torstaina, heinäkuuta 17, 2008

Hys hys -ruokavalio tehokkain tapa laihduttaa

**
Tätä kirjoitustani kommentoidaan vilkkaasti.

Negevin yliopistossa Israelissa
on tutkittu kolmea erilaista ruokavaliota. Tutkittiin sitä miten hyvin ruokavaliot laihduttivat ja miten terveellisiä ne olivat. Heikoimmin pärjäsi Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suosittelema vähärasvainen ruokavalio (perinteinen lautasmalli), kakkoseksi pääsi Välimeren dieetti ja voiton vei odotetusti Hys hys -ruokavalio. Hys hys -ruokavaliossa syödään paljon luonnollisia rasvoja, vihanneksia ja tarvittaessa pistetään täyslihaa ja kalaa poskeen suurella autuudella. Nam nam. Hys hys on tuo kiistelty ruokavalio, josta myös tunnetaan sellaisia nimityksiä kuin Atkinsin dieetti, hiilihydraattitietoinen ruokavalio tai vaikkapa karppaus. Itse olen käyttänyt tuota termiä Hys hys sillä olen huomannut, että kirjanoppineet ravitsemusterapeutit ja varsinkin lääkärit kuuntelevat hieman pitempään selostuksiani. Jos mainitsen Atkinsin he painavat paniikkinappulaa liian aikaisin. Niin minäkin tein aiemmin. On katsokaas sellainen vaiva ollut, kuin selektiivinen lukutaito ja ymmärrys. Siinä tilassa luetaan ja pyritään ymmärtämään vain sellaisia kirjoituksia ja kuunnellaan aktiivisesti vain sellaisia luentoja ja esitelmiä, jotka sopivat siihen rajoittuneeseen viitekehykseen, jota on saanut ammentaa yliopisto-opetuksessa.

Tämä Hys hys on tutkijoiden mukaan tehokas ja terveellinen tapa laihduttaa. Ravitsemus­suosituksissa on syytä jatkossa ottaa entistä enemmän huomioon hiilihydraatteja rajoittavan ruokavalion edut. Meidän kirjanoppineet löytänevät tästäkin tutkimuksesta paljon kritisoitavaa. Eihän se kestänytkään kuin kaksi vuotta ja tässä oli mukana vain 322 ylipainoista henkilöä. Ja mitä tapahtuu tuon kahden vuoden "kärsimyksen" jälkeen? Oma arvioni on, että he jatkavat laihtumistaan mikäli pysyvät ruokavalion puitteissa. Semmoinen joka on päättänyt olla vastarannan kiiski koko loppuelämänsä toteaa mahdollisesti tästäkin tutkimuksesta, että laihtuuhan sitä vaikkapa rotanmyrkyllä!

Tulokset julkaistiin eilen (16.7.2008) arvostetussa tiedelehdessä New England Journal of Medicine (Shai et al. NEJM, 359:229-241, 2008). Kirjanoppineilla ravitsemustutkijoilla ja lääkäreillä on tapana silmäillä tuota lehteä. Siinä voi mennä Sydänmerkillä varustettu sokerikorppu väärään kurkkuun moista artikkelia tavatessa. Karrageenipitoisella kevytkermalla terästetyn kahvikupposen myötä korppu saadan kurkusta alas, mutta onko rohkeutta ja halua lukea tutkimusta tarkemmin? Tuskin. Odotetaan viisaampien kollegojen viiltävää analyysiä siitä miten huonosti toteutettu tämäkin tutkimus lopulta olikin. Olenko minä nyt liian kyyninen? En suinkaan, minä olen elänyt tuon vaiheen läpi. Ravitsemustutkimuksissa löytyy aina kritisoitavaa ja omaa rajoittunutta näkökulmaa horjuttavia tutkimuksia pitää varoa lukemasta liikaa. Ei niistä saa kuin turhaa päänvaivaa ja lähde nyt sitten suosittelemaan tuollaista ruokavaliota potilaillesi. Ylilääkäri toruu tuollaisesta lipsahduksesta sinua koko loppuvuoden. Porukasta ei lipsuta!

Havaintojeni mukaan tavalliset suomalaiset ovat kirjanoppineiden vastustuksesta huolimatta "sammutelleet tulipaloja väärin" eri puolilla Suomea. He ovat kokeilleet tätä Hys hysiä ja jääneet koukkuun. Jos on virallisella ruokavaliolla päässyt kiloja kasaantumaan liikaa, niin Hys hys ottaa ne pois ja saa kerrankin elämässään syödä kunnollista, ravitsevaa ruokaa. Kohtuullisia määriä vieläpä, sillä rasvaisempi ja proteiinipitoisempi ruoka pitää nälän poissa kauemmin. Ei tarvita enää näitä elintarviketeollisuuden huipputuotteita: maistuvia ja kevyitä sekä hiilihydraattipitoisia välipaloja. Mene minne tahansa ruokakauppaan, niin huomaat vallitsevan tilanteen: hyllymetreittäin turhia välipaloja!

Kansalaiset, medborgare! Uskokaa näitä tutkimuksia Hys hys -ruokavaliosta. Älkää olko niin lapsellisia kuin minä olin aiemmin, että jätin lukematta ja pohtimatta tämäntapaisia juttuja. Aina on mahdollista muuttaa käsitystä. Myös kirjanoppineet voivat muuttaa mielensä ja omaksua Hys hys -ruokavaliolle myönteisempiä näkökulmia ja ennen kaikkea he voivat kokeilla ruokavalion vaikutuksia itsessään ja lähipiirissään. Se aukaisi ainakin minun silmäni ja lisäsi minun ymmärrystäni. Suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Virkansa puolesta "uskomaton" ja sponsoreitansa ajatteleva saattaa jäädä hankalaksi koko loppuelämäkseen, mutta tuollaiseen auttaa kevyt naurahdus ja ystävällinen neuvo: Hellitä nyt jo! Pidä mielipiteesi loppuun asti, mutta säästä meidät sen mielipiteen esilletuonnilta.

