maanantaina, toukokuuta 30, 2011

Christerin ruokapyramidi

**
Kirjailija Varpu Tavi tiesi kertoa, että USA:ssa julkaistaan tämän viikon perjantaina (3.6.2011) uusi ruokapyramidi, jolla halutaan selventää vuoden 2005 ohjeita. Miltä uusi pyramidi näyttää, ja mitä se tarkkaan ottaen pitää sisällään, ei vielä tiedetä.

Se tiedetään, miltä minun ruokapyramidini näyttää!


Ethän kopioi kuvaa ilman lupaa! Jos kopioit ja kerrot ruokapyramidistani, ilmoitathan silloin lähteenä vaikkapa terveysblogini (http://sundqvist.blogspot.com/) ja kerro myös mieluusti, että on kyseessä taiteilijaystäväni (Kati Kortelainen) näkemys siitä miten voidaan ilmaista näkemykseni terveellisen ravitsemuksen (ja liikunnan) tukipilareista mahdollisimman selkeästi.

Mitä pidät ruokapyramidistäni?
 

67 kommenttia:

  1. Ihan OK pyramidi, laittaisin kyllä Metsämarjat, sienet ja viinin jotenkin mukaan tuohon jaotteluun. Vesi oli upotettuna hyvin mukaan. kolmioiden sivuille ulkpuolelle laittaisin levon, fyysisen harjoituksen, sekä mentaali puolen jotenkin...

    VastaaPoista
  2. "Mitä pidät ruokapyramidistäni?"

    Sanotaan nyt vaikka nätisti että parantamisen varaa on. Jos verrataan vaikkapa alan asiantuntijoiden malliin (Harward Healthy Eating Pyramid), on mallissasi pari ongelmaa:

    1. Suklaa & leipä (täysjyvävilja) samassa lokerossa? Ravitsemustieteellisesti katsoen perustelematon veto, suklaasta kun ei saa minkään sortin suojaravinteita ja sen syöminen oikeuttuu pelkästään herkuttelulla. Täysjyväviljatuotteet taas muodostavat yhdessä vihannesten, kasvisten ja marjojen/hedelmien kanssa kunnollisten hiilihydraattilähteiden ns. kovan ytimen.

    2. Kasvikset pienemmällä sijalla kuin maitotuotteet ja liha? No ei. Proteiinin saanti on toki tärkeää, mutta sen ylikorostaminen niin että sekä muna/maitotuotteille että liha/kana/kalatuotteille lyödään molemmille oma osa pyramidia, on yksinkertaisesti perusteetonta. Proteiinin osuuden kok.E:stä tulisi edelleen olla pienin energiaravintoaineista (ainakin ns. perustallaajan ruokavaliossa, diettaavat kehonrakentajat ovat asia erikseen). Ja ekologisesti ajatellen (toki myös terveyden kannalta) olisi suotavaa painottaa sitä, että myös kasvisperäisen proteiinin saantia tulisi lisätä.

    VastaaPoista
  3. Mie, suklaasta (siis kaakao) saa kyllä kuitua, sekä runsaasti flavonoideja ja antioksidantteja (sekä muita mikroravinteita)...suklaan on todettu terveydelle positiiviseksi kohtuullisesti nautittuna. Se alentaa mm. verenpainetta, parantaa HDL/LDL suhdetta.

    Kaakaon sekaan vain paljon vaikka pähkinöitä tai kuivattuja mustikoita, niin hyvä tulee. Oikea antioksidanttipommi. Erittäin hyvää punaviinin kanssa kohtuudella. Pysyy suonet puhtaana.

    VastaaPoista
  4. Pyramidi näyttää hyvin samalta, kuin malli, jota itse suosin. Tosin sillä poikkeuksella, että siirtäisin nuo hedelmät ja pähkinät samaan lokeroon noiden salaattien ja "vihreiden" kanssa.

    Hyvä lisä noi kahvakuulat tuossa samassa.

    VastaaPoista
  5. "Mie, suklaasta (siis kaakao) saa kyllä kuitua, sekä runsaasti flavonoideja ja antioksidantteja (sekä muita mikroravinteita)...suklaan on todettu terveydelle positiiviseksi kohtuullisesti nautittuna. Se alentaa mm. verenpainetta, parantaa HDL/LDL suhdetta."

    Juu, siis siitä raakasuklaasta. Se mitä keskivertosuomalainen ostaa "suklaana" on ihan jotain muuta.

    VastaaPoista
  6. Huonoa tuossa on se, että kasvikset ovat pienemmällä tilalla kuin liha ja maitotuotteet. Oletko Christer koskaan kuullut asidoosista? En halua arvostella, mutta pyysit mielipidettä, joten toteanpa vain, että tuollaisilla ohjeilla kihti ja munuaissairaudet ovat enemmän kuin todennäköisiä. Puhumattakaan muista sairauksista, kun asidoosi pääsee kunnolla kehittymään.

    VastaaPoista
  7. Mä nappaisin ylimmän palkin pois kokonaan. Viljat ja sokeri eivät ole ihmisen ravintoa edes kerran kuukaudessa. Samoin hedelmät voi hyvin mielin nakata unholaan. Jos yhtään on perehtynyt eri syötävien ravintoainepitoisuuksiin niin huomaa että hedelmät ovat ylimainostettuja ja aivan liian makeita. Paprikasta ja parsakaalista saa paljon muikeammat paketit vitamiineja ja huomattavasti pienemmällä sokerikuormalla. Jos nyt kuitenkin totta puhutaan niin luonnon omat parhaat monivitamiinipaketithan eivät ole kasviksista tai hedelmistä. Maksa (tai sisäelimet, jotka lisäisin pyramidiin), lihat, kalat ja kananmunat ovat loistavia hivenaineiden ja vitamiinienkin lähteitä.

    Hieno juttu, että liha- ja maitotuotteet tulevat ennen kasviksia. Mielestäni tämä on loistava ravintopyramidi, koska se ei kumartele mielikuvia tai mainoksia, vaan on realistinen.

    VastaaPoista
  8. Lisäksi suklaa, siis tumma suklaa, taitaa olla hyvä kaliumin ja magnesiumin lähde.

    Kasvikset ja hedelmät laittaisin itse alemmas. Viljan paikka ylimpänä on hyvä. Perunan ehkä voisi laittaa vähän alemmas.

    VastaaPoista
  9. "Lisäksi suklaa, siis tumma suklaa, taitaa olla hyvä kaliumin ja magnesiumin lähde."

    Siis raakakaakao, jonka määrä sanelee suklaan laadun.

    "Perunan ehkä voisi laittaa vähän alemmas."

    Jahas, peruna on saanut synninpäästön ja täysjyvävilja on se uusi "pahuuden valtakunta"? :-)

    VastaaPoista
  10. Ihan kiva kolmio ja varmaan ihan omiin fiiliksiin nojautuen laadittu, vai onko tuossa lihan korostamisessa jotain syvällisempääkin takana?

