perjantaina, kesäkuuta 08, 2007

Lisää Coc-Colan veden ylistystä

*
Erään kirjoitukseni johdosta
(Coca-Cola vastaan Coc-Colan vesi) olen saanut mukavanlaisesti palautetta (mahdollisesti kokkolalaisilta). Tässä lisää syitä nauttia Coc-Colan (lausutaan "Kokkolan") vettä Coca-Colan sijaan:

Coc-Colan vesi ei aiheuta tätä:

Kun juot pullollisen tavallista Coca-Colaa elimistössäsi tapahtuu kaikenlaista jännää.
  • 10 minuutin jälkeen: Kymmenen teelusikallisen verran sokeria sullotaan ruoansulatusjärjestelmääsi (100% päivittäisestä saantisuosituksestasi). Et ehkä heti oksenna ylös makeaa vatsansisältöäsi, sillä fosforihappo hämää elimistösi makeantunnistimet ja mahdollistaa näin hurjan sokerimäärän nauttimisen.
  • 20 minuutin jälkeen: Verensokerin määrä nousee äkisti ja haiman beetasolut valmistavat äkkiä lisää insuliinia. Samalla maksasi raivaa tilaa sokerille muuntamalla osan varastosokeristaan (glykogeeni) rasvaksi.
  • 40 minuutin jälkeen: Juoman sisältämä kofeiini on imeytynyt. Pupillit laajentuvat ja verenpaine nousee. Maksasolut ovat ihan ymmällään. Mitä nyt on tapahtunut? Varmuuden vuoksi maksa luovuttaa osan sokeristaan verivirtaan siltä varalta, että tässä on juostava karkuun vihollista tai jotain muuta ikävää. Aivojesi adenosiinireseptorit ovat ihan täynnä ja tunnet itsesi hyvin pirteäksi.
  • 45 minuutin jälkeen: Elimistösi dopamiinin tuotanto nousee ja tunnet suurta mielihyvää. Sama tunne saadaan heroiinilla.
  • 60 minuutin jälkeen: Juoman sisältämä fosforihappo sitoo kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä ohutsuolessa ja aineenvaihduntasi nousee entisestään. Kalsiumia karkaa ulos virtsarakkoon vaikka olisi parempi, että se olisi rakentamassa luitasi.
  • Vähän toista tuntia tämän jälkeen: Kofeiinin diureettiset ominaisuudet poistavat elimistöstäsi tehokkaasti nestettä ja sinun on hakeuduttava lähimpään vessaan. Viimeistään siinä vaiheessa kun virtsarakkosi tyhjenee voit sanoa näkemiin kalsiumille, magnesiumille ja sinkille. Näille hivenaineille olisi ollut käyttöä elimistössäsi. Insuliini on nyt raivonnut verensokerisi kimpussa vähän toista tuntia ja tehnyt siinä hyvää työtä. Verensokerisi on rajusti laskenut ja sinulle tekee mieli jotain makeaa. Olet väsyneen oloinen. Janottaakin niin vietävästi! Ratkaisu on käden ulottuvilla:
Uusi pullo Coca-Colaa (ja virvoitusjuomateollisuus kiittää!).

Kun juot pullollisen dieetti Colaa elimistössäsi tapahtuu mahdollisesti jotain tällaista (lisätty lukijapalautteen takia):

