lauantaina, heinäkuuta 26, 2008

Terminaattorin mitta täyttyi - transrasvat lähtevät!


**
Terminaattori (nykyinen Kalifornian kuvernööri Arnold Schwarzenegger) on päättänyt tuhota Kaliforniasta nuo iljettävät tappajat vailla vertaa: teolliset transrasvat. "Iso-Arska" tietää kehonrakennusta harrastaneena, että ruoan kanssa ei leikitä. Nyt hän on päättänyt seurata New Yorkin ja lilliputtimaa Tanskan esimerkkiä ja lukea sellaiset madonluvut elintarviketeollisuudelle, että se ei teknotransseja enää näe kuin villeimmissä unissaan.

Arnold on nujertanut monta vastustajaa. Iloisen Terminatortervehdyksen "Hasta la vista, baby" myötä selostettakoon, että teolliset transrasvahapot lisäävät sydäntautien ja syöpien riskiä, kun taas luonnolliset transrasvat (esimerkiksi voissa) vähentävät niitä. Arnold tuhoaa Kaliforniasta nämä tuotteet: osittain kovetettua rasvaa sisältävät makeiset, keinotekoiset leipomotuotteet ja uppopaistetut ruoat. Lihasta ja maidosta saatavia luonnollisia transrasvoja (mm. konjugoidut linolihapot) Arnold pitää parhaimpina ystävinään ja niihin hän ei koske.

Suomen tilanteesta Arnold on huolissaan ja hän saattaa tulla tänne riehumaan jos teollisuudessa ei meno muutu. Transrasvojen saannin arvellaan maassamme olevan lähes WHO:n suositusten mukainen ja täällä ollaan edelleen Pohjois-Karjala projektin lumoissa sen verran tiukasti, että ollaan äärettömän huolissaan kovia kokeneen väestömme tyydyttyneen rasvan (eläinrasvat, voi, kookos) "liiallisesta" saannista. Arnoldin vierailua peläten, Suomessa teollisuus on vapaaehtoisesti vähentänyt transrasvojen määrää elintarvikkeissa.

Rauhoittukaa, Arnold Schwarzenegger ei tietääkseni ole tulossa Suomeen! Tuottamani suuren pettymyksen voimme kuitenkin kääntää iloiseksi asiaksi hyvin yksinkertaisesti: Syödään tästä lähtien vain luonnollisia rasvalähteitä. Eläin- ja kasvikunnan lähteet nautitaan käsittelemättömässä muodossa. Siitä iso-Arskakin pitää.

Otamme pitkän askeleen kohti Kalifornian terveempää tulevaisuutta, toteaa Schwarzenegger lopuksi tästä teolliset transrasvat kieltävästä laista.

Lähde: Verkkouutiset, 26.7.2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti