maanantaina, heinäkuuta 28, 2008

Kalaruoan ylistystä teille kaikille

***
Olen saaristossa nuorten urheiluleirillä
ohjaajana ja innostajana. Saammekohan kalaa?

Te ainakin saatte kalaa juttujen muodossa (jos tämä ajoitettu jutun ilmestyminen toimii!):

2 kommenttia:

 1. Sehän mahtavaa!Osaatko sanoa, tunteeko nuoriso kalat: siis mitkä ovat keitossa syötäviä, mitkä ovat petokaloja jne? Osaavatko itse perata ne? Tai ruotia?

  Meillä paistetaan usein halstarilla kalaa, ihan nuotiolla vaan, mutta monesti sen estää metsäpalovaroitukset. Pakastekalastakin saa oikein hyvän kalaruoan, kun paistaa palaset oikeassa voissa, kumoaa purkin kuohukermaa sekaan, vähän tilliä ja luomumaustepippuria sekaan. Jos et ole ikinä maistanut luomumausteita, et voi tietää, minkälaisesta elämyksestä jäät paitsi... Eikä tämä ole vain mun makuasia. Tampereen kauppahallissa on Luomuani-niminen putiikki, josta löysin niitä. Voihan niitä olla muuallakin, mutta missä, vois joku kertoa? Monissa maustesekoituksssa kun on ihanmitäsattuu, eikä niillä kannata pilata mitään ruokia - kalaliemikuutioista puhumattakaan.

  Luomukermaa ei kannata käyttää - pienempi paha on joku sallittu surkea sattuma antibioottijäämääkin, kuin se karrageeni kermassa - mut kookoskermaa, missä ei ole E407, voi myös käyttää. Silloin kalan sekaan sopii myös inkivääriraaste ja seesaminsiemenöljy.

  VastaaPoista
 2. Tässä poikamiehen kalanlaitto vinkki.

  Kun ostat kalaa (esim. perattua muikkua, tai silakkaa) leivität sen helpoimmin laittamalla ruis/korppujauhon ja suolan suoraan pussiin johon kalat on kaupassa laitettu. Sitten vain ravistat pussia ja paistat voissa. helppoa ja terveellistä.

  Jos haluaa tehdä kastikkeen. Niin sen saa kermaviilista helposti sekoittamalla siihen vähän suolaa ja sokeria ja esim. sitruunapippuria. Tilliä voi myös käyttää.

  Tämäkään ateria ei tule kalliiksi ja pitää hyvin nälkää. Kolmella eurolla voissa paistettua muikkua jaksaa pitkälle.

  VastaaPoista