    Koska kolmiot ovat kivoja (etenkin tasakylkiset), niin annanpa minäkin oman ehdotukseni, jota noudattaen ei tietenkään voi mennä vikaan esim. elämässä.

    Olen siis liikunnallinen, normaalipainoinen, lihaksekas, keski-ikäinen mies (toisin kuin moni ikäiseni päivittäin pihviä mussuttava, lihava sohvaperuna) ja asettaisin kasvikset kolmiossa alimmas. Seuraavalle tasolle rasvaiset maitotuotteet, kananmunat ja rasvaisen kalan; sitä seuraavalle lihan, ruisleivän, oliiviöljyn ja hedelmät, toiseksi ylimmäs perunan, pastan ja riisin ja ylimmäs pikku herkut kuten (muutaman) oluen.

    Tämä kolmion saa kantaa kotiin ihan vapaasti vaikka siinä ei kahvoja olekaan, mutta siihen saa jokainen taiteilla itse vaikkapa lenkkitossut, kilpapyörän ja (rulla)sukset.

    VastaaPoista
  11. "Mä nappaisin ylimmän palkin pois kokonaan. Viljat ja sokeri eivät ole ihmisen ravintoa edes kerran kuukaudessa."

    Älä yleistä omista mieltymyksistäsi.

    "Samoin hedelmät voi hyvin mielin nakata unholaan. Jos yhtään on perehtynyt eri syötävien ravintoainepitoisuuksiin niin huomaa että hedelmät ovat ylimainostettuja ja aivan liian makeita."

    Suomennos: jos on niellyt vhh-äärireunan propagandan sellaisenaan.

    "Jos nyt kuitenkin totta puhutaan niin luonnon omat parhaat monivitamiinipaketithan eivät ole kasviksista tai hedelmistä. Maksa (tai sisäelimet, jotka lisäisin pyramidiin), lihat, kalat ja kananmunat ovat loistavia hivenaineiden ja vitamiinienkin lähteitä."

    Jos nyt totta puhutaan, niin tämä väite on aivan liian yksioikoinen ja muistuttaa lähinnä vhh-äärireunan hölynpölyä jonka mukaan ainoastaan eläinperäinen proteiini ja rasva on sitä "oikeaa" ruokaa. Mistäköhän sisäelimestä meinaat saada esim. C-vitamiinia, pl. naudan maksa jota et voi nauttia tarvittavia määriä pidempää aikaa ilman A-vitamiinin yliannostuksen riskiä? Suhteutapa väite lisäksi energiasisältöön per 100 g.

    Lisäksi muistuttaisin edelleen siitä, että moisen dieetin epäekologisuus on aikamoinen.

    VastaaPoista
  12. Hyvä, hauska ja selkeä pyramidi. Pohjalla lenkkitossut,liikunta, mukana tyyny kuvaamassa levon tarvetta. Suklaa varmaan ei ole tarkoitettu ruoka-aineeksi vaan sitä makunautintoakin tarvitaan elämässä ja onhan tummma suklaa terveellistä.

    VastaaPoista
  13. Ei nyt mikään huono pyramidi! Pyramidien (yksi) vaara on edelleen se, että eri ihmisillä on yksilölliset tarpeet. Terveen ja hoikan optimaalinen pyramidi on mielestäni eri kuin esim. lihavan tai diabeetikon. Urheilijalla voi olla eri, ja eri lajien urheilijoilla eri, jne jne. Lisäksi se vaihtelee vuodenaikojen mukaan!!

    Ninan pyramidi:

    Itse laittaisin "terveiden yleispyramidiin" lihan, kalan, äyriäiset ja kananmunat alimpaan boksiin. Vesi sopii myös sinne.

    Seuraavaan kasvikset, ja siis kaikki kasvikset - myös juurekset, sienet ja joitain palkokasveja, hedelmä tai kaksi (suhde kasvikset/hedelmät noin 4/1!), marjat ja pähkinät.

    Seuraavaan sitten voi, hyvät öljyt ja maitotuotteet. Maito vasta tähän, koska se on sen verran monelle huono vaihtoehto.

    Sitten ylimpään tulisi joitain hyviä viljoja, peruna ja ehkä suklaa ja punkku. Nämä ylimmässä siksi, että järkevissä määrissä ne ovat OK ja monelle jopa hyviä, muuttei välttämättömiä.

    VastaaPoista
  14. No mutta Christer. Etkö tiedä, että pyramidisi murskaa munuaiset ja sydämen. Myös maapallo tuhoutuu.

    Mun pyramidiin kuuluisi myös minttuviina.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  15. Kehitys kehittyy pyramidienkin osalta. Täydellistä ei saadakaan.
    Hienointa on, että asiaa ajatellaan ja kommemntoidaan.
    Mie se vain lyijysaappaissaan yrittää pysyä vauhdissa mukana. Silti hänenkin ajattelumaailassaa näyttää tapahtuneen muutosta muutaman vuoden takaiseen. Vauhti vain ei riitä.

    VastaaPoista
  16. "Mie se vain lyijysaappaissaan yrittää pysyä vauhdissa mukana. Silti hänenkin ajattelumaailassaa näyttää tapahtuneen muutosta muutaman vuoden takaiseen. Vauhti vain ei riitä."

    Eläkkeellä on näköjään aikaa tölviä pahaa "Mietä", ilman mitään järjellistä kontribuutiota asiaan. :-)

    VastaaPoista
  17. Mie, sä oot kyllä ihan pihalla...tosi rakentavaa.

    VastaaPoista
  18. "Mie, sä oot kyllä ihan pihalla...tosi rakentavaa."

    No näinhän se menee. Kaksi keskustelijaa naljailee toisilleen (kohtuu hyvätahtoisesti, meillä kun on Kuuselan kanssa jonkin verran "historiaa" aiheesta), mutta vain toinen on "pihalla". Noinkin yksisilmäisenä lienee se näytön tarkastelun hiukan hankalaa sillä puolen ruutua.

    VastaaPoista
  19. Itse tekstistä ei selvinnyt miten pitkään kirjoittaja on noudattanut tätä ruokakolmiota; vuoden, pari vai useamman vuoden?

    Vielä 2008 ilmestyneessä kirjassaan "Tutkimustietoa urheilijan ravinnosta" CS kirjoitti näin ruokakolmiosta(an?):

    Kolmion kanta muodostaa ruokavalion perustan. Siinä ovat viljatuotteet, joita on hyvä syödä päivän jokaisella aterialla. Kolmion kantaan kuuluu myös peruna. Kannassa olevat ruoat ovat tuttuja, hyväksyttyjä ja taloudellisia. Niitä voidaan syödä reiluja annoksia. Seuraavalla tasolla ovat kasvikset, hedelmät ja marjat, jotka sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vain vähän energiaa, joten niitä syödään päivittäin. Liha, kala ja maitovalmisteet ovat toiseksi ylimmällä tasolla. Ne sisältävät monia välttämättömiä ravintoaineita. Niistä on hyvä valita rasvattomia ja vähärasvaisia vaihtoehtoja. Kolmion huipulla ovat rasvat ja sokerit sekä niitä sisältävät ruoat, kuten suklaa, makeiset ja sokeroidut virvoitusjuomat. Nämä kaikki sisältävät runsaasti energiaa, mutta vähän suojaravintoaineita. Siksi niitä syödään vain vähän.

    Olisi ollut kiinnostavaa, jos tekstissä olisi avattu mitkä seikat ovat johtaneet tähän kuitenkin aika radikaaliin muutokseen muutaman vuoden takaisesta ajatusmaailmasta, ei välttämättä pelkästään mahdollinen liikunnan vähentäminen?

    (Tarkoitus ei ollut sanoa, että ruokatottumuksiaan ei saa muuttaa.)

    -xx

    VastaaPoista
  20. ^ No mut onhan se nyt aika trendikästä syödä vähä niinku paleosti tai karpisti tai dukanisti tai sillee ja dissata niinku perunaa ja ruisleipää ja tollee :D

    VastaaPoista
  21. Mie, itse yleistät omia mielipiteitäsi ihan samalla tavalla, vaikka niille on tasan tarkkaan yhtä vähän todistetia. On sulle hyvin uponnu leipäteollisuuden tiedotteiksi naamioidut mainokset. Viljatuotteissa, edes täysjyvissä, ei ole mitään, mitä ilman ei pärjäisi. Kuitujen ylivertaisuudesta ei ole mitään vakavasti otettavaa näyttöä suuntaan tai toiseen, se on vielä auki rehellisesti sanottuna.

    Sanon sen suoraan nyt, koska se ei tunnu olevan sinulle täysin selvää. Hiilarirajotteinen syöminen ei ole korkeaproteiinista. Se on korkearasvaista! Jos puhutaan ravinteiden makrosuhteista, niin karppaajat eivät yleensä pyrikään saamaan runsaasti proteiinia. Se jää keskimäärin siihen 20-25% ravinnosta, mikä on lähes sama kuin virallisilla suosituksilla. Kait tajuat, että semmoinen punainen naudanlihapihvi sisältää silti rasvaa, vaikka sitä näkyisi valkoisena. Hyvä pihviliha on vähintään 50% rasvaa vaikka siinä ei olisi yhtään näkyvää marmorointia tai rasvanauhaa (paistipalat on asia erikseen, ne on vähärasvaisia). Samoin lohifilee on helposti 60% rasvaa. Sen takia tuo pyramidi toimiikin ihan hyvin. Täysrasvasilla maito- ja lihatuotteilla proteiini% ei nouse korkealle. Se nousee vasta siinä vaiheessa kun käytetään vähärasvaisia ruhonosia ja rasvattomia maitotuotteita.

    Sivusin jo aikasemmin sitä, että puolustit mitä kantaa tahansa löydät aina tutkimuksia sitä tukemaan. Sen takia on suhteellisen hedelmätöntä keskustellakaan niiden pohjalta. Puhutaanpa ravinnosta arkeologin, historioitsijan ja biologin näkökulmasta.

    Siinä on jo mielestäni jotain vinkkiä, että kroppamme ei tarvitse grammaakaan hiilihydraattia ravinnosta, koska se pystyy valmistamaan itsenäisesti tarvitsemansa. Tämän tiedon löydät jokaisesta asiaan vihkiytyneestä anatomian kirjasta (esim. lääkiksen anatomiaopuksista). Ilman proteiinia ja rasvaa me emme pärjää, vaikka niitäkin kroppa osaa valmistaa.

    Entä luulöydökset? Yhteiskuntien luut ovat aina heikentyneet historiassa, kun viljat ovat tulleet mukaan. Arktisilla inueeteilla oli hemmetin vahvat luut vielä 1900-luvun alussa, vaikka he eivät syöneet yhtään kasvista vuoden aikana. Pelkkää lihaa ja rasvaa. Kaikki heimot eivät syöneet edes mereneläviä, koska elivät syvemmällä mantereella. Jos tyydyttynyt rasva tukkii suonet, niin miksi se ei tukkinut sitä Inueeteillä, vaikka he söivät pääosin tyydyttynyttä rasvaa ja vieläpä 80% ruokavaliostaan tuli rasvasta.

    Tiesitkö muuten, että raaka/sisältä punertava liha parantaa keripukin? Siihen ei tarvitse C-vitamiinilisää.

    Miksi Maasain perinteisellä ruokavaliolla ei esiintynyt diabetestä, dementioita tai syöpiä, vaikka he eivät syöneet kasviksia? Ruokavalio kun koostui vain ja ainoastaan karjaeläimestä saatavista ruoista, eli maidosta, verestä ja lihasta. Heillä toki esiintyy myös valtimoseinämien kovettumaa, mutta ei silti sv-sairauksia. Ainahan tämän voi selittää jollain muullakin tekijällä, vaikka pienemmällä stressitasolla..

    Kehottaisin myös lukemaan Vegetarian Myth kirjan. Se voisi avata silmiäsi. Karppaaja joka vetää lähiluomuja lihoja ja maito/munatuotteita on paljon ekologisempi kuin soijaa ja riisiä syövä vege. Varsinkin jos kasvattaja on panostanut asiaansa.

    Kait olet myös tietoinen että yksikään kasvis ja varsinkaan hedelmä, ei ole jalostamattomassa muodossa kun sen kaupasta ostat?

    VastaaPoista
  22. "Mie, itse yleistät omia mielipiteitäsi ihan samalla tavalla, vaikka niille on tasan tarkkaan yhtä vähän todistetia."

    Esim. rasvojen saannin tasapuolisuudelle on hyvinkin todisteita. Samoin täysjyvätuotteiden terveellisyydelle. Samoin nykysuosituksia runsaamman proteiininsaannin hyödyille mm. painohallinnassa. Jne.

    "Viljatuotteissa, edes täysjyvissä, ei ole mitään, mitä ilman ei pärjäisi."

    Ei toki. Kuten ei myöskään maitotuotteissa. Tai lihassa. Tms. Kunhan ihminen saa välttämättömät aminohapot, rasvahapot sekä suojaravinteet (ja tarpeeksi energiaa), hän pärjää - ja nämä eivät ole riippuvaisia mistään tietystä ruoka-aineesta.

    "Kuitujen ylivertaisuudesta ei ole mitään vakavasti otettavaa näyttöä suuntaan tai toiseen, se on vielä auki rehellisesti sanottuna."

    Jätetään termi "ylivertaisuus" semanttinen pelleily sikseen. Kuitujen tervellisyydestä vaikkapa sv-tautiriskin pienentämisen suhteen on selvää näyttöä, muun väittäminen on uskontopuppua. Vilkaisepa lahkotoverisi Jarin tekemää katsausta "Ravitsemus ja terveys" -blogista. Tai lue aiemmin tänne palstalle linkittämäni katsausartikkeli.

    "Hiilarirajotteinen syöminen ei ole korkeaproteiinista. Se on korkearasvaista!"

    Kuten aiemmin: se voi olla molempia. Sen on kuitenkin HYÖDYLLISEMPÄÄ olla korkeaproteiinista.

    "Sivusin jo aikasemmin sitä, että puolustit mitä kantaa tahansa löydät aina tutkimuksia sitä tukemaan."

    Ajatella. Että ihan löydän tutkimusnäyttöä väitteideni tueksi.

    "Sen takia on suhteellisen hedelmätöntä keskustellakaan niiden pohjalta."

    Ajatella, osa 2. On siis hedelmätöntä keskustella asiasta tieteellisen evidenssin pohjalta.

    VastaaPoista
  23. "Siinä on jo mielestäni jotain vinkkiä, että kroppamme ei tarvitse grammaakaan hiilihydraattia ravinnosta, koska se pystyy valmistamaan itsenäisesti tarvitsemansa."

    Vinkkiä mistä? Siitäkö että ideaaliravinnossa ei tule olla hiilareita? No tuskin. Miten selität sen, että aivot tarvitsevat glukoosia? Tai sen, että olemme ilmeisestikin adaptoituneet tärkkelyksen syömiseen (amylaasi)?

    Ylipäätään, tämä "paleopäättely" on hyvin usein lähellä pseudotiedettä. Paleoruokavalio per se on toki sinällään täysin terveellinen ruokavalio. Mutta ei se ainoa oikea - kuten ei mikään muukaan vaihtoehto.

    "Entä luulöydökset? Yhteiskuntien luut ovat aina heikentyneet historiassa, kun viljat ovat tulleet mukaan."

    Johtuu maatalouden mukanaan tuomista ongelmista (väestönkasvu --> ruokavalion yksipuolistuminen, hygieniatason heikentuminen --> taudit/puutostaudit jne.), ei viljasta per se.

    "Jos tyydyttynyt rasva tukkii suonet, niin miksi se ei tukkinut sitä Inueeteillä, vaikka he söivät pääosin tyydyttynyttä rasvaa ja vieläpä 80% ruokavaliostaan tuli rasvasta."

    1. Inuiittien ruokavaliossa pääosa rasvasta ei suinkaan ollut tyydyttynyttä. Esim. hylkeenrasvassa ja valaanrasvassa on valtaosa mufaa. Lisäksi niissä on runsaasti omega 3:sia sekä D-vitamiinia, jotka molemmat omaavat terveysvaikutuksia sv-tautiriskin suhteen. Myöskään riistassa (mm. karibu) ei rasvasta valtaosa ole safaa. Faktat kuntoon!

    2. Tyydyttynyt rasva on yksi osatekijä yhtälössä, sinällään se ei tarkoita ateroskleroosia mikäli muita suojatekijöitä (energiansaannin kohtuullisuus, liikunta, puhdas elinympäristö jne.) riittää. Ja näitähän inuiiteilla riitti. Huomattavaa on myös se, että siinä vaiheessa kun esim. länsimaisella väestöllä alkavat sv-taudit niittää satoaan, olivat inuiitit jo yl. ottaen kuolleita - heidän keskimääräinen elinikänsä oli selvästi alle 50 -v.

    "Tiesitkö muuten, että raaka/sisältä punertava liha parantaa keripukin? Siihen ei tarvitse C-vitamiinilisää."

    Ei siihen C-vitamiinilisää tarvita, C-vitamiinia kuitenkin. Tätä tuskin kannattaa ensisijaisesti hankkia syömällä raakaa maksaa ja sisäelimiä (muuten lihasta ei hirveästi C-vitamiinia löydy). Ellei sitten ole uskossaan todella vahva. Loogisempaa olisi muuten syödä ruohoa kuten kys. eläimet! :-)

    "Miksi Maasain perinteisellä ruokavaliolla ei esiintynyt diabetestä, dementioita tai syöpiä, vaikka he eivät syöneet kasviksia? ... Heillä toki esiintyy myös valtimoseinämien kovettumaa, mutta ei silti sv-sairauksia. Ainahan tämän voi selittää jollain muullakin tekijällä, vaikka pienemmällä stressitasolla.."

    Kts. inuiitit ylempää. Masaiden ateroskleroosi pysyi kurissa nuorilla, vanhemmilla olikin sitten ongelmia.

    "Kehottaisin myös lukemaan Vegetarian Myth kirjan. Se voisi avata silmiäsi."

    Jätän uskonnollisen kirjallisuuden väliin. Kys. kirja on täynnä asiavirheitä ja silkkaa propagandaa. Kts. kaikkein simppelimmät:

    http://www.indybay.org/uploads/2010/03/15/correcting_the_vegetarian_myth.pdf

    "Karppaaja joka vetää lähiluomuja lihoja ja maito/munatuotteita on paljon ekologisempi kuin soijaa ja riisiä syövä vege."

    No ei ole maapallon tasolla. Ainoastaan paikallisesti tilanne voi vaihdella. Etenkin luomuliha on ympäristölle HUOMATTAVASTI kuormittavampaa kuin tehotuotettu liha, sen kasvattaminen kun vaatii enemmän resursseja per kalori - puhdas eliittituote.

    "Kait olet myös tietoinen että yksikään kasvis ja varsinkaan hedelmä, ei ole jalostamattomassa muodossa kun sen kaupasta ostat?"

    Sama pätee käytännössä kaikkeen mitä syömme. So what?

    VastaaPoista
  24. Et löydä Mie tästä maailmasta sellaista tutkimusta, joka väittäisi täysjyvän olevan jotenkin terveellistä. Löydät vain sellaisia tutkimuksia, jotka kertovat täysjyvän olevan parempaa kuin puhdistettu jauho. Mm. tuoreimmassa suomalaisessa "ruisleipä, mustikka ja lohi" -tutkimuksessa todettiin ruisleipä taas niin terveelliseksi. Enpä ihmettele kun perus vehnäjauhoa verrataan yhteenkään noista tuotteista.

    M.Kaski

    VastaaPoista
  25. "Et löydä Mie tästä maailmasta sellaista tutkimusta, joka väittäisi täysjyvän olevan jotenkin terveellistä. Löydät vain sellaisia tutkimuksia, jotka kertovat täysjyvän olevan parempaa kuin puhdistettu jauho."

    Tässä kohtaa olet metsässä - kuin vaikkapa luontaistuotekauppias Manninen blogissaan. Kaikki ns. terveelliset ruokavalion ainesosat ovat terveellisiä SUHTEESSA muihin. Vrt. omega 3-rasvat: terveellisiä, mikäli suhdeluku omega 6-rasvoihin kohdallaan - molempien liikasaanti ongelmallista, nimenomaan suhteellista. Vrt. tyydyttynyt rasva: osa terveellistä ruokavaliota, mikäli sitä ei saada suhteessa liikaa tyydyttymättömiin nähden. Vrt. proteiini: terveellistä, mikäli se ei muodosta kok.energiansaannista valtaosaa (vrt. ns. rabbit starvation).

