansa, että on huomattavasti helpompi syödä luonnollista kotiruokaa kohtuudella kuin vältellä neuroottisesti kaikkea mikä sattuu sisältämään hiilihydraatteja gramman tai E%:n liikaa.

    Olen liikuntaa harrastava, normaalipainoinen, terve, keski-ikäinen mies, ja olenpa joskus laskenut noita energia- ja hiilarimääriäni: syön noin 2700 kcal/päivä, josta hiilihydraatteja noin 30-37 % (noin 200-250 g).

    Olen kokeillut vähemmilläkin hiilareilla, mutta ei sovi minulle (apatiaa, huonounisuutta, vetämättömyyttä). Toisaalta en ole oikein onnistunut kampeamaan hiilarien E%:ia ylemmäskään, kun juustot, lohi ja kanamunat putoavat sen verran hyvin.

    Makrojen osalta joku voisi väittää tuota jopa jonkin sortin VHH:ksi, mutta syön niin hedelmiä, ruisleipää, perunaa, pastaa kuin riisiäkin (ja aamulla juon jopa tuoremehua), joten tosiasiassa olen hiilaripöhnäinen, suolinukkaansa ylenkatsova, myöhempien aikojen diabeetikko; kuten jokainen oikea karppi tietää :)

    VastaaPoista
  24. Anonyymi, tuota voisi sanoa Hyväkarppaamiseksi tai vaikka jonkinlaiseksi ZONE dieetiksi (30%E prot, 30%E rasva, 40%E HH)tasaisesti pitkin päivää....Muuten urheilijoilla tuo Zone on haluttua tavaraa, jolla pyritään maksimoimaan kropan hyvät hormonit.

    VastaaPoista
  25. ZONE-tyyppinen makrojakauma on tosiaan esim. voimailijoille aika hyvänoloinen, kestävyysurheilijoilla hiilarien määrää toki kannattaa nostaa. Jos proteiinien saannissa painotetaan käsittelemättömyyttä ja muistetaan ottaa myös kasvikunnan lähteet huomioon, niin hyvältä vaikuttaa. Itse tosin muuttaisin pr/r -suhteen tasolle 25/35, mutta aika pientä säätöähän tuo olisi.

    VastaaPoista
  26. Minua harmitti että ohjelman ainoalla haastatellulla ei ollut mitään kolesteroli/verenpaineongelmia. Siis hyvä tietenkin ettei, mutta oisin kaivannut tietoa, voiko ja saako ja kannattaako ihmisen, jolla on korkea kolesteroli, verenpainetauti sekä ateroskleroosi, alkaa tuolle ruokavaliolle?

    60v äidiltäni löytyy nämä ja lääkärit olivat kieltäneet vhh:n pelotellen sen aikaansaavan sydänkohtauksen.
    Mutta nyt äidin paino vain nousee ja verensokeriarvot ovat pilvissä, ja pitäisi vähentää sokereiden syömistä, jottei iskisi vielä diabeteskin.
    Äiti on ymmällään, mitä nyt saisi syödä, kun toinen lääkäri kieltää rasvat ja toinen sokerit sekä rasvat. Näytin hänelle tuon ohjelman, mutta äiti veti jarrut pohjaan noitten rasvojen takia.

    En oikein sitten osaa neuvoa, kun en ole löytänyt luotettavaa tietoa saako sydäntautiset alkaa vhh:lle vai ei.

    Oisko täällä tietoa ja mielellään jotain minkä voisin äidillekin näyttää/luetuttaa, kun ei oikein pelkästään minua usko?

    VastaaPoista
  27. Itsellä vaikeahoitoinen verenpainetauti ja korkeat triglyseridit. Tipahti triglyt 12 -> 3 kuukaudessa vhh:lla. Verenpaineessa ei ollut havaittavissa laskua.