Tutkimuksessa Hys hys -ruokavaliolla olleet henkilöt laihtuivat keskimäärin 5,5 kiloa kahden vuoden aikana. Välimeren ruokavaliota käyttäneet pudottivat painoaan 4,6 kiloa ja vähärasvaista ruokaa syöneet henkilöt 3,3 kiloa. Sekä vähärasvaisella että Välimeren dieetillä olleiden miesten energiansaantia rajoitettiin tutkimuksessa 1 800 kilokaloriin päivässä. Naisilla rajoitus oli 1 500 kilokaloria. Hys hys -ruokavaliota käyttäneiden henkilöiden energiansaantia ei rajoitettu. Tämä tukee havaintojani omassa pienessä asiakaskunnassani. Jos on tarkoitus sillä tavanomaisella lautasmalli -ruokavaliolla laihtua, niin on turvauduttava energianrajoitukseen ja mahdollisesti lisääntyneeseen liikuntapanokseen. Kun laihduttaa Hys hys -ruokavaliolla ei tarvitse miettiä kalorirajoitusta laisinkaan. Sitä syö automaattisesti vähemmän energiaa parantuneen nälänhallinnan takia! Ei ole enää tarvetta syödä rouskuttaa noita välipaloja vähän väliä, sillä lautaselta nautittu ruoka pitää nälän kauan poissa. Minulla on asiakkaita, jotka ovat monien vuosien ajan syöneet vain kolme kertaa päivässä ja jättäneet välipalat kokonaan pois. Elämä tulee tästä paljon helpommaksi kun ei jatkuvasti tarvitse ajatella sitä syömistä. Minulla ei ole mitään syytä epäillä asiakkaitteni kertomusten todenperäisyyttä. Olen omin silmin nähnyt laihdutustuloksen, ruokapäiväkirjat käynyt läpi ja näkyyhän se jo päältä päin milloin ihminen on onnellinen!

Koehenkilöitä neuvottiin tutkimuksessa suosimaan Hys hys -ruokavaliossa kasviksia sekä kasvislähtöisiä rasvoja ja proteiineja terveydelle haitallisten transrasvojen sijaan. Hys hys -ruokavalio tehosi parhaiten miehiin, kun taas naiset laihtuivat tehokkaimmin Välimeren ruokavalion ansiosta. Tutkimuksen tuloksia on kuvattu tähän asti merkittävimmäksi näytöksi väiteltäessä erilaisten ruokavalioiden eduista. Tutkimus antaa ensi kertaa näyttöä siitä, että Hys hys -ruokavaliosta on hyötyä myös terveydelle. Hiilihydraattitietoisella ruokavaliolla olleiden henkilöiden kolesteroliarvot paranivat seuranta-aikana enemmän kuin vähärasvaista ruokaa syöneiden. Tämän tutkimustiedon voin vahvistaa myös asiakaskunnassani tehtyjen verikokeiden perusteella. Rasvainen ruoka ei kohota kolesteroliarvoja (asiakkaillani ovat LDL-kolesteroliarvot kohonneet hieman, pysyneet samoina tai aavistuksen verran laskeneet, HDL-kolesteroli on kaikilla noussut ja triglyseridiarvot ovat kaikilla pienentyneet jopa huomattavan paljon).

Tutkimuksessa kala-, kasvis- ja oliiviöljypainotteinen Välimeren ruokavalio todettiin hyväksi vaihtoehdoksi puolestaan diabeetikoille.

Tästä jutusta vihjaisi ystäväni Jari Rossi, jolla on kyky muodostaa tästä aiheesta hieno loppupäätelmä:

Välimeren- ja vähähiilihydraattinen ruokavalio ovat siis varteenotettavia vaihtoehtoja veren rasva-arvojen ja glykeemisen kontrollin kannalta. Eli nykyisten suositusten tarkentaminen, ja kenties yksilölliseen "räätälöintiin" perustuva ruokavalio saattaa olla se tie terveelliseen elämään.

36 kommenttia:

  1. "Odotetaan viisaampien kollegojen viiltävää analyysiä siitä miten huonosti toteutettu tämäkin tutkimus lopulta olikin."

    Äärimmäisen vähärasvaisen ruokavalion kannattaja Dean Ornish on jo ehtinyt esittää oman vastalauseensa:

    Ornish: Why Atkins Still Doesn't Beat Low-Fat Diet

    Itse otan tutkimustuloksen kiitollisena vastaan. Se on yhtenevä aikaisempien vastaavien tutkimuksien tuloksien kanssa. Hienoa myös, että uutiskynnys ylittyi monessa tiedotusvälineessä.

    VastaaPoista
  2. Kiinnittyy huomio tuohon samaan kuin Dean Ornishilla:" Koehenkilöitä neuvottiin tutkimuksessa suosimaan Hys hys -ruokavaliossa kasviksia sekä kasvislähtöisiä rasvoja ja proteiineja terveydelle haitallisten transrasvojen sijaan."

    Olen ymmärtänyt eläinrasvojen olevan keskeinen osa Atkinsia?

    Kerrotko C.S. tarkemmin.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Jari tuosta Dean Ornishin ärähdyksestä. Tohtori Ornish väittää Atkinsin tutkimussäätiön rahoittaneen tutkimuksen. Saattaa olla, mutta silloin PR-miehen huomio kasviperäisistä rasvoista tuossa Hys hys -ruokavaliossa on vähän vaikea tajuta. Atkinsista ollaan tosi kaukana jos läträillään kasvirasvojen kanssa. Se on minun mielipiteeni. Olisivatkohan tässä tutkijat etsineet jotakin kompromissiratkaisua siihen Atkinsiin lähinnä käsikirjoituksen hyväksymistä silmälläpitäen? On aika kova juttu, että käsikirjoitus hyväksyttiin NEJM:ssä eikä missään Nutrition & Metabolism -verkkolehdessä. Viikon mittaan tulee varmaan paljon lisää tietoa tutkimuksesta ja miten se on otettu vastaan tiedemiespiireissä.

    VastaaPoista
  4. "Kansalaiset, medborgare! Uskokaa näitä tutkimuksia Hys hys -ruokavaliosta. Älkää olko niin lapsellisia kuin minä olin aiemmin, että jätin lukematta ja pohtimatta tämäntapaisia juttuja. Aina on mahdollista muuttaa käsitystä"

    Niin mutta kannattaako maallikon ruveta venkoilemaan käsityksissään yksittäisten tutkimustulosten perusteella, kun asiantuntijoillakin tuntuu näissä olevan pähkäilemistä? En tiedä kyllä yhtään, minkälaista valiota kannattaisi noudattaa, jotta terveenä pysyisi. Eikös lihansyönti taas ole yhdistetty syöpäriskiin joissain tutkimuksissa?

    VastaaPoista
  5. Em. linkissä on siis eläinaktivistijärjestö PCRM:n näkemys asiasta. Lieneekö kovin objektiivinen?

    VastaaPoista
  6. no, onhan näitä varoituksia muissakin medioissa paljon näkynyt.

    VastaaPoista
  7. onpas hyvä uutinen ! ihan taputin käsiä kun luin kympin uutisten otsikot :D

    mutta osaatko pohdiskella syitä sille, miksi naisilla tehosi välimeren dieetti paremmin kuin miehille?

    olen joskus lukenut (eräästä huuhaakirjasta, joka käsitteli naisten ravintoa) että naisilla hiilihydraatit nostavat serotoniinitasoa ja vaikuttavat siksi suoraan mielialaa kohottavasti. siksi naisilla tulee usein sellaisia "pakko saada suklaata" -hetkiä. miehillä serotoniinitason nousu aiheutti vain väsymystä.
    tiedä sitten, kuinka tosiperäinen tämä asia on, mutta miettimään se silti pistää: naisilla ja miehillä on eroja ruokailutottumuksissa - olisiko myös aineenvaihdunnassa?

    VastaaPoista
  8. En ole kovin tarkasti atkinsiin tutustunut, mutta kyllä yleensä ottaen VHH-ruokavaliossa suositaan pehmeitä rasvoja ja kasviksia. Niitä syödään enemmän kuin virallisterveellisellä ruokavaliolla, mutta ei eläinrasvan kustannuksella.
    Ainakin uutisoinnin mukaan tässäkin tutkimuksessa atkins oli liha- ja kasvispitoinen, eli on siellä eläinrasvaakin syöty.

    VastaaPoista
  9. Aavistit oikein! Tänään on lehdissä luettavissa miten Pekka Puska tyrmää Israelilaistutkimuksen. Ei sentään maininnut rotanmyrkkyä! Mutta vastustaa tietenkin sellaista ajatusta, että syötäisiin paljon rasvoja eläinkunnasta. Mikä se sellainen Atkins (Hys hys!) on, jossa otetaan rasvat kasvikunnasta? Puska mainitsee selvät tieteelliset näytöt nykyisen ruokavalion puolesta. Tuota hän voi hokea koko loppuelämänsä, sillä milloinkaan Atkinsia tutkivat eivät saa kiinni julkaisujen määrässä nykyisiä ravitsemussuosituksia. Täytyy korvata laadulla ja puolueettomuudella määrällisesti vähäisemmät tutkimujsmäärät.

    Tässä vielä uutisklippi Suomen tietotoimistosta:

    "Rasvan laatu tärkein"

    Kansanterveyslaitoksen (KTL) pääjohtaja Pekka Puska uskoo, että Atkinsin dieettiä voi noudattaa suhteellisen terveellisesti, jos korvaa kovat rasvat pehmeillä ja muutenkin noudattaa kohtuutta rasvojen käytössä.

    – Yksi israelilaistutkimus ei kuitenkaan korvaa sitä valtavaa näyttöä, mihin nykyiset ravitsemussuositukset perustuvat, Puska sanoo.

    Suomalaisten suositusten mukaan rasvoja tulee käyttää vain kohtuudella ja kovat rasvat olisi korvattava pehmeillä kasvislähtöisillä rasvoilla. Lisäksi hiilihydraatteja tulisi saada monipuolisesti syömällä erilaisia viljatuotteita, hedelmiä, marjoja, puuroa, ruisleipää ja perunaa.

    – Tämä on suomalaisen ruokavalion perusta. Suomalaiset suositukset eivät ole enää niin voimakkaasti rasvaa vastaan, vaan niissä on olennaista rasvan laatu. Atkinsin dieetissäkin tärkeää on rasvan laatu, Puska sanoo.

    Hän korostaa, että suositukset terveellisestä ruokavaliosta eivät ole pelkkiä laihdutussuosituksia, vaan niissä otetaan huomioon ylipainon lisäksi muut terveysriskit, kuten kolesteroli ja verenpaine.

    VastaaPoista
  10. Piti vielä lisätä että "ystäväsi" Paula Heinonen on myös tyrmännyt israelilaistutkimuksen (Etelä-Suomen Sanomat, 18.7.2008). Näin se etenee! Ilmaan ei täällä Suomessa saa jäädä pienintäkään epäilystä, että jokin muu ruokavalio kuin se perinteinen lautasmalli voisi olla meille hyvää. Tiesitkö että Atkinsin dieetistä voi pahimmillaan seurata vaurioita varsinkin naisten suolistolle?

    Näin Paula Heinonen aukoo suutaan:

    Atkinsin dieetti ei ole missään nimessä terveellinen, väittää ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen. Hän totesi Radio Voiman haastattelussa, että dieetistä voi pahimmillaan seurata vaurioita varsinkin naisten suolistolle. Pahimmillaan seurauksena voi olla paksunsuolen syöpä.
    Kohuttu tutkimus väittää, että Atkinsin dieetti on turvallinen ja tehokas. Heinosen mukaan eri ruokavaliot sopivat eri lailla eri ihmisille.
    Hän toteaa, ettei tiedä, onko tässä kohututkimuksessa kyse normaalista Atkinsin dieetistä vai sen jostakin sovelluksesta.
    Normaalissa Atkinsin dieetissä suositaan punaista lihaa, munia, juustoa ja kermaa eli rasvapitoisia tuotteita.

    VastaaPoista
  11. Olisipa aikaa kirjoitella ja luekella enemmän,
    ---mutta onhan nykyään aika ihmeellistä, että sairaalassa ei ole edes valinnaisena luomumaitoa - muista tulee helposti vatsavaivoja ja siinä sitten tähyillään lisää ja tehdään kalliita tutkimuksia... Ahtaumavaarassa oleva ihminen joutuu nielemään kamerakapselin jne... siis jos se ei sieltä tule, leikataanhan se pois sieltä joka tapauksessa!

