sunnuntaina, lokakuuta 09, 2011

Unilever sponsoroi opetushallituksen ravitsemusvalistusta

##


Julkaistu 4.10.2011 ja päivitetty 9.10.2011.


Ei ole ensimmäinen kerta kun Unilever lähtee markkinoimaan näkemyksiään ja elintarvikkeitaan. Nyt on tosin kyse viattomista lapsista, jotka joutuvat elintarvikejätin uhreiksi.

Jos haluat olla mukana vaikuttamassa siihen, että kouluissa annetaan puolueetonta tietoa, silloin voit kommentoida tätä vastinetta, jonka lähetän Opetushallitukseen maanantaina 10.10.2011. Facebookin puolella käynnistynyt kommentointi- ja kirjoitustyö tuodaan nyt myös minun tuhansille terveysblogin lukijoille. Tekstiä ei voi enää editoida. Kiitos editointiavusta! Tekstistä tuli ihan komeaa kun teimme tätä yhdessä.

TÄSTÄ ALKAA ASIAKIRJA:


Opetushallituksen Wellou voimapyramidi
http://www.wellou.fi/yleinen/?p=yleinen_woimapyramidi  

Me allekirjoittaneet olemme huolissamme Unilever -konsernin sponsoroimasta materiaalista, jota tarjotaan koululaisten vanhemmille. Unilever elintarvikkeiden valmistajana antaa tarkoituksellisesti yksipuolisen näkemyksen terveellisestä ruokavaliosta. Vaadimme teitä lopettamaan tarkoitusperiltään kyseenalaisten, sponsoria hyödyttävien, ruokavalio-ohjeiden jakelemisen.

Unilever on kansainvälinen yritys, joka pyrkii hyötymään taloudellisesti kaiken jakamansa materiaalin kautta, lisätäkseen tuotteidensa myyntiä. Katsomme, ettei tämä ole, materiaalin jakelupaikka huomioon ottaen, eettisesti oikea valinta markkinointikanavaksi.

Viitaten Kuluttajaviraston ohjeistukseen [1] kouluille ja päiväkodeille, mainostaminen ei kuulu kouluille tai opettajille. Opettajan tai muun auktoriteetin jakamana markkinointiaineisto saa oppilaan silmissä helposti erityisen painoarvon.

Vanhemmalla on oikeus päättää siitä, minkälaisen markkinoinnin kohteeksi lapsi joutuu koulussa ja päiväkodissa. Tämän vuoksi koulujen tai päiväkotien on hankittava vanhemman suostumus, jos ne haluavat
·    jakaa markkinointimateriaalia, kuten mainoksia, tuotenäytteitä tai sellaisia ilmaisjulkaisuja, jotka on rahoitettu suurelta osin mainostuotoin tai järjestää markkinointitilaisuuksia
·    tarjota ostettavaa, kuten luokkasormusten, t-paitojen tai muiden tuotteiden tilaamista

Jos yritys tukee taloudellisesti koulun tai oppilaitoksen hanketta, sponsorin tunnistavaa logoa lukuun ottamatta aineistossa ei saa esiintyä mainoslauseita tai muita logoja.

Olemme valmiit auttamaan teitä terveystietoisten ohjeiden laatimisessa lapsiperheiden ruokailuun täysin vastikkeettomasti ja ilman hyötynäkökulmaa. Tämän teemme suurella sydämellä. Lasten terveys ja tulevaisuus on etusijalla.

Kirjoituksenne alkaa osiolla ”Kymmenen käskyä” viisaisiin valintoihin koko perheelle.

Mielestämme hyviä ohjeita ovat vain nämä:

 • Jokainen syö 5-6 oman kämmenensä kokoista annosta kasviksia päivässä
 • Valmistakaa kalaruokaa ainakin kaksi kertaa viikossa
 • Juokaa janojuomana vettä
 • Nauttikaa herkkuja yhdessä yhtenä herkkupäivänä viikossa
 • Nauttikaa ruokailusta yhdessä ainakin kerran päivässä


Terveysviranomaistemme ja useimpien tutkijoiden mukaan meitä lihottaa nykyään liikkumattomuuden lisäksi liian runsas hiilihydraattien saanti. Luonnolliset rasvat eivät niinkään lihota, eivätkä ne nykykäsityksen mukaan aiheuta terveyshaittoja. Tämä voi näkyä lapsiperheessä siten, että syödään mieluusti jauhelihakastiketta spaghetin kanssa, eikä päinvastoin.

Lapsi nauttii luonnostaan luonnollisia rasvan lähteitä, kuten esimerkiksi broilerin nahkaa, eläinrasvaa, ennen kuin me vanhemmat opetamme lapselle ruokailuun liittyviä asioita.

Lapsi kannattaa opettaa nauttimaan luonnollisia rasvan lähteitä eläin- ja kasvikunnasta. Margariinit ovat kaukana luonnollisuudesta. Sen sijaan voi on luonnon oma terveellinen ja hyvänmakuinen tuote. Prosessoitu rypsiöljy ei ole yhtä terveellistä kuin kylmäpuristettu oliivi- tai rypsiöljy. Laatuun kannattaa panostaa.

Kyseenalaisia ohjeita ja väittämiä:

 • “Syökää päivittäin ruisleipää, jonka päällä sipaisu rasiamargariinia.”
  • Väittämässä näkyy sekä Leipätiedotuksen että Unileverin kampanjointi.
  • Oikaisu: Lapsen kasvu vaatii ravinteikkaampia hiilihydraattilähteitä kuin ruisleipä ja leivän päälle olisi hyvä pistää aitoa voita. Puhutaanhan VOIleivistä, ei MARGARIINIleivistä! Ruisleipä sisältää runsaasti energiaa ja siinä on vain vähän imeytyviä suojaravinteita energiamäärään suhteutettuna. Jos ruisleipä korvataan palkokasvien, lihan, munan, kalan ja vihannesten yhdistelmällä, saadaan samaan energiamäärään huomattavasti enemmän vitamiineja sekä muita hiven- ja kivennäisaineita. Leivän tuputtaminen yhdessä ohuen margariinikerroksen kanssa on kohtalokas yhdistelmä monelle lihavuuteen taipuvalle aikuisellekin.
 • “Käyttäkää ruoanvalmistusrasvana kasviöljyä tai rasiamargariinia.”
  • Unileverin läsnäolo näkyy valistusmateriaalissa.
  • Oikaisu: Kautta aikojen on voi puolustanut asemaansa erinomaisena ruoanvalmistusrasvana. Rasiamargariini ei kelpaa paistamiseen. Kasviöljyistä voidaan kelpuuttaa kylmäpuristettuina kookos-, oliivi- ja mahdollisesti rypsiöljyt. Rasiamargariinit sisältävät usein terveydelle haitallisia ainesosia mm. lisäaineita ja teollisesti kovetettua rasvaa, joka on tutkimusten mukaan [2-3] yhteydessä kohonneeseen viskeraalisen rasvan määrään.
 • “Suosikaa vähäsuolaisia tuotteita.”
  • Oikaisu: Tärkeämpää olisi kiinnittää huomiota vähäsuolaisuuden sijaan siihen, että käytetään laadukasta suolaa, eli mineraalirikasta suolaa nykyisen hyvin luonnottoman ja käsitellyn ruokasuolan sijaan.
 • “Valitkaa juusto ja leikkeleet vähärasvaisina.”
  • Oikaisu: Jos lapsi ei saa täysrasvaisia juustoja ja leikkeleitä hänellä on hetken kuluttua taas nälkä. Niukasti rasvaa sisältävät tuotteet ovat huonoja pitämään kylläisyyttä yllä. Rasvojen välttelyllä vaarannetaan myös hormonien normaali toiminta. Tämän lisäksi, kovetetut kasvisrasvat ovat suurimpia syitä tulehduksiin ja vaikuttavat myös lasten aivotoimintaan.
 • “Juokaa ruokajuomana rasvatonta maitoa tai piimää.”
  • Oikaisu: Lapsen pitäisi saada valita ruokajuomaksi myös kaikkein rasvaisimpia maitolaatuja mikäli hän niin haluaa. Useissa tutkimuksissa maitorasvat ovat osoittautuneet hyvin terveellisiksi ja erityisen soveliaiksi lapsiperheille [4-7] Rasvattomissa maidoissa on myös usein käytetty menetelmiä, jotka muokkaavat proteiineista huonommin käytettävissä olevia ja tämä aiheuttaa vatsavaivoja.


Valistusmateriaali jatkuu voimakkaalla leivän ylistyksellä (mm. viljavalmisteita runsaasti). Näkisimme mielellämme, että hieman pidättyväisemmin suhtautuisitte leipäpropagandaan, joka tulee Leipätiedotus ry:stä. Äskettäin Leipätiedotus jäi kiinni valheellisista tiedoista valistusmateriaalissaan. Vasta poliisille jättämämme tutkintapyynnön  seurauksena suostui Leipätiedotus muuttamaan materiaalinsa niiltä osin, joihin tutkintapyynnössä viitattiin. Voitte lukea asiasta suositussa terveysblogissa [8].

Unileveristä

 • Unilever ei ole edistänyt suomalaista työllisyyttä. Ostettuaan Turun Sinapin tuotemerkin ja valmistuksen, konserni siirsi tuotannon välittömästi Puolaan.
 • Unilever - konsernin tuotemerkkejä ovat mm.: Flora, Becel, Lipton, Knorr, Maizena, Turun Sinappi, Creme Bonjour ja Carte D’Or.
Allekirjoitukset

Christer Sundqvist (yhteystiedot: 040-7529274, christer.sundqvist@ravintokirja.fi )
Sonja Nieminen, Pia Stina Ahjolinna, Riitta Seppelin, Ville Westergård, Samuli Pahalahti, Sanna Rossi, Rauno Vauramo, Tommi Sundqvist, Seija Suuronen, Iiro Krankka, Sami Uusitalo, Heikki Ruusunen, Ari Lehmusvirta, Jari Hiltunen, Mikko Ahonen, Tommi Ruotsila, Anu Kosonen, Taru Leino, Marianne Kuokkanen, Jorma Penttilä, Sari Ahonen, Lea Maria Haapalainen, Hanna-Kaisa Himanen, Kirsi Hann, Vladimir Heiskanen, Niklas Röholm, Annukka Mustalahti, Hannu Kalevi Tanttu, Sirje Seim, Johanna Thomander, Aino Kainulainen, Lilli Lumme, Seppo Niemelä, Henna-Adele Mustonen, Ilkka Sunila, Jari Ronkainen, Mikko Oikarinen, Jaakko Salonen, Roger Grunér, Lasse J. Lampén, Timo Allamo, Tarja Suhonen, Marika Korpi, Marikki Patrikka, Jarno Palonen, Kevin Gibbs, Jenni Lahtimaa, Ville Pispa, Veijo Puustinen, Sanna-Mari Korhonen, John Niemi, Mirja Poikkeus, Ahti Vattula, Johanna Törnberg, Juha Yli-Uotila, Johanna Tuominen, Juha Visuri, Jukka Jokinen, Tapio Heilala, Thor-Fredric Karlsson, Jari Leino, Annukka Kieloaho, Jarno Komulainen, Lauri Kirjalainen, Jari Ristiranta, Maija Luotonen, Sauli Hyöppinen, Suomen uusi diabetesyhdistys (hallitus kokonaisuudessaan)Lähteet:
[1] Kuluttajaviraston ohje kouluille ja opettajille: http://www.kuluttajavirasto.fi/fi-FI/lapsi-kuluttajana/koulut-paivakodit/

[2] Kavanagh K, Jones KL, Sawyer J, Kelley K, Carr JJ, Wagner JD, Rudel LL. Trans fat diet induces abdominal obesity and changes in insulin sensitivity in monkeys. Obesity (Silver Spring). 2007 Jul;15(7):1675-84. http://www.nature.com/oby/journal/v15/n7/full/oby2007200a.html

[3] Thompson AK, Minihane AM, Williams CM. Trans fatty acids and weight gain. Int J Obes (Lond). 2011 Mar;35(3):315-24. Epub 2010 Jul 20. http://www.nature.com/ijo/journal/v35/n3/full/ijo2010141a.html

[4] Bonthuis M, Hughes MC, Ibiebele TI, Green AC, van der Pols JC. Dairy consumption and patterns of mortality of Australian adults. Eur J Clin Nutr. 2010 Jun;64(6):569-77. Epub 2010 Apr 7.
http://www.nature.com/ejcn/journal/v64/n6/abs/ejcn201045a.html

[5]  Holmberg S, Thelin A, Stiernström EL: Food Choices and Coronary Heart Disease: A Population Based Cohort Study of Rural Swedish Men with 12 Years of Follow-up. Int. J. Environ. Res. Public Health 2009, 6, 2626-2638 http://www.mdpi.com/1660-4601/6/10/2626/

