keskiviikkona, elokuuta 31, 2011

Perustetaan uusi valtakunnallinen diabetesyhdistys Suomeen

**
Moni on ottanut minuun yhteyttä ja pyytänyt edistämään diabeetikkojen asemaa täällä Suomessa. Uuden, 27.8.2011 perustetun diabetesyhdistyksen myötä suodaan mahdollisuus tarjota elinehtoista hoitoa diabetekseen.

Päivitys 31.8.2011
Yhdistyksen nettisivut ovat työn alla. Niistä lisää heti kun ne avataan yleisölle. Facebook -sivusto on jo auki. Kaikilla teillä, joilla on Facebook -tili, voitte käydä siellä.

Koko ajan tapahtuu yhdistyksessä. Luontaisterveys -lehteen tulee pian taitavan toimittajan kirjoittama laaja yhdistyksen esittelyjuttu.

Säännöt ovat valmiit lähetettäväksi Patentti- ja rekisterihallitukseen perusilmoituksen myötä. Hallitus on tehnyt hiki hatussa töitä myös muiden asioiden kimpussa. Tulemme tarvitsemaan runsaasti vapaaehtoistyöntekijöitä yhdistyksen toimintaan. Perustamme nykyisten työvaliokuntien (logotyöryhmä, tiedotusvaliokunta, sääntöryhmä) lisäksi muita valiokuntia toimintamme tueksi. Hallitus ottaa vastaan ideoitanne ja keskustelee työpanoksenne hyödyntämisestä.


Päivitys 29.8.2011

Uuden diabetesyhdistyksen hallitus. Vasemmalta: Mikko Pietarinen (Pälkäne), Kirsti Lampinen (Espoo), Nina Westerback (Espoo), Raimo Kantanen (puheenjohtaja, Kotka), Christer Sundqvist (Helsinki), Rauno Vauramo (Vaasa), Tommi Ruotsila (puuttuu kuvasta, Helsinki)

Päivitys 27.8.2011.

Suomeen on syntynyt uusi diabetesyhdistys. Laulumiehet ravintolaan saapui 16 intomielistä henkilöä perustamaan elinehtoista hoitoa ja sairauden ehkäisyä tarjoava yhdistys. Nimeksi tuli "Suomen uusi diabetesyhdistys". Nimi testautetaan vielä Patentti- ja rekisterihallituksessa ja hoidetaan ensi tilassa mm. pankkitiliasiat kuntoon.

Hallitus vaikuttaa toimeliaalta ja asialleen omistautuneelta. Sen kokoonpano on seuraava:

Raimo Kantanen (puheenjohtaja)
Mikko Pietarinen
Rauno Vauramo
Kirsti Lampinen
Nina Westerback
Tommi Ruotsila
Christer Sundqvist

Työ on alkanut!

Christer Sundqvist piti avauspuheenvuoron:

USA:n itärannikkoa lähestyy Irene, joka uhkaa tehdä pahaa tuhoa miljoonakaupungeissa. USA:n kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan myrsky on erittäin vaarallinen. Vahinkoja tulee ja ihmishenget ovat vaarassa.


Suomea on lähestynyt ja on jo täällä diabetes -niminen myrsky, joka on erittäin vaarallinen. Vahinkoja on tullut ja ihmishenget ovat vaarassa. Vaara vaanii kaikkialla. Kaikenikäiset ovat vaarassa.


Tähän diabetesmyrskyn keskelle nousee tänään myrskyalueen evakuointiryhmä, joka kekseliäällä tavalla pyrkii puolittamaan tuhot.


Myrskyn tuhot vähennetään elinehtoisen tärkeällä hoidolla ja ennaltaehkäisyllä. Monialaisilla toimilla pyritään tehokkaasti muuttamaan myrskyn kulkua ja saattamaan jopa takaisin ihmisten menetettyä elinvoimaisuutta.


Myrskyn hoitoon soveltuu esimerkiksi vähähiilihydraattinen elämäntapa ja sairastuneiden sekä terveiden elimistöä pyritään vahvistamaan aidolla ruoalla ja ravintolisillä lääkkeiden lisäksi ja niiden sijaan. Myrskyn tuhoja ehkäistään innovaatiivisella liikuntaohjeistuksella.


Toteutamme valistustyötämme mm. julkaisemalla omaa tiedotuslehteä, jossa esitellään viimeisin tieto maailmalta koskien diabeteksen ja muiden metaboliseen oireyhtymään kuuluvien sairauksien hoitoa ja ehkäisyä. Tiedotuslehden nimi voisi olla vaikkapa ”Elinehto”, mutta annetaan perustettavan työryhmän miettiä tuota tarkemmin. Yhdistys tuottaa puolueetonta valistusmateriaalia diabeteksen hoidosta jäsenistölleen ja jaettavaksi muihin diabetesyhdistyksiin.


Uusi diabetesyhdistys pyrkii toimimaan yhteistyössä muiden terveyttä vaalivien yhdistysten ja organisaatioiden kanssa.


