keskiviikkona, heinäkuuta 23, 2008

Lisäainepelko aiheeton sanoo Evira

*
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira haluaa lieventää
ruoan lisäaineisiin liittyvää pelkoa. Miksi lisäaineita käytetään, ja tarvitseeko niitä pelätä?

Elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä luetellaan usein monia E-kirjaimella alkavia kirjainkoodeja, jotka kertovat, mitä lisäaineita tuotteeseen on lisätty. Lisäaineita on käytetty jo useiden vuosisatojen ajan, mutta kuluttajat suhtautuvat niihin silti epäluuloisesti.

Useimmissa elintarvikkeissa on nykyään jonkinlaisia lisäaineita. Etenkin teollisesti valmistetuissa elintarvikkeissa lisäaineita tarvitaan ruokien säilyvyyden takaamiseksi, sillä niillä estetään ruokamyrkytysbakteerien lisääntyminen. Lisäaineita käytetään paljon myös kevyttuotteissa. Kun sokerin ja rasvan määrää vähennetään, käytetään lisäaineita, joilla tuotteen rakenne ja ulkonäkö saadaan pysymään hyvinä, kertoo Eviran ylitarkastaja Taina Rautio.

Lisäaineet ovat kemiallisia yhdisteitä, joista osa on synteettisiä ja osa puolestaan peräisin luonnosta. Rautio vakuuttaa, että kemiallisia koodinimiä ei tarvitse pelätä, vaikka niitä ei osaisikaan tulkita.

Lisäaineiden käyttö on kasvanut viimeisten 30-40 vuoden aikana teollisen elintarviketuotannon lisääntymisen myötä. Mitä pidemmälle elintarviketuote on jalostettu, sitä enemmän siinä on lisäaineita. Lisäaineet eivät kuitenkaan ole ruokamaailmassa uusi tulokas, sillä niitä on käytetty jo useiden vuosisatojen ajan. Esimerkiksi viinien valmistuksessa käytetään rikkidioksidia säilyvyyden vuoksi, ja kotitalouksien leivonnassa taikinoihin lisätään leivinjauhetta, Rautio huomauttaa.

Elintarvikkeisiin lisättäviä lisäaineita valvotaan tiukasti. Niiden turvallisuus arvioidaan tarkkaan, ja mahdolliset lyhytaikaiset haitalliset vaikutukset selvitetään aina. Pidempien tutkimusten avulla seurataan lisäksi sitä, aiheutuuko aineista pidempään käytettäessä haittaa, tai vaikuttavatko ne ihmisten perimään. Elintarvikesäädösten mukaan tuotteissa käytetyt lisäaineet pitää aina ilmoittaa pakkausmerkinnöissä sekä ryhmänimellä että lisäaineen omalla nimellä tai sen E-koodilla. Lisäainemääräykset ovat nykyään samat kaikissa EU-maissa, Eviran ylitarkastaja Taina Rautio kertoo.

Tarkka valvonta ei kuitenkaan ole poistanut kaikkien kuluttajien epäluuloja lisäaineita kohtaan. Monet elintarvikevalmistajat ovatkin pyrkineet korvaamaan ns. puhtaat lisäaineet erilaisilla bakteeriviljelmillä, jotka tuottavat lisäaineita. Pakkausmerkinnöissä ne ilmoitetaan usein hapatteena tai bakteeriviljelmän nimellä. Elintarvikkeiden valmistajat ovat siirtyneet käyttämään myös entsyymejä, jotka muokkaavat ruoan rakennetta samalla tavalla kuin lisäaineetkin. Kuluttajat eivät kuitenkaan saa tietoa käytetyistä entsyymeistä, sillä niitä ei pääsääntöisesti ilmoiteta pakkausmerkinnöissä, Rautio sanoo.

Lisäaineallergia on hyvin harvinaista, koska lisäaineiden puhtaudelle on asetettu tiukat vaatimukset. Entsyymeihin saattaa kuitenkin tietyissä tapauksissa liittyä yliherkkyysvaara.

Artikkelin on tuottanut Elintarviketurvallisuusvirasto.

Lähde: Deskin uutistiedote toimittajille, 23.7.2008

8 kommenttia:

  1. Niinhän ne sanoo virkansa puolesta aina, kun sinne jotain haittoja ilmoittaa - 10 v sitten ilmoitin ja vastaukseksi sain, että arominvahventeista tulee migreeniä ja tuleehan siitä muillekin, mutta kun se onkin lääkeainetta: glutamiinihappohydrokloridia, joka on vaikuttava aine lääkkeessä Hypochylin. Ja siihen sain vastaukseksi että on ne niin hyvin tutkittu... Moni saa kipulääkkeistä mahansa sököksi, koska ne estävät paranemista ja varsinkin jos niissä on natriumlauryylisulfaattia, saavat helposti limakalvoille aftoja. Kaikkein hirveintä on se, että niissä apteekkituotteissa voi olla muuntogeenisiä aineksia... Eivät osanneet sanoa apteekissa, missä on ja missä ei, joten parempi uskoa omaa päätä ja mahaakin...