[6] LA Smit, A Baylin, H Campos: Conjugated linoleic acid in adipose tissue and risk of myocardial infarction. Am J Clin Nutr. 2010 May 12. http://www.ajcn.org/content/early/2010/05/12/ajcn.2010.29524.full.pdf+html

[7] E Warensjö, J-H Jansson, T Cederholm, K Boman, M Eliasson, G Hallmans, I Johansson, P Sjögren: Biomarkers of milk fat and the risk of myocardial infarction in men and women: a prospective, matched case-control study. Am J Clin Nutr (May 19, 2010). http://www.ajcn.org/content/early/2010/05/19/ajcn.2009.29054.full.pdf+html

[8] Christer Sundqvist: Leipäännyimme Leipätiedotuksen leivänylistykseen, Veteraaniurheilija-blogi,
http://sundqvist.blogspot.com/2011/09/leipaannyimme-leipatiedotuksen.html


10 kommenttia:

 1. Kuin Pirkkalan koulumoniste!
  Kuinka he julkenevatkaan.

  VastaaPoista
 2. Älkää nyt olko mustavalkoisia. Itsekin söin eilen reippaasti näkkileipää (päällä margariinia, ei nyt kevyintä laatua sentään) sekä juomana rasvatonta Gefilus-piimää. En ole lihava enkä usko alkuunkaan tuollaisen ruokavalion aiheuttavan minulle sv-tauteja.
  Lapsillakin ne on limpparit ja karkit ongelma, tuskin leipä. Eikä sekään sulje pois kasvisten tai kalan syömistä. Sen voi lapsille kyllä opettaa, että leipä vasta jälkiruoaksi, maistuvaa kun tuntuu monelle olevan.

  VastaaPoista
 3. Voi Voi anonyymi, leipä muuttuu verensokeriksi eri jauholaatujen toimesta nopeamminkin kuin puhdas sokeri. Leivän puputus on pahinta mahdollista varsinkin jälkiruoaksi.

  Lisäksi tuo margariini on todettu moneen kertaan haitallisemmaksi kuin luonnolliset maitorasvat.

  Pahin yhdistelmä on leipä(=muuttuu siis glukoosiksi=sokeri) + keinotekoiset rasvat, koska tämä yhdistelmä on paras tapa lihottaa ihmisiä (insuliini + rasva).
  Jos näkkileipää haluaa syödä, niin päälle reilusti voita sekä lihaa ja juustoa ja ei ne kasviksetkaan mitään haittaa.

  VastaaPoista
 4. Jos uskoo, että keinotekoinen=huono, kannattaa asia muistaa mainita aina myös pekonin-sanan kuullessaan.

  Jos leipä+rasva on huono, silloinhan voita rasvaisempana tuotteena kuin margariini ei pitäisi ainakaan laittaa leivän päälle. Itse en ole nähnyt tutkimuksia, joissa todetaan nykymargariinien olevan _vaarallisia_. (ei puhuta 40% kevytmoskasta)

  Jos leivän syö jälkiruoaksi, ei sen tarkoitus olekaan enää nälkää viedä (vrt. puhe rasvaisemmasta juustosta tai lihaa päälle).

  Siitä kuulisin kyllä muuten mielellään lisää, että mitä väliä sillä on missä vaiheessa leivän syö ja miksi se juuri jälkiruokana olisi paha asia?

  VastaaPoista
 5. On kyllä todella outoa, että tänäpäivänä joku vielä luulee, että margariini olisi jotain terveysruokaa. Toki margariinipaketin sisältö on parantunut huimasti siitä 80-luvulta, kun sitä alettiin työntämään joka tuutista terveysruokana, mutta ...


  http://personal.inet.fi/koti/remeli/Suomalainen_ravitsemuspolitiikka.htm

  VastaaPoista
 6. Täysjyväleipä on ihan jees, jos sen päälle panee voita, juustoa, kananmunaa ja kasviksia. Kaveriksi viili ja pähkinöitä, niin on jo hyvä ja ravitseva pikku ateria valmis. Ei tarvii olla niin ehdoton viljojen suhteen ellei ole joku suolivammainen.

