tiistaina, heinäkuuta 22, 2008

Otatko pesupulveria kahviin?

*
Alun perin kirjoitettu 21.7.2008, lisäyksiä tullut 22.7.2008

Kuulutko niihin jotka pistävät kermaa kahviin?
Hyvä. Muistakin käyttää aitoa kermaa. Älä käytä kevytkermaa äläkä missään nimessä pilaa kahviasi kätevällä valkaisupulverilla. Se saattaa sopia vaatteiden valkopesuun, mutta kahvikuppiisi se ei kuulu. Automaateista saatava kahvi"kerma" sisältää tavallisesti tätä pesuainetta. Automaateista kannattaakin ottaa kahvi mustana ainakin mikäli on uskomista allaolevaan selvitykseen.

Aina yhtä valppasti kuluttaja-asioita seuraava Svenska Dagbladetin toimittaja Henrik Ennart on taas ollut esillä. Nyt hän on selvittänyt mitä kermankorvikkeita ruotsalaiset pistävät kahviinsa.

Kävi ilmi, että kahviautomaateista saatava kermankorvike on varsinaista pesuainetta! Lähes 40 vuotta sitten luontoaktivisti Björn Gillberg aiheutti melkoisen kohun pesemällä paitansa Coffee Mate -nimisessä kermankorvikkeessa. Puhdasta tuli! Samaa pesupulveria saa edelleenkin kahviautomaateista!

Johtaja Louise Ungerth (Konsumentföreningen i Stockholm) päätti selvittää mitä työpaikan kahviautomaatista saatava "kerma" sisälsi. Hän otti yhteyttä Selecta -nimiseen yritykseen ja sai sieltä tietää mitä heidän käyttämänsä "kerma" sisälsi.

Selectan "kerma" ei ole kermaa nähnytkään. He käyttävät erityistä whitener valkaisupulveria. Siinä on pääasiassa maissista, vehnästä tai perunasta valmistettua glukoosisiirappia, kovetettuja kasvirasvoja ja kemikaaleja. Selectan pesupulverin ainesosaluettelo on seuraavanlainen:
 • glukoosisiirappia
 • kovetettuja kasvirasvoja
 • maitoproteeinia
 • stabilointiaine E340 (kaliumfosfaattia)
 • emulgointiaine E471 (rasvahappojen mono- ja diglyseridit)
 • emulgointiaine E472c (mono- ja diglyseridien sitruunahappoesterit)
 • paakkuuntumisenestoaine E341 (kalsiumfosfaattia)
 • väriaine E160a (karoteenit, beetakaroteeni)
Luontoaktivisti Björn Gillberg naurahtaa ilkikurisesti kun hän saa tietää mitä kahviautomaateista saa juodakseen. Samaa pesuainetta millä hän pesi paitansa 37 vuotta sitten. Tämä on ihan tavallista kemiaa. Otetaan glukoosisiirappia ja erittäin halpaa kasvirasvaa. Jälkimmäistä ainetta tuodaan isoissa tankeissa ja on epämiellyttävän hajuista harmaata massaa. Ei sitä kukaan suostuisi syömään sellaisenaan, joten siihen lisätään väriaineita ja kyseenalaisia kemikaaleja.

Nyt ei pidä syyttää vain Selectaa tämän pulverin käytöstä. Periaatteessa kaikista kahviautomaateista saa samanlaista pulveria. Mieti tätä kun seuraavan kerran juot kahvia automaatista. Ehkä juot kahvisi mustana tai säilytät aitoa kermaa työpaikkasi jääkaapissa?

Lisäys 22.7.2008: Ihan äsken tuli Selecta OY:n selvitys kahviautomaattiensa maidoista ja kermankorvikkeista. Olen kiittänyt Selectaa yhteistyöstä. Pistän osan vastauksesta tähän. Ihmetelkää ja kommentoikaa lisää!

Kahviautomaateissamme käytetään automaatista riippuen nestemäistä maitoa, cappuccino topping vaahtojauhetta tai whiteneria, joka on kasvisrasvapohjainen maidonvastike eli kasvirasvasekoite.

Selecta Toppofino toppingin ainekset ovat:
Glukoosisiirappi, kovetettu kasvirasva, rasvaton maitojauhe, maitoproteiini, stabilointiaine E340, emulgointiaineet E471, 472, paakkuuntumisenestoaine E341, väri E160c.

Selecta Whitenerin ainekset ovat:
Glukoosisiirappi, kovetettu kasvirasva, maitoproteiini, stabilointiaine E340, E452, emulgaattori E471, paakkuuntumisenestoaine E341, väri E150.

