**
Tunnetun Pohjois-Karjala -tutkimuksen tärkeimpänä antina pidän tupakoinnin vähentymistä. Me olemme syvästi kiitollisia pääjohtaja Pekka Puskalle (KTL) kun hän niin tarmokkaasti kehotti pohjois-karjalaisia lopettamaan tupakanpolton. Muuallakin Suomessa seurattiin perässä ja se näkyi vähentyneinä sydänkuolemina.
Tupakoinnin on pitkään tiedetty olevan keskeinen sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijä. Nyt on julkaistu useista eri tietolähteistä koottu ns. meta-analyysi, joka tulee siihen johtopäätökseen, että tupakkalaeilla (ei saa tupakoida yleisellä paikalla) on välitön ja merkittävä vaikutus väestön terveyteen. Tupakasta luopuva vähentää merkittävästi riskiä saada sydänkohtaus.
Tiedot on kerätty eri terveyskeskuksissa ja päivystyspisteissä ympäri maailman (8 eri maata). Viesti on ihan selvä: Sairaalahoidot sydänkohtauksien vuoksi ovat vähentyneet lähes viidenneksellä tupakkalakien täytäntöönpanon jälkeen.
Monessa tutkimuksessa eri puolilla maailmaa saadaan samansuuntaisia tietoja sydänkohtausten vähentymisestä sen jälkeen kun ryhdyttiin soveltamaan tiukkoja tupakkalakeja. Tämä on katsauksen kirjoittajan Stanton Glantzin mukaan osoitus siitä, että tupakoimattomuus vie terveyteen.
Ei muuta kuin voirasia takaisin pöydälle ja tupakat sammuksiin!
Suomalaiset saatiin vähentämään ravintorasvojen, erityisesti meijerivoin, kulutusta 1970-luvulta lähtien taitavalla mielikuvamainonnalla. Luonnon oman tuotteen tilalle vaihdettiin synteettinen margariini vetoamalla kovien eläinrasvojen vaikutukseen sepelvaltimotaudin, aivovaltimotaudin, kohonneen verenpaineen, diabeteksen ja syövän kehittymisessä sekä luiden haurastumisessa. Voin haitallisuudesta tehtiin terveysdogmi, jota kukaan ei saanut kyseenalaistaa. Voin alasajo varmistettiin tiedeyhteisön, elintarviketeollisuuden ja tiedotusvälineiden toistaessa kuuliaisesti tätä sanomaa ainoana oikeana totuutena. Voin haittavaikutusväitteet perustuivat jo alunperin kiistanalaiseen tutkimukseen eikä nykytutkimus enää tue noita väitteitä. Tästä lähtien syömme voita kohtuullisesti, eikö niin?
Lue lisää tästä jutustani "Voi on aina voita".
Tutkimus julkaistiin tiedelehdessä Preventive Medicine.
Lähde: Preventive Medicine, 18.6.2008
ihan asian vierestä tällainen tekninen kysymys. miten saat vaihdettua kirjoitustesi järjestystä ja tuotua joitain kirjoituksia ylöspäin? ilmeisesti en vain ole tarpeeksi nero keksiäkseni keinoa, samaa bloggeria kun käytän omassa blogissani.
VastaaPoistakiitos ja anteeksi!
Yksittäisille blogikirjoituksille voi Butterfly editoida ja antaa niille uusi päivämäärä. Tämä tehdään kohdassa "Julkaisuasetukset".
VastaaPoistaMikä se on kohtuus siinä voissa? Ja voisiko sen kohtuus-sanan jättää jo pois? Se kohttuus-sana tukee sitä Pohjoi-Karjala projektia edelleen. Ihan kuin olisi vieläkin epävarmaa se voin syönti kuitenkin.
VastaaPoistaPohdiskeleva
Amerikkalaisen biokemistin Mary Enigin mukaan esim. sydämen ja keuhkojen kehitys vaatii tyydyttynyttä rasvaa. Enig oli ensimmäinen, joka aloitti vastustamaan teollisesti kovetettuja kasvisrasvoja.
VastaaPoistaJos hän on oikeassa tässä sydäntä ja keuhkoja koskevassa väitteessään, niin se ratkaisee hyvin kysymyksen miksi hoikkienkin ihmisten kestävyyssuoritukset ovat dramaattisesti heikentyneet.
http://www.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_2000/24.marraskuu/saku4700.htm
Pohdiskeleva esitti vaikean kysymyksen: Mikä on kohtuullista voin syöntiä?
VastaaPoistaVarmaan tämä on hyvin yksilöllistä, jotkut korvaavat vain margariinin käytön pienellä määrällä voita esimerkiksi voileivän päällä, jotkut lisäävät terveydellisestä syystä voita ruokaansa hyvinkin paljon.
Sami Uusitalo tuo keskusteluun hyvin tärkeän elementin: Syömmekö vallitsevan valistustrendin takia jo liian vähän tyydyttyneitä rasvahappoja?
En tiedä.