    Toki täysjyvävilja häviää kasviksille esim. sv-tautien riskitekijöitä tutkittaessa. Tästä ei kuitenkaan seuraa, etteikö se olisi edullinen vaihtoehto ruokavalion osaksi. Se on vain vähemmän edullinen kuin kasvikset. Kuitenkin väestötasolla ei voida katsoa pelkästään sv-tautiriskiä, vaan myös ruokavalion ylläpidettävyys, kustannuskysymykset jne. nousevat keskiöön. Näiltä osin on selvää, että mikäli ruokavalioon hiilareita ottaa, niin niitä voi ottaa MYÖS täysjyväviljatuotteista. Normaalin ihmisen ruokavaliossa vaihtelulla on sijansa.

    VastaaPoista
  26. No laita yks tutkimusviite jossa osoitetaan täysjyväviljan ja jonkun sairauden välinen kausaliteetti

    VastaaPoista
  27. Mie: "Juu, siis siitä raakasuklaasta. Se mitä keskivertosuomalainen ostaa 'suklaana' on ihan jotain muuta."

    Kun olen tarkastellut tutkimusnäyttöä, en ole huomannut mitään viitteitä siitä, että tutkimuksissa olisi käytetty nimenomaan raakasuklaata, vaan ymmärtääkseni positiiviset terveysvaikutukset on havaittu ihan tavallisella tummalla suklaalla (mitä korkeampi kaakaopitoisuus, sitä parempi). Ks. esim.

    http://www.nutritionandmetabolism.com/content/3/1/2
    http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0891584904004551

    Toki tästä voisi päätellä, että raakasuklaalla - jonka valmistukseen käytetään siis kylmäprosessoitua kaakaojauhetta - on korkeamman ravintoainepitoisuuden ansiosta varmasti vieläkin enemmän terveyshyötyjä (kohtuudella käytettynä).

    Ks. myös http://www.pnas.org/content/103/4/1024.full

    VastaaPoista
  28. "Karppaaja joka vetää lähiluomuja lihoja ja maito/munatuotteita on paljon ekologisempi kuin soijaa ja riisiä syövä vege. Varsinkin jos kasvattaja on panostanut asiaansa."

    Kannattaa katsoa josko Google kertoisi mikä on fennovegaani, mikäli tämän kaltaiset vertailut kiehtovat.

    Muuten, tiedättekö montako antibioottikuuria eläimelle saa antaa EU:ssa, että sitä voi edelleen kutsua luomuksi, kolme?

    VastaaPoista
  29. "No laita yks tutkimusviite jossa osoitetaan täysjyväviljan ja jonkun sairauden välinen kausaliteetti."

    Siis se, että täysjyvävilja parantaa jonkin sairauden?

    Jospa kuitenkin sellaisia, joista käy ilmi että täysjyväviljatuotteet pienentävät sv-tautiriskiä ja/tai parantavat kys. riskin kannalta olennaisia arvoja. Niitä löytyy aiemmin mainitun Tighe et alin (AJCN 2010) lähdeluettelosta.

    VastaaPoista
  30. "Kun olen tarkastellut tutkimusnäyttöä, en ole huomannut mitään viitteitä siitä, että tutkimuksissa olisi käytetty nimenomaan raakasuklaata, vaan ymmärtääkseni positiiviset terveysvaikutukset on havaittu ihan tavallisella tummalla suklaalla (mitä korkeampi kaakaopitoisuus, sitä parempi)."

    Juu, siis kyse nimenomaan siitä kaakaopitoisuudesta. Siinä mielessä hyvä täsmennys.

    VastaaPoista
  31. "Siis se, että täysjyvävilja parantaa jonkin sairauden?"

    Ei vaan sellaisia, jotka osoittavat, että täysjyvävilja on kausaalisessa suhteessa jonkun sairauden ehkäisyssä.

    VastaaPoista
  32. Mien mainitsemassa artikkelissa ei ole tällaisia vitteitä (Tighe et al AJCN 2010). Kausaliteetin käsite hieman hakusessa? :)

    VastaaPoista
  33. "Mien mainitsemassa artikkelissa ei ole tällaisia vitteitä (Tighe et al AJCN 2010)."

    Siis viitteitä siitä, että täysjyväviljatuotteet ovat terveellinen vaihtoehto? Ehhehe. Et katsonut siis lähdeluetteloa läpi. Sieltä löytyy esim. Anderson et al 2000, Anderson 2003 jne. Tai sitten artikkeli itsessään.

    "Kausaliteetin käsite hieman hakusessa?"

    VastaaPoista
  34. "Ei vaan sellaisia, jotka osoittavat, että täysjyvävilja on kausaalisessa suhteessa jonkun sairauden ehkäisyssä."

    Kts. aiemmat viittaukset. Mitä tapahtuu trialien tuottaman evidenssin perusteella sv-tautiriskille kun ravinnossa on mukana täysjyväviljatuotteita?

    VastaaPoista
  35. Mene nyt vaikka kirjastoon hakemanaa joku kirja jossa kerrotaan mitä kausaliteetti tarkoittaa ja sitten tule uudestaan inttämään :)

    VastaaPoista
  36. "Mene nyt vaikka kirjastoon hakemanaa joku kirja jossa kerrotaan mitä kausaliteetti tarkoittaa ja sitten tule uudestaan inttämään :)"

    Tai sitten voisit vaihtoehtoisesti kertoa suoraan sen, että miksi kausaalisuhde ei mielestäsi tule näytetyksi toteen jos kliinisessä, kaksoissokotetussa kokeessa hoitoryhmä saa paremmat tulokset kuin verrokkiryhmä?

    VastaaPoista
  37. Miten tollanen ruokavaliotutkimus voisi olla kaksoissokkotettu? Niin ja kliinisten tutkimusten tulokset ovat hyvin ristiriitasia. Esim. tässä ei ollut mitään hyötyä:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20307353

    Ja tämä oli erittäin laadukas tutkimus.

    VastaaPoista
  38. Ah, korjaan: kyseessä oli "pelkästään" RCT. Juu, olen tietoinen ettei WHOLEHeartissa saatu hyötyä. Syitä voidaan spekuloida, mutta muistuttaisin että WHOLEHeartin anti ei oikein istu tutkimuskentän kokonaisuuteen - joten kuinka paljon kannattaa päätellä yhden tutkimuksen pohjalta? Prospektiivisten tutkimusten anti on myös aikalailla selvää, toki voidaan aina itkeskellä kausaalisuhteen perään - vaikkei tämä sitten olekaan ongelma kun samanlaisissa tutkimuksissa selviää mm. viitteitä täysrasvaisten maitotuotteiden eduista (CLA).

    VastaaPoista
  39. Tuossahan hyvin kiteyttivät heti ekassa lauseessa että näyttöä on vain havainnoivista tutkimuksista.