    Ei businessmaailmassa haluta kuulla mitään, mikä ei tuota... Ari Ojapellon kirjassa lukee osuvasti:
    "Julkisuudessa ei ole juuri pohdittu, mihin näiden IT-yritysten menestys oikein perustuu. Suurin osa niistä on pelkkiä Lotto-peliksi muodostuneen pörssin katteettomia uhkapleikohteita. Mutta joidenkin tuotto- odotuksiin on ihan oikeutettuakin katetta ja ne ovat omistajilleen kultakaivoksia. Niiden arvon todellisista syistä kaikki mediat ovat olleet hiljaa kuin yhteisestä sopimuksesta"

    Äiti tarjosi eilen kahvimaidoksi täysmaitoa. Periaatteessa aika hyvä, mutta kun mun elimistö ei tykkää siitä teollisesta d-vitamiinista ja mainitsin siitä, sanoi vaan et ei saa sanoa semmosta, kun hänelle tulee semmosesta paha mieli. Niin, siitä se hyshys varmaan tulee - ainakin jos kaikille käy samalla tavalla. Olisi sillä ollut luomumaitoakin, mutta tuo purkki oli jo aukaistu...

    VastaaPoista
  12. On tullut runsaasti palautetta, KIITOS!

    Reijolle erityiskiitos aktiivisuudesta. Pekka Puskan reaktio oli mielestäni varsin maltillinen. Sen sijaan Paula Heinosen reaktio oli varsin tyly. Kysyinkin häneltä sähköpostilla äsken:



    Hei ravitsemusasiantuntija Paula Heinonen.

    Minulle on toimitettu tietoa, että olette eräässä haastattelussa koskien NEJM -tiedelehdessä julkaistua Atkinsille myönteistä ravintotutkimusta, väittänyt seuraavaa:

    "Atkinsin dieetti ei ole missään nimessä terveellinen. Dieetistä voi pahimmillaan seurata vaurioita varsinkin naisten suolistolle. Pahimmillaan seurauksena voi olla paksunsuolen syöpä."

    Oletteko näin sanonut? Onko teillä mielessä jokin tietty tutkimus, jossa nimenomaan Atkinsin dieetissä olisi näkynyt naisten suolistovaurioiden lisääntyminen?

    Asiallisen tutkimustiedottamisen puolesta,

    Christer Sundqvist
    ravintovalmentaja, FT
    Parainen
    040-7529274
    christer.sundqvist@ravintokirja.fi

    VastaaPoista
  13. Ville ihmettelee: Niin mutta kannattaako maallikon ruveta venkoilemaan käsityksissään yksittäisten tutkimustulosten perusteella, kun asiantuntijoillakin tuntuu näissä olevan pähkäilemistä?

    Maallikon kannattaa elää ja syödä mahdollisimman terveellisesti. Sillä tavalla hän kerää sitä elämässä tarvittavaa terveyspääomaa, josta korkojen kanssa nautitaan sitten ikääntyneinä. Nuori ihminen kestää varsin rajujakin rasituksia ja vääriä ravintovalintoja, mutta nuorena hankitut lihavuus ja/tai elintasosairaudet eivät helpota ikääntyvän ihmisen elämää.

    Ei asiantuntija ole mikään puolijumala, joka kertoo ravitsemuksesta kaiken olennaisen. Ei asiantuntija tiedä juuri sinun yksilöllisiä tarpeitasi. Parhaimmillaankin ravitsemussuositukset voivat olla suuntaa-antavia neuvoja. Orjallisesti noudatettavaksi niitä ei ole kirjoitettu. Jos aikanaan Hys hys (Atkins!) saa virallistetun aseman ravitsemussuositusten ohjeistuksissa toivoisin, että säilytettäisiin siinäkin suhteessa maltti. Takuulla ei kaikille ihmisille sovi Atkins, kuten eivät myöskään nykyiset viralliset ravitsemussuoitukset. Henkilökohtaisissa keskusteluissa ravintoasiantuntijoillamme on tapana muistuttaa siitä, että ravitsemussuositukset ovat nimenomaan SUOSITUKSIA. Nämä periaatteet tahtovat unohtua itsekultakin taistelun tiimellyksessä.

    Villelle vielä, että parhaimmillaankin ravitsemuksen asiantuntija voi vain ohjeistaa asiakastaan parhaalla mahdollisella tavalla. Se miten hyvin asiakas toteuttaa saamansa ohjeet, jää asiantuntijankin ulottumattomiin.

    Hämmästellään näitä vaikeita asioita lisää!

    VastaaPoista
  14. Christian, Kyllä se Atkinsien säätiön rahoitus on mainittu ihan tutkimuksen tekstissäkin.

    Muutoin Ornishin vertailu on kyllä mielenkiintoinen: israelilaistutkimuksen luvuissa on mukana kaikki osallistujat, Ornishin luvuissa vain ne, jotka suostuivat dieettirääkkiin. Tämä on vähän sama juttu kun nämä kotimaiset laihdutuspolin pitäjät, jotka kehuvat kuinka heidän henkilökohtaisella ohjauksellaan ihmiset laihtuvat ihan eri tavalla kuin näissä tutkimuksissa. Ihan varmasti - kyllä intensiivinen laihdutusterapia toimii vaikka ruokavalio olisikin mitä sattuu.

    VastaaPoista
  15. Butterfly kysyy asiantuntevasti: ...naisilla hiilihydraatit nostavat serotoniinitasoa ja vaikuttavat siksi suoraan mielialaa kohottavasti. Siksi naisilla tulee usein sellaisia "pakko saada suklaata" -hetkiä. Miehillä serotoniinitason nousu aiheutti vain väsymystä.