    VastaaPoista
  28. Anonyymille: keskustelupalstoilta tuskin kannattaa hakea hoito-ohjeita kenellekään. Ohjaapa äitisi alan ammattilaisen pakeille.

    VastaaPoista
  29. "Anonyymille: keskustelupalstoilta tuskin kannattaa hakea hoito-ohjeita kenellekään. Ohjaapa äitisi alan ammattilaisen pakeille."

    Eikös nämä "asiantuntijat" juuri ole saattaneet äitiparan diabeteksen partaalle?

    VastaaPoista
  30. No ei sinänsä hoito-ohjetta, vaan tietoa siitä, mitä vhh tekee ihmiselle, jolla on sydänsaiaruksia ja ongelmia kolesterolin kanss ja uskaltaako sitä ruokavaliota siinä tilanteessa edes pitää vaihtoehtona. Eihän tuo rasvan karttelu ja sokerin syöminenkään ole äitiä kovin hyvään suuntaan vienyt.

    Oma järki sanois että voisi edes kokeilla alkaako olo parantua vhh:lla ja arvot laskea. MUTTA, mun tuntuma vs. lääkärin sana että saa sydänkohtauksen, joten eipä voi oikein kovin kevyesti kokeilla ja toisen hengellä leikkiä.

    Pitäs saada tietoa, ja jos sen valossa näyttäis turvalliselta, voisi niiltä lääkäreiltä kysyä saisiko äiti semmoiselle ruokavaliolle alkaa. Muutenki tarttis jotain kättä pidempää, tietoa minkä pohjalta kysellä niiltä lääkäreiltä, kun ne kumminkin puhuu virallisterveellisellä jutuillaan meidät äidin kanssa suohon, niin ettei osata sanoa siihen vastaan. Ja sitten on kohta se diabeteskin. :/

    VastaaPoista
  31. "Eikös nämä "asiantuntijat" juuri ole saattaneet äitiparan diabeteksen partaalle? "

    Rohkenisin väittää että eivät. Ihan ne virallisetkin suositukset lautasmalleineen ja ohjeineen liikunnan & energiansaannin kontrolloinnin tärkeydestä luovat sellaisen pohjan, että niitä noudattamalla ei DM2 kehity.

    VastaaPoista
  32. "No ei sinänsä hoito-ohjetta, vaan tietoa siitä, mitä vhh tekee ihmiselle, jolla on sydänsaiaruksia ja ongelmia kolesterolin kanss ja uskaltaako sitä ruokavaliota siinä tilanteessa edes pitää vaihtoehtona."

    Muistutan edelleen, että ÄLÄ ryhdy - tai ÄLKÄÄ ryhtykö - toimenpiteisiin sen mukaan mitä keskustelupalstoilla tai blogin kommenttiosuudessa sanotaan.

    Vhh sopii kyllä ateroskleroosista kärsiville, oikein toteutettuna oikein hyvin. Kunhan suojaravinteikkaita kasviksia tulee reilusti, rasvansaanti pysyy tasapainoisena ja proteiininlähteet ovat laadukkaita (ei pitkälle prosessoituja lihatuotteita). Tutkimuskirjallisuus osoittaa että odotettavissa on lipidiarvojen paranemista sekä laihtumista, olettaen että vhh-ruokavalio sopii henkilölle ja että sitä pystytään noudattamaan - eli että kyseessä ei ole dieetti, vaan elämäntavan muutos.

    "Eihän tuo rasvan karttelu ja sokerin syöminenkään ole äitiä kovin hyvään suuntaan vienyt."

    Jo ihan tältä pohjalta huomaa kyllä, että äitisi ei ole suosituksia noudattanut. Nykysuositus on ns. moderate fat ja sokeria kehotetaan selväsanaisesti välttämään.

    "Pitäs saada tietoa, ja jos sen valossa näyttäis turvalliselta, voisi niiltä lääkäreiltä kysyä saisiko äiti semmoiselle ruokavaliolle alkaa."