Pieni toive minulla on jo tänään. Hoidetaan yhdessä tämän kabinettitilan vuokra ja kahvitarjoilun kulut. Innovatiivisesti tarjoan siihen seuraavaa ratkaisua. Lahjoitan uudelle diabetesyhdistykselle runokirjani toisesta painoksesta suurimman osan. Yhdistys voi myydä runokirjaa jo tässä tilaisuudessa 10 euron hintaan ja hoitaa tänään syntyneet kulut. 10 eurolla voit saada terveysrunouttani ja samalla tukea uutta diabetesyhdistystä.


Tyyntyköön diabetesmyrsky! Toivotan sujuvaa ja tuloksekasta kokouspäivää!LEHDISTÖTIEDOTE


Julkaisuvapaa 27.8.2011


Uusi valtakunnallinen diabetesyhdistys perustetaan 27.8.2011


Perustava kokous pidetään Laulumiehet-ravintolassa (Hietaniemenkatu 2, Helsinki) lauantaina 27.8.2011 klo 12-14.


Uusi diabetesyhdistys on huolissaan diabeteksen räjähdysmäisestä kasvusta ja esittää tavoitteekseen diabeteksen nykyisen esiintyvyyden puolittamisen. Tähän tavoitteeseen päästään diabeteksen elinehtoisella hoidolla ja ennaltaehkäisyllä. Monialaisilla toimilla pyritään tehokkaasti muuttamaan taudinkulkua ja saattamaan jopa takaisin menetettyä elinvoimaisuutta.


Diabetes on nopeasti lisääntynyt sairaus Suomessa ja muualla maailmassa. Sairaudesta tunnetaan kaksi luonteeltaan erityyppistä muotoa: tyyppi 1 ja tyyppi 2. Lisäksi on muitakin muotoja kuten esim. raskaudenajan diabetes.


Tyypin 2 diabetesta sairastaa jo puoli miljoonaa suomalaista ja tyypin 1 diabeteksessa olemme Suomessa maailmanennätysvauhdissa. Diabetes vie 15% terveydenhuollon menoista. Ennusteen mukaan sairastuneiden määrä voi jopa kaksinkertaistua seuraavien 10–15 vuoden aikana ja uhkaa lamaannuttaa pitkiksi ajoiksi terveydenhuoltomme.


Kasvava kansalaismielipide puhuu sen puolesta, että ehkäisy- ja hoitotyössä ei ole tehty kaikkea voitavaa diabeteskatastrofin ehkäisemiseksi.


Uusi yhdistys toteuttaa missiotaan ”diabetekseen sairastuminen aisoihin” ennakkoluulottomalla terveysvalistuksella. Diabeteksen hoitoon soveltuu esimerkiksi vähähiilihydraattinen elämäntapa ja elimistöä pyritään vahvistamaan ravintolisillä lääkkeiden lisäksi ja niiden sijaan. Uudella diabetesyhdistyksellä on innovaativinen ote liikuntaan.


Toteutamme valistustyötämme mm. julkaisemalla omaa tiedotuslehteä, jossa esitellään viimeisin tieto maailmalta koskien diabeteksen ja muiden metaboliseen oireyhtymään kuuluvien sairauksien hoitoa ja ehkäisyä. Yhdistys tuottaa puolueetonta valistusmateriaalia diabeteksen hoidosta jäsenistölleen ja jaettavaksi muihin diabetesyhdistyksiin.


Uusi diabetesyhdistys pyrkii toimimaan yhteistyössä muiden terveyttä vaalivien yhdistysten ja organisaatioiden kanssa.


Tiedustelut ja haastattelupyynnöt: FT Christer Sundqvist 040-7529274, christer.sundqvist@ravintokirja.fi
KUTSU


Nyt se on varmistunut! Suomen uusi diabetesyhdistys pitää perustavan kokouksensa lauantaina 27.8.2011 kello 12.00 ja paikkana on Ravintola Laulumiehet, Hietaniemenkatu 2, Helsinki, http://www.ravintolalaulumiehet.fi/ 


TERVETULOA!


INBJUDAN


Nu är det klart! Den nya diabetesföreningen håller sitt konstituerande möte lördagen den 27.8.2011 klockan 12.00 i restaurant Laulumiehet i Helsingforshttp://www.ravintolalaulumiehet.fi/ 

VÄLKOMNA!Tiedustelut: aloitteen tekijä biologi (FT) Christer Sundqvist, christer.sundqvist@ravintokirja.fi, 040-7529274
Förfrågningar: initiativtagare biologen (FD) Christer Sundqvist, christer.sundqvist@ravintokirja.fi, +358-40-7529274

Facebookin puolella käydyn keskustelun perusteella, tein aloitteen perustaa Suomeen uusi valtakunnallinen diabetesyhdistys. Diabeetikkojen tilanne on pitkään ollut hunningolla. Ikävimmillä mahdollisella tavalla hunningolla olo näkyi kun Yleisradion toimittaja (Spotlight -ohjelma) yritti äskettäin tavoittaa Suomen diabetesliitosta asiantuntijaa kommentoimaan diabeetikoiden ravitsemussuosituksia. Tämän painavan kuorman vetäjäksi jätettiin yksinään dosentti Mikael Fogelholm, joka urheasti puolusti diabeetikoiden nykyisiä ravitsemussuosituksia Suomessa.

Tällainen peli ei voi jatkua! Välinpitämättömyyden ollessa sitä luokkaa, että Suomen diabetesliitossa ei enää suostuta puolustamaan diabeetikoiden ravitsemussuosituksia, voi viestiä siitä, että diabetesliitossakaan ei enää uskota nykyisiin ravitsemussuosituksiin. Perustetaan uusi diabetesyhdistys, joka ottaa huomioon tieteen edistysaskeleet täysimääräisesti!

Suomen suosituin terveysbloggaaja ja biologi Christer Sundqvist on aloitteentekijänä hankkeessa, jossa perustetaan uusi valtakunnallinen diabetesyhdistys. Se tulee toimimaan Suomen diabetesliiton rinnalla tarjoten Käypä hoidon tilalle elinehtoisia ja täydentäviä hoitomalleja, kuten esimerkiksi tukea vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja ravintoterapiasta sairauteensa hakeville diabeetikoille.

Ehdottakaa jäseniä hallitukseen! Tarvitsemme hoidon ammattilaisia mukaan toimintaan (lääkäreitä, sairaanhoitajia, ravitsemusterapeutteja) ja kokonaisen armeijan vapaaehtoistyöntekijöitä antamaan vertaistukea.

Miettikää mistä saadaan rahoitus, miten taataan näkyvyys ja muita sellaisia asioita.

Kätevimmin voit liittyä tukiryhmään Facebookin kautta. Varsinainen jäsenten keruu aloitetaan vasta myöhemmin. Nyt voit vain antaa potkua projektille liittymällä ilmaiseksi hankkeen tukijaksi. Voit olla yhteydessä suoraan minuun ja tarjota yhteistyön kättä konkreettisemmassakin muodossa ja varsinkin jos epäröit liittymistä Facebook -Causes sovelluksen kautta.

Voitte myös yrittää näyttää tukenne hankkeellemme tämän suoran linkin avulla: http://www.causes.com/causes/615634-perustetaan-uusi-diabetesyhdistys-suomeen


Keskustelua! Tervetuloa mukaan!

51 kommenttia:

 1. Erittäin hyvä idea! Toivottavasti toteutuu ihan käytännön asteelle :)

  VastaaPoista
 2. kilpailu lisää laatua ja laskee hintoja. varmaan tässäkin tapauksessa diabetesliitto joutuis panostamaan neuvojen laatuun

  vaan en ole diabeetikko, mutta onnea matkaan.

  VastaaPoista
 3. Terveyskeskuksessa sain laihiskursseilla opastusta, joka pahensi jatkuvasti diabetestä ja lisäsi lääkitystä. Turvauduin Diabetesliiton guruihin yhdistyksen toimitiloissa tapahtuneilla vastaanotoilla. Sain professoreilta arvottomiksi osoittautuneita neuvoja ja lääkityksen muutoksia aina vain vaikeammiksi muuttuviin vaivoihin. Jos en vuonna 2008 olisi osunut parantaville lähteille makaisin kai jatkuvast sängyssä. Valistuin internetin ja kirjallisuuden ansiosta. Vähensin hiilihydraatit minimiin, ja siitä alkoi uusi elämä. Nyt olen irti insuliinista ja kävellä köpöttelen metsäpoluilla.

  VastaaPoista
 4. En voi liittyä koska erosin causes ryhmästä aikanani.

  VastaaPoista
 5. Totta kai olen mukana!
  Olen pienessä mielessäni monestikin miettinyt, että miksi ihmiset tyytyvät viralliseen vaihtoehtoon ja sitä, että miksei asialle tehdä mitään.

  Tulen bloggaamaan tämän vaiheista säännöllisen epäsäännöllisesti, kuten muustakin. ;))

  -Massu

  VastaaPoista
 6. Tämä uusi yhdistys oteutuu varmaan yhtä tehokkaasti kuin aiemmin ehdottomasi "Foodleaks". :-)

  VastaaPoista
 7. Mie, ikuinen optimisti Pisan tornin pystyssäpitämiseksi.
  Christerin vaade/toive on rankka, ylivoimainen. Tarvitsemme NATO:n apua syvyysrakenteiden (bunkkereiden) tuhomiseksi (vrt. Libya). Emmehän ole edes NATO:n jäsen.
  Muuten: Christer, listasi on lyhyt. Siihen kannattaa liittää Sydänliitto ry, Leipätiedotus ry jne. Leipätiedotuksesta jäsenet tuskin äänestävät jaloillaan siksi, että jäseniä ovat lähinnä tuottajat. Myynninedistämiseksi sitä ylläpidetään.

  VastaaPoista
 8. Mie, olet aina niin perusnegatiivinen. On esimerkkejä hankkeista, joissa olen onnistunut. Ehkä tämä on juuri sellainen? Enkä minä tätä yksin tee (ei minulla itselläni ole edes diabetesta). Haluan vain olla edistämässä monipuolisempaa diabeteshoitoa täällä Suomessa(kin).

  Kommentoin poikkeuksellisesti anonyyminä (profiilissani on jokin käyttöhäiriö).

  Christer Sundqvist

  VastaaPoista
 9. Ok, myönnän kyynisyyteni. Jos haluat edistää diabeteshoidon asiaa Suomessa, se kannattaisi aloittaa perehtymällä siihen liittyviin asioihin sen sijaan että suitsuttaa milloin minkäkin anonyymin sekavia kommentteja tai tarjota de facto ilmainen mainoskanava kaupallisia intressejä omaavalle taholle joka suoltaa yhtä sekavia kommentaareja blogissaan (tosin Tolonen on viime aikoina ollut aika hiljaa). Tästä kaikesta muodostuneelta pohjalta minun on vain aika vaikea nähdä, että sinulla olisi hirveästi annettavaa diabeteshoidon kehittämiseen Suomessa.

  Myönnän toki ensimmäisenä virheeni silloin jos otat nöyremmän sävyn sen sijaan että keskityt syyttelemään hoitotyötä tekeviä ja keskityt esim. pohtimaan missä määrin rajummasta hiilarirestriktiosta voisi oikeasti olla kliinistä hyötyä diabetespotilaille, kaikki muuttujat mukaan lukien.

  VastaaPoista
 10. Terve christer! Loistava idea. Tässä on vain yksi pieni mutta ja se on seuraavaa: Suomalaiset puhuu paljon, ja kun on toiminnan aika, pissitään housuun. Yksinkertainen syy. Itse lähden mukaan tuohon ja voin kyllä osallistua ihan perustamiskokoukseen jos on tarvis. Toivottavasti ihmiset ottavat niskasta kiinni ja laittavat asiat rullaamaan. Oon käyny tuola diabetesliiton sivuilla lukemassa keskustelua, ja niitä skeptikoita löytyy joka paikasta. Onko niillä pelko että tulevat leimatuksi vai mikä on. Sanotaan että olisi jos diabetesliitto ottaisi nämä asiat vakavasti. Se on jo nähty että eivät ota neuvosta vaaria. Näin se menee ja pysyy jos me emme itse halua muutosta. Samoin on nuo ruokasuostukset. Katsoin sen spotligt ohjelman ja siinä tuli totuus esiin. BLAABLAABLAA oli yksimielinen mielipide suomen diabetesliiton neuvoista ruuan suhteen. Ajatelkaa mitkä positiiviset seuraukset tuolla olisi.

  VastaaPoista
 11. "Se tulee toimimaan Suomen diabetesliiton rinnalla tarjoten Käypä hoidon tilalle vaihtoehtoisia ja täydentäviä hoitomalleja"

  Suosittelen välttämään termia VAIHTOEHTOISIA hoitomalleja. Niistä tulee monille ensimmäiseksi mieleen vain homeopatiat ja muu puoskarointi. Tieteellinen totuus (esim. että hiilihydraatit ovat liiallisena pahasta) ei ole mitään vaihtoehtoista hoitoa, vaan tieteellisesti perusteltua hoitoa. Kannattaa miettiä tarkkaan käytetty terminologia!

  VastaaPoista
 12. Kilpaileva diabetesliitto olisi hyvä idea. Varsinkin jos sen toimintatavat yms perustuisivat uusimpiin tutkimustuloksiin. Näin teoria ja käytäntö kohtaisivat aidosti. Kannatan!

  VastaaPoista
 13. Sodan jälkeen syntynyt sukupolvi muistaa, kun oli SOKERITAUTI.
  Kaikki tiesivät, koska vanhemmat aina varoittivat syömästä liikaa sokeria "ettei tule sokeritauti"!
  Myöhemmin se sai nimen DIABETES siksi, että tavallinen kansa olisi muuten ymmärtänyt liikaa.
  Kannatan lämpimästi uutta liittoa ja toivon nykyisille johtajille voimia tulla toimeen omantuntonsa kanssa. Se ei tule olemaan helppoa...
  Siis. Ehdotan, että uuden liiton nimeksi tulisi SOKERITAUTILIITTO.

  Erkki Aaltonen

  VastaaPoista
 14. Christer sulla on hyvä tohina päällä.

  Toivon menestystä hankkeellesi!