    Vaikea sanoa onko huuhaata vaiko faktaa. Omassa pienessä asiakaskunnassani löydän tukea ajatukselle, että suklaalla on aivan erityinen asema naisen ravitsemuksessa. Lähetän sinulle ihan pian privaattipostina sen jo aiemmin lupaamani CD:n. Itse asiassa siitä tulee DVD, sillä CD:lle tieto ei enää mahtunutkaan. Saat sitten pohtien lukea serotoniinista ja suklaasta, uskoisin jotain löytyvän lukuisista elektronisista tietolähteistä.

    Itse olen tietoinen mm. tästä tutkimuksesta, jossa ainakin on yhteys suklaan ja sukupuolen välillä (lihavoin tärkeimmän lauseen):

    Chocolate: food or drug?

    Bruinsma K, Taren DL.

    Arizona Prevention Center, University of Arizona, College of Medicine, Tucson 85719, USA.

    Although addictive behavior is generally associated with drug and alcohol abuse or compulsive sexual activity, chocolate may evoke similar psychopharmacologic and behavioral reactions in susceptible persons. A review of the literature on chocolate cravings indicates that the hedonic appeal of chocolate (fat, sugar, texture, and aroma) is likely to be a predominant factor in such cravings. Other characteristics of chocolate, however, may be equally as important contributors to the phenomena of chocolate cravings. Chocolate may be used by some as a form of self-medication for dietary deficiencies (eg, magnesium) or to balance low levels of neurotransmitters involved in the regulation of mood, food intake, and compulsive behaviors (eg, serotonin and dopamine). Chocolate cravings are often episodic and fluctuate with hormonal changes just before and during the menses, which suggests a hormonal link and confirms the assumed gender-specific nature of chocolate cravings. Chocolate contains several biologically active constituents (methylxanthines, biogenic amines, and cannabinoid-like fatty acids), all of which potentially cause abnormal behaviors and psychological sensations that parallel those of other addictive substances. Most likely, a combination of chocolate's sensory characteristics, nutrient composition, and psychoactive ingredients, compounded with monthly hormonal fluctuations and mood swings among women, will ultimately form the model of chocolate cravings. Dietetics professionals must be aware that chocolate cravings are real. The psychopharmacologic and chemosensory effects of chocolate must be considered when formulating recommendations for overall healthful eating and for treatment of nutritionally related health issues.

    VastaaPoista
  16. Kiitos Kuntsa selvennyksestä liittyen noihin dieettivertailuihin. Sanottakoon nyt vielä kerran, että jokin Atkins oli minulle aivan merkityksetön juttu, vielä viisi vuotta sitten. Uskoisin monen ravitsemusasiantuntijan tuntevan suurta epävarmuutta Atkinsin suhteen vain sen takia, että henkilökohtainen kosketuspinta puuttuu tuohon ruokavalioon. Juttelin erään kokeneen ravitsemusterapeutin kanssa jokin aika sitten. Hän myönsi suoraan, että hänen ohjauksessaan ei ole ollut yhtään Atkinsin ruokavaliota kokeilevaa. Kuitenkin hänen perusajatuksensa ruokavaliosta oli selkeän kielteinen. Hämmästelimme yhdessä minun luokseni hakeutuneiden Atkinsia noudattavien hyviä veriarvoja ja hyvää terveyttä sekä laihdutustahtia. Pelko siitä, että möläyttää jotakin myönteistä Atkinsista, elää kovin syvässä meidän ravitsemusterapeuttien ajatusmaailmassa. Lääkäreiden suhteen olen jo menettämässä toivoni. Heidän kanssaan on pääsääntöisesti erittäin heikot lähtökohdat käydä asiallista keskustelua ravitsemuksesta. Heidän koulutuksestaan puuttuu lähes täysin tieto ravitsemuksesta. Rautalankaa on tarvittu kovasti!

    Kiitos kommentista!

    VastaaPoista
  17. Paulatäti, olisi helpompaa jos kommentoisit asiayhteyteen sopivasti. Nyt valistussanomasi jää tyhjiöön. Minulla on useita kirjoituksia mm. maitotuotteista. Kommentoi niitä!

    Rakkaudella, christer

    VastaaPoista
  18. Ai? Eikös otsikossa ole hys hys? Eihän kukaan halua aiheuttaa äidille eikä viraalle pahaamieltä - siinä se pointti. Eikä potilaat kerro lääkärille niitä seikkoja, miten ovat saaneet vaivan kokonaan pois pitkiksikin ajoiksi, kunnes jokin ykisttäinen kipulääke esimerkiksi saa koko mahan pilalle!

    Voin hyvin kuvitella, että Heinosen Paulalle on tullut sellainen mielikuva kaikista dieeteistä, sillä olen joutunut kääntämään monen monta viestiä hänelle, mutta niistä en tietnkään täällä kerro. En voisi kuvitellakaan, että itse söisin ruokaa, joka on pilattu arominvahventeilla, mutta aika moni niin tekee ja ensimmäiseksi, kun mahavaivojen kanssa menee lääkäriin, joutuu tutkimuksiin, joissa otetaan koepaloja - niistä vain harva kieltäytyy, vaikka nimenomaan siihen silvottuun solukkoon se syöpä saattaa kehittyä. Tuo uutinen ei kai muuta käytäntöjä, vaikka on ihan tutkittua tietoa.

    Meillä ei ole syöty margariineja 10 vuoteen missään muodossa, kun niistä menee iho huonoksi. Ilman leipää ja viljoja olen pärjännyt hyvin jo 1,5 vuotta, mutta parilla kalkkunaleikkeellä saan itseni kipeäksi pariksi viikoksi, karrageenin ja glutamaattien takia.

    Mut tietysti se on jokaisen oma asia, mitä syö. Muuan keliaakikkokin sanoi kerran, kun sanoin hänelle et ei kannata syödä niitä leikkeleitä (mitä hänellä oli leivällä), että luuletko et mie alan niitä kaikki lukemaaan??? Sanoin että luulen - mut suuttui vaan ja sanoi, et olishan se lääkäri hänelle siitä sanonut:-( Siis ei ikinä sano ja siksi ihmiset syö kauheesti kipulääkkeitä, joilla viimeistään saa sen herkemmän suoliston rikki - niissä kun on aftoja aiheuttavia apuaineita. Meillä taaas ei käytetä mitään kipulääkeitä - kurkumallakin se lähtee, jos on tanssinut itsensä kipeeksi asti:-)

    Odotan, että Heinosen Paula kirjottaisi itse tänne...

