###
Kommentointi on vilkasta!
Iltalehden toimittaja Markku Haapio on taas ahkeroinut. Lukekaa tänään ( 3.7.2008) ilmestynyt juttu!
Kilpailu on päättynyt. Voiton vei Juho! Hän on saanut voittopaketin kotiinsa. Onneksi olkoon!
Eniten moderneja E-vitamiineja oli kotimaisen FinnSweet -yrityksen makeissekoituksessa. Siinä oli peräti 32 kpl E-koodeja! Kauhean hyvä suoritus.
Alunperin kirjoitettu 4.5.2008, lisäyksiä tuli TOP TEN-listalle eniten 5.5.-11.5.2008. Naurut houkutteli esiin Leaf:in kirje, KIITOS! En ole pitkään aikaan nauranut näin makeasti jopa terveysvaikutteisia ainesosia korostavan kirjeen johdosta. Ovatkohan Leaf:in kuluttajapalvelusta vastaavat todellakin aikuisen oikeasti sitä mieltä, että terveyttä hoidetaan syömällä karkkia? Lopetin jo nauramisen, kohta itken...
TOP TEN listalla olevat yritykset olivat kovin haluttomia kommentoimaan tuotteitaan. Listan kärkisijoitusta ilmeisesti hävetään. Pitkän odottelun jälkeen sain tällaisia kummallisia lähes samansisältöisiä vastauksia Runebergin Makeistukusta ja FinnSweet Oy:ltä:
Makeissekoitus 500 g on eri valmistajien tuotteista koostettu sekoitus, jonka koostumus eräkohtaisesti vaihtelee jonkun verran. Etiketin ainesosaluettelot päivitetään joka kerta vastaamaan sisältöä. Huomioitavaa on, että yksittäinen makeinen ei sisällä kaikkia ainesosaluettelon E-koodeja. Makeissekoituksessa on noin 40 erilaista makeista, joista koostuu ainesosaluettelon pitkä E-koodilista. Ystävällisin terveisin FinnSweet Oy Minna Saario
Yllätyspussi on eri valmistajien tuotteista koostettu sekoitus joka koostumus eräkohtaisesti vaihtelee jonkun verran. Etiketin ainesosaluettelot päivitetään joka kerta vastaamaan sisältöä. Tästä johtuen yleisen ainesosaluettelon koostaminen tästä tuotteesta ei ole mahdollista. Ystävällisin terveisin, Runebergin Makeistukku Oy, Jan Nylund
Pitkä odottelu palkittiin 26.5.2008 kun Leaf:in kuluttajapalvelusta tuli kaipaamani selvitys makeispussin lisäaineiden tarpeellisuudesta. Leafissä lisäaineet ovat muuttuneet jopa terveysvaikutteisiksi ainesosiksi:
Kaikki E-koodin saaneiden lisäaineiden turvallisuus on tarkoin testattu ennen kuin ne hyväksytään käyttöön. E-koodiluokituksen ovat saanet monet keskeiset makeisten rakenteeseen ja makuun vaikuttavat aineet. Makeutusaineena käytetty ksylitoli (E967) vaikuttaa kiistatta positiivisesti suun ja korvien terveyteen. Lisäksi esimerkiksi arabikumi (E414) on keskeinen luonnontuote pastillivalmistuksessa, jota saattaa olla jopa puolet pastillin painosta. Lääkehiili (E153) värjää salmiakin tummaksi, omenahappo (E269) tuo esiin hedelmämaut ja mehiläisvaha (E901) ja karnaubavaha (E903) antavat makeiselle kauniin kiiltävän pinnan. Kun koodit avataan ja luetellaan niiden omilla nimillä, lisäaineiden huomataan usein olevan hyödyllisiä, jopa terveysvaikutteisia ainesosia.
Lauantai-pussi on sekoitepussi, jossa on hyvin monen tyyppisiä ja eri teknologoilla valmistettuja makeisia. Pienemmässä 120 g painavassa pussissa on mukana mm. tikkari, karkkiaski, ksylitolipurukumi, erilaisia vaahto- ja viinikumimakeisia, suklaatoffeeta, salmiakkia ja lakritsia. Pussin monipuolisuudesta johtuen, myös lisäaineiksi luokiteltavien ainesten määrä on suhteellisen korkea. Lauantai-pussin lisäaineiden joukossa ei ole yhtäkään säilöntäainetta, vaan lisäaineiden käyttö liittyy makeisten makuun, ulkonäköön ja koostumukseen.
Alussa esiintynyt Trube-tuotteiden ylivalta murtui. Trube-tuotteet pääsivät Iltalehteen, jonka toimittaja Markku Haapio kirjoitti 9.5.2008 jutun "Äideistä parhaimmalle 28 lisäainetta?"
Ruotsissa oli käynnissä sama kilpailu. Tarkoitus oli löytää se ruotsalaistuote, jossa oli eniten niitä moderneja E-vitamiineja. Voittajaksi tuli Ruotsissa: Rydbergs lätta skagenröra (22 kpl E-koodeja) Bläh, usch så grymt! Saako tätä tuotetta Suomesta? Skagenröra on äärettömän epäterveellinen tuote, joka taatusti jää minulta ostamatta ja varsinkin syömättä. Skagenröra sisältää mätiä ja katkarapuja majoneesikastikkeessa.
Ruotsalaisen kilpailun lähde: Hacke snackar, 21.4.2008
Suomalainen TOP TEN Lista
Eniten moderneja E-vitamiineja
- Makeissekoitus (Finnsweet Oy), 32 kpl modernia E-vitamiinia (E100, E102, E104, E110, E120, E122, E123, E124, E129, E131, E132, E153, E133, E141, E150, E150d, E153, E160a, E160c, E160e, E163, E171, E270, E296, E297, E322, E325, E330, E331, E334, E335, E471) Ehdotti: Juho (melkoinen sekoitus koodeja!)
- Lauantai-Pussi (Leaf Oy), 29 kpl modernia E-vitamiinia (E100, E101, E120, E132, E141, E150d, E153, E160a, E160c, E160e, E162, E171, E270, E296, E322, E325, E330, E331, E334, E414, E420, E422, E471, E510, E901, E903, E904, E950, E967) Ehdotti: Åke (lapsuusajan karamellimaailmaa muistellen)
- Yllätyspussi (Runebergin Makeistukku Oy), 29 kpl modernia E-vitamiinia (E100, E102, E104, E110, E120, E122, E123, E124, E129, E131, E132, E141, E150, E153, E160a, E160c, E160e, E163, E171, E270, E296, E297, E300, E322, E325, E331, E334, E335, E471) Ehdotti: Flikka (hieno ehdotus!)
- Romance-kakku (Trube tuotteet), 28 kpl modernia E-vitamiinia (E160a, E162, E202, E281, E296, E322, E327, E330, E331, E333, E404, E410, E413, E420, E420ii, E422, E440, E447, E450, E463, E471, E472b, E472e, E475, E500, E509, E1414, E1422) Ehdotti: _t_ (huippujuttu, ruotsalaiset on murskattu!)
- Tacostick (Myllyn Paras), 27 kpl modernia E-vitamiinia ( E150c, E171, E251, E270, E300, E304, E322, E330, E331, E341, E415, E450, E471, E472a, E481, E500, E503, E551, E621, E627, E631, E1414, E1420, E1442, E1450, E1518) Ehdotti: Anne
- Marsipaanikakku äidille (Trube tuotteet), 24 kpl modernia E-vitamiinia (E100, E104, E141, E160a, E202, E220, E306, E304, E322, E330, E333, E401, E420, E420ii, E440, E450, E463, E471, E472b, E472e, E475, E500, E1103, E1442) Ehdotti: Aki (hyvä Aki, ruotsalaiset voitettiin!)
- Mansikkakakku äidille (Trube tuotteet), 24 kpl modernia E-vitamiinia (E120, E160a, E172, E202, E220, E296, E322, E327, E330, E331, E333, E407, E413, E420ii, E440, E450, E463, E471, E472b, E472e, E475, E500, E509, E1442) Ehdotti: Seija-täti (hieno ehdotus, anteeksi kaikki äidit!)
- Kinkkuvoileipäkakku (Satukonditoria), 23 kpl modernia E-vitamiinia (E150c, E160a, E170, E202, E211, E250, E300, E301, E325, E326, E330, E341, E407, E410, E412, E415, E440, E450, E451, E471, E472e, E481, E575) Ehdotti: Aki
- Pecanpähkinä tourbi (Europicnic), 22 kpl modernia E-vitamiinia (E150c, E160aii, E171, E202, E300, E304, E307, E322, E330, E341ii, E407, E415, E435, E401, E450iii, E460, E466, E471, E472a, E472b, E472e, E575) Ehdotti: Aki
- Poro-sieni sandwich (Atria), 22 kpl modernia E-vitamiinia (E150a, E160a, E170, E202, E211, E223, E250, E270, E316, E325, E330, E331, E341, E415, E450, E452, E471e, E472e, E481e, E509, E621, E954) Ehdotti: Braine
Listan tuntumassa: - Käpykakku (Satukonditoria), 21 kpl modernia E-vitamiinia (E100, E104, E120, E127, E131, E141, E150c, E160e, E202, E211, E220, E330, E333, E401, E410, E420, E440, E450, E471, E475, E500) Ehdotti: StarSol
- Kevätjuhlakakku (Fazer Oy), 20 kpl modernia E-vitamiinia (E104, E120, E133, E141, E160a, E202, E211, E330, E339, E401, E420, E440, E450, E463, E471, E472a, E472b, E475, E500, E516) Ehdotti: Ankka
- Jenkki Bubble-Mix pussi (Leaf Oy), 19 kpl modernia E-vitamiinia (E104, E132, E171, E210, E296, E300, E321, E322, E330, E341, E414, E420, E421, E901, E903, E904, E950, E965, E967) Ehdotti: Laura (kiitos yhteistyöstä!)
- Re-Mix Choko karkkipussi (CloettaFazer Oy) 18 kpl modernia E-vitamiinia (E120, E150b, E150c, E153, E160a, E171, E270, E322, E325, E330, E331, E414, E420, E422, E440, E901, E903, E904) Ehdotti: Sami Uusitalo (monipuolista naposteltavaa?)
- Pitkä wiener (Uudenmaan Herkku), 17 kpl modernia E-vitamiinia (E160a, E162, E202, E322, E327, E330, E331, E333, E401, E404, E407, E440, E452, E471, E482, E1414, E1442) Ehdotti: Reijo(klassinen tuote!)
- Texaspitko (Fazer Leipomot) 17 kpl modernia E-vitamiinia (E160a, E171, E202, E330, E339, E401, E404, E435, E450, E471, E472a, E472b, E472c, E472e, E481, E516, E1414) Ehdotti: Anonyymi
- Vadelmavalkosuklaa -juustokakku (Europicnic) 16 kpl modernia E-vitamiinia (E101, E160a, E171, E202, E211, E221, E223, E322, E330, E331, E341, E410, E415, E440, E471, E1520) Ehdotti: Seija-täti (Huomio! Pakastettu tuote)
Tässä minun ehdotukseni:
VastaaPoistaFun Light Mustaherukka
Vesi, happamuudensäätöaineet (E296, E331), makeutusaineet (aspartaami E951 ja asesulfaami K E950), aromi, väri (E163), säilöntäaine (E202).
Yhteensä 6 E-koodia
Nimeni on Reijo (olen se Reijo joka olen sinun laihdutusohjeittesi varassa elänyt yli vuoden)
Hienoa Reijo! Peli on avattu tuollaisella tosi kyseenalaisella kevyt-virvoitusjuomalla.
VastaaPoistaKatsotaan miten hyvin pärjäät kisassa.
Löysin tällaisen "E-vitamiinipommin" Europicnicin sivuilta:
VastaaPoistaPecanpähkinä tourbi
Ainesosat:
Vesi, vehnäjauho, voi (14 %), pecanpähkinä (7 %), sokeri, hiiva, vehnä-glukoosisiirappi,
vehnägluteeni, muunneltu maissi- ja perunatärkkelys, maitojauhe, kananmuna, suola, herajauhe, emulgointiaine
(E472e, E471, E322, E472a, E472b, E435), aromi, maitojauhe, hyytelöimisaine (E401,
E341ii, E450iii, E415, E466, E460, E407), vehnätärkkelys, osittain kovetettu kasvirasva (auringonkukka,
palmu ja rapsi), happo (E575, E330), kananmunajauhe, kermajauhe, happamuudensäätöaine
(E304, E307), vehnädekstroosi, säilöntäaine (E202), jauhonparanne (E300), väri (E160aii, E150c,
E171), entsyymi. TUOTE SAATTAA SISÄLTÄÄ HASSELPÄHKINÄÄ JA MANTELIA
22 "E-vitamiinia"!
Aki
Satukonditorian kinkkuvoileipäkakku laittaa paremmaksi:
VastaaPoistaAineosat:
Palvikinkku 22,5% (suomalainen sianliha, vesi, suola 2%, stabilointiaineet E450, E451, glukoosi, hapettumisenestoaine E301, säilöntäaine E250), leipä (vehnäjauho, vesi, hiiva, laktoositon kasvimargariini, pella-vansiemen, ruismallasjauho, maissisuurimo, kaurajauho, vehnägluteeni, auringonkukansiemen, seesaminsiemen, suola 0,6%, emulgointiaineet E481, E471, E472e, happamuudensäätöaineet E170, E330, E341, väri E160a), pikkelssi (kurpitsa, sokeri, vesi, etikka, mausteet persilja, sipuli ja valkosipuli, suola 0,4%, säilöntäaine E202, aromit), lihaliemi (vesi, suola 0,5%, aro-minvahvenne, maltodekstriini, aromi, sokeri, perunatärkkelys, lihauute, kovetettu kasvirasva, sipulijauhe, mausteet, väri E150c, hiivauute), voi, laktoositon majoneesi (vesi, rypsiöljy, sokeri, etikka, muunnettu maissi- ja perunatärkkelys, sinappi, suola 0,6%, maitoproteiini, sitruunamehu, happamuudensäätöaineet E330, E575, sakeuttamisaineet E415, E412, säilöntäaine E202, mausteet valko- ja mustapippuri, väri E160a), säilykepersikka(persikka, vesi, sokeri, glukoosifruktoosisiirappi), lihavalmiste (suomalainen sianliha ja –rasva, soijaproteiini, happamuudensäätöaineet E326, E325, suola 1,9%, muunnettu maissitärkkelys, stabilointiaineet E450, E407, glukoosi, luontainen aromi, säilöntäaine E250), vähälaktoosinen tuorejuusto (rasvaton maito, kerma, tomaattisose, sipuli, valkosipuli, paprika, basilika, oregano, inuliini, maitoproteiini, stabilointiaineet E440, E410, suola 0,8%, säilöntäaine E202, hapate), tomaatti, sinappikurkkusalaatti (kurkku, sinappi, vesi, sokeri, etikka, sipuli, paprika, suola, maissitärkkelys, aromeja, säilöntäaineet E211, E202, happamuudensäätöaine E330, hapettumisenestoaine E300, väri E160a), persilja.
23 "E-vitamiinia"!
Aki
Trube marsipaanikakku:
VastaaPoistaVähälaktoosinen. Ainesosat: Sokeri, vesi, kananmuna, vehnäjauho, kasvirasva ja -öljy (osittain kovetettu), vähälaktoosinen kerma, perunajauho, ananas, aprikoosi, appelsiini, sitruuna, tärkkelyssiirappi, manteli, nostatusaineet (E450, E500), emulgointiaineet (E471, E475, E472e, E322, E472b), greippi, hyytelöimisaineet (E440, E1442, E1103), happamuudensäätöaineet (E330, E333), makeutusaine (E420), maltodekstriini, suola, stabilointiaineet (E401, E420ii, E463, natriumkaseinaatti), aromit, säilöntäaineet (E202, E220), hapettumisenestoaineet (E306, E304), värit (E141, E100, E104, E160a).
24 "E-vitamiinia"!
Aki
Hienoa Aki! Tarkistan listasi ja vien sinut listalle. Muista ilmoittaa minulle yhteystietosi (privaatisti) jossakin vaiheessa.
VastaaPoistaNämä ruoat ovat vihoviimeisiä muussakin mielessä. Ylipainoisen tulee välttää kutakuinkin jokaista listan tuotetta, ellei sitten tähtää sumopainijaksi.
VastaaPoistaHuomatkaa, listassa ei ollut yhtään lihatuotetta, ei edes makkaraa.
Reijo täällä hei!
VastaaPoistaNyt on pakko sanoa, että onpa hieno kilpailu, et aavistakaan miten paljon olen tänään tiiraillut tuoteselostuksia. Ja onhan niitä sinun E-vitamineja joka paikassa. Osallistun kilpailuun näillä ehdotuksilla jos sopii:
Uudenmaan Herkku (paikka missä käyn usein, hehe!): Pitkä wienerleipä (19 E-koodia).
On se wieneri aika hyvä, mutta petollisen täynnä noita epäterveellisiä aineita.
(Peesaan vähän Trube-osastolla)
VastaaPoistaTrube Romance-kakku:
Päärynän makuinen jogurttikermahyydyke, päärynää ja omenahilloa
Vähälaktoosinen. Ainesosat: Päärynäsäilyke, sokeri, vesi, vähälaktoosinen kerma, vehnäjauho, kananmuna, kovetettu kasvirasva, omena, jogurttijauhe, voiöljy, tumma ja maitosuklaa (sisältää soijalesitiiniä), laktoosi, tärkkelyssiirappi, perunajauho, maitojauhe, tärkkelys, glukoosi, liivate, appelsiini, sitruuna, nostatusaineet (E450, E500), emulgointiaineet (E471, E475, E472e, E322, E472b), sakeuttamisaineet (E420, E422, E410, E1414, E404), hyytelöimisaineet (E1422, E440, E447), suola, aromit, stabilointiaineet (E413, E420ii, E463, natriumkaseinaatti), happamuudensäätöaineet (E330, E327, E331, E296, E333, E509), säilöntäaineet (E202, E281), herajauhe, maitoproteiini, värit (E160a, E162).
Laskin tuosta peräti 28 E-koodia.
http://www.trube.fi/cat/product_details.php?p=166
Erittäin hieno kilpailuidea. Muistakaahan kuitenkin, etteivät kaikki ”E+numerosarja” -lyhenteellä merkityt elintarvikkeiden lisäaineet ole terveydelle vaarallisia. Itse asiassa monet ovat täysin luonnollisia ainesosia. Eli jos aletaan tarkastella elintarvikkeiden terveellisyyttä, pitäisi myöskin selvittää mitä ovat nuo mystiset aineet noiden lyhenteiden takana.
VastaaPoistaEviran internet -sivuilta löytyy elintarvikelisäaineiden koodiavain (Ja vau... Listaa tutkiessaan tuntee itsensä ihan salaiseksi agentiksi).