  VastaaPoista
 15. Moikka
  Mukana olen kypällä.
  Hallitustyössäkin ja vapaaehtoista työtä jo pitkään tehneenä asian hyväksi.
  Valmiina jo tuo VHH ryhmänikin yli 500 jäsenmäärällä, jotenka alkuun on hyvä kanava tiedottaa edelleen niinkuin tähänkin asti.

  t. Ave Yrjänä Vuorinen

  VastaaPoista
 16. Olis kyllä parempi laittaa nimeksi TERVEYSLIITTO, jossa on diabetes, SV, kolesteroli, syöpä ym. osastot/jaokset.

  Koska ravinto & liikunta vaikuttaa moneen sairauteen samanaikaisesti, se olisi parempi liitto joka samalla kattaisi kaiken ravinnon ja ravitsemustietämyksen suunnalta tulevan avun.

  Alkuun päästään christerin & vieraiden luennoilla/julkaistulla materiaalilla.

  Otapa Heikkiläkin mukaan, se on tarpeeksi radikaali lähteäkseen myös moiseen mukaan sekä ranskalainen Richard Beliveau syövän hoitoon, Annika Dahlqvist etc... :)

  Eikä tämän mallin tarvitse jäädä vain Suomen malliksi...samantien euroopan tasolle.

  VastaaPoista
 17. Heti liityn uuteen yhdistykseen. Nykyisestä D-liitosta erosin kohta kymmenen vuotta sitten juurikin ruokavaliosuositusten ja insuliinisponsoreiden takia. Moni luulee D-liittoa valtion ylläpitämäksi puljuksi, mutta sehän vain tekee rahaa sponsseinaan lääkeyhtiöt ja leipäteollisuus.

  http://www.diabetes.fi/diabetesliitto/dehko/dehkon_yrityskumppanit


  D-1 MM

  VastaaPoista
 18. Erkin nimiehdotus "Sokeritautiliitto" on mielestäni erinomainen.

  VastaaPoista
 19. Sokeritautiliitto on harhauttava, koska muutkin hiilihydraatit ovat todella pahoja.

  Diabeetikkona inhoan myös keliakialiittoa. Suuri osa siellä on diabeetikkoja ja evässuositukset hiilihydraattipommeja.

  Työmaaruokaloihin tarvitaan D2:lle sopivia vaihtoehtoja

  VastaaPoista
 20. "Työmaaruokaloihin tarvitaan D2:lle sopivia vaihtoehtoja" Anonyymi 5.7 3:13ip

  Eräs suuri työpaikkaruokala on sitä mieltä, että VHH-aterioita ei tarjota, kun ne eivät ole virallisten suositusten mukaisia.
  Lonkerot ovat ulottuneet pelottavan laajalle.

  VastaaPoista
 21. Viralliselta D-liiton palstalta liiton kanta ruokavalioon:
  http://keskustelu.diabetes.fi/index.php?topic=1873764.msg1897588#msg1897588

  MM

  VastaaPoista
 22. Lainaus tuolta liiton sivuilta:

  "". ja siinä vaiheessa runsas proteiinin saanti, joka liittyy vhh-dieettiin, voi nopeuttaa munuaisvaurion etenemistä.

  Liisa Heinonen
  ravitsemusterapeutti
  Suomen Diabetesliitto ry""

  -----------------------------------------------
  Vhh-ruokavaliossa ei lisätä proteiinia, vaan rasvaa.
  ------------------------------------------------
  Näin on. Virheellisille oletuksille perustuvilla väitteillä ei ole mitään painoarvoa tai uskottavuutta.

  VastaaPoista
 23. "Näin on. Virheellisille oletuksille perustuvilla väitteillä ei ole mitään painoarvoa tai uskottavuutta."

  Huolimatta siitä, että nimenomaan nykyisiä saantisuosituksia runsaamman proteiinin määrän omaava vhh-ruokavalio on se kaikkein mielekkäin esim. laihduttajille (parempi kylläisyydentunne, parempi lihasmassan säilyminen)? Heh!

  Apropoo, tässä

  "muutkin hiilihydraatit ovat todella pahoja."

  lienee uuden "liiton" uskontunnustus? :-)

  VastaaPoista
 24. "muutkin hiilihydraatit ovat todella pahoja."

  Tuo on sokerimittarini uskontunnustus.

  D2 jo toisessa polvessa. Edellinen kuoli kun dialyysi ei enää pelittänyt, lähes sokeana.

  Parantaa tätä ei voi, toivottavasti vaikutuksia voin viivyttää.

  Sitten toinen "uskonepäilys": Onko keskivartalolihavuus D2:n syy vai seuraus.

  Geenejä epäilin vahvasti syylliseksi vaan tuo VHH näyttää romuttavav senkin

  Aivan tuo in - aut usko ei perille mene.

  VastaaPoista
 25. "Sitten toinen "uskonepäilys": Onko keskivartalolihavuus D2:n syy vai seuraus."

  Riskitekijä se epäilemättä on, mutta katsoisin vastauksen olevan "sekä että". Toki DM-2 -potilailla on suurempi riski lihomiseen ja nimenomaan keskivartalolihavuuteen.