    Olenko kieltäytynyt hoidosta, jos kieltäydyn koepaloista?

    VastaaPoista
  19. kiitos tuosta suklaatekstistä :D

    pointti lähinnä tuolla (unenpöppörössä kirjoittamallani) kommentilla serotoniinitasosta oli pohtia sitä, että voisiko sillä olla merkitystä naisen ruokavaliossa; tutkimuksessa välimeren dieetti toimi parhaiten naisille - ja se sisältää enemmän hiilihydraatteja. jos ne nyt nostavat serotoniinitasoa naisella ja vaikuttavat mielialaa kohottavasti, niin mietin, että ovatko naiset sitten niin riippuvaisia mielihyväruoasta eli hiilihydraateista, ettei atkins tuottanut tulosta.

    mutta varmasti vaikea päätellä mitään, koska naisten osuus todella oli vain tuo 20% osaanottajista.

    olisi välillä hyvä saada näyttöä siitäkin, kuinka ruokavaliot vaikuttavat ihan yksinkertaisesti eri sukupuolten välillä.

    VastaaPoista
  20. Kaikkien aikojen moka.

    Ravitsemus- ja lääketiede joutuvat tulevaisuudessa naurunalaiseksi. Näin käy myös koko länsimaiselle tieteelle. Saatan nähdä lukuisien mormonien, jehovien yms. virnistelyn "ennen opetettiin ettei rasvaa saa syödä, nyt sitä tuputetaan". Useiden vuosikymmenien ajan "vähän rasvaa" oli koko terveellisen ruokavalion lähtökohta. Senkus muutat mielesi. Sori syökää nyt kuitenkin niitä rasvoja. Miten voitte kuvitella, että ihmiset, jotka ovat opettaneet "vähän rasvaa" dogmaa vuosikymmenet, voisivat niks naks muuttaa käsitystään ?

    Koville voi ottaa väärässä olemisen myöntäminen. Niin koville että sen hintana on kansakunnan paisuminen edelleen.

    VastaaPoista
  21. Voi kun ei tarvitsis odottaa kovin montaa vuotta mielipiteiden kääntymiseen ja lääkärien vastalauseiden hiljenemiseen.

    Tosin, ei tässä taistelussa sitten olisi mitään mieltä :D Lapsellista touhuahan tämä on. Miksei voisi käyttäytyä aikuismaisesti ja vain yksinkertaisesti myöntää virheensä. Tuskin niitä kukaan pahaa pahuuttaan tekee. Objektiivisesti katsottuna kaikki on ollut vain yhtä typerää sattumaa.. Ja nyt ollaan vihdoin oikeilla raiteilla.

    Nojoo, turha spekuloida.
    Eikun taistoon!

    VastaaPoista
  22. Butterfly, A-Z-tutkimuksessa oli mukana vain naisia, ja myös siinä Atkins oli tehokkain, ja HDL:n nousu ja triglyjen sekä verenpaineen lasku suurin Atkinsilla olevilla. No, A-Z:ssa ei ollut mukana Välimeren dieettiä.

    Tuo A-Z on muistaakseni Shai&kumpp. viite [4]. A-Z:ssa tutkimuksen kesto oli vuosi, joten pääsivät pirulaiset julkaisemaan ennen Shaita ym:

    http://jama.ama-assn.org/cgi/content/full/297/9/969

    (Jostain syystä Hesari ei suostu julkaisemaan keskustelussa tuota linkkiä, tai varsinkaan sitä tosiseikkaa, että tämä Shai et al ei todellakaan ollut *ensimmäinen* tutkimus jossa olisi todettu HysHysin olevan tehokkain mutta terveellisen. Ihme hiihtäjiä. Mutta tässä nähdään miten amatöörit ja diletantit puuhastelevat ja pesevät mennen tullen nk. ammattilaiset...)

    VastaaPoista
  23. Sami Uusitalo on syystäkin vihainen viralliselle ravitsemusvalistukselle:

    Sami sanoo: Koville voi ottaa väärässä olemisen myöntäminen. Niin koville että sen hintana on kansakunnan paisuminen edelleen.

    Olen jo pitkään odottanut, että saisin kuulla enemmän ilouutisia ravitsemusterapeuttien keskuudesta. Onhan tuo työ parhaimmillaan erittäin antoisaa. Voi iloita siitä miten annetuilla ohjeilla asiakas onnistuu laihduttamaan pysyvästi, pääsee jostakin kiusallisesta vaivasta eroon tai kerää lisää sitä terveyspääomaa ruokalautaselta. Siinä työssä voi pistää koko ammattitaitonsa likoon sen puolesta, että ihmiset tervehtyisivät ja laihtuisivat ruokapöydän äärellä. Siinä työssä saa vääntää sykkyrään mennyttä rautalankaa suoraksi moneen kertaan. Ei "tavallinen" ihminen näitä ravitsemustieteen kiemuroita ymmärrä, mutta voi hän oppia mitä hän suuhunsa pistää ja mitä hänen kannattaa välttää. Monesti meidän valistuneella kansalla on kyllä vankat perustiedot terveellisestä ruoasta, näitä tietoja pitää vain sopivassa määrin tukea ja korostaa.

    Minulla on aivan ihana ystävä. Hän tuo mukanaan kuukausien aikana keräämänsä lehtileikkeet ravitsemuksesta. Niitä me katsomme sitten yhdessä ja pohdimme mikä niissä on oikein ja mikä väärin sekä mitä hän voi niistä soveltaa omaan elämäänsä. Niitä ihania ravitsemusalan kiemuroita on purettu auki ja minä opin koko ajan lisää ravitsemuksesta. Se että joskus on lukenut paljon ravitsemustieteitä yliopistossa ei takaa ammattitaitoa. Ammattitaito tulee siitä miten soveltaa sitä vanhaa ja uutta oppia asiakkaiden ja itsensä hyväksi.

