**
Tätä kirjoitusta kommentoitiin aluksi asiantuntevasti. Nyt en voi enää olla kovinkaan mielissäni tilanteesta. Nimimerkillä Mie kirjoitteleva asiantuntija onnistui taitamattomuudellaan houkuttelemaan raatokärpäset paikalle. Tähän pystyy sinun lisäksesi eräs toinen tunnettu lääkäri. Voit ymmärtää miksi pyydän sinua suksimaan kuuseen! Pysy poissa terveysblogistani! Ei minulla ole aikaa siivota kommenttipalstaa sellaiseen kuntoon, että sitä kehtaa lukea. Suljen kommentit ainakin tämän kirjoituksen osalta.
Diabetes -lehden toimittaja Tuija Manneri haastatteli professoreita Pentti Tuohimaata ja Matti Uusitupaa sekä biologi Christer Sundqvistia valtimotaudin ehkäisystä. Haastattelu perustuu Tampereen 4. lääketieteen päivien paneelikeskusteluun aiheesta ja erillisestä sähköpostihaastattelusta tilaisuuden jälkeen.
Olimme kaikki samaa mieltä siitä, että statiinien (kolesterolilääkkeiden) rooli primaaripreventiossa (ennaltaehkäisyssä) on epäselvä ja siitä tulisi pidättäytyä useimmissa tapauksissa, poislukien suuren riskin potilaat. Samaa mieltä olimme myös siitä, että sekundaaripreventiossa (puhjenneen sairauden hoito) statiineja voidaan yksilökohtaisesti harkiten suositella. Kaikki kolme piti tärkeänä elämäntapamuutoksia (lisää liikuntaa, tulehdusta ehkäisevän ruoan nauttimista, sokerin ja suolan vähentämistä, verenpaineen hoitoa ja tupakoimattomuutta)
Mielipiteemme erosivat sen suhteen miten valtimotauti syntyy ja mikä rooli ravintorasvoilla on valtimotaudissa. Professori Matti Uusitupa jäi yksin korostamaan kovien rasvojen (pitää olla kiinteiden rasvojen) haitallisuutta valtimotaudissa.
Lue koko haastattelu tästä: http://dl.dropbox.com/u/22361825/Diabetes_valtimotauti_4_2012.pdf.
Lehteen ei mahtunut sähköpostihaastatteluni kokonaisuudessaan. Se löytyy tästä:
Tätä kirjoitusta kommentoitiin aluksi asiantuntevasti. Nyt en voi enää olla kovinkaan mielissäni tilanteesta. Nimimerkillä Mie kirjoitteleva asiantuntija onnistui taitamattomuudellaan houkuttelemaan raatokärpäset paikalle. Tähän pystyy sinun lisäksesi eräs toinen tunnettu lääkäri. Voit ymmärtää miksi pyydän sinua suksimaan kuuseen! Pysy poissa terveysblogistani! Ei minulla ole aikaa siivota kommenttipalstaa sellaiseen kuntoon, että sitä kehtaa lukea. Suljen kommentit ainakin tämän kirjoituksen osalta.
Diabetes -lehden toimittaja Tuija Manneri haastatteli professoreita Pentti Tuohimaata ja Matti Uusitupaa sekä biologi Christer Sundqvistia valtimotaudin ehkäisystä. Haastattelu perustuu Tampereen 4. lääketieteen päivien paneelikeskusteluun aiheesta ja erillisestä sähköpostihaastattelusta tilaisuuden jälkeen.
Olimme kaikki samaa mieltä siitä, että statiinien (kolesterolilääkkeiden) rooli primaaripreventiossa (ennaltaehkäisyssä) on epäselvä ja siitä tulisi pidättäytyä useimmissa tapauksissa, poislukien suuren riskin potilaat. Samaa mieltä olimme myös siitä, että sekundaaripreventiossa (puhjenneen sairauden hoito) statiineja voidaan yksilökohtaisesti harkiten suositella. Kaikki kolme piti tärkeänä elämäntapamuutoksia (lisää liikuntaa, tulehdusta ehkäisevän ruoan nauttimista, sokerin ja suolan vähentämistä, verenpaineen hoitoa ja tupakoimattomuutta)
Mielipiteemme erosivat sen suhteen miten valtimotauti syntyy ja mikä rooli ravintorasvoilla on valtimotaudissa. Professori Matti Uusitupa jäi yksin korostamaan kovien rasvojen (pitää olla kiinteiden rasvojen) haitallisuutta valtimotaudissa.
Lue koko haastattelu tästä: http://dl.dropbox.com/u/22361825/Diabetes_valtimotauti_4_2012.pdf.
Lehteen ei mahtunut sähköpostihaastatteluni kokonaisuudessaan. Se löytyy tästä:
1. Mitkä ne suuret
valtimonkovetustauti- ja kolesterolikysymykset lopulta oikein ovat?
Eli mistä asioista tässä nyt erityisesti ollaan eri mieltä?
Kolesteroliteoriaan kriittisesti
suhtautuvat eivät pidä kolesterolia valtimotaudin pääsyynä.
Biologina pidän merkityksellisenä kolesterolin terveyttä edistäviä
ominaisuuksia: mm. solukalvojen rakennusaineena, hormonien
muodostamisessa, D-vitamiinin tuotannossa ja sappihappojen
muodostuksessa. Kolesterolin roolia valtimotaudin synnyssä epäillään
edelleen, vaikka jotkut tutkijat pitävät sitä lääketieteen
varmimmin todistettuna asiana.