  "Geenejä epäilin vahvasti syylliseksi vaan tuo VHH näyttää romuttavav senkin"

  Toki DM2:n suhteen katsotaan geeniperimällä olevan huomattavakin rooli, mutta ei tämä tapauksessa elämäntapakysymysten ohitse nouse - eihän perimän tuoma riski toki realisoidu ilman DM-riskialtista elämäntapaa.

  "Aivan tuo in - aut usko ei perille mene."

  Viittaat kokonaisenergian rooliin? Toki ravinnon koostumuksellakin on merkitystä, mutta merkittävin yksittäinen tekijä on edelleen saatu energiamäärä. Tämä ei ole uskoa, vaan fysiikan lainalaisuus.

  VastaaPoista
 26. Elämäntapakysymys sinänsä nousee aina päällimmäiseksi. Onko näin, ettei helppojen aterioiden valintamahdollisuuksien ääreltä voi muunlaista elämisenmahdollisuutta tajuta.

  Mitä sitten vaikka tajuaisikin. En minäkään tiedä. Jos jotain on syötävä.

  Väittävät tuossa, että ykköset laihtuvat ja kakkoset lihovat. Sädekehä sen mukaan.

  https://sites.google.com/site/kantasolujendiabetestautials/in-the-news/diabetes-behandling

  VastaaPoista
 27. Suosittelen luettavaksenne Antti Heikkilän Diabeteksen hoito ruokavaliolla-kirjan.

  VastaaPoista
 28. Pelkkä (uudelleen) lukeminen ei auta.

  Jos kuitenkin karsimalla kaikki alle 10v lääkityksellä olleet tapaukset pois nettisivuilta ihmeparantumisista ja sitten soveltamaan menu käytössä olevan ajan ja mahdollisuuksien mukaan.

  VastaaPoista
 29. Terveyskirjaston historiaosio on erittäin puutteellinen:

  Diabeetikkoja on menestyksellisesti hoidettu vähähiilihydraattisella ruokavaliolla jo kauan - ensimmäinen tunnettu dokumentti asiasta lienee jo vuodelta 1797 kun tohtori John Rollo raportoi kahden armeijan upseerin hoidosta lääkityksellä ja vähähiilihydraattisella dieetillä.

  VHH oli standardi hoitomuoto kaikilla diabeetikoilla läpi 1800- ja 1900-lukujen. Kummallista ettei asiasta mainita mitään Terveyskirjaston historiaosiossa.

  VastaaPoista
 30. "Diabeetikkoja on menestyksellisesti hoidettu vähähiilihydraattisella ruokavaliolla jo kauan - ensimmäinen tunnettu dokumentti asiasta lienee jo vuodelta 1797 kun tohtori John Rollo raportoi kahden armeijan upseerin hoidosta lääkityksellä ja vähähiilihydraattisella dieetillä."

  Ja hoitotulokset ovat nykyisin huomattavasti paremmat.

  VastaaPoista
 31. http://www.karjalainen.fi/Karjalainen/Uutiset_maakunta/diabeteksesta_uusi_suuri_kansantauti_4605485.html

  P.Puskan alueella D-2 jyllää muuta maata vahvemmin.

  VastaaPoista
 32. "P.Puskan alueella D-2 jyllää muuta maata vahvemmin"

  Samalla alueella ovat mitä erilaisemmat terveysriskimarkkerit niinikään vahvoja. Puska peijakas yritti näistä mm. tupakointiin ja alkoholin käyttöön aikanaan vaikuttaa. Olipas törkeää!

  VastaaPoista
 33. Työpaikka-, koulu-, vanhainkoti -ym. ruokailuun täytyy saada myös vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja! Pahinta on, ettei kakkostyypin diabeetikko saa sairalassakaan muuta kuin sairastuttavaa ruokaa!

  VastaaPoista
 34. "Työpaikka-, koulu-, vanhainkoti -ym. ruokailuun täytyy saada myös vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja!"

  Niinkö? Kenties sitten vielä Zone-vaihtoehto? Tai Ornish? Tai joku muu n:stä muusta vaihtoehdosta? Entäs kosher?

  Tai sitten vhh-ruokailija voisi ottaa sitä proteiinipitoista ruokaa/ruoanosaa ja lisätä rinnalle tarjolla olevia kasviksia, skipaten pastan/perunan/riisin.

  VastaaPoista
 35. Kuulepa Mie, jos olet hoidettavana sairaalassa tai vanhainkodissa, sinulla ei ole juurikaan valinnan mahdollisuutta, koska eteesi tuotu ruoka-annos sisältää pääosin hiilihydraatteja. Itse yritin saada diabeetikolle sopivaa ruokaa (= vähähiilihydraattista) ollessani sairaalassa, mutta siellä ei tunneta sellaista ruokavaliota. Seurauksena oli se (koska jotakin on syötävä), että ruokavaliollani hyvinä pysyneet sokeriarvot pomppasivat korkeuksiin. Niinkö sairasta hoidetaan? Vanhainkodeissa ja kouluissa syödään hyvin paljon hiilihydraatteja sisältävää ruokaa. Pelolla odotan päivää jolloin joudun vanhainkotiin diabeetikkona ja muistamattomana, enkä voi vaikuttaa ruokavaliooni - se käy kuolemaksi!