    VastaaPoista
  40. Toki kausalitettiongelma koskee kaikkia epidemiologisia ravintotutkimuksia. Näissä tutkimuksissa on hyvää se, että niitä voidaan dissata jos ei passaa omaan maailmankuvaan ja ylistää jos se sopii siihen :-)

    VastaaPoista
  41. On syytä muistaa, että valtaosa ravitsemukseen liityvistä harhaluuloista (esim. runsas proteiini aiheuttaa osteoporoosia) on nimeomaan lähtöisin epidemiologisista tutkimuksista, jotka on sitten kumottu kontrolloduissa tutkimuksissa. Itse pidän siksi näitä tutkimuksia "sikaosaston näyttönä" eli ihan viimeisenä johon kannataa vedota.

    VastaaPoista
  42. Näin asiasta puhuttiin ennen kuin tulokset olivat taululla. Hauska että tutkijat jo valmiiksi puhuvat hyötyjen osattamisesta tms. Tulostaulu sitten näytti muuta. Ja tämä oli ensimmäinen tutkimus laatuaan.

    The WHOLE heart study:
    Testing the impact of wholegrain foods on cardiovascular disease risk

    Investigations to determine the measurable health benefits of increased consumption of wholegrain foods are required to inform public policy on promoting changes in eating patterns at the population level. The WHOLEheart study is the first community-based randomised control trial to test the effect of incremental increases in wholegrain consumption on risks for cardiovascular disease. The project is designed to provide a combination of quantitative evidence on which to base public health recommendations, together with qualitative information relating to consumer knowledge and attitudes that may be used to develop strategies to enhance the acceptability of wholegrains, especially among non-consumers.

    VastaaPoista
  43. Huomaa, että tässä olisi näkynyt myös annos-vastesuhde jos sellainnen olisi ollut. Ehdottomasti kovin tutkimus mitä aiheesta on tähän päivään mennessä julkaistu

    VastaaPoista
  44. "Itse pidän siksi näitä tutkimuksia "sikaosaston näyttönä" eli ihan viimeisenä johon kannataa vedota."

    En menisi yhdestä ääripäästä toiseen. Epidemiologisten tutkimusten puutteet ja hyödyt tunnetaan kyllä, eivät ne mitään "sikaosastoa" ole vaan tuottavat osaltaan lisäarvoa alalla jossa ei yksittäiseen seikkaan fokusoituva RCT (toki metodologiastakin riippuen) tai meta-analyysi heterogeenisestä RCT-aineistosta välttämättä kovin pitkälle meitä vie. Tai miten pitkälle meitä vie ajaltaan & osallistujamäärältään väkisinkin rajallinen interventio vs. piiiitkän ajanjakson seuranta, josta saadaan luotettavaa tietoa päätetapahtumista. Tai miten luotettavaa on tarkastella ruokavaliota jonain muuna kuin kokonaisuutena (mistä mm. Mozaffarian et co muistuttelivat rasvakeissin yhteydessä).

    Mutta joo. Oma kantani asiaan tuli selväksi klo 8:24 julkaistussa viestissäni. Täysjyväviljatuotteet eivät päihitä kasviksia, mutta tämä ei ole mikään syy pitää niitä "epäterveellisinä" per se (kääntäen kun tästä ajattelumallista seuraa suoraan se, että tyydyttynyt rasva on "epäterveellistä" per se). Vaikka terveysvaikutukset osoittautuisivatkin tulevien trialien - joita muistaakseni on alkamassa/menossa useampikin - kautta vaatimattomiksi, on höttöhiilarien korvaaminen nykytiedon valossa edelleen perusteltua. Ellei sitten meinaa karpata tiukemman linjan mukaan, jolloin tilanne on toki eri. Toiseen vhh-äärireunan ajattelumallin sokeaan pisteeseen (termin "terveellinen" käsittäminen absoluuttiseksi käsitteeksi) puutuinkin jo aiemmin.

    VastaaPoista
  45. Selitä nyt Mie vielä hölmölle lääkärille miksi pitäisi suositella höttöhiilarien korvaamista täysjyväviljalla jos terveellisempää olisi korvata ne vihanneksilla? Miksei suosittelisi kaiken viljapohjaisen hiilarin poisjättämistä ja korvaamista vihanneksilla? Tämä ei mene minun jakeluuni... -Vilho

    VastaaPoista
  46. Suositellahan voi mitä vaan, kuten vaikkapa erilaisia vaihtoehtoja.

    Joidenkin (itseni) mielestä on vastenmielinen ajatus syödä aamulla kovin paljoa vihanneksia. Sen sijaan syön erittäin mielläni aamiaisella ruisleivän, joka tarjoaa sangen hyvältä maistuvan pedin Oivariinille, juustolle, kanamunalle, tomaatille ja kurkulle. Hyvää ja ravitsevaa. Nam.

    VastaaPoista
  47. "Selitä nyt Mie vielä hölmölle lääkärille miksi pitäisi suositella höttöhiilarien korvaamista täysjyväviljalla jos terveellisempää olisi korvata ne vihanneksilla?"

    No, ihan siksi että täysjyvätuotteet ovat perinteisesti olleet suomalaisten suosiossa ja sellaisena suht looginen valinta. Kaikkien höttöhiilarien korvaaminen vihanneksilla tarkoittaa kalorimäärän suurta pudotusta & käytännössä vhh-ruokavaliota, mikä tuskin kaikille sopii, onhan se nykytilanteeseen verrattuna radikaali muutos. Toki tätäkin voi suositella, mutta vähintäänkin silloin jos se ei toimi niin kannattaa ohjeistaa täysjyvätuotteiden pariin.

    VastaaPoista
  48. Mie, tarjosit hienon vastauksen Vilholle! Juuri noin minäkin ajattelen. Perinteiset suomalaiset täysjyvätuotteet kannattaa pitää ruokavaliossa mahdollisimman pitkään. Turha hiilihydraattihöttö pois. Tietty jos vatsavaivoja tai muita metabolisia häiriöitä esiintyy siinä määrin pahasti, että haittaa elämää, silloin viljatuotteiden poisjättäminen on paikallaan.

    Täysjyvätuotteiden väkisintuputtaminen väestölle on eräänlainen extreme ruokavalio siinä missä jokin muukin päähänpisto.

    Tuskin vähähiilihydraattinen ruokavalio kaikille sopii, sen voin myöntää. Mutta olisi se nyt perin noloa jos lukkiudutaan vuosikymmeniksi vieläkin sellaisiin astelemiin suomalaisessa ravitsemuskeskustelussa, että kaikkein eniten VHH:sta hyötyjille (tyypin 2 diabeetikot, ylipainoiset) ei tätä ruokavaliomallia voi suositella perusterveydenhuollossamme. Aika hassulta tuntuu jättää tämä keino käyttämättä. Siihen suuntaan tuo minun ruokapyramidini on asioita viemässä, että löydettäisiin sellainen ruokavallankumous, joka todella auttaa ylipainoista terveyden suuntaan ja ennen kaikkea mahdollistaa normaalipainon saavuttamisen hyvälaatuista ja ravinteikasta ruokaa syömällä.

    Viljan kuidut niille joille ne sopii. Ilmankin pärjää.

    VastaaPoista
  49. Pärjää hyvinkin - jo kymmenen vuotta pärjätty. Kolmas kahdeksattakymmenettä menossa.