Esim. Tuo Veteraaniurheilijan kyseenalaiseksi määrittelemän Mustaherukka Fun Light -juoman lisäaineet ovat:
E296 Omenahappo (löytyy esim. omenasta)
E331 Mono, di- tai trinatriumsitraatti (sitruunahapon suola)
E951 Aspartaami (kemiallinen makeutusaine - ylisuuret annokset terveydelle vaarallisia?)
E950 Asesulfaami K (kemiallinen makeutusaine - ylisuuret annokset terveydelle vaarallisia?)
E163 Antosyaanit (väriaineita joita esiintyy esim. mustikassa)
E202 Kaliumsorbaatti (synteettinen säilöntäaine, luonnollista esiintyy mm. Pihlajanmarjoissa – saattaa aiheuttaa yliherkkyysoireita)
Osa juoman sisältämistä lisäaineista saattaa olla liikaa nautittuna terveydelle vaarallista. Kysymys kuuluukin: kumpaa mehujen suurkuluttajan kannattaa mieluummin nauttia, joitakin mahdollisesti terveydelle haitallisia lisäaineita sisältäviä light -juomia vai runsaasti sokeria sisältäviä mehuja? Jos näistä kahdesta täytyy valita, niin ainakin itse kääntyisin light juomien puolelle. Kaikkein parhain vaihtoehto tietenkin olisi itse tehdyt mehut tai puhdas lähdevesi.
TtM
Huikea juttu parahin _t_! Löytämäsi 28 E-vitamiinin romanttinen tuote ei kaiken järjen mukaan voi hävitä!
VastaaPoistaPistä yhteystietosi tulemaan.
Nimimerkki TtM on oikeassa. Kaikki E-koodit eivät ole vahingollisia. Kärkikolmikossa ovat tuotteet ovat kuitenkin kaikin puolin niin epäterveellisiä, että kenellekään ei voi olla mitään nokan kopauttamista niiden kyseenalaisuuden suhteen. Vähemmän E-koodeja vilisevissä tuotteissa on sitten lisää tulkinnan varaa.
Jatketaan kisailua!
Pakko laittaa tämä, vaikka ei sijoitu kärkeen.
VastaaPoistaMutta kun ottaa huomioon, että kysymyksessä on Valion Aino-mustikkapiirakkajäätelö (piirakkaa 2 %!). Siis keskeisen, luotettavan valmistajan tuote, joka ei ihan bulkkitavaraakaan, ja kuitenkin varmaan arvostettu ja paljon syöty jäätelö.
E.tä löytyy: emulgointiaine E471, sakeuttamisaineet E410, E412, E407, E440, E1442, E461, happamuudenssätöaineet E330, E331, säilöntaine E202 ja nostatusaine (!mitä sekin on jäätelössä) E500. Yhteensä 11 lisäainetta. Sitten on tainnut jo rueta valmistajaakin hirvittämään, kun on vielä jäljellä aromit, mutta ei enää E-tarkennusta. Voiko ne olla muuta kuijn E:tä?!
Herää kysymys: kuinka terveellistä tämäkin jäätelö sitten lopulta on. Paras olisi ostaa perusjäätelöä, siis vaniljakerma, ja tehdä itse variaatioita siitä, jos muuta haluaa.
tuula
Tuulan ehdottama Aino Mustikkapiirakkajäätelö ansaitsee erityismaininnan listassani. Pohjanoteeraus Valiolta. Harkitsen Valion palkitsemista yllätyspalkinnolla tästä "saavutuksesta". Voitte jo nyt miettiä juhannuksen henkeen sopivia "ylistyssanoja".
VastaaPoistaKilpailu jatkuu. Kärkeen on tosin aika vaikea päästä, mutta kymmenen parhaan joukkoon luulisi olevan tarjolla vielä monenlaisia herkkuja.
Tämä on jo aivan kauheaa! Oletko Christer huomannut, että kärkisijalla kivassa kilpailussasi oleva Trube on valmistanut äidille mansikkakakun:
VastaaPoistahttp://www.trube.fi/cat/product_details.php?p=202
Seija-täti
Seija-täti on tehnyt hurjan löydön! Äidin mansikkakakussa on 24 E-koodia ja lisäksi ainakin yksi lisäaine, jolla ei ole E-koodia, eli natriumkaseinaatti. Täytyy hyväksyä vain E-koodilla merkityt lisäaineet. Mutta pääsit siis tosi korkealle tuolla ilmoituksellasi. Ilmoita Seija-täti yhteystietosi minulle varmuuden vuoksi!
VastaaPoistaMielettömän kiva idea! Sinulla on aika homma ylläpitää listaa. Minä lisään työtäsi kertomalla, että löytyy sellaisiakin valmistajia jotka tarkoituksella jättävät osan E-koodeista ilmoittamatta. Ilmeisesti heillä on oikeus myäs kirjoitta E-koodi ihan kirjoitettuna. Vaikea selittää. Tässä esimerkki: karnaubavaha on karkeissa yleinen lisäaine ja sillä on E-koodi E-903. Minä en itse osaa hommaa tehdä mutta voitko tarkistaa esimerkiksi minulle yliherkkyysoireita aiheuttavan TV MIX Kaapeli makeissekoituksen, miten paljon siinä on oikeastaan E-koodeja? Ei sinun ole tätä pakko tehdä, mutta kivaahan se olisi, että saataisiin nämä kyseenlaiset karkinvalmistajat myös käsitelty. Kiitos paljon. Löydät ehkä tuon karkkipussin sisällön netistä Malacon tai Leafin sivuilta?
VastaaPoistaSusanna kehitti melkoisen pulman. Löysin tuon TV MIX sekoituksen. Siinä on tosiaankin enemmän E-koodeja kuin ensin olettaisi. Näkyviin jätetään vain 6 väriainetta osoittavaa E-koodia, mutta itse asiassa tuotteessa on peräti 13 E-koodia. Minun täytyy käydä läpi kaikki minulle lähetetyt vastaukset ja tarkistaa E-koodit vielä kertaalleen. Teen tämän työn jossakin vaiheessa. Hyväksyn listalle Susannan ehdotuksen.
VastaaPoistaHauska yksityiskohta vielä Leafin karkkisivuilta:
VastaaPoistaTuotehaun avulla voit hakea tietoa niistä tuotteista, jotka sopivat ruokavalioosi.
Kuvitteleeko Leaf, että karkit ovat ruokaa? Herätys!
Alla on katkelma Minä Olen lehden artikkelista sokeriton, älä edes ajattele sitä. Liittyy aspartaamiin:
VastaaPoistaBetty Martini USA:sta kertoo luennoinneensa maailman ympäristökonferenssissa aspartaamista, jota markkinoidaan muun muassa nimillä NutraSweet, Equal ja Spoonful. USA:ssa oli ollut multippeliskleroosin ja elimistön lupustaudin epidemia, eikä ollut tietoa siitä mikä myrkky niitä oli levittänyt. Betty ilmoitti olevansa paikalla luennoimassa juuri kyseisestä aiheesta. Seuraavassa pääkohtia hänen luennostaan:
- Kun aspartaamin lämpötila kohoaa yli 86 Fahrenheit-asteen (30°C), sen puualkoholi naamioituu formaldehydiksi ja sitten muurahaishapoksi, mikä vuorostaan aiheuttaa aineenvaihdunnallisen happomyrkytyksen (muurahaishappoa on tulimuurahaisen pistossa). Metanolimyrkytys muistuttaa multippeliskleroosia. Tämän vuoksi tehtiin vääriä multippeliskleroosi-diagnooseja. Multippeliskleroosi ei ole tappava tauti, mutta metanolimyrkytys sen sijaan on.
- Mitä tulee elimistön lupustautiin, se rehottaa lähes yhtä yleisenä kuin multippeliskleroosi ja vaivaa erityisesti Coca-Colan Lightin ja Kevyt-Pepsin juojia. Metanolimyrkytyksen uhrit juovat näitä juomia 3-4 tölkkiä päivässä, jotkut vielä enemmän. Kun uhri sairastuu aspartaamin laukaisemaan elimistön lupustautiin, hän ei yleensä tiedä, että siihen on syypää juuri aspartaami. Uhri jatkaa sen käyttöä joskus niinkin pitkään, että tauti muodostuu hengenvaaralliseksi.
- Kun saamme ihmiset vieroitetuksi aspartaamista, lupuksen oireet tavallisesti häviävät. Valitettavasti tätä tautia ei kuitenkaan voi parantaa. Toisaalta taas niiltä potilailta, joiden on diagnostisoitu sairastavan multippeliskleroosia (joka siis itse asiassa on metanolimyrkytystauti) useimmat oireet häviävät. Olemme nähneet tapauksia, joissa näkö jopa kuulokin on palautunut. Tämä koskee myös tinnitusta.
Laskin äsken kaupassa Fazerin re-mix +choko karkkipussista 18 kpl erilaisia lisäaineita.
VastaaPoistaSyömällä monipuolisesti namusia, saat monipuolisesti lisäaineita !
Sami Uusitalo, en äkkiseltään löytänyt netistä tuon Fazerin tuotteen tarkempia tietoja. Pitää varmaan käydä katsastamassa tilanne samalla kun täydennän emmentaalivarastojani. Voitakin pitää ostaa.
VastaaPoistaSieltä se Fazerin makeispussi löytyy 3 metrin päässä kaupan ulosmenokassasta, kuten kaikki muukin syötäväksi kelpaamaton.
Seija-täti täällä taas ihmettelee!