    Kuten sanoin, ottakaa yhteyttä alan ammattilaiseen. Jos nämä asiat ovat täysin outoja, et sinä tule saamaan keskustelupalstoilta tms. vuosien kuluessakaan tarpeeksi infoa pärjätäksesi pelkästään siltä pohjalta. Ravitsemustieteen opiskelu ei myöskään taida olla kovin reaalinen vaihtoehto.

    VastaaPoista
  33. Äidistään huolestuneelle...voit rauhoitella äitiäsi. Muun muassa tyydyttynyt rasva on yksi tutkituimmista ja testatuimmista ainesosista ihmiselle. Yli 50 vuotta sitä on tutkittu eikä ole löydetty tieteellisiä todisteita sen liittymisestä sv-tauteihin tai muuhun. Se on todettu neutraaliksi ja joiltakin osin terveyttä edistäväksi (mm. luonnollisesti tuotettu maitorasva).

    Mielle, ravintosuositukset eivät muutu tieteellisesti perustelluiksi vain koska niin sanotaan. Tsekkaappa niiden syntyhistoria. Tässä on vähän sellainen muna-kana -ilmiö. Ensin luotiin suositukset ja sitten sitä tukevaa "tutkimustoimintaa" (kuten pk-projekti).

    Tutkimuksissa on havaittu, että korkean insuliinivasteen aiheuttavat viljatuotteet, kuten vaalea vehnäleipä, lisäsivät tulehdukseen liittyviä rasvoja, kun taas esimerkiksi runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja.

    Sitä ei vaan haluta tunnustaa, että itse asiassa hiilarit laittaa rasvat kehossa liikkeelle. Hiilarit kun muuttuvat suurelta osin rasvahapoiksi, jotta ne saadaan elimistön käyttöön (joko rasvakudokseen tai lihaksiin/maksaan)

    PH

    VastaaPoista
  34. Tiedättekö muuten mitä tarkoittaa nykyään ravitsemustieteen opiskelu? Päntätään "terveyskirjoja" jotka perustuu 70 ja 80-luvun tietämykseen. Sitten sinusta tulee kunniakas ravitsemusterapeutti ja jaat vanhentuneita neuvojasi ylpeänä.

    Valitettavasti nykyisin tavallisen tallaajan on otetta hiiri omaan käteensä ja löydettävä oikea tieto itse. Viranomaisiin ei voi luottaa. Ensinnäkin siksi, että resurssit on niin pienet, että lähes kaikki tutkimustoiminta on ollut pakko ulkoistaa lääkeyhtiöille. Toisekseen siksi, että viranomaisorganisaatioihin pesiytyy oman nurkan puolustajia ei edistyksellisesti ajattelevia ihmisiä.

    Onneksi on näitä alan vaikuttajia ja tiedon levittäjiä kuten Christer

    Leeson

    VastaaPoista
  35. "Muun muassa tyydyttynyt rasva on yksi tutkituimmista ja testatuimmista ainesosista ihmiselle. Yli 50 vuotta sitä on tutkittu eikä ole löydetty tieteellisiä todisteita sen liittymisestä
    sv-tauteihin tai muuhun."

    Ei pidä tarkalleen ottaen paikkaansa. Sen liiallinen saanti on riskitekijä sv-tautien suhteen.

    "Mielle, ravintosuositukset eivät muutu tieteellisesti perustelluiksi vain koska niin sanotaan. Tsekkaappa niiden syntyhistoria. Tässä on vähän sellainen muna-kana -ilmiö. Ensin luotiin suositukset ja sitten sitä tukevaa "tutkimustoimintaa" (kuten pk-projekti)."

    Sinullekin on siis tämä progressio "hypoteesi - tutkimus - johtopäätökset kliinistä toimintaa koskien" täysin tuntematon? No, et ole yksin. Jatkuva itku PK-Karjala projektista puolestaan huvittaa. Ahdistaako vhh-kansaa todellakin noin paljon väestötason interventio, jossa kehotettiin myös lisäämään liikuntaa, lopettamaan tupakointi jne.?