    Tuntoaisti kannattaa säilyttää, jos sellainen on tallella vielä. Niin joo, Evira "valvoo" kaupan tuotteista, mut teki sellaisen systeemin, et eivät pysty selvittämään edes sitä jätejuustomössöjuttua...:-(

    Ei ole pakko syödä sellaista mitä tulee kipeeksi?

    VastaaPoista
  2. Hupsista, olin siivonnut muokatessa yhden rivin tai pari välimerkkiä pois jutusta! Siis ei ne uskoneet asiaa, vaan sanoivat, että ne aineet on niin hyvin tutkittu jne... Mutta kun joka kerta väistämättä sama asia toistuu, eikai tarvi uskoa tuollaisia väittämiä?

    No, myöhemmin sitten ostin neurologian oppikirjan ja tässä siitä lainattu lause, vuodelta 1996: Neurologia, kirjoittanut Palo, Jokelainen, Kaste,Teräväinen, Waltimo. Sivulla 180 lukee:

    "Kemiallisiin aineisiin tai niiden poisjättöön liittyvä päänsärky:

    Päänsärkyä aiheuttavia aineita ovat alkoholi,
    angina pectorisksen hoitoon käytetty nitroglyseriini,
    lihan punavärin säilyttämiseen käytetty nitriitti,
    säilöntäaineena käytetty natriumglutamaatti,
    lyijybensiini
    ja hiilitetrakloridi... jne."

    Natriumglutamaatti on kuitenkin arominvahvenne eikä paranna millään tavalla säilyvyyttä, mutta se tavallaan vähentää ravintoarvoa, sillä niissä tuotteissa, missä sitä käytetään, on suhteessa vähemmän proteiinia, kuin niissä, missä ei käytetä, eikä sitä voi nähdä muuta kuin tuoteselosteesta. Kuinka moninoita vertailee, kun luulee saavansa tarpeeksi proteiinia eikä saakaan? Mutta luin v 2000 Kaari-lehdestä tällaista:

    "... P-L Penttilä kehitti lisäaineiden valvontaprojektin arviointimenetelmiä ja yhdisti aikaisempia tietolähteitä niin, että lisäaineiden saannista pystyttiin luomaan kattava kuva, joka varmasti täytti EU:n toiveet."

    Sitten aloinkin valvomaan itse omia ja perheeni sapuskoja:-D

    VastaaPoista
  3. Vi**u sun kanssa - Paula! Pitääkö sinun pilata idioottimaisilla höpötyksilläsi kaikki järkevät nettipaikat?? HÄIVY!

    VastaaPoista
  4. Niin, enkä ole ainoa, joka saa samanlaisen kohtelun. Elinkautislääkitys mahdollisimman nuorielle tuottaa parhaiten ja sille ei voi mitään, kun patenttisuoja-aika ratkaisee kaikki asiat. Mut eihän sitä lapset tiedä eikä nykyään enää vanhemmatkaan:-(

    Siksi minulla on jopa velvollisuus tuoda asia esille. Niin moni kärsii turhaan lapsettomuudesta... Siis eihän keskenmenojenkaan syitä tutki kukaan!

    VastaaPoista
  5. Mitä muuta kuvittelitkaan?

    Antibioottijäämistä ei puhuta enää ollenkaan, luomukanaa ei ole kaupassa myytävänä ja luomukerma on pilattu samalla aineella, mitä oli peräruiskesuspensiossa vielä vähän aikaa sitten...? Ei tarvi kovin kummonen maalaisjärki olla huomatakseen tuon yhtälön.

    Laitan linkkiin sen vastauksen, minkä sain verkkolehteen, kun esitin kysymyksen Lääkelaitoksen palautelaatikkoon. Ole hyvä vaan ja jatka siitä!

    J.K. Lapsettomuuskin loppuu monesti myrkyttömällä (mutta siis ei luomusokeria eikä luomukermaa!), mutta eihän nuo pilleribusinekset tykkää siitä... Mut siitä tein oman jutun sivuilleni. Ihmeellistä, mutta täysin loogista tältä pohjalta, ettei sitä saa kertoa moissa keskusteluissa...

    VastaaPoista
  6. Oho! Täällähän on vilkas kommentointi käynnissä. Nämä lisäaine-asiat ovat mielenkiintoisia. Kirjoitan niistä piakkoin lisää.

    Paula-tädillä on oikeus kommentoida tärkeäksi havaitsemiaan asioita. Pysy täällä - et ole häiriöksi!

    VastaaPoista
  7. Kiitos!
    Nyt nukkumaan - ihminen ei voi koskaan nukkua liikaa:-)

    VastaaPoista
  8. Lapsettomuus saattaa johtua myös yksinkertaisesti siitä että yritetään sitä jälkikasvua hankkia sitten kun on ne talot ja tavarat. Itselleni synnytyslääkäri kertoi että optimaalinen ikä hankkia lapsia on 19-25. Nykyään keskimääräinen ensisynnyttäjä taitaa olla 29-vuotias. Turha niitä lisäaineita on ihan joka asiasta syyttää.

    VastaaPoista