maanantaina, lokakuuta 25, 2010

Hiihtoliitto - hävetkää!

###
Suomen suosituin terveysblogi ottaa poikkeuksellisen voimakkaasti kantaa Suomen Hiihtoliiton viimeisiin tapahtumiin.

Tunnen monta hiihtäjää, jotka nyt ovat todella surullisella päällä. Itse en tiedä miten selviän tämän vaiheen yli. Niin paljon olen uskonut hiihtoon ja siihen, että kaikki Hiihtoliiton ikävät asiat on kuultu. Enää ei ole mitään salattavaa? Kattia kanssa!

Mitä on tapahtunut?

Hiihtoliiton johtotroikka on vakuuttanut, että tehdään kaikki voitava, jotta hiihdon maine saadaan pelastettua. Tähän hiihdon parissa ahkeroiva kenttäväki on uskonut ja siihen on toivonsa pannut. Suksia kilpaa liikuttavat, pelkässä kuntoilumielessä latuja kiertävät ja vapaaehtoisen työpanoksensa hiihtourheilun eteen antavilla on ollut vakaa usko, että miesten sanaan voi luottaa. Hiihto on niin mahtava urheilulaji, että pakkohan sen eteen tekee kaikkensa. Tänään en tiedä mitä tehdä hiihtourheilun suhteen.

Hiihtoliiton johtotroikka on ääliömäisellä toiminnallaan rapauttanut hiihdon tukitoiminnot siihen malliin, että tokkopa tuosta suosta enää minun elinaikana noustaan. Huhuja on kiertänyt hiihtoväen parissa, että Hiihtoliiton johdon suunnalta ei vielä kaikkia mätäpaiseita ole puhkottu. Kerrotaan vain kaikkein välttämättömin, jotta mätä ei pääsisi pinnalle.

Hiihtoliiton johtotroikan viimeisimpänä älyttömyytenä on paljastunut laajamittainen hiihtourheilijoiden valmennusrahastosta tapahtunut rahojen lainaaminen Hiihtoliiton omiin tarpeisiin! Urheilijat eivät ole tienneet, että heidän rahastoihin tallettamia sponsoreilta saamia varoja on lainailtu eteenpäin. Ylen urheilu-uutiset kertoi sunnuntaina 24.10.2010, että Hiihtoliitto paikkasi heikkoa talouttaan lainaamalla noin 400 000 euroa urheilijoiden valmennusrahastosta 2000-luvulla.

Hiihtäjät ovat huomanneet joutuneensa odottamaan rahojaan rahastosta usein luonnottoman kauan. Jotain aavistusta urheilijoilla on ollut epätavallisista järjestelyistä, mutta todellista tietoa asian luonteesta ei ole ollut.

Hiihtoliiton johtotroikalla on edessään karu tilinteon hetki. Hiihdon maineen pelastajiksi aiotut erinomaiset hiihtourheilijamme on petetty jälleen kerran. Suruviestin sulattamiseen voi mennä koko talvi. Koettakaa kestää tämänkin tilanteen yli rakkaat hiihdon ystävät!

Patentti- ja rekisterihallitus lähettää selvityspyynnöt hiihtourheilun kannatussäätiölle. PRH haluaa tietää, onko tapauksessa rikottu säätiölakia eli kuka lainoista on päättänyt ja onko niillä ollut riittävät vakuudet. Hiihtoliitton toimitusjohtajana 2000-luvulla toiminut Jari Piirainen vakuutti Helsingin Sanomille, että urheilijat olivat tietoisia lainajärjestelyistä. Hiihtoliitto on maksanut nykyisen puheenjohtajan Matti Sundbergin aikana takaisin koko lainasumman.

Kommentteja saa tulla.

4 kommenttia:

 1. Hiihtoliiton liittovaltuustossa vuosia toiminut kuhmolainen Eero Väisänen on tyrmistynyt YLE Urheilun sunnuntaina uutisoimasta rahanlainausjupakan uusimmista tiedoista. Pettyneen Väisäsen mukaan paras vaihtoehto nyt olisi, että Hiihtoliitto lakkautetaan.
  Väisäsen mukaan Hiihtoliiton maine alkaa olla mennyttä.
  - Minusta ainakin tuntuu, että ei meihin voi kohta enää luottaa. Tämä on niin moniportainen ja iso luottamusmiesorganisaatio. Johto istuu norsunluutornissa. Vaikka me muka ollaan ylin päättävin elin, niin eihän me tosiaan tiedetä asioista vaikka kuinka on kyselty, Väisänen totesi YLE Kainuun haastattelussa.
  Hiihtokansan luottamus on Väisäsen mielestä mennyttä, ja organisaation pitää hänen mukaansa muuttua nyt täysin.
  - Kovin ihmeitä pitää tapahtua, että tällä porukalla joka tätä vetää tämä selviäisi. Aina jotain väärinkäytöksiä ja jupinoita paljastuu.
  - Kyllä tämän organisaation täytyy muuttua täysin. Kyllä kai täytyy yhtyä tähän alppilajien puheenjohtajan Tauno Palotien ajatukseen, että mihin Hiihtoliittoa tarvitaan. Hoitakoon lajit kaikki omat toimintansa yksinään ja Hiihtoliitto joutaa lakkauttaa, oli puheenjohtaja mitä mieltä tahansa. Näiden sotkujen jälkeen tämä lienee se paras vaihtoehto.
  - Ja tällaiset urheilijarahastot koko valtakunnassa pitäisi panna yhteen rahastoon, ja sillä siisti.
  Hiihtoliiton liittovaltuustossa on 40 jäsentä.
  "Vakuutettiin että asia tullaan hoitamaan kuntoon"
  Väisänen toteaa, että kaikki tuntuu olevan kytköksissä vuoden 2001 Lahden MM-hiihtojen joukkokäryyn, ja sen mukanaan tuomiin vaikeuksiin. Sotkut ovat jatkuneet ja vaikeutuneet, liittovaltuustokin on jo turtunut ja hiljainen, vaikka tietoa rahanlainauksesta tuli jo keväällä.
  - Paljastui viime kevään tilinpäätöksessä, että siellä se 400 000 euroa on lainattu plus korkomenot päälle, ja meille tuli liittovaltuustossa sellainen käsitys, että asia on kunnossa siltä osin, että jotka ovat aikoinaan olleet tällaista tekemästä, on saatu pois sotkemasta tätä Hiihtoliiton tilannetta. Jostakin syystä tämä edelleen jatkuu, voi vain kuvitella kuinka kauan jatkuu, toivottavasti joskus loppuu, Väisänen totesi.
  Liittovaltuuston päättäjänä Väisänen siis tiesi, että urheilijoiden rahaa oli lainattu.
  - Kyllä, tilinpäätöksestähän tämä näkyy ja meille se reilusti kerrottiin ja vakuutettiin että asia tullaan nykyisen johdon osalta hoitamaan kuntoon. Ja illalla Urheiluruudussa nykyinen puheenjohtaja kertoo, että asia on kunnossa. Kyllä tämä minun mielestäni on edellisten johtajien aikana tapahtunut, saa sitten nähdä.
  Väisäsen sapettaa, että urheilijoita kohtaan ei ole menetelty oikein.
  - Melkoista hämmästystä silloin keväällä tilinpäätöskokouksessa aiheutti ja sitä kummasteltiin. Kun muistaa kaikki 2001 vuodesta lähtien olleet jupakat, eipä se enää liittovaltuustoakaan ihmetytä mitä kaikkea sitä sieltä tulee. Kaikki liittovaltuuston jäsenet ovat turtuneet, osa yrittää panna asioita kuntoon. Jos siellä ennen suu aukaistiin, saatiin paha nimi. Suurin osa on turtuneita ja istuu siellä hiljaa.
  - Urheilijoita kohtaan tämä on täysin väärin! Nyt kun paljastui että vielä kesälläkin Kirsi Perälä on perännyt rahojaan, Väisänen luetteli.
  YLE Urheilu

  VastaaPoista
 2. Olis hyvä vähän putsata ilmapiiriä ja miettiä onko hiihtoliitto hiihtourheilijoita varten vai hiihtäjät hiihtoliittoa varten. Nykyjärjestelmällä veikkaan jälkimmäistä.

  Tämä sama asia koskee myös kaikenmaailman urheiluliittoja joissa on enemmän kuin paria johtoporrasta enemmän. Tuki menee politbyroon pyörittämiseen, ei niinkään urheilijoille ja valmennukseen minne se tuki on tarkoitettu.

  Muutenkin on vaikeaa ymmärtää, miksi politiikkojen pitää sotkeutua urheiluliittoihin. Ammattiosaamista siellä kaivataan, eikä mitään politikointia.

  VastaaPoista
 3. Kuka muistaa enää kevättä 2001 lahden hiihtodopingskandaalia. Silloin haettiin hiihtoliitolle uutta toimitusjohtajaa, Hakijoiden joukossa oli yksi proviisori Tapio Heilala, nimimerkki valkotakkinen henkilö. Hiihtoliitossa tarvitaan tietoa lääkkeistä.
  EDELLEEN..
  Nyt olen tosin Norjassa, joten Suomen hiihtoliiton asiat ei paljon kiinnosta.
  TAPIO

  VastaaPoista
 4. "Hiihtoliitossa tarvitaan tietoa lääkkeistä."
  Kyllä. Varsinkin miesten puolella menestys on ollut heikkoa. Naisten puolella taidetaan tietää lääkkeistä paremmin.

  VastaaPoista