    Tämä diabeteskeskustelu on herättänyt runsaasti kommentaaria joka hupaisalla tavalla osoittaa sen, että myös ihmisillä joilla pitäisi olla alaa läheltä liippaavan koulutuksen puolesta valmiudet ymmärtää suosituksia ja nykykäsitystä ovat tosiasiassa suht hukassa. Esim. luontaistuotekauppias Manninen ihmettelee blogissaan mitä Fogelholm tarkoitti puhuessaan siitä että "tyydyttynyt rasva ei ole itsenäinen riskitekijä". No d'oh: mitäpäs seuraa tutkimusnäytön perusteella sv-tautiriskin suhteen siitä, että tyydyttyneen rasvan liikasaannista päästään eroon korvaamalla sitä tyydyttymättömillä? Sanottakoon tätä sitten vaikka tyydyttyneen rasvan "neutraaliudeksi", itse asia ei siitä muutu: tasapainoinen rasvansaanti on terveydelle edullista. Manninen ei ole niinikään myöskään kuullut siitä, että täysjyväviljatuotteiden terveysvaikutuksista todellakin on myös kliinistä näyttöä (vrt. aiemmin toisaalla mainitsemani Tighe et al. 2010 tuoreimpana keissinä). Epidemiologisen näytön väheksyntä sopii niinikään kuvaan, tässäkin kohtaa valikoivuus ponnahtanee esiin kun rasvaisten maitotuotteiden etuja aletaan puffata ... no, epidemiologiseen näyttöön perustuen. :-)

    VastaaPoista
  36. "Ei pidä tarkalleen ottaen paikkaansa. Sen liiallinen saanti on riskitekijä sv-tautien suhteen."

    Edelleen pelkkää yleistä propagandaa. Kunnon tieteellistä pohjaa tälle ei löydy.

    Päinvastoin tutkimukset ovat osoittaneet, että tyydyttynyt rasva nostaa sekä HDL että LDL tasoja. LDL:n osalta partikkelikoko suurenee jolloin mahdollinen sv-tautiriski jopa vähenee.

    Hienoa, että nyt vhh:ta aletaan jo tosisaan tutkia ja hyödyt alkaa selvitä

    "Vähähiilihydraattinen ruokavalio, jossa syödään reilusti rasvaa ja valkuaista, ei tuki valtimoita, ilmenee USA:n johtavan sairaalan tutkimuksesta. Tulokset esitettiin American College of Sports Medicine –kokouksessa Denverissä. Hiilihydraatteja vähentäneet ihmiset laihtuivat keskimäärin viisi kiloa, eivätkä heidän valtimonsa olleet sen jäykempiä kuin vähärasvaisella ruokavaliolla olleiden verrokkien, kertoi tohtori Kerry Stewart Johns Hopkins -sairaalasta."
    http://www.tritolonen.fi2/index.php?page=news&id=2076

    Raimo H

    VastaaPoista
  37. "Edelleen pelkkää yleistä propagandaa. Kunnon tieteellistä pohjaa tälle ei löydy."

    Useat äskettäiset meta-analyysit ovat osoittaneet sen, että tyydyttyneiden liikasaannin korvaaminen tyydyttymättömillä pienentää sv-tautiriskiä.

    "Päinvastoin tutkimukset ovat osoittaneet, että tyydyttynyt rasva nostaa sekä HDL että LDL tasoja. LDL:n osalta partikkelikoko suurenee jolloin mahdollinen sv-tautiriski jopa vähenee."