  VastaaPoista
 36. "Kuulepa Mie, jos olet hoidettavana sairaalassa tai vanhainkodissa, sinulla ei ole juurikaan valinnan mahdollisuutta, koska eteesi tuotu ruoka-annos sisältää pääosin hiilihydraatteja."

  Ok, fair enough.

  VastaaPoista
 37. Joo - ihan hyvä! Suoraviivainen yhteiskunnan rapautuneiden rakenteiden uudistaminen on nyt todellakin tarpeen. Tabujen aukaisu on oikea tie. Monipuolinen hyvä yhteishenki on koottava ja päästettävä ilmoille hyvinä kehityksen tuloksina.

  Asiantuntevilla maanläheisyydestä aidosti kumpuavalla radikaali-innovaatiolla ja syväluotauksella on uudistamista vauhdittavaa annettavaa. ONNEA. Olen valmis koitoksiin, jos tarvitaan.
  tv. maurijo hirvonen, syväluotausinnovaattori itä-suomesta

  VastaaPoista
 38. Sydäntautisille sopii varmaan samat eväät, kuin diabeetikoille. Niin minäkin liittyisin uuteen potilasliittoon, jos siinä olis siipirakennelma tahi koskis molempia potilasryhmiä.

  VastaaPoista
 39. Metabolialiitto
  Jos nyt jotain diabeteksesta poikkeavaa halutaa. Ja onhan samoista ruokarasismin vaivoista kärsiviä monissa sairausryhmissä.
  Ravintoliitto voisi olla myös mahdollinen, korostaen hyvän ravinnon merkitystä ja ottaen huomioon eri sairausryhmät.

  VastaaPoista
 40. "diabeteksen ja muiden metaboliseen oireyhtymään kuuluvien sairauksien hoitoa ja ehkäisyä."

  Metabolinen oireyhtymä on ihan oma sairautensa.

  VastaaPoista
 41. "Metabolinen oireyhtymä on ihan oma sairautensa."

  Ei muuten ole, diabetes puhkeaa juuri tuon hoitamattoman Metabolisen oireyhtymän tuloksena, johon on johtanut hiilihydraattinen sekä jalostettu ravinto (jotka johtavat insuuliresistanssiin ja lihoamiseen, sekä huonoihin veriarvoihin)sekä liikkumattomuus. VHH:n käyttö laihduttaa ja tasaa verensokerin, eli juuri metabolisen oireyhtymän ja D2:en tärkeimmät aiheuttajat. Se on jo todistettu niin moneen kertaan...

  VastaaPoista
 42. On. Metabolinen syndrooma on oma sairautensa. Se fakta ei muutuu siitä, että joku maallikko on päättänyt vaihdella terminologiaa.. :)

  VastaaPoista
 43. "Ei muuten ole, diabetes puhkeaa juuri tuon hoitamattoman Metabolisen oireyhtymän tuloksena, johon on johtanut hiilihydraattinen sekä jalostettu ravinto (jotka johtavat insuuliresistanssiin ja lihoamiseen, sekä huonoihin veriarvoihin)sekä liikkumattomuus."

  Kyllä sinä Teme nyt puhut puutaheinää. Metabolinen oireyhtymä on tautiluokitukseltaan erillään DM2:sta, vrt. vaikkapa ICD-9 tai muu vastaava. Toisekseen, runsas jalostamattomien hiilarien saanti on sen suhteen riskitekijä, mutta olettaen että se aiheuttaa lihavuutta ja yhdistyy mm. fyysisen aktiviteetin puutteeseen. Myös runsas rasvansaanti on tässä suhteessa riskitekijä, energiatase mielessäpitäen.

  VastaaPoista
 44. OK, ehkä vähän karrikoin, mutta D2 ja MBO ovat mielestäni samaa puuta johtuen sairauksen johtavista syistä(suurimmaltaan osalta samat).

  Metabolinen oireyhtymä eli MBO tarkoittaa tilaa, jossa samalla henkilöllä on useita valtimonkovettumataudin eli ateroskleroosin ja aikuistyypin diabeteksen vaaratekijöitä. Näitä ovat:
  ylipaino (erityisesti vyötärölihavuus)
  kohonnut verenpaine
  kohonnut verensokeri
  insuliiniresistenssi
  kohonneet veren rasva-arvot, erityisesti triglyseridit
  matala HDL-kolesteroli

  Diabetes II-tyyppi on sokeriaineenvaihdunnan sairaus joka johtuu insuliinin käsittelyn heikkenemisestä elimistössä. Moni sairastaa kakkostyypin diabetesta tietämättään. Ajoissa havaittu tyypin 2 diabetes voidaan saada kuriin liikunnalla, laihduttamisella ja ruokavaliolla. Tällöin haiman insuliinin tuotanto ja insuliinin vaikutus voivat palautua normaaleiksi. Ilman lihavuutta 90 prosenttia aikuisdiabeteksesta jäisi puhkeamatta tai puhkeaisi myöhemmin.