    Virheellisen yksipuolisen lautasmallin suosiminen valistustyössä on virhe, joka vähitellen pitäisi myöntää. Olet siinä aivan oikeassa, Sami. Ravitsemusterapeuttien yhdistyksen pitäisi ottaa tämä asia käsiteltäväksi ja julkisuudessa myöntää, että perinteiselle lautasmallille ei oikeastaan ole paljon käyttöä. Katsokaas, ongelma on siinä, että lautasmallin ruoka on liian yksipuolista, se ei pidä nälkää loitolla ja sitten syödään niitä välipaloja (ja moni lihoo juuri näistä välipaloista). Sain Ruotsista tiedon, että Elisabeth Rothenberg (Ruotsin ravitsemusterapeuttien yhdistyksen puheenjohtaja) olisi eräässä haastattelussa kertonut ihan äskettäin, että lautasmallia eivät ravitsemusterapeutit oikeastaan ole työssään käyttänetkään! Näin voitaisiin myös Suomessa tehdä. Otetaan pois tuo perinteisen lautasmallin painolasti ravitsemusterapeuttien työstä. Myönnetään yksilöllisen ravinto-ohjauksen tarve ja suurille väestöryhmille suuntautuvien suositusten epävarmuus.

    Elämme mielenkiintoisia aikoja!

    VastaaPoista
  24. Butterflyn toive toteutukoon mahdollisimman pikaisesti:

    Voi kun ei tarvitsis odottaa kovin montaa vuotta mielipiteiden kääntymiseen ja lääkärien vastalauseiden hiljenemiseen.

    Ruotsia meidän on ollut tapana matkia vähän joka asiassa. Tässä ravitsemusasiassa matkiminen on ollut hitaanlaista.

    Ottakaa lääkärinne kanssa nämä ruoka-asiat puheeksi. Monissa asioissa kannattaa lääkäriä kuunnella. Hän tietää paljon sairauksista ja lääkkeistä. Jos hän ruoka-asioissa kuitenkin opastaa teitä rasvattomaan suuntaan, sanokaa kohteliaasti olevanne eri mieltä (mikäli näette sen tarpeelliseksi). Jos tarpeeksi moni potilas pitää lääkärin mielipidettä virheellisenä tapahtuu se suuri ihme, että hän jättää golfkierroksen kiertämättä sinä iltana ja avaa sen sijaan kirjaston oven ja tutustuu ravitsemusalaan.

    Tsemppiä lääkärikunnalle!

    VastaaPoista
  25. Kuntsa sanoo mm. :

    ...tämä Shai et al ei todellakaan ollut *ensimmäinen* tutkimus jossa olisi todettu HysHysin olevan tehokkain mutta terveellisen...

    Voin vahvistaa Kuntsan tiedot oikeiksi. Kyllä näitä muitakin Hys hys:lle myönteisiä tutkimuksia löytyy. Jari Ristiranta keräsi niitä ansiokkaaseen blogiinsa (joka on tällä hetkellä tauolla) Ravitsemus ja Terveys. Löytyy Googlella. Ruotsissa lääkäri Anders Eenfeldt (kostdoktorn.se) ja lääkäri Annika Dahlqvist (blogi löytyy helposti Googlella) ovat keränneet näitä tutkimusviitteitä ja selostaneet kupletin juonen. Jos Lontoon murretta osaa, niin löytyy tosi paljon mielenkiintoista pohdintaa. Blogeissa se uusin tieto yleensä löytyy. Varsinkin paperimedia laahaa kovasti perässä. Pistän jossakin vaiheessa tänne omaan vaatimmattomaan blogiini jonkinlaisen listan hyvistä resursseista jos ajankohtainen ravitsemustieto kiinnostaa.

    VastaaPoista
  26. Tiuedäthän, että Paula-täti ja Paula Heinonen on kaksi ihan eri henkilöä?

    En ole koskaan kuullut Heinosen Paulan käyttävän kys nimeä itsestään. Voisit korjata sen sinne linkkiisi:
    Prohealth sivuilta löytyy Heinosen sivut.

    Laitan linkin tuohon, kun ei sen laittaminen tähän onnistu, mut ei siis ole mun sivut.

    VastaaPoista
  27. En tiedä Kaima vaan mistä olet saanut päähäsi, että sekoittaisin Paulat?

    VastaaPoista
  28. "Virheellisen yksipuolisen lautasmallin suosiminen valistustyössä on virhe, joka vähitellen pitäisi myöntää."
    Minä taas luulen, että suomalaiset eivät olisi näin sairaita ja ylipainoisia, jos lautasmallia todella noudatettaisiin. Tilastojen mukaan suomalaiset syövät alle 300g kasviksia ja hedelmiä päivässä. Omien havaintojenikin mukaan vatsat täytetään perunalla tai muulla tärkkelyksellä ja muu on vain mausteena.

    VastaaPoista
  29. " Minä taas luulen, että suomalaiset eivät olisi näin sairaita ja ylipainoisia, jos lautasmallia todella noudatettaisiin. Tilastojen mukaan suomalaiset syövät alle 300g kasviksia ja hedelmiä päivässä. "

    Lautasmallissa perunalle on todellakin varattu ainoastaan neljännes lautasesta. 25 %:in sijaan Teboilin aterioissa tai kaupan eineksissä perunaa on usein 75 %:ia annoksista. Jos siirtyisimme edes lautasmallin suuntaan olisi muutos terveydelle edullinen.

    Tämä sinällään hyvä havaintosi ei kuitenkaan poista ravitsemusterapeuttien ja lääkäreiden vastuuta. Heidän ohjeensa lähtee yksipuolisesti "rasvat pois" linjasta. Tämä on kansan lihomisen syy, ja mielestäni nämä rikolliset tulisi saada teostaan vastuuseen.

    Jättämällä perunan kokonaan pois ja laittamalla tilalle esim, paprikaa, kaaleja, sipulia ja punajuurta saa huomattavan paljon enemmän suojaravinteita energiayksikköä kohden.

    VastaaPoista
  30. Sami Uusitalo sanoo viisaasti: Jättämällä perunan kokonaan pois ja laittamalla tilalle esim, paprikaa, kaaleja, sipulia ja punajuurta saa huomattavan paljon enemmän suojaravinteita energiayksikköä kohden.