    Vähenee suhteessa pienemmän partikkelikoon profiiliin (yl. lähinnä metabolisestä oireyhtymästä kärsivillä), vielä parempi tilanne on se että myös näiden vähemmän aterogeenisten, isompien LDL-partikkeleiden määrä on vähäinen. Tämä onnistuu rasvojen tasapuolisella saannilla (toki muillakin elämäntapavalinnoilla). Kaikki rasvat, pl. trans, suurentavat LDL-partikkelikokoa ja HDL-tasoa, mutta tyydyttymättömät lisäksi pienentävät LDL-tasoa. Ongelma esiintyy siis mikäli tyydyttyneiden suhteellinen osuus on liian suuri. Tämä ei tarkoita että tyydyttyneitä pitäisi välttää. Puhuttaessa siis sv-terveydestä.

    VastaaPoista
  38. "Useat äskettäiset meta-analyysit ovat osoittaneet sen, että tyydyttyneiden liikasaannin korvaaminen tyydyttymättömillä pienentää sv-tautiriskiä."

    Vanhentunutta tietoa. Itse näiden tutkimusten tekijäkin (Mozzaffarian) myönsi jo ettei tutkimukset olleet relevantteja ja perustuivat epäluotettaviin tutkimuksiin

    Tyydyttymättömän rasvan nosto tosiaan laskee LDL-tasoa mutta valitettavasti pienentämällä partikkelikokoa.

    Uutta vahvistusta hiilihydraattipitoisen ruokavalion vaaroista Alzheimeriin:

    http://download.journals.elsevierhealth.com/pdfs/journals/0953-6205/PIIS0953620511000045.pdf

    Sanovat mm. seuraavaa:
    - Advanced glycation end-products (AGEs) are present in significant
    amounts in Alzheimer's brains.
    - Fructose, an increasingly pervasive sweetening agent, is ten times as
    reactive as glucose in inducing AGEs.
    - Over time, neurons become severely damaged due to chronic exposure
    to glucose and oxidizing agents, and are programmed for apoptosis
    due to highly impaired function
    - The cerebrospinal fluid of Alzheimer's brains is deficient in fats and
    cholesterol

    Tutkijat suosittavat:
    - Simple dietary modification, towards fewer highly-processed
    carbohydrates and relatively more fats and cholesterol, is likely a
    protective measure against Alzheimer's disease.

    VastaaPoista
  39. "Vanhentunutta tietoa. Itse näiden tutkimusten tekijäkin (Mozzaffarian) myönsi jo ettei tutkimukset olleet relevantteja ja perustuivat epäluotettaviin tutkimuksiin"

    Mozaffarian on vain yksi monista kys. meta-analyysien tekijöistä. Jos sinulla on tarjota tuoreempaa tietoa - ja lainaus Mozaffarianilta kys. seikan tueksi - niin esitä ne toki.

    "Tyydyttymättömän rasvan nosto tosiaan laskee LDL-tasoa mutta valitettavasti pienentämällä partikkelikokoa."

    Lähdeviite, kiitos. Nykytiedon valossa KAIKKI rasvat, pl. trans, suurentavat LDL-partikkelikokoa. Pieni LDL-partikkelikoko omaa kliinistä merkitystä lähinnä metabolisen oireyhtymän tapauksessa.

    "Uutta vahvistusta hiilihydraattipitoisen ruokavalion vaaroista Alzheimeriin:"

    Kys. artikkeli ei osoita mitään "hiilihydraattipitoisen ruokavalion vaaroista", vaan suosittelee välttämään prosessoituja hiilareita joiden runsas saanti (vrt. fruktoosi valmisruoissa) on haitallista tässä(kin) asiassa. Insuliiniresistanssin ja AD:n varhaisasteen välinen linkki ei ole varsinaisesti uutta tietoa.

    VastaaPoista
  40. Liiasta hiilihydraattien määrästähän puhutaankin, on aivan sama tuleeko se ruisleivästä vai mistä! Itse diabetestä sairastavana tunnen viralliset suositukset, joissa saa syödä vaikka sokeria, kunhan hoitaa lääkityksen. Eikä ketään kiinnosta, mistä se diab. johtuu!

    VastaaPoista