VastaaPoistaEuropicnic myy Vadelmavalkosuklaa -juustokakkua, jota pidetään pakastimessa. Ihmetykseni liittyykin tähän! Miten on mahdollista että pakastetussa tuotteessa on 16 "E-vitamiinia"??
Tuorejuusto [pastoroitu maito, kerma, hapate, suola, (E410)], kananmunan valkuainen, valkoinen suklaa [sokeri, palmuöljy, hera, rasvaton maito, emulgointiaine (E471, E322), luontaiset ja keinotekoiset aromit, keinotekoinen väri (E171), margariini [kasvisöljy (soijapapu, palmu), vesi, emulgointiaine (E471), rasvaton maitojauhe, säilöntäaine (E322, E211), keinotekoinen makuaine, A-vitamiini, väriaine (E160a), sokeri, rikastettu vehnäjauho [vehnäjauho, mallastettu ohrajauho, niasiini, rauta, tiamiini, (E101), foolihappo, smetana [pastoroitu maito, kerma, rasvaton maito, säilöntäaine (E202), juoksute], grahamkeksimurut [vehnäjauho, grahamjauho, sokeri, palmuöljy, fruktoosi-maissisiirappi, melassi, suola, leivinjauhe, jauhonparanne (E341)], kermavaahto, vadelmatäyte [vadelma, sokeri, (E440, E330)], kuorrutus [maissisiirappi, vesi, sokeri, säilöntäaine(E202), happamuudensäätöaine (E330, E331) emulgointiaine (E440, E415, E410, )], kaura, vesi, tumma ruskea sokeri [ruskea sokeri, ruokosokeri, karamelliväri], vanilja [luontaiset ja keinotekoiset aromit, alkoholi, vesi, (E1520), sokeri, karamelliväri], kuivattu kookos [kookos, säilöntäaine (E223), sitruunamehu [sitruunamehu tiivisteestä (vesi, sitruunamehutiiviste), säilöntäaine (E223, E221, E211), sitruunaöljy], maissisiirappi, soijapapuöljy, suola, ruokasooda.
http://www.fazergroup.com/templates/Fazer_ProductInfo.aspx?id=50147&epslanguage=FI
VastaaPoistaVehnäjauho, omena-kanelitäyte (15 %)[omena, (8% tuotteessa), sokeri, hyytelöimisaineet (E1414, E404), vesi, kasvirasva, glukoosisiirappi, suola, kaneli, maitoproteiini, säilöntäaine (E202), aromit (mm. vanilja, vanilliini), väri (E160a)], sokeri, osittain kovetettu kasviöljy ja-rasva, vesi, tärkkelyssiirappi, muunnettu tärkkelys, kasvirasva, värit (E171, E160a), säilöntäaine (E202), emulgointiaineet (E435, E471, E472a, E472b, E472c, E472e, E481), happamuudensäätöaine (E330), kasviöljy, fruktoosi, hyytelöimisaineet (E516, E450, E339), sakeuttamisaine (E401), glukoosisiirappi, glukoosi, maitoproteiini, glukoosi-fruktoosisiirappi, hiiva, kananmuna, kaneli, kardemumma, aromi (vanilja) ja suola. Laktoositon.
Kyseessä oli siis Fazerin Texas-pulla.
VastaaPoistaSatukonditorian sivuilta osui silmään tällainen tuote:
VastaaPoistahttp://www.satukonditoria.fi/templates/TUOTTEET.asp?id=2&c=1&thisprod=48
Aineosat:
Kreemi (sokeri, osin kovetettu kasvirasva, kasviöljy, vesi, suola, emulgointiaine E475, aromeja, säilöntäaine E202, happamuuden-säätöaine E330), marsipaani (sokeri, aprikoosinkivi, manteli, vehnätärkkelyssirappi, kasviöljy, kosteudensäilyttäjä E420, kaakao, malto-dekstriini, väri E150c, inverttisokerisiirappi, stabilointiaine E401, säilöntäaine, alkoholi 0,18%, invertaasi, manteliaromi, säilöntäaine E211, värit E120, E160e, E104, E141), mansikkahillo (sokeri, mansikka, vesi, sakeuttamisaineet E410, E440, happamuudensäätöaine E330, säilöntäaine E202, stabilointiaine E333), vehnäjauho, sokeri, kananmuna, vesi, kirsikka (kirsikka, glukoosi, fruktoosisiirappi, sokeri, säilöntäaineet E220, E202, väri E127, happamuudensäätöaine E330), vehnätärkkelys, emulgointiaineet E475, E471, E433, nostatusaineet E450, E500, koristejauhe, väri E100, E131, maltodekstriini, natriumkaseinaatti.
27 E-koodia osui silmään pikaisessa laskutoimituksessa.
T: StarSol
Tästä laskin 23
VastaaPoistaAtria 150g Poro-sieni Sandwich
Aineosat: vuokaleipä (vehnäjauho, vesi, kaurahiutale, grahamjauho, pellavan-, auringonkukan- ja seesaminsiemen, ruisjyvä, vehnäjyvä, hiiva, ruisjauho, mallasjauho, sokeri, osittain kovetettu kasvirasva, vehnälese, suola, mallasuute, herne, emulgointiaineet (E 471e, E 472e, E 481e), happamuudensäätöaineet (E 170, E 270, E 341)), poro-sienitäyte (säilykesieni 21 % (haapa- ja kangasrousku, herkkusieni, osterivinokas), poronliha 10 %, rypsiöljy, säilykekurkku (kurkku, makeutusaine E 954), suola, mausteet (mm. sinappijauhe, valkopippuri, chili, valkosipuli, paprika), glukoosi, muunnettu maissitärkkelys, sokeri, etikka, kananmunankeltuainen, porkkana, kurkku, kukkakaali, hillosipuli, sinappi (sinapinsiemen, värit (E150a, E160a)), soijaproteiinivalmiste, happamuudensäätöaineet (E 325, E 331, E 330), aromit (mm. neilikka), stabilointiaineet (E 450, E 452, E 509)), arominvahvenne E 621, säilöntäaineet (E 202, E 211, E 250), hapettumisenestoaineet (E 223, E 316), sakeuttamisaine E 415), Lihapitoisuus 10%.
Mikä noissa e-koodeissa nyt niin pelottaa? Nehän tiedetään tarkasti mitä ne on ja niille on määrätty turvalliset raja-arvot. Kuten kaikelle synteettiselle mitä elintarvikkeissa saa käyttää.
VastaaPoistaToista se on jos vaikka syöt mitä tahansa kasvista. Kaikissa kasveissa on tuhansia ja taas tuhansia yhdisteitä, joitten luonteesta, rakenteesta tai vaikutuksista ei kellään ole mitään tietoa.
Esimerkkinä tuore basilika. Siitä on määritetty yli 50 syöpää aiheuttavaa yhdistettä. Jotka kaikki siis ovat basilikan omia yhdisteitä. Ja kaikista basilikankin sisältämistä luonnollisista yhdisteistä on sentään määritetty vasta murto-osa.
Enpä ole silti kuullut että basilikaa kehotettaisiin välttämään. Eikä ole syytäkään, kun syö vain kohtuudella.
Annos se joka tekee myrkyn, e-koodeille ne annokset tiedetään ja raja-arvot on sen vuoksi käytössä.
Ja otetaanpas vielä yksi esimerkki noista pelkäämistänne e-koodeista.
VastaaPoistaSuolahappo on elintarvikelisäaine, jolla on e-koodi (E507). Se on sellainen aine jota kaikki itsekin tuotamme, vatsa on sitä pullollaan.
Ja siellä se on varmasti näittenkin joukossa paniikkia lietsomassa.
Samoin hiilidioksidi, E290. Sitä itsekin puhaltelette kaikkien ilmaa pilaamaan.
Samoin siellä on c-vitamiini, E300.
Sekin aika monessa täällä kauhistelluista.
Kuinka pelottavaa sekin nyt on, potut on sitä pullollaan ja siksi pottua pitääkin syödä.
Tässäpä Myllyn Parhaan Tacostick-ainesosalista:
VastaaPoistaAINEKSET: Vehnäjauho, vesi, riisi, naudan- ja sianliha 6 % (sis. naudanliha, vesi, sianliha, naudan sydän, soijaproteiini, korppujauho, perunajauho, suola, mausteet (sipuli, valkosipuli, korianteri, maustepippuri, paprika, mustapippuri, valkopippuri), glukoosi, arominvahvenne (E621), emulgointiaine (E322), vehnäkuitu, aromi, väri (E150c)), sipuli, rypsiöljy, korppujauho (sis. vehnäjauho, vesi, E503 hirvensarvisuola), hiiva, perunahiutale (sis. peruna, emulgointiaine (E471), happamuudensäätöaineet (E330, E331), stabilointiaine (E450), hapettumisenestoaineet (E300, E304)), juustotäytejauhe (sis. muunnettu tärkkelys (E1450, E1420, E1414), kasviöljy (rapsi-, palmu-, kookos- ja auringonkukkaöljy), herajauhe, juustojauhe, rypälesokeri (maissi), maitojauhe, suola, maltodekstriini (peruna), kermajauhe, väri (E171), hiivauute, happamuudensäätöaine (E270), jogurttijauhe, mausteuutteet (kurkuma, paprika), aromit, paakkuuntumisenestoaine (E551), perunatärkkelys, emulgointiaine (E472a), E1518)), kananmuna, fontal-juusto (sis. säilöntäaine (E251), paakkuuntumisenestoaine (maissitärkkelys)), taco-mausteseos (sis. paprika, suola, sokeri, arominvahventeet (E631, E621), chilipippuri, mausteet, sipuli, espanjanpippuri, aromit, maltodekstriini (peruna), paakkuuntumisenestoaine (E627), sokeri, muunnettu vehnätärkkelys (E1442), vehnäkuitu, nostatusaineet (E500, E450, E341), emulgointiaineet (E471, E481), rypälesokeri, vehnäjauho, sakeuttamisaine (E415), emulgointiaine (auringonkukkalesitiini), jauhonparanne (askorbiinihappo), entsyymi, suola.