    VastaaPoista
  50. Minulle pienikin määrä terveellistä kotimaista ruisleipää aiheuttaa välittömästi kuorsauksen paluun heti seuraavana yönä. Olisi mukava nähdä yksikin tieteellinen tutkimus aiheesta "sleep apnea" +"low carb" mutta Pubmed ei löydä aiheesta yhtään tulosta.

    Sen sijaan hakusanoilla "sleep apnea" +"low fat" löytyy 26 julkaisua, joista monessa todetaan, että ok, koehenkilöt laihtui, mutta uniapnea ei hävinnyt juuri mihinkään.

    VastaaPoista
  51. Ai niin. Lisättäköön vielä, että olen käynyt allergiatesteissä muista syistä ja ainut jolle olen allerginen on timotei sinä heiluva heinä.

    VastaaPoista
  52. murukin kotimaista ruisleipää? kokeile kotimaista foliohattua.

    VastaaPoista
  53. On kovin murheellista, että Christer oli vielä viljan syönnin kannalla kirjoittaessaan kirjaa kilpirauhaspotilaiden ruokavaliosta. Meillä vajaatoimintapotilailla kun pakkaa niitä kiloja tulemaan liikaa ja ne tulevat nimenomaisesti tärkkelyksestä (ja sokerista). Moni meistä luki kirjaasi kuin raamattua, mikä on vielä ikävämpää. Turhaan yritin siinä samalla varoittaa liiallisista hiilihydraateista.
    Mutta on hienoa, että olet tunnustanut erehtyväisyytesi ja muuttanut kantaasi. Saataisiinko vielä uusi ravinto-opas kilpparipotilaita varten? - Tällä kertaa minäkin saattaisin sen ostaa.

    VastaaPoista
  54. Anonyymille. Ei oo foliota. Kävisikö leivinpaperi kun ei jaksa lähteä kauppaan.

    VastaaPoista
  55. Ehkä erona on se että vastaanotolla en hirveästi niitä näe joille leipä/runsaat hiilarit/viljakuitu sopii joten suhtaudun normaalia vihamielisemmin leipään :) Myös paleotutkijoiden tässä vaiheessa vielä vasta suuntaa-antavat mutta varsin järkeenkäyvät löydökset viljan hiilihydraattipitoisuudesta riippumatta erityisen hankalista ominaisuuksista (mm. lektiinit) ovat minut vakuuttaneet. Totta toki on että jos joku haluaa väen vängällä leipää syödä enkä saa häntä siitä vieroitettua niin parempi ehkä täysjyvä kuin pulla... Sairaille ihmisille (joita minä pääasiassa näen) parasta olisi kyllä jättää leipä/vilja pois kokonaan, ainakin siksi aikaa kunnes aineenvaihdunta ja suolisto on parantunut, sittenhän voi kikkailla ja kokeilla sietääkö sitä pienissä määrin (jos nyt vielä siinä vaiheessa haluaa pelata terveydellään uudelleen ;D)...

    VastaaPoista
  56. Ylipainoiselle runsaasti tärkkelystä (perunaa, riisiä, muroja, pastaa..) ja muita hiilihydraatteja (mehuja, banaaneja) nauttineelle oiva vaihtoehto ja taatusti ylipainoon korjaamiseen tepsivä on Christerin pyramidi.

    Henk. koht. vastustan kaikkia yleisiä ohjeita. Tämä sen vuoksi, että kaikille sopivaa ohjeistusta ei ole olemassa.

    Oma poikani, 8v, liikunnallisesti lahjakas, mutta vahvasti ylipainoinen syö nyt kotimaista luomukurkkua, kotimaisia kirsikkatomaatteja, espanjalaisia pensasmustikoita, cashew pähkinöitä, voissa paistettua hirvikäristysta ja juo lehmän raakamaitoa. -Tuo mainion kylläisyyden, runsaasti suojaravinteita ja ylipaino varmasti korjaantuu näillä painotuksilla.

    Valitettavasti etävanhempana pääsen ravitsemukseen vaikuttamaan vain rajallisesti ja rikollinen "vähän ja sekin kasvisrasvaa sekä runsaasti tärkkelystä" pääsee tekemään hirvittävää tuhoaan.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  57. Sami, onko mahdollista että pahikset löytyvät juissi, kokis, karkit, sipsit, einekset, mäkkäri, pleikka, napostelu- ja välipalakultturi-akselilta?

    Hassu anekdootti: Suomessa syödään EU-maista eniten karkkeja ja toiseksi vähiten kasviksia.

    VastaaPoista
  58. "Hassu anekdootti: Suomessa syödään EU-maista eniten karkkeja ja toiseksi vähiten kasviksia."

    Vielä hassumpaa:

    http://www.nationmaster.com/graph/hea_obe-health-obesity

    Suomi ei erotu Euroopan maiden joukossa erityisen lihavana. Hehkutettu "terveellinen" etelä-Eurooppa on monelta osin lihavampi kuin Suomi.

    Vaikka kasvisten ja hedelmien syönti on maassamme viimeksi kuluneiden kolmen vuosikymmenen aikana kasvanut merkittävästi on esim. lasten lihavuus kolminkertaistunut.

    Syy lasten lihavuuden kasvuun on rikollinen ravitsemusvalistus. Ikuinen laiha ruoka pitää ikuisen nälän ja ylensyönnin kierrettä yllä.

    Namut, sipsit yms. eivät ole ideaalista ravintoa, mutta niidenkin syönti vähenee kun uskaltaa pääaterialla ottaa sen täyteläisen kermakastikkeen takaamaan miellyttävän maun ja pidemmän kylläisyyden.

    Sami Uusitalo

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  59. Meillä on neljä lasta ja kaikki hoikkia kuin pajunvitsat, vaan niinpä ovat vanhempansakin. Sapuskaksi me vanhemmat olemme laittaneet normaalia kotiruokaa lautasmallin mukaan eli puolet lautasesta kasviksia, neljäsosa lihaa, kalaa tai kanamunia, neljäsosa pastaa, perunaa tai riisiä. Toki jokin soosi on aina mukana, välillä kermaisempi, välillä öljyisempi.

    Lisäksi muksut syövät parit välipalat esim. ruisleipää, Oivariinia, juustoa, tomaattia tai eism. banaania, jugurttia tjms. Kerran, pari viikossa myös jokin sokerinen herkku, esim. pieni karkkipussi neljään osaan jaettuna ja jäätelötuutti per nenä.

    Vaan onpa noilla lihavia kavereita, joilla meidän muksujen puheiden mukaan ruokavalio koostuu lähinnä nakeista, makkarasta, ranskiksista, hampurilaisista, kokiksesta ja juissista ja muusta moskasta, jota en kyllä kovin laihaksi ruuaksi kehtaisi väittää.

    Suositukset ovat lapsille erinomaiset, passiivisille vanhemmille suositeltujen hiilihydraattien määrä on ehkä vähän turhan korkea. Vaan näistähän saa ja pitää olla eri mieltä, jokainen etsiköön tavan syödä ja elää, jolla pysyy hoikkana ja aktiivisena.

