keskiviikkona, heinäkuuta 23, 2008

Maito on hyödyllistä urheilijan lihaksille

**
Sain tänään (23.7.2008) etukäteisilmoituksen
todella mielenkiintoisesta tutkimuksesta. Brittiläinen liikuntatieteen laitos Northumbrian yliopistossa on jo pitkään tutkinut maidon sopivuuttaa urheilijalle. Nyt löytyy tarkempaa tietoa siitä miten maito vähentää liikunnan aiheuttamaa lihaskudoksen tuhoutumista.

Liikunta aiheuttaa aina lihaskudoksen pientä tai suurta tuhoa. Tuhovaikutus näkyy niissä pienen pienissä proteiinisäikeissä lihaksen sisällä. Se on luonnollista liikuntaan liittyvää kulumista, jota elimistö korjaa paremmaksi levon aikana ("lihas kasvaa levossa"). Kovan liikuntasuorituksen jälkeen lihakset voivat jopa useita päiviä olla heikommassa kunnossa, lihasten sisäiset entsyymitasot kohoavat ja voidaan todeta liikunnan jälkeen viiveellä syntynyttä lihasten kiputilaa (DOMS, delayed-onset muscle soreness).

Maidon proteiini- ja hiilihydraattikoostumus on ihanteellinen lihaksille. Tutkimuksissa maidon nauttiminen palautumisjuomana vähensi harjoittelun jälkeistä lihasten kiputilaa (ei tilastollisesti merkittävä johtuen pienestä rymäkoosta) ja edisti lihasten palautumista (tilastollisesti merkittävä). Neljälle ryhmälle, jossa oli kussakin 6 vapaaehtoista tervettä miestä, annettiin joko vettä (kontrolliryhmä), hiilihydraattipitoista urheilujuomaa, maitopohjaista hiilihydraatti-proteiini palautumisjuomaa tai pelkkää maitoa. Osanottajille tehtiin tavanomaisia lihasten suorituskykyä mittaavia testejä treenipäivänä. Lihaksia rasittavan treenin jälkeen heiltä mitattiin erilaisia lihasentsyymitasoja ja pyydettiin arvioimaan lihaksen kiputilaa. Mittaukset tehtiin 24 ja 48 tuntia liikuntasuorituksen jälkeen.

Viiveellä syntyneen lihasten kiputilan (DOMS) suhteen ei ollut tilastollista eroa ryhmien välilllä kumpanakaan mittausajankohtana. Sen sijaan pelkällä maidolla saavutettiin tilastollisesti parempi vääntövoima lihastyössä kuin pelkällä urheilujuomalla. Kovempi vääntö ei kuitenkaan aiheuttanut enempää lihaskipua. Sekä maito että maitopohjaista palautumisjuomaa litkineessä ryhmässä edistettiin lihasten entsyymitasojen palautumista normaalitilaan tehokkaammin kuin pelkkää vettä tai urheilujuomaa nauttineessa ryhmässä.

Tutkijoiden mukaan kuntosaliurheilijalle sopii erinomaisesti pelkkä maito tai maitopohjainen palautumisjuoma. Tutkimus ilmestyy elokuussa soveltavan fysiologian ja ravitsemusmetabolian kansainvälisessä julkaisussa.

Lähde: Cockburn E, Hayes PR, French DN, Stevenson E, St Clair Gibson A. Acute milk-based protein-CHO supplementation attenuates exercise-induced muscle damage. Appl Physiol Nutr Metab 33 (4): 775-783, 2008

6 kommenttia:

 1. Muistan lapsuuden sankarini Lasse Virenin ihmetelleen valmentajalleen Rolf Haikkolalle "Kato ne juovat kaikki vettä" Lasse itse joi maitoa. Ehkä maito (punainen) olisi paikallaan ja juoksu kulkisi... mene ja tiedä.

  VastaaPoista
 2. Munkin mielestä maito täytyy olla sitä rasvaisempaa ja nykyään gm-rehujen aikakauhdella tietysti luomua. Niissä D-vitaminoiduissa maitotuotteissa voi olla sellaisia aineksia, mitä ihmisen elimistö hylkii, mutta eihän sitä kukaan ennakkoon voi tietää, mitä elämä tuo tullessaan...

  Maidossa on hyvää proteiinia, mutta kun sen joutuu jättämään pois, saattaa tulla anemia pelkästään siksi, että uusia punasoluja ei hiilareista ja rasvasta eikä raudastakaan muodostu. Niin, kertokaa ihmeessä mitä proteiinia kannattaa syödä - kaikki ovat jo kokeilleet ne patukat ja jauheet ym ja ne ovat vaan pahentaneet vaivoja... Parantavia lääkkeitä kun ei ole. On ainoastaan solusalpaajat ja kortisoni, mitkä estävät elimistöä hylkimästä vieraita aineita. Se sietoraja on ylitetty jo aikoja sitten... En voi vastata tuonne kysyjille:-(

  VastaaPoista
 3. Rankan aamuisen punttisalitreenin jälkeen kunnon liharuoka ja tummaa riisiä tai makaronia, maitoa, vähän vihanneksiä. Päivällä vähän omenaa tms. Ja illalla litra Play-maitokaakaota kiristettynä 0,35 l 40% votkalla, niin palautuminen ja yöuni on taattu.
  Ja samaa rataa vähähiilihydraattisesti eteenpäin.

  T: Jape

  VastaaPoista
 4. Ei se maitokaan mikään ihmejuoma ole. Tärkeintä on treenata!

  VastaaPoista
 5. Lihaa, munia, maitoa luomuna! puhuu asiaa.

  Jape on löytänyt hyvän palautumisaterian lähteille. Tuota votkan käyttöä hieman tietysti itse vierastan :-)

  JT palauttaa meidät maan pinnalle: Treenata pitää jos meinaa lihasmassaa lisätä.

  VastaaPoista