Otettu suoraan Myllyn sivuilta.
Jos oikein laskin, niin 29 E-koodialkuista löysin.
Sorry Anne! Tarkistuslaskenta pudotti pois kolme modernia E-vitamiinia (olivat useampaan kertaan tuoteluettelossa).
VastaaPoistaTosiaan eivät kaikki E-koodilla varustellut aineet ole edes elimistölle vieraita. Esim E270 maitohappo, sitä tuotetaan lihassoluissa normaalistikin. E967 ksytoli, hui kamalaa tätä kannattaa vältellä;). E1100 amylaasi, ihan normaalia ravintoa.
VastaaPoistaEn tajua tätä hysterian lietsontaa. Ikään kuin E-koodi merkitsisi jotain syöpää aiheuttavaa kemikaalia. Pikemminkin päinvastoin E-koodilla varustetut lisäaineet ovat yleensä tutkittuja ja turvallisia.
Heippa Blogisti!
VastaaPoistaPari ehdotusta hyvässä hengessä; mitä jos lisäisit blogiisi johonkin listan E-koodeista ja siitä mistä mikäkin koostuu? Edes yleisimmistä :) niinkuin aiemmin sanottiin, kaikki E-t eivät ole epäterveellisiä.
Ja sitten, entäs tuotteet joissa on mahdollisimman VÄHÄN lisäaineita(no luomutuotteet tietenkin ym.)?
Jotain listaa niistä, niin nähtäisiin asiaa siltäkin puolelta.
Kiitos ja tervettä jatkoa!
-Liisa
Kiitos Liisa terveen jatkon toivottelusta. Tähän E-koodijuttuun tulee vuorenvarmasti jatkoa. Tästä saa kehitettyä monen monta mukavaa katseen- ja ajatuksenvangitsijaa. En ole tosissani tajunnut mikä mainosarvo on pienellä jutulla suosituimmassa iltapäivälehdessä. Aamupäivästä lähtien on käynyt kova kuhina sivustossani. Viimeisen tunnin aikana on käynyt 3900 lukijaa, eli suunnilleen yhtä paljon kuin normaalisti käy 3-4 päivän aikana.
VastaaPoistaTsemppiä kaikille teille, jotka pidätte arvossa kunnollista kotona valmistettua ruokaa. Teollisuuspöperöistä minulla ei ole paljon hyvää sanottavana.
Ei kaikki Eet oo pahoja...
VastaaPoistaHieno homma tällainen uutisointi! Savon Sanomat kirjoittaa myös asiasta niin kuin ehkä kaikki muutkin valtakunnan lehdet?
VastaaPoistaSeija
Melkoinen myönnytys ylitarkastaja Taina Rautiolta:
VastaaPoista"Tällainen suuri lisäaineitten määrä kertoo minulle sen, että siinä on käytetty hyvin pitkälle prosessoituja komponentteja. Tässäkin on 7-8 maidosta erotettua aineosaa, joista sitten on rakennettu keinotekoisesti uutta, Rautio sanoo tuoteluetteloa silmäillen."
Olet ollut muokkaamassa mielipideilmastoa täällä Suomessa suotuisampaan suuntaan. Sivuillasi ja luennoillasi on enemmän merkitystä kuin osaat kuvitellakaan. Älä ole turhan vaatimaton ja ennenkaikkea anna palaa! Harva osaa olla niin selkeä näissä asioissa kuin sinä.
Kuulin esitelmäsi Kemijärvellä. Olit aivan loistava!
Pyynnöstäsi syön mielelläni nyt tätä poroa kukkakaalin, salaatin ja paprikan kera. Perunan uskalsin jättää pois. Runsaasti voita panen leivän päälle. Ja näitä moderneja E-vitamiineja vältän kuin ruttoa! Vointi on ollut hyvä. Laihduttaa minun ei tarvitse. Olen sopivasti tukeva.
Ostinpa taannoin purukumipussin (kyseessä Jenkin Bubble Mix-pussi) ja pussin kyljessä on mainittuna vain neljä E-koodia, jotka ovat kaikki väriaineita.
VastaaPoistaEviran koodiavainta konsultoidessa kuitenkin löysin E-"vitamiineja" kyseisestä mässystä 19 ... ja ainesosia oli listattu 20. Vain auringonkukkalesitiiniä, jota oli käytetty emulgointiaineena, en löytänyt... joten eiköhän tämä ole varsinainen vitamiinipommi!
Laura, jos jaksat kääntää nuo lisäaineet koodikielelle (E-koodeja), niin voin viedä ehdotuksesi listalle.
VastaaPoistaMakeissekoitus
VastaaPoistaAinekset: tärkkelyssiirappi, modifoitutärkkelyssiirappi, vehnäjauho, maitojauhe, melassi, ammoniumkloridi, voi, hyytelöimisaineet(E471, E322),lakritsauute, suola, dekstroosi, kaakao, happamuudensäätöaineet (E330, E334, E335, E270, E325, E296, E297, E331), pintakäsittelyaineet, paprikauute, aromeja, värit(E100, E102, E104, E110, E120, E122, E123, E124, E129, E131, E132, E153, E133, E141, E150, E150d, E153, E160a, E160c, E160e, E163, E171)
Yhteensä:32
Juho
Juho, voitko vahvistaa kenen valmistama tuote on kyseessä? Pistä yksityisviestinä tulemaan yhteystietosi. Olet todella vahvoilla tässä kisassa. Ehkä sinä saat pääpalkinnon?
VastaaPoistaHieno juttu kun Truben ylivalta ainakin hetkeksi on murrettu.
FINNSWEET Oy
VastaaPoistaJuho
Tässä siis ne purkkapussista löytyneet E:t!
VastaaPoistaE967, E420, E421, E965, E950, E322, E341, E414, E171, E210, E132, E104, E330, E296, E904, E903, E901, E321, E300.
Eivät nuo kaikki nyt varmaankaan epäterveellisiä ole, mutta enpä ole niin kovasti niiden terveyshaittoihin perehtynyt, päätelköön joku joka enemmän tietää :)
Kiitos Laura! Kiitos Juho!
VastaaPoistaMiten voin lähettää yksityisviestin.
VastaaPoistaJuho
Juho! Sähköpostiosoitteeni löytyy jostakin sivulta, mutta tässä kuitenkin se heti tiedoksi:
VastaaPoistachrister.sundqvist (at) ravintokirja.fi
Korvaa (at)-merkki @-merkillä.
Kiitos hienosta ehdotuksesta, Juho!
http://www.leaf.fi/index.php?action=tuotehaku&tuotehaku-action=detail&tuotehaku-id=17202
VastaaPoistaKas tässä meillä perinteinen Lauantai-pussi Leafilta:
Sokeria, glukoosisiirappia, muunnettua peruna- ja maissitärkkelystä, liivatetta, stabilointiainetta (sorbitolia), sokeroitua maitotiivistettä, happamuudensäätöaineita (maito-, omena-, sitruuna- ja viinihappoa, natriumlaktaattia, trinatriumsitraattia), makeutusaineita (ksylitolia, asesulfaami K), purukumin perusmassaa, sakeuttamisainetta (arabikumia), kovetettua kasvirasvaa, laktoosia, kaakaovoita, lakritsiuutetta, rasvaista ja rasvatonta maitojauhetta, vehnäjauhoa, pintakäsittelyaineita (mehiläis- ja karnaubavahaa, sellakkaa), kaakaomassaa, aromeja, ammoniumkloridia (=salmiakkia), herajauhetta, hedelmäsosetiivistettä, mallasuutetta, melassia, kosteudensäilyttäjää (glyserolia), mansikkajauhetta, värejä (E 100, E 101, E 120, E 132, E 141, E 150d, E 153, E 160a, E 160c, E 160e, E 162, E 171), suolaa, emulgointiaineita (soijalesitiiniä, E 471).
Suurin osa aineksista oli ilmoitettu ilman E-koodia, joten kaivoin kaikki tähän:
E420 Sorbitoli
E270 Maitohappo
E296 Omenahappo
E330 Sitruunahappo
E334 Viinihappo
E325 Natriumlaktaatti
E331 Natriumsitraatit
E967 Ksylitoli
E950 Asesulfaami
E414 Arabikumi
E901 Mehiläisvaha
E903 Karnaubavaha
E904 Sellakka
E510 Ammoniumkloridi
E422 Glyseroli
E471 Rasvahappojen mono- ja triglyseridittai
E322 lesitiini
Lisäksi ihastuttava määrä värejä, jotka oli kyllä mainittu E-koodilla (vain 12!):
E100 Kurkuminoidit
E101 Riboflaviini
E120 Karmiini
E132 Indigokarmiini
E141 Klorofylliinikuparikompleksin kalium- ja natriumsuolat
E150d Sokerikulööri (ammoniumsulfiitti)
E153 Lääkehiili
E160a Betakaroteeni
E160c Paprikaoleoresiini
E160e Beta-apo-8'-karotenaali
E162 Betalaiini
E171 Titaanioksidi
Huh, löysin 29kpl jos oikein laskin? Lapsuusaikani karamellimaailma on näköjään tursollaan E-vitamiinia...