  • 10 minuutin jälkeen: Juomasi on matkallaan alas mahalaukkuun viestittänyt makeaa aistivien makunystyröiden avulla, että nyt on makeaa limsaa tulossa. Juoman sisältämä fosforihappo ei täysin pysty hämäämään elimistösi makeantunnistimet.
  • 20 minuutin jälkeen: Haiman beetasolut ovat saaneet tiedon mahalaukkuun saapuneesta keinotekoisesta virvoitusjuomasta ja valmistavat äkkiä lisää insuliinia. Samalla maksasi raivaa tilaa sokeriseksi luulemalleen juomalle muuntamalla osan varastosokeristaan (glykogeeni) rasvaksi.
  • 40 minuutin jälkeen: Juoman sisältämä kofeiini on imeytynyt. Pupillit laajentuvat ja verenpaine nousee. Maksasolut ovat ihan ymmällään. Mitä nyt on tapahtunut? Varmuuden vuoksi maksa luovuttaa osan sokeristaan verivirtaan siltä varalta, että tässä on juostava karkuun vihollista tai jotain muuta ikävää. Aivojesi adenosiinireseptorit ovat ihan täynnä ja tunnet itsesi hyvin pirteäksi.
  • 45 minuutin jälkeen: Elimistösi dopamiinin tuotanto nousee ja tunnet suurta mielihyvää. Sama tunne saadaan heroiinilla.
  • 60 minuutin jälkeen: Juoman sisältämä fosforihappo sitoo kalsiumia, magnesiumia ja sinkkiä ohutsuolessa ja aineenvaihduntasi nousee entisestään. Kalsiumia karkaa ulos virtsarakkoon vaikka olisi parempi, että se olisi rakentamassa luitasi. Aspartaami (keinotekoinen makeutusaine) hajoaa ohutsuolessa metanoliksi. Tämä on myrkkyä joten maksa muuntaa sen äkkiä formaldehydiksi, jota nyt ei kovin terveelliseksi voi sitäkään kehua.
  • Vähän toista tuntia tämän jälkeen: Formaldehydiä kerääntyy aivoihin, munuaisiin, maksaan ja muihin sisäelimiin. Määrät ovat niin pieniä, että välitöntä hengenvaaraa ei ole, mutta "sixpäkki" samana kuumana iltapäivänä voi jo olla liikaa ja perintöaines saa ottaa vastaan tämän myrkyn tuhovaikutukset. Syntyy syövän esiasteita ja jos elimistön puolustusjärjestelmä hetkeksi herpaantuu voi syöpä lähteä kasvamaan niin kohtalokkaan nopeasti etteivät syöpäsoluja torjuvat puolustusjärjestelmän solut enää selviä tehtävästään. Kofeiinin diureettiset ominaisuudet poistavat elimistöstäsi tehokkaasti nestettä ja sinun on hakeuduttava lähimpään vessaan. Viimeistään siinä vaiheessa kun virtsarakkosi tyhjenee voit sanoa näkemiin kalsiumille, magnesiumille ja sinkille. Näille hivenaineille olisi ollut käyttöä elimistössäsi. Insuliini on turhaan ollut koholla jo pitemmän aikaa ja kostoksi tälle turhalle hälytykselle se päättää pysytellä koholla vielä vähän pitempään. Verensokerisi on rajusti laskenut ja sinulle tekee mieli jotain makeaa. Olet väsyneen oloinen. On kova nälkä ja janottaakin niin vietävästi! Ratkaisu on käden ulottuvilla:
Uusi pullo Dieetti Colaa (ja virvoitusjuomateollisuus kiittää!).

Lähde: What happens to your body if you drink a Coke right now? (8.12.2006)

21 kommenttia:

  1. Tein tuon saman analyysin dieetti kolalle, parahin Tiedemies. kaikkeen sitä suostuu. Tuota lisäystäni ei voida pitää tieteen viimeisimpänä sanana, mutta ihan pielessä en kuitenkaan taida olla?

    VastaaPoista
  2. Kyllä sisältää paljon paikkansapitämätöntä tietoa molemmat.
    Miten muka kymmenen teelusikallista sokeria ilman fosforihappoa aiheuttaa oksentamisen. Olen juonut teen ja kahvin kanssa ainankin kymmenen teelusikallista sokeria. Askenkin join kaksi kupillista kahvia molempiin tuli noin viisi lusikallista sokeria eli yhteensä kymmenen lusikallista.

    VastaaPoista
  3. Mieletöntä pistää noin kauheasti sokeria teen ja kahvin joukkoon! Ainakin minulla tulee kymmenestä sokeripalasta tosi paha olo. En pitäisi Vetskun tietoja mahdottomina.

    Mökkihöperö

    VastaaPoista
  4. Tätä ja muitakin kirjoituksiani saa ja pitääkin arvostella. Pysyttelen kuitenkin kannassani, että parempi janojuoma löytyy vesihanasta kuin kolapullosta.

    VastaaPoista
  5. Käyttääköhän CocaCola-yhtiö nykyään jotain toista makeutusainetta kuin aspartaamia? Muistelen nähneeni aspartaamia markkinoidun tuotemerkillä NutraSweet. En ole huomannut sellaista merkintää enää dieetti Colan etiketissä. Onkohan syynä terveystietoisuus tai aspartaamitiedon pimitys asiakkailta?

    VastaaPoista
  6. Cola Cola-yhtiö käyttää makeutusaineena myös sukraloosia, jota valmistetaan klooraamalla tavallista sakkaroosia. Aine kuuluu siis kloorattuihin hiilivetyihin, pahamaineiseen kemikaalien sukuun. En ymmärrä, miten moinen aine on päätynyt elintarvikekäyttöön.

    VastaaPoista
  7. Aspartaami todellakin hajoaa elimistössä mm. fenyylialaniiniksi ja metanoliksi. Metanolin määrä on kuitenkin hyvin pieni. Todennäköisesti metanolia saa ruoasta muutenkin aika paljon.

    En tiedä, mikä on totuus aspartaamista, mutta pidän epätodennäköisenä, että mikäli se on todella niin vaarallista kuin väitetään, niin metanoli olisi ainakaan ainoa syy siihen.

    Ja mitä tulee kloorattuihin hiilivetyihin, osa niistä varmaan on hyvinkin epäterveellisiä, mutta edelleen, en ole nähnyt tutkimuksia, joiden mukaan klooraaminen tekisi hiilivedystä jotenkin automaattisesti myrkkyä. Näiden yhdisteiden luokka on yksinkertaisesti liian suuri. Tämä on vähän sama kuin sanoisi, että kaikki rasvahapot ovat vaarallisia.