Caprimo whitenerin ainekset ovat:
Glukoosisiirappi, kasvirasva, maitoproteiini, happamuudensäätöaineet (E340 ja E452), emulgaattori (E471), paakkuuntumisenestoaine (E341)

Lopuksi vielä pesupulverimainos:

Reissuun tai mökille

i_completa.jpgCompleta coffee whitener on jauhe, jota käytetään kahviin maidon sijasta tai halutessa myös ruoanvalmistukseen. Se liukenee hyvin ja maku on mieto. Jauhe on pakattu 200 g:n lasipurkkiin, jossa on annostelua helpottava kansi.


Lähde: Svenska Dagbladet, 20.7.2008

17 kommenttia:

 1. Aika hurja juttu! Tätä minä olenkin pohtinut aiemmin. Mitä "kermaa" siinä automaattikahvissa onkaan? Hyvä kun kerroit! Olisiko niin että automaattia ei tarvitse huoltaa/pestä niin usein jos käytetään tuollaista pulveria? Terveellistä se tuskin on.

  VastaaPoista
 2. Reijo, lähetin Selectaan kyselyn:

  Minua kiinnostaa tietää mikä on automaattienne kahvikerman koostumus? Saisinko sen ainesosaluettelon?

  Teen ravitsemuksen alalla valistustyötä ja tarvitsen noita tietoja työssäni.

  Terveisin,

  Christer Sundqvist
  ravintovalmentaja, FT

  VastaaPoista
 3. Kiitos jutusta!

  Luomumaitoa käytän kotona edelleen kahviin, kun ei oikeeta luomukermaa ole olemassa enää. Valio pilasi ruskolevällä sen vasta, mutta maito käy hyvin vielä.

  Liika fosfaatti - siis pyykkipulverissakin - on ihan tavallinen lisäaine leivonnaissa ja sulatejuustoissa, mutta pörssissä sillä on suuri merkitys, kun niin moni ihminen kärsii osteoporoosista. Liika fosfaatti aiheuttaa luukatoa, totesi Minna Huttunen vasta väitöksessään, mutta kuka piittaa, kun Kela korvaa ne lääkkeet? Varma tulonlähde sijoittajille, sillä eihän tunnollinen potilas koskaan jätä lääkkeitä ottamatta = ostamatta. Eri asia silloin, kun ne joutuu itse maksamaan.

  VastaaPoista
 4. Selecta ei ole vastannut kyselyyni. Ruotsissa Selectaa hiillostetaan kovasti. Siellä on vahingossa mainoksiin lipsahtanut, että Selectan automaateista saisi maitoa kahviinsa.

  VastaaPoista
 5. Ihan äsken tuli Selecta OY:n vastaus. Pistän osan vastauksesta tähän. Ihmetelkää ja kommentoikaa lisää!

  Kahviautomaateissamme käytetään automaatista riippuen nestemäistä maitoa, cappuccino topping vaahtojauhetta tai whiteneria, joka on kasvisrasvapohjainen maidonvastike eli kasvirasvasekoite.

  Selecta Toppofino toppingin ainekset ovat:
  Glukoosisiirappi, kovetettu kasvirasva, rasvaton maitojauhe, maitoproteiini, stabilointiaine E340, emulgointiaineet E471, 472, paakkuuntumisenestoaine E341, väri E160c.

  Selecta Whitenerin ainekset ovat:
  Glukoosisiirappi, kovetettu kasvirasva, maitoproteiini, stabilointiaine E340, E452, emulgaattori E471, paakkuuntumisenestoaine E341, väri E150.

  Caprimo whitenerin ainekset ovat:
  Glukoosisiirappi, kasvirasva, maitoproteiini, happamuudensäätöaineet (E340 ja E452), emulgaattori (E471), paakkuuntumisenestoaine (E341)

  VastaaPoista
 6. Onpa mukavaa, että viitsit selvittää ja ennen kaikkea kertoa muillekin!

  Siis toi E340 on fosfaattia ja liika fosfaatti aiheuttaa osteoporoosia. Ei siis ole mikään pikkuseikka ainakaan silloin, kun kärsii anemiasta - ravinteet ei imeydy. Noita fosfaatteja tosin on niin monia, mut laitan linkin paikalle sen väitöksen, jossa Minna Huttunen kertoo asian hyvin ja suoraan.

  VastaaPoista
 7. Fosfaattia TÄYTYY nauttia ennen kapselikamerakuvauksia ym, joten lääkkeenomainen valmiste on kyseessä. Ei saa ottaa (kohdassa vasta-aihe lukee), jos on tulehdusta. Munuaiset kyllä saa pilalle vähemmälläkin ja muillakin menetelmillä...