  VastaaPoista
 7. Kiitos, että viitsitte tehdä tälle asialle jotain. Opettajana minua ärsyttää, että samaa p+++aa on myös 12-vuotiaiden koulukirjoissa sekä Liikuntaseikkailu maailman ympäri -materiaaleissa, vaikka muuten hyvä seikkáilu onkin.

  VastaaPoista
 8. "Voi Voi anonyymi, leipä muuttuu verensokeriksi eri jauholaatujen toimesta nopeamminkin kuin puhdas sokeri. Leivän puputus on pahinta mahdollista varsinkin jälkiruoaksi."

  Tuo GI-luvun tuijottaminen on ihan silkkaa tuubaa, ei mitään relevanssia moneen muuhun seikkaan (kok.E:n määrä, GK jne.) nähden. Samoin leivän demonisointi. Ihan puhdasta uskontopuppua.

  "Lisäksi tuo margariini on todettu moneen kertaan haitallisemmaksi kuin luonnolliset maitorasvat."

  Missä?

  "Pahin yhdistelmä on leipä(=muuttuu siis glukoosiksi=sokeri) + keinotekoiset rasvat, koska tämä yhdistelmä on paras tapa lihottaa ihmisiä (insuliini + rasva). "

  Ihan silkkaa roskaa. Sillä onko leivän päällä margariinia vai voita ei ole lihomisen kannalta mitään väliä, kunhan kontrolloidaan energiansaantia.

  VastaaPoista
 9. "Rasiamargariinit sisältävät usein terveydelle haitallisia ainesosia mm. lisäaineita ja teollisesti kovetettua rasvaa, joka on tutkimusten mukaan [2-3] yhteydessä kohonneeseen viskeraalisen rasvan määrään. "

  Margariinit ovat toki huonompi vaihtoehto kuin kasviöljyt, mutta ei Suomessa myynnissä olevista margariineista löydy transrasvaa kuin jotain 0.1-0,3 g / per 100 g. Ei minkäänlainen ongelma tässä suhteessa.

  "Oikaisu: Tärkeämpää olisi kiinnittää huomiota vähäsuolaisuuden sijaan siihen, että käytetään laadukasta suolaa, eli mineraalirikasta suolaa nykyisen hyvin luonnottoman ja käsitellyn ruokasuolan sijaan."

  Eivät sulje toisiaan pois. Mitään suolaa ei tarvita liikaa.

  "Oikaisu: Jos lapsi ei saa täysrasvaisia juustoja ja leikkeleitä hänellä on hetken kuluttua taas nälkä. Niukasti rasvaa sisältävät tuotteet ovat huonoja pitämään kylläisyyttä yllä."

  Riippuu kontekstista (aterian koostumus) ja saantimäärästä. Aterian ytimen ja kylläisyyden ytimen kannalta seikat kuten kuidun saanti, veden määrä sekä proden määrä ovat olennaisia.

  "Useissa tutkimuksissa maitorasvat ovat osoittautuneet hyvin terveellisiksi ja erityisen soveliaiksi lapsiperheille [4-7]"

  Yhdelläkään noista tutkimuksista ei ole näyttövoimaa nimenomaan rasvaisten maitotuotteiden runsaan saannin puoltamista ajatellen. Toki kokorasvaisia maitotuotteita voi käyttää kunhan ei ammu tässä yli. Eivät ne kuitenkaan sulje pois sitä, että MYÖS vähärasvaisia voi käyttää.

  "Rasvattomissa maidoissa on myös usein käytetty menetelmiä, jotka muokkaavat proteiineista huonommin käytettävissä olevia ja tämä aiheuttaa vatsavaivoja"

  Niinkuin mikä?

  VastaaPoista
 10. Hienoa, että olet tarttunut tähän. Toki kaikkein ikävintä on tällainen mainospropaganda juuri lapsille, mutta ei se mieltä ylennä muidenkaan ikäluokkien kohdalla. Helsingin yliopiston (nykyisin myös Aalto-yliopiston) opiskelijaliikuntapalvelut tarjosivat vastaavaan tapaan ruokavalistusta liikuntaa harrastaville naisille, tällä kertaa asialla olivat suuret maitotalot. Ei auta kuin pitää mölyä näistä, jottei tällanen amerikkalaistyylinen yritysten valmistama opetusmateriaali pääsis ihan valloilleen meilläkin.

  VastaaPoista