    VastaaPoista
  8. Minustakin aspartaamista aiheutuva metanoliriski on pieni. Paljon isompi riski on tuulilasinpesunesteiden metanoli, joka voi aiheuttaa auton sisälle sellaisen pitoisuuden, että se ylittää esimerkiksi työturvallisuusmääräykset. Liikkuva poliisi on luopunut ko. lasinpesunesteiden käytöstä.
    Klooraus ei tee automaattisesti myrkkyä, muutenhan sukraloosi ei olisi saanut myyntilupaakaan. Kyse on siitä, että aineella on ominaisuuksia, joiden pitkäaikaisvaikutuksia ei tunneta. Sukraloosi hajoaa hitaasti ja saattaa siten olla biokertyvä. Mitä tapahtuu, jos/kun sukraloosin käyttö kasvaa suureen mittakaavaan? Sukraloosia on ihmetellyt erityisesti ruotsalainen ympäristötieteen professori Göran Pettersson.

    VastaaPoista
  9. Dorka kysymys: minkä kokoisesta pullosta tässä oli puhe? 0,33l vai puoltoista litranen?

    VastaaPoista
  10. Antti ei kysy dorkaa kysymystä missään nimessä. Kyseessä on alkuperäisen jenkkisivuston mukaan 0,33 l pullo kokista (löytyy sieltä keskusteluosioista vastaus tähän kysymykseen).

    VastaaPoista
  11. Anja ja tiedemies kommentoivat tuota keinotekoisten makeutusaineiden ongelmaa. Asiasta minulla ei ole mitään selkeää käsitystä. Makeutusaineiden ongelmana pidän varsin vaatimatonta kokemusperäistä tietoa. Eiköhän kaikenlainen varovaisuus ole paikallaan. Minun sanomakseni tuo oli perin latteaa, mutta valitettavasti en parempaan pysty.

    VastaaPoista
  12. Meillä on kotona 1,5litran pullossa sokeripaloja melkoinen kasa, siis pullo on muuten tyhjä.
    Se on tehty aikoinaan muistuttamaan lapsille, mitä limsa sisältää ja tehosikin aika hyvin!
    Itse en nyt muista montako sokeripalaa 1,5litraisessa on, mutta jos 0,33 on 10 sokeripalaa, niin onko siinä vajaa 50 sokeripalaa.

    VastaaPoista
  13. Riitta tekee mainiota terveysvalistusta siellä kotona!

    VastaaPoista
  14. Minä en limsaa ole juonut vuosikymmeniin. Eikä edes tee mieli. Vettä ja puolukka-, mustikka-, viinimarjamehuja kyllä menee....

    Maallikko

    VastaaPoista
  15. Hei Christer. Minua kiinnostaisi tietää, mikä kolajuomien ainesosa itse asiassa sisältää (tai synnyttää elimistössä) fosforihappoa? Olen tämän fosforihappo-asian kuullut ennenkin, mutta kolajuomissa on kuitenkin ainesosaluettelon mukaan lähinnä vettä, sokeria ja aromiaineita. Olen kyllä samaa mieltä siinä, että puhdas vesi on kaikkein paras janojuoma - omasta lähipiiristäni löytyy näitä "limsajuoppoja", jotka kärsivät pääkivuista lähes päivittäin (kroonisista sairauksista puhumattakaan), koska eivät juo vettä _lainkaan_! Miten suuren loven terveyteen tekevätkään sitten pääkipuun säännöllisesti syötävät särkylääkkeet, kun oikeasti elimistö huutaa henkihieverissä raikasta vettä.

    Senja

    VastaaPoista
  16. Senja,

    Kokiksesta en tiedä, olisiko aromiaineisiin piilotettuna, mutta esimerkiksi dr. Pepperin ainesosaluettelossa sanotaan että fosforihappo. Mieletöntä, että elintarvikkeeseen lisätään noin vaan _fosforihappoa_! Olen muuten artikkelin suhteen vähän skeptinen: onko tosiaan näin, että aspartaami laukaisee makeantunnistuksen avulla maksan ja haiman toiminnan? En tiedä asiasta kyllä mitään.

    VastaaPoista
  17. Onneski otsikkona on Kokkolan vesi eikä Nokian vesi!

    VastaaPoista
  18. Asia kirjoitus. Aikanaan olin varsinainen sokerittomien virvoitusjuomien addikti ja meni jopa 4 puolentoistalitran pulloa päivässä. Kunnes luin erään artikkelin joka kertoi aspartaamista hyvin yksiselitteisesti ja siihen jäi sokerittomien virvoitusjuomien kittaaminen.

    Nykyään tulee kuitenkin näitä sokerillisia kolajuomia kitattua lähinnä kahvin korvikkeena ja tuon jutun lukeneena taidan kyllä nyt jättää nekin kokonaan pois.

    VastaaPoista
  19. Miten käy kun juo urheilusuorituksen aikana ja glkogeenivarastot on tyhjät?

    VastaaPoista