  Kiitos tiedosta!

  VastaaPoista
 8. Tänään jäi automaattikahvit juomatta kokonaan. Harmitti niin tuo tieto siitä "maidosta". Työpaikalla keskusteltiin pesupulveristasi. Päätettiin juoda kahvi mustana tästä lähtien. Kiitos hyvästä jutusta!

  VastaaPoista
 9. Reijo on tehnyt oikein hyvän päätöksen. Kahviautomaatista kannattaa ottaa kahvi mustana. Eihän automaatin kahvi ole synteettistä, eihän?

  Tästä pesupulveriasiasta olen saanut lukuisia yhteydenottoja. Kiitos! Kunnia annettakoon kuitenkin toimittaja Henrik Ennartille, joka toi tämän asian esille äskettäin Ruotsissa. Oma äidinkieleni on ruotsi ja tykkään seurata Ruotsin rennompaa ravitsemuskeskustelua.

  VastaaPoista
 10. Hei!!!!
  Olisiko mahdollista, että kysyisit kyseiseltä Henrikiltä sellaisesta aineesta, kuin E 1519, bentsyylialkoholi - en käytä, mutta tietääkö edes pienten lasten vanhemmat, että se aiheuttaa joillekin epilepsiaa?

  Jään odottamaan. Ymmärrän kyllä ruotsia, mutta en sillä mitään kysele;-)

  VastaaPoista
 11. Paulatäti, onko sinulla mitään sitä vastaan, että kypsyttelen ensin tuota aihetta (E 1519) vähän aikaa ja kyselen vasta sitten?

  Anna vaikka privaattipostissa joitakin tutkimusviitteitä epilepsian ja E 1519 yhteyksistä!

  VastaaPoista
 12. Juu, olen itse pyörtynyt niin pienestä annoksesta ja ihan terveenä (entinen migreenipotilas tosin olen, mutta kokonaan ilman lääkkeitä edelleen) pian sen jälkeen, kun olin saman illan aikana syönyt supersalmiakkia rasian (tanskalaisille lapsille sitä ei saa antaa ollenkaan...) ja lakritsijäätelön. Jotain siis sain liikaa, mutta jos sitä jotain oli noissa, on kyllä aika karmeeta sallia se pienten lasten herkkuihin. Mut monissa lääkkeissä sitä on. Helposti pääsin eroon salmiakin himosta ainakin, kun löin sananmukaisesti pääni seinään! Mut ihan kaikkea en enää usko... Epilepsialääkkeitä määrätään myös migreenipotilaille, siksi se minua kiinnostaa. Mut juuri eilen luin, että epilepsialääkkeet aiheuttaa lapsettomuutta... Luithan Hesarin jutun niistä busineksista?

  Linkissä on sitten sellainen juttu, mikä on minulta kiireessä jäänyt kokonaan huomiotta... Naisparat, mikähän vaiva niillä oli? Tai valittiko ne jostakin lääkkeestä?

  VastaaPoista
 13. salmiakki ja lakritsijäätelö sisältävat molemmat Ammoniumkloridia eli salmiakkia, toisille siitä aiheutuu ongelmia toisille taas ei. Salmiakkihan nostaa verenpainetta toisilla ihmisillä.  http://kappa.ttl.fi/kemikaalikortit/khtml/nfin1051.htm

  VastaaPoista
 14. Kahviautomaattien "maitoa" ei enää saa kutsua maidoksi:
  hs.fi:Kahviautomaattien "maito" ei ole maitoa
  Toivottavasti linkki toimii.

  VastaaPoista
 15. äh, eihän se toiminut
  http://www.hs.fi/kotimaa/artikkeli/Kahviautomaattien+maito+ei+ole+maitoa/1135238094534

  VastaaPoista
 16. Tuskinpa tätä wanhaa aihetta enää kukaan lukee, mutta tarkennuksena uutisointiin: eräs maamme suurimmista yritys- ja ravintolamaailman kahvilaitetoimijoista, Paulig Pro Finland (ent. Coffee Please) ei pesupulvereita kahviautomaateissaan käytä, vaan ehtaa maitoa:

  http://www.paulig.fi/paulig_news/3/paulig_pron_kahviautomaatit_kayttavat_aitoa_maitoa

  Mahdetaankohan teollisuuteen nyrjällään olevaa viestiäni julkaista? ;) Just kiddin'.. :D

  VastaaPoista