Kärkipäähän kiilaa myös Runebergin makeistukun Yllätyspussi.
VastaaPoistaSen valmistusaineista löytyy seuraavat E-Koodit:
E471
E322
E300
E334
E335
E270
E325
E296
E297
E331
E100
E102
E104
E110
E120
E122
E123
E124
E129
E131
E132
E153
E141
E150
E160a
E160c
E160e
E163
E171
Lisäksi kolme E-koodia, joista ei saa selvää tuoteselosteen päälle printatun logon vuoksi.
Tälläiset bongasi Flikka
Flikka! Kiitos ehdotuksesta. Kovin makeaksi meni tämä kilpailu! Lähetin selvityspyynnön Runebergin Makeistukkuun.
VastaaPoistaTacostickin aineluettelon lopussa on askorbiinihappo eli c-vitamiini eli E300. Siis yksi E lisää.
VastaaPoistaHauskaahan tämä tämmöinen on, mutta ei tällä ole mitään tekemistä tuotteen epäterveellisyyden tai haitallisuuden kanssa. Jos E-koodeja on vähän, on niitä ehkä tuotteessa sitten kutakin laatua enemmän. Kyllä riskinarvioinnissa ollaan sitä mieltä, että turvallisempaa on panna tuotteeseen useaa lisäainetta kutakin pikkuisen kuin yhtä tai kahta paljon.
VastaaPoistaTrettiotvå E-nummer, jösses Amalia! Ni har visst bättre och mer pålästa E-detektiver på er sida Östersjön. Men det här kanske är en tävling där det för en gångs skull är okej att förlora mot de finska lejonen. ;)
VastaaPoistaVad trevligt att du hälsade på hacke! Här i Finland har vi minsann inga hallonbåtar att bjuda åt våra sötsaksälskande gäster, utan riktigt mångsidiga E-ländiga karameller. Söta öde! Jag tycker 32 st E-koder definitivt är för mycket.
VastaaPoistaTävlingen har väckt mycket intresse, alldeles såsom din tävling där i Sverige.
Satukonditorian voileipäkakussa on suurena ongelmana E211 joka yhdessä E300 kanssa reagoi ja muodostaa bentseeniä. Bentseeni on syöpää aiheuttava kemikaali.
VastaaPoistaTacostick sisältää natriumglutamaattia (E621). Se on sen luokan myrkkyä (sikiövaurioita, kasvuhäiriöitä, lisääntymiskyvyn ongelmia, aivovaurioita ja hemoston tuhoutumista), että sen suhteen minulla on koko ajan haku päällä. En pistä mitään sellaista tuotetta suuhuni, jossa on tätä E-koodia.
Makeisten väriaineet ovat kiellettyjä monissa maissa, ei vielä Suomessa.
Hyvä kilpailu!
Tossa 17, noissa Fazun kakuissa on monissa 14-17 "vitamiinia"
VastaaPoistahttp://www.fazergroup.com/templates/Fazer_ProductInfo.aspx?id=495&epslanguage=FI
Hätiköin, noita Fazun kakkuja yms kannattaa katella enempikin, tossa sentään listalle pääsevä suoraan!
VastaaPoistahttp://www.fazergroup.com/templates/Fazer_ProductInfo.aspx?id=467&epslanguage=FI
Nonii, jatkettiin Fasun karkkeihin, tuolla ei päästä ihan listalle, mutta muutamia tuolta, monesta löytyy samoja määriä:
VastaaPoista16: Tutti Frutti Choco
http://www.datahotelli.com/fazermakeiset/?productId=403391&brandId=5023156&productGroupCode=&searchTerm=&ingrTable=&specialDiet=
16: Ässä mix Laku
http://www.datahotelli.com/fazermakeiset/?productId=403764&brandId=5023147&productGroupCode=&searchTerm=&ingrTable=&specialDiet=
17: Re-mix Choco
http://www.datahotelli.com/fazermakeiset/?productId=403403&brandId=5023169&productGroupCode=&searchTerm=&ingrTable=&specialDiet=
Eniten tuolla mietityttää lapsille tarkoitettujen tuotteiden "pitoisuudet", esim luokassa lastenpastillit löytyy heti 10 lisäainetta:
Niiskuneiti xylitol 18g pastilli
http://www.datahotelli.com/fazermakeiset/?productId=102221&brandId=5023143&productGroupCode=&searchTerm=&ingrTable=&specialDiet=
Tuo sivusto (http://www.datahotelli.com) tulee kun klikkaa http://www.cloettafazer.com/fi sivuilta tuotetiedot, ohjaa siis tuonne.
Kiitos ehdotuksista Ankka! Listalle on tavattoman vaikea päästä nykyään. Olen ihan samaa mieltä, että lapset saavat näiden makeisten mukana aivan liian paljon lisäaineita.
VastaaPoistaTotta, ei listalle helpolla päästä, tossakin itse hätiköin ja laskin vain tarkemmin katsomatta kaikki E-alkuset, siellä olikin sitten samoja muutama.
VastaaPoistaJep, Ankka, huomasin nuo kahteen kertaan ilmoitetut E-koodit. Sijoitin sinut kuitenkin listan tuntumaan.
VastaaPoistaEikö olekin yllättävää, että sellaisena kovin huonona tuotteena pidetyssä makkarassa ei olekaan niin paljon lisäaineita?
En ymmärrä miksi Myllyn Paras ei viitsi vastata miksi heidän mielestään Tacosticksit pitää sisältää 27 E-koodia? Eikö pienempikin määrä riittäisi?
Tiede lehti kirjoittaa:
VastaaPoista28.01.2008
Yhdysvaltalainen ravintopyramidi vuodelta 1992 suositti syömään paljon hiilihydraatteja ja vähän rasvaa. Kuva: USDA. Center for Nutrition Policy and Promotion. Viralliset ravintosuositukset saattavat olla haitallisia
Yhdysvaltalaiset ovat lähes kolme vuosikymmentä tottuneet saamaan aina viiden vuoden välein päivitetyt kansalliset ravintosuositukset. Nyt tutkija Paul Maranz kollegoineen vaatii American Journal of Preventive Medicine -lehden verkkosivuilla tulevilta suosituksilta aiempaa parempaa tieteellistä näyttöä.
Marantz epäilee, että suositukset ovat ehkä jopa huonontaneet yhdysvaltalaisten terveyttä ja vaikuttaneet lihavuusepidemian syntyyn. Suosituksissa on kiinnitetty huomiota rasvaan ja moni on saattanut alkaa pitää kaikkia vähärasvaisia ruokavalioita terveellisinä. Se on taas voinut johtaa liikojen kalorien saantiin hiilihydraateista.
Lihavuus on yleistynyt Yhdysvalloissa suunnilleen samaa tahtia hiilihydraattien käytön lisääntymisen kanssa.
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2005 (Valtion ravitsemusneuvottelukunta)
Oulussa ilmestyvä Forum24-lehti oli huomioinut tämän kisan kolumnissaan. Oli myös maininta, että Christer tulee Ouluun luennon pitoon urheilutapahtuman yhteyteen. Onko muuten sivulla näkynyt uusia kävijöitä pohjoisesta? Kiinnostaa paljonko ihmiset noteeraa lehtikirjoituksia. Olisiko tuon lehden levikki n.100 000 kpl.
VastaaPoistamm
Pekalla oli mielenkiintoista tietoa.
VastaaPoistamm ihmetteli onko sivuilleni ohjautunut oululaisia. Minun ilmaislaskurini on aika rajoittunut. Ei siitä juurikaan pysty seuraamaan kotipaikkakuntia. Sen voin sanoa, että viikonloppuna oli noin 15 000 käyntiä sivuillani, eli viisi kertaa enemmän kuin normaalisti. Suurin osa tuli Iltalehden suorasta linkistä sekä pieni osa Savon Sanomien jutusta. Forum24 -lehdestä ei ole havaintoa. Tulen Ouluun seuraavaksi maratontapahtuman yhteydessä järjestettävään pastapartyyn. Minulla on siellä lyhyt ravintoluento. Huomenna menen Pihtiputaalle tapaamaan diabeetikkoja. Toivottavasti tulee loistava ilta ja paikalle saapuu myös lääkäreitä ja diabeteshoitajia.
Sano Pihtiputaan mummolle terveisiä ;D
VastaaPoistamm
Mielenkiintoinen kilpailu. Nyt alkaa vain lista täyttymään pelkistä makeissekoituksista ja kakuista. Ainoa mielenkiintoinen kohde listalla on enää tuo Tacostick, joka ilmeisesti on omassa ruoka-aineluokassaan ylitse muiden. Olisiko mahdollista saada rinnakkaislistoja jonkinlaisiin ruoka-aineluokkiin jaettuna? Olisi kuitenkin hyödyllisempää tietää esim. missä valmisateriassa tai välipalatuotteessa on eniten moderneja E-vitamiineja. Nuo makeiset ovat kuitenkin (toivottavasti useimmilla) vain harvemmin käytettyjä tuotteita.