2. Minkä selityksen kannalla itse
olet? Miksi se selittää mielestäsi asian parhaiten?
Edustan kolesterolikriitikkojen
maltillisempaa ryhmittymää, eli uskon, että korkealla
kolesterolilla toki on merkitystä valtimotaudissa. Vaikutus on
kuitenkin sekundaarinen, eli ensin valtimo vaurioituu ja tulehtuu,
minkä jälkeen kolesterolia kerääntyy valtimoon mahdollisesti
korjaamaan syntynyttä vauriota. Tulehduksen edelleen jatkuessa
kolesterolia kasaantuu valtimoon yhä enemmän. Nauttimalla
tulehdusta laskevaa ruokaa (kala, marjat, pähkinät) valtimo toipuu
ja ongelma väistyy.
3. Miten ravintorasvat liittyvät
asiaan - ja millaista rasvaa suosittelisit diabeetikolle?
Liian yksinkertaisena ja ilmeisen
virheellisenä on pidettävä väitettä, että "kova" (po. kiinteä) rasva
nakertaa terveyttämme (näin väittää mm. professori Matti
Uusitupa). Minä en ole tukemassa tällaista ajatusta. Kiinteät
eläinrasvat eivät ole sydän- ja verisuonitautien itsenäinen
riskitekijä. Runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruoka ei
nosta veren kolesterolia. Tutkimuksissa on todettu, että
tyydyttyneen rasvan suuri saanti saattaa nostaa LDL-kolesterolia,
mutta samaan aikaan hyvä ja suojaava HDL-kolesteroli nousee.
Ravinnon rasvojen vaikutusta kolesterolitasoihin on mielestäni
perusteettomasti suurenneltu ja professoritason ihmiset pelottelevat
ihmisiä ihan turhaan. Suomessa esitetään julkisessa keskustelussa
ja myös Tampereen paneelikeskustelussa totuuden vastaisesti, että
johtavat asiantuntijat olisivat yhtä mieltä heidän kanssaan
eläinrasvojen vaarallisuudesta. Epäilevia Tuomaita löytyy
erityisesti maailman johtavassa ravitsemustutkimuksen laitoksessa
Harvardin yliopistossa. Tällä hetkellä näyttää ennemminkin
siltä, että nopeasti verensokeria nostattavat hiilihydraatit
olisivat vakavampi uhka sydänterveydelle ja aiheuttaisi ikäviä
muutoksia verisuonissa ja valtimoissa.
Diabeetikolle suosittelen
hiilihydraattien rajoittamista ja maltillista luonnollisten
ravintorasvojen lisäämistä ruokavalioon. Diabeetikko sanokoon ei
teollisille transrasvoille (valmisruoat, täytekakut, pikaruoka) ja
kyllä luonnollisille eläin- ja kasvirasvoille. Erityisen hoitavaa
rasvaa löytyy kasvikunnasta: kylmäpuristetut kookos-, oliivi- ja
rypsiöljyt. Hoitavista eläinrasvoista on mainittava erityisesti
kalaöljy, kananmunan keltuainen, luomuporsaan rasva ja maitorasvat
eri muodoissaan.
4. Ymmärsinkö oikein, että kaikkien
keskustelijoiden mielestä kolesterolilääkitys voi olla joskus
tarpeen - mutta ketkä niitä omasta mielestäsi lähinnä
tarvitsevat ja millaisissa tilanteissa? (Panelissa puhuttiin paljon
primääri- ja sekundääripreventiosta - selittäisitkö mistä
siinä on kysymys?)
Paneelikeskustelijat ilmaisivat
kantanaan, että statiinien rooli ennaltaehkäisyssä
(primaaripreventio) lepää epävarmalla pohjalla. Mikäli potilaalla
on useita riskitekijöitä (kohonnut verenpaine, diabetes,
vyötärölihavuus, perinnöllisistä syistä korkea kolesteroli
jne.) voidaan harkita statiinilääkityksen aloittamista potilaalla.
Sekundaaripreventiosta vallitsi yksimielisyys, eli sellaisessa
tilanteessa, jossa sydän- ja verisuonitauti on jo puhjennut, lienee
perusteltua harkita elämäntapaneuvonnan lisäksi statiinien
käyttöönottoa.
5. Kenelle mielestäsi
kolesterolilääkkeitä määrätään turhaan? Miksi he eivät
lääkkeitä tarvitse?
Kolesterolilääkkeistä hyötyvät
pääosin nuoret miehet, joilla on korkea kolesteroli. Naiset
hyötynevät kolesterolilääkkeistä niin vähän, että
lääkityksestä lienee hyvä pidättäytyä. Varsinkin iäkkäiden
naisten kohdalla on tutkimusnäyttöä, joka puoltaa statiinien
jättämistä pois lääkevalikoimasta.
6. Mikä olisi lääkkeitä tärkeämpää
ehkäisyä/hoitoa? Miksi se tehoaisi paremmin?
Lääkehoitoa tärkeämpänä pidän
elämäntapaohjausta, jossa korostuu liikunnan ja
anti-inflammatorisen ruokavalion (kala, marjat, pähkinät,
vihannekset, hedelmät) merkitys.
7. Unohdinko kysyä edellä jotain,
mikä voisi olla diabeetikkolukijalle tästä asiasta tärkeää
tietoa?
Lisää luettavaa löydät Suomen
tutkitusti suositummasta terveysblogista. Olen käsitellyt Tampereen
tiedepäiviä näissä kirjoituksissa:
Annan tarvittaessa lisätietoja.
terveisin, christer