    VastaaPoista
  60. On se ihme ja kumma kun laihdutusvinkkejä kuulee usein juuri näiltä "pajunvitsoilta". Sellaisilta, jotka eivät koskaan ole lihoneet tai laihtuneet.

    Lautasmalli ei ole alkuunkaan pahin ongelma. Siinä on painotuksista riippuen 25-40 E% hiilihydraatteja. Edellisen anonyymin tapauksessa perheessä toteutettava lautasmalli on öljyineen ja kermoineen rasvaisemmasta päästä. Viralliset lautasmallivalokuvat tuppaavat loistamaan vähärasvaisuudellaan. Ei kastiketta perunoille eikä öljyä salaatissa.

    Todellakin. Jokaisen tulisi löytää itse onnensa sopivan ravitsemuksen suhteen. Lapseni tapauksessa se on kovin vaikea toteuttaa, kun merkittävin osa aterioista tulee koulussa ja lääkäriäidin luona.

    Minun luonani paino putosi viime vuonna kahdessa viikossa 2 kg. Ei tarvinnut vältellä jätskejä kuumana kesäpäivänä kun pääaterioilla painopiste oli vihanneksissa, lihoissa, kaloissa, voissa, kermassa... eikä leivässä, makaronissa, (kuitu)murossa sekä perunassa.

    Liikuntaakin oli joka päivä ja sivussa tuli kuulantyönnön kärkitulos maassamme. Ilman rikollista ravitsemusvalistusta olisivat esim. pituus- ja korkeushyppy sekä lyhyet juoksumatkat lajeja, joista poika noukkisi mitaleita muksujen skaboista.

    Ylipainoisten ja lihavien lasten kärsimykset ovat rikollisen ravitsemusvalistuksen syytä.

    Sami Uusitalo

    VastaaPoista
  61. Ylipainoisten ja lihavien lasten kärsimykset ovat aina, aina vanhempien vika. Kotona opitaan passiivinen elämäntapa ja jatkuvan syömisen ja juomisen kulttuuri, "eihän sulla oo nällä", "onhan sulla nälkä", "ottatsitsä jotain kun pakkohan sulla on olla nälkä", "ota edes mehua"...

    VastaaPoista
  62. Minusta tässä ravintopyramidissa täysjyväviljat ovat ihan oikealla paikalla, eli niitä voi varovaisesti syödä, jos ne sopivat.

    Omaa oloani on huomattavasti parantanut, kun a) jätin pois margariinin b) rupesin käyttämään taas voita c) rajoitin radikaalisti perunan ja viljatuotteiden käyttöä, myös täysjyväisten.
    Nautin edelleen kovasti jälkiuunileivästä, mutta nyt 2 viipaletta/päivä on ehdoton maksimi, ja sekin aamupäivällä. Samoin perunamuusi tai kaurapuuro voisilmän kanssa on ihanaa, mutta annoskoko on ehkä viidesosa entisestä. Kokonainen lautasellinen puuroa on ehdottomasti liikaa. Enkä samana päivänä varmasti syö sekä ruisleipää että puuroa ja vielä perunaa. Yksi, korkeintaan kaksi pikkuista tärkkelyspommia riittää.

    Uskon, että tärkelys on sokeriakin salakavalampi verensokerin heiluttaja. Jos syön omenan tai appelsiinin tai jotain muuta nopeasti imeytyvää sokeria sisältävää, elimistöni antaa nopeasti palautetta, ja jätän syömisen yhteen annokseen. Tärkkelys sen sijaan muuttuu sokeriksi viiveellä. Pari, kolme perunaa ja leipäviipale päälle ei syödessä tunnu millekään, mutta kun se kaikki kuitenkin vääjäämättä muuttuu suolistossa sokeriksi, on rangaistus varma: verensokeri nousee, seuraavana päivänä on tukkoinen olo ja päänsärky. Tärkkelyspitoisten ruokien syöntiä pitää suunnitelmallisesti ja ankaralla kädellä rajoittaa, jos on vähänkin taipumusta diabetekseen.

    yksi äiti

    VastaaPoista
  63. ""Ylipainoisten ja lihavien lasten kärsimykset ovat aina, aina vanhempien vika. Kotona opitaan passiivinen elämäntapa ja jatkuvan syömisen ja juomisen kulttuuri, "eihän sulla oo nällä", "onhan sulla nälkä", "ottatsitsä jotain kun pakkohan sulla on olla nälkä", "ota edes mehua"...""

    Suurimmalta osalta samaa mieltä tuon ruuan tuputtamisen suhteen. Mitä on tullut kummi-tytön perhe elämää katseltua voin sanoa, että se suoranaisesti "ketuttaa".

    "Ottasit sä vähän tätä ja tätä...", "Kllähän sitä nyt välillä pitää vähän herkutella." (lue lähes päivittäin).

    Sitten ihmetellään kun muksulle ei maistu ruoka, mutta kun ruoka jää vain osin syömättä tarjotaan taas jotain "palkinto-herkkua".

    "Hyvä kun söit edes noin paljon, tässä ole hyvä"

    M.Kaski

    VastaaPoista
  64. "Liikuntaakin oli joka päivä ja sivussa tuli kuulantyönnön kärkitulos maassamme. Ilman rikollista ravitsemusvalistusta olisivat esim. pituus- ja korkeushyppy sekä lyhyet juoksumatkat lajeja, joista poika noukkisi mitaleita muksujen skaboista."

    No aivan niin. Vika on aina muissa.

    Ylipainoisten ja lihavien lasten kärsimykset ovat rikollisen ravitsemusvalistuksen syytä."

    Uusitalo ei näköjään pysty enää muuhun kuin hokemaan papukaijan lailla "rikollista ravitsemusvalitusta". Jos sinulta löytyisi perusteita tälle positiolle, niin jossain välissä olisi hyvä kertoa että mitkä ne ovat.

    Ja voi herranjumala tätä päättelysi tasoa: mistäpä luulet kyseisen painonpudotuksen johtuneen? Vinkki: mitä tapahtuu elimistössä heti aluksi kun hiilihydraattien saanti minimoidaan?

    VastaaPoista
  65. ...laittaisin perunat ja muut juurekset samaan kerrokseen. Tarkoituksena käyttää perunaa samalla tavalla kuin muitakin juureksia.

    VastaaPoista
  66. Christerin pyramidi hyvä! Kannatan ja erityisesti ilahdutti suklaa! :)
    Ihmetyttää semmoinen ihmisten kommentoinnissa että jos ette itse kannata VHH ravintoa niin mitä hemmettiä teette täällä kitisemässä leivästä ja potuista pyramidissa!! Eihän sen olekkaan tarkoitus olla sama pyramidi kuin THL:n!! Jos ette tolvanat vielä ole tajunneet mitä asioita ja ravitsemussuosituksia blogin pitäjä kannattaa niin kannattais varmaan tutustua niin ei tule yllätyksenä maitotuotteiden ja lihojen korostaminen.

    VastaaPoista