VastaaPoistaLuulisi päivittäistuotteissa olevien E-koodien kuitenkin huolettavan enemmän, varsinkin siis niiden "väärien" E-koodien. Välillä tuntuu että nyt kuin listalle pääsyyn tarvitaan useita kymmeniä E-koodeja, voi moni ajatella että en viitsi lähettää tätä terveellisenä mainostettua tuotetta Christerille kun tässä on "vain" 9 E-koodia.
nk
Olen ihan samaa mieltä nk:n kanssa, että makeisten ja kakkujen vyöry listalla on hieman viemässä harhaan tätä pohdintaa ruokiemme lisäaineista. Annetaan nyt kuitenkin tämän kilpailun edetä omalla painollaan juhannukseen saakka. Kesähelteiden kypsyttämillä aivoilla voimme ehkä sitten jatkaa toisenlaisella kilpailulla millä kokoamme päivittäin nautittavien ruoka-aineiden listaa (missä on joko paljon E-koodeja tai erityisen kiistanalaisia E-koodeja).
VastaaPoistaKiitos kommentista. Säästä parhaimmat päivittäin käytössä olevien "myrkky"-elintarvikkeiden listasi myöhäisempään ajankohtaan.
Tsemppiä, toivoo Christer
Olen niin ikää täysin samaa mieltä nk:n kanssa. Makeissekoituksia ei olisi pitänyt ottaa mukaan tähän ”kilpailuun” ollenkaan. On aivan itsestään selvää, että makeissekoitus, jossa on useita erilaisia väri- ja muiden lisäaineiden kyllästämiä makeisia, sisältää enemmän E-koodein merkittyjä lisäaineita kuin yksittäiset tuotteet. Mene esimerkiksi Makuuniin ja valitse irtokarkkipussiin yksi makeinen jokaista lajia. Uskaltaisin väittää, että tuossa sekoituksessa olisi E-koodeja reilusti yli toista sataa.
VastaaPoistaJotta saisimme todellisen tiedon tuotteiden terveellisyydestä/epäterveellisyydestä, olisi kaikki E-koodit käytävä läpi ja selvitettävä niiden mahdolliset terveyshaitat. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, on hyvin suuri osa noista lisäaineista täysin vaarattomia ainesosia, joita ovat esim. päivittäin syömämme kasvikset ja hedelmät pullollaan. Se että tuotteessa on monta E-koodilla merkittyä lisäainetta, ei tee tuotteesta epäterveellistä. Tuote, jossa on vain pari modernia E-vitamiinia, saattaa olla huomattavasti epäterveellisempi kuin tuote, jossa niitä on toistakymmentä. Älkää kuitenkaan käsittäkö minua väärin. Suurin osa tuossa listassa olevista tuotteista on sellaisia joihin en koskisi pitkällä tikullakaan. En kuitenkaan pelkää niiden sisältämiä lisäaineita, vaikka pyrinkin välttämään teollisesti valmistettuja tuotteita.
En niin ikää näe mitään nauramisen aihetta Leafin täysin asiallisessa viestissä. Ei ole ihme, jos tuotteiden valmistajat välttelevät vastaamasta yhteydenottopyyntöihisi, jos heti alat vääristellä heidän kirjoittamiaan vastauksia täällä blogissasi. Omasta mielestäni Leafin edustaja ei lukemani perusteella missään vaiheessa väittänyt makeissekoitusta terveystuotteeksi, vaan ainoastaan ilmoitti, että monet tuotteen E-koodeilla merkityistä ainesosista on täysin turvallisia, eivätkä aiheuta terveydellistä haittaa. Ja kuten edustaja asian ilmaisi, on monilla E-koodein merkityillä aineilla jopa terveydelle edullisia vaikutuksia.
Jos oikein pilkkua ruvetaan viilaamaan, niin esimerkiksi KAIKKI kaupasta kasvisosastolta ostamasi vihannekset ja hedelmät sisältävät terveydelle haitallisia aineita. Nämä ”myrkyt” ovat syntyneet evoluution myötä, kun kasvien on tarvinnut suojautua niitä syöviltä eliöiltä (tai ts. ne kasvit jotka näitä myrkkyjä ovat erittäneet ovat säilyneet hengissä suuremmalla todennäköisyydellä). Näiden kasvikunnan tuotteiden syöminen on kuitenkin ihmiselle turvallista, sillä niiden tuottamien myrkkyjen pitoisuudet ovat normaalikäytössä niin pieniä, etteivät ne aiheuta terveydelle vaaraa. Fakta on kuitenkin se, että lähes kaikki syömämme ravinto saattaa olla liian suurina pitoisuuksina terveydelle haitallista. Jopa puhdas lähdevesi saattaa liikaa nautittuna aiheuttaa ihmiselle hengenvaaran.
Ymmärrän, että tarkoituksesi on olla hieman yliprovosoiva täällä blogissasi, mutta en näe, miten ”hysterian” levittäminen edistäisi ajamaasi asiaa. Olen seurannut blogiasi jo pitemmän aikaa, ja minusta sen asiasisältö on mennyt huonompaan suuntaan. Pidin huomattavasti enemmän siitä Christer Sundqvistista, joka suhtautui asioihin kriittisen asiallisesti kuin nykyiseen Christer Sundqvistiin, joka näkee asiat vain joko mustina tai valkoisina.
Terveisin:
TtM eli Turhan Tiedon Maisteri
TtM, eli "Turhan tiedon Maisteri" on lausunut omia mielipiteitään tästä lisäaineaiheestani. Siihen hänellä toki on oikeus. Kohtuuttoman työlääksi menisi jos tässä vaiheessa muuttaisin kilpailun "sääntöjä". Viedään tämä kilpailu loppuun ja katsotaan sitten mitä jatkossa seuraa.
VastaaPoistaOli tavattoman hyvä kun vaadit minulta asiallista suhtautumista. Täytyy ainakin yrittää ymmärtää paremmin elintarviketeollisuutta jatkossa.
Et varmaan aavista miten paljon teen taustatyötä jo nyt saattaakseni nämä vaatimattomat tekstinpalaset kasaan. En voi tähän ilmaispalveluun tämän enempää panostaa.
Ilmeisen sokeana en näe pointtiasi tässä asiassa: "Olen seurannut blogiasi jo pitemmän aikaa, ja minusta sen asiasisältö on mennyt huonompaan suuntaan. Pidin huomattavasti enemmän siitä Christer Sundqvistista, joka suhtautui asioihin kriittisen asiallisesti kuin nykyiseen Christer Sundqvistiin, joka näkee asiat vain joko mustina tai valkoisina."
Ihan hyvä on ottaa esille näitä asioita... Siis osa aineista tosiaan on ilmoitettu tuoteselosteessa, mutta onhan ruoassa esim suolassa paakkuuntumisenestoainetta E536, joka yskittää hirvittävästi (astmadiagnoosi, eikiitos!) tai jodia, jota on monessakin suolassa, mutta myös ruoassa. Löysin hyvän luomujuuston, missä ei ole yhtään jodia ja ihmettelenkin nyt, miksi meidän täytyy huoeltta niellä kaikki, mitä teollisuus keksii sapuskaan lisäämään?
VastaaPoistaMinulla ei ole jodiallergiaa, mutta miten ne ihmiset ikinä pärjää, joilla on?????
Kirjoitin viestin väsyneenä rankan työpäivän jälkeen, eikä ajatus oikein kulkenut enää kunnolla tuossa vaiheessa. Blogin asiasisällössä ei ole koskaan ollut mitään moitittavaa. En vain henkilökohtaisesti pidä siitä tavasta millä asiat tässä blogissa, kuten myös monissa muissakin lähteissä, ilmaistaan. Asiat nähdään liian mustavalkoisina. Otetaan esimerkiksi nyt tämä lisäainejuttu: Blogin kirjoituksia lukiessa saa sellaisen käsityksen, että kaikki lisäaineet olisivat pahasta. Asiahan on kuitenkin täysin päinvastoin. Lisäaineita lisätään ruokiin mm. sen takia että niiden säilyvyyttä parannetaan. Jos tällaiset lisäaineet jätettäisiin pois, ei tuotteiden käyttäjien terveys välttämättä paranisi. Pahimmassa tapauksessa kävisi juuri päinvastoin, kun bakteerit ja muut taudinaiheuttajat pääsisivät paremmin lisääntymään tuotteissa. Ilman säilöntäaineita tuotteiden säilyvyysaika myös lyhenisi, jolloin kaupat joutuisivat poistamaan tuotteita valikoimastaan useammin ja tällöin myös tuotteiden kuluttajahinta nousisi.
VastaaPoistaToisena asiana voidaan ottaa hiilihydraattitietoisuus. Blogia lukiessa saa helposti sellaisen käsityksen, että nykyisillä ravitsemussuosituksilla ei voi elää terveellisesti. Kuitenkin Suomessa on kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka eivät liiku kovinkaan paljon, syövät virallisten suositusten mukaisesti ja ovat siitä huolimatta normaalipainoisia ja täysin terveitä. Totuus on, että niin hiilihydraattitietoinen kuin virallistieteellinenkin ruokavaliolla voi olla terveellinen tai epäterveellinen. Ei ravinnon energiaprosentit pelkästään ratkaise ravinnon terveellisyyttä.
Arvostan kovasti sitä työtä mitä teet tämän blogin eteen. Olen hyvin monissa asioissa samaa mieltä kanssasi ja näistä kirjoituksistasi saan hyviä ideoita omia luentojani varten. Mutta en voi esimerkiksi kuvitella, että ohjaisin hiilihydraattitietoisuudesta kiinnostuneen asiakkaani sivuillesi, koska suurin osa ”taviksista” ei osaa lukea täällä olevaa aineistoa ns. rivien välistä, vaan ottavat täällä tapahtuvan ”asioiden kärjistämisen” tosissaan.
No niin, nyt on taas menty niin pahasti aiheesta sivuraiteille, että saa riittää tältä erää. Toivottavasti aikasi riittää jatkossakin mielenkiintoisen blogisi ylläpitämiseen.