    Tämä on erittäin tärkeä tieto. Minulla on jo pitkään ollut työn alla käsikirjoitus (yhdessä Samin kanssa!) juuri tästä Samin herättämästä aiheesta. Ehkä se tieto julkaistaan pian ilmestyvässä kirjassani ravitsemuksen iloista ja suruista sekä löytää tiensä johonkin mukavaan lehteen. Kerrottakoon blogini lukijoille, että hämmästyttävän vähän perunassa todellakin on vitamiineja ja hivenaineita painoyksikköä kohti. Ei ole vaikeaa löytää ruoka-aineita, jotka ovat perunaa parempia tuossa suhteessa.

    Laihduttajan ruokaa peruna ei ainakaan ole. Huippu-urheilija voinee syödä perunaa paljonkin, mutta perunan ravinneköyhyyden takia on hyvä jättää tilaa myös muulle ruoalle.

    VastaaPoista
  31. Reijo toi meille aikanaan tämän tiedon ravitsemusasiantuntija Paula Heinosen nimissä: (Atkinsin) dieetistä voi pahimmillaan seurata vaurioita varsinkin naisten suolistolle. Pahimmillaan seurauksena voi olla paksunsuolen syöpä.

    Paula Heinonen oli minuun yhteydessä ja pahoittelee haastatteluun päässeitä sammakoita. Lehtijuttu on tehty kiireessä annetun radiohaastattelun perusteella. Pahimmillaan voi ihmisen kohtalona olla paksusuolen syöpä, mutta sitä tuskin edistää Atkinsin ruokavalio. Mitään tutkimusviitteitä Paulalla ei ollut esittää.

    Myönnän taas, että olisin viisi-kuusi vuotta sitten möläyttänyt yhtä pahasti Atkinsista kuin Paula. Oikaiskaa ravitsemusterapeutteja omalla tahollanne tästä väärinymmärryksestä, että Atkins olisi erityisen epäterveellinen ruokavalio. Valitkaa oma taktiikkanne siinä miten te tämän asian ilmaisette. Minä puhun Hys hys -ruokavalion eduista. Anssi Manninen aikoinaan valisti minua potaskan puhumisesta oikein kovaa ravistaen. Ehkä se oli minulle tarpeen?

    VastaaPoista
  32. "Mitään tutkimusviitteitä Paulalla ei ollut esittää."

    Netistähän on itse kunkin helppo löytää tutkimustuloksia, artikkeleita ja blogikirjoituksia lähes minkä tahansa väitteen tueksi. Näinhän on tämänkin asian laita, tai siis ainakin on helppo mennä vipuun: linkki.

    Olisko tuo tutkimus sitten kumottu jälkeenpäin?

    VastaaPoista
  33. Pitäisi olla nukkumassa, mutta minkä teet kun Ville tuo mielenkiintoisia haasteita!

    Tämä nyt on aivan kauhean huono tapa minulta, mutta minä en enää jaksa lukea lowcarb-aktivisti Jimmy Mooren ajatuksia tuosta mainitusta butyraatti -tutkimuksesta. Annan sinulle, Ville, mahdollisuuden lukea tuo selitys ensin, minä menen kyllä nyt nukkumaan (huomenna pitää olla skarppina Tampereella Kalevan kisoissa)!

    Lue tämä:

    http://preview.tinyurl.com/66k7kf

    VastaaPoista
  34. Ihan hyvä juttu, mutta sehän vain osoittaa sen mitä edellisessä viestissä kirjoitin. Mitäpä tästä!

    VastaaPoista
  35. Kiitos mielenkiintoisesta blogistasi, en olekaan lukenut aiemmin.

    Yritin tehdä mitä kehoitit: "Älkää olko niin lapsellisia kuin minä olin aiemmin, että jätin lukematta ja pohtimatta tämäntapaisia juttuja." ja lueskelin kommentoimaasi tutkimusta. En ole asiantuntija, enkä ehkä siksi jaksanut lukea juttua huolella.

    Kuitenkin minun silmääni pisti artikkelissa (lähinnä kuvissa) seuraavat asiat:

    Kuinka moni jaksoi noudattaa annettua dieettiä: välimeren ruokavaliolla n. 85%, vähähiilihydraattisella n. 78%

    Vähähiilihydraattisella ruokavaliolla koehenkilöt saivat energiaa hiilihydraateista n. 40 %, joka ei nyt aivan kauhean vähän ole.

    Kuten jo muutkin todenneet, naisille välimeren ruokavalio näytti sopivan (laihduttavan) huomattavasti paremmin kuin vähähiilihydraattinen.

    Jos katsoo veren rasvaprofiileja, niin ei vähähiilihydaraattinen mielestäni aivan kiistatta ole edullisin, erityisesti trigly-arvo kiinnostaisi vielä pidemmältä ajalta.

    Verenpaineessa ei ollut tilastollisesti merkittävää eroa, mutta kuitenkin välimerenruokavalio näytti olevan edullisempi kuin muut tutkitut.

    Jokatapauksessa kuitenkin mielenkiintoinen tutkimus, ja olen ehdottomasti sitä mieltä, että on hyvä että tutkitaan.

    Vielä mielestäni näissä keskusteluissa olisi hyvä muistaa myös, että viralliseen 'ravitsemus'-suositukseen kuuluu myös suositus harrastaa liikuntaa - mielellään lähes tunnin päivässä. Tuntuisi (ainakin maalikosta) järkeenkäyvältä, että liikkujalle optimaalinen ruokavalio on erilainen kuin sohvaperunan. Toiseksi on hyvä muistaa, että ravitsemussuositukset on käsittääkseni suunniteltu terveelle ihmiselle - hänen siis ei ole tarkoitus laihtua syödessään suositusten mukaan.

    VastaaPoista
  36. Kysäisin julkaisuun liittyen tarkempaa kuvausta tutkimushenkilöiden ruokavalioista aikanaan, ilmeisesti tätä seikkaa on useampikin ihmetellyt. Uusimmasta NEJM-lehdestä löytyy nyt Shai et al. -julkaisua käsittelevä kirjeenvaihto, myös artikkelin liitettä on hieman päivitetty.

    Jari

    VastaaPoista