  Tossa vielä lopuksi ICD-10 E11 määritelmä:
  Aikuistyypin diabetes (tyypin 2 diabetes) on nuoruusiän diabetesta selvästi yleisempi. Tyypin 2 diabeteksessa haima erittää insuliinia riittämättömästi samalla kun tämän vaikutukset soluissa ovat estyneet. Se on usein – mutta ei aina – osa niin sanottua metabolista oireyhtymää, johon kuuluvat kohonneen verensokerin lisäksi kohonnut verenpaine, poikkeavat veren rasva-arvot ja keskivartalolihavuus eli niin sanottu omenavatsa. Aikuistyypin diabetes ilmaantuu vähitellen, ja siihen sairastuvat yleensä keski-ikäiset ylipainoiset henkilöt, joilla saattaa olla perinnöllinen alttius sairauteen. Yleensä, mutta ei aina, aikuistyypin diabeteksen ensioireina ovat janontunteen lisääntyminen ja jatkuva väsymys.

  VastaaPoista
 45. Ehkä kannattaisi systematisoida käsitteitä.
  Metabolinen oireyhtymä on aika tuore ja osin vakiintumaton terveyskäsite useine havaittavine poikkeavuuksineen ns perusterveen laboratorio- tai muista terveyshavainnoista ( keskivartalolihavuus yleistä, sokeriarvojen heittelyä ja usein paastosokeriarvon kohoamista eli prediabetesta, dyslipidemiaa eli veren rasva- "kolesteroliarvojen" poikkeavuutta, ehkä uusimpana rasvamaksa jne).
  Lopulta päädytään tilanteisiin, joissa joku ym ilmiöistä ylittää sovitut mittausarvot ja aletaan puhumaan "taudista". Se voi sitten olla oireinen sepelvaltimotauti, jopa suoraan infarkti, aivojen tia-kohtaus jos ei vallan aivoinfarkti halvauksineen, rasvamaksan osalta maksakirroosikehitys ja miksei maksakarsinomakin. Näiden "tautien"/sairauksien kohdallla selaisen puhjettua puhutaan yleisesti "päätetapahtumasta". Siloin ollaan jo lähellä hoidon aloittamista. Hyvin usein "hoito" merkitsee lääkityksen aloottamista. Se on meillä lääkäreillä opetuksen seurauksena aika tiukasti verissä. Pyritään "täsmälääkitsemään" kukin tauti erikseen.
  Nimensä mukaisesti metabolinen oireyhtymä on aineenvaihdunnan häiriöistä syntynyt ja moninaiset päätetapahtumat vaihtelevan pituisten ajanjaksojen tulosta. Yleensä on jäänyt huomaamatta päätetapahtumien "käsi käsessä" tapahtuva kehitys. On sitten yllätys, mikä kullakin ensiksi antaa pireet. Hyvässä mallissa oleva metabolia/aineenvaihdunta on paras suoja metabolista oireyhtymää vastaan. Ravitsemuksella ja ennen kaikkea elimistön aineenvaihdunnalle sopivalla ravitsemuksella on tärkein merkitys aineenvaihdunnan tasapainossa pitämisessä, päätetapahtumien ehkäisyssä ja jopa esille tulleiden pätetaåahtumien hallinnassa. Valitettavasti meilläkin suositetut länsimaiset (USA-peräiset) ohjeet eivät suurella kansanosalla tue terveyden s
  Ilyttämistä.

  VastaaPoista
 46. PS
  Toivottavasti yllä puutteet ja virheet ymmärretään ainakin osittain "kenttäolosuhteiden" aiheuttmiksi.

  VastaaPoista
 47. "Valitettavasti meilläkin suositetut länsimaiset (USA-peräiset) ohjeet eivät suurella kansanosalla tue terveyden s
  Ilyttämistä."

  Tai kääntäen: valitettavasti meilläkin suosittu (USA-peräinen) vhh-ohjeistus ei suurella kansanosalla tue terveyden säilyttämistä. Tai ole ekologisesti kestävä ratkaisu.

  Eikö niin? :-)

  VastaaPoista
 48. "Tai ole ekologisesti kestävä ratkaisu."

  Aivan väärin tuhota sademetsiä ekologisen poltta-aineen takia ja syöttää ihmisille rypsiäöljyä väittäen sen olevan terveystuote. Mieluummin palmuöljy ruokaan ja rypsäri polttoaineeksi.

  VastaaPoista
 49. Jahas, taas vaihteeksi dogmin mukaista rypsärifobiaa? :-)

  VastaaPoista