On hyvä saada rakentavaa palautetta, kuten esimerkiksi nämä TtM:n kommentit.
VastaaPoistaPaljon joudut jatkossakin lukemaan rivien välistä.
Paljon joudut minua ojentamaan.
Tarkoituksellisesti kärjistän täällä blogissani asioita. Varsinaisissa lehtikirjoituksissani ja kirjoissani on huomattavasti rauhallisempi meno päällä. Luennoilla saatan villiintyä. Puheammattilaisena olen mielestäni parhaimmillani "livenä".
"Sinulla oli sitten hyvä show", sanoi minulle eräs iskelmätähti, joka oli luentoani kuuntelemassa. Se on yksi hienoimpia kannustuksia mitä voi kuvitella saavansa osakseen. Toinen ihmetyksen aihe on kun salintäyteinen nuorisoporukka kuuntelee ravintoluentoa ja tällaista vanhaa papparaista yli tunnin hermostumatta.
Jatketaan hommia...
Vaikka on karkkipainotteinen E-lista, ja antaa ehkä hiukan epätarkan kuvan kokonaissaannista (kun toivottavasti kukaan ei syö karkkeja kuin oikeaa ruokaaa), niin vaikutuksia tarkastelulla oli ainakin minun nautintakäytänteille.
VastaaPoistaRupesin karkkilakkoon tyystin ja vaihdoin Aino- yms. -jäätelöt ihan tavalliseen bulkkijäätelöön, eli vaniljakermajäätelöön. En vanno, että on elinikäinen irtautuminen näistä E:llä rikastetuista syötävistä, mutta paasto kuitenkin.
tuula
Ei ole mustavalkoista, vaan esimerkiksi LASTEN RUOASTA on lailla kielletty glutamaatit - siis jo kauan sitten, kun mahahappoja lisäävää lääkeainetta on alettu lisäämään niin moniin tuotteisiin, eikä ne mitään säilyvyyttä paranna.
VastaaPoistaMut eihän lapset voi valita eikä aina valittaakaan eikä äideille saa kertoa, että katsos vähän mitä lapselleen tarjoaa...
10 vuoden kokemuksella kerron, mutta en tosiaan olisi halunnut itsekään olla se hyväuskoinen hölmö, joka kaikki uskoo huoletta...
Jäätelöstä on paras sellainen, missä ei ole karrageenia E407 . kauheen monessa on, mutta esimerkiksi Mövenpick- jäätelössä ei ole.
VastaaPoistaKannattaa muistaa, että lääkelaitoksen luettelossa karrageenia on yleensä peräruiskesuspensioissa. En tiedä, millä perusteella se on hyväksytty luomutuotteisiin, mutta mahan sillä saa tervekin kipeäksi, mut ei yleensä näe lukea niitä pikkutekstejä... siis ei TIEDÄ syöneensä mitään sopimatonta.
Katso nyt kuitenkin tämä video:
http://www.youtube.com/watch?v=vgphZdE5VeE&feature=related
Laitan sen linkkiinkin, jos sattuis niin, ettei tuo aukeakaan. Ruskolevää se on ja hyvin halpaa teollisuudelle... Mut että SALLITAAN luomukermassa, on jo järkyttävää. Mut eihän kaikki ihmiset välitä tietää, mitä se ruskolevä on....
Tämä kilpailu on ollut aivan mainio tämä missä piti löytää lisäaineita ruoka-aineissa. Olen käyttänyt paljon aikaa tutustuakseni tuoteselosteisiin. Havaitsin yllättävän yleiseksi lisäaineiden käytön elintarvikkeissamme. Olet oikein kunnolla ravistanut minut hereille! Kiitos siitä!
VastaaPoistaSeppo
Joku kirjoitti, että syö normaalisti suositeltuja ruokia ja on terve. Luin jostain kirjasta, että siellä terveyden takana se sairaus koko ajan vuosi vuodelta lisääntyy. Kunnes onkin jo liian myöhäistä, kun jo oireillaan. Eikö voisi ajtella terveyttään jo ennenkuin sairastuu?
VastaaPoistaTTM kirjoittaa mielestäni paljon asiaa – kuten myös Christer. Mainio Veteraaniurheilijamme on valinnut tuon räväkämmän linjan, joka uppoaa kansan syviin riveihin kuin kuuma veitsi voihin. Niin se vain on, vaatimaton piipitys harvoin kantaa turuille ja toreille. Uskaltaisin väittää, että tämä Suomemme on niin pieni maa, että vastaavilla tempauksilla voi olla hyvinkin voimakkaita vaikutuksia siihen, minkälaisia tuotteita markkinoilla näemme.
VastaaPoistaTeollisuuden rajapintaa tarkastelevana itseäkin tosin TTM:n tyyliin välillä harmittaa todella se tietty mustavalkoisuus, jossa teollisuus tuodaan esille vain kaiken pahan alkuna ja juurena. Totuus kuitenkin on, että Suomessa elintarviketeollisuus reagoi muuttuviin markkinoihin sekä valvontaviranomaisten toimiin nopeammin kuin juuri missään muualla maailmassa. Haluaisin myös joskus nähdä teollisuuden mahdollistajana, sen sijaan että se nähtäisiin vain sanelija.
Osa lukijoista kaiholla tavoittelee aikoja, jolloin ruoka valmistettiin kaikella hartaudella alusta alkaen. Fakta kuitenkin on, että ruoanvalmistukseen käytetty aika on valumassa minimiin, halusimme sitä tai emme. Eikö siis olisi tarpeellista muodostaa rakentava keskusteluyhteys kaikkien osapuolten välille ja todella pohtia, mitä juuri tässä tilanteessa voimme, näillä resursseilla, tehdä? Pieni ruoanvalmistusvalistus ei toki koskaan ole pahasta.
Kenties sitten optimistista, mutten millään usko teollisuuden haluavan tuputtaa kansalle tuotteita, joita se ei oikeasti halua. Kun jo lähtökohta on se, että SUURIN osa tuotelanseerauksista epäonnistuu, pysyy asenne pääsääntöisesti nöyränä. Jo nyt näemme, että lisäaineettomuustrendi on voimistunut jopa niissä elintarvikeryhmissä, joissa lisäaineet eivät perinteisesti ole olleet ongelma, vaan mahdollistaja. Pyrkimys luontaisuuteen, mitä ikinä se sitten onkin, vahvistuu, vaikkei sille aina edes löytyisi tieteellistä perustaa.
Aivan oma asianhaaransa tietysti on se, että ilman juuri tällaisia Christerin kaltaisia tempauksia moni asia jää tiedostamatta ja kansa syö tyytyväisenä sitä mitä sille kulloinkin tarjotaan. Populaarimediassa on kuitenkin niin paljon liikkeellä mustavalkoista tapaa esittää asioita, että toivon mukaan saamme lukea monipuolisia ja laaja-alaisia näkemyksiä ravitsemusaiheisiin myös jatkossa.
Oli mukava lukea Juuso R:n mukavaa analyysia lisäaineiden merkityksestä. Täytyy sanoa, että olen samoilla linjoilla sinun kanssasi. Räväkkyyteni alle tahtoo jäädä suopeuteni elintarviketeollisuutta kohtaan. Ja varsinkin tässä lisäainekeskustelussa jouduin pettymään vuoropuheen mahdottomuuteen. Lähetin kommentteja kaikille listalla ja listan tuntumassa oleviin elintarvikevalmistajiin, joillekin jopa 3-5 kertaa muistutuksen kera. Silti sanainen arkku ei auennut ja silloinkin kun Leaf Oy:n tiedottaja jotain asiasta ilmaisi, olisi ehkä ollut parempi olla ihan hiljaa vain.
VastaaPoistaEi tämä lisäainejuttu tähän jää. Kunhan saan klapipinoa hiukan enemmän vielä kasvatettua, niin ryhdyn selvittämään mitä listalla olevien elintarvikkeiden sisältämien lisäaineiden alle oikein kätkeytyy.
Sitä odotellessa ostakaa lähellä tuotettua ruokaa, jossa on mahdollisimman vähän niitä moderneja E-vitamiineja. Ja muistakaa, että "Lauantaipussin" makeisissa ei ole terveyttä edistäviä lisäaineita! Älkää ostako mitään sellaista joka on heräteostovyöhykkeellä (10 m lähempänä kaupan ulosmenokassaa)!
Hyvää kesää! Tänään paistaa aurinko!
Huomasin tämän grillailessa..
VastaaPoistaPouttu: marinoitu possun ulkofileepihvi.
http://www.pouttu.fi/fi/tuotteet/tuotteen_tiedot/?id=132&productId=73&selGroup=3
Eli grillilihassa on 15 eri E-ainetta. Poutun sivuilla olevasta listasta puuttuu E316, joka on kyllä kaupan pakkauksen etiketissä.
Lista lisäaineista:
E407
E450
E451
E621
E635
E262
E330
E331
E412
E415
E300
E316
E202
E211
E250
Lihapitoisuus: 64%.
Ottiatuota tuli tosta leafin lauantai pussista mieleen että karnauba vahaa käytettiin aikoinaan autonvahaukseen ja muuten myös vissiin nykyäänkin ainesosana autovahassa jottatuota kiva kiille karkeissa ja eikös noi e-vitamiinit yleensä ole tosiaan keinotekoisia/luontaisenkaltaisia aromeita ym.joista suurimman osan terveysvaikutteita ei tiedetä tai olla pystytty selvittämään
VastaaPoista-Matti M Myöhänen-